花城海鮮酒家

花城海鮮酒家 (已結業)

花城海鮮酒家 (已結業)
cando
粵菜與川菜共冶一爐
cando
2012-08-19
关注
花城好像也是開了不久,應該不到半年吧。位處三樓, 電梯門一打開,唔係門口,而是幾個養海鮮的魚缸,轉了右邊才是餐廳, 裝修就是一般酒樓,也不錯啦!除了裡面的一個房間有雀局,我們是晚上第一枱客呢。二人套餐有:鮮磨杏仁花膠螺頭燉白肺湯,前菜選了素鵝與夫妻肺片,主菜要了老干媽香酥骨和霸王辣子雞,蛋白杏仁茶做甜品,很豐富啊!:)鮮磨杏仁花膠螺頭燉白肺湯,好像唔覺有螺頭.但花膠和白肺都有好幾塊,而且稔滑,還有一大塊煲完湯嘅豬肉,湯和肉都滿有肉香,又有杏仁香,煲完湯嘅肉非常稔,而且仲有肉味,就像自家煲嘅一樣味道鮮甜,我們把湯,料和肉全部吃光光,非常滿意。前菜選了素鵝與夫妻肺片,素鵝味道一般,但夫妻肺片卻很精彩,牛和牛肚都煮得夠稔,又很入味與濃香,醬汁別具一格,味道調較得異常的美味。主菜是老干媽香酥骨和霸王辣子雞,兩個都是很香口的小菜,都只帶微辣,香酥骨有點像椒鹽排骨,炒得很乾爽,加上大量的蔥,更是惹味的一道小菜;而霸王辣子雞的雞肉很鮮味,混雜花椒八角碎,咀唇有微微發麻的感覺,味道令人意想不到。甜品是蛋白杏仁茶,吃完幾個香口小菜,來這個 蛋白杏仁茶真是一級棒,蛋白夠滑,杏仁味香濃,甜味剛好,還有什麼要求呢。花城海鮮酒家的粵菜和川菜都表現出色,服務也很週到,看他們一些套餐價格也很合理,值得推薦。:):)查看更多
+ 5
花城 : 人不可以貌相
財經閒人
2012-06-20
关注
買咗花城嘅團購。位處 3/F, 係樓上舖, 唔易揾, 電梯門一開, 見到两、三個魚缸, 有 d 凌亂, 裏面係傳統裝修, 似屋邨酒樓, 第一印象真係麻麻!二人套餐前菜選了素鵝與夫妻肺片, 味道不過不失。湯係杏仁白肺湯, e 個就非常好, 夠熱, 味鮮甜, 湯料足, 見到有白肺同杏仁, 竟然仲見到有馬蹄, 真係真材實料, 湯料都食得津津有味!主菜有鍋巴蝦仁與及西施炒帶子。鍋巴普通但蝦仁炒得爽脆; 西施就即係用蛋白炒帶子, 蛋白炒得彈牙, 帶子亦炒得剛好, 唔韌!甜品係蛋白杏仁茶, e 個好正, 蛋白夠滑, 杏仁味濃, 甜味適中。Like!服務方面, 侍應全係中年男女, 服務幾好。結論 : 花城真係 "人不可以貌相", 食品有水準, 服務亦頗佳!查看更多
杏仁白肺湯
西施炒帶子
蛋白杏仁茶
dra.W
花城遇上禾花雀
dra.W
2011-12-04
关注
途經小巷...看到宣傳介紹凡惠顧每位送一只大閘蟹...感覺很吸引既然晚飯也要選地方...那就試一試這店怎料...方坐下就有種被騙的感覺雖說那只大閘蟹是送的...但每位要另附蟹的醬料$15其實有附帶條件沒問題...何不於宣傳單張清楚列明口裡說奉送...卻言行不一何不乾脆大方一點付諸實行...更讓人欣賞還以為是低級食府...看真點...這店走的是中上級數大閘蟹[奉送] 醬料每位$15蟹粉小籠包 $18一隻 x 3鮮鵝潤腸焗禾花雀 $88一打四川海鮮辣煲 $78那三只大閘蟹超級細小...不甚討好不過質素卻是不錯的...肉質結實清甜...膏也濃蟹粉小籠包貌不驚人...皮太軟...內裡竟滿是蟹粉...香甜好吃難得看到禾花雀菜色...必試酥炸禾花雀香脆乾爽但仍保留肉汁...釀上潤腸...味道出色吃其心思巧手...值得一試海鮮辣煲也有特色...配以指天椒...香辣刺激大蝦仁,帶子,珊瑚妦,鮮魷,每款海鮮也有三件或以上...新鮮足料吃罷感覺不錯...其實有實力...又何需以小動作騙觀眾整體感覺食材質素好...烹調技巧足要嚐花巧小菜不是難事查看更多
鮮鵝潤腸焗禾花雀
四川海鮮辣煲
猫怡
經濟滿足...生日飯局@彩年海鮮酒家
猫怡
2010-05-20
关注
自從上年喺彩年搞過生日飯局之後, 大家都喜歡上了~:)因為, 每次我們搞大活動, 出席人數達12-18位時, 就很難找一間一圍枱可容納晒我們全部人, 又可以任意喧嘩都不會遭人白眼嘅餐廳~這裡地點方便, 食物有一定水準, 餐單又可按喜好修改, 價錢合理... 最重要係這裡有房間可容納多人, 還有卡啦ok及麻雀耍樂.今次掛住食同玩, 唔記得影抵個菜單, 所以唔記得晒啲菜名~一圍9人, 7餸1湯 + 2個甜品..整體食物都好味~ 推介: 杏汁糖水, 要試~ :)查看更多
检举
=^.^= 心型發光燈係自備的~
食家達達人
一家人食飯之選
食家達達人
2010-01-26
关注
一個月一聚又來喇~~~~跟好朋友吃飯, 好多人認為見個面, 食乜都冇所謂啦!我呢班朋友食野都好冇所謂, 最鍾意搵新餐廳, 有一班志同道合既朋友, 做好多事都易話為d. 不過今次好失策, 全因其中一位懶醒之過......原先想都冇想過去茶樓食飯, 有人提議私房菜. 夠新意, 大家都舉腳贊成.朋友話唔洗訂位, 我地就大安主意直接踩上去.點知間野話我地冇訂位, 叫我地等等...一等就半個鐘頭, 依舊冇人理.我地問野又扮聽唔到, 真係好興!大家唯有轉地點, 當時已經晚上7時多, 仲要係星期五, 真係人多車多~最後有人提議上茶樓, 撞正企起彩年下面, 就走左上去.入到去, 得一圍食緊飯...........唔通包場??是日晚餐:- 菠蘿咕嚕肉>> 上茶樓差不多是必點之一!貪佢酸味味好送飯~此店叫做合格, 唔係舊舊肥肉. 不過每粒就瘦左少少喇, 長條型的.. 賽螃蟹>> 平時食開加醋, 但朋友話咁樣好浪費呢...就咁真係食出鮮味. 帶子好多, 蛋白好滑, 仲有蟹肉呢! 羊腩煲>> 今個冬天第一次食咋!羊太少, 個煲就大. 侍應新黎, 左整右整唔知想點, 又將個煲搬來搬去~佢都係出至一片好心, 算數啦! 炸大腸>> 好有期望的一道菜, 點知黎到非常嚇人!第一次食大腸用炸粉...入面好肥, 食左兩舊已經冇人吼:( 怪唔之得38蚊咁平啦... 白飯x 2>> 夠熱, 好味! 乳鴿>> 送既, 好麻麻........冇肉食.食左差不多兩個鐘, 加埋先得4枱人, 真係靜英英~邊睇老友狗狗邊吃飯, 好開心查看更多
+ 1