2021-06-23 661 浏览
市面上既边炉店真系多不胜数!位於铜锣湾嘅「胡炉」,再次重开环境清幽,感觉上有D似私房边炉🙈加上高质火锅同配料环境食物质素两者兼备🥳.【餐牌】.【招牌鲜椰青鸡煲 $298】识食一定系食鲜椰青鸡煲🙈锅中有半只鲜鸡件,椰子肉,杞子等店员会先帮我地炒至半熟加入花雕酒提鲜,再黎个「火焰烧鸡」表演🤣呢个时候,记得要影下相呀📸最後倒入原只鲜椰青水同大量嘅浓鸡汤煮到水滚就可以开动😋鸡汤味道浓郁,阵阵嘅椰香,入口非常鲜甜建议饮多一两碗先开始打边炉哦😎.【纽西兰草饲羊肉片 $138】纽西兰草饲羊只以天然牧羊喂饲所以系不添加激素同抗生素肉质精瘦细嫩多汁,味道香甜建议涮耐少少,愈嚼愈好味🙈.【XO 鲍鱼虾饺皇 $58】每粒饺皇都有多只虾肉,仲有芹菜粒添皮薄馅多,微微辣更加惹味😘.【黑松露蟹肉饺 $69】呢款小编都好推荐🙈饺馅系满满嘅粒粒黑松露,仲有丝丝蟹肉口感滑溜,正👍.【炸芋头 $58。黄金墨鱼丸 $52】墨鱼丸口感弹牙,粒粒嘅墨鱼肉最特别嘅系,中间系流心咸蛋黄架😍芋头即叫即炸建议煮耐少少,先有粉粉嘅软糯口感🤣
市面上既边炉店真系多不胜数!
位於铜锣湾嘅「胡炉」,再次重开
环境清幽,感觉上有D似私房边炉🙈
加上高质火锅同配料
环境食物质素两者兼备🥳

【餐牌】

【招牌鲜椰青鸡煲 $298】
识食一定系食鲜椰青鸡煲🙈
锅中有半只鲜鸡件,椰子肉,杞子等
店员会先帮我地炒至半熟
加入花雕酒提鲜,再黎个「火焰烧鸡」表演🤣
呢个时候,记得要影下相呀📸
最後倒入原只鲜椰青水同大量嘅浓鸡汤
煮到水滚就可以开动😋
鸡汤味道浓郁,阵阵嘅椰香,入口非常鲜甜
建议饮多一两碗先开始打边炉哦😎

【纽西兰草饲羊肉片 $138】
纽西兰草饲羊只以天然牧羊喂饲
所以系不添加激素同抗生素
肉质精瘦细嫩多汁,味道香甜
建议涮耐少少,愈嚼愈好味🙈

【XO 鲍鱼虾饺皇 $58】
每粒饺皇都有多只虾肉,仲有芹菜粒添
皮薄馅多,微微辣更加惹味😘
【黑松露蟹肉饺 $69】
呢款小编都好推荐🙈
饺馅系满满嘅粒粒黑松露,仲有丝丝蟹肉
口感滑溜,正👍

【炸芋头 $58。黄金墨鱼丸 $52】
墨鱼丸口感弹牙,粒粒嘅墨鱼肉
最特别嘅系,中间系流心咸蛋黄架😍
芋头即叫即炸
建议煮耐少少,先有粉粉嘅软糯口感🤣

2021-06-20
2021-06-10 26 浏览
好耐冇打边炉,今日同朋友黎左铜锣湾胡炉,之前一直都好想试,不过疫情冇机会试,依家重开即卡约朋友一齐去,入去环境好舒服,分隔开好似好多个包厢咁,又安全又卫生餐前小食有麻辣木耳,又爽又有咬口,辣辣地好开胃。仲有自助酱料自己中意点配都得,饮品我地叫左一升既竹笋芧根水。汤底拣左火焰龙虾海鲜锅,真系冇得输,龙虾一开始仲扎扎跳好新鲜,店员帮我地洒 d 酒再炒熟佢,一路炒一路睇住 d 龙虾郁。超大获气,再会比我地饮左 d 汤先,龙虾超鲜甜超厚肉,最後先再加番茄汤打边炉,个汤底超鲜甜,剩系饮汤同食 d 海鲜都食到半饱。胡炉牛拼盆(小),打边炉点可以唔叫牛,推荐呢个拼盆,可以试哂唔同牛,入面有齐牛舌芯,牛胸爽,安格斯手切肥牛,极上手切牛颈脊,霜降牛柳粒。每样都好香好好味。店员仲会好好咁解释番每样系咩部位同点样渌法先好食,非常贴心。丸类叫左黑松露芝士手打牛丸同芝心墨鱼丸各半份,芝心墨鱼丸咬落去真系要小心,因为 d 芝士真系会爆出黎,超香芝士味,岩哂芝士控既我。仲有新鲜黑柏叶,好有咬口同份量好多菜方面叫左个蔬菜拼盆同厚切莴荀片,渌到索哂 d 汤底好 juicy 好好味

仲有新鲜黑柏叶,好有咬口同份量好多

2021-05-25 1040 浏览
无论一年四季,我都会打边炉,特别系叹住冷气打边炉,一边饮冻饮既感觉好爽。呢晚收工我就去左铜锣湾,去胡炉食火锅庆祝520。佢既环境好有中国风,加埋屏风同画,好似穿越左咁,而且屏风将间隔隔好,不但食我更安心,而且大大提升左隐私度。胡椒猪肚鸡花胶锅我钟意佢既锅底有好多配料,猪肚同鸡都有好多件,2-3人食完全够食,而且浓浓既胡椒味,一边食一边出汗,未正式放配料前,都已经饮左满满一碗。鸡肉都食好嫩滑,一熟就捞上黎食,啖啖肉,加埋花胶,感觉好滋补。凉拌木耳(餐前小食)$28佢既凉拌木耳系偏辣,但系个种愈食愈上瘾既辣,因为加左蒜同香醋,而且木耳都好爽口,作为餐前小食够开胃。牛骨汁牛丸$48、黄金墨鱼丸$52、手工云吞$48呢3样我真系觉得必点。虽然份量唔算多,半份4粒,不过食完就明白个价值。牛丸好有牛肉鲜味,感觉似之前食过潮汕牛丸,咬落好多肉汁,仲唔会好硬。而黄金墨鱼丸都特别,因为系入面咸蛋做馅料,比较少见,配落墨鱼丸出奇地夹。手工云吞系惊喜,因为大大粒,一咬开见到入面成2只虾,仲要好爽口,真心唔错。自家制炸响铃$68、红薯粉$38结尾我通常都会食响铃加面条。炸响铃佢地系即炸,一上黎摸到仲热,而摆入

胡椒猪肚鸡花胶锅

凉拌木耳(餐前小食)$28

牛骨汁牛丸$48、黄金墨鱼丸$52、手工云吞$48

自家制炸响铃$68、红薯粉$38
结尾我通常都会食响铃加面条。炸响铃佢地系即炸,一上黎摸到仲热,而摆入锅几秒吸晒汤汁,加埋响铃半脆半淋既口感,好滋味。而薯粉放入锅一阵就食得,已经预先泡好左,食完一定够饱。

庆祝纪念
纪念日
  • 自家制炸响铃
2021-05-18 730 浏览
今晚一家人去了锣锣湾行街,妈妈话想打边炉,所以就上网搵左呢一间叫胡炉既餐厅。餐厅要坐电梯上去,一出电梯,即刻有私房菜既Feel,店员马上帮我们安排位置。餐厅有一个个卡位,亦有私人房间,私隐度都几高。汤底方面,我地选择金翅花胶乳鸽锅,呢个汤底好足料,滚左之後可以饮完个汤先加汤打边炉。我地3个人,一人都饮左3碗。个汤底味道好浓,老火汤嘅风味👍🏻入面超足料,有大大只花胶,乳鸽,亦都有乾瑶柱,有得饮又有得食👍🏻火锅酱料都有好多选择,仲有芫荽👍🏻👍🏻火锅不可缺少的,一定是牛肉,我们点了手切安格斯肥牛。牛肉肥瘦比例适中,牛味香浓,上等品质,必食之选。蟹子虾丸,卖相非常美观。入面有啖啖的虾肉,咬落去十分爽口,非常有特色。鲜淮山,十分爽口,放汤1分钟左右就食得,对肠胃又好,打边炉必食推介。酥炸午餐肉,可以放汤先食,又可以即食。两种都唔同风味,我比较喜欢放汤,吸晒老火汤嘅味道,午餐肉更加好味👍🏻醉胡炉酒泡鸭舌,这一个是餐前小食,但我们一路打边炉一边食。鸭舌有微微的酒味,肉质淋淋的,容易进食,加埋啤酒,一流呀👍🏻整体黎讲,餐厅的食品好有私房菜Feel,汤底及食物质素都好高,大家都快啲去试下啦。

餐厅有一个个卡位,亦有私人房间,私隐度都几高。

火锅酱料都有好多选择,仲有芫荽👍🏻👍🏻

2021-05-12
2021-05-16 515 浏览
呢度装修都几靓 碗碟同个煲都有少许宫廷既感觉我地汤底叫左 火焰椰子🥥鸡汤佢一打开系有半只鸡系入面 侍应帮我地炒起佢 再落酒 好香之後先落上汤同椰青水超吸引 成煲汤咁 我地一人饮左一两碗先开始打边炉 就咁饮都好清甜 用黎打边炉仲正个鸡肉都好嫩滑 好在我地无再额外叫鸡 因为都有劲多旧鸡件之後我地叫左本地顶级安格斯肥牛 (细) 都够4个人share 牛重味 油脂分布都几平均呢个系猪 劲似牛咁既色仲叫左手打墨鱼滑 皇帝贝柱墨鱼丸好弹牙同新鲜既墨鱼🦑肉 黑松露芝士牛丸 入面爆浆呀 大家小心一咬落去辣亲咀 好正 好重黑松露味道xo细鲍鱼虾饺王黑松露蟹肉饺 两款都好食 薄薄地既皮 肉厚 味道都乎合我预期既想像 唔会失望手唧黑松露蟹籽鱼蓉面几好玩 自己唧落个煲度 比我想像既口感系冧d 我以为佢会好似面既弹牙同硬身既质地 原来佢系比较冧 不过都好食的冰豆腐 唔洗讲 打边炉一定叫 尤其系个汤咁好味 索哂d汁好Juicy老友鬼鬼都系必点既小食 虾滑配油炸鬼 好👌
呢度装修都几靓 碗碟同个煲都有少许宫廷既感觉

我地汤底叫左 火焰椰子🥥鸡汤
佢一打开系有半只鸡系入面

侍应帮我地炒起佢 再落酒 好香

之後先落上汤同椰青水

个鸡肉都好嫩滑 好在我地无再额外叫鸡
因为都有劲多旧鸡件
之後我地叫左本地顶级安格斯肥牛 (细)
都够4个人share 牛重味 油脂分布都几平均

老友鬼鬼都系必点既小食 虾滑配油炸鬼 好👌

• 鲜椰青鸡锅
  • 老友鬼鬼
2021-07-03 22 浏览
上次试左醉胡炉,个汤底真系令我念念不忘。所以真次都去埋胡炉试下金翅花胶乳鸽汤底有原只乳鸭系个汤度,好惊喜啊😌汤底一滚起,汤底嘅香气扑鼻🥰 我不经不觉都饮左两碗先落料落去打边炉🤣 手切顶级安格斯肥牛啲雪花好靓🤤🤤 入口即融,好正🤣即炸响铃我觉得依个系必食👍🏽 豆味好浓,而且即炸真系赢哂😂!好 好 味 啊!(嘉燕妈妈.jpg) 一咬落去好酥脆😍 油而不腻手打墨鱼丸、牛骨汁牛丸啲丸好有口感,好弹牙。而且味道好鲜甜! 墨鱼丸一咬仲有啲墨鱼粒系入面!牛骨汁牛丸好出色😍 牛味真系超超超浓,食落好似和牛果种入口即融嘅牛丸咁!黑松露蟹肉饺、香菇韮黄带子饺饺子皮烟韧而且皮薄馅靓👏🏼 好足料黄金即炸鱼皮、炸鸡软骨超邪恶小食😎 炸得好香脆🤩同埋男侍应好有礼貌,每次都问我地洗唔洗加水或者有无其他野要帮。值得一赞👏🏼👏🏼🪧胡炉 (铜锣湾)铜锣湾耀华街3号百乐中心3楼

金翅花胶乳鸽汤底

手切顶级安格斯肥牛
啲雪花好靓🤤🤤 入口即融,好正🤣

即炸响铃

手打墨鱼丸、牛骨汁牛丸

黑松露蟹肉饺、香菇韮黄带子饺
饺子皮烟韧而且皮薄馅靓👏🏼 好足料

黄金即炸鱼皮、炸鸡软骨
超邪恶小食😎 炸得好香脆🤩

🪧胡炉 (铜锣湾)
铜锣湾耀华街3号百乐中心3楼
2021-06-23 40 浏览
🌕Hello我系Moon🌕近排真系好想打边炉,😏系对话中朋友佢哋都话不如一齐打边炉啦,就咁样我哋就喺铜锣湾行吓街就去咗食晚餐啦,😎上网睇过呢度嘅汤底好有特色,而且仲好正,咁就一於食呢间啦!😛好幸运当日唔使排好耐队,😜我哋就决定食佢嘅最特别嘅汤底,🥰就系火焰龙虾汤底,当然仲嗌左啲打边炉一定要食嘅嘢啦,😋例如鸭血,和牛,饺子等等!😤整完个酱汁就可以等最期待嘅汤底啦!😳先讲一讲依度嘅火焰龙虾汤,😙估唔到系咁新鲜嘅龙虾🦞上菜嘅时候只龙虾仲郁紧,而且佢都好大只,🤣已经想像到汤底有几正!!😄汤底入边除咗有龙虾仲有啲蚬,有火嘅时候成个汤底真系好华丽,😉而且好靓!果然食落口真系好鲜甜,饮晒佢都冇问题,鲜甜嘅龙虾汤,🤗真材实料啊!😤鸭血真系必食,😜而且依度嘅仲系厚切,😛超级有口感!😄呢度嘅牛肉系飞驒A5和牛,😍油花比例好靓,锺意食牛肉嘅一定要食呢个,😚而且依个入口好香嘅牛肉味,配埋汤底真系好正!😋呢度嘅饺子真系值得一赞,🤪黑松露蟹肉饺子🥟咬落去真系好香嘅黑松露味,😋而且馅料满满,😁可以睇得到馅料真系好丰富!😝🌕最後MoonMoon真系好满意依个咁特别嘅汤底,🤩第一次火焰龙虾汤底,好满意🌕
🌕Hello我系Moon🌕

整完个酱汁就可以等最期待嘅汤底啦!😳

先讲一讲依度嘅火焰龙虾汤,
🤗真材实料啊!😤

鸭血真系必食,
😜而且依度嘅仲系厚切,😛超级有口感!😄

呢度嘅牛肉系飞驒A5和牛,
配埋汤底真系好正!😋

呢度嘅饺子真系值得一赞,
😁可以睇得到馅料真系好丰富!😝

2021-06-17 37 浏览
今日又嚟胡炉打边炉。正苦恼应该拣咩汤底时,店员推介一款椰子鸡煲。生鸡先用热锅翻炒,加入少少酒,火枪一点立刻火光熊熊。适当翻炒後加咗汤同椰青水,再滚返之後就饮得。咁好味,饮返2碗先开打边炉。配料方面拣咗安格斯肥牛, 珊瑚蚌,瑶柱墨丸,黑松露蟹肉饺同紫菜响铃。瑶柱墨丸系第一次食,真系有见到瑶柱,绝无欺场。黑松露蟹肉饺保持一贯水准。紫菜响铃系必点,因为唔系度度有。嘢饮点咗一瓶青柠梳打,2个人分真系好够饮,有好多杯。

瑶柱墨丸系第一次食,真系有见到瑶柱,绝无欺场。

黑松露蟹肉饺保持一贯水准。

紫菜响铃系必点,因为唔系度度有。

嘢饮点咗一瓶青柠梳打,2个人分真系好够饮,有好多杯。
2021-06-16
2021-06-17 33 浏览
胡炉,相信是全港火锅店个人最喜好的头五位之选,餐厅的汤底,食物质素,店员服务一直都能够保持水准。是夜选择了椰子鸡汤底,店员会先炒一下锅底的鸡件,再加酒,汤底,椰青水,待滚起汤底,先品尝原汁原味的椰子鸡汤,汤底非常清甜,带有淡淡的椰子味。来胡炉每次都会点的黑松露饺,店员会特别提醒烹煮时间,服务值得一赞。黑松露饺子,皮薄材料丰富,百食不厌。另外推介,当然有餐厅自制的紫菜炸响铃,新鲜即炸,好食。餐厅推介的贝柱墨鱼丸,贝柱味浓,超级弹牙。

2021-06-16
2021-06-17 34 浏览
今日同友人喺铜锣湾Times Square行街,到附近耀华街揾食,突然间醒起有间环境同食物都高质嘅边炉,即刻上嚟搵食。我几锺意呢度夹杂左日式居酒屋同私房菜嘅感觉,以屏风将食客隔开,感觉好似喺个小包厢咁,私隐度高。加上疫情期间感觉会食得更加安心。我哋先拣左个有蟹有蚬嘅汤底,锅底上枱嘅时候,以一个铜炉装住,即场有侍应喺面前烹煮,过程都几好睇,食材一目了然。锅底内嘅蟹估唔到有膏,而且肉质鲜甜,颇大只。蚬嘅份量亦比预期多。我地另外点了飞驒A5和牛,肥瘦比例啱啱好,入口即溶,完全无渣,拍得住喺日本食嘅。广岛蚝有成八只,入口鲜甜肥美大只,抵食。桂花蚌大大片,鲜味,好正。整体食物质素好好,本身想再试多d野但已经好饱,唯有下次再黎试埋其他野先。

广岛蚝有成八只,入口鲜甜肥美大只,抵食。

桂花蚌大大片,鲜味,好正。

2021-06-14 28 浏览
又又又黎多一次胡炉lu,每次我都会去唔同嘅分店食,想encore之余费事太重覆😆依家d人问我边度有高质火锅食,我都会推介呢间。因为真系食物jeng服务好。今次就嚟到铜锣湾嘅胡炉,同上一次有少少唔同嘅就系今次系单点食物(而唔系半放题形式)比起上一次,价钱就冇咁抵,但系可以食物可以有多啲弹性同埋种类都会有唔同。今次依然选左大爱嘅鲜椰鸡汤锅($298) 椰子汤好清甜,鸡肉好嫩滑。小小嘅提示系:当鸡肉煮熟之後,可以尽快捞上嚟,以防鸡肉煮得太老。👅极上本地手切牛颈脊- 小( $398 )牛味浓郁,油脂唔算太多,感觉比较健康,但如果想试吓唔同嘅牛肉,可以叫拼盘👅黑松露芝心牛丸- 半份 ( $52 )浓郁嘅黑松露咬落好香,里面有流心芝士,食得好满足。但记住要注意温度,捞上来要摊冻一两分钟,唔系好易辣亲👅手打墨鱼滑( $98 )墨鱼滑做得好出色,人工手打嘅打得好烟银好弹牙。食得出粒粒嘅墨鱼,口感极佳👅鳕场蟹棒( $68 )蟹味几浓,而且蟹棒算大,锺意食蟹柳嘅人可以一试👅香菇韭黄带子饺-半份( $58)好锺意里面嘅带子,饺子皮薄馅靓胡炉质素食晕咁多间都唔差,餐厅主打高质单点火锅配料,而且服务周到,所以价

👅极上本地手切牛颈脊- 小( $398 )

👅黑松露芝心牛丸- 半份 ( $52 )

👅手打墨鱼滑( $98 )

👅鳕场蟹棒( $68 )
蟹味几浓,而且蟹棒算大,锺意食蟹柳嘅人可以一试

👅香菇韭黄带子饺-半份( $58)
好锺意里面嘅带子,饺子皮薄馅靓

胡炉质素食晕咁多间都唔差,餐厅主打高质单点火锅配料,而且服务周到,所以价钱都会相对地高,每位计$28酱料,茶戒$8,餐前小息$28,另收+1。
2021-06-14 30 浏览
🍽招牌鲜椰青鸡汤🥥 (4.8/5) 💰298首先鸡件好多,主要都系鸡脾肉添!店员会即场炒起,加油,点火,落汤,落椰青水搞掂之後仲有提我地记得饮番碗汤先打边炉个汤真系愈滚愈甜愈好饮,老老实实我成餐可能都有饮5碗汤以上完全唔会觉得好油腻/颈渴架🍽手切安格斯肥牛(小) (4/5) 💰228份量十足!有成廿几块添雪花纹唔错,牛味重,唔会好缩水🍽手打黑松露墨鱼丸(半份) (4.5/5) 💰52真系手打唔系呃人架!粒粒都好大好圆,仲食到鱼肉粒粒既口感墨鱼丸好弹牙,黑松露浓得黎又唔会over咗🍽黑松露芝心牛丸(半份) (4.2/5) 💰52牛味香而且弹牙,比较特别既系中间系黑松露芝士夹心,所以食个阵小心唔好辣到嘴🍽爽滑猪润 (4.2/5) 💰68份量多,而且大块!完全唔臭,食落真系够爽滑,唔会好粉质,抵食!🍽稻庭乌冬 (4/5) 💰38原来系38蚊两个乌冬!滑lulu,抵食🍽凉拌木耳 (4.2/5) 💰28小食要加28蚊记住啊!份量几多,麻辣汁,近似口水鸡汁咁,愈食愈辣,愈食愈上瘾餐厅私隐做得几好,而且店员话入面仲有几间房for一班朋友围炉添汤底最出色!
🍽招牌鲜椰青鸡汤🥥 (4.8/5) 💰298
首先鸡件好多,主要都系鸡脾肉添!
店员会即场炒起,加油,点火,落汤,落椰青水
搞掂之後仲有提我地记得饮番碗汤先打边炉
个汤真系愈滚愈甜愈好饮,老老实实我成餐可能都有饮5碗汤以上
完全唔会觉得好油腻/颈渴架

🍽手切安格斯肥牛(小) (4/5) 💰228
份量十足!有成廿几块添
雪花纹唔错,牛味重,唔会好缩水
🍽手打黑松露墨鱼丸(半份) (4.5/5) 💰52
真系手打唔系呃人架!粒粒都好大好圆,仲食到鱼肉粒粒既口感
墨鱼丸好弹牙,黑松露浓得黎又唔会over咗

🍽黑松露芝心牛丸(半份) (4.2/5) 💰52

🍽爽滑猪润 (4.2/5) 💰68
份量多,而且大块!
完全唔臭,食落真系够爽滑,唔会好粉质,抵食!

🍽稻庭乌冬 (4/5) 💰38
原来系38蚊两个乌冬!滑lulu,抵食

🍽凉拌木耳 (4.2/5) 💰28
小食要加28蚊记住啊!
份量几多,麻辣汁,近似口水鸡汁咁,愈食愈辣,愈食愈上瘾

汤底最出色!

2021-06-11
2021-06-11 30 浏览
火锅控又出动~~ 真系愈热愈要食🔥识食一定要试汤底,今次就拣咗以汤底出名嘅火锅餐厅🤩 佢有好多款劲吸引嘅汤底,火焰🔥龙虾锅、金翅花胶乳鸽锅、招牌鲜椰青鸡锅、青红麻辣猪手锅、胡炉四格锅等等,好多选择~~卜卜蚬鲜蟹锅($298)好耐无食过蟹嘅汤底,满心期待😚 火锅一上,店员会先喺我地面前炒香蟹及蚬,再加份酒去烧一烧,最後先加入汤底。 要先饮个汤, 鲜味满溢, 仲有少许酒香😋 鲜蟹好大只,肉地厚厚实实,可以食到一条条肉丝。 蚬肉无只都胀卜卜,无沙又鲜甜😍 手切安格斯肥牛-小份($228)肥牛唔系薄切,但食落都好嫩滑,有牛肉味,几成熟都咁好味😋黄金墨鱼丸-半份($52)墨鱼丸相当弹牙,咬开入面喺流心嘅咸蛋黄,邪恶得嚟好好味

火锅控又出动~~ 真系愈热愈要食🔥

卜卜蚬鲜蟹锅($298)

手切安格斯肥牛-小份($228)
肥牛唔系薄切,但食落都好嫩滑,有牛肉味,几成熟都咁好味😋

黄金墨鱼丸-半份($52)
墨鱼丸相当弹牙,咬开入面喺流心嘅咸蛋黄,邪恶得嚟好好味

• 卜卜蚬鲜蟹锅
  • 手切安格斯肥牛