2025-05-04 0 浏览
位於沙田小瀝源廣源商場的茗悅軒,屬傳統中式酒樓,主要提供點心、粵式熱炒及酒席服務。早午茶時段設有一般紙仔點餐制度,茶位費另收,出品節奏穩定。點心方面,本次選擇了四款常見項目,分別為蔥花腸粉、蝦餃、牛肉球及香煎蘿蔔糕。腸粉屬即叫即蒸類型,腸粉皮滑,配上蔥花與預先淋上的生抽,碟底無過多湯汁,份量中等。蝦餃及牛肉球則同屬蒸點類別,蝦餃為澄皮包裹蝦肉,蒸氣充足時口感完整,無配芥末或豉油碟,建議按個人口味自取。牛肉球為三件裝,置於豆卜上,肉質結構偏鬆,帶少量芫茜碎及陳皮絲,味道清淡,適合搭配熱茶。最後出場的香煎蘿蔔糕為三件長方磚狀,外層煎色明顯但不焦,內部為常見白蘿蔔絲加臘味構成,口感綿密但偏乾,未有附甜醬或辣醬。整體來說,點心類別以基本款為主,供應流程標準,適合想要穩定出品及安靜茶聚的客人。茶壺、餐具及醬料均可自取,樓面人手充足,應對落單與加單需求迅速,屬區內日常飲茶選擇之一。
2025-04-30
2025-03-01 51 浏览
星期六去嘆個早茶,早上十一點前仲有早市特價,兩個點心都係$29.8~$38.8,算扺食。味道同性價比唔錯 ,鍾意靜嘅可以坐房。今日叫咗幾個點心: 蝦餃:四粒 味道正常蝦新鮮。煎咸薄餅: 足料又燶邊有脆口。雞扎,餡料有魚肚 、雞柳、淮山,腐皮包住大大件 好抵食 味道又好,推薦。 特別推介就係壽桃包,$18.8兩個大大隻,入面蓮蓉充足蛋黃又夠,超值。我喜歡佢上點心全部熱辣辣上枱,我最喜歡😋
今日叫咗幾個點心:
蝦餃:四粒 味道正常蝦新鮮。
煎咸薄餅: 足料又燶邊有脆口。
我喜歡佢上點心全部熱辣辣上枱,我最喜歡😋
2025-03-01
早餐