2020-07-24 54 浏览
深水埗一向出名系平民美食天堂,今次介绍既呢间茶餐厅已经紮根左深水埗六十几年,佢地既猪润面远近驰名,系米芝莲推介既街头小食店之一🍴.帮衬当日咁岩系附近做运动🏋🏻‍♀️,无谂过朝早十点零钟已经近乎坐满食客,好彩两个人唔洗等位直接同另一对食客搭台👩🏻‍🤝‍👨🏼.呢度既楼面姨姨好厉害,落单完全唔洗手写,凭记忆🧠就记到每台客既order,到俾钱前一刻埋黎结帐更加计数了得,真心佩服👍🏻******************************✨猪润通🍜 ($32)一场黎到又点可以错过最出名既猪润呢! 呢度有公仔面、米粉、通粉同意粉可以拣,最後点左通心粉,个人认为咁样就可以每一啖都间接饮到d猪润汤啦👅通心粉份量都几大碗,猪润亦都俾得好大方,一碗入面有唔少片,当日两个人share一碗黎食觉得份量刚好👌🏻 虽然食得出d猪润已经用左唔少姜去辟味,不过个人认为都仲系有少少内脏味😂 至於汤底偏淡,如果食开浓味既朋友仔可能会觉得好似清水咁淡...🤣.其实除左猪润,呢度既牛肉🐮都同样出名。下次有机会会再试埋😈-✨咖咉西多士🥪 ($19)呢度既西多士望落似pancake既金黄色🌟 茶餐厅好贴心咁已经系上面预先切左两
✨猪润通🍜 ($32)

其实除左猪润,呢度既牛肉🐮都同样出名。下次有机会会再试埋😈
✨咖咉西多士🥪 ($19)
呢度既西多士望落似pancake既金黄色🌟 茶餐厅好贴心咁已经系上面预先切左两刀🔪,上桌时分好左四份方便大家,唔洗再左切右切咁麻烦🙆🏻‍♀️
旧年系附近间#苏妈·苏妈 食过佢地既咖吔多士觉得味道偏甜,初时都担心呢度既咖吔西多士会过甜,点知食落又接受到,甜度刚好👌🏻
而最吸引既系呢度既西多士入口有好浓香既蛋味🥚,口感咬落好紮实,蛋浆十分足料。如果唔系阵间要做运动,绝对会encore多一份😜
✨热奶茶 ($14)、冻奶茶 ($15)
或者系饮惯无糖饮品,个人认为冻奶茶落左糖浆味道偏甜破坏左奶茶既精髓,热既比冻既好饮,只系又未去到非常好饮既地步🤔

👧🏻人均消费:$40
👍🏻味道指数:3/5
👍🏻抵食指数:4/5
👍🏻环境指数:3/5
👍🏻再访指数:3.5/5
📍 维记咖啡粉面
地址:深水埗福荣街62号及66号地下;
北河街165-167号地下D号 (📍分店)
⏰营业时间:06:30–20:30 (Mon –Fri);
06:30–19:15 (Sat–Sun & Public holiday)
$40 (早餐)
2020-07-09 105 浏览
放左工出左深水埗买野,响买野前就要去医下肚先,上网见到维记好多人介绍,响深水埗区算系出名既餐厅,於是去试试😂上网睇,话黎维记一定要食猪润面,所以就叫左猪润面,牛肉面,同埋咖咉多。猪膶面果然系招牌,佢上菜好快,猪膶整得好好食,味道调教得岩岩好,但猪膶如果可以厚身啲就好喇👍🏻牛肉面整得好出色,牛肉好新鲜,唔会煮得太老,切得都比较大块👍🏻咖咉多唔同出面既味道,佢有种蛋既味道响咖咉酱入面,其他地方系食唔到,真系好特别👍🏻1.咖咉多2. 牛肉面3. 猪膶面

1.咖咉多

咖咉多
牛肉面
猪膶面
2020-06-14 303 浏览
一直都知道维记咖啡粉面嘅猪润面好出名。由於本人不爱内脏,所以并对本人并冇太大影响力。不过,最近啱啱见到节目推介维记嘅加央西多士。今日趁住反正都要嚟九龙区,就顺便到此一试。又念到,既然一场来到,就试埋鼎鼎大名嘅面。先上的是加央西多士。刚煎好的蛋面包夹着加央果然是绝配。美中不足嘅系面包煎得不够喉,少咗蛋的香味。话说本人不吃内脏,只好嗌煎双蛋来代替,本希望可以嚐到汤地究竟系咩味道。点知,汤底就系猪润汤嘅味。唉... 只怪我不识欣赏,最弊系仲嚟咗一大碗,我逼自己食半碗,剩低半碗。罪过罪过⋯⋯茶走有水准,够热又够大杯。
加央西多士
双蛋米
罪过罪过⋯⋯
茶走
茶走有水准,够热又够大杯。
2020-06-14
茶走
  • 咖央西多士
2020-06-07 323 浏览
好耐都冇食过维记猪润,今日去深水埗买电视,经过维记又咁岩冇人排队,所以入去食下先,叫左两样野食同杯热奶茶☕️!呢度最出名就系猪润同咖咉,几乎每枱都系叫呢两样野食🤣🤣!猪润米$32,好多块猪润,用左大量姜辟味,不过米粉略少,如果多d米粉会好好多,米粉同猪润唔合比例咖咉西多士$19,好香蛋味,唔会太油腻,加上自家制咖咉酱味道不错热奶茶☕️$14,茶味唔够浓郁,味道一般!总结:呢度嘅猪润比较细块同略为鞋身,相对本人就比较锺意湾仔「生记」嘅猪润,大大旧同脆口!

呢度最出名就系猪润同咖咉,几乎每枱都系叫呢两样野食🤣🤣!

热奶茶☕️$14,茶味唔够浓郁,味道一般!

2020-05-31 265 浏览
驰名深水埗猪膶面。每次去开深水埗必定食的一间餐厅,因为我本身好锺意食内脏,所以好锺意食呢一间猪润面,每次经开深水埗一定食佢。我最锺意佢嘅猪润面,啲姜粒切得好大粒,可以咬到嘅感觉,而汤底味道浓郁,唔怪得知佢历史悠久,十分驰名的招牌猪润面。如果食开也会点另一个招牌咖央西多士,非常好食,来一杯冻柠茶,这一餐十分完美。虽然我带着两个小朋友一同去这间餐厅,侍应生服务良好,落餐快送餐快好有效率,可以好快就食完一餐,而且小朋友可以食通粉或者公仔面,一定要佢哋啱食嘅菜式。
驰名深水埗猪膶面。
💜香港探店。记忆中的老港味💜座落在香港老区 🇭🇰传统美食发源地的深水埗 ㄧ间有历史的粉面店 老旧的店面 有着老港的滋味 也记忆着10年前初到香港的怀念 怀念的猪润面 虽然卖相不是很好但浓郁的香气 以及 猪润美味的口感 喝完汤 也没问题✨.胃 空间如果还够的 可以再点多个 它们的另一个招牌咖央西多士 嚐嚐 不虚此行😉✨ㄧ种记忆中 香港的滋味 .ㄧ种对 香港典型美食的深刻感受 .在香港 找美食 或许 .也可以从传统美食发源地的深水埗区 .找找老港的滋味.
💜香港探店。记忆中的老港味💜

座落在香港老区 🇭🇰传统美食发源地的深水埗
胃 空间如果还够的
可以再点多个 它们的另一个招牌
咖央西多士 嚐嚐 不虚此行😉✨
猪润肠仔公仔面

ㄧ种记忆中 香港的滋味 .
ㄧ种对 香港典型美食的深刻感受 .
在香港 找美食 或许 .
也可以从传统美食发源地的深水埗区 .
找找老港的滋味.

我公司喺深水埗附近所以都算系维记既常客,成日黎呢度食lunch, 每次黎都系一定会嗌猪润面or 通粉,总之一定会嗌猪润,除左出名之外,系因为真系好!好!食嫁。价钱唔贵,但加野饮就贵haha因为佢冇餐,样样野都系单点,一杯野饮都十几蚊,加埋如果食个lunch 都4十几蚊,喺同区黎讲4十几蚊可以食到饭餐既lunch, 有d 仲要平d, 但重点系佢真心好食,同冻奶茶又够香滑所以我每次黎都系食同一样既野, d 姐姐落单快送餐又快好有效率。
价钱唔贵,但加野饮就贵haha
但重点系佢真心好食,同冻奶茶又够香滑
2020-05-10 197 浏览
好耐冇去深水埗食嘢。今日心血来潮经过食吓久违的味道。一如既往,系门口排队先可以入座。不同之处系枱之间多左一块透明胶分隔。坐低点返个三餸面先:膶牛蛋面,餐蛋膶面,热奶茶,冻柠茶,花生酱西多士。正!食完呢餐饱到晚饭都食唔落了

食完呢餐饱到晚饭都食唔落了
膶牛蛋面
膶牛蛋面
  • 猪润牛肉面
2020-05-02 203 浏览
佢地既猪润米每次去都一定会点猪润其实有好丰富既铁质好适合贫血既女仔但系唔无好多地方可以煮得好味维记出品既唔单止无渣仲唔会滑潺潺汤底浓郁而恰到好处仲可以加配牛餐肉呀、肠仔呀、煎蛋等等有时真系会专登过去深水埗食
佢地既猪润米每次去都一定会点
猪润其实有好丰富既铁质
好适合贫血既女仔
但系唔无好多地方可以煮得好味
维记出品既唔单止无渣
仲唔会滑潺潺
汤底浓郁而恰到好处
仲可以加配牛餐肉呀、肠仔呀、煎蛋等等
有时真系会专登过去深水埗食
  • 猪润米
2020-04-26 310 浏览
香港有买猪润面地方不多,来来去去得果两三间,深水埗维记咖啡粉面系其中一间! 地点方便又易去,坐地铁行五分钟就到! 平时星期六日,紧要排20分钟先有位,可能而家既疫情影响,五分钟就排到! 黎到维记,指定动作当然要叫猪润喇!  如果唔钟意猪润既朋友,牛肉面都系一个不错既选择,不过汤底都系猪润底,食既朋友要留意! 另一出色既食品就系咖映多士和咖映西多,这两款都深受食客欢迎。我当然叫左碗猪润米、加映西多加杯冻柠茶。猪润米黎到大大碗,猪润大件厚切,但不觉鞋口,连同汤一齐食系最佳配搭,识食既加少许胡椒粉调出鲜味! 加映西多,甜到适中,好香椰子味,柠茶茶底够浓! 虽然唔系第一次食,但每次食都唔会失望,仲保留到惜日既水准。唯独系加左少少价,但都可接受!
唯独系加左少少价,但都可接受!
猪润米
咖央西多
冻柠茶
2020-04-26
猪润米
咖央西多
冻柠茶
2020-04-16 249 浏览
我对喝猪润水有一定的情意结。小时候曾生了一场大病,医生说我要多吃有营养的食物,於是妈妈常常煮猪润水给我吃。但现时的人总觉得猪养胆固醇高,不敢多吃。在家里也很少煮,於是想吃的时候就会来深水埗的这家有名茶餐厅吃。他们的食物并不多,猪润面和牛肉面是我的至爱。这次幸好不用等,我叫了猪润粉。来到的时候已经闻到很香的姜丝猪润水味,急不及待用勺子喝了一羹汤,汤汁鲜甜,带有姜味,有我妈妈小时候煮的味道。吃一块猪膶,很嫩,一点都不柴,加上米粉绝配。
  • 猪润米粉
2020-04-14 260 浏览
为了新电话的皮套,特意去逛一逛深水埗。 根深蒂故,想起吃,总要去这间餐厅朝圣一下,没吃过驰名 "猪润面 ",又怎算是到过深水埗呢😜猪润确是够爽,也够新鲜👍😆吃一口汤,补充了铁质,对我这行常捐血者,绝对是恩物!😍再加上牛肉,简直是无敌拍档,呵呵😆 可惜面煮得过了点火喉,太霖软了!还有出名的 "咖央西多" 🍞虽然已吃了大大碗面,很饱肚,但难得到来,当然咪错过啦 ~ 足料咖央,配上香炸西多,无敌😋😛🥰

加映西多
猪润牛肉面
加映西多
猪润牛肉面
2020-04-08 204 浏览
其实我每次去深水埗都会去食,但就发觉汤低越嚟越淡,好偶然先食返旧水准,好似撞彩咁,已经少去咗。杯茶走就保持到水准。希望可以改善水准唔稳定呢个问题,唔系迟早会淘汰。
2020-03-03 463 浏览
去完邮局寄件,行多一个街口,平时排晒队,难得十二半都仲有位,即刻入座啦。落单都好快手,一碗猪润米热辣辣放在枱上,汤无之前睇图片甘多泡泡,反而很清澈的茶色,汤底主要都系猪润,我无叫饮品,饮猪润水对身体好,补血,而且很乾净,不觉得有好大阵腥味。猪润份量算多,每件切片有大有细,切得薄片,猪润颜色透出粉色,食落很滑身,没有筋膜,因为他们用姜粒腌过,所以没有太大的内脏味道,食落都唔错,米粉无甘易碎易断,条条分明,沾上汤汁都唔错。

落单都好快手,一碗猪润米热辣辣放在枱上,

2020-02-26 420 浏览
维记猪润面喺深水埗区出晒名,多人帮衬多到就算有几间分店都要排队等位,认真利害!每一次嚟到,我都必定会叫猪润面同咖咉多士,风雨不改,总之喺呢间餐厅猪润系必食嘅!猪润公仔面入面有劲多块猪润,猪润切得薄薄地,煮得过熟左少少,冇咁滑同埋爽口,有啲鞋口。公仔面都煮淋左,冇咁好食。不过汤底饮落去有好浓郁嘅猪润味道,仲加咗唔少姜丝去煲嚟癖走腥味。我推介食咖咉多士!咖咉酱充满椰香,甜而不腻,多士烘得刚好热辣辣就涂上咖咉酱,正!如果想食啲啱啱熟嘅爽滑猪润嘅朋友,嚟呢度可能会失望,不过怀缅一下,食返以前嘅港式味道都唔错呀。
猪润面
咖咉多士