餐厅: 翡翠拉面小笼包
资讯:

餐厅: 翡翠拉面小笼包
资讯:

为推动全港减盐减糖新饮食文化及新生活态度,食物及衞生局、降低食物中盐和糖委员会及食物环境衞生署食物安全中心推出了《少盐、少糖、少 • 确幸》餐饮联盟,参与食肆会提供少盐少糖选项予顾客,部份更会提供特定减盐减糖菜式。参与减盐减糖食肆会获发计划标志,以供张贴於店舖内,供顾客识别。详情可在此浏览:https://rssless.hk

2018-07-28 235 浏览
机场接机大楼其实冇乜野食好拣,唔想颓颓食太兴碟头饭同何洪粉面,所以拣间上海菜,以为特色啲好味啲。但我嘅想法大错特错啊。先黎个担担面,个汤劲水,唔系平时食到嘅浓厚汤底,仲要冇花生酱味,口感都食唔出有花生酱嘅黏。碗面连肉碎都冇粒,只有面,汤,同啲葱同芝麻。呜啊,个汤嘅味道仲要有种其怪、唔应该出现嘅酸辣味同芫茜味,估唔到担担面可以咁难食。小笼包就尚可啦,个皮同汁都ok嘅,但啲肉就鸡鸡地咁。仲有个萝卜丝酥饼同中国茶,等左劲耐都冇黎。明明隔离枱迟过我地嗌茶,佢地都有得饮先最尾啲野追左追至上齐,嗌左四样野,有两样都漏单要催期间见店员上菜、应客人都冇乜礼貌,上隔离枱客时就咁dum低碗野就走黎到嘅时候都系热辣辣的,算佢系即整。不过味道真系。。。中下。个酥皮都ok嘅,入面萝卜馅太水,又冇乜味总结系,无论服务定味道都差,可能都冇下次了。

但我嘅想法大错特错啊。
担担面

小笼包

小笼包就尚可啦,个皮同汁都ok嘅,但啲肉就鸡鸡地咁。

最尾啲野追左追至上齐,嗌左四样野,有两样都漏单要催

萝卜丝酥饼

总结系,无论服务定味道都差,可能都冇下次了。
岩岩番到香港 突然想食下中菜。但又太夜。唯有系机场食完先番屋企训教。虽然系夜晚11点,但都仲有好多人排队食。都等左10分钟。我见到入面既楼面做到迷失自我。讲番正题,一坐底左,我就叫左成几日无饮既冻0T。一饮即刻好满足。。讲左太多提外话,讲番佢既菜式,味道的确唔错。但比出面贵左。感觉上有d唔抵。无计机场食野系贵d嫁啦。

2018-06-30
$120 (宵夜)
2018-06-28 137 浏览
落机之後即刻搵野食决定左食呢间之後谂住等位等5个位会好快但其实都等左几耐下有10-15分钟以上野食唔错面偏少价钱略贵职员嘅服务都唔错的因为都理解多工时工作同多客人嘅辛苦
落机之後即刻搵野食
职员嘅服务都唔错的
因为都理解多工时工作同多客人嘅辛苦
2018-06-27
2018-06-25 128 浏览
一落机谂住食番个lunch 去番平时有去的翡翠拉面馆但由经理带位到员工服务都可以话差到无朋友香港待客服务质素真是给这间餐厅降低食物质素已经很一般,但在机场可以服务差成咁,真系大大影响香港形象!
一落机谂住食番个lunch
去番平时有去的翡翠拉面馆
但由经理带位到员工服务都可以话差到无朋友
香港待客服务质素真是给这间餐厅降低
落机又累又饿!就直接系arrival hall 搵餐厅医饱左肚仔先😗等左一分钟就有位了😝两个人叫左两个四川担担面 (两条辣椒辣度)同小笼包share!朋友加辣(姐姐话尽做😌)辣度够既!不过面本身太柔软😂有点儿太软身!可能因为我本身喜欢有咬嚼感既面🤣🤣🤣有小小失望!大推小笼包!皮薄!爆多汤汁!原粒食!d 汤系个口到大爆发🤣🤣🤣🤣正!!!! (小心烫口😛 或者唔小心食到成身都系汤)员工价有9折!哈

等左一分钟就有位了😝

两个人叫左两个四川担担面 (两条辣椒辣度)
同小笼包share!

朋友加辣(姐姐话尽做😌)

大推小笼包!

员工价有9折!哈

2018-04-22 226 浏览
平时嘅翡翠拉面我都几锺意,但系机场呢间真系唔得。价钱无办法比较,但系碗上海汤粗面面质粗糙,汤得个咸字,啲椰菜好似无煮过咁好硬。好彩碗雪菜肉丝面还可以,希望餐厅唔好做衰自己个名。
2018-04-22
早餐
2018-04-11 208 浏览
今日黎机场系送机 唔系飞屋企人系外国返黎既 所以佢地想食中式野系Terminal 1都无咩可以选择 度度都多人我地就去食翡翠拉面等大枱都有一定既难度呀!系繁忙时间等左起码45分钟先有位 企到脚仔软坐底左即叫野食 好肚饿呀!先叫左个 蒸素菜包 花素蒸饺 上海排骨拉面等齐人再叫左上海粗炒、四川担担面、菜肉云吞汤拉面、麻酱青瓜拌粉皮、鲜肉锅贴、上海小笼包素菜包同素饺 个馅都系一样 皮厚馅靓上海排骨拉面既排骨 炸到金黄色 肉质又好 正四川担担面 好够辣味 好岩我口味上海小笼包 又好juicy 连小妹妹一个人都食哂一笼
今日黎机场系送机 唔系飞
屋企人系外国返黎既 所以佢地想食中式野
系Terminal 1都无咩可以选择 度度都多人
我地就去食翡翠拉面
坐底左即叫野食 好肚饿呀!
先叫左个 蒸素菜包 花素蒸饺 上海排骨拉面
上海粗炒
上海小笼包
  • 鸡丝粉皮
2018-04-02 191 浏览
今日去接机有d肚饿,见好耐冇食过担担面,就㨂左crystal jade, 点知中㑀得好犀利,个面尼到我打左个突,好似汪洋中一条船,成碗水汪汪,d汤好似加d酱落滚水度,完全沟唔埋,一d花生碎都冇,花生香味更加系零,収成62蚊一碗,加埋一70蚊;我明白机场价钱会贵d,不过d野食都要合格ga; 问佢攞抔水,话要收8蚊,小家到;不过都算,招牌担担面都咁唔掂,如果厨房唔够人手,不如唔好做早餐,收得咁价钱,比d良心la唔该;crystal jade 管理阶层唔该正视吓呢个问题,唔好一未挂住开分店,遅早会做坏招牌
2018-03-31
2018-01-12 272 浏览
平时都几锺意食翡翠拉面小笼包,今日去到机场准备去旅行见到,於是就入去食啦。本身都预咗系机场食会贵少少,但系估唔到伏到咁。首先茶水方面,平时去开都会比杯茶或者水你饮吓。机场嗰间,一去到水都冇杯,後尾先发现原来连要杯水都要加八蚊鸡。其他食物亦都比出面贵好多,一个炒饭都要成差唔多$100。我叫左碗$60嘅担担面,正常担担面最面应该点都有少少肉碎,我个碗一粒肉都冇。咁嘅价钱咁嘅份量早知食麦当劳或者谭仔好过。

咁嘅价钱咁嘅份量早知食麦当劳或者谭仔好过。
2018-01-12
2017-12-04 249 浏览
叫左一个担担面,一个酸辣汤拉面。个酸辣汤拉面好食,担担面整错左,唔肯同我换,所以送个负评比你地。你地服务一塌糊涂,对得大陆客多,无文化。话说一入餐厅,5点钟无咩人,个waitress叫我地随便坐,指住一边卡位,甘我就坐系佢指既方向既4人台。叫完野食一阵,另外一个waitress又过黎叫我地搬去第二张台。之後我叫碗担担面多酱,应该系厨房睇错左变左担担面分酱,我试将酱倒落面里面,点知稀巴巴食唔到,之後叫waiter帮我换一碗,点知得到既答案系,个酱捞埋就一样,同我讲唔洗换。。。唉,如果我食到就唔会叫你换啦。。。之後我取消左个面。甘佢地就黑晒面甘,连茶都无比我地,真系好过分。食左甘多年,由一开始系尖沙咀,服务一流,到今日系机场既经验,真系好失望!以後唔会帮衬!
叫左一个担担面,一个酸辣汤拉面。

你地服务一塌糊涂,对得大陆客多,无文化。

唉,如果我食到就唔会叫你换啦。。。
之後我取消左个面。

甘佢地就黑晒面甘,连茶都无比我地,真系好过分。

以後唔会帮衬!
2017-12-04
其他
下机後,近近地拣左翡翠念住集团式食物质素应该都同其他分店一样啦晚上9:00几都好多人,等左10分钟到先入到去(要赞既系帮手处理行李的姐姐,佢做得好称职又好笑容,一见我地攞号码之後就笑晒口叫我地过去比行李佢保管,姐姐服务态度值得一赞(当日9月28日晚上9:00左右)入到去,座位逼都算,叫阿姐落单,问佢攞茶,鬼链咁讲左一堆野,我问佢讲咩,佢先讲到茶水要加8蚊每位。果然系机场食野念尽办法收多你钱,是但啦都要啦!点知隔离都系要茶,个姐姐即刻话冲比你,但我地等左5分钟咩都无最後要叫先比😩😩😩😩😩😩😩咩事呀?!隔离2张台叫野食比我地迟但早上我地都只系叫鸡丝粉皮,手抓饼同堆排骨拉面3样咁大把!鸡丝粉皮无问题正常,拉面面正常但个手抓饼完全完全唔松,感觉似炸脆左就算,一d都唔Q同松化,咁既质素好难食得晒最好笑系,隔离张台叫加茶,都唔会加埋比你个下劲!样样都要照!咁我比加一黎做咩?仲有!埋单亦系奇慢!!!!!!!!!!完全无规章员工认真要加强培训!
下机後,近近地拣左翡翠
念住集团式食物质素应该都同其他分店一样啦

晚上9:00几都好多人,等左10分钟到先入到去

最後要叫先比😩😩😩😩😩😩😩

咩事呀?!

隔离2张台叫野食比我地迟但早上

我地都只系叫鸡丝粉皮,手抓饼同堆排骨拉面3样咁大把!

鸡丝粉皮无问题正常,拉面面正常

仲有!埋单亦系奇慢!!!!!!!!!!完全无规章

员工认真要加强培训!

2017-09-08 301 浏览
刚刚抵港,等完行李後已晚10:30点,由於搭廉航,所以实在饿得要命,但此钟数机场选择无多,最後选了此店,因为本人认为其质素是有保证的。看餐牌前叫店员倒水,店员说要收费,$8任饮茶/水,我想为何不干趣收茶芥加一?最後我决定不要。之後点了一客小笼包、一碗嫰鸡煨面和排骨汤面。小笼包到来时只有微温,肉汁亦不热,跟其他分店的品质有很大落差!另外,嫩鸡煨面的鸡肉份量稀少,味道亦有所不及,只有排骨汤面可以接受。同时,服务态度也一般。认为在机场的店舖,无论如何是旅游人仕出/入香港之重要体验地,食品及服务态度要求都要严格一点。整体评价中下。
2017-09-07
2017-06-14 378 浏览
落机後打算同朋友食少少野,都明白拎住行李唔系好方便,唔系几好意思,不过门口带位小姐好好,安排我地摆喺附近,可以望到。叫咗菜之後,行李隔离嘅客人用完餐离开咗 ,我哋有礼貌咁问行过嘅经理,阵间可唔可以转过(隔一张枱 )去方便睇住行李,佢黑晒面咁话「执咗先啦!」,我地都吓一吓 。上菜姐姐之後好迷惘咁问我地边张枱系31……唔知关唔关事转左位事……但系枱上面根本就冇号码,我同朋友都唔识答。平时系喺其他翡翠拉面小笼包分店嘅服务都唔系咁嘅,可能机场差啲啦,人客旅客冇乜选择嘛 。
2017-06-14
2017-05-29 318 浏览
今日到机场的店 食左几个面口水鸡拉面,太咸,咸到一定要饮水。担担面,都算正常味道,吾觉好特别。排骨拉面,排骨味道ok.但汤面就完全吾觉有咩味。每个面的份量都太少,一位女仕都说吾够。店内要饮清水或茶就要港币$8(不是樽装水)。完全失望,吾会再去。
今日到机场的店 食左几个面
口水鸡拉面,太咸,咸到一定要饮水。
担担面,都算正常味道,吾觉好特别。
排骨拉面,排骨味道ok.但汤面就完全吾觉有咩味。

每个面的份量都太少,一位女仕都说吾够。
店内要饮清水或茶就要港币$8(不是樽装水)。

完全失望,吾会再去。
2017-05-28
2017-05-21 230 浏览
唔会有下次既店家。。。食物好一般,牛肉拉面好淡口。小笼包好厚皮同冰鲜买既差唔多。。。。唔值。。。行李位个安排唔好。。。。个行李位系要叫到有位又要人齐後先可以放行李系个餐厅外,咁岩好同行既人行开左去洗手间,咁我就再拿多张新既筹啦,叫到筹有位又唔入得去住又唔可以放行李先咁要排到几时先入得去食,同个姐姐讲比我放行李先又唔肯,放行李个姐姐态度真系好差,同佢沟通唔到,之後再睇番个筹写住过五个先要重新拿筹,即系明明系我拿左原本既筹只系叫过左三个人仲可以入座。。。无啦啦佢自己俾另外一个人拿行李牌先之後先问我点解放弃原本个筹,我又无食开呢间野又个时无留意到张单系叫过五个筹先要重新拿筹。咁呢个职员其实明知系我可以入去先都唔比我拿行李牌先算咩意思。。真系好差既服务。。。我无留意到我原先个筹可以照入座先系我都有问题,但个职员系明知我可以入去都唔比个行李牌我而系俾迟过我拿筹既人。佢仲话食野啫洗咩激死牙。。。个问题系佢态度好差牙讲野句句有骨。。。
唔会有下次既店家。。。
行李位个安排唔好。。。。