2024-02-11 293 浏览
想介紹一間隱世小店比大家~ 唔係街坊都好難發現, 我係KLT返工都特登黎幫襯,呢間野價錢平,呢到由雞脾至東玻肉都無得頂,配料有菜脯芽菜,超足料! 味道略甜,帶少少辣味,超有驚喜~用嚟送飯一流,好香又好味!好滿足!😇 現場座位十個位左右,比較適合外賣拎走。手撕雞飯真係值得一試~份量好多, 可以要辣同唔辣! (如果經過石硤尾非常推介大家試下)📍自家餃子 (石硤尾)石硤尾偉智里1-3號白田購物中心地下G94-G95號舖
手撕雞飯
📍自家餃子 (石硤尾)
2024-01-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
手撕雞飯
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【石硤尾街坊小店|滿滿人情味且份量十足🐥】🐨手撕雞飯(加雞蛋) $40 (+$5)推薦度:⭐️⭐️⭐手撕雞非常足料,睇得出係人手撕,大大細細咁鋪滿飯面~仲有配送埋菜脯同芽菜增加口感🌶️原味就有甜甜哋嘅秘製醬汁,如果揀辣就會多少少辣椒粒~小編就覺得有辣會惹味啲,如果唔係食到最尾會有啲寡...-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----自家餃子📍地址:石硤尾偉智里1-3號白田購物中心地下G94-G95號舖🐨推薦度:😋😋😋/5💰人均價格:$50或以下🪸環境:👾🗣️服務:👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡🛠️分類:#HTB石峽尾 #HTB港式 #HTB小店.#石峽尾美食 #石峽尾 #手撕雞 #港式 #小店 #美食推介 #一人之選
.#foodie #hk #hkfoodie
#HTB美食推介
【石硤尾街坊小店|滿滿人情味且份量十足🐥】
🐨手撕雞飯(加雞蛋) $40 (+$5)
推薦度:⭐️⭐️⭐
🗣️服務:👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡
🛠️分類:#HTB石峽尾 #HTB港式 #HTB小店
2023-11-04 734 浏览
由以前係附近返工幫襯,到而家會特登返黎食,就知呢間野都高質😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂當然價錢平都係一個好重要因素,呢到由雞脾至東玻肉都無得頂,想講佢個東玻肉我夠膽講,係前列既代表,食多2舊都唔覺得食唔落野,餃子就真心見仁見智未必個個啱,但啲肉類肯定無死,所以今次就叫左個雞脾大腸飯。如果大家經過白購,都可以去埋林記燒賣我都會好建議大家食,唔好走寶白田購物中心都係一個好多高質小店既地方❤️❤️❤️❤️❤️

白田購物中心都係一個好多高質小店既地方❤️❤️❤️❤️❤️
雞脾豬大腸飯
2023-10-11
雞脾豬大腸飯
  • 東玻肉
2023-08-12 727 浏览
尋味到白田,上次去過休息,今晚堅持同朋友再走一趟,果然皇天不負有心人。店舖不太沒有雅座,這裡食的是人手製作。🥢韭菜豬肉餃同椰菜豬肉餃,係兒時家的味道,餡料恰好不多不少食得滋味。🥢東波肉油脂甘香,肥瘦適中非常入味。🥢獨特醬汁手撕雞飯,微酸微辣手撕雞加上大量芽菜,口感豐富十份回味。洋溢人情味,貼地價錢係香港已少見了!
店舖不太沒有雅座,這裡食的是人手製作。

🥢東波肉油脂甘香,肥瘦適中非常入味。
東波肉

洋溢人情味,貼地價錢係香港已少見了!
2023-08-10
東波肉
2023-07-11 586 浏览
之前見有youtube片介紹佢哋嘅手撕雞飯,甘啱去開深水埗,特登行過嚟試一試!嗌咗個手撕雞飯加滷水蛋,手撕雞鋪得滿滿,而且仲有好多菜圃同醬汁,一啲都唔孤寒😆手撕雞同滷水蛋都係凍嘅,雖然啲飯夠熱,但撈埋成碗飯就變咗微溫,如果熱多少少食落會夾啲。醬汁味道偏甜,而且姨姨落醬都幾重手,食到後面好似湯飯咁🤣 如果唔好太多汁嘅你可以叫佢落少啲汁。滷水蛋偏硬,而且唔太入味,可以唔使嗌。雞肉不過不失,加埋菜圃食口感唔錢錯嘅!其實依類小店都係食親切感同情懷比較多,如果你咁啱經過不妨一試!

2023-05-09 504 浏览
今日心血來潮行過見到嗌咗個東坡肉飯 但我都冇諗過會咁難食 真係自己煮仲好食過佢 性價比完全唔得 一個飯40文 啲汁冇味又唔香得個甜字個肉完全係柴到pk 且超硬 超難吞 雨個字難食 完全唔推介 雖然兩嚿肉大大嚿噉樣但啲飯有勁少 完全食唔飽
2023-05-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-04-23 479 浏览
外賣一份 手撕雞東坡肉米線($54)其實個醬汁好甜🤯甜得單調,亦唔香,啲汁多到湯咁,食一半未夠已經好膩。配料有菜脯芽菜,菜脯以為會中和到醬汁嘅甜😐可惜菜脯都染哂甜🫥東坡肉軟腍適中,舊肥膏唔會無哂咬口,但調味又係好甜,$14一舊認真抵食但手撕雞份量的確大方👍🏻肉亦唔鞋現場座位眼見十個位內,坐走廊為主,唔太適合坐低,外賣較好。店員包外賣亦快手。米線比較碎,混埋雞撕雞食無乜存在感總括試一次就好了☺️
外賣一份 手撕雞東坡肉米線($54)

但手撕雞份量的確大方👍🏻肉亦唔鞋

米線比較碎,混埋雞撕雞食無乜存在感

總括試一次就好了☺️
手撕雞東坡肉米線
最近ig成日比呢間自家餃子洗版,見到好多人推佢地既手撕雞米線/飯同埋東坡肉🤤今次黎試絕對冇失望!同埋除左野食大份好食之外,個姐姐都超nice!見到佢同啲熟客有傾有講,仲可以同姐姐講要多菜脯多汁多飯!絕對唔驚食唔飽。我嗌野食既時候姐姐仲問我有冇食過,我話冇,姐姐仲話,等我比多啲你!比你試下!然後姐姐就裝得勁滿比我😋我覺得呢間絕對值得再食!無論係野食定係人情味,都係令人值得回首既😊1️⃣手撕雞米線($40)(鹵水蛋+$5) 手撕雞真係多到痴線!鋪滿曬成個面!然後撈曬成個麵,都仲係啖啖都有,食到最後仲有好多~勁正~配上佢地既秘制辣汁、辣椒油、菜脯、芽菜,啖啖都好惹味好正!特別鍾意佢既多菜脯🤤酸酸地又夠爽脆,同個辣辣手撕雞米線一齊食真係好正!佢真係又平又抵食🔥另外加左隻鹵蛋,都幾入味。
1️⃣手撕雞米線($40)(鹵水蛋+$5)
2022-11-17 810 浏览
想食呢間好耐好耐!超級期待😝見人哋啲食評全部都話好好食🙈鋪面好簡陋似係街邊小食檔,如果你想堂食嘅話會開摺枱俾你坐,不過依度啲嘢食咁平,有得坐已經好好了😌依度嘅招牌係手撕雞同埋東坡肉,一次過要試晒佢😙🐷豬頸肉手撕雞米線 $45呢個係撈米線冇湯,所以唔會溝稀咗手撕雞嘅醬汁。冇華麗嘅賣相,但係望落好吸引流晒口水😍醬汁甜甜地又開胃惹味,手撕雞份量適中足夠可以撈晒成個米線🍗豬頸肉係薄切,所以食落冇咩口感,唔會有彈牙爽口嘅感覺,連埋啲手撕雞一齊食唔係好食得出有豬頸肉🤣所以豬頸肉可有可無啦!🐷東坡肉手撕雞飯 $54手撕雞飯+$14有東坡肉,姨姨會問你想要肥定瘦嘅,朋友仔諗都唔諗就揀咗肥🥹脂肪入口即溶真係超邪惡🥹同樣都係好入味,覺得比手撕雞再甜啲🤪比較過覺得飯係比米線好食,明明都係同一樣嘅手撕雞汁🤣飯比較索汁,而且有咬口,推薦!!💗💗💗加埋總數$99,姨姨特登夾多個東坡肉話直接收$100齊頭☺️☺️等緊嘅時候個姨姨仲會好親切同你傾偈!鳴~就係小店嘅人情味,100%回購!環境 🐖🐖 2/5 食物質素🐖🐖🐖🐖🐖 5/5店員態度🐖🐖🐖🐖🐖 5/5✨人均消費 ~$50🏠自家餃子 (石硤尾)📍石硤尾偉智里1-3號白

🐷豬頸肉手撕雞米線 $45

🐷東坡肉手撕雞飯 $54

💗💗💗

環境 🐖🐖 2/5
食物質素🐖🐖🐖🐖🐖 5/5
店員態度🐖🐖🐖🐖🐖 5/5

✨人均消費 ~$50

🏠自家餃子 (石硤尾)
📍石硤尾偉智里1-3號白田購物中心地下G94-G95號舖
2022-07-01 953 浏览
聽聞呢間舖頭雖然個名以餃子做主打但最出名係手撕雞飯手撕雞飯加雞蛋大大碗都係$43手撕雞飯撈埋芽菜同菜甫真係第一次見但係估唔到都幾match成碗飯爽口咗好多手撕雞飯秘製醬汁係甜甜地但我叫咗小辣所以係會越食越辣又甜又辣呢種感覺都幾得意雞肉我略嫌有少少鞋口而雞蛋就幾出色,鹵得好入味overall來講算係唔錯嚟得食飯當然要試埋餃子叫左個餃子雙拼,印象中好似係$30餃子皮我略嫌厚左少少肉餡係新鮮嘅味道算係普普通通不過不失另一點值得一讚係店舖兩位姨姨都好好人見你張檯坐得唔舒服會主動幫你換凳食完又會問下你野食岩唔岩食係有人情味嘅小店👍
聽聞呢間舖頭雖然個名以餃子做主打

手撕雞飯秘製醬汁係甜甜地
但我叫咗小辣所以係會越食越辣
又甜又辣呢種感覺都幾得意
雞肉我略嫌有少少鞋口
而雞蛋就幾出色,鹵得好入味
overall來講算係唔錯

見你張檯坐得唔舒服會主動幫你換凳
食完又會問下你野食岩唔岩食
係有人情味嘅小店👍

2022-05-11 646 浏览
相信住係石硤尾/白田邨一帶既朋友&學生都一定會知依間平民隱世美食門面簡單、鋪名平庸但食物&價錢卻物超所值由其是本店馳名-台山手撕雞飯$40$大大兜!手撕雞多到離哂大譜肉質又唔算嫩滑~但!加埋店舖既秘製醬汁、麻油、辣醬、菜脯撈埋一齊連飯放入口o(≧v≦)o醬汁鹹鹹甜甜但愈食愈醒胃只能夠講:「四十蚊邊到搵?」加多$5仲可以雙拼拼豬頸肉、東坡肉、豬大腸等等……見到都多人叫東坡肉而且望見夠哂肥美啊但小編怕長肉所以揀左半肥瘦的味道就不過不失~肉質稍為粗嚡但加多$5仲想點?東坡肉仲有支竹籤仔非常方便進食(*¯︶¯*)不得不讚會顧及食客既心思(*≧ω≦)仲有不得不提老闆娘好好人宜家晚市無得堂食(T_T)主動搬櫈叫我坐低食有韭菜&白菜任君選擇~餡料就唔算好豐滿餃子皮稍為厚左少少但煎得都幾脆口7隻都只係$25//10隻先$30哇!好邪惡呀/..\但唔理了( ̄▽ ̄)
相信住係石硤尾/白田邨一帶既朋友&學生
都一定會知依間平民隱世美食
門面簡單、鋪名平庸
但食物&價錢卻物超所值
由其是本店馳名-台山手撕雞飯
$40$大大兜!手撕雞多到離哂大譜
肉質又唔算嫩滑~
但!
加埋店舖既秘製醬汁、麻油、辣醬、菜脯
撈埋一齊連飯放入口o(≧v≦)o
醬汁鹹鹹甜甜
但愈食愈醒胃
只能夠講:「四十蚊邊到搵?」
加多$5仲可以雙拼
拼豬頸肉、東坡肉、豬大腸等等……
見到都多人叫東坡肉
而且望見夠哂肥美啊
但小編怕長肉
所以揀左半肥瘦的
味道就不過不失~
肉質稍為粗嚡
但加多$5仲想點?
東坡肉仲有支竹籤仔
非常方便進食(*¯︶¯*)
不得不讚會顧及食客既心思(*≧ω≦)
仲有不得不提老闆娘好好人
宜家晚市無得堂食(T_T)
主動搬櫈叫我坐低食

有韭菜&白菜任君選擇~
餡料就唔算好豐滿
餃子皮稍為厚左少少
但煎得都幾脆口
7隻都只係$25//10隻先$30
哇!好邪惡呀/..\但唔理了( ̄▽ ̄)
2021-10-18 866 浏览
🍚 馳名手撕雞飯 $38 🍚👍🏻飯面鋪上灼到軟透的滿滿豆芽菜、份量十足的手撕雞及自家製的特製菜莆,再淋上一圈小店的秘製醬汁,味道略甜甜的入口還帶少少辣味,而米飯本身偏軟~頗容易嗦汁^ ^嗌咗少汁不會太鹹已經足夠撈哂所有飯~正!🛎🛎🛎係一食落去超有驚喜嘅美味~好香又好味!食得乾乾淨淨~好滿足!😇😇😇另外嗌了1️⃣雞湯白菜餃子$30 食落普普通通嘅史雲生雞湯再加自己屋企求其淥十隻唔知咩牌子嘅白菜餃~😣(純粹因為我突然好好好想食餃子先嗌)2️⃣ 滷水雞髀 $15 🍗味道正常普普通通~ 3️⃣ 蘿蔔$5 原本得三塊但姐姐見我哋兩個人所以俾咗四塊我地,都算軟但不太入味不清甜都係普通(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)📝超推薦大家黎食喔,店內嘅手撕雞飯真心調味好特別!不是出邊食開嘅手撕雞飯嘅感覺~好好味好抵食🥰雖然小店環境一般,但坐在屋邨商場吹着大風扇慢慢食晏都係一個幾好嘅體驗🤎😚同埋兩個人嗌咁多野食加埋先85蚊!學生幫襯手撕雞飯仲有得減3蚊~正!一定會再幫襯~已經列入咗我嘅飯堂之一👅😜(6.5/10)
🍚 馳名手撕雞飯 $38 🍚

想介紹大家一間隱世小店 好好食嘅手撕雞飯係以前讀書住呵嘅回憶 grad左之後就好耐都無食過啦🥺〰️手撕雞飯 $38手撕雞份量好多 雞肉唔會鞋 中間仲有一層芽菜 仲有菜甫 好正👅可以要辣同唔辣 辣嘅話姨姨係將辣油同辣椒直接放係飯到一齊 咁撈完之後就會啖啖都食到辣油同醬汁❤️但通常食開嘅都會叫少汁 因為正常汁量會幾鹹下 食到尾都仲會有好多汁👍🏻btw 建議大家買外賣食 因為真係小店地方好細 有時又未必做到堂食🤔食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境舒適 ⭐️⭐️抵食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️#hkcp_石硤尾 ➖➖➖➖➖➖➖➖📍自家餃子 (石硤尾)石硤尾偉智里1-3號白田購物中心地下G94-G95號舖
想介紹大家一間隱世小店 好好食嘅手撕雞飯

抵食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#hkcp_石硤尾

➖➖➖➖➖➖➖➖
📍自家餃子 (石硤尾)
2021-08-12 557 浏览
呢間小店真係唔係街坊都好難發現,今日跟大佬搵食試下有真係幾唔錯,環境就真係麻麻又少少熱,因為冇冷氣,但食物真係幾唔錯。我地叫咗一個手撕雞米線同公仔麵,都非常入味,再叫咗隻雞脾同一碗餃子,連餃子都非常多芽菜,真係好足料。如果經過石硤尾都非常推介大家試一試。個姐姐都幾nice,又同我地傾計講笑,整體嘅experience都不錯。不過佢就唔係日日開,之前試過星期日去食白果,念念不忘地搵咗個星期六再去🙈。

👍🏻台山手撕雞飯 $38手撕雞份量好多超足料,唔會撕得太碎肉質唔係乾柴柴痴牙個種,keep到雞肉既彈牙😛面頭淋上秘製醬汁,味道甜甜地,帶淡淡麻油香😋芽菜腍身好掛汁,菜甫粒爽口有咸香可以嗌加辣更惹味🌶老闆娘會直接落辣油同辣椒粒落飯度撈埋成個飯甜甜辣辣真係好好食🤤👍🏻!啲汁都幾多,食到最底每粒飯都有沾滿醬汁🤪味道:9/10性價比:9/10-📍#自家餃子石硤尾偉智里1-3號白田購物中心地下G94-G95號舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #石硤尾 #石硤尾美食 #石硤尾好去處 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗好去處 #太子 #太子美食 #太子好去處
👍🏻台山手撕雞飯 $38
手撕雞份量好多超足料,唔會撕得太碎
肉質唔係乾柴柴痴牙個種,keep到雞肉既彈牙😛
面頭淋上秘製醬汁,味道甜甜地,帶淡淡麻油香😋
芽菜腍身好掛汁,菜甫粒爽口有咸香
可以嗌加辣更惹味🌶
老闆娘會直接落辣油同辣椒粒落飯度
撈埋成個飯甜甜辣辣真係好好食🤤👍🏻!
啲汁都幾多,食到最底每粒飯都有沾滿醬汁🤪
味道:9/10
性價比:9/10