餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

早兩日行PopCorn,肚仔餓搵餐廳,見到翡翠拉麵小籠包做緊一款養顏養生菜式,聽到養顏2個字就已經心動要試呢款養顏養生菜式其實係以食療進補,佢地利用珍貴嘅食材研製出養生食譜,並且達致養顏功效。食材有人蔘、黑蒜、淮山等。滋補之餘亦有助調理體質,增強身體抵抗力。🌟人蔘雞湯小籠包 蔘味好出而且份量都好足,一碗有手指公咁大支既人蔘,小籠包皮未係最薄,但餡料湯汁都做到足,正!🌟人蔘雞湯拉麵​​ 麵質相當爽彈,湯頭雞味非常濃郁,亦有陣陣蔘味,炸蒜絲撈埋落個麵相當惹味 😋😋🌟黑蒜淮山煨牛尾​​​ 黑蒜非常之多,味道酸酸甜甜,口感亦軟嫩,感覺好似食緊梅子一樣;牛尾好大舊,煨得相當軟腍入味;淮山切到好似韓國年糕咁,有趣搶眼亦很有口感,哈🌟淮山蘆筍炒魚片​​​ 淮山和蘆筍相當爽脆,相比煨牛尾,炒魚片既准山更爽脆,魚片相當厚身肉質都實淨。啖啖肉!🌟鎮江肴肉 酸酸甜甜相當開胃🌟芒果🥭愛玉特飲唔會好甜,仲有愛玉喺底,口感豐富,必飲!🌟青檸🍋‍🟩話梅梳打口味清新相當解膩今餐除了食療外,還會送出一套@JaneClare 草本護膚中藥(漢方) 美容護膚品,真係又食又拎呀🩷 就嚟母親節,你哋都帶屋母親一齊去又食又拎啦!

🌟人蔘雞湯小籠包

🌟人蔘雞湯拉麵​​

🌟黑蒜淮山煨牛尾​​​

🌟淮山蘆筍炒魚片​​​

🌟鎮江肴肉
酸酸甜甜相當開胃

🌟芒果🥭愛玉特飲
唔會好甜,仲有愛玉喺底,口感豐富,必飲!

🌟青檸🍋‍🟩話梅梳打
口味清新相當解膩

今餐除了食療外,還會送出一套@JaneClare 草本護膚中藥(漢方) 美容護膚品,真係又食又拎呀🩷 就嚟母親節,你哋都帶屋母親一齊去又食又拎啦!我冇介紹錯㗎😉

最後,容許我讚揚一下Popcorn這間店的員工服務態度,佢哋呢度嘅員工全部都好Nice 好service,我提出的要求佢地都無黑面,10年難得一遇既優質服務態度。

環境:採光100%,環境乾淨,座位舒服
服務態度: 100%優質
食物質素: 100分
回頭率:100分
2024-05-08
用餐时段
晚飯叫咗翡翠拉麵小籠包外賣,堂食好少人,似乎大家都去晒旅行,外賣做緊特價,叫咗一個上海粗炒、一個雞火炒飯、一盒小籠包同埋一盒煎鍋貼,拎到返屋企雖然凍咗少少,但味道依然唔錯,個小籠包湯汁味濃,皮唔算厚,肉餡亦唔會過多,外賣嚟講質素幾好,煎鍋貼雖然未算爆汁,但都做到鎖住肉汁,而且皮煎得幾香脆,唔錯,只係個皮稍嫌厚咗啲啲,至於個上海粗炒,味道稍淡,但所有麵條上色均勻,菜同肉嘅份量適中,加上少少豆瓣醬,彌補到味道嘅不足,最後個雞火炒飯,炒嘅技術唔錯,飯粒乾身粒粒均勻,雞肉比較淡,金華火腿味道彌補雞肉嘅淡味,但火腿切粒略嫌有少少大小不均,但整體味道合格有餘,價錢仲要做緊半價,性價比幾好。
食物:3/5      環境:4/5      服務:4/5      性價比:2/5      食物:  4個人叫左4款食物試下(1) 嫩雞煨麵: 清淡之選,味道正常,清湯帶點菜同雞味 。麵底太稔,食落口感有d糊糊地,不是我喜歡的口感。(2) 炒鱔糊:好食,但價錢貴份量少。鱔個種味未必人人接受到。(3) 炸排骨上海麵:算係飽肚同稍平之選。即炸排骨夠熱,但炸份多。(4) 鎮江餚肉:肉同肉凍比例正常,味正常,但呢種食法又係未必人人接受到。    環境: 正常餐廳設計,位置和隔離間距正常。服務: 正常, 會主動斟水    性價比: 價錢偏貴,份量偏少,食物質素一般,難以返食
食物:3/5
環境:4/5
服務:4/5
性價比:2/5

食物:  4個人叫左4款食物試下

環境: 正常餐廳設計,位置和隔離間距正常。
服務: 正常, 會主動斟水
性價比: 價錢偏貴,份量偏少,食物質素一般,難以返食
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-12-30 219 浏览
嘩!今次試咗呢間餐廳,真係一個「味」不敵的驚喜🍽️!首先,個牛筋凍真係做得夠格,牛味濃郁得嚟不過膩,加咗蒜蓉一齊食,味道更加提升!而宮廷醬茄子夠哂味,冷盤嘅形式又夠新鮮別緻,唔油膩得黎還有股微微的辣味喺舌頭上嗌醒。砂窩雲吞雞真係一言難盡,雲吞大小啱啱好,咬落去那個菜肉餡又彈牙又鮮美,佢嘅湯底呢,純淨鮮甜。講到蟹粉小籠包,真係神作!蟹肉香濃入味,個湯汁甜到心坎入面去🥢。嗰碟雪菜蝦仁炒飯,啖啖都喺高手,粒粒分明嘅飯粒承載著雪菜嘅鹹香,每一啖都咁滿足!如果你鍾意咸香微酸,呢個絕對係你嘅菜。食完之後,覺得簡直好過癮,食物質素同埋整體嘅享受真係超出預期,絕對值得再嚟!下次想同家人朋友分享呢一間唔錯嘅地方👨‍👩‍👧‍👦,推介度五顆星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️!

2023-12-28 153 浏览
食過唔少拉麵同小籠包,但係翡翠嘅手藝真係令我心水直流🥟!今次呢,我一落座就揀咗呢隻必食嘅小籠包。一啖落去,皮細滑,耐咬又唔易破,每個包包裡面嘅湯汁香滑滿溢,豬肉餡瞓就瞓,有肉感又唔肥膩,真係好正!唔止小籠包,翡翠拉麵亦有出色,麵條Q彈得嚟唔爛,湯底濃郁夠味,真系飲到最後一滴都要掃曬。同場加映嗰個紅油抄手,香辣得嚟唔過火,鹹香開胃!正到拍案叫絕,食得出嗰種辣得嚟又回甘嘅滋味。雖然唔係每間都會做嘅火腿烤雙坊仲要一試!就算價錢稍高,但係份量同質素都係一流,脆脆嘅腐皮捨住滑嘅肉,加上嗰陣陣火腿香,大晒啊!嚟到翡翠,我好欣賞佢哋持家嘅菜式之餘,仲整合咗現代化嘅環境,用餐體驗係真正舒服抵讚。下一次,我務必再嚟嘗多啲潮州系列,稍稍解饞一下,翡翠,值得一試再試!👍🍜🌟

2023-12-08 165 浏览
主要是想食小籠包,呢間地方大,好多座位,坐得舒服。小籠包依然好食,另外叫了生煎包,酸辣湯麵,餵麵,金銀蛋上湯時蔬。個上湯時蔬幾好食,其他食物都不過不失,沒有特別好味道。
主要是想食小籠包,呢間地方大,好多座位,坐得舒服。

個上湯時蔬幾好食,其他食物都不過不失,沒有特別好味道。

2023-10-01
2023-11-10 181 浏览
朋友帶我黎食,環境好大,又坐得舒服,可以慢慢傾計!今次食豆乾炒豬爽肉,本身自己不嬲好中意食炒豬肉🤤🤤辣辣地,好惹味仲有湯飲試左個原盅清燉雞湯,好滋潤又少油🤭
朋友帶我黎食,環境好大,又坐得舒服,可以慢慢傾計
仲有湯飲
試左個原盅清燉雞湯,好滋潤又少油🤭
2023-10-03 212 浏览
突然想食中式嘢,就去網上外賣平台揾間餐廳嗌野食。趁係下午茶時間,我地叫咗一碗麵同一份炒飯,仲有小籠包同埋鍋貼等小食。整體黎講,呢啲嘢食都好食唔錯,份量都好足夠。可惜野食有啲凍。總括黎講,呢一餐算係好不錯嘅食飯體驗。
2023-09-30
外卖自取
2023-09-11 215 浏览
方魚蠔仔粥超級熱辣辣,蠔仔的份量很多,很鮮嫩一口咬下去時爆汁方魚塊很脆身,應該是炸過或者烤過的這個蠔仔粥口感比較像港式泡飯白飯泡得軟綿綿的很好吃而且份量也比較大,起碼盛了五至六碗另外配上前菜一起吃剛剛好,分別有醃製過的酸紅蘿蔔和白菜酸酸甘甜的十分好吃乾煸四季豆四季豆炒得超級香,四季豆處理得很乾淨吃時沒有菜渣而且這碟餸份量也不少肉粒比較碎,炒得比較乾身焦香整體是比較鹹香的很適合下飯另外服務員的態度也很好,食飯期間不斷幫我們添茶水,十分滿意。
方魚蠔仔粥
超級熱辣辣,蠔仔的份量很多,很鮮嫩
一口咬下去時爆汁
方魚塊很脆身,應該是炸過或者烤過的
這個蠔仔粥口感比較像港式泡飯
白飯泡得軟綿綿的很好吃
而且份量也比較大,起碼盛了五至六碗

另外配上前菜一起吃剛剛好,
分別有醃製過的酸紅蘿蔔和白菜
酸酸甘甜的十分好吃

乾煸四季豆
四季豆炒得超級香,四季豆處理得很乾淨
吃時沒有菜渣
而且這碟餸份量也不少
肉粒比較碎,炒得比較乾身焦香
整體是比較鹹香的
很適合下飯

• 方魚蠔仔粥
2023-08-20 276 浏览
成年都無食過上海野,見今晚屋企咁齊人,即興去樓下間翡翠拉麵食晚飯。今晚有7大1小,加埋成8個人,叫左佢地依家做緊架晚市優惠,6人套餐,有HSBC信用卡仲有折,折實為HKD1228 (呢個係星期1-4個價錢)可能以前成日幫襯開,對佢有一定架期望,好坦白,今晚架味道真係令我地成家都有點失望🥺🥺前菜揀左花雕醉雞同雞絲粉皮, 屋企人話凍左d點心係上海小籠包,好味😋湯係三鮮海皇羹,我個人覺得好一般海鮮係松子魚 (糖醋),一來到條魚都晤算好大條,晤知係晤係麵粉太多,我只係食到好多麵粉😢小菜我地揀左回鍋肉配薄餅,重慶水煮牛肉,糖醋雞球。先講下回鍋肉配薄餅,個肉OK 架,但薄餅就厚左d另外個重慶水煮牛肉,我地叫左小辣,但可能寫單個個無聽到或者寫漏左,食左一啖大家都覺得晤係小辣架,係大大辣啦最後係個糖醋雞球,不過不失蔬菜係金銀蛋浸波菜,賣相其實算係好架,但個味就淡左d主食揀左木須肉炒拉麵同臘味炒菜飯。臘味炒菜飯都算好食木須肉炒拉麵就淡左d埋單$1472.8, 大家都係覺得晤值架.. : (

前菜揀左花雕醉雞同雞絲粉皮, 屋企人話凍左d

點心係上海小籠包,好味😋

湯係三鮮海皇羹,我個人覺得好一般

最後係個糖醋雞球,不過不失

蔬菜係金銀蛋浸波菜,賣相其實算係好架,但個味就淡左d

主食揀左木須肉炒拉麵同臘味炒菜飯。臘味炒菜飯都算好食

木須肉炒拉麵就淡左d

埋單$1472.8, 大家都係覺得晤值架.. : (
2023-05-28 449 浏览
先講地方環境餐廳光猛,裝修舒服,但不知道是否不夠人手,服務員用來送餐的手推車,簡直係污糟到不得了,還有好多格下欄車滿晒放在側邊,令人視覺效果不好,食物唔知幾時開始翡翠拉麵有潮州嘢食,感覺上有啲不倫不類,結果都係不知所謂最過分嘅係蠔仔粥同埋韭菜豬紅蠔仔粥裏面有兩三隻蠔仔臭㗎韭菜豬紅,好明顯係擺落微波爐叮出來的。員工服務今時今日,香港飲食業算係唔錯,畢竟將軍澳都是做街坊生意。溫馨提示,他們有啲地方係open kitchen,可唔可以唔好放膠西及真係要保持地方清潔,因為客人會睇到的。
先講地方環境

食物
最過分嘅係蠔仔粥同埋韭菜豬紅
蠔仔粥裏面有兩三隻蠔仔臭㗎
韭菜豬紅,好明顯係擺落微波爐叮出來的。

員工服務
今時今日,香港飲食業算係唔錯,畢竟將軍澳都是做街坊生意。
蠔仔餅
蠔仔粥
煎鍋貼
燒乳鴿
2023-04-25 329 浏览
家人很喜歡吃上海菜,很多時我們都會一家人到翡翠拉麵小籠包,因為美食很多元化,大家可以點大家喜歡的菜式,而且性價比算高,一家人到外面吃飯可以一試!❤️❤️我們每次都會點酸辣湯麵,酸酸辣辣的很開胃!另外小籠包是必定要試,皮還算薄,肉質很鮮甜多汁👍🏻👍🏻另外我們都會點奶油津白,因為他的奶油香味很濃郁,小朋友都很喜愛吃!另外他的炒咕嚕肉都是非常出色,甜酸甜酸,而且炸後非常有口感!最後我必定會點炸銀絲卷,因為加煉奶吃,簡直是像甜品一樣好吃!😋😋😋

2023-03-07 394 浏览
同朋友星期日想搵個地方慢慢嘆傾計邊食野,星期日周圍都係人,難得依間有位,仲可以坐左差唔多整個下午,侍應都好好,不時會嚟添茶,都唔會經常打擾,亦冇催我地走。平時偶爾想食上海野都會嚟食午餐,每次嚟必點1. 香煎素鵝外皮煎得香脆,包住冬菇素菜等內餡,好好食2. 回鍋肉薄餅回鍋肉好夠味,配搭香豆乾同蔬菜等一齊用薄餅包住食 非常惹味👍🏻👍🏻3. 上海小籠包皮薄湯汁足,輕輕夾起,咬一啖,啜一啜湯汁,正👍🏻

平時偶爾想食上海野都會嚟食午餐,每次嚟必點
1. 香煎素鵝
外皮煎得香脆,包住冬菇素菜等內餡,好好食
2. 回鍋肉薄餅
3. 上海小籠包
皮薄湯汁足,輕輕夾起,咬一啖,啜一啜湯汁,正👍🏻
  • 香煎素鵝
  • 回鍋肉薄餅
2023-01-26 395 浏览
今日同老人家一行4人去食午餐。柯打咗個4人餐。食物質素麻麻,賣相欠佳,最緊要服務態度敷衍了事。獅子頭唔好食,過量用粉豆腐好少。酸辣湯好似漿糊,賽螃蟹紅獅子頭嘅賣相令人食欲不振。雞絲粉皮不過不失。除咗小籠包仍然保持水準,其他不值一提。餐後有湯丸作甜品但奇怪地只上了兩碗,因此向一位年輕嘅男侍應生查詢,佢好求其地回應:「係呀只得4粒!」明顯地佢只係敷衍回答。其實,如果佢好聲好氣解釋係可以接受,畢竟大家都已經食飽亦無需浪費,但如此服務水平出自一家自詡米庭蓮一星嘅食肆係令人失望。

獅子球
金銀蛋時蔬
賽螃蟹
雞絲粉皮
酸辣湯
2023-01-26
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 小籠包
2022-11-26 366 浏览
裝修後第一次幫襯勁勁勁勁勁難食全餐好食食垃圾咁羊腩煲全部都係骨 椒鹽豆腐 求其炸兩下 加少少味粉喺面上海粗炒 完全冇味垃圾之中既垃圾裝修錢質素尚可,裝修後不嵌入目極差用餐體驗劣食!
裝修後第一次幫襯
勁勁勁勁勁難食
全餐好食食垃圾咁
羊腩煲全部都係骨
椒鹽豆腐 求其炸兩下 加少少味粉喺面
上海粗炒 完全冇味
垃圾之中既垃圾
裝修錢質素尚可,裝修後不嵌入目
極差用餐體驗
劣食!