2017-08-04 612 浏览
最近晚上总系心绪不灵,经常训唔着教,唔知咩事所以夜晚经常睇下文章,消磨下时间,亦都会打下文.回忆下自己做左D咩事上星期就约左D旧同学食饭,原来好多旧同学都仲系单身,可能好自由自在依个世代又唔一定要结婚既去左食印度餐,由於我地女仔多,所以叫左好多唔同花款既野首先叫左2杯玫瑰幻昔,2杯一齐黎好有梦幻既感觉饮落虽然甜甜地,不过几开胃,而且唔太多冰,几抵饮之後食左3种唔同既咖哩白咖哩味道较香,配鸡肉几好味,咖啡唔太腻,所以可以好清楚咁食到鸡味黄咖哩味道浓小小,而且杰身D,不过配印度薄饼食会几好食红咖哩比较辣,食得辣既人先好叫,好在我地当中都有唔小高人系可以食辣组薄饼都好大块同好厚,点咖哩上去会好食D香D另外仲叫左D小食,不过都系咖哩好食D,印度始终都系出名咖哩
最近晚上总系心绪不灵,经常训唔着教,唔知咩事

依个世代又唔一定要结婚既

去左食印度餐,由於我地女仔多,所以叫左好多唔同花款既野

首先叫左2杯玫瑰幻昔,2杯一齐黎好有梦幻既感觉

饮落虽然甜甜地,不过几开胃,而且唔太多冰,几抵饮

之後食左3种唔同既咖哩

黄咖哩味道浓小小,而且杰身D,不过配印度薄饼食会几好食

薄饼都好大块同好厚,点咖哩上去会好食D香D

另外仲叫左D小食,不过都系咖哩好食D,印度始终都系出名咖哩
2017-07-31 506 浏览
早一个星期已经约好食饭,已经期待左好耐,因为真系太耐无见依位朋友啦佢系外国返黎,可以倾好多佢既生活话题,外国真系自由好多,所以好锺见到佢不过今晚竟然落大雨,仲要系一出街即湿果种原本约一个远小小既地方食饭,我地都顶唔顺,即刻改去一间近地铁站既餐厅最後去左罗勒印度餐厅,近近地稳阵D见到面紧系饮杯野倾下计先,我饮左青柠梳打,解喝之余又唔会太甜.而且气既份量几重,几好饮食左个印度糊椒饼,薄薄地好脆口几好咬,个味道又香,2个人SHARE食黎依度食野好处就系可以慢慢坐,唔会催另外食左个咖哩角,同我地中国既口感完全唔同,个皮硬D同脆D食完已经有小小饱啦印度咖哩鸡又系必食,咖哩真系好香好够味但个鸡又唔会好林,肉仲系好滑,味道唔错倾左成晚计,之後先返屋企

不过今晚竟然落大雨,仲要系一出街即湿果种

最後去左罗勒印度餐厅,近近地稳阵D

食左个印度糊椒饼,薄薄地好脆口

几好咬,个味道又香,2个人SHARE食

黎依度食野好处就系可以慢慢坐,唔会催

另外食左个咖哩角,同我地中国既口感完全唔同,个皮硬D同脆D

食完已经有小小饱啦

印度咖哩鸡又系必食,咖哩真系好香好够味

但个鸡又唔会好林,肉仲系好滑,味道唔错

倾左成晚计,之後先返屋企
2017-07-28 433 浏览
有朋友前排系团购买左coupon 食一个两人套餐,因为知道佢地系米芝莲之一,所以都比较有期望。我本身已经系一个咖哩控,佢哋既咖哩羊不禁令我经常回味。其他每一个菜式都好好味,水准平均,由其系薄饼掂咖哩真系完美配搭👍🏼因为一啲沟通上既问题,佢哋本身话我哋张coupon 用唔到,但最後经一番既身体语言沟通下,我哋最终解决左个。不过我哋出门口之後,见到个门口banner 既special set on mon to thur night , 系同我哋团购餐卷既套餐系大同小异的,即时优惠仲要系smoothie 🤔伤左我个心💔
2017-07-27 324 浏览
早一个星期已经约好食饭,已经期待左好耐,因为真系太耐无见依位朋友啦佢系外国返黎,可以倾好多佢既生活话题,外国真系自由好多,所以好锺见到佢不过今晚竟然落大雨,仲要系一出街即湿果种原本约一个远小小既地方食饭,我地都顶唔顺,即刻改去一间近地铁站既餐厅最後去左罗勒印度餐厅,近近地稳阵D见到面紧系饮杯野倾下计先,我饮左青柠梳打,解喝之余又唔会太甜.而且气既份量几重,几好饮食左个印度糊椒饼,薄薄地好脆口几好咬,个味道又香,2个人SHARE食另外食左个咖哩角,同我地中国既口感完全唔同,个皮硬D同脆D食完已经有小小饱啦印度咖哩鸡又系必食,咖哩真系好香好够味但个鸡又唔会好林,肉仲系好滑,味道唔错倾左成晚计,之後先返屋企

不过今晚竟然落大雨,仲要系一出街即湿果种

印度咖哩鸡又系必食,咖哩真系好香好够味

但个鸡又唔会好林,肉仲系好滑,味道唔错

倾左成晚计,之後先返屋企
2017-07-09 462 浏览
同朋友出街,特别系假日,一定预早谂定行程,例如去食咩同去边度行街,因为放假日子香港实在太多人今次我地会去太古,但太古食野实在太贵,所以去随几个站既北角,食个平平地既LUNCH,先再入太古坊朋友话唔想食鱼蛋面河粉果D平野,所以我就带左佢去依间罗勒印度餐厅好多年前买过COUPON,食过唔差,今次所以都有信心朋友会食得开心首先食左个NANN,姐系印度薄饼,食落好香口同好脆,而且咁大份都系$28,几抵食配小小咖哩食会系唔错既配搭之後饮左杯MANGO LASSI,印度芒果乳酪几解喝几抵饮,不过可能太口喝,黎到无耐就饮晒天多罗烤鸡比想像中好吃,热辣辣但唔会烧到鸡肉好乾,肉质好滑,口感唔错LUNCH黎讲几大份,好快已经食饱,下次会试下晚餐,因为真系几抵

配小小咖哩食会系唔错既配搭

2017-07-09 416 浏览
今次远少少,过左海黎到北角呢间印度餐厅。一入到黎就闻到淡淡既香味,好吸引。坐低後望下个环境,再加上甘特别既香味,真系令人好舒服。环境好高贵幽雅既感觉。玛沙拉蚝(酱上有少许芫茜,可以衡量下食唔食)算几大只,劲香!而且唔会蚝同酱分开左个味道,整得好入味 。食到蚝中又带点辣辣地酸酸地既味道。黑松露薄饼+牛油鸡开头以为甘样系一款食物,薄饼跟个酱,因为一齐上菜既,我地就好顺手甘将薄饼点酱黎食。後尾先知原来系分开两款食物,个酱就系牛油鸡。一齐上系有原因,因为个薄饼点牛油鸡既酱真系好夹薄饼好松脆,食落一d都唔油。牛油鸡望落颜色似辣,但甜甜地唔太辣,入面仲有好多大旧既鸡肉,而且好嫩。最後唔系几够候嗌多碟Chicken tikka同样鸡肉好嫩,佢配左有2种酱一只有薄荷叶 一只酸酸地好似梅甘 我会钟意食酸酸地既,因为开胃,食到尾唔觉漏呢间餐厅食物价钱可能有少少偏贵,但食完完全觉得系值甘既价

玛沙拉蚝(酱上有少许芫茜,可以衡量下食唔食)

黑松露薄饼+牛油鸡

薄饼好松脆,食落一d都唔油。

最後唔系几够候嗌多碟Chicken tikka
同样鸡肉好嫩,佢配左有2种酱
一只有薄荷叶
一只酸酸地好似梅甘
我会钟意食酸酸地既,因为开胃,食到尾唔觉漏

呢间餐厅食物价钱可能有少少偏贵,但食完完全觉得系值甘既价
  • 黑松露烤饼
  • Chicken Tikka
  • 玛沙拉焗蚝
  • 牛油鸡
2017-07-07 371 浏览
今日与同事到北角附近工作,踏出地铁站几步之遥路经一间印度餐厅。平常食日本/韩式菜就食得多,印度菜因选择不多,相对不常去。餐厅门口富印度特色,一行4人续决定在工作前先来这医肚。餐厅内灯光柔和,装修以简约木质陈设和褐红色色调为主,有少量民族特色的布艺作装饰,具浓浓的印度风情。吊灯华丽;橙黄灯光营造浪漫气氛。很有feel 的水Bar。我们4人点了Happy Meal for 4($548), 分量刚好平分。饮品:我们都点了Mango Lassi, 很浓稠而且很重芒果味。主菜:咖喱角。旁附两款酱汁:绿色的有点像是罗勒酱,红色的猜想是BBQ酱吧。咖喱角外皮酥脆,内馅的薯仔和蔬菜咖哩味香浓。主菜:串烧鷄。鷄肉很滑嫩,以独特的印度香料烤成,非常惹味。主菜:咖哩羊、皇牌奶汁咖喱鸡、椰菜薯仔、印度白饭、印度薄饼鷄与羊都非常滑嫩,酱汁香浓,很正宗的印度风味。薯仔食得出来是以烧或炸处理,所以特别香。价钱不算太贵,加一後埋单总共$602.8,能以这个价钱食到这麽有水准正宗的印度菜,非常值得和满足!

吊灯华丽;橙黄灯光营造浪漫气氛。

很有feel 的水Bar。

咖喱角外皮酥脆,内馅的薯仔和蔬菜咖哩味香浓。

主菜:串烧鷄。鷄肉很滑嫩,以独特的印度香料烤成,非常惹味。

主菜:咖哩羊、皇牌奶汁咖喱鸡、椰菜薯仔、印度白饭、印度薄饼
2017-07-05
  • 咖哩羊、皇牌奶汁咖喱鸡、椰菜薯仔、印度白饭
2017-07-06 254 浏览
我同个姊妹想试这间米芝莲的印度餐厅 我们订了HoKo buy coupon $199 两人餐我们星期日打电话去订位 6-8点晚餐这间餐厅不是太大 初时去到可能早到 所以无乜人 但都见好多枱有订位牌 今日晚餐有汤加脆脆饼两个酱各有特色 绿色的是甜甜凉凉的;另一个是酸酸辣辣 好好味;个脆脆饼好簿好香口 同汤一齐食好夹这是前菜,有印度薯仔角、羊肉卷同烤鸡、焗蚝我觉得4个都好好味道,不过最喜欢薯仔角;羊肉好香好软;鸡好大件3个咖哩主菜,有牛、鸡及杂菜 同黑松露薄饼一齐食好味道 我觉得牛肉好香好有牛味薄饼好好味, 不会太油杂菜是3个中最辣的,但我喜欢蔬菜及薯仔最後有印度拉茶或咖啡我们叫了拉茶 同港式不同味道 比较淡一点好满足的晚餐晚上来有2/4人餐 有半价 下次再来食先
我们星期日打电话去订位 6-8点晚餐
今日晚餐有汤加脆脆饼

这是前菜,有印度薯仔角、羊肉卷同烤鸡、焗蚝
3个咖哩主菜,有牛、鸡及杂菜 同黑松露薄饼一齐食
好味道 我觉得牛肉好香好有牛味
薄饼好好味, 不会太油
杂菜是3个中最辣的,但我喜欢蔬菜及薯仔
团购
  • 黑松露烤饼
  • Samosa
2017-07-04 189 浏览
星期2公司有要事要外出,可以离开公司可以话系一大乐事,出去抖下气人都精神好多今次仲可以自己一个人,唔驶同阿姐外出,自由好多去见客之前,首先紧系食个饭先,个客人系北角,我都系去北角食左饭先稳阵D去左罗勒印度餐厅,近近地唔驶太麻烦呢间印度餐厅已经拎左几年米芝莲.平日午餐有好多款选择.可配饭或薄饼.价钱都唔算太贵架!茄汁咖哩鸡配饭 $60细细兜但咖哩都几多.香料味重同只是微辣.蕃茄味够酸所以送饭好夹.鸡有4大旧好够晒送饭.同埋都几滑身.如果配薄饼有4-5大块都会好饱肚架!印度脆饼好脆身,咬一咬已经碎,口感好正,好脆滑印度咖哩角味道好特别,入面材料好丰富,入口好多味道食完已经好饱肚,又要开始工作啦

今次仲可以自己一个人,唔驶同阿姐外出,自由好多

去左罗勒印度餐厅,近近地唔驶太麻烦

茄汁咖哩鸡配饭 $60

印度脆饼好脆身,咬一咬已经碎,口感好正,好脆滑

印度咖哩角味道好特别,入面材料好丰富,入口好多味道

食完已经好饱肚,又要开始工作啦
2017-06-30 172 浏览
星期三难得约了朋友,便放半天假陪她吃饭和走走,很久没有在平日放假啦我地打算食个LUNCH再去铜锣湾行街,於是就系我公司附近餐厅一齐食LUNCH最後去左罗勒印度餐厅,依度食午餐价钱区内算平,野食又唔会太差下午开始多人,好在我地早左黎,先有位首先饮左杯青柠梳打,几解喝,无乜落冰所以唔会淡食左个印式煎饼,煎饼煎得好脆,仲有小小香料味,食落好香口点埋印式酱汁会更加惹味而且真系几大块,又唔会油腻,好抵食咖哩鸡唔算太辣,不过辣辣地先好食,配埋印求薄饼会仲好食鸡肉好香滑,几好咬口,感觉唔错

下午开始多人,好在我地早左黎,先有位

首先饮左杯青柠梳打,几解喝,无乜落冰所以唔会淡
食左个印式煎饼,煎饼煎得好脆,仲有小小香料味,食落好香口
点埋印式酱汁会更加惹味

而且真系几大块,又唔会油腻,好抵食

咖哩鸡唔算太辣,不过辣辣地先好食,配埋印求薄饼会仲好食
鸡肉好香滑,几好咬口,感觉唔错

2017-06-26 236 浏览
今天放工同老公去北角探望住在老人院的叔婆,叔婆身体不适,都是因为年纪大了,行动有些不便,希望她早日康复!探完叔婆已经晚上九点,我们还未食晚饭,就在附近睇下食乜?刚刚经过一食店好热闹,客人来来往往,原来是一间食印度菜的罗勒印度餐厅,我们都很好喜欢食印度咖哩,所以就入座食晚餐了!餐厅布置雅洁。餐牌都有好多款式食品,但我们比较喜欢食套餐,乜都有吾洗烦,因为我们喜欢一人套餐的食物,所以我们要了2个一人套餐。套餐包括饮品,但老公喜欢啤酒,所以另外叫给他!咖哩角:馅料是薯仔和碎肉,咖哩味道不是很浓。香烧鸡:鸡肉入味,烧得香,味带辣!香草咖哩羊肉:羊肉好林又入味,没有羶味,很香的咖喱带香草味,味道带点辣。配印式烤饼和印度白饭,十分美味!玛沙拉鸡:鸡肉入味又嫩滑,印度式的烹调,多种香料煑成,浓味十足,配印式烤饼和印度白饭,十分惹味!

餐厅布置雅洁。

套餐包括饮品,但老公喜欢啤酒,所以另外叫给他!
咖哩角:馅料是薯仔和碎肉,咖哩味道不是很浓。
香烧鸡:鸡肉入味,烧得香,味带辣!
2017-06-23
  • Happy  Meal
2017-06-24 84033 浏览
几年前仲读紧大学嘅时候,经常来呢度附近补习,次次放咗工之後,都经过呢间餐厅觉得好香,但系就冇机会食到。直至上星期,我朋友为咗庆祝佢返新工,就叫咗我去佢附近食一餐饭。相约嘅地点,原来就系几年前我一直想吃嘅呢一间印度餐厅。呢一间餐厅,净系睇佢门面,就知道佢嘅价格比一般餐厅贵。里面每一张枱,都铺左枱布,格调适合一班朋友轻松倾计。虽然系印度餐厅,但系我哋就冇特别叫印度咖喱。反而叫左个2人餐,食佢比较吸引嘅烤羊同薄饼。另外再叫走左个杂锦印度烧烤,食埋烤猪、烤鸡同烤鱼。先来就系个特饮,有个芒果乳酪同埋印度啤酒,芒果乳酪比较杰身同埋甜,而印度啤酒,容易入口,酒精浓度不是太高而且唔系太有麦味。首先嚟嘅系咖喱角同埋香烧鸡,咖喱角比较软身,但里面有超多材料,一咬落去啲材料就会跌晒落只碟度,好涨卜卜。至於香烤鸡用上好多香料,味道浓烈,食完要饮冰水先可以中和,不过非常开胃。个马沙拉羊好好食,基本上唔会有羊嘅骚味,加上独特嘅印度浆料,令我一试难忘!配上原味嘅印度薄饼,顿时令口内的味蕾得到舒缓。而且印度薄饼大大块又好饱肚,偶然食一两块好有新鲜感。个印度炒饭系我第一次系香港食到!印度人炒饭嘅功力真系唔可以睇小,佢哋

个印度炒饭系我第一次系香港食到!印度人炒饭嘅功力真系唔可以睇小,佢哋用嘅米,应该系印度米,外型同香港食嘅泰国米有啲唔同。米身比较长,而且比较幼小,炒出来的饭,唔会变成一团团,而系一粒粒,乾爽俐落,无聊嘅时候我谂我真系会喺度数到自己食咗几多粒米。
2017-06-08
米芝莲推介印度餐,一定要黎试下喇,仲要必点咖哩同炸饼,坐下坐下都FULL哂,平日都几多人食。原来大埔都开左,环境应该都几靓下次要再去试埋。成间餐厅既布置都好有印度既感觉,挂左好多好靓既装饰同埋劲正既吊灯。座位都几宽敞唔会坐得好迫,侍应生都系印度人,一入去就极有印度风味。小食叫左杂菜薯仔饼($38)入面夹杂左好多杂菜,成块几厚身食落有少少辣辣地同埋真系好多薯仔,仲有酱可以点,甜甜地点埋薯饼更加香口。黎到印度点可以唔叫咖哩呀!一定要叫既香草咖喱羊肉($96),羊肉已经煮到劲淋身,咖喱唔算好辣但劲香,有少少盖过左羊既羶味。玛沙拉牛肉($88),玛沙拉系用左劲多香料整成,所以食落已经劲多香料煮成既味道超惹味,牛肉都系劲淋劲入味,最紧要可以拎黎点烤点食一流。点会少得蒜蓉烤饼($26),烟烟靭靭加上劲多蒜蓉超好味,拎埋黎点咖哩同玛沙拉真系超惹味。餐饮有好多酒类可以拣,当然要点特别既香料奶茶($30),先有一壶装住俾你再自己倒落杯,有香草既味道,茶味唔系太浓,记得呢度樽装水系要收$10架。Kulfi($40)印度都有雪糕食,炼奶味几重再点啲藏红花汁更好食。店名: 罗勒印度餐厅地址: 北角七姊妹道7号

香草咖喱羊肉

2017-06-14
香草咖喱羊肉
香草咖喱羊肉(
2017-06-18 109 浏览
细妹放左学之後约我去北角朋友屋企帮手整电脑,最近无返工,当系小小入息去到都整左3个钟,有D麻烦好在最後都整到,过到关跟住就食小小野先返屋企,我地去左北角罗勒印度餐厅,去到时候尚早,所以好易搵位去到罗勒卯度餐厅,紧系要食个牛油NANN啦,牛油NANNV好香好脆,口感丰富,味道,一流咖哩类先最精彩,咖哩牛肉好惹味,捞埋NANN一齐食好好食牛油鸡好滑,食落好香,肉质都滑辣鸡就辣左小小,不过都唔错我饮左草莓LASSI,好甜好好饮,味道好似乳酪,好开胃
去到都整左3个钟,有D麻烦

好在最後都整到,过到关

咖哩类先最精彩,咖哩牛肉好惹味,捞埋NANN一齐食好好食
牛油鸡好滑,食落好香,肉质都滑
辣鸡就辣左小小,不过都唔错

我饮左草莓LASSI,好甜好好饮,味道好似乳酪,好开胃
2017-06-15 120 浏览
最近返工非常忙碌,都小左写食评,香港真系生活迫人呀好在今日唔驶返大陆工作,可以系公司安静咁做野到6点,原来已经好幸福收工後约左朋友去食饭,之後再去睇戏由於时间紧迫,我地去到餐厅食左小小野咋首先饮左杯MANGO LASSI,芒果味好鲜甜,但唔会话好甜,清凉解喝,味道一流我地大家一齐饮左个磨菇汤,磨菇汤好足料,好够味,热辣辣好好饮烧菠罗好鲜甜多汁,而且唔会烧得太浓,烧得好入味份量都算几多,又唔会好浓,几好食最後食左个双层烤饼,烤饼好香好脆,又唔会太油食完要去睇戏,时间好急呀
最近返工非常忙碌,都小左写食评,香港真系生活迫人呀

收工後约左朋友去食饭,之後再去睇戏

由於时间紧迫,我地去到餐厅食左小小野咋

烧菠罗好鲜甜多汁,而且唔会烧得太浓,烧得好入味

份量都算几多,又唔会好浓,几好食

最後食左个双层烤饼,烤饼好香好脆,又唔会太油

食完要去睇戏,时间好急呀