餐厅: 翡翠拉面小笼包
资讯:

餐厅: 翡翠拉面小笼包
资讯:

2018-10-14 396 浏览
服务态度劲差,全程黑面,职员态度恶劣!都唔知点解十机场容许啲食物同服务质素咁差既食肆系机场开分店。真系快餐店服务都好过佢。呼呵客人,唔讲以为自己争佢銭。食物难食,咁贵仲要加一服务务费,确实唔知服务左咩野,以後永不帮衬。机场来说数他最难吃,机埸arrival 几乎食过晒,全部无论食物同服务都一流。如果食想垃圾不防一试。做唔倒普通分店质素。Really very bad experience and taste is so bad . price is too expensive for this kind of rubbish food. Not recommend to try.
2018-09-28 365 浏览
出发去旅行,上机前先食个丰富早餐先😁老公拣左翡翠拉面小笼包餐厅,机场餐厅环境舒服,拎起餐牌,见到有套餐组合,当然要叫啦!套餐组合包了一杯野饮,一款小食同一款拉面。我拣左饮热豆浆,味道唔错,小食方面当然拣小笼包,同旦旦拉面❤️小笼包够热,汁非常多,食既时候要小心,会爆出来。旦旦拉面少少微辣。老公拣左牛肉面,小食拣左炸春卷,饮热柚子蜜。d春卷炸得好脆,食落好有口感,牛肉面汤唔错,牛肉多块,系细碗左少少。
出发去旅行,上机前先食个丰富早餐先😁

套餐组合包了一杯野饮,一款小食同一款拉面。
2018-09-25
$80 (早餐)
2018-09-15 295 浏览
是日去机场送我好友波哥到英国进修,check in後尚有少许时间,波哥提议去不用久等的食肆食晚饭,抬头一看,见到这间机场翡翠,波哥问我意见,我当然举脚赞成,因为我想做boss请客, 心谂四个人在这里进食,应该一千元有找,唔会太破费,我又可节省很多了。因时间有限,进店後随即下单。花雕醉鸡肉质尚算嫩滑,酒味亦浓。小笼包包皮畧嫌厚硬,但包内汤汁则泡制得宜,咬落亦弹牙可口。锅贴热度不足,煎制火喉未够,底部未能达致畧燶效果。担担面绝对是失败之作,汤碗大而无当,面量极少,除微量麻辣之感觉外,基本上完全感觉不到担担面应有的食材存在,称为麻辣斋面则可,称为担担面则完全谈不上。乾捞拉面面质尚可,味道调校祗属一般。鱼羹卖相未够色泽悦目,鱼肉尚算鲜嫩,但润滑度不足,调味一般。糖醋鱼柳卖相尚可,鱼质及调味亦中规中矩,如加配青红椒则会更悦目可口。浸苋菜材料舖排未够用心,影响卖相。咸蛋及皮蛋咬口尚可,但稍为过火,致令软滑度不足。汤圆内的黑芝麻馅料流沙度不足,甜度则算控制得宜,汤圆上的花生糖粉布排亦算平均。豆浆热度尚足,但鲜度感觉不浓,甜度则算合意。柠檬薏米水薏米烹调时间不足,稍嫌过硬,配合一片柠檬,提高了可口度。

因时间有限,进店後随即下单。

花雕醉鸡肉质尚算嫩滑,酒味亦浓。
花雕醉鷄

小笼包包皮畧嫌厚硬,但包内汤汁则泡制得宜,咬落亦弹牙可口。
上海小笼包

锅贴热度不足,煎制火喉未够,底部未能达致畧燶效果。
鲜肉锅贴

四川担担拉面

乾捞拉面面质尚可,味道调校祗属一般。
葱油乾捞拉面

宋嫂鱼羹

糖醋鱼柳

金银蛋浸苋菜

擂沙汤丸

豆浆热度尚足,但鲜度感觉不浓,甜度则算合意。
热鲜磨豆浆

热柠檬薏米水

总括而言,该店出品祗属平庸,若与其集团市区其他分店相比,有明显距离,水平有待提高。
2018-08-04 319 浏览
落机见饿,但已经成11点几,只有几间餐厅选择,选了翡翠拉面小笼包试试简简单单,叫左份小笼包及担担面,再加杯柠檬洛神花茶上海小笼包唔知系唔系夜既关系,小笼包出来系暖的,我认为要够热才好食。小笼包味道还可以,不过块皮都系略嫌厚了一点。四川担担面担担面辣辣地几开胃,面质软硬适中,唔错!柠檬洛神花茶(冻)食辣野配合冰凉既洛神花茶,爽!睇落去似冻柠宾,不过饮落是茶底,唔太甜,不错!整体都不错,如果小笼包做好D,就不失「翡翠拉面小笼包」之名了。
简简单单,叫左份小笼包及担担面,再加杯柠檬洛神花茶

上海小笼包
唔知系唔系夜既关系,小笼包出来系暖的,我认为要够热才好食。
小笼包味道还可以,不过块皮都系略嫌厚了一点。

四川担担面
担担面辣辣地几开胃,面质软硬适中,唔错!

柠檬洛神花茶(冻)
食辣野配合冰凉既洛神花茶,爽!
睇落去似冻柠宾,不过饮落是茶底,唔太甜,不错!

2018-07-28 251 浏览
机场接机大楼其实冇乜野食好拣,唔想颓颓食太兴碟头饭同何洪粉面,所以拣间上海菜,以为特色啲好味啲。但我嘅想法大错特错啊。先黎个担担面,个汤劲水,唔系平时食到嘅浓厚汤底,仲要冇花生酱味,口感都食唔出有花生酱嘅黏。碗面连肉碎都冇粒,只有面,汤,同啲葱同芝麻。呜啊,个汤嘅味道仲要有种其怪、唔应该出现嘅酸辣味同芫茜味,估唔到担担面可以咁难食。小笼包就尚可啦,个皮同汁都ok嘅,但啲肉就鸡鸡地咁。仲有个萝卜丝酥饼同中国茶,等左劲耐都冇黎。明明隔离枱迟过我地嗌茶,佢地都有得饮先最尾啲野追左追至上齐,嗌左四样野,有两样都漏单要催期间见店员上菜、应客人都冇乜礼貌,上隔离枱客时就咁dum低碗野就走黎到嘅时候都系热辣辣的,算佢系即整。不过味道真系。。。中下。个酥皮都ok嘅,入面萝卜馅太水,又冇乜味总结系,无论服务定味道都差,可能都冇下次了。

但我嘅想法大错特错啊。
担担面

小笼包

小笼包就尚可啦,个皮同汁都ok嘅,但啲肉就鸡鸡地咁。

最尾啲野追左追至上齐,嗌左四样野,有两样都漏单要催

萝卜丝酥饼

总结系,无论服务定味道都差,可能都冇下次了。
岩岩番到香港 突然想食下中菜。但又太夜。唯有系机场食完先番屋企训教。虽然系夜晚11点,但都仲有好多人排队食。都等左10分钟。我见到入面既楼面做到迷失自我。讲番正题,一坐底左,我就叫左成几日无饮既冻0T。一饮即刻好满足。。讲左太多提外话,讲番佢既菜式,味道的确唔错。但比出面贵左。感觉上有d唔抵。无计机场食野系贵d嫁啦。

2018-06-30
$120 (宵夜)
2018-06-28 145 浏览
落机之後即刻搵野食决定左食呢间之後谂住等位等5个位会好快但其实都等左几耐下有10-15分钟以上野食唔错面偏少价钱略贵职员嘅服务都唔错的因为都理解多工时工作同多客人嘅辛苦
落机之後即刻搵野食
职员嘅服务都唔错的
因为都理解多工时工作同多客人嘅辛苦
2018-06-27
2018-06-25 134 浏览
一落机谂住食番个lunch 去番平时有去的翡翠拉面馆但由经理带位到员工服务都可以话差到无朋友香港待客服务质素真是给这间餐厅降低食物质素已经很一般,但在机场可以服务差成咁,真系大大影响香港形象!
一落机谂住食番个lunch
去番平时有去的翡翠拉面馆
但由经理带位到员工服务都可以话差到无朋友
香港待客服务质素真是给这间餐厅降低
落机又累又饿!就直接系arrival hall 搵餐厅医饱左肚仔先😗等左一分钟就有位了😝两个人叫左两个四川担担面 (两条辣椒辣度)同小笼包share!朋友加辣(姐姐话尽做😌)辣度够既!不过面本身太柔软😂有点儿太软身!可能因为我本身喜欢有咬嚼感既面🤣🤣🤣有小小失望!大推小笼包!皮薄!爆多汤汁!原粒食!d 汤系个口到大爆发🤣🤣🤣🤣正!!!! (小心烫口😛 或者唔小心食到成身都系汤)员工价有9折!哈

等左一分钟就有位了😝

两个人叫左两个四川担担面 (两条辣椒辣度)
同小笼包share!

朋友加辣(姐姐话尽做😌)

大推小笼包!

员工价有9折!哈

2018-04-22 239 浏览
平时嘅翡翠拉面我都几锺意,但系机场呢间真系唔得。价钱无办法比较,但系碗上海汤粗面面质粗糙,汤得个咸字,啲椰菜好似无煮过咁好硬。好彩碗雪菜肉丝面还可以,希望餐厅唔好做衰自己个名。
2018-04-22
早餐
2018-04-11 220 浏览
今日黎机场系送机 唔系飞屋企人系外国返黎既 所以佢地想食中式野系Terminal 1都无咩可以选择 度度都多人我地就去食翡翠拉面等大枱都有一定既难度呀!系繁忙时间等左起码45分钟先有位 企到脚仔软坐底左即叫野食 好肚饿呀!先叫左个 蒸素菜包 花素蒸饺 上海排骨拉面等齐人再叫左上海粗炒、四川担担面、菜肉云吞汤拉面、麻酱青瓜拌粉皮、鲜肉锅贴、上海小笼包素菜包同素饺 个馅都系一样 皮厚馅靓上海排骨拉面既排骨 炸到金黄色 肉质又好 正四川担担面 好够辣味 好岩我口味上海小笼包 又好juicy 连小妹妹一个人都食哂一笼
今日黎机场系送机 唔系飞
屋企人系外国返黎既 所以佢地想食中式野
系Terminal 1都无咩可以选择 度度都多人
我地就去食翡翠拉面
坐底左即叫野食 好肚饿呀!
先叫左个 蒸素菜包 花素蒸饺 上海排骨拉面
上海排骨拉面
上海粗炒
  • 鸡丝粉皮
2018-04-02 197 浏览
今日去接机有d肚饿,见好耐冇食过担担面,就㨂左crystal jade, 点知中㑀得好犀利,个面尼到我打左个突,好似汪洋中一条船,成碗水汪汪,d汤好似加d酱落滚水度,完全沟唔埋,一d花生碎都冇,花生香味更加系零,収成62蚊一碗,加埋一70蚊;我明白机场价钱会贵d,不过d野食都要合格ga; 问佢攞抔水,话要收8蚊,小家到;不过都算,招牌担担面都咁唔掂,如果厨房唔够人手,不如唔好做早餐,收得咁价钱,比d良心la唔该;crystal jade 管理阶层唔该正视吓呢个问题,唔好一未挂住开分店,遅早会做坏招牌
2018-03-31
2018-01-12 278 浏览
平时都几锺意食翡翠拉面小笼包,今日去到机场准备去旅行见到,於是就入去食啦。本身都预咗系机场食会贵少少,但系估唔到伏到咁。首先茶水方面,平时去开都会比杯茶或者水你饮吓。机场嗰间,一去到水都冇杯,後尾先发现原来连要杯水都要加八蚊鸡。其他食物亦都比出面贵好多,一个炒饭都要成差唔多$100。我叫左碗$60嘅担担面,正常担担面最面应该点都有少少肉碎,我个碗一粒肉都冇。咁嘅价钱咁嘅份量早知食麦当劳或者谭仔好过。

咁嘅价钱咁嘅份量早知食麦当劳或者谭仔好过。
2018-01-12
2017-12-04 255 浏览
叫左一个担担面,一个酸辣汤拉面。个酸辣汤拉面好食,担担面整错左,唔肯同我换,所以送个负评比你地。你地服务一塌糊涂,对得大陆客多,无文化。话说一入餐厅,5点钟无咩人,个waitress叫我地随便坐,指住一边卡位,甘我就坐系佢指既方向既4人台。叫完野食一阵,另外一个waitress又过黎叫我地搬去第二张台。之後我叫碗担担面多酱,应该系厨房睇错左变左担担面分酱,我试将酱倒落面里面,点知稀巴巴食唔到,之後叫waiter帮我换一碗,点知得到既答案系,个酱捞埋就一样,同我讲唔洗换。。。唉,如果我食到就唔会叫你换啦。。。之後我取消左个面。甘佢地就黑晒面甘,连茶都无比我地,真系好过分。食左甘多年,由一开始系尖沙咀,服务一流,到今日系机场既经验,真系好失望!以後唔会帮衬!
叫左一个担担面,一个酸辣汤拉面。

你地服务一塌糊涂,对得大陆客多,无文化。

唉,如果我食到就唔会叫你换啦。。。
之後我取消左个面。

甘佢地就黑晒面甘,连茶都无比我地,真系好过分。

以後唔会帮衬!
2017-12-04
其他
下机後,近近地拣左翡翠念住集团式食物质素应该都同其他分店一样啦晚上9:00几都好多人,等左10分钟到先入到去(要赞既系帮手处理行李的姐姐,佢做得好称职又好笑容,一见我地攞号码之後就笑晒口叫我地过去比行李佢保管,姐姐服务态度值得一赞(当日9月28日晚上9:00左右)入到去,座位逼都算,叫阿姐落单,问佢攞茶,鬼链咁讲左一堆野,我问佢讲咩,佢先讲到茶水要加8蚊每位。果然系机场食野念尽办法收多你钱,是但啦都要啦!点知隔离都系要茶,个姐姐即刻话冲比你,但我地等左5分钟咩都无最後要叫先比😩😩😩😩😩😩😩咩事呀?!隔离2张台叫野食比我地迟但早上我地都只系叫鸡丝粉皮,手抓饼同堆排骨拉面3样咁大把!鸡丝粉皮无问题正常,拉面面正常但个手抓饼完全完全唔松,感觉似炸脆左就算,一d都唔Q同松化,咁既质素好难食得晒最好笑系,隔离张台叫加茶,都唔会加埋比你个下劲!样样都要照!咁我比加一黎做咩?仲有!埋单亦系奇慢!!!!!!!!!!完全无规章员工认真要加强培训!
下机後,近近地拣左翡翠
念住集团式食物质素应该都同其他分店一样啦

晚上9:00几都好多人,等左10分钟到先入到去

最後要叫先比😩😩😩😩😩😩😩

咩事呀?!

隔离2张台叫野食比我地迟但早上

我地都只系叫鸡丝粉皮,手抓饼同堆排骨拉面3样咁大把!

鸡丝粉皮无问题正常,拉面面正常

仲有!埋单亦系奇慢!!!!!!!!!!完全无规章

员工认真要加强培训!