2020-06-07 1145 浏览
今日星期日 唔想煮飯所以 同另一半 走咗落樓下翠華. 入到去又係例牌睇下晚餐係乜 ,今晚餐係燒豬髀,本來好想叫,但係見到隔離枱,叫咗睇來,今晚啲豬髀,好似狀態唔好,所以寧願畀多啲錢食另一樣.我打領去親都係食, 沙爹肥牛湯河。我叫咗個 精選韓式牛柳餐。呢個餐包湯包嘢飲, 價錢比一般餐贵,但係個D牛柳 不錯!幾林,裏面又多汁, 但係始終 有少少 鬆肉粉味道.. 不過算啦 ..都可以嘅如送酒都唔錯... 鍾意飲酒嘅我, 如果 有杯紅酒當然好啦。 不過傻嘅咩, 去翠華食飯帶埋支酒去......
今日星期日 唔想煮飯所以 同另一半 走咗落樓下翠華.
我打領去親都係食, 沙爹肥牛湯河。

我叫咗個 精選韓式牛柳餐。

精選韓式牛柳餐

呢個餐包湯包嘢飲, 價錢比一般餐贵,但係個D牛柳 不錯!

2019-11-22 828 浏览
探望親戚,看到附近有一家翠華,於是跟家人步入這家餐廳,快閃一個午餐吧~進座後,點了豬軟骨米線餐,豬軟骨味道不錯,也不會韌,米線也可以,但熱點卻不足,一上桌便吃,也只覺得暖而已到干抄牛河,味道也不錯,牛肉亦冧軟,但也是老問題,都是暖而已,而不是熱的,心開始懷疑,為何像放了很久才拿出來似的到熱咖啡,還是這樣,顧客不多,天氣也不是特別的涼,為何是這樣?到奶油豬仔包就更差了,是冷的包🤔🤔🤔吃完真的當心一肚氣

到奶油豬仔包就更差了,是冷的包🤔🤔🤔吃完真的當心一肚氣
2019-05-27 603 浏览
平時星期六日放假都會貪方便就腳,去樓下食返個早餐,翠華早餐份量夠大,較岩時間,連個lunch都可以慳返,當食個brunch,一份價錢就好似享受左兩餐既滿足咁,哈哈,咁諗又真係幾抵食!我鐘意食既早餐就係沙爹牛肉面,沙爹汁夠晒香濃,煮到公仔面好入味,牛肉煮既時間剛好,夠嫩滑,大大碗,份量夠晒滿足!跟餐可以揀配個煎雙蛋,真係好大碟,蛋白煎得剛好,茶餐廳水準!個豬仔包外皮又脆又硬咁,入面搽左牛油,幾香口既!飲埋杯凍奶茶就perfect喇!
沙爹牛肉麵

煎雙蛋  豬仔包

飲埋杯凍奶茶就perfect喇!
沙爹牛肉麵
2019-05-01 436 浏览
香港仔最出名就是謝記魚旦,想起都有滿滿既回味…💓自謝記結業後就靠食翠華的魚蛋粉回緬懷下。翠華卡位夠多,坐得舒服,大熱天時冷氣都好夠。翠華魚旦粉的白色湯底都是甘甜濃郁,有滿滿鮮味,每口都捨不得停下來,又不是死咸的那種。再說那軟滑彈牙,完全唔死實既白魚蛋,一口咬下去,魚味濃郁,鮮甜的魚味縈繞整個口腔,唯一要挑剔的就是份量不大,女仔食應該夠,男仔就要叫2碗才夠飽肚。我另外還點了凍奶茶,凍奶茶茶味香濃,質地幼滑,很順喉。
2018-02-14 1064 浏览
很久沒有光顧這餐廳,今日到這餐廳感覺大開眼界。精簡地說一句,是以昂貴的價錢去換取令人嘆為觀止的侍應態度!食物質素極度一般,一般到冇得再一般!炒蛋是全熟的,好鞋!叫了熱咖啡之後才知道是另外要加廿幾蚊,要求取消, 結果是會被侍應單打你的。然後張單大大力掟在你枱面。其餘侍應的面部表情都是完全沒有變化的。餐廳之內成地垃圾,好似從來沒有掃地似的,枱面癡粒粒。這餐廳的收費完全脫離茶餐廳的水平。以這個價錢我倒不如去更高級的西餐廳吃一個很豐富的午餐。這一次肯定會是我今生最後一次踏足這間餐廳。
2018-02-14
  • 不要食
2017-10-30 686 浏览
同朋友在附近行了很久....自不言肚餓想找野食下午茶也有不少的選擇我們點了兩份熱狗配配冰填奶茶及奶茶熱狗的餡料可配10吋法蘭克福珍寶腸法蘭克福珍寶腸熱狗,放入蕃茄..爽脆的青瓜片和黃芥末醬 … 賣相很吸引熱狗包烘至微脆,微酸的黃芥末醬裡面有洋葱碎和酸瓜碎,愈食愈開胃腸身脆皮煙煙靱,口感好再歎上一杯香濃幼滑奶茶一解口腹之慾,令精神為之一振好鍾意這兒的環境...樓底夠高,光線充足又有空間感!予人舒服自在感覺
同朋友在附近行了很久....
自不言肚餓想找野食
下午茶也有不少的選擇
我們點了兩份熱狗
配配冰填奶茶及奶茶
熱狗的餡料可配10吋法蘭克福珍寶腸
法蘭克福珍寶腸熱狗,放入蕃茄..
爽脆的青瓜片和黃芥末醬 …
賣相很吸引
腸身脆皮煙煙靱,口感好
再歎上一杯香濃幼滑奶茶
一解口腹之慾,令精神為之一振

好鍾意這兒的環境...
樓底夠高,光線充足又有空間感!
予人舒服自在感覺
翠華貴係人都知,但是佢地既鐵板牛柳確實實係不錯的,今晚同姊姊去食牛柳配飯,有小餐包,乾左D,份扒黎到,侍應會淋D黑椒汁落鐵板,所以侍應定必預備紙巾比客人擋住D汁四濺,煙霧彌漫,香噴噴的黑椒汁令人流曬口水,熱呼呼的,配菜都係粟米西蘭花,色澤不是黃曬,都幾翠綠,牛柳好淋,切開一小塊後,肉色係粉紅色的,微辣的,牛肉味係有,當然你不能同高價餐廳比較啦,平民式也很惹味架,呢個鐵板真係食到你標汗,因為咁啱餐廳冷氣壞了部份,飯份量也不少,有飯焦,二人也吃不完這個鐵板,但是真的很好吃
飯份量也不少,有飯焦,二人也吃不完這個鐵板,但是真的很好吃
2017-04-07 497 浏览
有好幾年沒有幫襯過呢間香港仔分店,其實整個集團我都無光顧過好幾年,點知一試就出事!太太與外母落單叫左一個瑤柱蛋白炒飯而我點左個晚餐,嗰炒飯多油又啉口仲要係小小暖(未至於凍)菜粒又苦澀可能預先製作;而今晚嘅晚餐一口豚肉飯的豚肉亦係凍兼夾柴皮嘅(擺明就係預先製作)唯一慶幸白飯係熱嘅,眼見隔離枱一位男士食淨半碟炒飯,重要收80蚊個晚餐60蚊一個炒飯,以咁嘅食物質素仲衰過其他快餐連鎖店,最起碼其他連鎖快餐店端出來的食物一定熱辣辣先丫,唔滿意隨時仲可以換,服務態度亦唔見得好,難怪8點鐘都只係小貓三四隻啦!以後都唔會幫襯!
2017-04-03
2017-03-09 1140 浏览
其實我好喜歡翠華,可能是因為我好喜歡翠華的海南雞飯吧!而肥膏就剛剛與我相反,他每次都只會食咖喱雞飯,因為他認為翠華只有咖喱雞好味。好矛盾的我們當晚因為太夜開飯,在沒有選擇下,只有光顧翠華了。我原本想食的海南雞飯售罄,唯有改食其他了。黑松露秋葵滑蛋飯 HKD 54.00最近迷上秋葵,正好又見到有黑松露,有這樣的一個飯,真是驚喜!滑蛋炒得好夠味,而且真是好滑,可能是加了秋葵的那一些些滑潺潺⋯但並不是指吾好味,而是好好味!秋葵是好有益的食物,近年愈來愈多人食,我就是其中的一個。溝了點黑松露醬於蛋漿內才炒的,所以炒蛋很重黑松露味。另外也會有一小坨黑松露醬放於炒蛋上,攪埋一齊食,十個讚!難得一個飯,有齊我喜歡的食物!當晚也沒有咖喱雞!所以肥膏就只好揀其他飯啦!瑤柱無公害蛋白玉蘭炒飯 HKD 57.00這個蛋白炒飯味道較清淡,可能是無咩醬油調味,我個人覺得很好吃,清清淡淡的。又加上有瑤柱的香味,很鮮。不過肥膏似是不太喜歡,因為味道稍微偏淡。另外再加一個鮮蝦菠菜餃 HKD 37.00這個餃用料豐富,啖啖肉,不錯。原隻蝦肉在餃子內,肉質爽口彈牙!我們平常都不食菠菜的,但做成這樣的水餃就會試著吃一下,因

我原本想食的海南雞飯售罄,唯有改食其他了。
黑松露秋葵滑蛋飯 HKD 54.00
秋葵是好有益的食物,近年愈來愈多人食,我就是其中的一個。

當晚也沒有咖喱雞!所以肥膏就只好揀其他飯啦!
瑤柱無公害蛋白玉蘭炒飯 HKD 57.00
另外再加一個鮮蝦菠菜餃 HKD 37.00
這個餃用料豐富,啖啖肉,不錯。
原隻蝦肉在餃子內,肉質爽口彈牙!
我們平常都不食菠菜的,但做成這樣的水餃就會試著吃一下,因為這樣的菠菜味道就沒那麼澀。

這次我們兩人也試了新的食物,感覺還不錯。希望下次肥膏不要再說只有咖喱雞好吃。
2016-06-07 1095 浏览
今日,我同媽咪去食下午茶;媽咪話食翠華wo,佢鍾意果度公司三文治!入到去啲侍應其實同出啲茶記一樣嘅服務態度。無咩感覺!之後叫左一個公司三治。同一杯奶茶!記住叫侍應拎另外一餐牌(如果有的話)!因為我媽咪鍾意食公司三文治而無理個價錢!到俾錢先知49蚊一份,無餐叫!我認一句(願者上釣姐)我地兩母女等左幾分鐘,三文治就上啦!睇下個餡有芝士﹑火腿﹑午餐肉﹑蕃茄﹑千島醬﹑生菜。蛋比較滑身﹑仲保留到蛋汁;仲有用砂糖整隻蛋tim;芝士同火腿都係比較普通的食材。佢唯一的特式係有用千島醬;出面的茶記係用普沙律醬,千島醬食落去無咁溜;但佢又無咩味道。

公司三文治
2016-06-04
公司三文治
2016-04-27 727 浏览
大年初一真係無乜選擇, 唯有食d集團野, 又有驚喜喎魚湯雲吞 : 魚湯鮮味, 雲吞就一般, 算合格啦蝦球蝦子撈麵 : 不錯, 蝦球爽口, 有甜味, 麵亦乾身, 味道不錯 沙爹牛肉炒河 : 味道適中, 不太咸, 有鑊氣亦香口, 炒得不錯, 年初一帶給我美食的好開始, 估不到這間的出品幾好
大年初一真係無乜選擇, 唯有食d集團野, 又有驚喜喎
淨雲吞
魚湯雲吞 : 魚湯鮮味, 雲吞就一般, 算合格啦
蝦球撈麵
沙爹牛肉炒河
年初一帶給我美食的好開始, 估不到這間的出品幾好
2016-02-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
蝦球撈麵
沙爹牛肉炒河
2015-01-24 716 浏览
一早晨搞掂晒d野都十點幾,個肚真系唔多爭氣,速速找食去。由後街門口入去,都坐滿八成人,搵番張二人位,裝修左就有d改變,確又好過以前,d伙計真系好快手,我都唔洗睇menu,點個「仿鮑魚火腿絲通粉」,先上左個雙蛋多士,蛋算系中型以上size,亦唔系d營養不良個隻,蛋味都唔錯,用d多士點下蛋汁,正呀!個通粉已經無左隻大匙碗,d人造鮑魚絲同火腿絲舖系粉面,湯汁味剛剛好,通粉夠晒淋又有嚼頭,杯熱鴦叫做不過不失,成個餐收三十大元,好老實真系好過d快餐店
一早晨搞掂晒d野都十點幾,
個肚真系唔多爭氣,
速速找食去。
由後街門口入去,
都坐滿八成人,
搵番張二人位,
裝修左就有d改變,
確又好過以前,
d伙計真系好快手,
我都唔洗睇menu,
點個「仿鮑魚火腿絲通粉」,
先上左個雙蛋多士,
蛋算系中型以上size,
亦唔系d營養不良個隻,
蛋味都唔錯,
用d多士點下蛋汁,
正呀!

個通粉已經無左隻大匙碗,
d人造鮑魚絲同火腿絲舖系粉面,
湯汁味剛剛好,
通粉夠晒淋又有嚼頭,
杯熱鴦叫做不過不失,
成個餐收三十大元,
好老實真系好過d快餐店

2015-01-20
$30 (早餐)
  • 仿鮑魚絲火腿通粉
2015-01-10 417 浏览
翠華以高檔茶餐廳掛帥,比一般茶餐廳昂貴,但以我今日所試的食物質素,實在令人失望意大利蕃茄燴有機米 (評分: 1/10)口感十分奇怪,加入大量煮到淋哂嘅紅腰豆及類似小黃豆的不知名豆豆,毫無口感可言。唯一一分是給蕃茄味濃郁,吃得出蕃茄嘅甜味。泰式無骨鳳爪 (4/10)醬汁味道跟一般泰國菜館不同,有少少南薑的味道,不太討好,加上份量較少,性價比不高豬軟骨炒飯 (5/10)份量十足,兩個人分享也絕無問題。味道整體上偏咸,可幸的是飯粒炒得乾身。

意大利蕃茄燴有機米

意大利蕃茄燴有機米 (評分: 1/10)

泰式無骨鳳爪

泰式無骨鳳爪 (4/10)

豬軟骨炒飯

豬軟骨炒飯 (5/10)
2015-01-07
2014-09-19 600 浏览
成日就賴貴租貴租然後就霸曬好位搶街坊生意, 整高曬附近餐廳的價錢, 這間店其是非常有良心.貴得黎有道理咁就無人出聲, 但完全不符合沒有原因的貴真的傷了街坊的心, 霸了個好租位.好吧貴野通常服務好, 但這裡沒有, 服務不算太差但很慢, 每次好似小學生搶答咁舉幾分鐘先有人黎.特色餐類其實味道不差, 稍貴一點. 但一般茶餐廳的就很一般, 完全不值那個價錢. 包類簡直搶錢, 高級麵包?不過呢, 這裡的好處是食物的確比較大碟而且料不會太少, 一個人點一客飯就真係會食飽, 野飲冰唔會誇張的多.西炒飯, 大碟而且味道不錯, 只是味精重手了一點. 生炒牛飯, 稍為潮濕了一點, 味道都是不差.雪菜肉絲米, 份量有點少, 不過配豬仔包其實都可以. 海南雞飯, 幾好食醬料多又有湯不差.魚蛋片頭河, 湯底一般, 平凡. 肉醬意粉, 普通偏難食, 唔好叫. 飲品雖然冰少, 但杯太瘦長其實很少.
2014-07-01
2014-07-02 461 浏览
等見客諗住去翠華食個早餐. 點知要等好耐, 又無待應招呼, 叫都唔理  , 終於有得食, 點知雙旦又陣怪味, 叫佢換, 等一陣俾番碟一樣又怪味, 我快手食完通粉, 食杯奶茶即走  雖然杯奶茶係比其他茶餐廳好, 不過要受咁氣, 算吧啦.

雖然杯奶茶係比其他茶餐廳好, 不過要受咁氣, 算吧啦.
2014-06-25
等候时间
15 分钟 (堂食)
$30 (早餐)