2015-10-28
因為自己份工屬於四處奔波形,所以,午飯通常都係自己獨食,當然好壞參半啦!好嘅,當然係自己話晒事,鍾意食咩就食咩。唔好嘅,有時都覺得自己有D孤獨㗎,夾離夾去都係得嗰一、兩碟,少咗同人sharing 嘅樂趣。不過,呢種心情都係甚少出現,因為自己的確 enjoy 獨食。今日,就離到北角做嘢,放飯時間又到,不過對呢度都幾陌生,真係無乜心水,呢個時候,當然㩒吓部電話啦,發現有間好似幾正嘅印度餐廳,叫做羅勒印度餐廳,行到門口其實有D卻步,因為間餐廳真係好印度,唔知食唔食得慣。不過,突然發現原來佢係米芝蓮推介,嘩!咁難得當然要試吓。一坐低,就叫咗杯鹹味奶昔,出邊實在未見過,味道有D似 yogurt 酸酸地,奶味唔會太重,幾好飲。跟住就叫咗個人氣嘅,黑松露烤餅,size 唔細,恐怕自己會食唔晒,不過自己超鍾意黑松露嘅香味,所以一定要食,食落口,個烤餅好有麵粉香,熱辣辣,再叫咗個牛肉香料配香草蘭度豆,質地比較杰身,最啱用離點烤餅,牛肉味好香濃,但其實好似唔係好食倒有牛肉喺裡面,蘭度豆口感好綿,而且仲有薯仔同其他配菜,少少辣,好惹味。雖然只係叫咗三樣嘢,但已經食到好飽,原來印度菜嘅惹味,的確可以令人胃口大
跟住就叫咗個人氣嘅,黑松露烤餅,size 唔細,恐怕自己會食唔晒,不過自己超鍾意黑松露嘅香味,所以一定要食,食落口,個烤餅好有麵粉香,熱辣辣,再叫咗個牛肉香料配香草蘭度豆,質地比較杰身,最啱用離點烤餅,牛肉味好香濃,但其實好似唔係好食倒有牛肉喺裡面,蘭度豆口感好綿,而且仲有薯仔同其他配菜,少少辣,好惹味。雖然只係叫咗三樣嘢,但已經食到好飽,原來印度菜嘅惹味,的確可以令人胃口大開,個烤餅我居然食得一乾二淨。