2020-07-09 587 浏览
🐻树熊熊妹今日难得地一齐放假,难得地树熊竟然唔训觉下午无喇喇浦头话陪熊妹去熊妹最爱的茶记饭堂《老凤冰室》叹个下午茶,真系令到熊妹好兴奋。📌《老凤冰室》位於深水埗基隆街,系一条深水埗着名美食街。📌以复古风情为主题,有着旧日香港冰室的装潢,挂有怀旧双妹唛👯的画像🖼,非常经典情怀。📌下午茶时段4点黎到紧系食个下午茶喇。西多士🥞、餐蛋面🍜、鲜油多🍞、猪扒沙律🥗等等,典型茶记下午茶迎合香港人口味,价钱由$24-$42,包饮品一杯🍹,绝对抵食。📌夏日炎炎仲新推出左消暑沙律餐,5⃣款沙律中拣2⃣款,然後5⃣款下午茶小食中㨂1⃣款,再包一杯饮品🍵,价钱为$48,爱好沙律的熊妹又点会错过呢?消暑沙律餐,$48先拣沙律,吞拿鱼🐟同碎蛋🥚沙律都系熊妹挚爱,所以选了北寄贝蟹肉碎蛋沙律同吞拿鱼粟米火腿扭扭粉。两款沙律份量都几多,所有材料就写哂系个名上,好多沙律酱,唔会太酸,熊妹就系觉得吞拿鱼同碎蛋捞沙律酱最夹最好味,冰冷冷,果然消暑一流。下午茶小食方面拣了炸鸡脾🍗,因为沙律配鸡脾系最夹的。哗,好大一只炸鸡脾喎!绝不欺场!不过炸粉有点厚,味道有点似KFC叔叔🤡的招牌炸鸡味道,鸡肉都好嫩滑,咸咸的调味都几入味,一个人其实有

消暑沙律餐
消暑沙律餐,$48

下午茶小食方面拣了炸鸡脾🍗,因为沙律配鸡脾系最夹的。

哗,好大一只炸鸡脾喎!绝不欺场!不过炸粉有点厚,味道有点似KFC叔叔🤡的招牌炸鸡味道,鸡肉都好嫩滑,咸咸的调味都几入味,一个人其实有点多食唔哂。

西多士
西多士,$24
树熊下午茶锺意食西多士🍞,可以落劲多蜜糖🍯,甜甜的。

西多士系典型做法,白面包浸上蛋汁炸起,阵阵的蛋香好吸引,最好就切成九宫格,细细的一件可以沾满蜜糖同牛油又易放入口,中间仲夹着花生酱🥜,又糖又油又碳水化合物,卡路里高达800多卡,绝对系非常邪恶高热量🔥又好味的食物。

红魔鬼鸡扒包
红魔鬼鸡扒包,$28
大食树熊躯躯一件西多士又点会塞饱到佢个肥肚?熊妹就推介佢试下呢款红魔鬼鸡扒包,其实因为熊妹想试。

红魔鬼👹其实系辣酱,鸡扒系炸的,味道同炸鸡脾做法差不多,炸皮都有点厚,捞上辣酱几惹味,包系搽上牛油烘过的猪仔包,仲夹杂左生菜🥬同洋葱片,🧄,好大一个,几饱肚。

冻柠茶
冻柠茶,跟餐价,加$3
三份下午茶餐三杯饮品,大食树熊两个胃,饮品一杯都不能落格喇。例牌冻柠茶🍹,熊妹的少甜少冰,酸味味,好消济。

📌食左咁多野埋单都系$109,茶记冰室胜在口味大众化,价廉物美仲要唔洗加一,系物价腾涨🔝的香港城市仲食到咁的价钱而且质素唔差的下午茶餐真系好难得。
2020-07-05
消暑沙律餐
西多士
红魔鬼鸡扒包
冻柠茶
2020-10-15 0 浏览
small shop with funny decoration, such as envelope like menu, funny sentences on wall-seafood fried rice with black truffle , big dish but light smell of black truffle-juicy chicken in crispy bun with sour bbq sauce-iced red bean with milk and ice cream mochi. lots of sweet red beans

2020-09-23 150 浏览
我地一行3个星期日下午1点前来到,等咗一阵,唔驶等好耐就有位。初初惊会中伏,见但原来好好食架,我地叫咗:1. 虾多士(真心必叫), 多士唔油腻,馅又够又唔会只系食炸浆,在酒楼食过好油,又试过其他地方食,冇咩馅,呢度真系好正,而且又有少少沙律跟,平时我好怕食炸嘢既人都食咗好多件。👍👍 2. 沙律烧春鸡, 正👍👍肉质ok既,最紧要唔咸,另外佢既酱汁有少少惹味但唔会过咸,我平时唔会点汁,好多餐厅既汁咸到死,反而呢度又唔会过咸👍。沙律都有用新鲜菠萝真系估佢唔到,沙律都有加新鲜生果👍3. 黑松露海鲜炒饭好好食👍👍份量够,黑松露又香,饭炒得好好,唔油又唔咸,够乾,又有沙律菜跟。仔仔都话好好食👍😋总结,呢度啲嘢出品好似西餐厅咁👍😋,睇到佢哋好有心做好啲食物,嘢食唔会咸。有评语话态度差,又唔系呀,冇嘢喎。呢度我地会再encore😁😁
3. 黑松露海鲜炒饭
有评语话态度差,又唔系呀,冇嘢喎。
呢度我地会再encore😁😁
沙律烧春鸡
黑松露海鲜炒饭
2020-09-20
2020-08-23 379 浏览
装修好怀旧嘅餐厅,入面座位唔算太多,食物质素几好。 ➡️ 虾多士 ($38) ⭐️⭐️⭐️💫 炸嘅虾多士好脆口,可以加埋千岛酱一齐食,好夹好好食! ➡️ 芝士猪颈肉捞丁 ($48) ⭐️⭐️⭐️💫 芝士好多,多到唔惊捞唔哂d面,而且味道好浓郁,丁面煮得啱啱好,猪颈肉都好入味好食。 ➡️ 黑松露芝士火腿奄列 ($42) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 芝士又系多到覆盖住d滑蛋,上面仲有好香嘅黑松露酱,加埋入面好多好足料嘅火腿丝一齐食,几好味! ➡️ 原味波波奶茶 (+$14) ⭐️⭐️⭐️ 所谓波波就系用奶茶雪嘅冰,咁溶左都唔会冲淡杯奶茶,唔系太特别。 良记餐厅(老凤冰室) 地址📍: 深水埗基隆街216号地舖 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 环境👀: ⭐️⭐️⭐️ 服务👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️ 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
装修好怀旧嘅餐厅,入面座位唔算太多,食物质素几好。

➡️ 虾多士 ($38) ⭐️⭐️⭐️💫
炸嘅虾多士好脆口,可以加埋千岛酱一齐食,好夹好好食!

➡️ 芝士猪颈肉捞丁 ($48) ⭐️⭐️⭐️💫

➡️ 黑松露芝士火腿奄列 ($42) ⭐️⭐️⭐️⭐️

➡️ 原味波波奶茶 (+$14) ⭐️⭐️⭐️

良记餐厅(老凤冰室)
地址📍: 深水埗基隆街216号地舖

味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
环境👀: ⭐️⭐️⭐️
服务👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
  • 芝士猪颈肉捞一丁
  • 波波奶茶
  • 黑松露芝士火腿奄列
门面好怀旧兼且俾人好隆重嘅感觉,讲真,唔食嘢都值得入去参观下,不过咁做系搞搞震冇帮衬,劝大家都系唔好。入到去有一种好堂皇华丽、目不暇给嘅感觉,怀旧特色同搞笑布置好有心思,应该系个打卡胜地,食嘢之前四围望已经相当过瘾,心情都靓啲,胃口都会好啲。老板见到你啦,化咗灰都认得你,今次可以食你亲手煮嘅保龄球喇。足足等咗佢15分钟有多,终於做好个海鲜保龄球,讲真刚刚见到有啲平凡嘅感觉,不过好戏在後头。哗,靓到咁!我先食个保龄球盖,查咗牛油然後焗,松化到入口即溶,面包香牛油香味四溢。望唔清楚再ZOOM近啲,海鲜保龄球材料有大虾、蚬肉、鱼肉、鱿鱼、蟹柳,再加咗新鲜蔬菜提供不同口感、气味、味道同颜色变化,色香味兼卖相俱全冇夸张。以上提及各种海鲜食材大部份都新鲜好味,大虾有一只大约直径一寸半,蚬肉有四五粒大约直径一厘米半,鱼肉有三四块有些少腥味,但仍不掩盖鱼嘅鲜味,蟹柳就无谓评论,其实提议佢唔放蟹柳仲好,唯一失色嘅系鱿鱼,口感硬又冇乜味道,有三四块。整体来讲10分足料,而且认真制作,连个包里面嘅饭都系炒底。个农夫包梗系点美味嘅芝士酱嚟食,分开用细碗装住,我成个食晒,一般女士相信做唔到,份量相当之大。咁好食

个农夫包梗系点美味嘅芝士酱嚟食,分开用细碗装住,我成个食晒,一般女士相信做唔到,份量相当之大。咁好食嘅嘢我当然用清碟以示对老板嘅尊重。我知道敬业嘅厨师都最锺意见到客人清碟。

热奶茶跟个保龄球加$8就有,冷热同价,口感同细滑度有些少单薄,唔系最好亦都不过不失,份量亦都比一般茶餐厅嘅多。

呢餐好满足,视觉味觉同嗅觉都吃得饱饱,有机会会再去试老板嘅其他捻手菜式,希望下次都会见到佢坐镇厨房。
题外话/补充资料: 睇YouTube知道老板有个未了嘅心愿,亦都知道佢系一个好勤奋上进而且不随波逐流嘅人,衷心祝福佢嘅心愿早日达成,要相信天道酬勤,皇天不负有心人的。
2020-08-20
  • 海鲜保龄球
2020-08-19 251 浏览
经常都会食老凤,食物质素有保证!整体格局系走怀旧港式冰室风格,食物都比较有创意,唔系嗰啲Hea茶仔。例如焗芝士海鲜保龄球🎳即系烤面包入面有芝士海鲜焗饭,相当有创意。个人就锺意食芝士猪颈肉捞一丁,邪恶得来芝士味又唔会太过~佢啲饮品超级特别,例如波波奶茶,奶茶下面嘅冰粒系奶茶波波冰,饮完晒啲奶茶可以食埋啲冰!飞仔华田上面有一大堆cream同早餐片,仲有一只啤牌饼乾,店员话呢只啤牌系食得嘅,专登外国订返嚟一定要食埋佢。真系相当有heart嘅冰室,会keep住继续食!
经常都会食老凤,食物质素有保证!

个人就锺意食芝士猪颈肉捞一丁,邪恶得来芝士味又唔会太过~

真系相当有heart嘅冰室,会keep住继续食!
  • 波波奶茶
  • 猪颈肉芝士捞丁
  • 飞仔华田
  • 焗芝士海鲜保龄球
路过这老凤冰室很多次。外观比较脏,与乱,ignore 了 N 次。今天休假,闲着,于是决定试试看。果然有点脏。刀上有陈年油污迹。我吃早餐,点了一份比较罕见的(自家制)回锅肉上海面。很难吃。吃了两口就放弃。追加了肠仔烚蛋多士。蛋是溏心蛋,倒不错。咖啡也不错。而且全部加起来才 35 元,极便宜。比较特别是店里面乱七八糟的装饰海报。很有特色。不断的提 “料理农务”,这是脏话,哈!有很多红色中国宣传画与邓小平头像。最醒目的是李小龙海报。

比较特别是店里面乱七八糟的装饰海报。很有特色。

不断的提 “料理农务”,这是脏话,哈!

有很多红色中国宣传画与邓小平头像。

最醒目的是李小龙海报。
2020-08-16
$35 (早餐)
2020-08-02 204 浏览
深水埗觅食,看到这家冰室好评颇多,便入内一试。点了以下食物:焗安格斯牛腩饭:上桌时焗得热腾腾的,酱汁热得仍在滚动。看似美味非常,一吃却觉得味道太甜,甜得只吃了牛腩没吃饭。雪菜猪扒上海汤面跟肉夹膜:点餐时侍应说没肉夹膜,改为跟炒蛋多士。有点失望,因为很想吃肉夹膜。先说说汤面,汤头一般,猪扒也一般,汤中除了雪菜,还有另一种不知名字的酱,惹味,但面煮得太软。再说炒蛋多士,多士又脆又香,炒蛋十分嫩滑,本来没肉夹膜令我失望,结果却给我惊喜,这也是我们唯一觉得比较好吃的。冻奶茶:加饮品要加$8,我本来已觉得有点贵(若点午餐饮品也要加$5)更何况这冻奶茶的茶底既不香也不浓,极失望。
深水埗觅食,看到这家冰室好评颇多,便入内一试。
点了以下食物:
焗安格斯牛腩饭:
雪菜猪扒上海汤面跟肉夹膜:
冻奶茶:
2020-07-02 302 浏览
今日又去深水埗做义工,同朋友专登早啲去搵嘢食。呢间老凤冰室👍🏻入到去四围啲装修令我感觉到返返70~80年代(暴露年龄既陷阱)墙壁上有邓丽君又有李小龙嘅图片。今日食咗个沙律+虾多士餐 ,估唔到深水埗都有新鲜沙律茶餐食,D虾又 唔算hea 呙都几厚而且虾味十足又弹牙👍🏻加埋杯香滑奶茶大约$60。 两个人share 都够饱(可能天气热唔食得多),下次再去试其他先😊
2020-06-25 396 浏览
1点钟嘅深水埗太多人,根本谂唔到食乜嘢好😭见到几间舖头都排晒长龙,经过老凤冰室,写内有雅座,特色嘅装修就吸引咗我哋入去啦😍入面嘅装修十分怀旧,墙上面有李小龙邓丽君同埋好多怀旧历史嘅嘢,最紧要个冷气好够🥳佢个menu都好特别㗎,大家有冇好有回忆呢!最後我哋拣咗两个沙律餐,佢可以拣两款沙律同埋一个小食,我哋拣咗吞拿鱼沙律同埋青苹果沙律另外有个虾多士。不得不提,好耐冇食过咁好食嘅虾多士,佢入面系啖啖虾肉😋而沙律嘅份量亦都非常多😋好邪恶地叫咗杯雪糕红豆冰,好可爱架😊
1点钟嘅深水埗太多人,根本谂唔到食乜嘢好😭

佢个menu都好特别㗎,大家有冇好有回忆呢!

好邪恶地叫咗杯雪糕红豆冰,好可爱架😊
2020-06-24
2020-06-20 470 浏览
星期五晚有好多舖头都要等位或者冇位但系打去呢间嘅时候老板娘好好人话会一定有位😃去到服务好 上菜又快 嘢食又好味,店内装修又好特别,非常之有香港怀旧气息我哋两个叫咗三个餸:虾多士,安格斯牛焗饭,猪颈肉芝士捞丁,三个都超好味。1临走嘅时候仲要送埋例汤俾我哋,又入去开始到食饭买单老板娘人超好,服务周到。所以呢间野唔俾10分都唔得呀!😋👍🏻
猪颈肉芝士捞丁
安格斯牛肉饭
送嘅例汤
2020-06-19
猪颈肉芝士捞丁
安格斯牛肉饭
送嘅例汤
2020-06-19 262 浏览
间店写明7点开舖,7:10仲抹紧野,咁话可以坐入去先,但叫极都话等阵7:00开唔到门就唔好写自己7:00开门,7:20叫阿姐落单阿姐仲发恶叫你等等的野未食落肚先食一肚气,如果想受气的你就去帮衬,一定叿会令你失望
2020-06-13 145 浏览
职员态度恶劣,入门口安排座位已经等了五六分钟,明明有位但就唔安排人坐,又没有量度体温!坐下後多次要求下单却并未受到理会....却在其他枱收拾杯碟,问她是不是落单的人,他说是,然後我们要落单却走开说等等...我们要求4次以上都还未能下单....但另一枱客人刚坐下就立即为他们下单...完全不分先後次序,无视我们落单的要求...食物质素一般....噱头多於实际味道....波波奶茶偏甜,奶味不足,不香也不滑飞仔华田更加是呃钱之作...只是在冻华田上加cream...芝士捞丁非常”漏” 结论:不会再帮衬! 贴钱买难受!
食物质素一般....噱头多於实际味道....
波波奶茶偏甜,奶味不足,不香也不滑
芝士捞丁非常”漏”

结论:不会再帮衬! 贴钱买难受!
2020-05-31 468 浏览
深水埗记,多到不得了。每间都有少许特色。当然有D无乜特色嘅,都可能有人锺意嘅。老凤最大特色,就系佢怀旧嘅装修,其实未必有好多打卡位,甚至无,可能只系去欣赏下,但都有味道嘅。老凤好衰嫁,佢嘅雪菜肉丝米粉,只系早餐先可以食到。但佢嘅雪菜肉丝宜系好啱我口味,唔太喊,但有些少嘅辣,同埋份量劲大,D米粉食极都食唔完咁。所以我成日买外卖。雪菜肉丝米加饮品$29,但为食嘅我,就加炒蛋,再加红肠,同埋早餐必要有嘅多士。咁就加$6,再外卖加$1。特要讲个炒蛋,系店食唔全熟 生生地,好正。外卖咁焗法,熟透啦,但好厚身,真系好抵食。

所以我成日买外卖。

2020-05-26 487 浏览
喺鸭寮街行完,走入去呢间冰室食下午茶,发觉啲食物都很特别。虾多士用猪扒包住再炸,很香口。南瓜汤有南瓜味和红萝卜味,非常好饮。XO酱海鲜菠萝炒饭,落了很多海鲜,很足料。猪扒包外脆内热,酱汁很好味又 juicy, 👍🏼👍🏼👍🏼波波奶茶加了两粒用奶茶制成的冰,非常特别,奶茶都很好味。本来想食安格斯牛肉保龄球,可惜没有供应,唯有下次再去。
喺鸭寮街行完,走入去呢间冰室食下午茶,发觉啲食物都很特别。
虾多士用猪扒包住再炸,很香口。
南瓜汤有南瓜味和红萝卜味,非常好饮。
XO酱海鲜菠萝炒饭,落了很多海鲜,很足料。
猪扒包外脆内热,酱汁很好味又 juicy, 👍🏼👍🏼👍🏼
波波奶茶加了两粒用奶茶制成的冰,非常特别,奶茶都很好味。
南瓜汤
XO酱海鲜菠萝炒饭
鸡扒包
波波奶茶

本来想食安格斯牛肉保龄球,可惜没有供应,唯有下次再去。
2020-05-23
南瓜汤