2019-09-12 139 浏览
一到中秋,就想食月缾,今年食过冰皮月饼,但最锺意都系奶黄月饼多啲。今日同事带咗盒美心mini heroes 流心奶黄月饼,派畀同事食。因为size 唔大,可以一口一个都得个月饼好松软,用手挈开,真系流心,闻落己经好香,入口仲有好香奶黄味唔怪得,每年美心的奶黄月饼,都咁抢手啦

因为size 唔大,可以一口一个都得

唔怪得,每年美心的奶黄月饼,都咁抢手啦

2019-07-23 87 浏览
今日落堂觉得饿饿地,咁岩经过美心,又好耐无食包,就入黎睇下有咩新野食啦!一入黎就望到叫个抹茶麻糬包!因为我都几中意食抹茶味既野同麻糬,所以谂都无谂就买一黎食。我觉得个味唔错,唔会太甜,而且个麻糬好烟un几好口感,我几中意。
2019-05-02 124 浏览
今日食完下午茶,心情几好。 经过美心西饼就买咗一个班兰蛋糕。 一般我去美心西饼系买面包多 , 今次例外 。以前我都有食过,不过就系我老板由星加坡返嚟请我哋食嘅。 我觉得个味道就冇星加坡食嗰啲咁好味。 但细路仔就冇所谓啦,他们锺意食美心的班兰蛋糕, 因为他们未食过星加坡嗰啲班兰蛋糕。 下次带佢哋去星加坡旅行, 他们就可以试下同比较吓。
令我期待已久的美心流心奶黄月饼!我从来没有跟男朋友讲过要什麽月饼,亦无 expect 他送月饼给我!真的不想他太破费,他竟然送给我,我实在好惊喜又开心! 还要送了两张月饼劵给我!分别是美心流心奶黄月饼及奇华黄莲蓉月饼!近年美心流心奶黄月饼亦成为自由行抢购对象,今年续掀炒风!早前,<美心西饼> 第一轮流心奶黄月饼券,7月25日迅即售罄,第二轮8月1日依然大排长龙,第三轮8 月尾,他见不算长龙!因此决定排队买美心流心奶黄月饼劵!(每人限买 5张月饼券)原来他当日早上,食完早餐返工之前走去 <美心西饼> 排队!他等上大约20分钟,听起来也令我感到他的诚意!美心流心奶黄月饼一盒8个流心奶黄月饼,美心标榜不用加热,奶黄馅会由心流出!他建议记得放入微波炉叮 3~5 秒方可食用,可达至最佳的真正流心效果!中秋节当晚,一於由他搅掂吧! 叮热後,散发咸蛋黄及椰香,令我们也食指大动呀!美心将流心效果融入传统奶黄,口感昇华, 奶黄香浓,反而甜度恰到好处;月饼皮均以酥皮制成,口感松软;混合椰浆,渗出淡淡的椰香!整体蛋香与椰香完美融和,内外兼备!如果想有助解腻,配热茶最好不过!
令我期待已久的美心流心奶黄月饼!

近年美心流心奶黄月饼亦成为自由行抢购对象,今年续掀炒风!

美心流心奶黄月饼
一盒8个流心奶黄月饼,美心标榜不用加热,奶黄馅会由心流出!

美心流心奶黄月饼
中秋节当晚,一於由他搅掂吧!
 叮热後,散发咸蛋黄及椰香,令我们也食指大动呀!

美心将流心效果融入传统奶黄,口感昇华,
如果想有助解腻,配热茶最好不过!

2018-09-24
20 分钟 (外卖自取)
宵夜
2018-09-11 150 浏览
美心西饼系永远既早餐之选,分店够多,又近又方便!今日行过,除左平日既早餐面包之外,仲想试下食物!看到榛子朱古力tart,卖$8一个,绝对抵食,tart上有满满的朱古力酱,仲有cream系tart中间!吃下去有少少涷,对个人来说,不算太甜,有牛油香,都好大份好饱肚!另外,叫左个蛋挞,系hk$4.2都几平,但店家系放蛋挞入雪柜,所以食落去都去涷的,个人够喜欢热的多点仲买多2条瑞士卷,现金价$17一条有6块!家人也可做早餐!下次食埋朱古力味先

2018-08-30 90 浏览
之前睇到报纸报导「白面包由精制的小麦面粉制成,当中的米糠和胚芽都被清除,故营养价值较低;全麦面包以全麦面粉制成,保留了米糠和胚芽,营养素更多,包括多种维他命B、维他命E、铁质、镁质等都较高,同时含较高纤维,故进食全麦面包较有益。」今日黎买早餐高级麦包7蚊有4片面包软熟唔会好薄身,有一定厚度纤维素比白面包高所以我多数都会拣麦包黎食
之前睇到报纸报导

今日黎买早餐
高级麦包
7蚊有4片
面包软熟
唔会好薄身,有一定厚度
纤维素比白面包高
所以我多数都会拣麦包黎食

2016-12-30 565 浏览
买蛋糕嚟庆祝圣诞节,睇咗美心嘅蛋糕柜,觉得爱心圣诞熊嘅实物好可爱,但一个约两磅几,我哋少人食就好似太多.晌众多圣诞特别款式之中对圣诞魔鬼雪芳同杂莓芝士蛋糕最有兴趣,前者造型似乎比较有特色,不过最後都系以口味为先,买咗後者.杂莓芝士蛋糕嘅顶层铺咗鲜士多啤梨,蓝莓同忌廉,再用朱古力牌衬托,仲有小小嘅花环增添圣诞气氛.芝士蛋糕系质感扎实嗰种,开切後发现最下层饼乾底上搽咗士多啤梨酱,同埋用咗薄薄一层海绵蛋糕分隔,食起嚟都几有口感,当中微微嘅酸香亦令佢冇咁腻.
2016-11-07 393 浏览
到友人家吃饭因爲早前是小妹的生日,她们买了个彩虹蛋糕给我我觉得颜色是超美丽的红橙黄绿蓝靛紫有一种仙气散发出来上面用棉花糖砌了个心心出来而蛋糕入面,也是一层层的设计 一层蛋糕、一层果肉、一层cream, 每层味道及颜色都不一样蛋糕很大部分时间,最重要的是外表,因为影相要靓 而友人就觉得这个蛋糕cream太多,有点太肥了而我就认为,美心的蛋糕一向都不差🙈🙈 绝对是二百元右右的一个好选择给大家送上合照
到友人家吃饭
因爲早前是小妹的生日,她们买了个彩虹蛋糕给我
我觉得颜色是超美丽的
Rainbow  Cake
红橙黄绿蓝靛紫
有一种仙气散发出来
上面用棉花糖砌了个心心出来
切了一刀的彩虹蛋糕
而蛋糕入面,也是一层层的设计

蛋糕很大部分时间,最重要的是外表,因为影相要靓
而友人就觉得这个蛋糕cream太多,有点太肥了
彩虹蛋糕
给大家送上合照
2016-11-01
5 分钟 (外卖自取)
$40 (其他)
  • 彩虹蛋糕
2016-10-31 315 浏览
公司同事生日~我见美心出左一段时间ge布丁狗仲有现货,二话不说即买啦,虽然有D同事唔识欣赏!不过生日果位好中意,咁就perfect啦~布丁狗100%似,又靓又好食,入面是芒果慕丝,不会海棉蛋糕咁太假又冇味,岩晒女仔~缺点当然都有~就是太细...得一磅.........6-8人已经分好小哈哈, 我们成12人分
布丁狗蛋糕
2016-10-12
布丁狗蛋糕
2016-08-09 284 浏览
外型睇落几靓, 上层既玫瑰花系极厚既奶油, 好腻同"立"口。 可能要做花既效果, 层奶油好厚, 同蛋糕唔成比例.  旁边既朱古力.....点形容好呢?  大家不约而同净晒喺度, 连小朋友都唔食喎!!......其实有咁多奶油最好就系用黑朱古力, 不过相信系成本问题, 而且大家明白美心此类西饼店, 但求卖相OK, 好唔好食系其次 。 对呢个蛋糕都几失望, 得个样, 而且价钱唔平.  $430/2磅.  因可以o系美心名下饭店免$100切饼所以订佢.  我地成家都好锺意食蛋糕, 今次竟然有净.....有咩玄机呢?  留白.....自己谂谂...

2016-07-27
2016-05-31 313 浏览
行过美心门口, 好想买个蛋糕返屋企当甜品, 但一个真系太大惊食唔晒, 见到有款Tiramisu长形唔会太大, 而且价钱都系60蚊.拎到返屋企先雪多一阵, 大约半个钟就拎出黎食. 一切既时候蛋糕仍然好软熟, 唔会硬实实. 芝士味, 咖啡味都唔系太浓, 稍为清淡, 无咩酒味. CREAM唔会太松散, 蛋糕底都几有口感. 整体食落唔太甜, 食左半个都唔觉漏.

外卖自取
$60 (其他)
2016-04-13 313 浏览
放工肚饿想买面包食,之前一直想试美心西饼新推出的焗薯仔包,放工去到只卖剩两个烟肉芝士焗薯仔包,而且已经冻左,不过谂起屋企有焗炉焗返热,就照买啦!焗薯仔包整到好似真薯仔,好得意焗热之後果然唔同啲,香喷喷睇落以为面包好燶,其实系因为洒上朱古力粉,所以系甜的,而且面包上面舖满芝士和烟肉碎,入面夹住软滑的薯蓉,一齐食口感好丰富,好味呀虽然$11系贵左少少,但个薯仔包真系整得好靓,试下无妨
焗薯仔包整到好似真薯仔,好得意
焗热之後果然唔同啲,香喷喷

虽然$11系贵左少少,但个薯仔包真系整得好靓,试下无妨
2016-03-20 320 浏览
想吃蛋糕不过又没有朋友生日,选择3.9澳洲牛奶卷就最好不过了,味道不错,而且价格也较便宜。3.9澳洲牛奶卷($78),蛋糕的造型也很像澳洲的牛牛,相信大人和小朋友也喜欢,牛奶卷最外层是软绵绵的蛋糕卷,质感十分软绵绵,而且更有弹性,吃到口中有种轻盈的感觉,值得一试。蛋糕卷的夹心是蛋白蛋糕、奶冻 和牛奶忌廉,3.9牛奶是含3.9%奶脂,因此较普通牛奶更加香浓幼滑。奶冻及忌廉都是3.9有机牛奶制作,鲜味嫰滑。奶冻的口感实在不错,质感结实,吃到口中变得十分滑漏,淡淡的牛奶香味,并且不会太甜,牛奶忌廉更是幼滑无比,两者配搭非常匹配,令到整个蛋糕卷有层次感。甜品评分:7/10造型评分:8/10

甜品评分:7/10
造型评分:8/10
3.9澳洲牛奶卷
2016-03-19
3.9澳洲牛奶卷
2016-01-17 162 浏览
美心西饼是我朋友托我过来买东西我才发现呢度啲野咁好食嘅,好开心知道呢度有间咁正嘅店吖!朱古力蛋糕是我一路都锺意买来食嘅,因为我真系好锺意食甜野咯,朱古力蛋糕不会令人觉得味道好淡,真系甜到心底那种感觉吖!朱古力的味道好鬼令人喜欢,吃完一块就觉得充满能量,好甜,朱古力味道非常浓郁,千其无好错过喇。仲有牛奶系列都个人认为好值得食嘅,首先价钱适中,而且造型好得意咯,好吸引人眼球吖,外表好似奶牛咁,看起来是软软的好似棉花糖咁嘅样,吃起来的时候也真系好软,入口十分感觉美妙。呢店仲有好多其他好食嘅,以後慢慢来!
呢店仲有好多其他好食嘅,以後慢慢来!
2016-01-10
2015-11-09 109 浏览
今天是友人生日,得悉友人很喜爱hello kitty,所以行多几间西饼店,打算购买hello kitty造型的蛋糕最後在美心西饼买了这个,外形栩栩如生,而且1磅已经很够食了整个hello kitty面部都是用云尼拿慕丝做的,充满云尼拿味,而且慕丝也做得很幼滑,更夹带着淡淡忌廉味,而蛋糕的内部有软绵绵的海绵蛋糕,中间更有芒果夹心,芒果粒的份量也足料,芒果的甜酸感觉,能够中和慕丝的'漏喉'感,所以不怕食得多而'漏喉'、滞。唯一觉得一般的是装饰的部份,用糖皮制作的蝴蝶结和其他部分都不能够吃的,因为看上去有很多色素。略嫌不足的地方就是没有生日牌,不过友人觉得也没有关系。整体评分:7/10

最後在美心西饼买了这个,外形栩栩如生,而且1磅已经很够食了

略嫌不足的地方就是没有生日牌,不过友人觉得也没有关系。

整体评分:7/10
2015-11-09