常客 愛食琪琪等级22013-10-13162 浏览 关注 :)我指常客,係因我是無飯煮婦,所以係大角咀周圍食,呢間我覺得又平,又唔錯。兩個人可以叫兩人餐,128定138,包左例牌海南雞,可以係辣雞都得,一個用瓦煲既例湯,大約四碗湯,兩個餸,兩個白或雞油飯。緊係食油飯啦!如果要飲野,加幾蚊就有凍奶茶、檸茶。食咁多次,都出得好快。食物質數正常,大家試下啦…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享常客 聚寶海南雞 https://s.openrice.com/QrLT05dqZ00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生5抵食推介美食海南雞等候时间5 分钟 (堂食)
family day 1 一個吃貨等级22013-09-23104 浏览 关注 4個人叫了一個3人套餐 包括例湯+去骨海南雞+油飯+豆豉鯪魚油麥菜+雜菌豬頸肉煲+回鍋牛肉(辣)(名字只供參加)$198 算便宜吧海南雞挺滑且不會太油一向不太吃雞皮的我也默默把雞皮吞下去附上的醬汁有薑蓉,辣醬及醬油醬汁味道還不錯個人最喜歡醬油因為它甜甜的油飯軟硬適中,粒粒分明油份也不會過多例湯好喝!!感覺不是味精湯這個煲端上來的時候很香但吃下去也沒什麼特別豬頸肉少得可憐好像只有幾條-_-感覺是個雜菌煲多於雜菌豬頸肉煲因為我不太吃辣所以叫了少辣但吃了一塊椰菜已經辣到我整個人發熱建議不能吃辣的不要叫!咸到爆..................…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享family day 1 聚寶海南雞 https://s.openrice.com/QrLT0s6uZ00检举 张贴 评分3味道4环境4服务4卫生5抵食推介美食去骨海南雞用餐日期2013-09-15用餐途径堂食
食物質數一般 J_L等级12013-05-1743 浏览 关注 今晚呢間野附近d食店都排哂長龍,間間都好full,唯獨呢間唔駛等位,又見佢門口有街坊廚神d相就入去試試啦一行埋間舖已經有個阿姐出來拉客叫我地入去,話有卡位,一入去佢個staff就俾左2 set杯同碗筷我地,其中有隻碗有未洗乾淨的飯粒痴實左起度,OK~我都唔太要求高,叫個staff換過隻碗俾我,洗完碗到洗匙羹,OMG!!!隻匙羹極度油!!!洗到成碗都係油,我唯有換過隻洗完野叫野食,叫左個二人套餐$138,包括例湯,海南雞,咸魚雞粒豆腐,糖醋魚,油飯,落完order唔駛3分鐘左右就上左碟咸魚雞粒豆腐...我唔明點解可以咁快個湯用個細煲仔上,幾有特色,但味道冇乜特別,都係普通茶餐廳水準海南雞,門口d廣告介紹好似好正咁,食落都係麻麻地,冇乜特別糖醋魚,呢個值得一讚,幾好味,外皮脆脆地,但同個飯勁唔夾,食完佢再食個油飯超怪咸魚雞粒豆腐,呢個簡直係差,個汁d味完全入唔到d雞粒同豆腐度,雞粒冇味之餘仲鞋鞋地,個豆腐都係冇味,個汁係油淋淋的,成碟野好似將d野在上枱前一次過倒入隻碟度再加個油淋淋汁咁期間後面有台客走左,個清枱職員完全唔顧其他客人的聽覺感受,佢左手拎住個膠桶,右手撥d餐具入個膠桶度,果d嘈音真係好吵耳,仲要佢手腳唔係快,搞左好耐嘈音佢先清完張枱…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享食物質數一般 聚寶海南雞 https://s.openrice.com/QrLT01myHW0检举 张贴 评分2味道1环境2服务1卫生2抵食推介美食糖醋魚用餐日期2013-05-05用餐途径堂食人均消费$70 (晚餐)
飯好, 雞ok, 其他唔知 ~L~等级22012-07-2724 浏览 关注 第一次試, 就叫海南雞飯.雞去骨, 都幾多下. 呢個價錢抵過去大家樂.飯相當好, 現時好多地方油飯都係偏硬. 呢間軟硬適中又夠味.雞ok..唔知係咪近家禽批發市場關係. 題外話, 以前另一間我覺得好食o既泰式海南雞飯, 係長沙灣ps. 比較返餐牌同openrice 網上照片, 餐牌好似縮減左..反正唔建議大家試其他…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享飯好, 雞ok, 其他唔知 聚寶海南雞 https://s.openrice.com/QrLT0MKqY00检举 张贴 评分4味道2环境3服务3卫生5抵食用餐日期2012-07-11用餐途径堂食人均消费$40
海南雞ok…其他小菜不值一提 nickname723等级32012-06-1129 浏览 关注 西蘭花蝦仁賽螃蟹: 蛋白炒得唔好,一塊一塊咁, 啲蝦仁就係平時茶記食炒飯果d"嗱"到無晒味既蝦,完全沒有誠意,d西蘭花又煮到淋晒,徹底失敗秘制湖南骨: 似一碟深色D既生炒骨,個汁D味好怪,但唔好味,D骨好細粒同炸漿偏厚咖哩牛筋腩煲: 幾乎揾唔到牛腩咁滯,八成以上都是牛筋,咖哩唔夠香同牛筋唔入味泰式明爐魚: 無烏頭改左用桂花,味道ok,酸d同辣d更好海南雞: 雞肉算滑,有薑蓉,辣醬同黑醬油三種醬,但係d黑醬油得個甜字香茅油飯: 竟然全晚最好食係呢樣…飯油份同軟硬適中,有香茅味如果我淨係黎食海南雞同油飯我諗我唔會比喊面……查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享海南雞ok…其他小菜不值一提 聚寶海南雞 https://s.openrice.com/QrLT0yfMH00检举 张贴 评分2味道3环境2服务3卫生3抵食用餐日期2012-06-10用餐途径堂食人均消费$60 (晚餐)
見完工, 時間又到4點拿拿臨搵左呢間食 神馬等级22012-05-2920 浏览 关注 又係下雨天... 香港d天氣真係反覆:(諗一諗就拍板, 點左1份西多士, 1個芝士焗肉醬意粉, 1杯凍奶茶少甜先講西多士, first come, 我真係再未食過咁好食架!!!! 呢個師傅無得頂ar!!!炸得剛剛好!!凍奶茶少甜, 如果叫正常都應該接受到, 少甜佢真係同你少甜架!!!最後出場個意粉等左15 mins, 真正焗出來, 我食完份西多仲出緊煙~~肉醬味道不似其他地方做得求其, 真係唔太濃又足料!今餐用左40蚊, 抵到笑…查看更多+ 1以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享見完工, 時間又到4點拿拿臨搵左呢間食 聚寶海南雞 https://s.openrice.com/QrLT02oCY00检举 张贴 评分5味道3环境3服务3卫生4抵食推介美食西多士XDDD芝士焗肉醬意粉!!! 正用餐日期2012-05-18用餐途径堂食人均消费$40 (下午茶)
簡單晚餐 Lawrence Lau等级42012-05-2383 浏览 关注 大角咀埃華街近月來新開了數間食肆,其中一家正是這間「聚寶海南雞」。見未試過,離家又近,一於找個晚上去試試:)。其實這家以「聚寶」為名的食店不止一間,在新蒲崗還有另一間,另外還有「聚寶廚坊」和「聚寶食軒」,分別位於灣仔和土瓜灣,這「聚寶」的分店都不算少呢!踏進這街坊小廚,首先見到的就是張貼在門口旁邊的廚師推介,包括有「美極煎生蝦」與「大汗烤豬仔髀」等,不過這夜一心吃這兒的海南雞,所以沒有嘗試這裡的廚師推介。因為老婆仔不太肚餓的關係,我倆這頓晚餐只叫來了一碟例牌「去骨海南雞」和一碟「馬拉炒雜菜」送飯而已。例牌「去骨海南雞」雖然雞肉頗為嫩滑:),但份量比想像中來得少,而且雞肉切得細碎,看來已經不多,可吃下肚的就更加少:(,顯得店主十分小家:(:(。隨海南雞附上的醬汁,味道則似模似樣,尚算正宗。「馬拉盞炒雜菜」惹味是惹味了,也夠鑊氣,但味道太濃,顯得有點過鹹,絕對是過猶不及的好例子。要讚的反而是例湯。雖然這例湯其實毫不特別,只是簡單的紅蘿蔔瘦肉湯而已,但勝在湯味清甜得來夠自然,看來沒下味精,作為簡單的一道例湯,絕對勝任愉快:)。這次的晚飯,自己最不滿意的是那碟盛惠 $40 的例牌「海南雞」份量偏少,根本不大夠吃,早知這樣,我就叫半隻($60)來吃好了:(。 …查看更多+ 4以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享簡單晚餐 聚寶海南雞 https://s.openrice.com/QrLT0DXyH00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生3抵食推介美食店門外觀無線飲食節目「街坊廚神」也介紹過這間「聚寶」「聚寶」的分店原來不少有多款中菜選擇用餐途径堂食人均消费$37 (晚餐)
某日晚飯 野田妹妹等级42012-03-238 浏览 关注 叫得tvb街坊廚神推介美食,應該有番咁上下...確實肉質夠甜美,皮亦很滑,但個人認為味道調較得頗咸,咸味蓋過肉質味.由於叫咗個二人餐的關係,還有一碟咸魚粒炒白菜仔,個人認為都是較咸.仲有一碟紅燒豬肶,雖然係呢到其中一種招牌推介,但是覺得比較硬,一般而已.最值得推介的反而是這裡的例湯,夠味而不咸.…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享某日晚飯 聚寶海南雞 https://s.openrice.com/QrLT0jlKX00检举 张贴 评分3味道3环境4服务3卫生3抵食用餐途径堂食人均消费$61 (晚餐)