2020-12-01 226 浏览
今日經過老虎堂心血來潮想飲,啲店員服務態度超差,問下就勁唔耐煩咁。然後我點左杯招牌波霸厚鮮血。點知飲左一啖就想即刻放低 揼咗佢 ,啲珍珠怪怪地,然後又超甜比其他鋪甜好多 味道同其他店超唔同,啲珍珠好似放左好耐過酸酸地既味道囉! 唔敢再飲老虎堂啦!
2020-06-02 286 浏览
之前黑糖珍珠奶茶開到成行成市,最多人排嘅一定係老虎堂,終於太安樓開咗間😍 嗰日下晝去,得兩個人排,即刻買翻杯去飲。我叫左「虎虎生風厚鮮奶(含奶霜)」等少過十分鐘就有,個掛杯好靚,打卡一流💯佢又有波霸又有珍珠珍珠細粒啲,有咬口,但唔會過韌,有少少甜味😋而波霸就大粒啲,口感似芋圓,似人手逐粒逐粒整出黎😊奶味都好濃,飲得出化用鮮奶沖出嚟,而唔係用奶粉👍個奶霜就係搖嗰陣已經冇左,有少少失望😔不過overall 好好飲😉下次去太安樓不妨飲🤤

我叫左「虎虎生風厚鮮奶(含奶霜)」

等少過十分鐘就有,個掛杯好靚,打卡一流💯

佢又有波霸又有珍珠
珍珠細粒啲,有咬口,但唔會過韌,有少少甜味😋
而波霸就大粒啲,口感似芋圓,似人手逐粒逐粒整出黎😊
奶味都好濃,飲得出化用鮮奶沖出嚟,而唔係用奶粉👍
個奶霜就係搖嗰陣已經冇左,有少少失望😔
不過overall 好好飲😉
下次去太安樓不妨飲🤤
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 虎虎生風厚鮮奶
2019-10-07 277 浏览
老虎堂這名字聽了那麼久,這次終於要來一試。鋪面裝修光鮮,而且燈光光猛,加上整潔乾淨,給人很放心享用的感覺。叫了一杯波霸珍珠牛奶,味道比想像中淡,不算太甜,女士們會比較中意,但美中不足就是太多冰,飲兩啖就沒有了。

2019-06-18 255 浏览
其實 #小秘書 一向無習慣食飯跟 #餐飲、又或者食飽之後喺附近買杯嘢飲返公司嘆。平日除咗 #飲水,我通常只會飲 #可樂😝 不過呢排都少飲咗好多喇。見呢日一場嚟到 #西灣河 咁高興,之前又聽到咁多人吹捧,而最緊要就係無人排隊... 一於湊吓熱鬧齊齊去 #老虎堂 試吓佢哋個 #波霸奶茶👀起初 #小秘書 聽到個名、同 #鋪面裝修 都咁有 #氣勢🐯🐯🐯,對杯 #奶茶 都有啲 #幻想🤤 不過原來只不過係杯 #珍珠奶茶👉🏻👈🏻 至於 #波霸 係咩嚟?係比較大粒嘅珍珠囉😅 咁當然都有佢特別之處先會有咁多 #fans 啦!聽 #店員 講 #奶茶 加入咗 #奶霜、#鮮奶 嚟沖調,口感 #特別滑 同 #香濃,鍾意奶製品嘅 #小秘書 + #你 一定喜歡❤️ 或者再heavy啲,可以比多幾蚊轉埋做 #latte口味😋 等我下次都試吓先🤗

2019-06-14
外卖自取
$30 (其他)
2019-06-13 349 浏览
我本來是想幫襯,位於「太安樓」夜市裡面的另一間食店,可惜該食店當日關門休息,所以我被迫在「太安樓」剩下未曾寫過的食店裡面,找尋可以一試的食店,只是剩下的食店已經所餘無幾。幸好我最後在「太安樓」裡面,找到另一間著名的台灣有名的連鎖手調飲品店「老虎堂黑糖專売」。原來「老虎堂」最後還是選擇了在香港島東區裡面開分店,而且分店設於西灣河「太安樓」夜市裡面。由於我上手的「開飯喇」戶口,已經在香港其他的分店,包括「銅鑼灣」以及「旺角」分店裡面,購買和嚐試過「老虎堂」兩款招牌手調黑糖珍珠鮮奶飲品。只是上手電話已經報銷,我對「老虎堂」兩款印象已經有點糢糊。所以這間「老虎堂黑糖專売」,位於西灣河「太安樓」夜市裡面的分店,就成為了我這「開飯喇」戶口,第一篇寫出來的「老虎堂」食評。我分別購買了「老虎堂黑糖專売」裡面的兩款招牌黑糖珍珠鮮奶飲品,分別叫做「黑糖厚鮮奶」,以及叫做「虎虎生風厚鮮奶」。兩種飲品的最大分別,主要在於使用珍珠的款式有別。其實「老虎堂黑糖專売」已經在店舖門口位置,貼上了有關「老虎堂黑糖專売」兩款飲品裡面的相關「溫馨提醒」,說明什麼叫做「厚鮮奶」,什麼叫做「波霸」,什麼又叫做「虎虎生風」。「老

「老虎堂黑糖專売」裡面所謂的「厚鮮奶」,其實即是鮮奶加上奶霜,奶霜味道有點像我以前喝過的濃味芝士「奶蓋」。當鮮奶跟奶霜兩者混合出來後,鮮奶甜味加上奶霜鹹味的混合味道,味道就會變得複雜。

所以「老虎堂黑糖專売」店員在提供飲品給食客時,都會一直強調不需要再試味了,「厚黑糖鮮奶」飲品其實可以直接攪拌,攪勻飲品就可以開始飲用了。

至於「波霸厚鮮奶」飲品裡面的「波霸」,其實即是我們喝一般黑糖珍珠鮮奶飲品裡面,正常大小的「大珍珠」。相反,「虎虎生風」則會另加小珍珠,大小珍珠合體變成「虎虎生風」了。

另一方面,「老虎堂黑糖專売」經常都會有限定推廣的手調飲品,例如我以前曾經在銅鑼灣分店「老虎堂黑糖專売」裡面,喝過有朱古力甜味的黑糖珍珠鮮奶飲品。

今次西灣河「太安樓」分店「老虎堂黑糖專売」裡面,則有手調「冰鎮波霸拿鐵咖啡」,即是在一般「波霸厚鮮奶」飲品裡面,另外加入「阿拉比卡」咖啡,變成「黑糖珍珠鮮奶咖啡」飲品。

雖然我還未正式購買,和試飲過「阿拉比卡波霸珍珠拿鐵咖啡」,不過我估計「阿拉波卡波霸珍珠拿鐵咖啡」裡面的味道,會有點像「老虎堂」之前推廣的朱古力黑糖珍珠鮮奶拿鐵飲品。

至於太安樓分店「老虎堂」廚房製作的「波霸厚鮮奶」飲品,飲品在經過攪拌程序之後,「波霸厚鮮奶」飲品裡面的黑糖糖漿甜味仍然很濃郁,直到冰塊稍為融化,跟鮮奶完全攪拌後,黑糖甜味才回復正常水平。

至於「老虎堂」「波霸厚鮮奶」飲品實際製成品的賣相,「老虎堂」「波霸厚鮮奶」黑糖糖漿製造出來的拉花,不是類似流蘇的圖案,而是有點像虎紋的圖案效果,符合了「老虎堂」的要求。

不過老虎虎紋的黑糖糖漿拉花圖案,始終還是不及正常黑糖珍珠鮮奶飲品,飲品裡面的流蘇花紋圖案那麼富有美感,虎紋圖案稍嫌有點雜亂。

至於冰塊在「老虎堂」「波霸厚鮮奶」飲品裡面的份量雖然也不算少,而且冰塊融化速度也不算快,我飲用「波霸厚鮮奶」飲品去到末段,還是剩下大量冰塊。

我甚至需要直接把「老虎堂」「波霸厚鮮奶」裡面的部分冰塊倒走,才能看清楚「波霸厚鮮奶」飲品裡面,原粒黑糖「大珍珠」的實際真面目。

所以我覺得「老虎堂」「波霸厚鮮奶」飲品的黑糖與鮮奶味道雖然也都很甜,但是始終嫌「波霸厚鮮奶」裡面的冰塊數目實在太多,多得連飲品裡面的真正甜味,也未能完全去感受清楚。
波霸厚鮮奶

至於「老虎堂」另外一款招牌的手調黑糖鮮奶飲品,「虎虎生風厚鮮奶」飲品裡面的味道,本身也跟「波霸厚鮮奶」裡面的黑糖鮮奶甜味幾乎一模一樣,唯一分別應該只有裡面的珍珠。

因為「波霸厚鮮奶」裡面,就只有大大粒的煙韌黑糖珍珠,但是「虎虎生風厚鮮奶」飲品裡面,除了有原粒大黑糖珍珠之外,還是體積比較細小的「小珍珠」存在。

「小珍珠」不像「波霸珍珠」那麼容易咀嚼,「小珍珠」體積細小得,難以用牙去咀嚼感受它我口感,反而透過飲管直接吸入「小珍珠」,「小珍珠」能夠透過食道進入身體,「小珍珠」能夠摩擦食道,產生另類的口感。
虎虎生風厚鮮奶

至於「老虎堂」「虎虎生風厚鮮奶」飲品的造型和外表,還是跟「波霸厚鮮奶」相差無幾,黑糖糖漿的花紋圖案還是比較雜亂,像虎紋圖案效果多過流蘇花紋圖案效果。

不過,「老虎堂」「波霸厚鮮奶」飲品裡面的黑糖撞鮮奶的實際味道,都是跟「虎虎生風厚鮮奶」一模一樣,黑糖糖漿甜味和奶霜鹹味,稍為掩蓋蓋過鮮奶原味。

「老虎堂黑糖專売」裡面售賣的手調黑糖珍珠鮮奶飲品,跟其他飲品店裡面的手調黑糖珍珠鮮奶飲品一樣,冰塊數目被規定在固然份量,本來都是合情合理。

不過「老虎堂黑糖專売」的「波霸厚鮮奶」跟「虎虎生風厚鮮奶」飲品,飲品裡面的大量冰塊融化速度,就不及其他店那麼快了。冰塊融化比較慢的黑糖珍珠鮮奶飲品,飲用感受到的溫度或許會比較冰涼。

但是「老虎堂」的「波霸厚鮮奶」裡面的冰塊融化速太慢,間接導致「波霸厚鮮奶」黑糖鮮奶飲品太快就立刻飲清光,剩下大量食之無味的冰塊,飲品變得味道甜但性價比不算非常高。

至於「虎虎生風厚鮮奶」飲品遇到的實際狀況,亦跟「波霸厚鮮奶」狀況十分相似,但是因為有大小不同口感珍珠搭救,所以「虎虎生風厚鮮奶」的抵飲程度比「波霸厚鮮奶」優勝了一點點。

不過,原來「老虎堂黑糖專売」兩款黑糖珍珠鮮奶飲品,售價原來都是賣港幣三十元,冰塊同樣這麽多,飲到的黑糖鮮奶份量委實不多,飲多幾啖就已經飲光,感覺有點點的婉惜。

西灣河「太安樓」的「老虎堂黑糖專売」,原來已經是我光顧過的第三間分店,「老虎堂黑糖專売」單是分店數目,已經比其他飲品店多出很多間。

但是「老虎堂黑糖專売」正規飲品價目表裡面,飲品的款式選擇其實也是非常有限,就連價錢比較便宜的黑糖糖漿「波霸醇綠茶」我都已經飲完。

「老虎堂黑糖專売」雖然值得幫襯,但是飲品款式選擇不多,將來想再在「開飯喇」寫「老虎堂黑糖專売」食評,也變得越來越困難了。
2019-06-03
等候时间
25 分钟 (外卖自取)
波霸厚鮮奶
2019-06-02 138 浏览
波霸口感很軟糯,奶茶略有點淡,可能是用鮮奶的原因,不過配上黑糖和一般的珍珠奶茶感覺很不同,今次選舉的是正常甜度,下次應該選擇少糖,西灣河分店人流不多,等候時間很快
2019-05-27 135 浏览
飲黎飲去試左好多出名的珍珠奶茶專門店,發現自己最喜愛都係老虎堂的波霸厚鮮奶,無論賣相靚之外,又有討好的虎紋做型,糖度適中不用加減,有熱有冷隨心意,另外一款大細珍珠叫虎虎生風更加俘虜左我愛甥,久不久就話好掛住,真係暫時覺得最啱我地口味! 還有他們用上鮮奶唔用奶精之類,食得有信心,珍珠亦係用黑糖煮過,粒粒QQ彈性高,店員會提我地記得搖均先飲用,大約7or 8 下,點解因為掛杯的黑糖先可均勻,咁就可以外賣邊行邊嘆啦

2019-05-19 121 浏览
老老實實,如果要排隊或等候半個小時,我是絕對不會試的。但星期五晚上約九時,經過在太安樓的這間老虎堂時見到人不多,才有機會一試。$30一杯不算便宜,尤其是在太安樓這個價廉物美的地方,但試了真心覺得是好飲的。平時落單時常說的半糖少冰、微糖等全部用不著,店員告訴我這裡的糖和冰份量是沒有選擇的。而在等候時,我才看到原來有張poster解說。也因為等待時,細心閲讀,才知道原來波霸是代表大粒的珍珠,珍珠,則是細粒的珍珠。我點了波霸鮮奶。雖然我只需要等待兩個號碼,但等候時間比我想像中長,應該是製作認真吧!終於有得飲!從杯上的資料顯示,原來老虎堂是台灣第一間發明老虎紋珍珠奶茶的店。老虎紋絕對是gimmick,因為飲前還是要搖,把黑糖搖晃,官方poster還說是十五下!$30一杯,好彩好味:珍珠的口感好,無得選擇的甜味也不太甜,淡淡的黑糖味,配合鮮奶,是正的!

2019-05-17
2019-05-19 36 浏览
我間唔中都會去下太安樓掃街, 掃完街再散步去太古城行街同食晚飯🙆🏻‍♀️-太安樓商場有唔少飲品店🥤 但我都係鍾情黑糖珍珠鮮奶, 一行入去就毫無疑問地直奔老虎堂🏃🏻‍♀️-另一個原因係比起旺區嘅分店, 依度等候時間短好多, 唔洗等到頸都長, 唔會等到心情由期待興奮🤩變燥底😠幾次都係等5-10分鐘就有得飲啦😌-早排試左冰鎮波霸拿鐵咖啡🥤波霸一如既往彈牙又有黑糖香, 感覺上咖啡、鮮奶、奶霜嘅比例真係岩岩好, 飲到香濃咖啡味, 唔會好甜, 入口亦好滑好rich🐷-
幾次都係等5-10分鐘就有得飲啦😌
早排試左冰鎮波霸拿鐵咖啡🥤
2019-05-17 45 浏览
喜歡喝他們家的波霸鮮奶!這味道別家從未試過☺️💓淡淡的鮮奶味要加上鮮甜香的黑糖,超讚!👍而且這裡買都不用排隊,配埋其他小食吃或只喝一杯也可😋間中想起這味道就要再來喔!😍
每次經過銅鑼灣間老虎堂都見到有好多人排隊,而今次行過太安樓點都要去睇下間老虎堂多唔多人排隊!點知係無人排隊,於是就叫咗一杯冰鎮波霸拿鐵咖啡(加珍珠)$35,等嘅期間,就開始陸續多人嚟幫襯啦,大部份都係後生仔女,相信夜晚應該會更加多人。大約等咗三至四分鐘,就整好咗一杯我要嘅咖啡啦。攞到上手後,隨即跟指示做,搖咗15下,才開始飲,第一啖已經覺得好好飲!好香嘅咖啡味,又唔會覺得太甜,珍珠又彈牙,好飲過珍珠奶茶好多!總結:咁好飲,下次一定會再幫襯,而我依然覺得於太安樓分店買會好啲,因為排隊都係企咗係室內,職員態度又好,加上附近仲有好多其他嘢食,一路飲一路食,更加覺得正。

冰鎮波霸拿鐵咖啡

2019-05-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
冰鎮波霸拿鐵咖啡
2019-04-26 129 浏览
仲記得老虎堂啱啱喺銅鑼灣開嘅時候條人龍長過萬里長城,心郁郁想試,但我實在係懶得排隊一直冇試。但前排行太安樓發現老虎堂開咗,仲要唔駛點排梗係即刻叫返杯飲下啦!睇個Menu見到虎虎生風厚鮮奶係大細珍珠都齊,啱哂心多多咩都想試下嘅我,就揀咗佢。由於冇乜人嘅關係,杯嘢飲好快就整好,就咁望落黑糖嘅比例的確好高,搖完個杯後成杯嘢係呈現令人唾唌欲滴嘅焦糖啡色。第一啖飲落去係覺得好飲嘅,奶香味同黑糖味撈埋一齊係好夾,兩種珍珠亦令你每飲一啖都會有唔同嘅口感。飲完第一杯嘅感覺係覺得 “咦?又幾好飲喎,可以再飲。” 但當我第二次去銅鑼灣飲嘅時候就覺得無咁好飲,簡單嚟講就係我個人認為唔襟飲,係一樣好快就會飲厭嘅飲品。

2019-03-17 157 浏览
終於吾使排隊啦!之前為左飲一杯老虎堂, 我地試過排左半個鐘。依家吾使排隊真係勁開心。之前泥太安樓食野, 已經見到就泥開張。今次來到, 佢開左張啦。而且, 我去既果個時間係無人排隊! 平日既下午三點鐘! 我地order 左虎虎生風! !!!即係大珍珠加細珍珠。呢一個配搭好特別, 一齊食晒有兩種口感。而老虎堂既黑糖真係好香好好味, 甘多間來講, 我係最中意呢一間! 依家吾使排隊吾使等, 我都真係驚自己會日日飲! 好怕變肥仔呀!!
終於吾使排隊啦!

而且, 我去既果個時間係無人排隊! 平日既下午三點鐘!

我地order 左虎虎生風! !!!
即係大珍珠加細珍珠。
呢一個配搭好特別, 一齊食晒有兩種口感。

2019-03-13 164 浏览
之前去銅鑼灣飲過一次 覺得幾好但佢開到西灣河之後 真係好令我失望我地叫左兩杯虎虎生風首先珍珠唔夠彈牙 黑糖味又淡然後杯野好似溝水咁淡味到一個點依家似係賣個名唔係賣質量
之前去銅鑼灣飲過一次 覺得幾好
但佢開到西灣河之後 真係好令我失望
我地叫左兩杯虎虎生風
首先珍珠唔夠彈牙 黑糖味又淡
然後杯野好似溝水咁
淡味到一個點

依家似係賣個名唔係賣質量
2019-03-08 162 浏览
終於等到太安樓店開張~ 唔駛出銅鑼灣排下晝3點幾買杯虎處生風,原來係固定甜度冰度由買飛到拎飲品都係4分鐘,勁快~虎紋真係幾靚嘅~ 唔駛湊仔梗係即飲啦~ 店員話要搖15下先飲一杯有晒大珠細珠,冇想像中咁甜,啲珠就硬咗小小,茶底都幾滑~ 所以都會再買㗎~
終於等到太安樓店開張~ 唔駛出銅鑼灣排
下晝3點幾買杯虎處生風,原來係固定甜度冰度
由買飛到拎飲品都係4分鐘,勁快~
虎虎生風
虎虎生風