2017-03-01 411 浏览
7點幾來到,勁多人, 等左勁耐。不過呢度經濟實惠, 都要等LA...雞肉: 好大串, D 雞肉唔會鞋, 燒得剛好。芝士腸: 燒得乾左D, D 芝士都乾哂, 無得爆漿獅子狗: 燒得乾得滯豬頸肉: 大大舊, 但好肥...雞全翼: 好食飛魚子腸: 入面有D蟹子, 唔似腸,比較硬, 似丸多D金菇: 好幼身, 比較細包, 但好香牛油蒜茸味茹子: 大大條, 蒜茸味唔夠。太多人, D 阿姐做到燥粿地, 又會趕客... 趕左我地2次....

雞肉: 好大串, D 雞肉唔會鞋, 燒得剛好。

芝士腸: 燒得乾左D, D 芝士都乾哂, 無得爆漿

獅子狗: 燒得乾得滯

豬頸肉: 大大舊, 但好肥...

雞全翼: 好食

飛魚子腸: 入面有D蟹子, 唔似腸,比較硬, 似丸多D

金菇: 好幼身, 比較細包, 但好香牛油蒜茸味

茹子: 大大條, 蒜茸味唔夠。

相信紅磡同Poly人對呢度一定唔會陌生 小小既店舖主打車仔麵同串燒 無論堂食定外賣都排哂隊 仲要即叫即燒 想食就要俾少少耐性等下喇 招牌之一蛋炒腸粉($16) 腸粉本身唔係好滑 加上蛋炒完腸粉外皮香脆 加上蛋香又幾夾 脆肉瓜($8) 燒得外香 入面仲有瓜既水份好味 花枝丸($12) 本身花枝丸好難唔好食 燒兩燒更香 燒雞全翼($10) 皮脆而且肉嫩 火喉夠迫哂雞油出黎 串燒牛脷($11) 一黎細舊二黎乾身三黎燶哂 咬都難咬 魚蛋($11) 一個字乾 韭菜($8) 份量好大份 不過粉落大多好似吞緊樽粉落肚咁 始終一個人要顧幾個爐 質素有參差 串燒加枱面花生醬微辣更好食 店名: 美味佳 地址: 紅磡寶其利街2號地舖.... KJFOODLIFE飲食玩樂地圖
相信紅磡同Poly人對呢度一定唔會陌生

小小既店舖主打車仔麵同串燒

無論堂食定外賣都排哂隊

仲要即叫即燒

想食就要俾少少耐性等下喇

招牌之一蛋炒腸粉($16)

腸粉本身唔係好滑

加上蛋炒完腸粉外皮香脆

加上蛋香又幾夾

脆肉瓜($8)

燒得外香

入面仲有瓜既水份好味

花枝丸($12)

本身花枝丸好難唔好食

燒兩燒更香

燒雞全翼($10)

皮脆而且肉嫩

火喉夠迫哂雞油出黎

串燒牛脷($11)

一黎細舊二黎乾身三黎燶哂

地址: 紅磡寶其利街2號地舖

KJFOODLIFE飲食玩樂地圖
2017-02-28
2017-02-28 347 浏览
怕排隊,特意提前出門的時間半走半跑的來到有「紅磡之寶」之稱(誰改的名字?)的小店,誰知道甫坐下就被白眼了兩三下!頭頂的電視機播放著張國榮張學友的首本名曲,大家如若無人之境在唱歌,餐廳裡面開懷大嚼的食客都樂在其中呢。蛋炒腸粉:姨姨不吝嗇的放了麻醬和甜醬,配煎的香口的腸粉很配!串燒:燒燒賣和燒雞肉不是最多人的選擇,卻對燒賣外脆內軟的酥口感毫無抵抗力呢!常知道招牌的雞翼、雞全翼和茄子,但是雞肉也很有水準呢!下單的時候姨姨會問辣度,叫不辣的話串燒也有惹味的孜然粉吊味。
串燒:燒燒賣和燒雞肉
燒賣、雞肉
2017-02-23
燒賣、雞肉
2017-02-21 458 浏览
每次說起紅磡有什麼美食,住紅磡的朋友總會想起美味佳,說到蛋炒腸粉驚為天人似的。今日我就決定要會一會佢!首先不要期望環境會很好,因為是街坊鋪,賣的不是環境,是風味。但阿姐的服務態度真的很好,笑容滿面。而且沒有催我落單喔。當我研究了點菜紙張一段時間,始終找不到傳說的蛋炒腸粉。就直接問阿姐有冇蛋炒腸粉。 最後叫了蛋炒腸粉加一串燒燒賣。終於食得!首先蛋炒腸粉名不虛傳喔!用蛋炒真的比平時的淨炒腸粉惹味得多,雖然如常有加甜醬和芝麻醬,但多了一份蛋香可能我去的時候人流未算多,吃得出阿姐的用心,腸粉炒得香口而又不乾,十分滿足。另外燒燒賣都不錯啊!表面有點黑黑的,但燒功非常了得,外皮只是脆脆的,沒有變乾,一般吃燒燒賣難免外皮會有點太乾,但這個真的做到外脆內軟一定會再幫襯 !

終於食得!

一定會再幫襯 !
2017-02-19
2017-02-15 447 浏览
Polyu學生/紅磡人↪️宵夜好去處😋必食👍🏻#美味佳 #蛋炒腸粉 $16 識食一定要混醬食 仲要多醬多醬 先好味😄加入雞蛋一齊炒,令腸粉更香,不知不覺一個人食哂一碟腸粉😂呢間店仲有串燒都好似唔錯,見到好多人都會食串燒😆吃貨下次再試下先😄....三個90後吃貨不斷開心share美食💓💡Facebook:三個90後吃貨 3bad_foodies🚩Instagram: 3bad_foodies📍OpenRice: 3bad_foodies 歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_紅磡美食推介
三個90後吃貨不斷開心share美食💓
🚩Instagram: 3bad_foodies
📍OpenRice: 3bad_foodies
歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#三個90後吃貨_紅磡美食推介
2017-02-10 385 浏览
昨晚在附近下班,和同事們共四人走到這間串燒店。每次經過這間串燒店都看到很多人在等位,心想既然店面其貌不揚,但都這麼多人,想必一定非常有內涵。到門口,有位阿姐遞上食物單,叫我們先揀好食物才進店內坐下。我想是因為太多人的關係吧。阿姐態度雖然一般,但仍然能夠理解。我們選好食物,走進店內坐下,由於店內沒有酒賣,我在附近便利店買了幾罐啤酒。串燒點都要有啤酒,贊成?等了45分鐘,終於來了兩串雞軟骨(其實我們點了4串)。漏單,也不打緊,畢竟人多,吃下的一刻,失望了,雞軟骨不脆。半小時後,再來了牛脷,牛肉,和墨魚咀。基本上全部都已經沒有肉味,但也不致於乾身,吃下去只有孜然粉味。我稱為亂燒作品。燒豬腩,我真心覺得,燒到脂肪完全沒有油脂滲出是極為困難,但他做到了。味道,不用多說吧。燒雞翼,合格了。是一般在街上吃到的水準,唯一是燒到肉身有點乾,但已經可以接受。燒茄子,看見賣相不易知道是茄子的。茄子芯的確是可以的,但皮因爲燒乾了所以有燶味,可能大家平常吃這道菜未必會吃皮,但我習慣是會吃的。然後還有燒磨菇,獅子狗,飛魚籽腸。我已經吃到不想再拍照。一直有大量學生進店吃宵夜,我想這裡是他們的飯堂吧,畢竟後街就是宿舍
昨晚在附近下班,和同事們共四人走到這間串燒店。

然後還有燒磨菇,獅子狗,飛魚籽腸。我已經吃到不想再拍照。

一直有大量學生進店吃宵夜,我想這裡是他們的飯堂吧,畢竟後街就是宿舍。價錢也算便宜,可能你會說一分錢 一分貨,不能要求超好味,但我想至少也要對得起大家等待多時的時間吧。

這晚我們由2315進店,0200離開,完全沒有閒聊,只有靜靜的等待食物。因為阿姐們是會駡人的。

環境,食物,服務態度,時間...... 抱歉,除了價錢,我沒想到什麼值得再來的理由。

最後,我們稱呼這晚是- 亂燒夜。
2017-02-09
$100 (宵夜)
2017-02-09 487 浏览
✔️👅:7/10✏️ 一到夜晚就排曬長龍既紅磡小店 原來專賣串燒同車仔麵 係咁聽poly人講 想食好耐啦😳✏️ 比較推薦既有燒雞中翼($10)外焦內滑 燒豆卜($8)香甜美味 豬頸肉($11)肥瘦適宜 爽口彈牙 蒸腸粉($8)豬油味突出 非常彈牙✏️ 其他例如韭菜($8)比較乾 芝士腸($8)冇咩特別 招牌蛋炒腸粉($16)失望了😞 腸粉炒完之後口感奇怪 同蛋 各種醬唔算合拍啊⭐️ 早d黎/預定排隊啦 宵夜都唔錯😇
✔️👅:7/10
⭐️ 早d黎/預定排隊啦 宵夜都唔錯😇
美味佳這間位於紅磡的串燒小店,聽說是理工大學學生的宵夜聖地,除了串燒之外最著名的定必非蛋炒腸粉莫屬。這次經過紅磡,順道為著聞名遐邇的蛋炒腸粉造訪一下美味佳。小店地方不大座位固然不會相當寬敞舒適,門口右手邊為廚房,可以看到即點即燒的過程。除了串燒之外這裡更有車仔麵,不過當天吃過飯後才來胃容量實在不足以挑戰,只好專心致志點一份蛋炒腸粉及少量串燒。蛋炒腸粉 ($16)腸粉加入雞蛋煎炒至金黃色,淋上麻醬、甜醬及芝麻。腸粉質感滑溜外皮微脆,相當香口,驚喜之作。墨魚嘴 ($12) 串燒牛脷 ($11) 雞腎 ($8) 串燒質素平均,雞腎燒得爽口,不過牛脷可能因為已經放涼而質感帶韌。燒茄子 ($18)曾經在元朗的燒賣皇后中吃過燒茄子,油得令人咋舌,每咬一口都滲出幾乎一湯匙油。這裡的燒茄子鋪上蒜蓉燒製,不過沒有抹上蒜蓉的邊位部份味道太淡。肉質軟綿,不會過油。串燒的價錢合理之餘水準亦不錯,尤其以蛋炒腸粉最為出色,假如在紅磡居住或者讀書,的確是個宵夜好去處。

蛋炒腸粉 ($16)
蛋炒腸粉
腸粉加入雞蛋煎炒至金黃色,淋上麻醬、甜醬及芝麻。
腸粉質感滑溜外皮微脆,相當香口,驚喜之作。

墨魚嘴 ($12) 串燒牛脷 ($11) 雞腎 ($8)
串燒(墨魚嘴、串燒牛脷、雞腎)

燒茄子 ($18)
燒茄子
肉質軟綿,不會過油。

2017-01-30 377 浏览
成日聽poly既朋友仔講美味佳又平又好食,地鐵開通真係方便好多,終於抽時間黎食串燒款類都幾多,由肉去到蔬菜都有,價錢仲好親民呀,食多幾串銀包都唔會痛雞翼、雞全翼($24/3),雞腎($19/3),豆卜、豆角、韮菜、雞肶菇等($8/1),牛肉、豬頸肉、燒賣等($10/1)串燒等左15分分鐘左右就開始有得食,串燒都係統一沾上同樣既調味粉,十分濃味又入味,不過會愈食愈咸!最喜歡食雞翼,燒到個皮好脆口,而雞肉仲好嫰滑,雞肶菇都好正,咬落仲好多汁tim燒茄子燒茄子就麻麻地,因為燒得太乾同燶!當日下午去,唔洗等位,朋友話夜晚多數要等好耐位,建議愛吃串燒既你地,都係下午去吧!!而且,食完一定要飲涼茶,太熱氣!

燒茄子
燒茄子就麻麻地,因為燒得太乾同燶!

而且,食完一定要飲涼茶,太熱氣!
2017-01-27 225 浏览
老友記又出動搵食,好耐冇食過串燒,今次就黎紅磡過下口癮先!其實依間之前都食過好幾次,大件夾抵食因為串燒都要啲時間等,所以叫個車仔面幾個老友記分住黎食先,28蚊3送包野飲 抵到爆!牛腩,豬腸,菜油面好食又大碗,打定個底燒茄子燒豬頸肉,必食肥牛韮菜卷韮菜唔可以一口咬哂,如果唔係就會咬唔斷!燒雞全翼,必食燒五花腩,必食燒丸同飯團飯團包住芥末醬,好特別好得意因為全部都好食,所以冇特別寫,但最推介係雞全翼,豬頸肉同五花腩
老友記又出動搵食,好耐冇食過串燒,今次就黎紅磡過下口癮先!
其實依間之前都食過好幾次,大件夾抵食
抵到爆!
牛腩,豬腸,菜油面
好食又大碗,打定個底
燒豬頸肉,必食
肥牛韮菜卷
韮菜唔可以一口咬哂,如果唔係就會咬唔斷!
燒雞全翼,必食
燒五花腩,必食
燒丸同飯團
飯團包住芥末醬,好特別好得意

• 豬頸肉
  • 五花腩
  • 燒全翼
2017-01-27 278 浏览
每一次經過紅磡,都一定會光顧幾家老店,美味佳絕對係其中一家。雖然黃埔地鐵通車,變相呢一區新開咗好多不同特色嘅店舖,但美味佳呢家老店在我心中地位依然沒有任何動搖,今次又再嚟到紅磡去番呢間老店懷舊一下。今次同朋友點咗: 燒雞翼 ($10/串  $24/3串)燒茄子 ($18) 牛油金菇 ($17)芝心丸 ($12)燒雞翼 ($10/串  $24/3串)係美味佳必點item,由於銷量最好,佢地一早都已預先半燒起啲雞翼。雞全翼燒得好香口,外皮好脆,而且好入味。蒜蓉燒茄子  ($18) 一上台就已經香味四溢,我同朋友已經忍唔住好想食喇…茄子已經完全吸收濃濃蒜蓉加埋孜然粉,一入口已經感受到嗰種震撼!牛油金菇 ($17)次次燒野食都必點牛油焗金菇,見到menu 上面就當然急不及待點一份嚟試下! 金菇每一口都充滿住牛油香味~正! 芝心丸 ($12)同樣燒得外面微脆,芝心好滿,咬一口芝士就流晒出嚟,好食到停唔到口最後由於呢餐實在太邪惡,就叫咗燒烤必備飲品-加多寶,太爽喇! 整體而言,份量好足,味道幾濃,CP值高絕對會無限encore ,但最好閒日嚟,因為假日實在太多人喇…

今次同朋友點咗:
燒雞翼 ($10/串  $24/3串)
燒茄子 ($18)
牛油金菇 ($17)

芝心丸 ($12)

燒雞翼 ($10/串  $24/3串)
燒雞翼

蒜蓉燒茄子  ($18)
蒜蓉燒茄子

牛油金菇 ($17)
牛油金菇 芝心丸
金菇每一口都充滿住牛油香味~正!
芝心丸 ($12)

整體而言,份量好足,味道幾濃,CP值高

2016-12-17
燒雞翼
蒜蓉燒茄子
牛油金菇 芝心丸
2017-01-25 278 浏览
每次夜一夜先食到飯嘅時候都會諗到食呢間串燒舖 貪佢平靚正但真係等得好耐 一個鐘頭係正常㗎!大家唔好催姐姐呀不過佢啲雞翼係真心好食嘅 21蚊三隻係好抵的其他串燒都好值得推介 例如茄子 雞腎 翠玉瓜 有得揀辣同唔辣除左串燒 有一個叫做蛋炒腸粉都係必食嘅 唔係度度有㗎 另外 仲有一個我比較少叫嘅麵(個名唔記得^_^) 都應該下次試下 乜配料都齊哂 又多餸 唔想等太耐又想飽嘅不妨一試題外話,美味佳入面個電視成日都係播住kpop 嘅歌不過就比較舊😂
每次夜一夜先食到飯嘅時候都會諗到食呢間串燒舖 貪佢平靚正
但真係等得好耐 一個鐘頭係正常㗎!大家唔好催姐姐呀
不過佢啲雞翼係真心好食嘅 21蚊三隻係好抵的
其他串燒都好值得推介 例如茄子 雞腎 翠玉瓜
有得揀辣同唔辣
除左串燒 有一個叫做蛋炒腸粉都係必食嘅 唔係度度有㗎
燒全翼
2016-11-22
$50 (宵夜)
燒全翼
  • 串燒
  • 燒茄子
  • 車仔麵
2017-01-20 191 浏览
作為理大人點會未食過美味佳又抵食又可以一大班人HEA時間 仲邊有得輸雖然呢間美味佳裝修麻麻,睇落好似無咩特別,但係長期都勁多人排隊!!今次我地點左有燒雞翼,燒牛肉,豬頸肉,蛋炒腸粉雞翼:除左有D位置燶左之外,都燒得幾好好味。外屠燒到有D脆,真係非常之野味。牛肉:除左嫩口之外,仲有一絲絲既肉汁,好彩唔會UN,加分豬頸肉:好香滑,同D朋友爭住食咁款!!最正係佢夠厚肉,有口感!!炒腸粉:炒腸粉已經唔係度度有,仲要呢間係炒得最好食既,最正係腸粉有D皮係脆脆地咁,無得頂!!!
作為理大人點會未食過美味佳

又抵食又可以一大班人HEA時間 仲邊有得輸

今次我地點左有燒雞翼,燒牛肉,豬頸肉,蛋炒腸粉
牛肉:除左嫩口之外,仲有一絲絲既肉汁,好彩唔會UN,加分

• 炒腸粉
2017-01-19 148 浏览
可能自己大鄉里,從來都唔知紅磡有呢間「美味佳」串燒店,有次睇完無線飲食節目介紹,就引起了興趣。睇返原來佢係紅磡好出名,今次就親身見證過,我5點左右去唔太多人,6點後就不得了,人多到要係門口出面開枱。因為人多,因為即叫即燒,所以要有點耐性等下,唔好催老闆娘(雖然佢都好nice,忙得黎仲會同食客講笑)。串燒係跟你order的一次過出菜,唔會逐款食物上。由左至右介紹下:雞全翼、豬肉韭菜卷、雞肉腸、雞中翼、雞軟骨、牛脷,大部分都係十蚊左右一串,同款叫兩至三串又抵d,如圖中咁多樣都係七十幾。每款都醃得好入味,尤其雞軟骨同雞翼,甜甜地,仲有孜然粉的香,真係可以食唔停口,本來想再encore,但諗起要等太耐,都係放棄了,下次再來。
  • 燒雞翼
  • 燒雞軟骨
2017-01-18 171 浏览
同個朋友夜晚9點幾到,落完單,俾咗張飛我地,叫我地等30分鐘-45分鐘有枱。我地睇下要等幾多啦,叫到9號,我地張飛寫得唔清唔楚,12號又得21號又得,等咗成粒鐘,走去問店員,佢話張飛21號,咁就再等啦。見到啲人入曬,再問同一個店員,佢又話張飛係12號,等咗1個半鐘,同我地講過要再等,話冇21號飛,佢店員話張飛12號又得,21號又得,咁一開頭又話係21號,佢自己都根本分唔到張飛係21定12,仲要態度非常之差,佢並冇安排枱俾我地,無視我地,咁既態度,唔值得光顧呢間,後來同朋友去咗另一間串燒舖食,唔洗等,上餐快,都冇咁嬲。

2017-01-18
宵夜