餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2022-07-28 591 浏览
其實已經唔係第一次發生所以先忍唔住講有電子落單系統,但有問題揾職員唔肯幫手,叫我地自己整,點知隔離台舉手問又幫佢落單😓餐廳有優惠券同現金券用,應該已經推出左至少兩個月,用既時候要掃app。但舉手問職員,幾個姐姐都話唔識,要揾經理幫手,但等經理等到d麵都差唔多食完先過到黎,先兌換到個prepaid既小食真心電子化係大趨勢,但成間餐廳職員都好似無training無認識,又唔樂意幫手,成個用餐體驗真係好差😓野食方面不過不失,肉既份量少d,麵都算幾有口感,但菜肉雲吞d肉就相對霉
其實已經唔係第一次發生所以先忍唔住講

廿幾年前, 老友 “傻肥” 推介時代廣場嘅 “翡翠拉麵小籠包”, 年少無知, 慳慳地食小籠包同埋四川擔擔麵, 已經非常滿足. 過去廿年, 每當諗起食上海菜, 一定考慮 “翡翠拉麵小籠包”. “翡翠” 留住我好多回憶, 包括朋友離港前道別嘅一餐, 包括同老友 “吉吉” 去睇香港小姐前嘅一餐.📖 翻查資料, “翡翠” 喺1991年於新加坡成立, 1992年被香港商人收購, 集團股權輾轉落係LV旗下基金.🍽 今日嚟將軍澳店食晚餐, 餐廳以四人方枱為主. 以往 “翡翠拉麵小籠包” 品牌做上海菜, 近年加入 “翡翠潮州小廚” 做埋潮州菜. 今餐主攻鎮店上海菜式.🥢 自選三色拼盤: (1) 燒椒小皮蛋. 只係用皮蛋心, 同椒味非常配合, 發揮不俗. (2) 醉豬手. 豬手算腍, 唔夠酒味. (3) 鎮江肴肉. 唔夠凍, 肉質散散地, 出咗事. 我鍾意呢個拼盤, 可以試多幾樣野, 可惜今日綜合分數般般.🥣 四川酸辣湯. 唔會 “稀溜溜”, 或者 “渴撻撻”, 啱啱好, 味道調教不俗, 湯料包括肉絲豆腐等. 諗起酸辣湯, 首選一定係 “翡翠”.🤗 上海小籠包. 皮薄, 又唔會薄到穿, 豬肉餡料實淨,

自選三色拼盤: 燒椒小皮蛋, 醉豬手, 鎮江肴肉.
四川酸辣湯
🤗 上海小籠包. 皮薄, 又唔會薄到穿, 豬肉餡料實淨, 夠肉汁, 一流.
上海小籠包
🥟 上海生煎包. 皮唔算厚, 鎖到肉汁, 唔會太油. 讚!
上海生煎包
🥐 炸銀絲卷. 外脆內軟, 加埋屈機煉奶, 好食.
炸銀絲卷
🍜 四川擔擔拉麵. 唔肯定係咪正宗, 但一定好食. 我唔鍾意粒粒花生, 又唔鍾意超重花生醬味, “翡翠” 呢個版本只有中度麻醬味, 加咗少少芝麻, 香蔥, 微辣. 麵質OK. 鎮店推介!
四川擔擔拉麵
🥛 凍豆漿. 正常喎.
凍豆漿

🤗 總結: 餐廳座位闊落, 服務 “集團化”, Ok冇投訴. 論食物, 水準穩定, 當然, 要點啱嘅食物, 上海點心同埋拉麵比較出色. 推介擔擔麵, 小籠包, 酸辣湯. 整體性價比有吸引力.
四川酸辣湯
上海生煎包
炸銀絲卷
四川擔擔拉麵
凍豆漿
前两周和朋友来点的外卖 这家店位置挺好找 之前也来过几次 这次点了镇江排骨 和 松鼠桂鱼 镇江排骨很好味 很正宗 松鼠桂鱼比太兴的好吃 但是不及其他店 打包鱼和酱料分了两个盒子装很贴心 也可能是因为打包 所以摆盘不好看 鱼也显得有点小 环境不错 服务也好
外卖自取
2022-02-21 558 浏览
上次光顧過「翡翠」嘅晚餐,覺得其食物頗有水準特色,而且環境清優舒適、座位寬敞乾淨,服務員態度亦殷勤有禮;同時 👀下午茶套餐頗吸引,所以今次又嚟試下!😉👇🏻“鹵水墨魚片”~鹵水豆腐夠入味,墨魚片彈牙,醮上酸醋一齊食,好醒胃!👍🏻😋👇🏻“潮州方魚蠔仔粥”~粥夠熱,蠔仔大大粒冇沙,加埋東菇絲碎肉,有口感!👍🏻😊👇🏻“芋頭鹹肉蝦仁五穀炒飯”~五穀飯炒到一粒粒,蝦仁爽口彈牙,配合蝦米香蔥粒,香噴噴!👍🏻😄👇🏻“鴛鴦水晶包”~豆沙併奶皇、皮薄餡靚,都唔錯!😉👇🏻“咖啡、奶茶”就比較麻麻,始終唔係西餐廳,冇咁正宗!😅

👇🏻“鴛鴦水晶包”~豆沙併奶皇、皮薄餡靚,都唔錯!😉

👇🏻“咖啡、奶茶”就比較麻麻,始終唔係西餐廳,冇咁正宗!😅

2022-02-10
2022-01-12 488 浏览
同朋友食飯,揀左間上海菜館,咁啱仲做緊信用卡優惠,就點左呢呢個套餐。😋😋包括前菜1款,家常小菜2款,仲有飯或拉麵,飲品或甜品。前菜點鎮江排骨,醃得好入味,酸酸甜甜,好開胃,要俾個like👍🏻點心揀左不等你小籠包,皮薄餡靚又juicy,當然冇得輸啦😚小菜點左京蔥爆牛肉,瑤柱賽螃蟹。2碟賣相唔錯,牛肉鮮嫩,好有鑊氣。瑤柱賽螃蟹好滑,有驚喜,用黎餸飯/麵一流😋麵和飲品類方面,上海粗炒有點硬,略嫌失色,🙃但估唔到杯檸檬薏米水幾好味😆呢間餐廳整體食物高質,坐位算寛敞舒適,係食飯聊天嘅好地方

包括前菜1款,家常小菜2款,仲有飯或拉麵,飲品或甜品

點心揀左不等你小籠包,皮薄餡靚又juicy,當然冇得輸啦😚

呢間餐廳整體食物高質,坐位算寛敞舒適,係食飯聊天嘅好地方
2021-12-15
2021-12-11 355 浏览
超久沒去翡翠拉麵小籠包吃飯了原來最近有蟹粉套餐(但今次沒試🤣)還是HSBC的二人餐最划算總共$3XX有一份前菜,一份小吃(例如小籠包),兩份主菜,一份麵或炒飯,兩份飲品或甜品飽到捧著肚子離開個人推薦小籠包 酸菜魚和拉麵在餐廳看到有師父在即場「拉」麵麵條非常有筋道 配上酸辣湯一絕 👍👍👍另外酸菜魚裡面竟然已經有寬粉了蠻好吃的 😋😋😋
超久沒去翡翠拉麵小籠包吃飯了
原來最近有蟹粉套餐(但今次沒試🤣)
還是HSBC的二人餐最划算

另外酸菜魚裡面竟然已經有寬粉了
蠻好吃的 😋😋😋
用餐时段
2021-11-24 266 浏览
食過時代 , 西環的翡翠拉麵紅燒牛展麵,此次途經將軍澳,想不到吃什麼,見翡翠拉麵就太想念紅燒牛展麵,進店上菜,踫釘了。湯底好大面粉味,沒有牛骨香,面條一餅餅。非常失望。再者鍋貼即叫即上,是早早整好,鍋貼已穿沒包住湯汁。此次光顧,非常失望,這個價錢不值,希望改善。

再者鍋貼即叫即上,是早早整好,鍋貼已穿沒包住湯汁。

此次光顧,非常失望,這個價錢不值,希望改善。
紅燒牛展拉麵
2021-11-07 410 浏览
今日同媽咪喺將軍澳行完街,老人家鍾意食上海野,咁啱Popcorn有間翡翠拉麵小籠包,就一定要去試試。我哋叫咗五個餸,有椒麻酸菜魚、不是雞火炒飯、雞火炒飯、上海小籠包、香煎素鵝。椒麻酸菜魚 - 我哋叫咗小辣,酸酸辣辣好好味,裏面仲有酸菜同粉皮,魚仲係脆肉鯇非常爽口。不是雞火炒飯 - 第一次食椰菜花炒嘅所謂飯,非常健康仲好飽肚,有雞肉火腿加椰菜花,唔使另外再叫一碟菜。雞火炒飯 - 呢碟就真係用雞肉火腿炒飯,味道都非常好。上海小籠包 - 小籠包非常多肉汁,皮薄非常有水準香煎素鵝 - 煎到好香脆,裏面包着有冬菇粒,配埋醋食一流。總括嚟講媽媽非常滿意呢餐飯

雞火炒飯 - 呢碟就真係用雞肉火腿炒飯,味道都非常好。

上海小籠包 - 小籠包非常多肉汁,皮薄非常有水準

香煎素鵝 - 煎到好香脆,裏面包着有冬菇粒,配埋醋食一流。

總括嚟講媽媽非常滿意呢餐飯
不是雞火炒飯
雞火炒飯
香煎素鵝
2021-11-07
不是雞火炒飯
香煎素鵝
2021-11-07 221 浏览
第一次嚟呢間食,上菜勁慢,等咗半個鐘先有嘢食,等成個鐘最後兩款都未嚟,一問店員,佢就即刻「搬兩碟嘢」過來,跟住兩碟都係全部凍哂!即係話兩碟嘢唔知等咗幾耐無人理,唔追唔會俾你!無俾返佢,因為唔知要等幾耐先有,唯有照食!好差!
好差!
2021-11-03 179 浏览
星期五收工後同屋企人係將軍澳搵食,見翡翠唔洗排隊就去試下,因為已經好幾年無食過。由於正逢食蟹季節,坐落即時叫左個蟹粉小籠包試下,跟著再加鱔糊炒拉都、鎮江肴肉、甜酸魚同鍋貼。個蟹粉小籠包食落比平時的豬肉多了一陣蟹肉香味,而且有蟹油,會比較膩,但非常好吃,不過唔好食太多,驚膽固醇高。鱔糊麵都炒得出色,夠乾身,唔會太多汁,食完唔會成碗油。甜酸魚就好滑,酸酸地幾醒胃。鍋貼煎得好鬆脆,如果入面多d肉汁就更好。鎮江肴肉就一般啦,因為係冷盤,天氣熱食先會食。總結成餐都唔錯,而且價錢合理,同埋唔洗等位。

蟹粉小籠包
2021-10-29
蟹粉小籠包
2021-09-08 317 浏览
今天有幸來到popcorn光顧直寶號, 可惜食物質素強差人意比較偏鹹。 我叫了一個午餐 係鹵水鵝肉加潮州炒麵線 那個麵線入口比較鹹, 跟服務員講 換來一個更鹹。 最後建議更改食物, 便叫了一個欖菜肉碎炒飯走鹽少鹹, 結果都係要帶回家加白飯才可入口, 真令人失望!!😂😂😂
2021-09-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-09-04 275 浏览
今日叫左個HSBC 2個套餐$328, 不加埋三人茶錢再加一,其實已經$400首先個椒鹽黃金豆腐,豆腐個皮好脆,但椒鹽味比較淡,鍾意濃味嘅我就覺得唔係咁夠。而上海小籠包,我就覺得10分出色,因為個皮超薄,而且肉汁多,肉質亦滑,所以呢個好好食👍🏻瑤柱賽螃蟹,瑤柱就唔算好多,蛋白亦都唔夠滑,而且味道單一,食食吓比較悶,所以兩個人食唔晒紅燒獅子頭,有兩大粒,一人一粒其實幾多,而且配有好多娃娃菜,啲菜吸晒啲味,D菜幾入味。五香牛肉拉麵,我覺得個拉麵一般,但係個五香牛肉好味,夠林夠入味,所以呢度攞返分。最後嗰餐可以跟豆漿、薏米水或者酒釀丸子。兩個又選擇唔一定要相同,幾多!呢個二人餐,如果真係兩個人食,份量真係比較多,除非你夠大食,否則三個人都可以👌🏻

2021-09-04
2021-08-28 195 浏览
見到平時排晒長龍,今次就試吓啦瑤柱賽螃蟹🦀️蛋花味~~冇乜特別,冇咩味道😅😅😅清清淡淡咁。燒椒小皮蛋口感好怪,唔係平時爽口嘅皮蛋!味道有啲九唔搭八,口感同埋辣味唔夾⋯中間嗰舊凍豆腐反而OK幾滑;配合辣油幾好食😋椒麻酸菜魚人哋色香味俱全,佢就臭膠味啲魚都好膠,食落去個口感都係膠,咩事情?酸菜魚入邊嘅紅薯粉由於個湯底太膠,成碗野都係臭膠味。上海小籠包湯多皮薄餡靚!👍🏻👍🏻👍🏻上海粗炒難食,冇鑊氣,仲衰過自己煮。凍檸檬薏米水唔好飲,甜得濟
見到平時排晒長龍,今次就試吓啦

瑤柱賽螃蟹

瑤柱賽螃蟹🦀️
蛋花味~~
冇乜特別,冇咩味道😅😅😅清清淡淡咁。

燒椒小皮蛋

燒椒小皮蛋
口感好怪,唔係平時爽口嘅皮蛋!
味道有啲九唔搭八,口感同埋辣味唔夾⋯
中間嗰舊凍豆腐反而OK幾滑;配合辣油幾好食😋

椒麻酸菜魚
人哋色香味俱全,佢就臭膠味
啲魚都好膠,食落去個口感都係膠,咩事情?

酸菜魚入邊嘅紅薯粉
由於個湯底太膠,成碗野都係臭膠味。

湯多皮薄餡靚!👍🏻👍🏻👍🏻
上海炒粗面

上海粗炒

難食,冇鑊氣,仲衰過自己煮。

凍檸檬薏米水

凍檸檬薏米水

唔好飲,甜得濟

2021-08-14
朋友喺呢頭附近放工,睇咗呢個商場咁多間嘅餐廳,最後揀咗翡翠拉麵小籠包,入到去先知原來佢係做埋潮州菜,但梗係食返佢老本行,上海野啦😛其實已經好多年冇食,因為之前覺得水準好似下降左,同埋上海嘢其實都好多選擇,有陣時都想食返啲小店,感覺好似傳統啲😂今次反而覺得口水雞係有啲意料之外,口水雞其實最重要應該都係個醬汁,佢醬汁好惹味,又夠辣,只係雞件略嫌凍咗少少,否則應該更好味 !上海炒年糕就真係一般,香港仔天龍樓做得更好!而小籠包就更加一般般,出面有好多做得更好,唔知道係師傅問題定係因為連鎖式嘅問題?到最後原本想叫高力豆沙, 9:10叫,話賣晒,咁就算啦😅😅😅

口水雞

2021-06-04
口水雞
2021-05-31 402 浏览
今次到朋友想食上海菜, 就黎到呢間都唔少人排隊既餐廳啦!大約等左三個字左右有位,餐廳都尚算安靜既!菜肉雲吞麵朋友點左呢個雲吞麵, 雲吞既數量都算多同埋都幾大隻!皮唔算好薄,但都唔會厚好唔好味既!不過不失啦!個湯底幾清,面底都有彈性同唔太粉!煎蠔餅煎蠔煎食到一半先記得影相有少少油膩,不過好多蠔仔係入面,都算香既!椒鹽九肚魚呢個炸野就一般般,九肚魚好細好細條,雖然量好多,但就炸粉比較厚檸檬薏米水食咁多炸野,飲番杯檸檬意米水就可以清一清熱同refresh番晒!都唔錯嫁

菜肉雲吞麵
朋友點左呢個雲吞麵, 雲吞既數量都算多同埋都幾大隻!

煎蠔煎食到一半先記得影相
有少少油膩,不過好多蠔仔係入面,都算香既!

椒鹽九肚魚
椒鹽九肚魚