2019-09-29 115 浏览
Happy Friday來到屯門高爾夫球場,這裡除了打GOLF外,還有一間隠世餐廳「花火洋食」。雖然地點有少許偏僻,不過地方夠晒幽靜,佈置温馨,後面更有書架可供閱讀,窗外更可以看到高爾夫球場草地。點了日本西京味噌醬焗豬鞍架$178,配是日餐湯及餐飲。是日餐湯:甘荀湯,湯味濃郁幼滑,飲完夠晒暖胃﹗而主角日本西京味噌醬焗豬鞍架,豬鞍架非常厚,十分足料大份。而豬鞍以焗爐烤焗,所以能夠鎖住香味肉汁;一啖咬下去的時,香口JUICY﹗特別的是配以西京味噌醬,調味剛剛好,不會過咸﹗還有薯蓉墊底,配上旁邊的蔬果,開胃清新﹗飲品點了凍玫瑰朱古力:上面有玫瑰粒,朱古力味夠香濃﹗值得一提的是,餐廳侍應夠熱心,會問冷氣會否太冷,是否需要轉換位置等,倍感窩心﹗在後面書架中取出一本書,靜靜地看書吃晚餐,悠遊自在。

點了日本西京味噌醬焗豬鞍架$178,配是日餐湯及餐飲。

是日餐湯:甘荀湯,湯味濃郁幼滑,飲完夠晒暖胃﹗

而主角日本西京味噌醬焗豬鞍架,豬鞍架非常厚,十分足料大份。

飲品點了凍玫瑰朱古力:上面有玫瑰粒,朱古力味夠香濃﹗

在後面書架中取出一本書,靜靜地看書吃晚餐,悠遊自在。
2019-09-27
2019-09-29 1673 浏览
原來屯門哥爾夫球中心裏面,隱藏著一間別緻的西餐廳,很多人食完都推介。今晚 Happy Friday, 特地過去食晚飯體驗一下。以為位置好偏遠,其實也不是,乘巴士的話,在新屯門中心落車,過天橋對面,就是高爾夫球中心。西鐵的話,可以免費轉乘輕鐵或港鐵巴士506 一樣可到。來到見到餐廳在哥爾夫球中心內, 餐廳裝修簡潔,走cafe路線,在哥爾夫球場旁邊,感覺像逃出煩囂的世外桃源呢!透過玻璃可以看到哥爾夫球場,環境實在很開揚舒適,突然覺得像夜晚去了郊遊般,心曠神怡。今晚的客人有八成滿,大家都是趁下班後,來這世外桃源relax吧!餐前小食點了芝士黑松露薯條$38薯條是超粗的size,一上桌見到很有驚喜,吃著更有口感。而且黑松露味道很香, 芝士味道也不會太濃,配薯條吃,香而不膩, 真的要趁熱吃多幾口。薯條份量也不少,價錢不算貴,推介要試。晚市優惠,惠顧主菜可以免費升級做套餐,有餐湯和餐飲, 飲品如果選特飲的話是半價,我選了洋甘菊茶加$14。用玻璃壺盛著,視覺效果很優雅。倒茶進杯子的感覺,完全是慢活享受,喝一口清香的洋甘菊,淡淡花香味令人心情舒爽。對,我們來找感覺的!寶雲酥紐西蘭羊架配燒汁$188。羊

餐前小食點了芝士黑松露薯條$38

寶雲酥紐西蘭羊架配燒汁$188。

羊架七成熟 肉質仍然爽口嫩滑 啖啖肉香下去沒有騷味原因就是上面鋪滿了牛油麵包糠,加了少許芥辣醬,增加香脆口感之餘又不會太辣,味道調配得十分適中,鹽花灑在羊架輕輕調味,已經好味得不得了。朋友不吃芥辣的也覺得十分好味,吃下芥辣也不知道,其實芥辣可以幫助提升羊肉的香氣,以後也不抗拒芥辣了。

香煎帶子和風白味噌忌廉汁意大利粉$108。

有木魚絲紫菜裝飾,真的很有和風,醬汁很特別,有一股像千島海鮮醬的香氣,原來因為有白味噌, 白味噌鹽份較低,味道偏淡,但能夠把帶子的鮮味調出來,煮海鮮最匹配。帶子大大隻的,新鮮嫩滑,煎過又香口。意粉份量雖然不算多,但味道和賣相卻是滿分的。

這頓晚飯大家都吃得很滿意,不枉我們特地前來。朋友最後才點餐茶,熱檸茶跟餐不用加錢,檸檬新鮮,茶味香。

整體感覺就是令你吃得滿意,看得舒適。Happy Friday來這裡輕鬆一下也不錯。

2019-09-27
2019-09-29 98 浏览
約左朋友打golf, 打完見肚餓,就入左去呢間餐廳食野點同抖下,朋友話有時都幾多人,好彩唔洗點等位,入左去發現都幾清靜,岩曬一路傾計,一路食飯,都有好多人同一家大細來食。我地叫左個二人set dinner, 其實都好似西餐廳咁,有湯有前菜,有pizza, 意粉, 焗飯同扒,都幾多選擇。餐湯係椰菜花湯,清清地都幾開胃,唔係一般一係忌廉一係就羅宋湯,呢個幾有新意。主菜選左意大利巴馬火腿卡邦尼意粉, 意粉硬度適中, 入面亦有唔少菇,啲洋蔥好香,唔會太咸,意粉好怕會太乾食食下無汁,呢個好彩唔會。食得岀好足料,同新鮮整既,上枱仲係熱既,好食!另外,和風雞肉薄餅, 第一次試有燒汁既pizza, 唔錯, 選左薄底的,配上焦脆的餅邊, 味道鹹香芝士味重, 配搭好豐富,唔會太漏,最岩一路傾計一路食,停唔到,食下食下好快食曬。啲侍應好friendly, 見佢地又幫人影相,又主動加水同收碟,又會問你啲野好食嗎,怪唔得咁多街坊幫襯。呢到整體環境幾好,食物唔錯,已經做左我飯堂,下次打波一定再來!

主菜選左意大利巴馬火腿卡邦尼意粉,

另外,和風雞肉薄餅,

2019-09-10
2019-09-29 79 浏览
在朋友屋企附近就來試試,一直知呢到有個高爾夫球場,但唔知入面有間餐廳,朋友話提議不如試下。我地四個人叫左兩個二人餐,個餐本身包左餐湯,係椰菜花湯,入面有椰菜花粒, 清清地又幾好味雞串燒,好食既.燒得好林,好入味,有去左串燒店咁感覺!面頭芝麻加分!主菜揀左香烤大啡菇黑松露忌廉汁意大利飯黑松露味超香!大啡菇上面仍有菇汁, 好軟身! 意大利飯好creamy, 好夾, 好鐘意呢個飯!紐西蘭一級肉眼牛扒,揀左五成熟, 10oz很大塊,肉質比想像中嫩口,口感好, 牛味濃,再加埋有其他配菜蔬菜, 翠肉瓜好鮮甜, 薯蓉墊底吸晒牛肉汁 like呢到整體環境幾好,食物高質,地方又夠寧靜同舒服,下次一定再來!
主菜揀左香烤大啡菇黑松露忌廉汁意大利飯
2019-09-05
秋風起係時候伸展一下做下戶外運動😌嫌行山太辛苦?可以試下去屯門公眾哥爾夫球場練下發球🏌🏻‍♂唔講唔知🤭場內開左間在地人先知既秘店🤭等你玩飽食飽一take過😉餐廳走簡約舒適既路線😌命名為花火洋食🍽顧名思義售賣的西式料理會混集左日式既元素🔹日本味噌醬焗豬鞍架 🍖味噌湯就飲得多但味噌醬真係第一次試😝味噌配豬鞍出奇地夾😍鹹鹹香香既味噌醬平衡返豬肉的清香啖啖軟腍細緻豬鞍既底層墊著一層薄薄的粉紅色薯蓉相信係加左蕃茄以減低薯蓉自身既油膩感令薯蓉既味道更有層次好特別🔹和風照燒雞肉薄餅🍕薄脆既pizza配啖啖既雞肉同照燒醬好有日式風味重點係超多芝士呀🧀🧀🧀🧀🔹脆炸越式春卷春卷即叫即炸熱辣辣~而且用米紙做既春卷皮脆卜卜之餘得黎有咬口~配埋甜酸醬一齊食好滋味😋餐飲點左杯洋甘菊花茶refresh一下🍵成件事好relax🏌🏻‍♀

餐廳走簡約舒適既路線😌命名為花火洋食🍽

🔹脆炸越式春卷

餐飲點左杯洋甘菊花茶refresh一下🍵
成件事好relax🏌🏻‍♀
2019-09-22 61 浏览
自從學打哥爾夫球後,經常入屯門練習,之前試過一兩次喺度食中午飯同下午茶,但係晚餐今次算係第一次。呢度除咗禮拜六日比較多人之外,平日一至五人比較少人坐得鬆動同舒服。南瓜湯普通水平。越式春卷炸得唔錯。和風照燒雞串都有普通居酒屋水準。紐西蘭一級肉眼扒水準拍得住頂級扒房水平,我要5成熟,真係做到5成,所以肉眼扒好淋好有牛味,又juicy ,口感一流,牛魔王一定喜歡。意式芝士三重奏薄餅,真係有好多芝士,薄餅亦焗得好好,雖然好多芝士但係唔會覺得 ’漏‘。再叫咗兩個特飲,青蘋果同蜜桃梳打,賣相真係唔錯,如果水果味重啲會更好。喺呢度最好打下波食吓野再打波,而泊車係免費嘅無限時,拍幾耐都冇問題。就算特登入嚟食都係唔錯嘅選擇。
南瓜湯

南瓜湯普通水平。
越式春卷

越式春卷炸得唔錯。
日式照燒雞肉串

和風照燒雞串都有普通居酒屋水準。

2019-09-22
日式照燒雞肉串
2019-09-18 55 浏览
花火洋食 係朋友介紹我黎食既 店舖簡簡單單 好安靜 可以舒緩心情 呢日去完新屯中loving plaza買完野 想係附近食埋晚餐先再番屋企 但新屯中無咩好食 咁岩諗起有朋友同我提及過呢間餐廳於是乎膽粗粗咁同個朋友去咗呢間餐廳試吓食可能係平日關係 入到去只有3-4個人店員帶左我地去窗邊坐 比左餐牌我地我就揀左 香烤中啡菇黑松露忌廉汁意大利飯唔好睇佢好似好細碟咁 其實佢食起上黎都好飽 好滿足 同埋 超級熱辣辣! 個啡菇好好食同好juicy 個意大利飯唔會好咸 味道適中 朋友叫既係 黑松露忌廉汁三文魚扁意粉我朋友話有少少咸 不過接受到 同埋又係食完會勁飽 意粉軟硬適中 d汁都好夠 唔怕d意粉淡而無味 配埋三文魚 唔腥幾好食另外會配有餐湯我覺得個餐湯係最有吸引性 因為佢入面好多料 用料豐富 唔係普通既罐頭湯 我覺得呢個係一個加分位 佢酸酸地 好岩餐前飲 可以開胃! 店鋪都比較空 唔會覺得緊迫 都幾舒服同埋有d波波燈 當晚有個女仔坐係個書架前面自拍 我諗構圖都幾靚 又有乾花不過我建議可以放好少少d書 整齊少少 效果會更加好!
花火洋食 係朋友介紹我黎食既

我就揀左 香烤中啡菇黑松露忌廉汁意大利飯

朋友叫既係 黑松露忌廉汁三文魚扁意粉

另外會配有餐湯

店鋪都比較空 唔會覺得緊迫 都幾舒服
不過我建議可以放好少少d書 整齊少少 效果會更加好!
2019-09-03
2019-09-15 65 浏览
屯門的高爾夫球場雖然在屋企附近,但因為自己不會打的關係,所以也很少到這裏,朋友介紹有一間環境食物唔錯嘅西餐廳就來試試😬😬寧静的環境, 坐得好舒服,有二人餐$298,感覺很抵食餐湯有南瓜忌廉湯,食得出是嚴打的,南瓜味很香濃👍👍意式瑪格麗塔薄餅:採用了意式薄餅的製法,是薄底型的pizza,配上焦焦的餅邊,香脆,蕃茄仔同芝士量一點也不欺場,十分滿意。和風柚子密椒燒吞拿魚,很特別的配搭,效果不錯,吞拿魚個好熟,深海魚魚油特別豐富,配上柚子蜜,吃起來令一番風味👍👍再點多一個脆炸越式春卷,飲埋餐茶,很飽呢😋😋下次朋友聚會也可以到這裏,地方寧靜,感覺舒服,食物高質🥰🥰

寧静的環境, 坐得好舒服,有二人餐$298,感覺很抵食

餐湯有南瓜忌廉湯,食得出是嚴打的,南瓜味很香濃👍👍

再點多一個脆炸越式春卷,飲埋餐茶,很飽呢😋😋

下次朋友聚會也可以到這裏,地方寧靜,感覺舒服,食物高質🥰🥰
2019-09-15 38 浏览
假日特意過來打Golf,打完當然要休息一下,順便吃晚飯,原來這里有間餐廳,名字很好聽,叫、花火洋食、主要西餐為主🤗🤗環境幾寬敞,可以望住室外風景,感覺很寫意!點了香烤大啡菇黑松露忌廉汁意大利飯,意大利飯不會太硬,與大啡菇出奇地夾😌😌而點主菜仲會升級至套餐,包南瓜湯和餐飲,都幾抵食。 👍👍晚市有二人套餐可以選擇。也有晚市優惠, 惠顧主菜, 意大利薄餅, 意大利粉等, 可以升級至套餐, 有餐湯同餐飲。紐西蘭一級肉眼牛扒,二人餐需要加$40轉的,10oz很大塊很口處理得很好,五成熟,牛味濃郁,超贊超贊👍👍加多咗個小食,脆炸越式春 卷,外皮脆卜卜,配上泰式辣酱,好惹味呢😆😆質素挺高的西餐,無論環境服務都很不錯,就算不是來打Golf 都可以來食飯😄😄

環境幾寬敞,可以望住室外風景,感覺很寫意!

晚市有二人套餐可以選擇。

2019-09-14 46 浏览
今日住喺屯門嘅朋友帶咗我去一間隱世食店 點解咁講?因為佢係隱藏喺高爾夫球中心入面嘅餐廳叫花火洋食意式芝士三重奏薄餅 餅底非常薄脆 上面有沙律菜苗口感爽脆 加上三種芝士鋪面 味道鹹香芝士味重 再配上番茄醬酸酸甜甜一啲都唔漏 成個配搭好豐富日本西京味噌醬焗豬鞍架 豬鞍架好厚切有接近一吋厚 外面煎得金黃色入面仲係juicy 生熟到啱啱好 豬鞍扒配上西京味噌醬 有清新嘅味道 薯蓉竟然番茄味 有心思 餐飲叫咗咖啡同埋奶茶 咖啡有巨型咖啡機座陣 味道當然有保證 奶茶叫咗無糖嘅 都飲到茶味嘅幽香 唔錯

2019-09-13 1288 浏览
今日還是留家休息, 夜晚就同老公同仔去附近食飯.不過我地都夜夜地, 8:45PM先到, 我地都有問幾點last order, 好彩仲有得食!我地點左個二人晚巿套餐, 因為都好豐富. 套餐入面包括甘筍湯、沙律、主菜、飲品同甜品記得上次都係甘筍湯, 味道一模一樣, 都係好清甜.估唔到沙律都好吸引, 除了有沙律菜外, 仲有數片鴨胸肉, 上面蘸上黑醋, 所以食落好醒胃.阿仔仲要追食.之後揀左兩個主菜: 香烤大啡菇黑松露忌廉汁意大利飯上枱後, 超香呀! 一陣大菇加黑松露味道真係好濃郁! 大啡菇上面仍然留有菇汁, 一切落大菇到, D汁就浸入晒落意大利飯入面. 而且大菇炆得好入味, 超腍, 好軟身! 再加上好creamy 既意大利飯, 一齊食真係好夾. 飯入面其實亦有唔少菇菌類架~好鐘意呢個飯! 寶雲酥紐西蘭羊架配燒汁呢個又係另一個驚喜, 賣相又係好吸睛, 上面有三件羊架, 我地三個人一人一件唔洗爭, 不過阿好唔好, 反而食晒側面果球薯蓉. (羊架底都仲有薯蓉)羊架同樣炆焗得好腍好嫰口, 最重要係唔"蘇", 因為自己都好怕, 再加埋有其他配菜蔬菜, 唔洗好似食肉獸咁齋食肉.之後再揀兩件甜品: Tir
今日還是留家休息, 夜晚就同老公同仔去附近食飯.
好彩仲有得食!
我地點左個二人晚巿套餐, 因為都好豐富.
套餐入面包括甘筍湯、沙律、主菜、飲品同甜品

記得上次都係甘筍湯, 味道一模一樣, 都係好清甜.
之後揀左兩個主菜:
香烤大啡菇黑松露忌廉汁意大利飯
好鐘意呢個飯!

寶雲酥紐西蘭羊架配燒汁
之後再揀兩件甜品
Tiramisu同New York Cheese Cake
兩件都好好食! 呢個餐真係抵到爛, 仲要有以下的住戶證再有折扣.
去開餐前, 記住帶埋喇!

2019-08-31
住得係屯門成日都同D朋友話要去龍門居食物食物,掃街就多啦,邊估到有一日會掃到入GOLF場😂2人餐單參考(飽足程度:★★★☆☆):義大利巴馬火腿卡邦尼意粉 x1+是日餐湯+餐飲日式西京味增豬鞍架 x1+是日餐湯+餐飲No Service ChargeTOTAL HK$256👆義大利巴馬火腿卡邦尼意粉 HK$78(推薦指數:★★★☆☆)白汁佈滿了蒸碟意粉,每一條麵,麵條的軟硬度也剛好~吃下去有嚼勁的!👆日式西京味增豬鞍架 HK$178(推薦指數:★★★☆☆)肉質新鮮,很厚實!👆日式西京味增豬鞍架 HK$178(推薦指數:★★★☆☆)

2人餐單參考(飽足程度:★★★☆☆):
+是日餐湯
+餐飲
No Service Charge
TOTAL HK$256

👆日式西京味增豬鞍架 HK$178(推薦指數:★★★☆☆)
肉質新鮮,很厚實!

👆日式西京味增豬鞍架 HK$178(推薦指數:★★★☆☆)
2019-09-09 38 浏览
今日朋友帶我首次去打哥爾夫球 雖然有啲偏遠不過平民價錢有中產嘅享受都唔錯哥爾夫球中心入面仲有間餐廳叫花火洋食 竟然質素出乎意料地好 裝修唔好咁高要求 話曬都政府建築物不過裝飾就好有文青Feel 芝士黑松露薯條 以呢個價錢嚟講分量都幾多 芝士係用上芝士粉冇乜芝士味 不過鹹鹹香香 黑松露醬比較傑身 有好香嘅黑松露味道分量較少 薯條幾特別 極度粗身完全做到外面脆 入面係薯蓉嘅感覺香煎帶子和風白味噌忌廉汁意大利粉 帶子用上刺身等級 外面煎香入面仲係半生熟嘅感覺 非常鮮味 而且肉質嫩滑 白味噌忌廉汁包裹住軟硬適中嘅意大利粉好有和風嘅味道 味噌鹹鹹地配上忌廉 唔會好漏

哥爾夫球中心入面仲有間餐廳叫花火洋食 竟然質素出乎意料地好

2019-09-09 42 浏览
潛伏在高爾夫球場的隱世美食住左係屯門咁耐,唔係有朋友介紹,都唔知原來屯門呢個高爾夫球場有間餐廳,佢之前話打完高爾夫球食過好食,我就冇打波,直接淨係去食野啦.首先係有周打魚雜菜湯,我本身同其他人一樣以為係紅湯黎,點知係白湯,冇乜特別,但係係好飲夠濃味的.之後有個羊架,賣相係非常之咁靚,食羊架第一樣野一定係睇羶唔羶,首先係完全冇羶味,又唔會太膩太多脂肪,我一個食晒三舊都冇話濟.味道係好香,肉汁填滿了我的口,羊架味塞爆了我的口.最後仲食左個雞串燒,香噴噴夠晒惹味,但可能羊架太好食,食雞串燒好似被比下去咁,不過都係好食既.
潛伏在高爾夫球場的隱世美食

2019-09-06
屋企人去旅行, 出左糧又唔想係屋企食杯麵, 更食厭左樓下商場既野食住左呢邊咁耐以黎都未試過行入高爾夫球場度食飯, 我仲以為唔打波係唔可以入去食飯既呢!行完條斜路入到去高爾夫球場, 保安問我去邊, 一身街坊LOOK既我只好答佢搵飯食, 於是我就行左入去花火洋食~不過原來呢度都會有D街坊帶埋小朋友黎食飯喔!我坐既位係可以望到球場既人打GOLF, 好寫意!叫左個餐, 有意粉+白湯再另外叫左杯青檸梳打餐湯都係好簡單既白湯, 有紅蘿白粒, 甜左少少, 都OK既意粉奶味好濃, 慢慢食既話唔會覺得漏, 平時D西餐勁大隻碟挖勁細個窿黎裝意粉, 但呢度既分量好多, 我都食唔曬.青檸梳打, 酸酸甜甜, 飲到有檸味非呃人我估因為呢度食客可能以高爾夫球場既人為主, 服務可能係呢頭既餐廳入面最好同埋係有小食叫價錢算係貴左少少, 下次再黎既時候叫老豆埋單算啦

不過原來呢度都會有D街坊帶埋小朋友黎食飯喔!
我坐既位係可以望到球場既人打GOLF, 好寫意!

叫左個餐, 有意粉+白湯再另外叫左杯青檸梳打
餐湯都係好簡單既白湯, 有紅蘿白粒, 甜左少少, 都OK既
青檸梳打, 酸酸甜甜, 飲到有檸味非呃人

同埋係有小食叫
價錢算係貴左少少, 下次再黎既時候叫老豆埋單算啦
2019-09-07
  • 卡邦尼意粉