113
5
3
等级4
164
0
2021-06-09 287 浏览
假日来到元朗,喜欢寻找未吃过餐厅的我,当然不能错过!这间餐厅的名字吸引了我进去,与舍利子同音!当然名字只是一个gimmick,食物质素及环境才是我被最大吸引之处!由於中午时段肚子不太饿但总要吃点东西,今天便豪一次吃鱼生!吃过後更发现这里的刺身都十分新鲜,不得不值得一赞!池鱼,平时我在其他日本餐厅感觉会有点腥,反而他们家的池鱼制作方式有点不一样,配上葱花及姜丝鱼腥去除,反而吃上来带甜! 地金目鲷口感很好,非常大有点清甜,店员告诉我这个目标是来自千叶县,其实我对日本地理位置不太了解,但既然有这样的介绍估计相对是地理位置亦有影响渔产的质素! 生蟹我不太敢吃,朋友喜爱至极,据他所说生蟹十分甘口,还有很重的矿物味,回甘回甘! 太刀鱼天妇罗,炸出来炸分不算多,所以能够吃到太刀鱼的肉质,而且配上龙虾汁,将太刀鱼味道完全钓出! 禾秆草烟燻鲣鱼,这道比较特别,第一次在鲣鱼上配上禾秆草,原来禾秆草和烟燻鲣鱼配合起上嚟都有另一番风味! 大拖罗更加不得了,据点园所介绍这是冲绳野生吞拿鱼,而且风乾熟成17日,所以口感与普通日本料理的大拖罗不一样!当然味道亦保留吞拿的鲜味! 石
更多
假日来到元朗,喜欢寻找未吃过餐厅的我,当然不能错过!这间餐厅的名字吸引了我进去,与舍利子同音!当然名字只是一个gimmick,食物质素及环境才是我被最大吸引之处!

由於中午时段肚子不太饿但总要吃点东西,今天便豪一次吃鱼生!吃过後更发现这里的刺身都十分新鲜,不得不值得一赞!

0 浏览
0 赞好
0 留言


池鱼,平时我在其他日本餐厅感觉会有点腥,反而他们家的池鱼制作方式有点不一样,配上葱花及姜丝鱼腥去除,反而吃上来带甜!

0 浏览
1 赞好
0 留言

地金目鲷口感很好,非常大有点清甜,店员告诉我这个目标是来自千叶县,其实我对日本地理位置不太了解,但既然有这样的介绍估计相对是地理位置亦有影响渔产的质素!

0 浏览
0 赞好
0 留言

生蟹我不太敢吃,朋友喜爱至极,据他所说生蟹十分甘口,还有很重的矿物味,回甘回甘!

0 浏览
0 赞好
0 留言

太刀鱼天妇罗,炸出来炸分不算多,所以能够吃到太刀鱼的肉质,而且配上龙虾汁,将太刀鱼味道完全钓出!

0 浏览
0 赞好
0 留言

禾秆草烟燻鲣鱼,这道比较特别,第一次在鲣鱼上配上禾秆草,原来禾秆草和烟燻鲣鱼配合起上嚟都有另一番风味!

0 浏览
0 赞好
0 留言

大拖罗更加不得了,据点园所介绍这是冲绳野生吞拿鱼,而且风乾熟成17日,所以口感与普通日本料理的大拖罗不一样!当然味道亦保留吞拿的鲜味!

0 浏览
0 赞好
0 留言

石雕砌出来很考厨师的功夫,薄片同时亦有透明度,这个要配上 wasabi 才能带出鱼香!

0 浏览
0 赞好
0 留言

岩手县水云配静冈县蕃茄也很特别,从来在市区餐厅没有见过,番茄新鲜甜美多汁,番茄酸配上水云,将水云矿物味压制,很不错的配搭!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-06
用餐途径
堂食
等级4
538
0
舍利鮨 (元朗) 📍元朗安宁路38号世宙商场地下6号舖一早得知元朗开左高级寿司店「舍利鮨」,由前江户前寿司厨师发办,食材是从日本🇯🇵渔市场空运直送,质素有保证。努力工作後,老板话奖励我地一年努力工作😌装潢优雅大方简约系设计,比人一种好舒服既感觉。师傅用心照顾每边既客人,吧台设计有助增加食客同师傅交流。食物新鲜程度令人难以忘怀。(排名不分先後)生蟹🦀:刺身蟹真系第一次食,起初都不敢试但本着不时不食的心,嚐了一口,何奇鲜甜无比,蟹黄蟹膏鲜美无比,非常浓厚,而蟹肉量十足,富有弹性让人回味不已。生烧鳗鱼饭:高质,就是要趁热吃!香脆嘅鱼皮,鳗鱼肉由分饱满甘香,淋上日本直送鳗鱼烧汁味林酱油味香浓,一啖接一啖,幸好细细碗,唔好咁快餐爆肚😎大蚬清汤:入门级别,暖暖胃,蚬肉大大粒,就系要食佢原身的鲜甜,蚬含丰富铁质,补血效用有助维持新陈代谢,整体汤头不放太多调味料务求可以食到蚬的鲜味。太刀鱼天妇罗配龙虾汁:太刀鱼油脂比例丰富,肉质细嫩柔软味道和口感最佳,非常适合油炸做天妇罗起嚟甜咸浓郁回味无穷。沾上龙虾汁,提鲜!北海道海胆:日本海胆体积比加拿大海胆要细,但一底的海胆好赏心悦目,颜色偏墨绿,食落口感奶滑而
更多
舍利鮨 (元朗) 📍
元朗安宁路38号世宙商场地下6号舖

一早得知元朗开左高级寿司店「舍利鮨」,由前江户前寿司厨师发办,食材是从日本🇯🇵渔市场空运直送,质素有保证。努力工作後,老板话奖励我地一年努力工作😌

装潢优雅大方简约系设计,比人一种好舒服既感觉。师傅用心照顾每边既客人,吧台设计有助增加食客同师傅交流。

食物新鲜程度令人难以忘怀。(排名不分先後)

生蟹🦀:刺身蟹真系第一次食,起初都不敢试但本着不时不食的心,嚐了一口,何奇鲜甜无比,蟹黄蟹膏鲜美无比,非常浓厚,而蟹肉量十足,富有弹性让人回味不已。

生烧鳗鱼饭:高质,就是要趁热吃!香脆嘅鱼皮,鳗鱼肉由分饱满甘香,淋上日本直送鳗鱼烧汁味林酱油味香浓,一啖接一啖,幸好细细碗,唔好咁快餐爆肚😎

大蚬清汤:入门级别,暖暖胃,蚬肉大大粒,就系要食佢原身的鲜甜,蚬含丰富铁质,补血效用有助维持新陈代谢,整体汤头不放太多调味料务求可以食到蚬的鲜味。

太刀鱼天妇罗配龙虾汁:太刀鱼油脂比例丰富,肉质细嫩柔软味道和口感最佳,非常适合油炸做天妇罗起嚟甜咸浓郁回味无穷。沾上龙虾汁,提鲜!

北海道海胆:日本海胆体积比加拿大海胆要细,但一底的海胆好赏心悦目,颜色偏墨绿,食落口感奶滑而浓郁,入口即溶!

兵库县室津蚝🦪:肉颜色偏奶白,肉质爽口,蚝身小巧,海水味唔太重,咸甜适中,满满蚝的鲜甜。

千叶县地金木鲷:肉质Q嫩,食落比较清淡,刺小肥美,全新鲜红色,口感丰腴。

日熟成深海池鱼:熟成可以将如来纤维分解成天然糖分和谷胺酸盐,提升鱼的鲜味,肉质会变得结实,如果配合紫菜是何等美味。

总结:
食材用料新鲜上乘 不时不食
师傅巧手准备佳肴 匠心也应如此
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
211
0
2021-02-19 4771 浏览
周年食厨师发板冇得去旅行,周年纪念当然要食好d,朋友话呢间舍利脂好食,就特登入元朗试下享受下。餐厅装修新净简约,以木色为主,日本🇯🇵风十足,一入去就觉得环境好舒服,可以慢慢叹美食。同男友嗌左2个$650 lunch set,价钱好合理。食左以下几款yummy寿司🍣。小肌鱼,深海池鱼,牡丹虾配虾膏,剥皮鱼配鱼肝酱,松叶蟹肉配蟹膏剥皮鱼配鱼肝酱咁样食好夹,鱼肝酱吾腥反而另剥皮鱼带到鲜味,好食。松叶蟹肉配蟹膏钟意食蟹膏既我吾会放过,又蟹肉又蟹膏,一旧真系吾够喉。仲有白子,好正😋 ,小小甜甜地,细腻幼滑似滑豆腐既口感,入口清爽,正。
更多
周年食厨师发板

冇得去旅行,周年纪念当然要食好d,朋友话呢间舍利脂好食,就特登入元朗试下享受下。

64 浏览
0 赞好
0 留言
64 浏览
0 赞好
0 留言

餐厅装修新净简约,以木色为主,日本🇯🇵风十足,一入去就觉得环境好舒服,可以慢慢叹美食。

242 浏览
0 赞好
0 留言

同男友嗌左2个$650 lunch set,价钱好合理。

食左以下几款yummy寿司🍣。

111 浏览
0 赞好
0 留言
84 浏览
0 赞好
0 留言
85 浏览
0 赞好
0 留言

小肌鱼,深海池鱼,牡丹虾配虾膏,剥皮鱼配鱼肝酱,松叶蟹肉配蟹膏

48 浏览
0 赞好
0 留言

剥皮鱼配鱼肝酱
咁样食好夹,鱼肝酱吾腥反而另剥皮鱼带到鲜味,好食。

65 浏览
0 赞好
0 留言

松叶蟹肉配蟹膏
钟意食蟹膏既我吾会放过,又蟹肉又蟹膏,一旧真系吾够喉。

39 浏览
0 赞好
0 留言

仲有白子,好正😋 ,小小甜甜地,细腻幼滑似滑豆腐既口感,入口清爽,正。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
人均消费
$715 (午餐)
庆祝纪念
纪念日
推介美食
  • 白子
  • 剥皮鱼配鱼肝酱
  • 松叶蟹肉配蟹膏
等级4
436
0
2021-01-10 4347 浏览
📍 舍利鮨 元朗安宁路38号世宙商场地下6号舖午市 $350/$500时段一 12:00-13:30时段二 13:45-15:30COVID下特别时段 $980 18品15:30-18:00元朗区omakase新贵一定非Sushi Shari 舍利鮨莫属 净系instagram嘅foodblogger都post过无数次 所以当日一见到佢地推出COVID下特别时段就即刻whatsapp去订枱 好彩一击即中✌🏻岩手县米崎蚝口感creamy、细滑 另加青柠汁点缀 口味更清新而不腻 正!相反 白子就落得太重柚子味喺个sauce度 抢左个fo 但身为白子fans 有呢度菜都加左分🥰 见到人有得追加河豚白子 好後悔冇加到 下次要再去🥲较难忘嘅有岩手县米崎蚝同烧帆立贝 整体而言无论鱼料、服务、环境、性价比都唔错 唯一系当日嘅shari有啲散 我见其他人嘅review都话佢地嘅shari做得好出色 (PS个名仲要叫舍利 所以本身对佢地舍利嘅expectation较平时更高🙂) 可能咁啱我去嗰日失准左🥲 唯有有机会再去试过啦
更多
📍 舍利鮨
元朗安宁路38号世宙商场地下6号舖
81 浏览
0 赞好
0 留言

午市 $350/$500
时段一 12:00-13:30
时段二 13:45-15:30

COVID下特别时段 $980 18品
15:30-18:00

元朗区omakase新贵一定非Sushi Shari 舍利鮨莫属 净系instagram嘅foodblogger都post过无数次 所以当日一见到佢地推出COVID下特别时段就即刻whatsapp去订枱 好彩一击即中✌🏻

岩手县米崎蚝口感creamy、细滑 另加青柠汁点缀 口味更清新而不腻 正!

相反 白子就落得太重柚子味喺个sauce度 抢左个fo 但身为白子fans 有呢度菜都加左分🥰 见到人有得追加河豚白子 好後悔冇加到 下次要再去🥲
32 浏览
3 赞好
0 留言
31 浏览
0 赞好
0 留言
95 浏览
0 赞好
0 留言
66 浏览
0 赞好
0 留言
58 浏览
0 赞好
0 留言
29 浏览
0 赞好
0 留言
25 浏览
0 赞好
0 留言
21 浏览
0 赞好
0 留言
41 浏览
0 赞好
0 留言
20 浏览
0 赞好
0 留言

较难忘嘅有岩手县米崎蚝同烧帆立贝 整体而言无论鱼料、服务、环境、性价比都唔错 唯一系当日嘅shari有啲散 我见其他人嘅review都话佢地嘅shari做得好出色 (PS个名仲要叫舍利 所以本身对佢地舍利嘅expectation较平时更高🙂) 可能咁啱我去嗰日失准左🥲 唯有有机会再去试过啦
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
366
0
2021-01-05 3576 浏览
Omakase一直深受欢迎,难得放假,走到元朗的舍利鮨,该店是20年9月开业的看看餐牌,价钱并不便宜,初尝15道厨师发办,但食材标明由日本渔市场每日直送,绝对值得,由於15道食材太多,不能尽录全程看着师傅一刀一功,非常熟手,令人钦佩,令人期待当晚的omakase 即将开始当晚海胆是 (拍卖级海胆),入口甘甜与鲜味之间在口腔内徘徊,令人一试难忘白子刺身,是日本料理中的鱼类睾丸,听起来怪怪的,但听完师傅解说後,安心食用,入口顺滑,有点像奶油般,值得一试松叶蟹肉+蟹膏,外貌虽然普通,但啖啖蟹肉,鲜味无穷,非常之有惊喜赤贝寿司,入口肉质非常爽口,赤贝带海水味及鲜甜味,滋味满分,不得不提,赤贝含降胆固醇和降血脂功效,多吃一旧也可以中拖罗寿司,入口软绵,没根,完全没有什麽可以挑剔,食材新鲜无比Omakase 令人回味
更多
Omakase一直深受欢迎,难得放假,走到元朗的舍利鮨,该店是20年9月开业的



看看餐牌,价钱并不便宜,初尝15道厨师发办,但食材标明由日本渔市场每日直送,绝对值得,由於15道食材太多,不能尽录

90 浏览
1 赞好
0 留言


全程看着师傅一刀一功,非常熟手,令人钦佩,令人期待当晚的omakase 即将开始
38 浏览
1 赞好
0 留言
26 浏览
0 赞好
0 留言


当晚海胆是 (拍卖级海胆),入口甘甜与鲜味之间在口腔内徘徊,令人一试难忘

34 浏览
0 赞好
0 留言


白子刺身,是日本料理中的鱼类睾丸,听起来怪怪的,但听完师傅解说後,安心食用,入口顺滑,有点像奶油般,值得一试

27 浏览
0 赞好
0 留言


松叶蟹肉+蟹膏,外貌虽然普通,但啖啖蟹肉,鲜味无穷,非常之有惊喜
28 浏览
0 赞好
0 留言


赤贝寿司,入口肉质非常爽口,赤贝带海水味及鲜甜味,滋味满分,不得不提,赤贝含降胆固醇和降血脂功效,多吃一旧也可以
51 浏览
0 赞好
0 留言


中拖罗寿司,入口软绵,没根,完全没有什麽可以挑剔,食材新鲜无比

34 浏览
0 赞好
0 留言

Omakase 令人回味
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
等级4
148
0
2021-06-16 0 浏览
好友生日,带佢食好西,omakase够哂体面而佢又锺意食!一早book定位,环境好幽静舒适,好啱同好友慢慢倾,叹住食!今次厨师发办嘅食材好特别,好有新鲜感!备长炭烧梳子鱼 - 备长炭烧嘢食系冇咁易燶同埋可以锁住食物嘅肉汁,所以今次食到好鲜嘅鱼味。北寄贝 - 新鲜嘅北寄贝先会咁爽口,呃唔到人!冲绳野生吞拿鱼 - 风乾熟成17日先食,分别有中拖罗同大拖罗,好肥美,真系大满足!花竹虾 - 颜色鲜艳,好吸睛。虾肉爽口弹牙,好鲜味!生烧鳗鱼饭 - 鳗鱼饭一直都系我至爱,生烧更香口,外皮够脆,正!静冈蜜瓜 - 好香甜多汁!日本菜从来冇令我哋失望,呢间omakase高质,大推!
更多
好友生日,带佢食好西,omakase够哂体面而佢又锺意食!


一早book定位,环境好幽静舒适,好啱同好友慢慢倾,叹住食!今次厨师发办嘅食材好特别,好有新鲜感!


备长炭烧梳子鱼 - 备长炭烧嘢食系冇咁易燶同埋可以锁住食物嘅肉汁,所以今次食到好鲜嘅鱼味。
0 浏览
0 赞好
0 留言


北寄贝 - 新鲜嘅北寄贝先会咁爽口,呃唔到人!
0 浏览
0 赞好
0 留言


冲绳野生吞拿鱼 - 风乾熟成17日先食,分别有中拖罗同大拖罗,好肥美,真系大满足!
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言


花竹虾 - 颜色鲜艳,好吸睛。虾肉爽口弹牙,好鲜味!
0 浏览
0 赞好
0 留言


生烧鳗鱼饭 - 鳗鱼饭一直都系我至爱,生烧更香口,外皮够脆,正!
0 浏览
0 赞好
0 留言


静冈蜜瓜 - 好香甜多汁!
0 浏览
0 赞好
0 留言


日本菜从来冇令我哋失望,呢间omakase高质,大推!
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言



(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
255
0
2021-06-15 0 浏览
已经有两年没有去日本旅行, 一向喜欢吃日本菜的我唯有在香港寻找一些高水准的日本餐厅! 这间餐厅是朋友叫我一起去试的,主要是吃厨师发板,午市的价钱尤其吸引。 生烧鳗鱼饭鳗鱼本身不是十分肥,但肉厚而且鲜美,烧完後皮香肉滑,不错呢。 冲绳野生吞拿 风乾熟成17日 中拖罗拖罗是我最爱,每次吃寿司都要吃~与大拖罗比,有时我更喜欢中拖罗,有鱼脂香之余不会太腻,这间的中拖罗没有筋,又新鲜~好味 花竹虾平时较少会点,不过只要食材新鲜,怎样煮都好吃! 新鲜北寄贝口感爽口,味道鲜甜 鰆鱼从未尝试过的鱼类,平时亦不常见到有,如果不是吃厨师发板,我都没有机会吃 整体来说,环境又好,食物亦佳,我和朋友都满意。
更多
已经有两年没有去日本旅行, 一向喜欢吃日本菜的我唯有在香港寻找一些高水准的日本餐厅!
0 浏览
0 赞好
0 留言

这间餐厅是朋友叫我一起去试的,主要是吃厨师发板,午市的价钱尤其吸引。
0 浏览
0 赞好
0 留言

生烧鳗鱼饭
鳗鱼本身不是十分肥,但肉厚而且鲜美,烧完後皮香肉滑,不错呢。
0 浏览
0 赞好
0 留言

冲绳野生吞拿 风乾熟成17日 中拖罗
拖罗是我最爱,每次吃寿司都要吃~与大拖罗比,有时我更喜欢中拖罗,有鱼脂香之余不会太腻,这间的中拖罗没有筋,又新鲜~好味
0 浏览
0 赞好
0 留言

花竹虾
平时较少会点,不过只要食材新鲜,怎样煮都好吃!
0 浏览
0 赞好
0 留言

新鲜北寄贝
口感爽口,味道鲜甜
0 浏览
0 赞好
0 留言

鰆鱼
从未尝试过的鱼类,平时亦不常见到有,如果不是吃厨师发板,我都没有机会吃

整体来说,环境又好,食物亦佳,我和朋友都满意。
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
257
0
2021-06-15 0 浏览
朋友今日车我周围去,难得入到元朗就想试下都好多人推介嘅Omakase,咁我哋就有订定位的,去到就可以入去坐低,咁我哋都系坐bar位,可以望住师傅整野食!我哋当晚就有6款寿司🍣全程都望住师傅一刀一功,非常熟手,而且食omakase最重要系可以多d同师傅交流,咁师傅都好比耐心咁讲解每一款寿司刺身!当晚我哋食左北海道海胆,石鲷,禾秆草烟燻鲣鱼,千叶县的地金目鲷,5日熟成深海池鱼和兵库县室津蚝!每款都食到系好新鲜,每次食omakase都会有唔同嘅种类,都会因应翻个季节去提供最好嘅材料!我自己对海胆同埋池鱼就最深印象,北海道海胆真系特别鲜甜,而且一啖食晒就好满足☺️池鱼都好鲜甜,我好喜欢池鱼口感😙我觉得食omakase重点都系同师傅的互动同睇师傅嘅手势刀功,希望下次有机会再试过!
更多
朋友今日车我周围去,难得入到元朗就想试下都好多人推介嘅Omakase,咁我哋就有订定位的,去到就可以入去坐低,咁我哋都系坐bar位,可以望住师傅整野食!


我哋当晚就有6款寿司🍣全程都望住师傅一刀一功,非常熟手,而且食omakase最重要系可以多d同师傅交流,咁师傅都好比耐心咁讲解每一款寿司刺身


当晚我哋食左北海道海胆,石鲷,禾秆草烟燻鲣鱼,千叶县的地金目鲷,5日熟成深海池鱼和兵库县室津蚝!每款都食到系好新鲜,每次食omakase都会有唔同嘅种类,都会因应翻个季节去提供最好嘅材料!


我自己对海胆同埋池鱼就最深印象,北海道海胆真系特别鲜甜,而且一啖食晒就好满足☺️池鱼都好鲜甜,我好喜欢池鱼口感😙


我觉得食omakase重点都系同师傅的互动同睇师傅嘅手势刀功,希望下次有机会再试过!
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
610
0
2021-06-14 0 浏览
今日黎左元朗食呢间高级寿司店 舍利鮨门面已经好舒服行日式简约风 坐到入去更加舒服有一种放松嘅感觉一黎个大蚬清汤望落去好清好似冇乜特别点知饮落去咸淡适中 啲蚬味好出好鲜甜一开波已经俾佢惊喜到室津蚝用料上乘 一碟有2件🦪都几大只同好新鲜 而且海水味唔会好浓好喊又够肥美唔少得要嗌最锺意嘅海胆军舰海胆甘甜又充满鲜美 入口即溶同一般日式餐厅比较真系会高下立见中拖罗系风乾熟成17日咁大工序果然系宁舍不同 好嫩滑而且油脂分布啱啱好 唔会好肥乌贼加竹炭粉味道淡淡地有种清香建议食次饮啖水/茶再品尝花竹虾好惊喜大只得黎又够甘香好够新鲜整体用餐体验良好 店员师傅都好好礼貌 性价比几高 可以再战🙌🏻
更多


今日黎左元朗食呢间高级寿司店 舍利鮨

0 浏览
0 赞好
0 留言


门面已经好舒服行日式简约风 坐到入去更加舒服有一种放松嘅感觉

0 浏览
0 赞好
0 留言


一黎个大蚬清汤望落去好清好似冇乜特别
点知饮落去咸淡适中 啲蚬味好出好鲜甜
一开波已经俾佢惊喜到

0 浏览
0 赞好
0 留言


室津蚝用料上乘 一碟有2件🦪
都几大只同好新鲜
而且海水味唔会好浓好喊
又够肥美

0 浏览
0 赞好
0 留言


唔少得要嗌最锺意嘅海胆军舰
海胆甘甜又充满鲜美 入口即溶
同一般日式餐厅比较真系会高下立见

中拖罗系风乾熟成17日
咁大工序果然系宁舍不同 好嫩滑
而且油脂分布啱啱好 唔会好肥

乌贼加竹炭粉
味道淡淡地有种清香
建议食次饮啖水/茶再品尝

0 浏览
0 赞好
0 留言


花竹虾好惊喜
大只得黎又够甘香
好够新鲜

0 浏览
0 赞好
0 留言


整体用餐体验良好 店员师傅都好好礼貌 性价比几高 可以再战🙌🏻
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
24
0
最近依间元朗嘅寿司店名气好大好受欢迎,连预约都要等几个月,我抱住好大嘅期望去,食完之後觉得,除咗抵食之外都冇乜嘢特别了。$350 10件,$550 15件第一件先食白身鱼,真鲷第二件樱鳟赤贝,鲜味不足,亦不够爽口深海池鱼,平时来讲我最锺意就系食深海池鱼,但依件真心有d失望调味带唔出深海池鱼的油香,如果系千两食到依件寿司我当然冇投诉啦,但系依度系寿司店啊嘛池鱼备长炭烧梳子鱼,10件寿司套餐唯一一件炙烧过梳子鱼上有浓浓的炭香味,不错全餐最好食嘅一件: 蛋黄渍牡丹虾平时好少食到蛋黄渍蛋黄的滑嫩同牡丹虾好夹,配合面头的虾膏整体有level up到!喜欢海胆,外面的紫菜有点太大,导致紫菜味太抢,不得平衡,浪费了海胆原有的味道中拖罗,正常来讲系最安全嘅一旧寿司,可惜佢豉油味道太浓,咸味over左,aftertaste 唔再系拖罗嘅油香,反而变成豉油咸味讲真依个价钱有咁嘅质素都冇乜咩好投诉,总体来讲当然不难食,但系冇乜”wow”的感觉。鱼生上面多数都加豉油,冇变化得来亦都突出唔到鱼生嘅特性,导致有几旧鱼食落去都觉得差唔多,有点可惜。同埋平时最後尾都会配个手卷/乌冬/两旧玉子等等,留意番依度系冇嘅都算
更多
最近依间元朗嘅寿司店名气好大好受欢迎,连预约都要等几个月,我抱住好大嘅期望去,食完之後觉得,除咗抵食之外都冇乜嘢特别了。

$350 10件,$550 15件
第一件先食白身鱼,真鲷
真鲷
0 浏览
0 赞好
0 留言

第二件樱鳟
0 浏览
0 赞好
0 留言

赤贝,鲜味不足,亦不够爽口
0 浏览
0 赞好
0 留言


深海池鱼,平时来讲我最锺意就系食深海池鱼,但依件真心有d失望
调味带唔出深海池鱼的油香,如果系千两食到依件寿司我当然冇投诉啦,但系依度系寿司店啊嘛

0 浏览
0 赞好
0 留言


池鱼
0 浏览
0 赞好
0 留言


备长炭烧梳子鱼,10件寿司套餐唯一一件炙烧过
梳子鱼上有浓浓的炭香味,不错

0 浏览
0 赞好
0 留言


全餐最好食嘅一件: 蛋黄渍牡丹虾
平时好少食到蛋黄渍
蛋黄的滑嫩同牡丹虾好夹,配合面头的虾膏
整体有level up到!喜欢

0 浏览
0 赞好
0 留言

海胆,外面的紫菜有点太大,导致紫菜味太抢,不得平衡,浪费了海胆原有的味道
0 浏览
0 赞好
0 留言



中拖罗,正常来讲系最安全嘅一旧寿司,可惜佢豉油味道太浓,咸味over左,aftertaste 唔再系拖罗嘅油香,反而变成豉油咸味

0 浏览
0 赞好
0 留言


讲真依个价钱有咁嘅质素都冇乜咩好投诉,
总体来讲当然不难食,但系冇乜”wow”的感觉。
鱼生上面多数都加豉油,冇变化得来亦都突出唔到鱼生嘅特性,导致有几旧鱼食落去都觉得差唔多,有点可惜。

同埋平时最後尾都会配个手卷/乌冬/两旧玉子等等,留意番依度系冇嘅


都算不过不失嘅,如果想食好一啲嘅寿司,我宁愿比多$200有更多更好的选择
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-05
用餐途径
堂食
人均消费
$385 (午餐)
等级3
74
0
呢一间系去之前,无啦啦又抽起条根想book其他嘅鮨店,睇食评同埋睇关注组又睇挨猪,每次想拣餐厅去,都可能浪费个几钟,跟住望住时间又三点几打唔到电话又谢左。🤣系去呢间之前想book埋元朗既寿司源,但又惊,因为元朗嘅一间都冇试过,舍利鮨会系第一试,都系忍手试埋呢间先决定去唔去元朗其他嘅(因食过几间尖咀既......谂起中环系中环🤭,元朗会唔会......)六月仲有两间会试,系港岛既鮨佐濑同鮨磷。系wasp book 位,见佢有话有special lunch omakase ,book呢个俾另一半,佢少机会自由食野食到几点。同埋佢叫嘢嘅习惯,都系叫个餐牌入边最贵嗰个餐,左睇右睇决定都系最贵嗰个😑。我系叫咗佢$500蚊15件嘅寿司set,因为同另一半去,我食唔晒佢会帮我食,先够胆叫15件。我知自己12/13件差唔多饱。食第一件,呢度嘅寿司唔算大件,鱼料同醋饭嘅比例都好好,唔会赵晒啲饭旧鱼仲未食晒鱿鱼切成粒状,易赵鲜甜、甜虾配花生酱都几得意,呢啲算系有心思嘅位,因为食落系少少似食紧虾膏咁。赤身太乾身,唔系好掂(後尾睇返不同渠道既食评都有讲呢样,以为得我自己觉得)轻炙既金目鲷好正,佢真系轻轻炙左鱼
更多

呢一间系去之前,无啦啦又抽起条根想book其他嘅鮨店,睇食评同埋睇关注组又睇挨猪,每次想拣餐厅去,都可能浪费个几钟,跟住望住时间又三点几打唔到电话又谢左。🤣

系去呢间之前想book埋元朗既寿司源,但又惊,因为元朗嘅一间都冇试过,舍利鮨会系第一试,都系忍手试埋呢间先决定去唔去元朗其他嘅
(因食过几间尖咀既......谂起中环系中环🤭,元朗会唔会......)
六月仲有两间会试,系港岛既鮨佐濑同鮨磷。
系wasp book 位,见佢有话有special lunch omakase ,book呢个俾另一半,佢少机会自由食野食到几点。同埋佢叫嘢嘅习惯,都系叫个餐牌入边最贵嗰个餐,左睇右睇决定都系最贵嗰个😑。
我系叫咗佢$500蚊15件嘅寿司set,因为同另一半去,我食唔晒佢会帮我食,先够胆叫15件。我知自己12/13件差唔多饱。

食第一件,呢度嘅寿司唔算大件,鱼料同醋饭嘅比例都好好,唔会赵晒啲饭旧鱼仲未食晒
0 浏览
0 赞好
0 留言

鱿鱼切成粒状,易赵鲜甜、
甜虾配花生酱都几得意,呢啲算系有心思嘅位,因为食落系少少似食紧虾膏咁。
赤身太乾身,唔系好掂
(後尾睇返不同渠道既食评都有讲呢样,以为得我自己觉得)

轻炙既金目鲷好正,佢真系轻轻炙左鱼皮,控制得几好,冇令到鱼肉都熟埋
(食完有同另一半系度细声笑,因谂起港式既会系咁炙炙炙,摆埋支火枪喺枱面嗰种:你知唔知鮨店煮食用最多既燃料系咩?系火枪既gas😂。

我知适口者珍,讲黎笑下🙏🏼,同炙都唔系咁差,我都系香港人😂😌😋
蛋渍牡丹虾,一般。呢种虾好易出事,好易有放题味。 有。

0 浏览
0 赞好
0 留言

中拖好返少少,但都乾
海胆只系正路
烟燻嘅池鱼最有印象,一入口好香,件鱼又够鲜甜

食到海胆系第十一件,我已经喺度数&谂:仲有四件系海胆之後会系啲咩。因为出到海胆通常系「大结局」咁滞😂😂😂
香港正路都系咁既「顺序」

18件🥲
我大拖已唔想食,但系见佢切到咁靓同咁粉红色先赵埋佢😂 如果系蛇腹个种个人唔锺意一定唔食。
师傅有问我食唔食小肌(因呢间我有讲唔食鲭同鲣),我话要,因为我都冇谂住食😂 俾左另一半食。
赤鯥个样又靓同埋系贵嘅鱼,照食埋。饱到好辛苦
再上喜之次,虽然系贵野但系我真系食唔落,最紧要系佢开头做刺身我有食到一片。俾左另一半食。
仲要上咗我最锺意嘅三文鱼子🥲,食晒啲鱼子,又食咗十几粒米试吓海胆捞嘅饭
最後仲有三件好实挞挞好足料既卷😵
食咗一件试味
0 浏览
0 赞好
0 留言

正路蒸蛋,冇食到片冬菇同埋鸡肉,留肚

我15件寿司同佢嘅套餐都差唔多大家都有。佢嘅special餐,系多咗以下嘅:
(仲有一件白虾;佢无我既小肌)
0 浏览
0 赞好
0 留言

佢嗰份嘅刺身,正常白身
0 浏览
0 赞好
0 留言

呢个我冇试到,我以为我嘅寿司都会出现,点知我嘅寿司系赤贝😫
0 浏览
0 赞好
0 留言

弹牙软滑,肝酱都正正常常
0 浏览
0 赞好
0 留言

喜之次,有试,正路
0 浏览
0 赞好
0 留言

正路,个汁几好
0 浏览
0 赞好
0 留言

食左一小角,件鱼烧到好香好好味,谂起试咗冇几耐鮨斋藤既烧太刀鱼。早知食一半。

0 浏览
0 赞好
0 留言

介绍系叉烧饭,佢吞拿鱼捞啲似的嘅汁,试咗好细啖,真系有少少似。

0 浏览
0 赞好
0 留言

佢第二件海胆,第一件同我一样同一品种同埋一样系包紫菜。
呢件既品种食味一定仲好,我想抢黎食,但谂起食嘢时间比较自由嘅系我,算😂
0 浏览
0 赞好
0 留言

我饱到好辛苦,汤饮咗几啖就算,但硬系觉得自己饮到咖啡,但系都系饮一两啖真系饮唔落
同埋我系次次食omakase 都会肚痾,唔系搞肚痛嗰种,系你嘅肠道接受唔到突然咁重油分,要痾返两三次先正常返。每次食个半钟左右既话,我仲可以有时忍到返屯门。(每次食完一定搭地铁🥲)但系今次喺上汤嘅时候就忍唔住拎锁匙去厕所,食到2:20分先走到。

我冇mark龙师傅,但入到去,系佢serve我地,都开心既。(当日应该得另一半叫special 套餐,所以由佢黎😂😂😂)
但後来12:45黎一对客,一点几又黎另一对,都系佢做。搞到後来每一件之间越等越耐,等到好闷。

想走,actually 🥲

(但佢功夫真系好,寿司饭都好;温度又用心控制,见佢中间不断拎饭出黎;鱼料仲系唔同日数熟成。同客又够认真吹水,我地只系第一次去,佢好认真serve 客,尽量认真讲多几句。对比起唔知点对生客吹两句既师傅佢算做到好好😂)
睇返负皮系好多俾其他师傅,但我系好是但既人,唔会mark人同想撞下会点😅

同埋佢间野嘅装修同埋细致位已经非常好,但系有少少嘢你会扣分。呢度其中一个酱汁樽,系用你喺街边啲豉油嗰软樽,鲜绿色好抢眼🤪。同埋其中一樽调味料又出晒包装。可惜嘅系佢好多嘢都好够「和」味,但呢啲细节位露出马脚
同埋话无wine list,但见佢清酒墙嗰度,挂住唎酒师嘅牌。另一半唔识酒,只系想睇下个名,同有铺头既wine list会形容埋产地同描述下个味,佢睇中就饮个种。是但要左佢house一樽仔既,埋单睇成两旧水😵 我知道酒水系贵既......

同埋侍应人手好足,有三位。但我系饮好少茶,间唔中系饮一两啖,佢加茶,加到中後段,12点准时到,食到两点几....其实有心既话应该唔洗人出声间唔中成杯换左佢

咁既人手,系後面大部分时间都得闲,应该成餐饭换三次都好轻松。(当然可以出声,人地一定会换。但我个人唔系点饮,同连师傅都唔会早mark定个种;谂起:呢方面,人手足既话,提下可做足啲)当然成杯茶换既系算系中上同贵既omakase会做到呢样野,但意见系人手足既话可以做下😂
(系饮汤时经理有成杯换过😂😂😂)
食埋呢间既个人排名:(Lunch only)
志魂
鮨慎(如果有人第一次食omakase ,我会强推呢间,综合价钱黎讲,佢系第一。味道虽然唔够食过既志魂,但第一间试,呢间绝对最好!起码师傅态度会好好多(睇过好多人都赞佢地态度好好);成日想去第二次,但我仲处於想试新野既阶段😅)
Sushi zo
鮨.斋藤
鮨舍利
Sushi tokami
(自己问题,16件太多,愈食愈紧张,有一半做左刺身;鱼料又无哗哗声,觉得一般般;准时12点去,得师傅同经理对住自己大部分时间,一举一动俾人非常「留意」😂)
Sushi hana
(谂返味道系几好,如果试多几餐,我谂佢既实力会系返今次写既舍利鮨上面。但讲还咁讲,每个人都会用自己嘅速度去进步)

鮨野(会再去既稳阵选择,唔太hit,算易啲book同执鸡)
鮨㐂(会再去既稳阵选择,唔太hit,算易啲book同执鸡))
今鮨(会再去既稳阵选择,唔太hit,算易啲book同执鸡)
志(一访)

(谂返一坐低望到全场同我差唔多年纪,或者大过我少少,就惊伏😂。唔伏既隔离位系年纪大啲、安静啲、衣着或者行为举止都优雅一啲既人。个餐虽然港式啲但好彩啲鱼料算新鲜,服务好同平)
志(二访)
鮨幸
鮨中本
鮨生贤
(排名只系我个人&一餐半餐既感想;同一间第一餐同第二餐体验都会好唔同、整体感觉、非熟客🥲)
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
475
0
2021-06-09 14 浏览
好耐无过黎元朗闲逛下,顺便试下朋友介绍既呢间omakase. 虽然价钱唔平,但系日本渔市场新鲜直送,而家无机会去日本,唯有用食系填补下个内心。呢度环境乾净简约,摆设仲好有日本传统特色。✨赤贝寿司:食落好爽口鲜甜,滋味满分,好想食完再食。✨大刀鱼天妇罗配龙虾汁:第一次食大刀鱼,原来肉质系咁嫩滑,而且带点好肥美。粉浆炸得够薄够松脆,加埋龙虾汁鲜味更加提升。✨生蟹:鲜甜到不得了,蟹黄蟹膏creamy 浓厚,而且蟹肉都几多,用黎捞饭食一流。✨冲绳野身吞拿风乾熟成17日大拖:质地鲜甜软滑,超好味。✨地金目鲷:鱼味浓郁,食得出好新鲜。✨室津蚝:入口creamy ,仲有海水既咸味,带出佢既鲜味,食完个鲜味仲起个口last 左好耐。
更多
好耐无过黎元朗闲逛下,顺便试下朋友介绍既呢间omakase. 虽然价钱唔平,但系日本渔市场新鲜直送,而家无机会去日本,唯有用食系填补下个内心。

呢度环境乾净简约,摆设仲好有日本传统特色。
0 浏览
0 赞好
0 留言


✨赤贝寿司:食落好爽口鲜甜,滋味满分,好想食完再食。
0 浏览
0 赞好
0 留言

✨大刀鱼天妇罗配龙虾汁:第一次食大刀鱼,原来肉质系咁嫩滑,而且带点好肥美。粉浆炸得够薄够松脆,加埋龙虾汁鲜味更加提升。
0 浏览
0 赞好
0 留言

✨生蟹:鲜甜到不得了,蟹黄蟹膏creamy 浓厚,而且蟹肉都几多,用黎捞饭食一流。
0 浏览
0 赞好
0 留言

✨冲绳野身吞拿风乾熟成17日大拖:质地鲜甜软滑,超好味。
1 浏览
0 赞好
0 留言

✨地金目鲷:鱼味浓郁,食得出好新鲜。
0 浏览
0 赞好
0 留言

✨室津蚝:入口creamy ,仲有海水既咸味,带出佢既鲜味,食完个鲜味仲起个口last 左好耐。
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
314
0
2021-06-08 7 浏览
好耐冇食omakase喇~~朋友今日请客就带我黎到元朗舍利鮨食omakase丫!!! 超开心丫~~一黎就梗系要饮下酒倾下计啦~~餐厅用上冷感杯盛清酒冷感杯是随低温冷感变色的酒杯~盛完清酒, 杯内既图案渐渐出黎好靓丫!!清酒细腻轻盈, 柔和也较好入口池鱼非常甘香, 油脂分布好平均, 肉质鲜嫩弹牙完全系清、 甜、爽泥障乌贼+竹炭粉透明光泽的乌贼肉质厚、弹性佳非常鲜美,口感一流~~~北海道海胆鲜味很足而且味型丰富, 口感浓郁,甘甜度中高, 入口即溶生烧鳗鱼饭鳗鱼肉质细嫩肥美,鲜嫩多汁~~表皮脆脆地,肉好滑好林,外脆内软,入口即溶醤汁很香浓太刀鱼天妇罗配龙虾汁太刀鱼肥厚, 肉质含有丰富的脂肪&优质的蛋白质静冈密瓜翠绿色的果肉清香扑鼻,入口丰盈而且多汁
更多
好耐冇食omakase喇~~
朋友今日请客就带我黎到元朗舍利鮨食omakase丫!!! 超开心丫~~

一黎就梗系要饮下酒倾下计啦~~
餐厅用上冷感杯盛清酒

冷感杯是随低温冷感变色的酒杯~
盛完清酒, 杯内既图案渐渐出黎好靓丫!!
清酒细腻轻盈, 柔和也较好入口

0 浏览
0 赞好
0 留言
池鱼
非常甘香, 油脂分布好平均, 肉质鲜嫩弹牙
完全系清、 甜、爽

0 浏览
0 赞好
0 留言
泥障乌贼+竹炭粉
透明光泽的乌贼肉质厚、弹性佳
非常鲜美,口感一流~~~
0 浏览
0 赞好
0 留言
北海道海胆
鲜味很足而且味型丰富, 
口感浓郁,甘甜度中高, 入口即溶

0 浏览
0 赞好
0 留言
生烧鳗鱼饭
鳗鱼肉质细嫩肥美,鲜嫩多汁~~
表皮脆脆地,肉好滑好林,外脆内软,入口即溶

醤汁很香浓

0 浏览
0 赞好
0 留言
太刀鱼天妇罗配龙虾汁
太刀鱼肥厚, 肉质含有丰富的脂肪&优质的蛋白质

0 浏览
0 赞好
0 留言
静冈密瓜
翠绿色的果肉清香扑鼻,入口丰盈而且多汁

0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
推介美食
  • 北海道海胆
  • 泥障乌贼
  • 池鱼
等级3
94
0
2021-06-07 17 浏览
元朗越来越多omakase店,今日就book左好多人赞既新贵 - 舍利鮨试吓🧞‍♂️兵库县室津蚝通常都生食,但师傅今次微微煮熟,熟蚝味道都相当鲜甜,够CREAMY肥美,好有口感,熟左都无缩水,蚝味仲好持久添🧚‍♂️甘笋苹果汁清一清口腔,甘笋苹果清爽开胃五日熟成深海池鱼睇到都流晒口水,好好味。平时池鱼味道比较淡,熟成後味道浓郁左,加埋少许姜蒜好特别🧞‍♂️花竹虾比较少食,原来肉质好弹牙,虾膏鲜甜黏口,回味无穷。太刀鱼天妇罗配龙虾汁太刀鱼好嫩滑,天妇罗食落口一啲都唔会觉得油腻,最点精系个龙虾汁,提升左太刀鱼嘅鲜味🧛‍♂️冲绳野生中拖罗野生中拖罗入口即化,简单落啲豉油已经好好食,油份仲好重🧚‍♂️北海道海胆海胆份量点都唔够多,点都食唔够喉。超鲜甜幼滑,师傅可唔可以整多件俾我啊🧛‍♂️生烧鳗鱼饭呢期师傅话鳗鱼当造,整个生烧鳗鱼饭我哋叹下。烧起上枱真系几香,酱汁调味恰到好处,唔会过甜过咸。鳗鱼又够juicy,好有日本食既味道。今餐好饱饱,有惊喜!🧞‍♂️
更多
元朗越来越多omakase店,今日就book左好多人赞既新贵 - 舍利鮨试吓🧞‍♂️

兵库县室津蚝
通常都生食,但师傅今次微微煮熟,熟蚝味道都相当鲜甜,够CREAMY肥美,好有口感,熟左都无缩水,蚝味仲好持久添🧚‍♂️
0 浏览
0 赞好
0 留言

甘笋苹果汁
清一清口腔,甘笋苹果清爽开胃
0 浏览
0 赞好
0 留言

五日熟成深海池鱼
睇到都流晒口水,好好味。平时池鱼味道比较淡,熟成後味道浓郁左,加埋少许姜蒜好特别🧞‍♂️
熟成深海池鱼
0 浏览
0 赞好
0 留言

花竹虾
比较少食,原来肉质好弹牙,虾膏鲜甜黏口,回味无穷。
花竹虾
0 浏览
0 赞好
0 留言

太刀鱼天妇罗配龙虾汁
太刀鱼好嫩滑,天妇罗食落口一啲都唔会觉得油腻,最点精系个龙虾汁,提升左太刀鱼嘅鲜味🧛‍♂️
0 浏览
0 赞好
0 留言

冲绳野生中拖罗
野生中拖罗入口即化,简单落啲豉油已经好好食,油份仲好重🧚‍♂️
中拖罗
0 浏览
0 赞好
0 留言

北海道海胆
海胆份量点都唔够多,点都食唔够喉。超鲜甜幼滑,师傅可唔可以整多件俾我啊🧛‍♂️
北海道海胆
0 浏览
0 赞好
0 留言

生烧鳗鱼饭
呢期师傅话鳗鱼当造,整个生烧鳗鱼饭我哋叹下。烧起上枱真系几香,酱汁调味恰到好处,唔会过甜过咸。鳗鱼又够juicy,好有日本食既味道。
0 浏览
0 赞好
0 留言

今餐好饱饱,有惊喜!🧞‍♂️
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-03
用餐途径
堂食
推介美食
熟成深海池鱼
花竹虾
中拖罗
北海道海胆
等级4
125
0
2021-06-05 22 浏览
无得