2023-05-20 150 浏览
店內環境舒適,乾淨簡潔,枱與枱之間都會有距離唔會黐實,仲有榻榻米區坐位可以俾人影相👍🏻店員亦都有禮貌,唔會比人覺得有趕客嘅感覺,上菜速度正常,一開始好快就會上咗餐湯同沙律比客人先,食完就已經到意粉上菜。食物方面價錢都唔貴,特別係lunch set抵食,份量亦都足夠成年人飽肚,唯獨是意粉味道方面可能會唔夠咸,自己加返少少鹽會好食啲🤣不過整體黎講都唔錯👍🏻蛋糕亦都好食,跟餐嘅水果茶都唔馬虎。總括而言價錢公道,推介同朋友一齊聚餐👍🏻
總括而言價錢公道,推介同朋友一齊聚餐👍🏻
不嬲好驚去旺角樓上cafe,因為環境雖舒服,野食賣相都好,但味道就…用一句話總結啦,眼睛上天堂,個口就落地獄。呢間野係星日收工行到旺角唔知食乜好,又唔想排隊或者同人迫枱,經友人介紹就黎咗呢間。我是抱住「是但啦,坐下吹下水,野食非重點」心態入黎。環鏡堅係正,有得揀tatami!坐得舒服,仲有得睇/聽佢電視播嘅流行曲~一坐低就會送杯迷你嘅西瓜沙冰比你,個味冇乜好講,就係西瓜沙冰😂二人dinner係最抵食的。但由於我太驚伏,所以就叫咗一人set。但佢啲小食其實都真係唔錯的。主食叫咗慢煮牛。心諗會唔會係出面60$薄薄的黑椒味牛扒嘅味, 但一放落口,又真係油脂味肉味兼具。以樓上cafe嘅標準黎講,超晒班叫2人set仲會送甜品,本身以為會唔會係menu以外嘅cheap cheap 甜品,但係見隔離係朱古力/ 芒果慕絲。呢間真係幾好
不嬲好驚去旺角樓上cafe

環鏡堅係正,有得揀tatami!
坐得舒服,仲有得睇/聽佢電視播嘅流行曲~

。但佢啲小食其實都真係唔錯的。

呢間真係幾好
2022-09-09 904 浏览
剛好到附近複診,找到一間樓上cafe吃午餐。餐廳不算很大,窗邊有榻榻米座位,挺特別的還有Live Band午餐以西餐為主,款式都算多午市套餐包沙律、南瓜湯,南瓜湯味很濃,是稠狀的,很好味小妹點了慢煮牛柳意粉,牛柳的香草味很濃,肉質亦很嫩,但仍需要咀嚼一會意粉彈性好,不會煮太冧一向很喜歡拿破崙茄醬餐飲是橙茶,很清新
剛好到附近複診,找到一間樓上cafe吃午餐。

餐廳不算很大,窗邊有榻榻米座位,挺特別的
還有Live Band

午餐以西餐為主,款式都算多

午市套餐包沙律、南瓜湯,南瓜湯味很濃,是稠狀的,很好味

拿破崙茄醬慢煮牛柳意粉

意粉彈性好,不會煮太冧
一向很喜歡拿破崙茄醬

餐飲是橙茶,很清新

拿破崙茄醬慢煮牛柳意粉
2022-08-29 524 浏览
侍應生服務態度好好,我們一行6人,有大有細,坐了超過2小時,都完全不會被催趕!環境優美,鬧市中的綠洲!食物水準也不錯,新鮮且即製,所以要等耐一點啊!惟食物份量細了一點……
一入去送杯西瓜沙冰解熱,熱爆天氣下真係消暑又窩心餐前叫左個nachos 又脆又多料,食完一片又一片🤭 主茶叫左慢煮羊架,份量足三大件,肉質軟滑香,羊味濃但唔「蘇」,配埋清新墨魚汁冷麵👍🏻👍🏻👍🏻哈密瓜火腿、凍果茶水準ok 份量足熱花茶也大大杯 再加次水都仲有味🌹職員好有禮貌又主動幫忙(未落完場早到左都照招呼真係有啲唔好意思)環境乾淨 檯面唔會痴立立愉快用餐會encore 一定有下次😋😋😋
一入去送杯西瓜沙冰解熱,熱爆天氣下真係消暑又窩心
餐前叫左個nachos 又脆又多料,食完一片又一片🤭
哈密瓜火腿、凍果茶水準ok 份量足
熱花茶也大大杯 再加次水都仲有味🌹
環境乾淨 檯面唔會痴立立
愉快用餐
會encore 一定有下次😋😋😋
2022-07-09 519 浏览
幾個同事一齊去太子買嘢,上網搵間就近嘅餐廳食午餐,見到呢間評分好高,就訂位試吓。雖然是在舊樓樓上,但餐廳環境明亮潔淨,侍應哥哥友善親切,最重要係食物美味:南瓜湯上面用忌廉汁畫咗笑哈哈圖案,好有心思;沙律菜新鮮,水果茶大杯解渴消暑,焗薯配酸忌廉煙肉碎好好味👍最值得讚係期間限定嘅2小時慢煮羊架,軟熟得嚟有彈性,肉味香濃而不羶。同事有啲叫牛柳,有人叫三文魚青醬意粉,都好吃。價錢不貴,性價比高。好耐無出街食飯,幾個同事邊食邊傾偈,感覺悠閑舒服,大家都好滿意,之後有機會一定會再幫襯。
  • 慢煮羊架
  • 橙味水果茶
店員好Nice and Friendly,環境又舒服。幾好坐乾淨衞生,係朋友聚腳唔錯嘅選擇呀。可能係樓上舖,雖然地點好方便,但星期五晚都唔算多人,推薦想坐下吹下水嘅聚會可以去試吓呀👍🏻Dinner set每個item擺盤都有心思,主食有幾款慢煮菜式揀。今日試咗春雞嫩滑又多汁,而且都幾大份,女仔可能會食唔曬。好彩有人幫手清嘻嘻羊架做得好香,醃製得夠好入味。伴主食嘅Sides可以揀墨魚汁冷麵、肉醬意粉、煙肉焗薯、或者焗蔬菜。冷麵咁特別梗係要試吓,麵質唔錯不過用麻油芝麻撈,又唔係好合我口味。肉醬意粉好食!5號扁身意,肉醬多到我用嚟撈埋啲冷麵食哈哈。湯同前菜正常發揮,係好食嘅。今餐嘅小食小食醉雞翼超正,唔買餐嘅人都推薦可以單點嚟食!撞正炎炎夏日,一坐低未叫嘢食就俾咗每人一杯西瓜沙冰,開胃又消暑❤️

羊架做得好香,醃製得夠好入味。
肉醬意粉好食!5號扁身意,肉醬多到我用嚟撈埋啲冷麵食哈哈。
  • 南瓜湯
  • 慢煮春雞
2022-05-09 353 浏览
🧡想搵間可以坐得耐,舒舒服服嘅樓上café,美味故事都係一個唔錯嘅選擇👍今次同一班前同事聚舊,坐足3個鐘,唔怕比人趕🧡🍖2人餐dinner 包咗2份餐湯、2份沙律配小食、2份主菜加配菜、2杯飲料👍成個set都好有心思,配菜有焗蔬菜、焗薯、冷面,唔會話淨係得薯菜意粉😋🍖慢煮紐西蘭羊架+焗蔬菜羊架勁冧好好味😋😋😋會有羊羶味,但個人勁鐘意呢種羊羶味😋😋😋焗蔬菜都唔馬虎,蔬菜焗得好冧,調味幾好👍🍖慢煮紐西蘭西冷+煙肉酸忌廉焗薯西冷都係好冧,幾有牛味😋而焗薯配埋煙肉同酸忌廉,酸酸咸咸好開胃😋😋🍖黑松露野菌忌廉意粉黑松露好多好濃郁😋😋成個意粉唔會話好油好膩,唔錯👍🍰芒果百香果慕絲蛋糕🍰抹茶竹炭白朱古力慕絲蛋糕🍰朱古力咖啡蛋糕估唔到甜品唔一樣咁出色😋😋😋每款蛋糕嘅味道都配搭得好好,唔會話互搶,亦唔會話太甜,百香果蛋糕柑仔造型好可愛☺️☺️🥣南瓜湯🥣磨菇湯兩款湯都味道濃郁,廚師係湯上面用忌廉畫咗個笑哈哈,令人會心微笑,飲落就更加溫暖😋😋🥗煙三文魚薯仔沙律+芥末牛柳粒🥗香橙柚子煙鴨胸沙律+醉雞翼大大份好fresh好開胃😋店員仲額外送多咗份醉雞翼同三文魚他他多士😍📌場內有和式塌塌米位,如果想坐就要提早預訂啦

🍖2人餐dinner
包咗2份餐湯、2份沙律配小食、2份主菜加配菜、2杯飲料

🍖慢煮紐西蘭羊架+焗蔬菜

🍖慢煮紐西蘭西冷+煙肉酸忌廉焗薯

🍖黑松露野菌忌廉意粉
黑松露好多好濃郁😋😋成個意粉唔會話好油好膩,唔錯👍

🍰芒果百香果慕絲蛋糕
🍰抹茶竹炭白朱古力慕絲蛋糕
🍰朱古力咖啡蛋糕

🥣南瓜湯
🥣磨菇湯

🥗煙三文魚薯仔沙律+芥末牛柳粒
🥗香橙柚子煙鴨胸沙律+醉雞翼

📌場內有和式塌塌米位,如果想坐就要提早預訂啦
2022-03-18 225 浏览
雖然位於Nathan Road但都有少少難搵😂唔知係因為位置定疫情 lunchtime上到去都算少人🥲餐廳夠大 坐得都闊落叫左個all day breakfast ($128) 包湯同水果茶~南瓜湯夠濃郁 好飲😋面頭仲有個笑臉好cute haha🤣🤣all day breakfast每樣都好好食😍😍炒蛋好滑好香 大啡菇超juicy👍最驚喜係牛角包!平時all day breakfast多士/包都係好普通 最唔期待😂但呢個牛角包外脆內軟 有誠意😍😍仲有個加分位係店內有部電視 不斷播住廣東話歌😛
雖然位於Nathan Road但都有少少難搵😂
唔知係因為位置定疫情 lunchtime上到去都算少人🥲
餐廳夠大 坐得都闊落
南瓜湯夠濃郁 好飲😋面頭仲有個笑臉好cute haha🤣🤣
all day breakfast每樣都好好食😍😍
炒蛋好滑好香 大啡菇超juicy👍

仲有個加分位係店內有部電視 不斷播住廣東話歌😛

2022-03-07 156 浏览
煙三文魚碎蛋焗薯配廚師沙律焗薯比我想像中好食,薯仔好食過薯蓉味道多多聲,原哥薯仔連埋皮焗幾正。上面嘅蛋沙律同埋煙三文魚就carry咗個焗薯嘅味道,幾好食。即磨illy咖啡。我個Friend叫完再查一查,原來illy 係講緊一隻意大利牌子的咖啡粉,貴過雀巢咖啡一個價位 ~☕️ that’s why 加咗3蚊。飲落咖啡味係重啲嘅 煙鴨胸拿破崙意粉 份量係下午茶嘅份量,如果當晏晝lunch食應該就會隔一陣間就肚餓。但係味道上都係幾OK~有味道,不會太醎過於濃烈,配橙味水果茶可以食完refreshing 一下 >< jeng.兩個茶餐都係各$68:)

廚師沙律

即磨illy咖啡
煙鴨胸拿破崙意粉

兩個茶餐都係各$68:)
2022-02-18
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2022-02-27 151 浏览
行到攰攰地搵間Cafe坐下食下野就最好不過,我每次都好鍾意去試下新既餐廳今次搵到呢間美味故事,餐廳環境光猛,有大玻璃窗同埋放滿左小裝飾,小清新既感覺我同朋友分別叫左個Lunch Set,就係巴馬火腿青醬意粉同埋煙三文魚忌廉扁意粉Lunch Set仲會包埋餐湯、蒜蓉包同埋田園沙律今日既餐廳係南瓜湯,有好香南瓜既點味,點埋蒜蓉包一齊食都唔錯沙律菜都幾新鮮2個意粉既醬汁都幾Creamy,同埋好夠醬汁賣相都唔錯Set Lunch仲有會埋飲品,可以加錢轉其他特飲整體黎講都OK
Lunch Set仲會包埋餐湯、蒜蓉包同埋田園沙律
沙律菜都幾新鮮
2個意粉既醬汁都幾Creamy,同埋好夠醬汁
賣相都唔錯
Set Lunch仲有會埋飲品,可以加錢轉其他特飲
整體黎講都OK

用餐时段
2022-02-22 140 浏览
如果唔係深黃朋友帶路,我都唔知有間如日式茶座嘅餐館深藏喺旺角嘅舊大廈中,行上一層樓梯去到電梯大堂,再座升降機到一樓,一開門就見到美味故事嘅招牌同一句句支持嘅memo。入到去別有洞天,係溫馨嘅日式感覺。另一角竟然放咗電子樂器午餐時段人少少,套餐有沙律餐湯同埋餐包個甘筍南瓜湯加上笑笑忌廉繪圖,令人會心微笑。點咗個煙鴨胸意粉,蕃茄汁底加幾片煙鴨胸。簡單直接,不過不失。日式麻將黑豚肉拌烏冬(熱),天氣咁凍唔想食冷拌麵,熱嘅就暖胃得多,黑豚肉唔肥,加上紫菜同埋木魚絲,有日式感,但熱拌烏冬會比軟身。本身個餐有包飲品,但我哋見座得舒服就加錢點咗柚子檸檬茶同越南滴漏咖啡,慢慢座傾下先。
入到去別有洞天,係溫馨嘅日式感覺。

另一角竟然放咗電子樂器

午餐時段人少少,套餐有沙律餐湯同埋餐包

個甘筍南瓜湯加上笑笑忌廉繪圖,令人會心微笑。

• 南瓜濃湯
2022-02-21 104 浏览
餐廳環境舒適闊落好坐,位於樓上比較靜, 簡單木系枱櫈, 又有個mon播最新嘅廣東歌, 成個用餐感覺好舒服好chill,適合同朋友/拍拖嚟慢慢食野傾下計另外食物價錢好親民,比出面cafe平,嗌埋甜品每人都係一百蚊多啲,南瓜湯好味, 沙律正常水準, 食物及甜品質素唔錯, 最令我驚喜係杯唔洗加錢嘅橙味水果茶, 第一啖飲落係好香好清新嘅橙味,令我一度有錯覺以為飲緊橙汁, 跟住就有茶味慢慢浸入喉嚨, 無expect過唔洗加錢嘅餐飲都咁有驚喜咁有質素, 好飲過出面啲水果茶。店員有禮貌, 有機會出開旺角會再幫襯支持💪

最令我驚喜係杯唔洗加錢嘅橙味水果茶,

店員有禮貌, 有機會出開旺角會再幫襯支持💪
原來係旺角有間咁正嘅小店,要大大力懲罰先得!!!平日入到嚟唔洗等位,職員好好服務帶我哋入嚟坐榻榻米,超開心!!第一次坐榻榻米食野!!!好似去咗日本咁😆😆😆嚟到見到個餐牌好吸引,有焗薯餐又有烏冬🤤🤤睇見都流晒口水哈哈叫咗兩個餐,包餐湯沙律同蒜蓉包一嚟就送咗一個南瓜湯,仲要係笑哈哈,睇到好開心,超得意,好有心思😆😆💛好鍾意,希望下次嚟仲會見到笑哈哈南瓜湯😆焗薯餐好快就到啦,擺盤好靚,男朋友仔食完仲話唔夠食添😋😋而我就嗌咗一個烏冬,烏冬個汁好惹味,口感煙煙韌韌,食完我都好想再食多碟哈哈我叫咗杯白桃藍蝶花,味道好清新,飲落好舒服而男朋友仔就嗌左杯熱情果茶,裝飾得好靚呢,最後佢都飲晒,好飲!因為返工唔記得事前打嚟問可唔可以係甜品寫生日快樂,去到即刻細細聲同店員講(同返店員講聲唔好意思,多謝你地臨急幫我準備)店員好細心係我地食曬個餐,點埋蠟燭送上甜品,仲要同男朋友仔講生日快樂🎂,多謝你地!!佢好開心同驚喜,個慕絲蛋糕俾我哋預期中好食好多👍🏻👍🏻💛店員世一💛💛請大家多多支持呢間小店,因為樓上鋪好少人認識,快啲去懲罰佢哋啦!
原來係旺角有間咁正嘅小店,要大大力懲罰先得!!!

南瓜湯+沙律+蒜蓉包

叫咗兩個餐,包餐湯沙律同蒜蓉包

車打芝士肉醬焗薯配麻醬蟹柳沙律

焗薯餐好快就到啦,擺盤好靚,男朋友仔食完仲話唔夠食添😋😋
日式麻將黑豚肉拌烏冬

白桃藍蝶花

我叫咗杯白桃藍蝶花,味道好清新,飲落好舒服
熱情果茶

白桃藍蝶花
熱情果茶
芒果百香果慕絲蛋糕
2022-02-17 92 浏览
疫情下都要搵吓嘢食🧐而家好鍾意去啲樓上鋪食嘢😜一間環境非常寬躺舒適嘅店舖👍🏻我諗如果唔係疫情😂夜晚約埋三五知己傾吓計相聚好地方🥰見仲有live Band🎤🥁🎼我哋習慣LunchTime係早食😋所以去到暫時未有人😜lunch set😋都幾抵食👍🏻份量都夠😜前菜🥬都好新鮮😋今日餐單係南瓜🎃 湯湯面配合而家大家都需要嘅開心公仔😄見到個人都開心啲😃煙鴨胸意粉🍝、日式麻醬黑豚肉烏冬(配搭一流味道唔錯👍🏻👍🏻)越南滴滴咖啡☕️(好濃郁嘅咖啡味道👍🏻鍾意飲咖啡可以嘗試)、洋甘菊花果茶🥃(飲完成身暖晒😁)
疫情下都要搵吓嘢食🧐
而家好鍾意去啲樓上鋪食嘢😜