2016-06-01 747 浏览
其實我好鐘意食川菜,返工食lunch亦無咩突別要求,但真係不得不負評下佢個午市套餐嘅口水雞。囗水雞無雞味、無咸味,只有雞嘅蘇味,另外就係汁嘅辣味。蘇味嘅程度係食完一啖都想吐返出來。勉強食左2舊,食到個頭超痛,仲要對住大大碗似加左底嘅白飯,最後都係放棄,都係返公司食餅啦
2015-08-09 2157 浏览
是夜跟阿伯工友K小姐和10年冇見的C小姐相聚大家之前喺FB話要食辣我第一時間想起臥龍莊約咗18:30早D食可慢慢傾^0^有新菜色爐端烹好似幾正咁今次冇試下次揾人陪我食先得~我好專一又係飲青檸樹$28超解渴又不太甜是晚35度高溫啱晒呢!!虎皮尖椒$58水準如舊依然是美味可口~蒜泥白肉$65喜歡此店涼菜每款都有獨特醬汁不會一醬走天涯呢隻汁帶酸及充滿蒜香,白肉肥瘦分明食落有質感不會霉霉的~涼拌萵筍絲$55味道清甜如果可再爽口多點更為美味~口水雞$125/半隻~雞頗大隻麻辣味道適中肉質嫩滑不錯~水煮桂魚/例$228呢個菜又係冇得彈麻香俱備魚肉滑捋捋又冇骨內裏配有我最愛的扁身薯粉,豬紅味道極為入味很好吃,不過放涼了的桂魚就帶有腥味要趁熱食呀~
有新菜色爐端烹好似幾正咁今次冇試下次揾人陪我食先得~
虎皮尖椒$58水準如舊依然是美味可口~
涼拌萵筍絲$55味道清甜如果可再爽口多點更為美味~
口水雞$125/半隻~雞頗大隻麻辣味道適中肉質嫩滑不錯~
题外话/补充资料: 不過店方碗碟頗多崩爛扣DD分
2015-08-06
  • 虎皮尖椒
  • 水煮桂魚
每次要諗食咩都煩惱,因為要可以飲酒又味道吾錯。價錢合理都有點難度。今次當然都係水煮系列!~卧龍莊今次大約下午訂定位7點半來吃飯,今次帶左3枝白酒,點知之前餐廳全爆時,差不多桌桌都係酒,花雕,紅白酒,威士忌,梅酒全齊.....酒友男最 開心滿意係佢會睇返你飲咩而比咩酒杯,絕對少有心的餐廳,怪不知咁多酒友黎飲酒吃飯。位置舒服吾迫,待應招待都好好,今晚晚餐係絕對滿意同價錢超 值。最後4個人叫左4樣食品已經超飽都係每人$150都不用,又可以舒服地飲酒,一定會試其他食品。水煮羊肉(例)$125:羊肉好有羊味但吾騷,但幾片連住食落有點辛苦。辣度不是很多,但材料都好入味同香口,也不是太辣原因,配料都有回自已原 味而吾會感覺只吃到辣,但我最欣賞的是紅薯粉,因為夠粗之餘又好口感。沙鍋雲吞雞半隻$148:最後每人都有2碗,雲吞同雞都勁多,雲吞比較細粒,一口一粒,味道偏淡,雞鞋左少少但都可以接受。朋友們最開心係有雞油 係湯度,雞都吾會差得去邊。最後因為雞太多差點吃不完。鯽魚蒸水蛋$108:鯽魚多骨但夠滑同甜,魚汁滲入左水蛋再蒸,蒸到剛剛好而令到水蛋又香魚味又滑,好快我地已經食晒佢。虎皮尖椒$58:大約有9舊
前菜
沙鍋雲吞雞半隻
鯽魚蒸水蛋
水煮羊肉(例)

虎皮尖椒$58:大約有9舊,但有點失望係吾辣,幸好有一點香尖椒味和豆鼓味。
2015-06-09
沙鍋雲吞雞半隻
鯽魚蒸水蛋
水煮羊肉(例)
2015-05-30 1567 浏览
這夜四位師拉兵團勇闖臥龍莊第三度返兜美味依舊,兩小碟開胃前菜涼粉及類似豬頭肉的東東 我的飛佛虎皮尖椒一貫好吃汁料較得恰到好處酸酸辣辣的食完好開胃~ 蒜泥白肉汁醬不錯唔會濃到只得醬味可以吃到肉味不過我略嫌肉片比較柴吃落冇滑溜感~ 口水雞那辣汁夠晒香濃不過辣有麻香可惜又係敗在雞件未盡嫩滑但肉質尚算新鮮~水煮桂花魚這菜真的從未失手香,麻,辣俱全桂魚滑溜無骨最愛當然係那粗薯粉這夜也一如既往要多加一客呢!! 辣子雞軟骨一流的口感與味道雞軟骨好咬口夾雜住鬆脆的腰果一同吃既香且辣好野味食到停唔到口呀~最後來一杯好好味的青檸樹清甜解辣,四師拉已密謀下場hehe~
2015-05-27
  • 虎皮尖椒
  • 水煮桂花魚
  • 辣子雞軟骨
話說其中一位嗜辣朋友生日, 青蛙當然事前做足功課, 找尋一間好的辣館子與友人好好吃一頓生日飯啦!!千挑萬選之下, 我們都覺得''臥龍莊精品川菜館''無論口啤、環境都不俗,而且又掛著大大的「滿缸紅集團」做後盾, 當然認為是信心的保証啦~然而事實都令我們大失所望 >.<回到當天, 我們準時19:30到達,店內食客眾多、人聲沸騰, 雖然我們已被安排坐在館子的一個角落位置,但是嘈雜聲仍不絕耳邊, 商討食譜時必須提高聲量, 此為第一個失望之處。第二個失望就是服務員不多,青蛙就是舉極手都沒有人看得見而前來下單 >.<青蛙差點要走出去找人下單, 才被其中一位服務員發現...但是.....她也並不是負責下單的 = =''她說要另叫經理前來下單......好不容易下單後, 等了約廿分鐘, 食物才送上~~~唯有邊吃前菜邊等......想不到, 前菜也不錯,尤其是它的麻辣薰蹄,夠麻夠辣又入味, 挺開胃!!麻辣豬耳由於友人想試, 所以點了一個跟桌上前菜差不多的小食~份量比想象中要多,但味道著實令青蛙成為是晚第三個失望 >.<命名麻辣豬耳, 卻是酸辣.....而且
話說其中一位嗜辣朋友生日,

青蛙當然事前做足功課,

找尋一間好的辣館子與友人好好吃一頓生日飯啦!!

千挑萬選之下,

我們都覺得''臥龍莊精品川菜館''無論口啤、環境都不俗,

而且又掛著大大的「滿缸紅集團」做後盾,

當然認為是信心的保証啦~

然而事實都令我們大失所望 >.<

回到當天, 我們準時19:30到達,
店內食客眾多、人聲沸騰,

雖然我們已被安排坐在館子的一個角落位置,

但是嘈雜聲仍不絕耳邊,

商討食譜時必須提高聲量, 此為第一個失望之處。

第二個失望就是服務員不多,

青蛙就是舉極手都沒有人看得見而前來下單 >.<

青蛙差點要走出去找人下單, 才被其中一位服務員發現...

但是.....她也並不是負責下單的 = =''

她說要另叫經理前來下單......

好不容易下單後,

等了約廿分鐘, 食物才送上~~~

唯有邊吃前菜邊等......
想不到, 前菜也不錯,

尤其是它的麻辣薰蹄,

夠麻夠辣又入味, 挺開胃!!
由於友人想試,

所以點了一個跟桌上前菜差不多的小食~

份量比想象中要多,

但味道著實令青蛙成為是晚第三個失望 >.<

命名麻辣豬耳, 卻是酸辣.....

而且酸的呈度很強, 青蛙本身不好酸物,

所以一件起﹑兩件即止。
辣子田雞
田雞數量看似多,

然而是田雞切得碎碎的~~

它的辣及麻味算濃﹑但田雞未見嫩滑...

最可怕的是越食越覺得咸,

即使喝了大量水仍未能止渴 = =''
魚片挺滑沒有骨,

可惜就是不夠入味, 感覺格格不入;

而且只是微辣,

整體看, 跟吃蒸魚沒有太大分別......
题外话/补充资料: 第一次跟友人吃川菜是有所吃剩的, 未能開懷大吃的感覺真的太差了 >.<
2015-02-12
用餐时段
庆祝纪念
生日
2015-01-24 1802 浏览
已是第二次光顧臥龍莊,食過返尋味,而且店內有卡位雅座,又可以慢慢坐,所以再次到訪。今次點了麻辣豬耳為前菜,主菜有水煮牛肉、炒萵荀絲、籠仔奄仔蟹糯米飯。麻辣豬耳:豬耳爽口且夠肉、有𡁻頭,味道雖辣,但夠味,嘴巴吃不停。水煮牛肉:中size都夠哂份量,少辣也勁度十足,牛肉份量也很多,還有青瓜條及少量薯粉為配料錦上添花,當舌頭麻辣時,吃條青瓜以解發熱發辣之急。吃慣辣的朋友,可選大辣,必定十分刺激。炒萵荀絲、籠仔奄仔蟹糯米飯皆為不辣。炒萵荀絲,可選嗆炒或青炒,嗆炒即以辣椒炒,我選了青炒,味道青甜,爽脆可口。籠仔奄仔蟹糯米飯只售$158,份量十足,原整一隻蟹放在飯面以金銀蒜蒸。蟹是新鮮的,有蟹膏,味道不錯。整頓晚飯,每道菜的分量足夠,吃到川菜的巴辣粗獷,不辣的菜式,亦做得相當不錯。唯店內人手不足,落單加水均需稍候,且店內沒有酒牌,客人需自備酒精飲品到場。

青炒萵荀絲
水煮牛肉
籠仔蒸奄仔蟹糯米飯
青炒萵荀絲
水煮牛肉
籠仔蒸奄仔蟹糯米飯
2015-01-20 1412 浏览
今天放工,和好友一聚,決定了去這間臥龍莊!我們上了3樓,燈光暗暗的!環境不錯!是日是平日,客量不算太多,上菜時間都好快坐下不久,就有小吃的前菜!辣辣的粉皮和蘿白,開胃之選其後我們第一度菜-(大良蟹雞鍋)這個好野味,蟹雞味道配合得好好,有少少辣!不過雞不竟都是冰鮮雞,故肉質方面都不多好!(當然如果是新鮮雞,價錢就不是這個了)其後就是蔥油蝦子面,其實小弟不太喜愛蝦子面的不過這蝦子面香味十足,給我的印象不差之後這度菜我最愛吃,醬油碌鵝有點似三杯鵝,甜甜的!味道不差,好野味!
今天放工,和好友一聚,決定了去這間臥龍莊!
我們上了3樓,燈光暗暗的!環境不錯!
是日是平日,客量不算太多,上菜時間都好快
坐下不久,就有小吃的前菜!
辣辣的粉皮和蘿白,開胃之選
前菜
其後我們第一度菜-(大良蟹雞鍋)
這個好野味,蟹雞味道配合得好好,有少少辣!
大良蟹雞鍋
其後就是蔥油蝦子面,其實小弟不太喜愛蝦子面的
不過這蝦子面香味十足,給我的印象不差
葱油蝦子面
之後這度菜我最愛吃,醬油碌鵝
有點似三杯鵝,甜甜的!
味道不差,好野味!
醬油碌鵝
2015-01-01
大良蟹雞鍋
葱油蝦子面
醬油碌鵝
好耐之前係openrice search過d川菜...搵到呢間<臥龍莊>...諗住遲d同男朋友黎試下....點知一直都冇機會.....直到我有位朋友生日....問佢想食咩...佢話想食辣野....我就一於決定黎呢度試下....我經openrice上網book位既....係前一日有staff打電話黎confirm booking....感覺都唔錯當日book左8點鐘....不過其實都早左到....去到先知原來同千鍋居同一棟同一個入口既....係地下入口有staff招呼緊客人...所以我問都冇問就自己上左去....上到去有位應該係經理既staff招呼我地坐低....同朋友坐低冇耐已經諗到要食咩...因為大家都各自有心水我地叫左皮蛋豆腐...水煮桂花魚(細)...辣子雞(細)...乾煸四季豆...當d餸黎到既時候...我地2個都好意外....d份量一d都唔少....已經叫左細份....仍然覺得好大碟....我倆即刻有同感....呢餐一定食唔晒不得不讚d桂花魚好滑!!!最重要係佢冇骨!!絕對岩晒我呢d懶人....哈哈哈...我個人都食得辣....我都覺得佢個魚幾辣下....不過

....我倆即刻有同感....呢餐一定食唔晒

不得不讚d桂花魚好滑!!!
最重要係佢冇骨!!絕對岩晒我呢d懶人....哈哈哈...我個人都食得辣....我都覺得佢個魚幾辣下....不過辣得幾好味

辣子雞....我朋友最鍾意食....幾乎成碟俾佢食晒...佢就話好味...我自己就覺得普普通通....應該話我向來對辣子雞都不大興趣....因為佢得好少肉食....哈哈....
乾煸四季豆都係正正常常...冇乜特別...
皮蛋豆腐....其實我係第1次食呢個菜....感覺唔錯....本身我唔係咁鍾意就咁食生皮蛋...因為我覺得有陣"押"味...除左譚仔個d之外....係出面我都好少食....不過呢個皮蛋豆腐可以令我有d改觀....佢冇個陣"押"味....同埋佢有d糖心...係幾好味既

除左食物ok.....呢度既服務員既態度都幾好...我好印象深刻有位男服務員主動行埋黎問需唔需要幫我地換過d熱水...呢個真係可以讚下

遲d同男朋友黎多次先...

p.s 我有影到相....但唔知點解唔俾我upload....話上傳失敗囉!
2014-11-12
庆祝纪念
生日
  • 水煮桂花魚
2014-09-14 2239 浏览
天氣熱成咁,還要吃這麼辣的東西。。。上星期,朋友約我到佐敦吃飯,他說有一間新開的川菜好像不錯,於是我便和他一起去,起初,由於天氣太熱,完全提不起勁吃辣東西。。。坐下後由於強勁的冷氣,感覺舒服了一點。香辣田雞煲肉,質很嫩滑,不算太辣,可以接受,味道不錯。桂魚窝,芫茜味道很重,看似不辣,其實很辣,魚肉也十分滑。炸的香脆的肥腸,惹味非常。整體味道不錯,環境舒適,不錯的川菜選擇。
天氣熱成咁,還要吃這麼辣的東西。。。
坐下後由於強勁的冷氣,感覺舒服了一點。

香辣田雞煲肉,質很嫩滑,不算太辣,可以接受,味道不錯。
桂魚窝,芫茜味道很重,看似不辣,其實很辣,魚肉也十分滑。
炸的香脆的肥腸,惹味非常。
整體味道不錯,環境舒適,不錯的川菜選擇。
2014-09-14 2007 浏览
就在千鍋居樓上這毫不起眼的川菜原來跟滿江紅同一集團去過尖沙咀滿江紅的朋友都知道餐廳充滿自由行, 既限時, 有時甚至要等位員工亦因照顧自由行而變得煩燥臥龍莊既有同樣的食物但舒適百倍枱與枱之間有足夠的空間客人不太多員工心情自然好得多跟滿江紅同樣的飲品選擇就更肯定是同一集團真好, 有青檸樹夠大杯又解渴唯一跟滿江紅不一樣是這裡沒有酒牌但餐廳容許客人到對面便利店買啤酒上來辣子田雞鴨舌, 很香很香又入味炒萵苣絲是川菜中我們必點的清清地, 有助解辣豆腐上淋面的汁很有趣吃太多有點膩水煮魚, 跟滿江紅一樣味道是出色的一道菜魚的份量多, 薯粉又有嚼勁今天我們被安排坐卡位, 但奇怪在要爬幾級樓梯才攝雙腳進去出出入入真的很麻煩特別是穿裙的女孩很易走光坐正常位應該會比較好反正那佐敦樓景沒有什麼特別
就在千鍋居樓上
這毫不起眼的川菜原來跟滿江紅同一集團

去過尖沙咀滿江紅的朋友
都知道餐廳充滿自由行, 既限時, 有時甚至要等位
員工亦因照顧自由行而變得煩燥

真好, 有青檸樹
夠大杯又解渴

唯一跟滿江紅不一樣是這裡沒有酒牌
但餐廳容許客人到對面便利店買啤酒上來
辣子田雞鴨舌, 很香很香又入味
炒萵苣絲是川菜中我們必點的清清地, 有助解辣
豆腐上淋面的汁很有趣
吃太多有點膩
水煮魚
水煮魚, 跟滿江紅一樣味道
是出色的一道菜
魚的份量多, 薯粉又有嚼勁
今天我們被安排坐卡位, 但奇怪在要爬幾級樓梯才攝雙腳進去
出出入入真的很麻煩
特別是穿裙的女孩很易走光
坐正常位應該會比較好
反正那佐敦樓景沒有什麼特別
青檸樹
2014-08-31 1551 浏览
對於重口味這回事,我地這群人係非常之喜好的。而香港既川菜真也都係遍地開花,俾左好多選擇空間我地,但係咪每一間都係有水準呢?真係要一一試過先知。透過OPENICE既招牌哈哈笑,今次我地選擇左佐敦既哩間臥龍莊精品川菜館,而睇番有限既評點之下,基本上係一面倒推介的。咁事實上係咪如此呢?我既答案係,否定的。唔係話佢去到難食,但係中等價位下,真係睇唔到有咩亮點之處。口水雞(例牌)好食既口水雞,鮮、香、辣、麻缺一不可。而哩碟雞既口水汁食落去,只嘗到豆瓣醬既咸同些許單調紅油辣,說好的麻與香完全唔覺。而隻雞既肉地亦較實,口感與鮮味都唔算突出,當然對於雪雞你唔可以要求咁多,但當個汁都唔夠好之時,隻雞既缺點就自然無限放大。虎皮尖椒成晚唯一滿意既菜式,尖椒肉身較厚,調味合適,如無嘗錯佢應該用左些少醋來吊味,哩個煮法亦都係我喜歡既口味。蒜泥白肉基本上很難處理得差既涼菜,佢既蒜同紅油汁並非似坊間一早撈定既整法,亦食得出係新鮮蒜,其實哩個係抵讚的。而白肉既刀工都合格,完全係四平八穩水準。涼拌黑木耳唔肯定當日係理換左廚定係香港人少食涼菜,哩碟野係調味上完全唔合格,木耳此類自身唔重味既食物好唔好食就睇個汁,但哩碟涼菜
口水雞(例牌)
涼拌黑木耳
唔肯定當日係理換左廚定係香港人少食涼菜,哩碟野係調味上完全唔合格,木耳此類自身唔重味既食物好唔好食就睇個汁,但哩碟涼菜個味最出既只有芫荽味。
酸菜魚
很多朋友話川菜一味得辣,但事實上唔係咁。酸菜魚既酸菜、泡椒加上姜既辣會令到個魚湯既鮮味更為突出,果種鮮香、濃得來會非常順口兼有層次。但臥龍既酸菜魚,味道吾好話有層次,最基本既鮮香都做唔到,就更加唔好去理佢既酸菜同魚又好吾好食了。
大家可能會問,點解剩係叫涼菜同個魚呢?因為第一,我喜歡涼菜,一來開胃醒神,二來越簡單處理既菜式越可以睇到佢地既真功夫。第二,哈哈,我地非常擔心中伏,所以只叫左上半場。雖然最後不幸言中,但亦令到我地當晚立即動身前往
高木炭火鳥燒。得唔得?補唔補到飛?下回繼續。

#飯罪感
#M。J。
#M。M。
涼伴木耳
酸菜魚
2014-08-24
2014-08-13 2072 浏览
這夜回來,因為想不到晚餐要吃些什麼才好就決定叫老妹出來陪我嚕,說要帶她來吃辣子田雞很久了上回吃過真的很滿意,每道都做得很不錯,價格也不貴我們坐在靠窗的卡位中,不過原來這卡位也太特別了吧類似日式的榻榻米,不過是不用脫鞋子的只有2個人吃得並不多,所以一開始點了3款之後再加點嚕蒜泥白肉﹝HKD$65﹞是必點的啦,這次的肉片脂肪的部份並不多但入口仍是甘香脂滑的,蒜泥幼細香濃的 吃完咀巴好臭好臭但真的好喜歡青瓜片的份量不夠多啦 ><她選的居然不是辣子田雞,而是 香辣田雞煲﹝HKD$86﹞田雞大概有3-4隻,每隻都很肥大的肉很嫩滑但辣度不強,可接受得了~ 配菜方面有 馬鈴薯、蘿蔔及青瓜口水雞﹝HKD$78/例﹞上回吃過的,這次再來回味只點選了例牌,但份量對兩個人來說也剛好耶辣度比較高,雞皮爽爽的搭著嫩滑帶微微彈性的肉質最後加點的是 霸王辣子雞軟骨鴨舌﹝HKD$17X﹞這是大的價格只差HKD$40,當然選大的嚕,鴨舌的份量並不多但炸得香脆帶微麻微辣香,也沒被炸乾,裡頭還是鮮嫩多汁的腰果好乾爽脆脆的超好吃,而雞軟骨則最多,也算是不錯吃啦一開始還擔心會吃不飽,到最後棒著腹回家老妹還一直說
這夜回來,因為想不到晚餐要吃些什麼才好
就決定叫老妹出來陪我嚕,說要帶她來吃辣子田雞很久了
上回吃過真的很滿意,每道都做得很不錯,價格也不貴

我們坐在靠窗的卡位中,不過原來這卡位也太特別了吧
類似日式的榻榻米,不過是不用脫鞋子的
只有2個人吃得並不多,所以一開始點了3款
之後再加點嚕

青瓜片的份量不夠多啦 ><
她選的居然不是辣子田雞,而是 香辣田雞煲﹝HKD$86﹞
田雞大概有3-4隻,每隻都很肥大的肉很嫩滑
但辣度不強,可接受得了~ 配菜方面有 馬鈴薯、蘿蔔及青瓜
口水雞﹝HKD$78/例﹞上回吃過的,這次再來回味
只點選了例牌,但份量對兩個人來說也剛好耶
辣度比較高,雞皮爽爽的搭著嫩滑帶微微彈性的肉質
最後加點的是 霸王辣子雞軟骨鴨舌﹝HKD$17X﹞這是大的
價格只差HKD$40,當然選大的嚕,鴨舌的份量並不多
但炸得香脆帶微麻微辣香,也沒被炸乾,裡頭還是鮮嫩多汁的
腰果好乾爽脆脆的超好吃,而雞軟骨則最多,也算是不錯吃啦
霸王辣子雞軟骨鴨舌
一開始還擔心會吃不飽,到最後棒著腹回家
老妹還一直說每道餐點都很好吃,她都喜歡耶
謝謝你的喜歡,呵呵!!
霸王辣子雞軟骨鴨舌
近排d天氣真係好熱..胃口好差~比較想食辣野刺激下所以晚餐揀去..位於佐敦道既"卧龍莊"食四川菜食店分成兩層~下層為千鍋居(農家菜)..上層係卧龍莊(川菜)兩間係姊妹店~所以點小菜方面..兩間可隨意互點並無規限變相更能迎合唔同客人既口味~食店以黑色為主~地方好寬敞環境亦好舒適~播放住中樂..場地氣氛帶古色古香又平和幽雅訂檯時..揀要窗口卡檯座~我就好喜歡..另一半話出入比較麻煩(哈)先點個.."口水雞(例牌)"顏色好吸引..望見已經垂涎三尺~例牌份量足夠2人食用醬料底好豐富濃香~麻辣味突出~本身屬極微辣..鹹度適中雞肉質好嫩~整體非常惹味..越食越開胃~之後叫左個白飯忍唔住要用醬料(走油)撈飯~真係太好味"水煮桂花魚(例牌..中辣)"~份量原來都唔少~好在無叫大桂花魚肉好大片~肉質非常鮮嫩中辣辣度..個人而言係口腔微辣感~但辣度其實好ok因為如果叫大辣(過辣)~根本食唔到小菜既精髓味道下層配料仲有大豆芽,青瓜,粉皮,雞紅蔬菜及粉皮吸左辣汁味道..超惹味亦因為面層辣油可以封存熱力~整個小菜都keep到好耐熱兩口子食量真係唔多~加上食物好足份量..2個小菜已經好飽但其實我仲有好多小菜要試~
近排d天氣真係好熱..胃口好差~比較想食辣野刺激下
所以晚餐揀去..位於佐敦道既"卧龍莊"食四川菜
兩間係姊妹店~所以點小菜方面..兩間可隨意互點並無規限
變相更能迎合唔同客人既口味~食店以黑色為主~地方好寬敞
環境亦好舒適~播放住中樂..場地氣氛帶古色古香又平和幽雅
先點個.."口水雞(例牌)"
顏色好吸引..望見已經垂涎三尺~例牌份量足夠2人食用
醬料底好豐富濃香~麻辣味突出~本身屬極微辣..鹹度適中
雞肉質好嫩~整體非常惹味..越食越開胃~之後叫左個白飯
忍唔住要用醬料(走油)撈飯~真係太好味
"水煮桂花魚(例牌..中辣)"~份量原來都唔少~好在無叫大
桂花魚肉好大片~肉質非常鮮嫩
中辣辣度..個人而言係口腔微辣感~但辣度其實好ok
因為如果叫大辣(過辣)~根本食唔到小菜既精髓味道
下層配料仲有大豆芽,青瓜,粉皮,雞紅
蔬菜及粉皮吸左辣汁味道..超惹味
亦因為面層辣油可以封存熱力~整個小菜都keep到好耐熱
兩口子食量真係唔多~加上食物好足份量..2個小菜已經好飽
但其實我仲有好多小菜要試~所以依間一定會再encore^^
安座後..食店仲送上兩款免費小吃開開胃
"麻辣涼拌青瓜 & 麻辣涼拌粉皮"~兩款都好味好開胃..由其青瓜
食店無酒牌..自攜酒水(不收費)~而食店既沙冰其實都好吸引
整體食物好有水準~服務亦親切友善..好有禮貌
亦不催趕食客~可以慢慢用膳~價錢亦非常合理
2014-07-26
2014-07-12 1851 浏览
在香港吃川菜,相信大家對滿江紅/ 三希樓總不會陌生,這兩家店子,大概是香港最正宗和出色的川菜館之一。若然這兩家都沒有品嚐過的話,也真不要說自己是喜歡吃川辣。卧龍莊這家新開的川菜館子,由同系的尖沙咀滿江紅的總廚來主理,是信心保証,那我們今期的辣聚,就定在這邊舉行。冗長的會議又令我遲大到,餐餐都係咁真不好意思,幸好大家肯先點幾味涼菜,開枝紅酒,邊吃邊等。否則,到時要各位等到發霉生菇,我就只能點個麻辣野菌鍋來報答大家。言歸正傳,筆者飛奔的趕到來,桌上已放上的三味涼菜,分別是夫妻肺片、口水雞和蒜泥白肉。感謝大家幫我分起一份,更幫忙影埋相,讓我一坐下便可以馬上開餐,感激!夫妻肺片,質感爽脆,夠入味,而且味型對辦,我知道往後的菜色是不會差的了。半隻口水雞,做到皮爽肉嫩,醬汁調校得很正宗。但我更喜歡的,正是蒜泥白肉,這味也是我去川菜館子必點的一項。肥瘦有致的豬肉,入口鬆化不會韌,醬汁辣得開胃,口腔長留蒜香,真的不錯。繼續介紹多兩款涼菜,先是涼拌木耳,口感爽脆,帶有醋的酸香,十分醒胃。另外的一款,則是不辣的皮蛋豆腐,晶瑩剔透又清香的皮蛋,跟上軟滑的豆腐,龍哥讚不絕口。吃至此時,熱菜亦陸續上桌,幽香桂魚

吃至此時,熱菜亦陸續上桌,幽香桂魚窩,大概是酸菜魚的變奏版,由於有大量的芫茜、鮮花椒以及辣椒在內,拿上來時,充滿芳香。呷一小口湯,麻香之後滲出辣勁,很不錯,配合嫩滑的桂魚,是很成巧的創作。

再來一味桂花魚的菜色,正是水煮魚。端上來時香氣撲鼻,賣相和香味已告訴我這是高水準的演繹。吃一塊魚片,桂魚肉質當然嫩滑,而且滲出麻香,好吃。大家肯定也不會放過墊底的苕粉,爽口之餘,又吸盡醬汁的精華,各人亦吃不停口,後來更要追加一碟苕粉和雞紅,浸入辣湯內吃,把滋味延續。
說起吃肥腸,有人歡喜到爆燈,因為這是在家的違禁品。按侍者的推介,點來了這道干鍋肥腸,以火熱著,辣勁自會愈來愈出。肥腸無疑是香脆,辣勁十足,但四川人做大腸,總不會留一點點肥羔,否則會更合我們的口胃。
還有辣子田雞,我們更要了大辣,Wow~ 正呀!在辣椒堆中挑出了田雞腿,咬下去,香酥肉嫩,口感彈牙,麻辣度超強勁,不過辣得十分之過癮。看龍哥吃得頭頂冒汗,大呼好辣好辣,卻繼續的在嚐試,這就是川菜的可愛之處。
常說川菜是百菜百味,不一定要下下辣死人的。接下來我選了的火爆腰花,雖然都有辣,但味型則完全不同。豬腰爽脆,四川窩筍從來是我喜歡的東西,加上木耳和野菌,感覺清新,由於用上了泡椒,帶出酸辣味道。

我再提議吃不辣的菜色,樟茶鴨,這其實也是川菜的主要項目。這裡的出品,皮脆肉嫩,煙燻味重,有水準。
最後,以一味虎皮尖椒來作這頓飯的完美句號。

這兒的菜色,每道熱菜均是香氣四溢,是川菜的重點,如果大家到過四川,便會知道我在說什麼。
2014-07-05 1771 浏览
熟悉甜魔媽媽的會知道,我是個生於重慶的川妹子 (更準確的說是渝妹子),曾經一度都幾愛辣!生下小兄妹後,因餵哺母乳關係,吃辣的次數日少,食友的辣局也推了好幾次。然而這間臥龍莊,食友吃了都讚好,本著推廣美味川菜店子心態,最後也去了吃。臥龍莊是叫好又叫座的滿江紅旗下新店,出品較為精緻,位置在佐敦、人氣火紅的千鍋居樓上,環境舒服好坐,特別這晚主要交由老公拍照,特別樂得輕鬆自在。以免費奉上的前菜開一開胃後,又是豐富的盛宴,身邊嗜辣的老公比我更加開心興奮!首先是非常推介的皮蛋豆腐 ($30),個人是超級喜歡吃皮蛋的,而這裡的皮蛋選貨很靚,溏心滑溜,吸引好吃不得了!同上的豆腐也滑溜非常,有食友嫌那醬多了點,我則認為還好。其實,如果可以將皮蛋配搭青椒,那組合出來的火花應該更妙呢。接著有涼拌黑木耳 ($30),蒜味香濃帶點麻香,冰涼清爽的質感很討人愛,在夏日享用十分適合。來到蒜泥白肉 ($65) 可謂令人又愛又恨,愛是雖然用上肥肉佔主的腩肉,但吃時質感又爽又彈,完全不似在吃肥肉,調味又佳十分吸引;恨,當然是竟然誘惑人吞下那麼多脂肪,罪過啊!最後一道涼菜是重慶口水雞 ($78/例),菜式份量十足,人多分享

皮蛋豆腐
涼拌黑木耳
蒜泥白肉
最後一道涼菜是重慶口水雞 ($78/例),菜式份量十足,人多分享挺好的,不過雞肉就咸了一點,反而更喜歡吃底下清爽的青瓜。
重慶口水雞
之後是一連片的主菜,當中這翠綠幽香魚 ($202) 上週五老公與食友也有嚐,當時評價只是平平,原來與食用的次序大有關係!在帶有花椒香氣的湯中,這魚的味道比較清澈,應該要在一開始的時間享用,方能品嚐到那鮮甜真味。除了魚片嫩滑,湯中還有好些粉絲,吸收了魚鮮後也挺美味的!
翠綠幽香魚
接著是老公大愛的鴛鴦椒蒸大魚頭 ($228),嚴格來講這是湘菜,不過近年也越來越多川菜館會做這味了。個人從來都很愛剁椒那鮮辛霸道的香氣,不過這晚的而且確是紅椒稍勝,因為將巨大而啖啖肉的魚頭襯托得十分鮮甜!而在吃完魚頭後,底下吸收了魚鮮的醬汁其實是精華,所以店方同時奉送一盤麵,給大家撈汁吃,做法貼心。不過麵條放置一段時間後,已經變硬了,建議這麵條改為起叫較好。
鴛鴦椒蒸大魚頭
接著的水煮田雞 ($182/大) 也令人滿意,因為田雞不是直接水煮,而是先經爆香,有了味道同時更能鎖住肉汁,再經紅湯的洗禮,自然更加香辣惹味,吸引好吃。
水煮田雞
然後再吃霸王辣子鴨舌雞軟骨 ($178/大),完全正中老公的下懷啦!成品乾身香口,味道不錯的,只是個人對這兩味都一般,少吃了。
霸王辣子鴨舌雞軟骨
全晚最安心大快朵頤是四川樟茶鴨 ($112/半隻),一來不辣,二來煙薰味突出,鴨皮香脆可口同時鴨肉又嫩又滑,好吃不得了,如果改上全隻應該都吃得完!
四川樟茶鴨
這裡都挺多新嘗試,如這麻辣肥腸雞煲 ($208/半隻) 就在煲中加了肥腸,令滋味更加豐富,喜歡肥腸的老公又是滿足不得了!
麻辣肥腸雞煲
一頓下來,總得有點青菜;這晚試了熗炒鍋笋絲 ($58),清爽可口,比起平時常吃的干煸四季豆清怡些。
熗炒鍋笋絲
最後一提,這裡自家煲的洛神花茶 ($28) 酸甜清新,吃了眾多辣味菜式後來飲一口,沁人心脾、十分好受。
洛神花茶
果然是間價錢合理、菜式精緻好吃的川菜館,最難得是試食的水準與平日的水準是一致的;喜歡吃辣的,趕緊組隊一去而去吧!
2014-07-03
洛神花茶