餐厅: 翠園 (形點 I)
资讯:

餐厅: 翠園 (形點 I)
资讯:

2024-04-21 208 浏览
今日食評✍🏻翠園@Yoho mall帶兩米同公公婆婆飲早茶1️⃣豉汁鳳爪好入味柚皮係精髓所在2️⃣牛栢葉大大碗好抵食味道都唔錯3️⃣牛腩腸粉有啲伏原來係手腩同腸粉分開煮再放埋一齊我哋最後要用混醬食腸粉4️⃣蘿蔔絲酥外型有驚喜不過我鍾意食傳統嗰款酥皮多啲5️⃣牛肉球冇乜驚喜味道一般加單再點6️⃣蛋撻仔都係一般冇乜驚喜酥皮底7️⃣流沙包就好正放咗一陣間嗰心都仲係熱辣辣8️⃣最好味係呢個煲仔飯好多雞肉嫩夠二人份量最重要係抵食,好似53蚊咋3大1小共441無論大鋪小店我哋都會盡試盡講Follow我哋bw.foodie
今日食評✍🏻

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
Follow我哋bw.foodie
2024-04-15 145 浏览
性價比極低,服務欠奉,踢一下動一下. 食物質素差,出品賣相差,味道垃圾級數. 一品炒飯味道欠奉,叉燒瘦如咬柴,牛肉腸粉粗糙. 咖哩土魷更尤如一堆嘔吐物. 服務態度有大空間去改善. 簡單講,去翠園係貼錢買難受!
2024-04-15
用餐时段
2024-03-09 343 浏览
今日去親戚百日宴啊!佈置得唔錯!雖然飲宴間間都差唔多,但係都做個記錄先!影咗大部份餸菜嘅相,可以俾大家參考吓!餐牌(13味)紅雞蛋加子薑(子薑好甜好食)金豬海鮮西蘭花玉環瑤柱炸鮮奶蝦球(蝦球唔錯)🥈鵝掌鮑魚片(鵝掌滿分)🥇甜點(中間嗰款好脆好好食)🥉侍應極力推介,上菜嗰陣係咁話好食!百日宴裝飾(QQ)兔仔做主題,再加埋氣球裝飾!今日唔係影晒全部相,因為影影下唔記得咗🤣但係都照頒獎啦🥇🥈🥉
今日去親戚百日宴啊!
佈置得唔錯!
雖然飲宴間間都差唔多,但係都做個記錄先!
影咗大部份餸菜嘅相,可以俾大家參考吓!

餐牌(13味)

紅雞蛋加子薑(子薑好甜好食)

金豬

海鮮西蘭花

玉環瑤柱

炸鮮奶蝦球(蝦球唔錯)🥈

鵝掌鮑魚片(鵝掌滿分)🥇

甜點(中間嗰款好脆好好食)🥉
侍應極力推介,上菜嗰陣係咁話好食!

百日宴裝飾(QQ)
兔仔做主題,再加埋氣球裝飾!

今日唔係影晒全部相,因為影影下唔記得咗🤣
但係都照頒獎啦🥇🥈🥉

2024-03-08
庆祝纪念
纪念日
2024-01-03 719 浏览
同朋友流水圍坐墮胎翠園,食落去真係正喎🍴!首先,個豉油雞超級入味,啖啖肉嫩滑得嚟少咁死鹹,拎啖蔥油拌吓真係叫人食指大動。跟住搞個上湯龍蝦伊麵,見到個波士頓龍蝦澎湃得滯,咬落去彈牙新鮮,咸香湯底同伊麵嘅夾擊令人忍唔住多撈幾筷!至於清爽田園蔬,跟住嚟一下清光盈口,有我至愛嘅小椰菜同馬蹄,啱啱好平衡返成餐嘅重口味。嗱,海蜇頭爽口得黎筋道,真係一開胃佳品;咕嚕肉就嘟嘟好食,炸得外脆內嫩又唔油膩。至於珍菌手搣豆腐,同埋那些平常口味的菜式,有料之餘又唔會抹煞其它風味,咁樣搭就係得意啦!帶咗家人來食幾次,依家開心到要俾心口好評👍!金沙䱽魚球真係創意滿分,魚球內外都掂,而家諗起都仲想再鬆一鬆口水。花雕雞同海參蹄筋炆鵝掌都係翠園必試,特別係個湯,夠晒養!嘗勻這幾款美食,仲有啲嘢諗吓下次仲要返嚟試啲乜好呢🤔!

2023-12-01 758 浏览
放假同屋企人飲下茶,揀左黎Yoho mall的翠園,貪佢地點方便。平日的早市都幾多人,雖然未使等位,但都九成滿座。開左壺香片🫖,茶味幾好,但個熱水壺太細,想搵人加水又難😮‍💨🥢粟米魚肚粥茶樓嘅粥品唔好抱太大期望,無味又無料,勝在有舊油炸鬼送下。🥢鳳爪排骨飯飯都幾好夠乾身,鳳爪排骨調味唔錯。🥢雞絲春卷炸得香脆的春卷,但餡料偏少。🥢蔥花炸兩腸新鮮包的炸兩,油炸鬼仲脆,腸粉滑得黎有韌度,多蔥正喎。🥢蠔皇鴨腳扎等左半個鐘先到嘅鴨腳扎,一度以為漏單,問伙計都係老馮一句蒸緊…芋頭綿綿的,醬汁好味。抵讚係十半前埋單有優惠價,伙計會預先埋單,然後可坐到夠鐘先走,每枱有90分鐘用餐時間嘛。
平日的早市都幾多人,雖然未使等位,但都九成滿座。
🥢粟米魚肚粥
茶樓嘅粥品唔好抱太大期望,無味又無料,勝在有舊油炸鬼送下。
🥢鳳爪排骨飯
飯都幾好夠乾身,鳳爪排骨調味唔錯。
🥢雞絲春卷
炸得香脆的春卷,但餡料偏少。
🥢蔥花炸兩腸
新鮮包的炸兩,油炸鬼仲脆,腸粉滑得黎有韌度,多蔥正喎。
🥢蠔皇鴨腳扎
2023-11-17
$100 (早餐)
2023-10-28 684 浏览
第一次係openrice寫評論真係嬲到貼錢買難受係冇錯全部野要自己嚟 拎水壺拎新碗我地不停舉高手都冇人理 有啲staff直程見到扮見唔到 坐咗15分鐘 落單紙都冇 要行到埋去話仲未有落單紙先慢慢拎過嚟 究竟呢啲係咩服務態度 知道平時星期六日人多 可能staff會有啲吃力 不滿 懶散 但今日星期六等位嘅人唔多 12點呢個鐘數都未坐滿 如果真係話忙得滯嘅理由 我唔接受 相信依家香港人嘅六日都係返深圳所以人冇以前咁多 但呢間酒樓都俾人投訴好多次 依然係咁嘅服務態度
第一次係openrice寫評論
真係嬲到貼錢買難受係冇錯
全部野要自己嚟 拎水壺拎新碗
2023-10-23 561 浏览
今日難得放假,咁就約下男朋友仔屋企人去飲茶啦。最近好多人北上去左玩樂,所以香港茶樓都算係少左人,今日好好彩無派好耐就入左去食 。首先點左個叉燒燒鵝拼盤黎食下,佢叉燒都幾入味下,不過就有少少筋,但整體上來講都算係半肥瘦幾好食下。然後男朋友仔好鍾意食叉燒,所以就點左叉燒腸同埋叉燒包食下,兩個點心都好足料,尤其係叉燒腸,好滑,值得一試!不過叉燒包本身可能以為有三個,點知黎到先發現得兩個(以前明明細個食有四個!!)可能太耐無飲茶,問返Uncle先知原來最近都係兩個一籠。個椒鹽豆腐都幾好食,佢出面幾脆口入面豆腐就軟綿綿,夾埋效果幾好。仲有點其他點心試下,個人最推介係古法馬拉糕,佢好鬆軟好絲滑,搞到我地都忍唔住點多籠。但係比較失色就係個蘿蔔糕,有一兩舊係唔夠脆(可能係我個人口味問題,唔夠脆嘅蘿蔔糕唔好食!)不過整體黎講,佢蘿蔔唔算好散,食落都係唔錯的。同埋燒賣,大大粒嘅魚肉燒賣,好適合一家人去食。個叉燒瀨粉都唔錯下,叉燒同上面拼盤一樣優秀,瀨粉個湯底幾好飲而個啲瀨粉都幾有彈性幾爽口下。點心黎講有甜品食真係唔錯,本身以為茶樓點心都係個幾味,不過果然有驚喜,佢紅豆豆腐花,豆腐花比出面街上面嘅滑好多,第

同埋燒賣,大大粒嘅魚肉燒賣,好適合一家人去食。

點心黎講有甜品食真係唔錯,本身以為茶樓點心都係個幾味,不過果然有驚喜,佢紅豆豆腐花,豆腐花比出面街上面嘅滑好多,第一啖食落好清新,好甜美。

然後咖啡糕黎講都好唔錯,食到濃濃咖啡味,份量黎講好足料。
2023-10-23
庆祝纪念
团年饭
2023-10-11 585 浏览
細個記得成日去銅鑼灣間翠園飲茶。而家就多數嚟元朗yoho呢間。今次同屋企人食晚飯。好耐冇晚市嚟呢度。今次覺得整體上都唔錯。呢間翠園佢分兩邊的,分別在於兩邊的座位會有啲唔同。左邊嗰邊嘅座位比較新派啲,有梳化位。右邊嘅就係平時正常嗰啲座位。呢間翠園都幾大,好多座位。食物方面,今次叫咗幾道餸菜,樣樣都幾好味😋👍嗰晚我哋係星期日去食晚飯,唔使點等位,好快就可以入去。比起午市飲茶時段,容易搵位好多。翠園我覺得係好啱一家大細,同埋爸爸媽媽長輩一齊嚟食飯嘅好地方。
呢間翠園都幾大,好多座位。
食物方面,今次叫咗幾道餸菜,樣樣都幾好味😋👍

2023-09-24
29/9/2023 中秋節晚宴認真唔掂,套餐$4880另加一,員工態度極不專業,叫加-個茶,女待應回答極不禮貌,用大聲高音回應「有」!食物水準極低,炒飯如貓撈飯,濕濕的,龍蝦伊面只係得一舊尾肉,其他全部都係頭同埋殼😡餐單寫明有冰皮月餅,最後話只可糖水及冰皮月餅二選一,之後我哋選擇冰皮月餅,佢又話只有糖水,冇冰皮月餅,完全不符合餐單上寫的,最後我們很不滿意與經理爭論之下,他們才給我們冰皮月餅,不知是否有人私下用糖水換咗我們的冰皮月餅,中秋節一家人開開心心食飯,變咗一肚氣🤬🤬🤬
2023-09-29
2023-09-09 555 浏览
本來滿心歡喜生日飯局食北京填鴨,因為唔使等位一到就有枱,坐低就已經詢問有關信用卡優惠,但係根本部長侍應都冇時間回答,另外到點菜落單時候又混亂,根本就不夠人手完全冇招呼,到食物還是可以(北京填鴨),但係鴨係有我哋40片,但搞笑啲皮就有兩大龍,兩大龍起碼有50-60大片,唔知係俾多還是希望俾你哋食多啲皮,整體食物OK,但係食到隻碗原來有兩個崩口位,差D賴嘢跟住服務相當差估唔到,雖然現在係唔夠人手,但係都係一個大品牌連鎖食肆很失望,應該唔會有下次
2023-09-06 338 浏览
🐻香港🇭🇰|翠園🐻8號風球到形點翠園,平時每次8號風球都冇可能食到,每次叫號都要等100張以上,今次我地特登係app到拎飛,終於食到啦!🐻呢間係形點黎講定價算平d,其他既都比較貴🐻點心黎講算好不錯,始終是大集團,各式各樣既點心也有,都有炒粉麵既,係服務唔算好,成日搵唔到人,愛理不理咁
🐻香港🇭🇰|翠園

🐻呢間係形點黎講定價算平d,其他既都比較貴

雞腳
鵪鶉蛋燒賣
咖哩魷魚
牛肉球
菜苗餃
附近大部分食肆都有限時用餐,唸住一家人開開心心飲茶唔洗趕住食,所以揀咗翠園,上網攞飛好容易,入到去都係掃QR code 點餐,感覺方便,不過入到去冇乜人理,除咗坐低嗰陣有待應問飲咩茶同執餐具外,之後完全冇人理,茶壺冇水冇人斟,食完點心啲碟冇人收,真係想搵個人都難,啲待應係行嚟行去好忙咁,但永遠都叫唔倒佢地嚟幫你,除咗無服務外,嘢食都係一般,價錢亦唔係平,如果你想靜靜地無限時無人騷擾坐吓食嘢嘅話,可以一試😗
2023-07-03 767 浏览
第1,今日,11點到12點入卡座,台係完全無抹乾淨,全部都係水積,而且有啲汁既積係戈度,極度不安。當下已立即同左店員講無解決,要我自己清潔抹乾淨,要自己解決,真係好差!👎第2,一入台已上少了一人碗筷,店員自己擺底左疊起曬既碗杯同筷子,無擺開曬啲杯碗,就自己行開左。完全零服務唔明點解要比服務費,再差上加差!👎👎第3,落錯左個北京滑雞飯,我地見到一上台已經即刻話係落錯左,個阿姐聽到我地話落錯左,安靜左3秒照落醬油,等我地無得再退。極差!👎👎👎最後,我唔會再去呢間垃圾茶樓食嘢,完。如果大家熱愛貼錢買罪受,可以一星期7日都去食,包你激到心臟病發!
2023-06-14 528 浏览
星期日去呢度飲茶貪距有得手機攞飛 唔洗行落去排隊入到去 坐得係舒服 環境夠寬闊但要預價錢中上水平 大概30-50一個點心服務就無啦 因為距地好似唔休做咁食物都OK 唔會難食既
星期日去呢度飲茶
貪距有得手機攞飛 唔洗行落去排隊
入到去 坐得係舒服 環境夠寬闊
但要預價錢中上水平 大概30-50一個點心

服務就無啦 因為距地好似唔休做咁

食物都OK 唔會難食既
2023-04-07 957 浏览
竟然一星期內吃去兩次翠園,今次是元朗YOHO MALL分店,當然又是長輩們的要求,我跟老闆唯有奉陪。元朗分店的裝潢比星光行分店新淨,午市點心跟星光行一樣是標準酒樓貨色,海鮮揚州窩麵意外地美味,不論是餸菜或麵條也值得一讚﹔可惜以為會好吃的錦滷雲吞卻令人失望,雲吞皮又厚又硬。五個人假期飲茶九百元有找,正常香港消費價錢。

五個人假期飲茶九百元有找,正常香港消費價錢。
海鮮楊州窩麵
2023-04-06
等候时间
45 分钟 (堂食)
海鮮楊州窩麵