2023-03-22
之前食過印度菜感覺只是辣同香料味太濃,但今次亞女帶我嚟呢間位於北角的羅勒印度餐廳試過之後就打破我的觀感啦餐廳主打北印度菜式,原來印度菜分南北,南部口味較重而北部則著重香氣酸奶醬配脆餅Pani Poori賣相像蛋殼般的脆餅,內裡裝着薯蓉及鷹嘴豆泥,食時將酸奶醬倒入再一口咬破,酸奶醬混和香料及薄荷口感好特別咖哩角Samosa咖哩角呈三角錐體,外形飽滿,炸得金黃香脆,外皮鬆化厚實,餡料有薯仔、洋蔥及青豆配埋薄荷乳酪醬食味道好味香炸洋蔥絲Onion Bhaji洋蔥絲炸得非常酥脆,炸漿混和香料加上洋蔥的甜,入口非常惹味天多羅燒雞(無骨)Chicken Tikka以多種香料及乳酪醃製,非常入味,雞肉又嫩滑一啲都唔乾,啖啖肉鑊仔牛肉Beef Kadai牛肉質感軟腍,以香料配搭洋蔥及甜椒,入口香而不辣印度咖哩羊肉Rogan Josh呢款印度咖哩加入蕃茄中和咗咖哩的辛辣味,口感香甜,配搭羊肉最夾椰奶咖哩無骨雞Chicken Madras加咗椰奶的咖哩多了份香滑,口味比較似港式咖哩但又帶點印度香料風味蒜蓉烤餅Garlic Naan/羅勒千層麵包Tulsi Paratha/芝士千層餅麵包Paneer Par
酸奶醬配脆餅Pani Poori
咖哩角Samosa
香炸洋蔥絲Onion Bhaji
洋蔥絲炸得非常酥脆,炸漿混和香料加上洋蔥的甜,入口非常惹味
天多羅燒雞(無骨)Chicken Tikka
鑊仔牛肉Beef Kadai
牛肉質感軟腍,以香料配搭洋蔥及甜椒,入口香而不辣
印度咖哩羊肉Rogan Josh
椰奶咖哩無骨雞Chicken Madras
蒜蓉烤餅Garlic Naan/羅勒千層麵包Tulsi Paratha/芝士千層餅麵包Paneer Paratha
叫咗咁多款咖哩點可以無印度烤餅,用嚟蘸點咖哩就一流,烤餅外脆內裡煙韌,相對千層餅就比較薄脆一啲
蝦肉炒飯 Prawn Biryani
第一次食印度米,外形修長,質感鬆散,無泰國米的軟糯口感,所以最適合用嚟炒飯,飯粒分明,而蝦肉則爽口彈牙
芒果奶昔 Mango Lassi
乳酪味好濃混和芒果的香甜,酸酸甜甜的順滑濃厚,有助消化