2021-01-18 212 浏览
叫外卖,送漏左杯雪糕红豆冰,打过去个啊姐态度差到不得了,叫我下次去送番杯嘢饮俾我,咁我依家饮咩呢?佢又话无㗎喇,一系自己黎攞,咁我叫得fp贵咁多做乜?跟住我问下次去你认得我吗?佢话得㗎喇,讲嘢仲非常串,d嘢食hea到死,奶油猪激少练奶,西多士糖胶又系激少,猪扒包d汁漏晒,真系好差
2020-12-20 340 浏览
星期六(12月19日)与老爸到深水埗买餸,顺便去“老凤“午膳,点了“安格斯牛腩焗饭~$48“加$18配“怀旧雪糕红豆冰“。焗饭多汁微 辣,牛腩肉质合格。而红豆冰有3粒迷你雪糕糯米糍加很多鲜忌廉,口感香滑,喜欢。
  • 怀旧雪糕红豆冰
2020-11-27 418 浏览
深水埗咁多好嘢食呀,老凤嘅绝对唔系以味道最为取胜,但系亦都唔系得个壳啲靓靓装修。要讲一个宗旨呀,我觉得就系研发咗唔同款式嘅美食等你次次嚟食都系食唔同嘅嘢,同时味道又唔差。今次嚟早餐时段嚟嘅,就叫咗个芝士面,咁味道呀反而都冇韩国嗰啲芝士面咁好食,始终都系得一片芝士但仍然算系可以试嘅菜式。另外加咗钱食个肉膜,始终热啦啦整起味道一定唔差但亦都未到有惊喜。同时亦都加钱叫咗个特饮,个样呀真系好靓仔仲有块啤牌咁嘅嘢,大大杯朱古力。全部食物都好啱打卡,加埋个环境唔怪得吸引到咁多人嚟试,讲真佢嘅食物食三五次都未食得晒。

2020-11-17 319 浏览
哈哈,系深水埗买完玩具,特登行过黎食下午茶,co-call雪糕红豆冰,雪糕糯米糍好烟,红豆冰一如既往地好味今次点左个流心西多士,切开黎发觉入边真系有野流出黎,哈哈,原来系蛋黄酱,好得意啊!不过真系太太太太甜了,不过多士好软熟,唔好整得甘甜就perfect啦!食完之後成个人觉得好溜,好有罪恶感

2020-11-16
2020-11-13 284 浏览

As a foreigner, I am so into those restaurants that full of local culture, especially this one. It used all the nostalgia memories in 1970s as the main theme. I ordered the meat bread, which is similar to the western burger. The meat is using the belly pork meat and the fat is more evenly distributed. Other than that, I also ordered the ball ball milktea. This is astonishingly awesome. The ball ball milk tea is made of classic Hong Kong Style milktea with milktea ice blended so as to prevent the milk tea from being diluted as well as creating unique taste.
This is very successful in hitting the market of foreigner. I like it very much.
2020-11-04 224 浏览
喺深水埗附近搵嘢食,发现咗呢间好正嘅冰室。黑松露芝士炒蛋腌列,淋左好多黑松露,味道好正个炒滑蛋炒得好嫩,一D都唔会输蚀过茶餐厅。招牌多士个底好香脆,下次会再黎食飞仔华田,冻华田上边铺左一层厚鲜奶,同华田捞埋一齐就好似奶盖华田咁。 红豆冰唔会太甜,D红豆唔会煲到烂晒,有红包仲保持一粒粒,但又唔硬,可以嚼一粒粒的红豆。同埋有三粒雪球,系糯米雪糕,食落好得意!食物又睇得又好食,俾个like距,下次会再嚟,真心推荐俾大家
喺深水埗附近搵嘢食,发现咗呢间好正嘅冰室。
黑松露芝士炒蛋腌列,淋左好多黑松露,味道好正

2020-11-03
  • 招牌多士
  • 黑松露芝士炒蛋腌列
最近特别馋茶餐厅冰室,今天去行山前特地前来这家有名的老凤补充热量。我们两个女孩子平时也吃不了太多但是为了在山上不饿特地多点几种,没想到整个被惊艳到!首先就是我最爱的芝士捞丁,个芝士味正到爆,猪颈肉劲道十足,还加了半片厚多士,幸福の味道🤤虾多士质素优秀,刚炸出来味道绝佳,外脆内软份量十足黑松露味道浓郁,搭配清爽沙律🥗,里面还有各式海鲜🦞,真是物超所值最後说最锺意的特饮啦!阿华田/好立克plus➕浓郁奶油top各式topping真的太好饮啦😍上面的扑克本来以为只是用作装饰没想到是可以吃的脆片啊真的好有心💕总体而言算是物美价廉,如果是芝士控热量控那就十分推荐一试🥳
芝士猪颈肉捞丁

虾多士

虾多士质素优秀,刚炸出来味道绝佳,外脆内软份量十足
黑松露海皇炒饭

飞仔华田➕飞女可力

总体而言算是物美价廉,如果是芝士控热量控那就十分推荐一试🥳
芝士猪颈肉捞丁
虾多士
黑松露海皇炒饭
飞仔华田➕飞女可力
2020-10-15 258 浏览
small shop with funny decoration, such as envelope like menu, funny sentences on wall-seafood fried rice with black truffle , big dish but light smell of black truffle-juicy chicken in crispy bun with sour bbq sauce-iced red bean with milk and ice cream mochi. lots of sweet red beans

2020-09-23 431 浏览
我地一行3个星期日下午1点前来到,等咗一阵,唔驶等好耐就有位。初初惊会中伏,见但原来好好食架,我地叫咗:1. 虾多士(真心必叫), 多士唔油腻,馅又够又唔会只系食炸浆,在酒楼食过好油,又试过其他地方食,冇咩馅,呢度真系好正,而且又有少少沙律跟,平时我好怕食炸嘢既人都食咗好多件。👍👍 2. 沙律烧春鸡, 正👍👍肉质ok既,最紧要唔咸,另外佢既酱汁有少少惹味但唔会过咸,我平时唔会点汁,好多餐厅既汁咸到死,反而呢度又唔会过咸👍。沙律都有用新鲜菠萝真系估佢唔到,沙律都有加新鲜生果👍3. 黑松露海鲜炒饭好好食👍👍份量够,黑松露又香,饭炒得好好,唔油又唔咸,够乾,又有沙律菜跟。仔仔都话好好食👍😋总结,呢度啲嘢出品好似西餐厅咁👍😋,睇到佢哋好有心做好啲食物,嘢食唔会咸。有评语话态度差,又唔系呀,冇嘢喎。呢度我地会再encore😁😁
3. 黑松露海鲜炒饭
有评语话态度差,又唔系呀,冇嘢喎。
呢度我地会再encore😁😁
沙律烧春鸡
黑松露海鲜炒饭
2020-09-20
  • 虾多士
2020-08-23 544 浏览
装修好怀旧嘅餐厅,入面座位唔算太多,食物质素几好。 ➡️ 虾多士 ($38) ⭐️⭐️⭐️💫 炸嘅虾多士好脆口,可以加埋千岛酱一齐食,好夹好好食! ➡️ 芝士猪颈肉捞丁 ($48) ⭐️⭐️⭐️💫 芝士好多,多到唔惊捞唔哂d面,而且味道好浓郁,丁面煮得啱啱好,猪颈肉都好入味好食。 ➡️ 黑松露芝士火腿奄列 ($42) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 芝士又系多到覆盖住d滑蛋,上面仲有好香嘅黑松露酱,加埋入面好多好足料嘅火腿丝一齐食,几好味! ➡️ 原味波波奶茶 (+$14) ⭐️⭐️⭐️ 所谓波波就系用奶茶雪嘅冰,咁溶左都唔会冲淡杯奶茶,唔系太特别。 良记餐厅(老凤冰室) 地址📍: 深水埗基隆街216号地舖 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 环境👀: ⭐️⭐️⭐️ 服务👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️ 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
装修好怀旧嘅餐厅,入面座位唔算太多,食物质素几好。

➡️ 虾多士 ($38) ⭐️⭐️⭐️💫
炸嘅虾多士好脆口,可以加埋千岛酱一齐食,好夹好好食!

➡️ 芝士猪颈肉捞丁 ($48) ⭐️⭐️⭐️💫

➡️ 黑松露芝士火腿奄列 ($42) ⭐️⭐️⭐️⭐️

➡️ 原味波波奶茶 (+$14) ⭐️⭐️⭐️

良记餐厅(老凤冰室)
地址📍: 深水埗基隆街216号地舖

• 虾多士
  • 芝士猪颈肉捞一丁
  • 波波奶茶
  • 黑松露芝士火腿奄列
门面好怀旧兼且俾人好隆重嘅感觉,讲真,唔食嘢都值得入去参观下,不过咁做系搞搞震冇帮衬,劝大家都系唔好。入到去有一种好堂皇华丽、目不暇给嘅感觉,怀旧特色同搞笑布置好有心思,应该系个打卡胜地,食嘢之前四围望已经相当过瘾,心情都靓啲,胃口都会好啲。老板见到你啦,化咗灰都认得你,今次可以食你亲手煮嘅保龄球喇。足足等咗佢15分钟有多,终於做好个海鲜保龄球,讲真刚刚见到有啲平凡嘅感觉,不过好戏在後头。哗,靓到咁!我先食个保龄球盖,查咗牛油然後焗,松化到入口即溶,面包香牛油香味四溢。望唔清楚再ZOOM近啲,海鲜保龄球材料有大虾、蚬肉、鱼肉、鱿鱼、蟹柳,再加咗新鲜蔬菜提供不同口感、气味、味道同颜色变化,色香味兼卖相俱全冇夸张。以上提及各种海鲜食材大部份都新鲜好味,大虾有一只大约直径一寸半,蚬肉有四五粒大约直径一厘米半,鱼肉有三四块有些少腥味,但仍不掩盖鱼嘅鲜味,蟹柳就无谓评论,其实提议佢唔放蟹柳仲好,唯一失色嘅系鱿鱼,口感硬又冇乜味道,有三四块。整体来讲10分足料,而且认真制作,连个包里面嘅饭都系炒底。个农夫包梗系点美味嘅芝士酱嚟食,分开用细碗装住,我成个食晒,一般女士相信做唔到,份量相当之大。咁好食

个农夫包梗系点美味嘅芝士酱嚟食,分开用细碗装住,我成个食晒,一般女士相信做唔到,份量相当之大。咁好食嘅嘢我当然用清碟以示对老板嘅尊重。我知道敬业嘅厨师都最锺意见到客人清碟。

热奶茶跟个保龄球加$8就有,冷热同价,口感同细滑度有些少单薄,唔系最好亦都不过不失,份量亦都比一般茶餐厅嘅多。

呢餐好满足,视觉味觉同嗅觉都吃得饱饱,有机会会再去试老板嘅其他捻手菜式,希望下次都会见到佢坐镇厨房。
题外话/补充资料: 睇YouTube知道老板有个未了嘅心愿,亦都知道佢系一个好勤奋上进而且不随波逐流嘅人,衷心祝福佢嘅心愿早日达成,要相信天道酬勤,皇天不负有心人的。
2020-08-20
  • 海鲜保龄球
2020-08-19 321 浏览
经常都会食老凤,食物质素有保证!整体格局系走怀旧港式冰室风格,食物都比较有创意,唔系嗰啲Hea茶仔。例如焗芝士海鲜保龄球🎳即系烤面包入面有芝士海鲜焗饭,相当有创意。个人就锺意食芝士猪颈肉捞一丁,邪恶得来芝士味又唔会太过~佢啲饮品超级特别,例如波波奶茶,奶茶下面嘅冰粒系奶茶波波冰,饮完晒啲奶茶可以食埋啲冰!飞仔华田上面有一大堆cream同早餐片,仲有一只啤牌饼乾,店员话呢只啤牌系食得嘅,专登外国订返嚟一定要食埋佢。真系相当有heart嘅冰室,会keep住继续食!
经常都会食老凤,食物质素有保证!

个人就锺意食芝士猪颈肉捞一丁,邪恶得来芝士味又唔会太过~

真系相当有heart嘅冰室,会keep住继续食!
  • 波波奶茶
  • 猪颈肉芝士捞丁
  • 飞仔华田
  • 焗芝士海鲜保龄球
路过这老凤冰室很多次。外观比较脏,与乱,ignore 了 N 次。今天休假,闲着,于是决定试试看。果然有点脏。刀上有陈年油污迹。我吃早餐,点了一份比较罕见的(自家制)回锅肉上海面。很难吃。吃了两口就放弃。追加了肠仔烚蛋多士。蛋是溏心蛋,倒不错。咖啡也不错。而且全部加起来才 35 元,极便宜。比较特别是店里面乱七八糟的装饰海报。很有特色。不断的提 “料理农务”,这是脏话,哈!有很多红色中国宣传画与邓小平头像。最醒目的是李小龙海报。

比较特别是店里面乱七八糟的装饰海报。很有特色。

不断的提 “料理农务”,这是脏话,哈!

有很多红色中国宣传画与邓小平头像。

最醒目的是李小龙海报。
2020-08-16
$35 (早餐)
2020-08-02 294 浏览
深水埗觅食,看到这家冰室好评颇多,便入内一试。点了以下食物:焗安格斯牛腩饭:上桌时焗得热腾腾的,酱汁热得仍在滚动。看似美味非常,一吃却觉得味道太甜,甜得只吃了牛腩没吃饭。雪菜猪扒上海汤面跟肉夹膜:点餐时侍应说没肉夹膜,改为跟炒蛋多士。有点失望,因为很想吃肉夹膜。先说说汤面,汤头一般,猪扒也一般,汤中除了雪菜,还有另一种不知名字的酱,惹味,但面煮得太软。再说炒蛋多士,多士又脆又香,炒蛋十分嫩滑,本来没肉夹膜令我失望,结果却给我惊喜,这也是我们唯一觉得比较好吃的。冻奶茶:加饮品要加$8,我本来已觉得有点贵(若点午餐饮品也要加$5)更何况这冻奶茶的茶底既不香也不浓,极失望。
深水埗觅食,看到这家冰室好评颇多,便入内一试。
点了以下食物:
焗安格斯牛腩饭:
雪菜猪扒上海汤面跟肉夹膜:
冻奶茶:
2020-07-09 857 浏览
🐻树熊熊妹今日难得地一齐放假,难得地树熊竟然唔训觉下午无喇喇浦头话陪熊妹去熊妹最爱的茶记饭堂《老凤冰室》叹个下午茶,真系令到熊妹好兴奋。📌《老凤冰室》位於深水埗基隆街,系一条深水埗着名美食街。📌以复古风情为主题,有着旧日香港冰室的装潢,挂有怀旧双妹唛👯的画像🖼,非常经典情怀。📌下午茶时段4点黎到紧系食个下午茶喇。西多士🥞、餐蛋面🍜、鲜油多🍞、猪扒沙律🥗等等,典型茶记下午茶迎合香港人口味,价钱由$24-$42,包饮品一杯🍹,绝对抵食。📌夏日炎炎仲新推出左消暑沙律餐,5⃣款沙律中拣2⃣款,然後5⃣款下午茶小食中㨂1⃣款,再包一杯饮品🍵,价钱为$48,爱好沙律的熊妹又点会错过呢?消暑沙律餐,$48先拣沙律,吞拿鱼🐟同碎蛋🥚沙律都系熊妹挚爱,所以选了北寄贝蟹肉碎蛋沙律同吞拿鱼粟米火腿扭扭粉。两款沙律份量都几多,所有材料就写哂系个名上,好多沙律酱,唔会太酸,熊妹就系觉得吞拿鱼同碎蛋捞沙律酱最夹最好味,冰冷冷,果然消暑一流。下午茶小食方面拣了炸鸡脾🍗,因为沙律配鸡脾系最夹的。哗,好大一只炸鸡脾喎!绝不欺场!不过炸粉有点厚,味道有点似KFC叔叔🤡的招牌炸鸡味道,鸡肉都好嫩滑,咸咸的调味都几入味,一个人其实有

消暑沙律餐
消暑沙律餐,$48

下午茶小食方面拣了炸鸡脾🍗,因为沙律配鸡脾系最夹的。

哗,好大一只炸鸡脾喎!绝不欺场!不过炸粉有点厚,味道有点似KFC叔叔🤡的招牌炸鸡味道,鸡肉都好嫩滑,咸咸的调味都几入味,一个人其实有点多食唔哂。

西多士
西多士,$24
树熊下午茶锺意食西多士🍞,可以落劲多蜜糖🍯,甜甜的。

西多士系典型做法,白面包浸上蛋汁炸起,阵阵的蛋香好吸引,最好就切成九宫格,细细的一件可以沾满蜜糖同牛油又易放入口,中间仲夹着花生酱🥜,又糖又油又碳水化合物,卡路里高达800多卡,绝对系非常邪恶高热量🔥又好味的食物。

红魔鬼鸡扒包
红魔鬼鸡扒包,$28
大食树熊躯躯一件西多士又点会塞饱到佢个肥肚?熊妹就推介佢试下呢款红魔鬼鸡扒包,其实因为熊妹想试。

红魔鬼👹其实系辣酱,鸡扒系炸的,味道同炸鸡脾做法差不多,炸皮都有点厚,捞上辣酱几惹味,包系搽上牛油烘过的猪仔包,仲夹杂左生菜🥬同洋葱片,🧄,好大一个,几饱肚。

冻柠茶
冻柠茶,跟餐价,加$3
三份下午茶餐三杯饮品,大食树熊两个胃,饮品一杯都不能落格喇。例牌冻柠茶🍹,熊妹的少甜少冰,酸味味,好消济。

📌食左咁多野埋单都系$109,茶记冰室胜在口味大众化,价廉物美仲要唔洗加一,系物价腾涨🔝的香港城市仲食到咁的价钱而且质素唔差的下午茶餐真系好难得。
2020-07-05
消暑沙律餐