又新鲜,又大份,又好味,正啊!比食评D食物同环境吸引,睇中哩间好长时间,前一日打过电话来问下午茶同餐牌其他食物早餐有无的得食,又几好,早餐都有餐牌其他时间食物9点几去到,里面不大,只有大概10张4人台,布置系想怀旧,但系吾特别,系有部分标语写得几吸睛。服务OK,坐低有水,亦马上问你要乜,但因为我地慢慢睇;野食大概要等5到15分钟,因为要现做,上枱时候系可以感觉到吾系整定。因为要试野,所以三个人叫4样野。所以最後要打包,连胶袋都好似红白篮,好有心思。鲍鱼丝火腿面餐要爽(HK$29)5分- 通常其他餐厅叫哩个餐都会食吾饱,因为只有一两条好幼的鲍鱼火腿丝,哩度真系比较其他餐厅多一倍份量同粗幼,面底食到最後都吾会太林;仲有个汤吾系普通的清汤,味道一流。香酥鸡排米线餐(HK$33)5分- 鸡排表面的酥皮好薄同埋系真系酥,吾系只系脆,.米线超滑,汤底同鲍鱼丝火腿面吾同,真系有心。黑松露炒蛋厚多士餐(Hk$32)4分-其他餐厅早餐好难有哩个餐,系厚士,但做得吾够香,鸡蛋是厚厚滑蛋,上面叫左好多黑松露酱,好香。虾多士(HK$38)3分-好多人推介,连早餐都可以食到,难得。差不多系塔门食的两倍大,但
又新鲜,又大份,又好味,正啊!

服务OK,坐低有水,亦马上问你要乜,但因为我地慢慢睇;

鲍鱼丝火腿面餐要爽(HK$29)5分

香酥鸡排米线餐(HK$33)5分
鲍鱼丝火腿面吾同,真系有心。

黑松露炒蛋厚多士餐(Hk$32)4分

虾多士(HK$38)3分
-好多人推介,连早餐都可以食到,难得。差不多系塔门食的两倍大,但吾同做法,塔门系一只虾放系一角多士什麽,哩度系好似虾胶,一层厚厚的和面包一起炸,但如果真系咁厚虾胶都吾乜虾味系有D奇怪。
鲍鱼丝火腿面餐要爽
香酥鸡排米线餐
黑松露炒蛋厚多士餐
2019-10-18
$45 (早餐)
鲍鱼丝火腿面餐要爽
香酥鸡排米线餐
黑松露炒蛋厚多士餐
  • 香酥鸡排米线
  • 鲍鱼火腿丝面
  • 黑松露炒蛋多士
2020-02-10 0 浏览
好耐冇翻来深水埗,自从搬咗屋之後就好少翻来啦,今次同家姐一齐重返故地,来到我哋之前经常来帮衬嘅良记餐厅-老凤冰室,都喺似以前咁点一杯飞仔华田加份黑松露炒蛋多士。多士仲系咁好味,烘得好脆,炒蛋又香,黑松露味好足。阿华田上边加咗好多cream,都喺好饮。
2020-02-06 4 浏览
一直也很喜欢香港的冰室因为不单是设计特别,而且食物的味道也充令人充满回忆最近跟朋友去到深水埗的老凤冰室(良记餐厅)吃晚饭店面已经很抢眼在内街也很容易找得到进去後眼前一亮果真设计充满怀旧味道,店内墙上挂了很多相片及招牌食物及饮品的名称霓虹灯餐牌也是旧时的信封设计封面,简单排列清晰容易点菜当然放糖的容器也是很怀旧的,是很少见的一粒粒正方型糖点餐後,很快饮品和食物都到了, 很有效率 首先是这杯怀旧雪糕红豆冰上面是餐厅亲自设计的啤牌装饰(可食用的,脆脆的像威化饼)配上雪糕糯米糍,红豆的份量也很多,超值另点了BBQ鸡中翼, 味道偏辣但很惹味肉质很嫩滑也很大只, 很适合鸡翼爱好者的我还点了安格斯牛腩保龄球不辣超合适我, 同样牛腩份量很多,加上自制的保龄球包很满足芝士份量超多的芝士猪颈肉捞一丁面条软硬度适中,配起来一流整体来说餐厅餐厅环境设计特别及舒服,食物质素也高😎超满足而且味道及份量也很抵食及大份下次会再来吃
一直也很喜欢香港的冰室
因为不单是设计特别,而且食物的味道也充令人充满回忆

最近跟朋友去到深水埗的老凤冰室(良记餐厅)吃晚饭
店面已经很抢眼
在内街也很容易找得到

进去後眼前一亮

餐牌也是旧时的信封设计封面,简单排列清晰容易点菜

当然放糖的容器也是很怀旧的,是很少见的一粒粒正方型糖

点餐後,很快饮品和食物都到了, 很有效率

首先是这杯怀旧雪糕红豆冰
上面是餐厅亲自设计的啤牌装饰(

另点了BBQ鸡中翼, 味道偏辣但很惹味
肉质很嫩滑

也很大只, 很适合鸡翼爱好者的我

还点了安格斯牛腩保龄球
不辣超合适我, 同样牛腩份量很多,加上自制的保龄球包很满足

芝士份量超多的芝士猪颈肉捞一丁
面条软硬度适中,配起来一流

下次会再来吃

• 芝士猪颈肉捞丁
  • 怀旧雪糕红豆冰
2020-01-04 342 浏览
👣老凤冰室深水埗基隆街216号 晨早流流到深水埗返工,唔食好d对唔住自己,呢间冰室讲中我心中个句:星期六返工,老凤架嘛?!!!欧陆早餐 $48 🤩超级推介🤩🔸黑松露炒蛋一上枱已经好香黑松露味,佢完全唔吝啬,劲足黑松露酱,每一啖食落口都好香好正!炒蛋又劲滑!超高水准!👍🔸咸蛋牛油多士普普通通一块多士,揸左咸蛋牛油香劲多!佢同普通牛油唔多,佢多左一份超香咸香味!👍🔸早餐肠我好怕早餐食超咸肠,呢到佢用台湾肠,咸咸甜甜,好锺意佢就算系条肠都真系有设计过👍🔸肉酱焗薯泥薯泥打得好蓉,配埋肉酱好夹,不错吃👍呢到装修都好有特色,有旧香港既味道,入到黎你会觉得去左呢一个时空,略嫌呢到座位较窄,不过都可能系配合旧香港既感觉😂食物好味道:9/10环境舒适度:7/10整体值回头率:9/10好想下次黎试下佢个中菜,唔知系咪都同样好食呢😋

👣老凤冰室
深水埗基隆街216号

欧陆早餐 $48 🤩超级推介🤩
🔸黑松露炒蛋

🔸咸蛋牛油多士

🔸早餐肠

🔸肉酱焗薯泥
薯泥打得好蓉,配埋肉酱好夹,不错吃👍

食物好味道:9/10
环境舒适度:7/10
整体值回头率:9/10
好想下次黎试下佢个中菜,唔知系咪都同样好食呢😋
2020-01-01 202 浏览
来到深水埗,约了影友聚会,影友在良记(老凤)餐厅。走了进去,原以为只是普通的茶餐厅,谁知装修很有本地特色。四周的装修以老香港为主,有着六七十年代的旧信箱,六七十年代的广告标贴,就连餐牌都是六七十年代的信封作封面。仍然有当晚的晚餐,张贴出来,并注明价钱。因并不太饿,要了当晚的A餐:北寄贝碎蛋沙律厚多士伴板烧鸡腿($48),并转饮此茶餐厅之一的波波奶茶(+$12)。店员先送上一碗热热的例汤,影友说不论要什麽套餐也会送赠。例汤饮过後,店员刚好送上晚餐及饮品。这份北寄贝碎蛋沙律厚多士伴板烧鸡腿晚餐,原以为份量很少,谁知却很丰富。厚厚的多士,底部涂满牛油,上面满满的是碎蛋沙律,中间是北寄贝及蟹子,还有份量十足的鸡腿肉两块。牛油令多士很香口,碎蛋沙律及北寄贝很有口感,味道如此之配合,想不到三种味道是如此配合,真是越简单,越是难做。板烧鸡腿入口很香,味道很浓却并不咸,板烧汁越食越觉浓,很配合啖啖都是肉的鸡腿。吃过这份晚餐,再品嚐波波奶茶。波波奶茶是以奶茶本身一个球形的冰,吃过晚餐已隔了一段时间,可是却熔了不多,假使熔化了也不影响奶茶本身的味道,波波冰本身也可以当沙冰咬,此波波冰真是一絶。想不到在茶餐

来到深水埗,约了影友聚会,影友在良记(老凤)餐厅。

走了进去,原以为只是普通的茶餐厅,谁知装修很有本地特色。

店员先送上一碗热热的例汤,影友说不论要什麽套餐也会送赠。

例汤饮过後,店员刚好送上晚餐及饮品。

想不到在茶餐厅之内,有着如此简单的美味,一边吃着,一边与影友畅谈,真是一件乐事。

2019-12-26 234 浏览
今日又同女朋友黎到深水埗原本谂住食对面个间由於太多人啦又唔想等位所以食咗呢间老凤冰室特色餐牌一个$48+$48+8所以我地系叫咗两个主食加一杯嘢饮芝士猪颈肉捞丁 $48卖相有啲差味道上就ok嘅佢仲有个多士跟嘅芝士味一般捞丁份量唔多 价钱上麻麻地芝士焗海鲜饭 $48一个焗饭味道一般般啦材料上都唔多嘅一个比较普通嘅焗饭冇咩特出之处$48黎讲都可以接受嘅飞埋黎嘅冻奶茶味道麻麻茶味一般最後就系一间装修几有特色 餐牌几得意嘅普通茶餐厅一间嘢食上就一般啦
今日又同女朋友黎到深水埗

餐牌几得意嘅普通茶餐厅一间
嘢食上就一般啦
2019-12-08
2019-12-22 117 浏览
听人推荐黎试下入面装潢都几怀旧但人实在太多啲位又好逼我系平日既中午黎都好多人,都几多人嗌左个鸡脾肉燥饭真系好大份!佢个餐都有餐汤一个人真系食唔哂味道方面反而有点失望普普通通反而饮品比较有惊喜杯野饮又系劲大杯我觉得正系饮杯野已经饱好香浓但都好邪恶🤣
听人推荐黎试下

好香浓
但都好邪恶🤣

2019-11-17
2019-12-17 102 浏览
今日下昼同朋友去完玩具街买野,买完专登走黎呢度食个tea!一入到去就觉得好似返左去半个世纪之前既香港咁,装修好怀旧。放menu个袋同menu就好似旧信箱同信咁,真系未见过!之後叫左份芝士鸡扒捞一丁,好快到!虽然卖相唔算太靓,但系D芝士真系好邪恶!同埋个多士好松脆,烧得啱啱好,牛油又好足料!一定会再返去试其他野!
今日下昼同朋友去完玩具街买野,买完专登走黎呢度食个tea!

芝士鸡排捞一丁
芝士鸡排捞一丁
星期六经开深水埗,谂住深水埗多美食,特登上黎搜寻下,见呢间卖相唔错,最後特登去搵间黎试下。当日一点左右去到见门口有几个人等紧,都照拎飞等,等左10分钟左右就有位,咁啱前面果枱同我一样都系3个人,首先入到去见到有张四人枱,前面果枱走左埋去,个侍应阿姐叫佢地唔好坐果张,坐入面张卡位,咁我地咪自然走去坐张四人枱,点知一坐低阿姐又话叫我地坐返入面张卡位,因为前面果枱话唔坐⋯当时我已经觉得间野安排坐位好差,人地唔坐就比我地坐呢句真系好难听,仲要一句唔好意思都无算啦,反正都无得拣,咁我地就入左最入近厨房隔离张「卡位」,一见到个位就明点解上一枱唔坐,果个根本唔算卡位,有一张卡位嘅凳但系两个人坐会劲迫,对面就系坐圆凳(因为对面系走廊),一埋去阿姐呼喝就话「两个坐入面一个坐出面」,因为我另外两个系男性朋友,佢地自然让我坐卡位果边,但如果坐多一个男人入黎又会好迫,所以佢地两个想坐走廊果边,但系凳又得一张。跟住我就燥底问阿姐一句「你想我地点坐呀?」,果度啲阿姐真系「唔话得」,即刻中气十足应我,「得啦得啦!比隔离张卡位你地呀!」我真系未去过一间餐厅到我发火出声佢都依然「未惊过」咁嘅态度回应我最後坐左隔离张真正

最後坐左隔离张真正嘅卡位,我地叫左两个午餐,一个芝士猪颈肉捞丁,饮品果度又落错,同佢讲又唔认衰,悔悔气气就换返杯啱嘅俾我哋

先黎嘅系我嘅芝士猪颈肉捞丁,芝士味浓,卖相都唔差,连一块厚多士$48,不包饮品。当我食到一半,发现朋友果两个午餐仲未到,连啲侍应阿姐都望下我地张单,我朋友就好声好气问阿姐「个午餐仲要等几耐?我地唔够时间食喇,一系求其转一个饭比我地啦」
个阿姐就嗌入厨房问两个午餐F得未?个厨房佬好大声嗌出嚟特登讲比我地听「烧春鸡要烧架,同人地讲至少要等15分钟」,个阿姐又再语气唔友善同我地讲「我地系即叫即烧架,所以要等」我即刻大声同我朋友讲「嗱!一阵试下系咪即烧喇」点知个厨房佬仲继续驳「烧春鸡梗系要等耐啲架啦!唔系点叫烧呀?」我朋友听完即刻着火,大叫取消果两个午餐,净计饮品,或者照计两个午餐价钱,钱我地照比,不过两个餐唔洗黎!啲阿姐听完都一啲歉意都无,真系帮我地改返两杯饮品价钱

我真系未去过一间茶餐厅啲态度差到连厨房果个都会出声话啲客,相信连「澳牛」都做唔到!
碌openrice睇下有咩好野食 见到老凤好多好评 我就知道系你啦 入到去 环境唔够光 暗暗地 装修主打怀旧 墙纸有啲霓虹灯广告牌的图案 餐牌封面系边边有红蓝斜纹的信封 有个60年代feel的信箱装住餐牌 连糖罐都系青花瓷pattern 仲要系方糖粒粒 feel唔feel到阵怀旧味 餐牌选择有好多 实有一样啱你食芝士牛肉浓茄汤通粉 跟牛乳炒蛋 肉酱焗薯泥 $48蕃茄汤 纯蕃茄味 有蕃茄粒粒 牛肉 有六七厚片 不过冇咩牛味 而且好韧 通粉好大碗 芝士昇华左个汤 同蕃茄好夹炒蛋嫩滑 薯泥有薯仔粒粒 肉酱好多肉碎 好食不过$48唔包野饮 要加$8 呢个位就有少少孤寒 因为唔系好饿 所以冇加野饮喇整体来说 其实野食好好好普通 唯一特别的系装修环境 ps源源不绝有人流 证明老凤好受街坊欢迎
芝士牛肉浓茄汤通粉 跟牛乳炒蛋 肉酱焗薯泥 $48
炒蛋嫩滑 薯泥有薯仔粒粒 肉酱好多肉碎 好食
整体来说 其实野食好好好普通 唯一特别的系装修环境
ps源源不绝有人流 证明老凤好受街坊欢迎
芝士牛肉浓茄汤通粉
2019-12-09
2019-12-05 149 浏览
虾多士吾系间间茶餐厅都有,尼间吾只有卖,仲做得好出色👍🏼👍🏼∡奶油猪($15) 💗必食推介💗尼个一定摆上枱即食,如果吾系啲奶油会整林左个包🥺奶油配猪仔包真系好夹🤤猪仔包边好脆,放一阵都仲好脆👍🏼∡飞仔华田(跟餐+$14)块啤牌系食得嘅威化饼,但浸住啲cream度整淋左吾好食🤭最正系有好浓郁嘅华田,岩哂钟意饮华田嘅人加埋可可脆同蜜糖星星好有口感∡叉烧滑蛋饭($58)半肥瘦叉烧,不过饭落啲豉油汁会更加好食∡虾多士($38)💗必食推介💗入面1/3 系面包,2/3系虾胶,比例岩岩好。虾胶冇味精味,净系点附加嘅千岛酱已经好好味😋

∡奶油猪($15) 💗必食推介💗
尼个一定摆上枱即食,如果吾系啲奶油会整林左个包🥺
奶油配猪仔包真系好夹🤤
猪仔包边好脆,放一阵都仲好脆👍🏼

∡飞仔华田(跟餐+$14)
块啤牌系食得嘅威化饼,但浸住啲cream度整淋左吾好食🤭
最正系有好浓郁嘅华田,岩哂钟意饮华田嘅人
加埋可可脆同蜜糖星星好有口感

∡叉烧滑蛋饭($58)
半肥瘦叉烧,不过饭落啲豉油汁会更加好食

∡虾多士($38)💗必食推介💗
  • 飞仔华田
  • 奶油猪
2019-12-05 108 浏览
餐厅装修很有民初时代的感觉每种菜式也很有心意和个主题食物质素也不错餐厅推荐特饮飞仔华田味道很浓郁再加上胚芽提升口感 装饰的啤牌也可以吃还有朱古力味的野菌蚬肉炒意粉虽然系每日晚餐但也得马夫味道不错配料十足
餐厅装修很有民初时代的感觉
每种菜式也很有心意和个主题
食物质素也不错
野菌蚬肉炒意粉虽然系每日晚餐但也得马夫味道不错配料十足
野菌蚬肉炒意粉
野菌蚬肉炒意粉
2019-11-25 237 浏览
想吃高质食物又想便宜点,老凤真的不错,菜式很多,很有创意又超级好吃。叉烧滑蛋饭朋友是叉烧蛋饭的专家,一看到餐牌就说要吃,蛋很滑,叉烧又大又厚,甜甜的很好吃。大概太好吃,我们很快就扫完一盘了。飞仔华田这款特饮外型很有趣,卡牌是可以吃的,有点像威化饼的口感,华田很浓郁,上面的忌廉也很滑,配在一起喝不得了,这麽好味道的华田到别的地方喝不到。虾多士虾肉很厚,比面包还要多,虾味鲜甜障牙,外层香脆。还配了沙律,有心思。

叉烧滑蛋饭

2019-11-21 250 浏览
路经深水埗,来吃个下午茶,简直是平民美食天堂!首先场内的装修很有香港风味,墙上贴满60年代之後的海报,也有年代再久远一点的旧时代生活照。我和朋友叫了一个黑松露火腿芝士奄列。奄列一上枱已被十人的份量吓了一跳!整个奄列比我手掌还要长,而且非常厚身,奄列内有流心蛋,口感十足!奄列上的黑松露和芝士味道很浓郁,与蛋互相配合,完全提升了奄列的层次!此外,我们还叫了一个越南春卷,外皮炸得很香脆,内里材料很丰富,其中甘笋和木耳令整个春卷很爽口,配上酱汁,真是引人入胜。我们还叫了一个澳门猪扒包和老凤多士。哇!一上台,我们都不禁叫了一声!其份量之大,实在远超想像!猪扒包上台时还热哄哄的,面包软身,猪扒超厚切,完美的猪扒肉汁夹杂在嫩滑的猪扒纤维内!正!而老凤多士集茄碎、茄酱、黑松露和芝士一身,真是无敌的组合,味道强烈,正!我们二人吃完这餐後,实在饱得动弹不能,深水埗平民美食天堂之名果然名不虚传!

2019-11-16 222 浏览
今日与朋友到深水埗逛街,有很多人气高企的食肆都未去过,就选一家怀旧的冰室来歇一歇。一进冰室,目不睱给,不停探索,看看有那款装饰是熟悉的还是未见过的本土文化。店员服务像街坊一样亲切,到达时食客不多,便自行选择座位。每抬都有地方名称的信箱,更以邮寄信件款式打造餐牌,设计有趣,轻松翻阅小餐牌!部份菜式名称有创意,单看菜名好像理解菜式但又好像不太明白,幸好有相片辅助说明!焗芝士海鲜保龄球  $68保龄球是个烤过的面包,另有一碗沙律酱汁。打开保龄球上盖,就可以见到芝士及海鲜配料。慢慢的从保龄球周边入手,材料有鱿鱼、蚝仔、虾、洋葱、蕃茄仔、青椒,最底的一层是白饭。鱿鱼又软又腍身好入味,面包内的芝士味较淡,连同脆口的面包及其他材料一起吃很有新鲜感。虽然是清淡但味道足,不用沙律酱都好味。冻飞仔华田特饮   加$14杯形呈贝壳形状,华田面有一堆美美的奶油,奶油上有谷物及一块很薄的威化饼。虽然只是一杯简单的饮品,但富有层次及口感,卖相和心思都尽在眼前。原本心仪的黑松露炒蛋多士及老凤鸡翼等美食要留待下一次。小店充满本土气色,菜式名称及做法都有创意,令人印象深刻,不得不赞,怀旧与创意并重!

店员服务像街坊一样亲切,到达时食客不多,便自行选择座位。

焗芝士海鲜保龄球  $68
保龄球是个烤过的面包,另有一碗沙律酱汁。
焗芝士海鲜保龄球

打开保龄球上盖,就可以见到芝士及海鲜配料。
焗芝士海鲜保龄球

虽然是清淡但味道足,不用沙律酱都好味。

冻飞仔华田特饮   加$14

特饮冻飞仔华田

原本心仪的黑松露炒蛋多士及老凤鸡翼等美食要留待下一次。

2019-10-24