2025-05-05 108 浏览
今日去咗太子附近嘅花園餐廳。 呢間餐廳已經有好多年歷史。入到去, 佢嘅裝修同幾十年前都冇變。 餐牌就稍為貴咗少少, 人數唔算多。餐廳侍應都足夠嘅, 我同朋友點咗牛脷意粉, 牛脷薯菜,肉醬意粉等。佢好特別餐湯係跟咗一包梳打餅。 以前嘅餐包唔見咗。 唔知係唔係為咗慳皮牛利比想象中差 肉質地怪怪的,似乎系落咗太多梳打粉。意粉,亦都唔好味, 粉粉的,所以都要做比較失望。 但係佢哋係咪以呢個價錢可以食到咁大碟都算係 抵食嘅,但味道就真係麻麻了。 記得佢以前有送甜品, 宜家到無了。埋單 每位大概70蚊。 喺太子呢個地方可以有呢個價錢算抵食。但係 唔算係好食,所以應該都唔會去幫襯了。
今日去咗太子附近嘅花園餐廳。 呢間餐廳已經有好多年歷史。

佢好特別餐湯係跟咗一包梳打餅。 以前嘅餐包唔見咗。

2025-05-04 146 浏览
記得小時候,家人喜歡去酒樓飲茶,所以很少去食西餐,唯一去食的西餐,就是俗稱叫「豉油西餐」的食店。😊前幾日外甥女忽然話想去食花園餐廳,想起也很多年也沒有去食過了,那就一於去懷舊一番。😬我和太太分別點了「蜜汁德國咸豬手拼意大利腸配薯菜」、「香烤挪威比目魚柳配薯菜」及熱檸檬水。香烤挪威比目魚柳配薯菜~比目魚肉質嫩滑,口感鬆軟,外皮黏上厚厚的脆粉,食落香脆但偏油膩,薯菜微脆帶粉,保留當年懷舊的風味!🤭想去懷舊一下,這是一個很不錯的地點!🤔#蜜汁德國咸豬手拼意大利腸配薯菜#香烤挪威比目魚柳配薯菜#熱檸檬水#花園餐廳(香港)地址: 香港太子西洋菜南街218-220號地庫電話: +852 23932522

熱檸檬水。

香烤挪威比目魚柳配薯菜~

想去懷舊一下,這是一個很不錯的地點!🤔

#蜜汁德國咸豬手拼意大利腸配薯菜
#香烤挪威比目魚柳配薯菜
#熱檸檬水

#花園餐廳(香港)
地址: 香港太子西洋菜南街218-220號地庫
電話: +852 23932522
2025-05-02
2025-02-05 407 浏览
懷舊餐廳,抵食又好味😋前幾日出旺角辦下年貨,行到始創中心附近見到有花園餐廳,於是入去醫下肚仔😆餐廳喺地庫,入到餐廳環境感覺懷舊,有種置身於70年代嘅感覺😅自己叫咗份牛扒配薯條連熱飲$54(凍飲+$3),下午茶呢個價錢中規中矩,點知有驚喜,牛扒肉汁鮮嫩,唔會柴皮,正!👍推薦朋友叫咗咖哩牛腩飯,一上枱就問到陣香濃嘅咖哩味,醒神!醒神!份量都唔少,跟一般套餐一樣。另外仲叫咗一份馬來炒貴刁,材料十足,賣相吸引!下午茶加12蚊可以配餐湯,任君選擇!雖然係下午茶,但份量絕對唔會減少,食飽飽繼續行街街😝
懷舊餐廳,抵食又好味😋

2025-01-23 500 浏览
港式鐵板牛扒爸媽當年拍拖勝地👫🏼熱熱軟熟既餐包加上牛油🧈🧈再配埋紅湯(雜菜湯) 酸酸甜甜,好開胃🍅🍅🍅牛扒放到鐵板上,出曬煙上枱🥩🥩🥩Staff會拎住黑椒汁+蒜蓉洋蔥汁比你選擇,揀好就會直接幫你倒落牛扒成個過程好有feel🥰🥰🥰即使放係鐵板上,牛扒生熟度都唔會過火,岩岩好而且都有底味,加上黑椒汁,好惹味👍🏻👍🏻配埋薯菜墊底,薯角+配菜🍟🍟🍟記得要中途反薯菜 or 早D食如果唔係食到最後薯菜好易煎到燶咗🙈🙈🙈
港式鐵板牛扒
爸媽當年拍拖勝地👫🏼

熱熱軟熟既餐包加上牛油🧈🧈

再配埋紅湯(雜菜湯) 酸酸甜甜,好開胃🍅🍅🍅

牛扒放到鐵板上,出曬煙上枱🥩🥩🥩
成個過程好有feel🥰🥰🥰

即使放係鐵板上,牛扒生熟度都唔會過火,岩岩好
而且都有底味,加上黑椒汁,好惹味👍🏻👍🏻
配埋薯菜墊底,薯角+配菜🍟🍟🍟

記得要中途反薯菜 or 早D食
如果唔係食到最後薯菜好易煎到燶咗🙈🙈🙈
2024-11-10 714 浏览
已經有好多年冇嚟花園餐廳食lunch,好懷念佢哋嘅啫啫鐵板牛,下晝一點半嚟到都唔須要等位,不過餐廳都坐滿好多人。同朋友叫咗兩個午餐,與以往唔同,依家個午餐已經唔見咗個牛油餐包,比塊餅乾代替算數,以前見好多食客都冇食個餐包,真係好浪費,家下用餅乾代替屬於慳皮又環保。羅宋湯味夠濃郁,但係肉味略為淡薄,亦唔多見到有牛肉喺湯裏面,不過比好多餐廳好味。芝士焗肉醬意粉無芝士嘅香味,而肉醬意粉味道好淡,差啲唔知道自己原來食緊肉醬意粉,水準同微波爐雪藏意粉相似,焗豬扒飯就好有問題,啲飯似有輕微炒過,豬扒睇落吸引,但食落有怪味,可能係肉質變壞,我都試咗一小啖,連我都食唔落,所以我朋友只食咗啲飯,而豬扒就成碟放低,話俾個侍應知啲豬扒有怪味,佢成碟攞返入廚房,之後餐廳一啲反應都冇,亦冇任何sorry嘅表示,今時今日咁樣做食肆都得㗎咩?感覺非常失望。至於檸檬茶就重檸檬味,顏色靚可惜茶味淡薄。餐廳設於地牢,空氣及衛生通常都比較差,花園餐廳屬於舊式食肆,而且位處旺角舊區,所以清潔衛生整體算勉勉強強,洗手間就比較差啲,使用時就要忍受一下。
2024-10-25
2024-10-02 709 浏览
今次我想介紹一個超好味嘅海陸空扒餐,特別係蒜蓉西冷牛扒!牛扒煮得剛剛好,外面香脆,裡面嫩滑,蒜蓉味道濃郁,真係好開胃!再加埋啲配菜,色彩繽紛,食落去口感豐富,真係好滿足!呢個扒餐無論係肉食者定係海鮮迷,都會愛上,食完之後心情都好好
2024-09-27 830 浏览
超級懷舊嘅鋸扒餐廳!香港而家已經好少特色餐廳,呢間花園餐廳真係經典!入到去燈光昏暗超級浪漫😂連張梳化啲皮都已經爛晒,超有懷舊feel去得花園餐廳就梗係食鐵板餐!晚餐餐牌應該每個星期都會轉今次叫咗個澳洲西冷鐵板餐跟薯菜叫咗白湯,有餐包。效率速度超級快未食完個餐包都未開始飲湯,個扒就到咗😂仲快過啲快餐店…懷舊黑椒汁,加蒜蓉汁 餐廳會提供埋茄汁比你食薯條肉質鮮嫩,七成熟嘅西冷扒啱啱好包埋嘢飲埋單$300有找絕對要支持懷舊特色餐廳🥰
超級懷舊嘅鋸扒餐廳!

連張梳化啲皮都已經爛晒,超有懷舊feel
去得花園餐廳就梗係食鐵板餐!

晚餐餐牌應該每個星期都會轉
今次叫咗個澳洲西冷鐵板餐跟薯菜
叫咗白湯,有餐包。
效率速度超級快
未食完個餐包都未開始飲湯,
個扒就到咗😂仲快過啲快餐店…

懷舊黑椒汁,加蒜蓉汁
餐廳會提供埋茄汁比你食薯條
肉質鮮嫩,七成熟嘅西冷扒啱啱好
包埋嘢飲
埋單$300有找
絕對要支持懷舊特色餐廳🥰
2024-08-20 943 浏览
老老實實,牛扒之家老字號花園餐廳真係令我心淡啲 😔 我都幫襯咗二十幾年啦,由細個跟阿爸阿媽去食到而家。對我嚟講唔係單單為咗個味,係為咗啲回憶呀!🥲牛扒嘅質素慢慢差咗,價錢就越嚟越貴,塊牛扒仲越嚟越細塊 😓 朋友成日話唔好再去啦,但我都堅持幫襯,因為對呢度有感情嘛 💖點知今次去到真係忍無可忍 😤 套餐嘅餐包竟然俾人換咗做一小包嘉頓梳打餅!要食鐵板同晚市先有餐包添!咁樣真係太過分啦!😡我明白加價、食物質量差咗、店員態度麻麻地都可以忍,但係而家連餐包都要慳,用梳打餅代替,實在太離譜啦!🤦‍♂️ 簡直係肉酸到極點!我忍唔住將個梳打餅退咗畀店員 🙅‍♂️ 以後都唔會再去幫襯喇。睇到香港啲老字號搞到咁,真係好心痛、好失望 💔 點解連少少嘅誠意都冇埋呢?唉,真係可惜啊!😢

黑椒牛扒飯
嘉頓梳打餅
2024-05-09 1040 浏览
回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$100-200-🤍黑椒牛柳(紐西蘭) $164今次叫咗七成熟😋但肉質依然嫩滑juicy完全冇筋 仲好重牛味🐮仲有兩大塊咁多🤩同埋都有啲薯菜🥔唔食辣可以將黑椒汁轉成蒜蓉汁🧄個鐵板好熱 所以都建議叫低啲熟度同埋鐵板落汁 都最好用紙巾擋擋件衫🤣呢個set仲包餐湯🥘麵包🥯同熱飲☕️個包仲係暖架🥰-味道🌕🌕🌕🌕🌑抵食🌕🌕🌕🌗🌑
回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$100-200
呢個set仲包餐湯🥘麵包🥯同熱飲☕️
個包仲係暖架🥰
味道🌕🌕🌕🌕🌑
抵食🌕🌕🌕🌗🌑
黑椒牛柳(紐西蘭)
黑椒牛柳(紐西蘭)
2024-03-22 861 浏览
史上最差,人生最惡同同事食quick lunch,食食下食到隻曱甴。雖然佢free左我嗰餐,但我仲要我同事畀錢。雖然佢已經不斷道歉,但此風不可長。令我嘔吐已經不再話下,食曱甴嘅經驗令人生蒙上陰影。
史上最差,人生最惡
同同事食quick lunch,食食下食到隻曱甴。
雖然佢free左我嗰餐,但我仲要我同事畀錢。
雖然佢已經不斷道歉,但此風不可長。

令我嘔吐已經不再話下,食曱甴嘅經驗令人生蒙上陰影。
2024-03-21 768 浏览
花園餐廳由我中學年代到現在屹立不倒,印象中最旺的年代,全香港九龍新界都有,現在好似剩返幾間以前去花園餐廳,感覺係一間中低價嘅扒房 / 餐廳,這麼多年仍然生存,現在變為同茶餐廳差不多的,當中也有一些牛扒價值會貴一點,現在還生存,原因可能係,因為抵食留意番:抵食唔代表好食今晚經過太子花園餐廳,朋友話好多年都未食過,不如今晚試吓落到去,見到九成枱都已經坐滿咗,但平均年齡相對比較大,見唔到什麼學生哥點餐後,好快就送上餐湯同麵包,麵包微溫的,比凍麵包還好,羅宋湯味道正常我哋兩個人:朋友叫了晚餐A$113牛仔柳,送到枱面時係有3塊牛柳,味道好似去燒烤場食的牛柳,好重的調味料味道,主要都係抵食我叫:西冷牛扒(紐西蘭)$146味道感覺似調咗味嘅燒烤牛扒,但係好多根,不過咁嘅價錢就冇乜異意餐飲凍奶茶凍咖啡少少都正常原來當時牛扒拍片所以沒有照片
留意番:抵食唔代表好食
今晚經過太子花園餐廳,朋友話好多年都未食過,不如今晚試吓
我哋兩個人:
朋友叫了晚餐A$113
我叫:西冷牛扒(紐西蘭)$146
餐飲凍奶茶凍咖啡少少都正常
原來當時牛扒拍片所以沒有照片
2024-01-17 705 浏览
剛去過花園餐廳,影都唔洗影,直接講,完全係食得過癮!👌 首先,黑椒肉眼扒真係幾正!肉juicy,黑椒香夠喉,唔會太辣,同飯搭真係叫好食到舐舐脷。再講埋個羊架,哥哥,正到彈!肉味香濃,焗得啱啱好,滿嘴咸香。😍另外個鐵板意粉都一絕,意粉腍滑得嚟又帶啲咀嚼感,加上忌廉汁,流晒哂出嚟嘅汁液包圍住每條意粉,一言難盡嘅美味!唔好以為我哋唔講湯!啲湯真係暖笠笠咁,大碗飲到好滿足,重點係,連湯都免費送呀!真係食得多份開心。入到去有霎時驚覺人多咗,不過餐廳手快口快,清理枱仔都係快嘅咁滑㗎,貼心到不得了。總括嚟講,呢度係一間好正宗嘅香港扒房,食物味道、份量同埋服務都非常的地道,喺夜晚嚟個宵夜真係正中下懷!特登過嚟滿足下肚臍,絕對值得!👍🏼

2023-11-22 836 浏览
今天係太子,男朋友話想食牛扒,咁就咁啱行一條街就係花園餐廳!落到去人真係無咩人,8:30鍾嚟講可算是好靜,以為經濟不太好,少人都正常,坐低後就落單啦,由餐包到上主菜都不用10分鐘,真係同澳x有得揮,叫咗兩個晚餐,一個鑊仔牛,一個大蝦拼豬,羅宋湯都可以,但係個豬扒好韌,啲蝦有啲梅,牛都淋的還可以!服務人員態度真的一般,鐵板上淋汁,多數會比客人時間整好張紙巾擋住,但他們二話不說就淋,話之你極奇怪!這個都不算好笑,最好笑係食田螺,上菜時服務員話無細叉叫我地用牙籤,我地真係第一次係西餐廳咁食法,如果多人洗唔切叉都就情有可原,竟然話無叉,真吹脹!試過用食牛扒枝叉又插唔到入去,地下成地垃圾,五六個侍應都無人掃下,真係不會再去這間了!
焗田螺
2023-11-21
2023-10-26 508 浏览
營業時間標明1100-23002215就要求客人先埋單2230前就表示要關門。。。進食間服務態度極劣,趕客離開!飯後要馬上去洗手間,食物質素極差!#不值得一試❗️❗️❗️
營業時間標明1100-2300
2215就要求客人先埋單
2230前就表示要關門。。。
進食間服務態度極劣,趕客離開!
飯後要馬上去洗手間,食物質素極差!
#不值得一試❗️❗️❗️

2023-10-26
2023-10-20 413 浏览
今日一行四人入到呢間餐廳食嘢叫咗4分牛扒全部七成熟有兩份係只係得兩成熟,其餘兩份都OK都唔知個廚師點煮,生到切都切唔開叫人點蝕 講到服務員態度仲差牛扒嚟到淨係同我講邊位叫A餐我問返佢地產即係乜嘢佢返問返我你哋自己叫咩都唔知咩咁嘅服務態度真係差到無倫仲有問我要咩汁我同佢講黑椒汁,但係我見啲汁好少問佢攞多少少佢仲碌大隻眼望住我想殺咗我咁樣真心擺明唔想做 我依家知道呢間花園餐廳點解執咗咁多間 根本服務態度同嘢食都差到一個點不如全部執晒佢好過