今日去完迪士尼玩到謝曬皮,原本諗住係openrice拎定飛先,點知原來冇得拎。咁就直接行入去睇吓先好彩唔洗等好耐,去個廁所返黎就入得👏🏻食物肉燥雞翼台灣腸飯一上黎個飯其實都唔熱,咁樣就餵小朋友方便,可以一黎就可以食。如果台灣腸熱食就好味但我餵細佬唔記得食先…餐湯應該係南瓜忌廉湯,2個仔都話好味😋芝士白汁焗雞扒飯原本係舅父食,點知2隻仔見到舅父個好食又去食人哋個餐😮‍💨不過相比起,焗飯熱得好耐!啲芝士白汁撈飯真係無敵😂2個食晒舅父個飯….海鮮炒烏冬炒烏冬都係要用x噹個啲烏冬!彈牙好味!環境呢到真係好夠冷氣!我老豆呢啲熱血男士就話好涼爽,我同我媽咪就要著外套…地方都好夠大,我哋一行6人,好彩唔洗等好耐都有4+2枱坐!服務其實啲待應哥哥都幾好丫,可能人唔多…佢哋見到我地有小朋友,都主動問洗唔洗要bb櫈,又拎多2套碗俾我哋…同埋有啲餐星期一至五包野飲,星期六日唔包 ,都有同我哋講要以正價計
好彩唔洗等好耐,去個廁所返黎就入得👏🏻

食物

肉燥雞翼台灣腸飯
但我餵細佬唔記得食先…

餐湯
應該係南瓜忌廉湯,2個仔都話好味😋

芝士白汁焗雞扒飯

原本係舅父食,點知2隻仔見到舅父個好食又去食人哋個餐😮‍💨
不過相比起,焗飯熱得好耐!啲芝士白汁撈飯真係無敵😂
2個食晒舅父個飯….

海鮮炒烏冬
炒烏冬都係要用x噹個啲烏冬!彈牙好味!

地方都好夠大,我哋一行6人,好彩唔洗等好耐都有4+2枱坐!

2021-10-30
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-11-06 291 浏览
今日係平日,約咗朋友仔食早餐,去到青衣城,估唔到早餐時段居然要攞輪候飛。好彩都只係等咗一陣就可以入座,仲俾我哋坐到卡位。早餐選擇都幾多,最後揀咗粟米火腿通粉轉公仔麵,腸仔炒蛋配餐包,熱奶茶。其實食早餐,冇乜要求嘅。不過估唔到個公仔麵上枱嘅時候好有驚喜,因為見到好多好多粟米🌽。炒蛋腸仔三包都係正常嘅,佢嘅餐包幫手搽埋牛油,唔使自己搞。不過佢個奶茶就差少少,我覺得偏苦。雖然都有啲人等位,不過我同朋友談天說地,都沒有侍應趕我哋走,我覺得服務不錯。

其實食早餐,冇乜要求嘅。

炒蛋腸仔三包都係正常嘅,佢嘅餐包幫手搽埋牛油,唔使自己搞。

不過佢個奶茶就差少少,我覺得偏苦。

2021-11-05
2021-10-06 301 浏览
難以相信呢碗仔魷魚圈原價$50, openrice 特價$28其實$28 我都覺得有少少overprice, 我當比外賣落單手續費味道正常,魷魚圈好瘦小,整體係街頭小食店質素,不過係冇咁油既不過服務員員態度良好

不過服務員員態度良好
2021-10-06
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2021-10-03 225 浏览
今日叫咗兩份牛扒早餐,有兩隻雞蛋、大塊牛扒,加一個餐包,配埋杯香濃奶茶。塊牛扒色澤均勻,睇得出廚司落足心機煎,不是求求期期,唔會因為收得咁平而交行貨,超好味!入口甘香,未食過咁好味嘅茶餐廳早餐。奶茶都係飲過最好飲嘅奶茶,好香茶味,非常之滑,入口回甘,令人回味無窮,一試難忘,必飲之選。雞蛋煎得唔油,好乾身,最怕啲蛋煎到油淋淋,呢間唔會咁,非常好。個餐包好鬆軟,非常新鮮,唔會乾爭爭,我鐘意食。總括來講,高水準早餐。
入口甘香,未食過咁好味嘅茶餐廳早餐。
2021-09-28 240 浏览
在青衣城覓食,朋友看到這店在下午二時仍要輪候座位,說食物水準應該不足,就決定在這兒吃午餐。點了一個午餐,煎蛋肉醬焗飯$62,加$18把飲品轉成特飲黑牛。焗飯一上桌,已傳來香噴噴的味道,放在上面的煎蛋,令人食慾大增。試一口,果然不負所望,味道很好。這飯分量很大,和我同行的年輕人吃了,也說飽得不得了。至於黑牛,朱古力雪糕加可樂,是消暑妙品。另點了一個下午茶,美極乾炒牛河$46 ,加$3點了凍檸檬茶走甜。這乾炒牛河好處是不太油膩,河粉和牛肉都很多,不足的是鑊氣不夠,牛肉沒什麼味道,而且有點柴。至於凍檸檬茶,茶底不苦澀,檸檬很多,好喝。這店賣的是茶餐廳的食物,環境則比茶餐廳好,當然,價錢也比茶餐廳略貴。服務也不錯,朋友請侍應給他開水,侍應送上時提醒朋友開水很熱,最好放一會兒才飲用。
2021-09-20 169 浏览
諗住順路去 Sky100,咁就 stop by 羅麥記食個午餐先(之前食過葵芳果間,都正常呀,點知呢間瀨晒嘢)到咗門口,有兩個員工係度吹水,我心諗:唔緊要啦,返正太太and公主去咗廁所,我又要 d 時間寫紙仔。寫完,諗住佢地會問我幾多位,我望住佢地兩個,佢地就繼續吹,之後我就問「唔該,係咪自己搵位?」。其中一個就答我「入得ka la!」。咁我咪入攞,行入少少佢又問我「幾位?」。我答「3位」。之後佢話「3位… 未有住wor!」。我當時O咗嘴,轉頭問佢「咁你又話入得?」。佢無答我,逃避我嘅眼神,走咗。之後我咪出返去門口等位law,但全程無比 number我。之後黎咗幾 group人,有一group自己入去,比另一個員工叫佢地起返身,要執枱。我見佢地當時都呆咗。之後有個好似「經理」嘅人出返黎,開始問入去嘅人幾位。之後太太and公主去完廁所返黎,我太太問:未有位咩? 我就同太太講返發生咩事,之後果個「經理」聽到,就過黎問我係咪 3位? 我問佢「頭先果兩個你 d 同事黎?」呢位經理解釋咗兩句。坐低睇完Menu諗住嗌餐,見到有兩個女員工係度吹水,咪舉手諗住嗌餐囉,點知又係顧住傾偈(好明顯見到我都係

坐低睇完Menu諗住嗌餐,見到有兩個女員工係度吹水,咪舉手諗住嗌餐囉,點知又係顧住傾偈(好明顯見到我都係顧住傾偈嗰隻),最後要等第三個行過先點到餐。諗住點完餐食完就走啦,算啦。點知最離譜嘅係,叫咗兩個餐兩個餐都係小朋友嗰邊上。其他我都可以忍,最L憎係上菜係小朋友果邊上!! 不知所謂!!

BTW,嘢食係正常嘅。
2021-09-14
等候时间
15 分钟 (堂食)
2021-08-14 291 浏览
青衣呢間港式茶餐廳,係青衣城商場入面,比較新式企理D既,當然比出面街既茶記會貴少少,但坐得舒服D。入面既裝修都好有港式味道,水準亦唔差,我通常黎食早餐都會叫沙爹牛肉公仔麵+火腿炒蛋餐飽($42),仲有飲杯茶走(香滑甘甜),咁耐都keep得住水準!抵讚👍服務快速到位亦不失禮貌,可見訓練有數💕大家如果係附近唔知食乜野都可以黎試下!

服務快速到位亦不失禮貌,可見訓練有數💕

大家如果係附近唔知食乜野都可以黎試下!

早餐
2021-05-07 721 浏览
係青衣城,早餐有得食沙嗲牛肉麵既地方唔多,羅麥記係其中一間。食返個沙嗲牛肉麵 配 火腿炒蛋火腿炒蛋,個炒蛋整得幾好,係有厚度,外面望落去熟熟地,但內裡係滑蛋。火腿都正常,唔係油淋淋。沙嗲牛肉麵,先係個公仔麵,煮得岩岩好,唔會太淋或太硬,沙嗲牛肉個汁唔係一patpat ,沙嗲味一般,啲牛肉都夠淋。湯底都唔咸,所有野加埋好食。熱檸檬茶,哩杯茶,我鍾意呀!夠茶味,檸檬唔澀,係茶餐廳既靈魂之一呀!成份早餐,整體既水準都係幾好。

食返個沙嗲牛肉麵 配 火腿炒蛋

成份早餐,整體既水準都係幾好。
2021-03-18 774 浏览
無骨海南雞飯 $65蝦多士(5件) $60推薦指數:6.5/10海南雞飯不過不失😂份量都算多 雞肉都嫰滑👍不過就無乜味 好在有3種醬料點 特別推薦泰式甜酸醬 點完惹味好多!🤩💕 蝦多士就真係一般般 雖然望落去幾大舊 但係面包佔左九成😅而且蝦餅既部份又薄又冇味 係炸得幾脆口既 但係就好油😳😳所以5推薦點呢個都係周記既蝦多士最正😻😻👍👍🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
無骨海南雞飯 $65
蝦多士(5件) $60

推薦指數:6.5/10

都係周記既蝦多士最正😻😻👍👍
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
2021-03-08 670 浏览
🎬戲院重開,終於可以入場睇戲啦!星期六場次好Full,所以今次就來到人流較少的青衣城。第一次來這個商場,原來都有不同的餐廳,今次試吓聽聞已久的羅麥記。☕飲品 (5/10):熱菜蜜、熱奶茶微暖,如果更熱就好。🍚白汁焗雞球飯 (6/10):白汁偏淡,雞球軟身易咬算大件,白飯份量剛好,整體味道一般,不會太膩。🍝煎蛋肉醬焗意粉 (6/10):意粉用茄汁撈過,可能因為沒有芝士一起焗,口感與普通肉醬意粉分別不大。🏞️環境設施 (7/10):室內設計走懷舊香港電影風,燈光微暗用以營造氣氛。🤵服務質素 (7/10):店員態度有禮,上菜速度正常。😋回頭率 (6/10):比一般茶餐廳貴少少,但環境尚算舒服。
☕飲品 (5/10):熱菜蜜、熱奶茶微暖,如果更熱就好。
熱菜蜜、熱奶茶
白汁焗雞球飯
煎蛋肉醬焗意粉
🤵服務質素 (7/10):店員態度有禮,上菜速度正常。
2021-02-27
等候时间
15 分钟 (堂食)
2021-02-20 513 浏览
港產片為主題的茶餐廳。🥢紅豆蜂蜜西多($32):牛油在剛炸好的多士上融化,配上蜂蜜好好味,只是紅豆饀偏甜。🥢瑞士雞脾煎蛋飯($65):雞脾滷得入味,但整個飯欠汁,所以有點乾。🥢小忌廉紅豆奶茶($38):一大堆忌廉放在奶茶,加上茶味夠濃,撈埋幾好飲。由於紅豆同忌廉本身甜,所以奶茶可以走甜,咁就唔會太甜lu~
港產片為主題的茶餐廳。

2021-01-29 618 浏览
位於青衣商場的羅麥記以特色戲院裝修茶餐廳為賣點, N年前食過, 今日去開青衣, 順便跟朋友來食個下午茶餐。全院滿座全餐廳以香港電影海報及電影主角海報作裝飾, 似向本土電影界致敬, 特式餐廳。一般茶餐廳嘅美食都有, 另加大排檔小炒, 晚市的大排檔小炒比較多款式供選擇。xo醬炒腸粉呢碟師傅落得好重手, 越食越鹹, 頗油膩, 腸粉係好食嘅, 彈滑, 不過真係好鹹同好油, xo醬本身已經有味道及油份, 炒時可以減返下油及有鹹味的調味品比較好。乾炒牛河牛肉分量可以, 唔會話得兩三片咁搶錢, 入口有牛味及咬口, 冇話用梳打粉醃到腍滑但冇曬牛肉味, 牛河炒得乾身夠鑊氣, 好香口, 調味不錯, 鹹甜適中, 唔太鹹, 河粉亦爽微彈, 整體不錯。跟餐奶茶朋友話冇茶味, 我覺得可以接受, 不過就唔夠茶香及濃滑。
全院滿座

xo醬炒腸粉

乾炒牛河
乾炒牛河

2020-12-28 485 浏览
餐廳冇嚴格執行限聚令,任由人客四個,六個一枱,冇隔離1.5m... 有隔板亦沒有作用,人客直接靠在旁邊親人或朋友耳邊,除低口罩高談闊論,令其他人有不安感覺。☹️☹️
今日去咗青衣城,想快快趣趣食個簡簡單單嘅午餐,行咗一圈,就揀咗呢間餐廳。入到去自己揀位坐低,冇人帶位,冇問題。想落單,員工行過五、六次,叫佢哋係完全冇反應。終於有個員工肯停響我面前,我落單,佢一粒聲都冇出過😅。我後加一個奶茶,同樣遭遇😳叫咗「椒鹽豬扒飯」,豬扒好鹹,味道一般;米飯乾身冇黏性,醬汁好少,難食。味道較好應該係杯熱奶茶,幾滑。咁呢間餐廳有冇優點?有:1. 我坐近水吧位,聽到廚房員工一邊工作一邊傾偈,全程炒蝦拆蟹粗口滿天飛,氣氛熱烈熱鬧溫馨,讚👍2. 門口收銀姐姐好好禮貌,佢可能係全間餐廳唯一有禮貌嘅員工,讚👍

味道較好應該係杯熱奶茶,幾滑。

咁呢間餐廳有冇優點?有:

2020-09-11
2020-09-09 461 浏览
因為疫情關係,又唔可以多個兩個人一齊食嘢,所以外賣返屋企食。有好多餐廳都食過,所以試吓羅麥記。好像周圍都有店舖,好像好出名,價錢比一般茶餐廳貴都唔介意。買返去試試看,好像有點中伏,炒飯是炒到一粒粒的,但沒有什麼味道,蛋炒到好鞋,叉燒就有數啦,比較少,同價錢不符。炒河甜甜地,唔乾,但係每條河粉仍然一條條黏埋一齊,有點兒失望,比一般茶餐廳還要差,牛肉也不硬,但沒牛味。只此一次,下不為例。
因為疫情關係,
又唔可以多個兩個人一齊食嘢,
所以外賣返屋企食。
有好多餐廳都食過,
所以試吓羅麥記。
好像周圍都有店舖,
好像好出名,
價錢比一般茶餐廳貴都唔介意。
買返去試試看,
好像有點中伏,
炒飯是炒到一粒粒的,
但沒有什麼味道,
蛋炒到好鞋,
叉燒就有數啦,
比較少,
同價錢不符。
炒河甜甜地,
唔乾,
但係每條河粉仍然一條條黏埋一齊,
有點兒失望

比一般茶餐廳還要差,
牛肉也不硬,
但沒牛味