羅勒印度餐廳 (海光街)

Tulsi Indian Restaurant (Hoi Kwong Street)
4K
SWdining
食物 ok,其他一般
SWdining
2024-04-03
关注
🥢 Lamb Masala 馬沙拉羊肉 ✏️ It’s spicy. 味道可以,羊肉夠入味。******************************🥢 Tandoori Chicken 印度烤雞✏️ Meat is tender and spicy.味道可以,雞肉夠滑夠入味。******************************🥢 Samosa 咖喱角✏️ The samosa is ok. 味道可以。******************************🥢 Garlic Naan 蒜蓉烤餅✏️ Its enough flavour of garlic. 蒜味夠******************************🥢 Masala Tea 印度奶茶✏️ It’s served in a plastic cup instead of a tea pot. It’s too sweet and not spicy or rich in tea flavour. 奶茶是用膠杯上,不是用茶壺上的,茶味和香料味也不夠。******************************There is no afternoon tea set there. They only serve item on a la carte menu during afternoon. 這裡沒有下午茶套餐,下午茶時段他們只供應散餐。In general, the food is ok but not special. 總括來說以上的食物還可以,但沒有甚麼特別。******************************The service: There was only few guests there but the staff didn’t notice the service request. 服務方面:當時全餐廳只得幾個食客,但職員也沒有注意食客示意點餐等要求。******************************The environment: It’s too dim there with smell of mildew. My ankle was was bitten by flea there.環境:光線不足,太暗,餐廳有陣霉味,我的腳踝在餐廳俾蚤咬。查看更多
Riceduncan
幸福分享
Riceduncan
2024-03-13
关注
跟住米芝蓮推介去食印度菜行政午餐另加套餐Non-Veg ThaliH-Tandoori ChickenGarlic Naan SamosaMango Lassi幾年前乜嘢都唔識第一次就咁食過印度菜,數月前跟人去食尖沙咀一間咖喱名店,識多咗少少,今次同事特約再返嚟食,感覺好特別,原來有朋友分享係滋味啲,唔使做隱形人。先嚟熱湯材料十足,開咗個胃之後即上咖喱,配薄餅絕對天衣無縫,再加埋芒果拉絲,非常滿足。講明係免收加一,所以話凡事都好值得第二次,今次仲可以睇真啲佢哋個米芝蓮獎。查看更多
+ 8
Non-Veg  Indian  Bento
Soup  of  the  Day
Mango  Lassi
H-Tandoori  Chicken  Upgrade  Garlic  Naan
Samosa
woknroll_hk
隱世羅勒餐廳
woknroll_hk
2024-02-29
关注
又到咗介紹鰂魚涌區午餐嘅時間,呢間開業多年嘅羅勒餐廳,喺鰂魚涌區太古坊附近一帶返工嘅朋友一定認識!地點嚟講佢都算幾隱世📣,喺海光苑地下商場一個好友嘅舖位。呢間餐廳都有其他分店嘅。Weekday嚟食lunch好旺場👥,全場滿座,好彩我有朋友早去攞位。呢間餐廳都幾受外國人歡迎,而且都有唔少喺呢區返工嘅印度人喺度食lunch,所以想試一定要早啲去搵位!Weekday lunch menu我就影低咗放上嚟,通常我都唔諗咁多,一於試下個全餐,特色印度烤肉料理。基本上咩都有啲,老實講我都分唔清食緊乜😝!但係就幾香幾好食。應該就有一個係咖哩雜菜,仲有一個印度烤雞。其餘兩個肉類咖哩我都食唔出係咩。大家有機會喺鰂魚涌食lunch不妨試一試,當然夜晚都可以嚟食,仲有啤酒飲添!🍻查看更多
+ 1
食之旅人
印度美食攻略 引爆味蕾之旅
食之旅人
2024-01-22
关注
各位食友,啱啱喺這家印度餐廳食完個行政午餐,真係有啲開心喎👏。先嚟啲忌廉湯,質感順滑,有啲幼滑得嚟透哂心機。咖喱就真係有得講,雞肉款又多汁,魚肉款相對軟綿,食落有啲似薯仔。而薯仔咖喱配上啲口感似秋葵嘅蔬菜,真係滋味啊!就連我呢個平時對印度菜有點挑剔嘅人都讚好👍。炸球好似咖喱角嘅餡料咁,唔辣不過好夾。至於羊肉通心燒卷,外皮酥脆,羊肉啲乾身但冇羊騷味,算是OK。個印度烤餅Naan 外層焦香,裡頭軟熟,沾咖喱汁一流。印度飯細長,同印度咖喱配埋,正!最後個凍檸茶,甜中帶酸,過口真企正🍋。整體嚟講,呢度嗰套餐豐盛,味道層次分明,令我呢個咖喱控都相當滿意。下次同班朋友再嚟,肯定又係個開心食兜飯嘅日子!各位食物愛好者,記得試下喇!🍛🥘😋查看更多
foodaholicman
高質印度菜🇮🇳
foodaholicman
2023-10-02
关注
印度菜好推薦🇮🇳🌟 Masala Papadum酥脆既薄餅上灑滿切丁既洋蔥,番茄,青瓜,芫荽等配料食落清新唔油膩🌟Samosa印度版咖哩角炸到金黃色 包裹住咖哩味內餡搭配薄荷醬或者酸甜醬更滋味🌟Paani Puri空心既油炸球 內餡為薯泥,洋蔥,扁豆類等再倒入秘製醬汁 又酸又香好開胃🌟Panner Tikka燒烤芝士雜菜有芝士🧀️,洋蔥,紅椒🌟Chicken Tikka無骨燒雞 雞肉外皮脆肉質嫩兼帶濃濃既香草味🌟Butter Chicken雞肉好嫩滑配以牛油,香料同濃郁既番茄醬係每次食印度菜都必嗌🌟Palak Paneer芝士菠菜將菠菜打成泥 配上口感結實既芝士佐印度米飯/naan🫓 食都好好味🌟Mango Lassi 濃稠適中 口感滑順帶芒果既香甜 夠哂清爽🥭查看更多
+ 6
smacznysmakosz
半價食到米芝蓮推介餐廳😎
smacznysmakosz
2023-08-31
关注
📍#鰂魚涌 #羅勒印度餐廳#羊羊在鰂魚涌#羊羊在港島一向都鍾意食多國菜,今次就揀咗間米芝蓮推介過嘅印度餐廳試吓🤓位置有啲偏僻,係過場角落頭,不過都有人專程嚟食,仲有印度人呢🇮🇳小提示,用Eatigx訂位可以某啲時段半價抵食好多🤑🥔Samosa (3pcs) $48印度菜必叫薯角,真係冇叫錯,好好食😋外皮熱辣辣脆卜卜,薯片落咗好多香料,食落好香😤🥬Palak Paneer $90菠菜芝士咖喱係經典素食咖喱,當菜咁食🤣不過菠菜同芝士味其實唔濃,主要食芝士口感同香味😂🐑Lamb Korma $130呢個特別,係腰果咖喱,食落真係好香腰果味😍羊肉唔靭,配油潤嘅腰果咖喱超正😆🐓Tandoori Chicken $134鐵板燒雞肉,有骨好似會嫩啲😄上到嚟真係熱辣辣,好香,但係有啲乾😅✨Black Truffle Naan $32食印度菜必叫naan,拎嚟配咖哩一流🤤呢款就咁單食都香松露味,配咖哩食有啲浪費🤣配咖哩好似叫返原味好啲,冇咁搶味😉總價錢 - $217+原價10% 評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #鰂魚涌美食 #港島美食 #美食推介 #印度菜 #咖喱 #米芝連 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #高質午餐推介 #中菜 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 查看更多
+ 6
nice.foodie
羅勒印度餐廳
nice.foodie
2022-10-09
关注
羅勒印度餐廳 地址: 鰂魚涌海光街13-15號海光苑地下1號舖係鰂魚涌海光商場入面有間好隱蔽嘅印度餐廳,唔知大家食過未呢😎? 我就走咗去叫咗個Set A - Lamb Masala (跟印度薄餅) 🥘$90,唔好睇佢咁深橙暗紅色,其實佢一啲都唔辣而且香料味唔重😛,但比較失望係羊肉份量比想像中少,得5粒😂,而且肉質偏乾無味😞,真係好失望呀。查看更多
Angelaaa27
商務午餐好食的印度菜
Angelaaa27
2022-06-18
关注
本身也不是了解印度菜式,今次也是久違的在午餐時段到公司的附近享用印度菜, 結果卻是令我頗感驚喜的。我點了一個商務肉類為主的套餐,附有三種不同的咖喱,有雞、羊及菜,個人偏愛雞咖喱,因味道較辛辣。而主食方面則有印度的薄餅、米飯及印度的薄脆小食,種類多得有點誇張,我也吃不完整個套餐。而我也以這些主食沾了各種咖喱,創造出不同的風味,整個進食體驗也是十分驚艷的。只有一點可能希望能夠改善,這個套餐並不附有飲料,而且餐廳也不會提供任何水。我嘗試要求取用tap water,但餐廳提供了一瓶水給我定要求收費十元,這個對於普遍的餐廳服務並不太友善。除此意外,食物及份量都十分滿意,我也會再次光顧的。查看更多
行政午餐
cheungjere
Disgusting - Got the worst food poisoning
cheungjere
2022-02-02
关注
Don’t go here. I got the shahi paneer, palak paneer and black truffle nan. After eat this I got the worst food poisoning I have ever experienced. I have never felt so poor in my life. So would not recommend eating here at all it must be absolutely disgustingly dirty. Do at your own risk! 查看更多
睇見個名都知呢間係垃圾舖頭
2022-05-08
rhinoceros cheer
$22一片我食過最貴嘅naan
rhinoceros cheer
2021-09-09
关注
叫咗其他野食同兩份普通印度薄餅,黎到有兩片,仲要一大一細。我地以為係佢誤會我地只係要兩片,就問返呢度係咪一份$22,佢態度好寸咁話呢度兩份$44。我地呆咗,首先本身價錢唔合理,另外以前喺同一間餐廳食過,又喺北角間分店食過,一份至少有兩片。好嬲之下,決定即刻埋單走人。從來未試過去餐廳食飯食到好似被騙咁。唔會再幫襯。查看更多
你應該對牠說:你好差喎
2021-11-02
印度種族普遍鍾意逆向種族歧視香港人,又一實例
2021-11-02
I was treated impolitely by the restaurant too
2022-05-06
yt.t
印度行政午餐
yt.t
2021-06-25
关注
<羅勒印度餐廳>本身鍾意食d重口味野,成日想試公司附近呢間,但幾次都去唔成。呢幾日落咁大雨,個個都話唔想行太遠,所以終於都食到😂行政午餐($90)其實即係樣樣有d,右上角3兜由上到下順序係咖哩什菜(比較淡味既薯仔,青豆咖哩)馬撒拉羊(最濃味,好重香料味既羊肉碎,用黎送飯一流,我最鍾意😂)咖哩雞(好濃既咖哩味,雞肉都好淋👍)下面三角形既係印度脆餅,脆卜卜似薯片,幾香胡椒味,但好咸😂圓形既係咖哩味既炸薯波,同平時係d南亞舖頭買既咖哩角一樣味,都幾好食😂烤雞:紅卜卜但其實香料味唔係好重最後不得不提下個餐湯,好重芫荽味同少少薑味,芫荽控應該好鍾意,我自己都幾鍾意,但佢冇寫係咩湯😂查看更多
行政午餐
annawong19
愉快的一晚
annawong19
2021-04-23
关注
餐廳位置旺中帶靜鄰近地鐵站亦保持神秘感…..............屋苑商場內,位置雖隱蔽,但天熱時客人不會汗流浹背,門外有時裝就方便客人選購,時間一會便過了!!!侍應殷勤招待,細心留意賓客體溫餐廳內的強的bollywood音樂,加上店員熱情的招待之下 ,體溫竟比平時都高了兩度!!!食物到時,店員擔心我地錯過美食最美味的時候主動為我們影相,並且攝影技術精湛!!!(另外,餐廳難得可以AE卡結帳!!!)查看更多
peanutisg
印度式行政午餐
peanutisg
2021-03-17
关注
呢一間羅勒印度餐廳,之前行過幾次,都見唔少人排隊,就冇乜機會入去。今次做嘢晏咗,落去食晏嘅時候,咁岩過午餐嘅人潮,終於可以一嘗呢間餐廳。同朋友各自嗌左一款行政午餐,賣相都唔錯,又有飯又有烤餅,配上三款咖喱醬汁,同埋炸雞。咖喱味道好香,各自有唔同嘅配菜,例如豆、雜菜等等。但味道唔會好辣,係香港人啱食嘅味道。烤餅同白飯嘅份量都好多,絕對夠飽,細食嘅女士亦都可以share分享。唯一不足之處,就係烤雞比較乾身,食落有啲鞋。不過都幾有印度風味,唔錯嘅。查看更多
KC Esther
初嚐印度菜
KC Esther
2021-02-01
关注
行政午餐,特式印度烤肉料理很適合第一次光顧的客人,因為可以嘗到不同種類的印度食品。另外亦有純素蔬菜的午餐。成個套餐很豐富,是日餐湯:忌廉湯類,是偏向稀些的,滑滑的。咖喱便有3款,分別是雞肉咖喱:肉嫩,因有肉類,所以個咖喱汁較濃味些。魚肉咖喱:魚肉細細粒的,而且很軟腍,開初還以為是在吃煑腍的薯仔粒。個咖喱味較清些。薯仔咖喱,有薯仔和類似秋葵口感的蔬菜,呢個咖喱因薯仔較多,質感畧粉些。三種咖喱都唔太辣,辣的感覺只留存在口腔中。薯仔豆蓉炸球,似咖喱角的餡料,唔辣的。羊肉通心燒卷,深橙暗紅色,肉質偏乾,無騷昧。印度脆餅塔,咸香脆卜卜。印度烤餅Naan ,外層烤得少少焦脆,中間亦有一定厚度的麵粉做成的餅,沾咖喱汁吃超好味。印度飯形狀較長且口感較為鬆散,亦是很配印度咖哩醬汁一起吃。凍檸茶,飲到一些梅的甜味,酸酸甜甜好好飲。查看更多
+ 16
特式印度烤肉料理
胃食玩具王
隱蔽的印度餐廳
胃食玩具王
2020-12-26
关注
今日黎到鰂魚涌,朋友帶去食印度午餐,間餐廳喺個海光商場內,位置都好隱蔽,要行到最篤篤先至見到間餐廳。黎到下午1點幾,唔使排隊。餐廳內裡環境舒適、整潔。午餐選擇唔算多,而第一次試,就叫了3個行政套餐。1. 行政套餐:特色印度烤肉料理($90),三款咖喱唔算太辣,烤肉夠入味,而咖哩份糧足夠,確不錯。2. 行政套餐:特色印度蔬菜料理($80),蔬菜同樣好入味,咖哩味夠香濃如果唔要飯,可以轉加多兩塊薄餅薄餅剛烤,外脆內熱,配上3款咖喱確係正。套餐包一碗湯,今次係忌廉菜湯,甜甜地好好味餐飲只有兩款(凍咖啡或凍檸茶)可選擇,唔想飲凍嘢可以走冰套餐工作日供應,不用加一。整體來講,餐廳環境舒適,可靜靜地坐,食物水準令人滿意,可以一試再試查看更多
+ 8
行政午餐:  特式印度烤肉料理