2019-08-09 1885 浏览
上一次来光顾已是八年前的事,八年来我没有忘记维记,每次路过这区都会想起这里有一家以猪润闻名的食店,但说记挂又谈不上,纯粹因为它的名声大得我难以失忆。八年前吃润牛米,这天特别想吃通粉来点小改变。份量具慑人效果,堆成小山丘的通粉多得出乎意料,不过自问向来食量多少自如,完全没有难度。通粉口感偏软,还好没到煮过头软乎乎的地步,对於爱吃"硬物"的我来说未有感到嫌弃,但要是能多点嚼头肯定更令人称心。这碗通粉最大的致命伤是汤底,入口的确有被猪润的鲜甜味道惊艳,但只限於入口一刹,接着已被咸味狠狠掩盖,而且越吃越咸,後来都吃不出猪润的鲜甜了猪润能够做到不苦,已见技高一筹,质感有软有滑,虽然还谈不上嫩,但的确没多少食店(暂时记忆中只有肥姐)能做得比它好。要不是汤底太咸,我可是愿意近期再来光顾,可是当下的咸度是近来都不想再体验,要过一阵子才受得了😅牛肉渣如八年前,显然经生粉处理过,但免却不了难以咬开的情况,咀嚼的时候起渣子。猪润面情况大致与润牛通相同,分别只在即食面,口感太软了,我宁可吃不算硬的通粉,也绝不吃即食面,不过同行人喜欢吃软面,他表示口感对它胃口。後来同桌其他食客点猪润爽面,面质看来硬很多,这吃法
润牛通
猪润
牛肉
猪润面
猪润面情况大致与润牛通相同,分别只在即食面,口感太软了,我宁可吃不算硬的通粉,也绝不吃即食面,不过同行人喜欢吃软面,他表示口感对它胃口。後来同桌其他食客点猪润爽面,面质看来硬很多,这吃法下次可以一试。
加映西多
加映西多是维记另一名物,沾满蛋浆的面包被煎香後呈现讨喜的金黄色。
加映西多
加映是椰子果酱,我平常多接触莓类果酱,比如草莓和蓝莓,椰子口味则较少吃到,所以有一定程度新鲜感。加映甜度不低,但依然保留椰子的清香,甜甜的味道夹在散发着蛋香的面包很难不好吃。对我来说,这道小吃咱一的瑕疵是西多不是以油泡方式炸出来,而是用相对较少的油把表面煎成金黄色,所以口感没有油炸的坚挺,吃起来软软的,不太能满足我爱吃硬的喜好。
热奶茶
现在要找一杯不错的港式奶茶超难,想不到这里有小惊喜。首先,奶茶喝起来是用茶叶煮出来,没有明显的茶包痕迹,而且不苦涩。有些食店虽然用上茶叶,可惜茶味重到苦。其次,奶跟茶的比例适中,奶没有多得把茶味盖过,口感颇滑。我要求茶走少甜,喝到底还是有点过甜,要是炼奶份量控制准确,肯定更好喝。这杯离我印象中的上等奶茶仍有些距离,但是近年也说不出哪里有做得比它好,所以这次光顾我最满意的是奶茶。

周六下午,没到步前担心着要排队等候,幸好只是等了两三分钟,维记持有三个铺位足以消化人龙。再且这条街另有其他有名食店,那些食店门前被人群塞爆,大概也有把食客瓜分的作用。食物价钱合理,平常在茶餐厅点一碗面和一杯饮料也近乎五十元,猪润算是较有特色食物,这里人均五十多的消费是贴近市况了。这顿饭最过不去的地方真的是汤底太咸,虽然没到吃不下,但足以毁掉猪润的鲜甜,其他都是小问题或是可以解决的。要是下次光顾汤底依然这样,我大概又要相隔八年才与它相见😅
2019-08-03
猪润
热奶茶
6天前 0 浏览
今日同朋友去深水埗入货,朋友话好耐冇食过成日要排队嘅猪润面,就去碰下运气点知今日系星期六嘅下昼但系都竟然唔使排队! 我哋两个都点咗去最出名嘅猪润米,今次个猪润米冇之前咁多泡泡,食落好似安心啲而且系冇影响佢嘅软淋淋嘅感觉! 而且有啲姜丝条辟味, 真系做猪润面嘅专家,米粉嘅份量都好多女仔成一定够饱,但我朋友就忍唔住叫多咗个咖央西多士, 呢一个就有啲失色因为炸到好淋,加埋里面嘅长唔知点解又一城嘅感觉都系形成成件事好“软”,!我哋都系锺意一啲结结实实嘅西多士多啲!另外个奶茶都不过不失呢!

深水埗有两间食猪润面嘅都几出名,就嚟试咗呢间先平时见几多人排队,今日好彩唔使5分钟就入得去猪润米 ($32)汤底有姜味,猪润煮的时间刚好不会太考太硬。是不错吃的,但如此有名又多人排队又有点夸张,经过可以一试,特意来排队就不了。不过住在附近的街坊是绝对可以当饭堂,便宜又不错。咖央西多($19)有咖央多士不过西多士会比较爽,是平常自己在家不会自制的东西。面包浸过过蛋液用油半煎炸过,加上咖央的甜味,怎会不好食。半煎炸所以比较不油,这个做得挺好。深水埗咁多好野食黎讲呢间系可以一试再访不了。
深水埗有两间食猪润面嘅都几出名,就嚟试咗呢间先
平时见几多人排队,今日好彩唔使5分钟就入得去

猪润米 ($32)
猪膶米

咖央西多($19)
咖央西多

深水埗咁多好野食黎讲呢间系可以一试再访不了。
咖央西多
2019-10-25 104 浏览
以前同老公读中学时成日都系深水埗觅食😛贪啲野够抵食又可以系西九龙拍下拖🥰最锺意就系去维记食猪润面同咖央多🍜🍞琴日自己一个放假 老公又要返工🥺就谂住趁平日少人啲去维记买外卖顺便系附近探嫲嫲👵🏻不过今次食就有啲失望lu😢猪润就同以前一样咁爽口但汤底同面身就真系差过以前☹️汤底太淡 个面又有啲胶味咁🤨要狂落辣油黎吊味🔥唔知系咪因为外卖所以啲味差左定佢真系退步左hea左😞下次带埋老公去堂食再试真啲😤
以前同老公读中学时成日都系深水埗觅食😛

定佢真系退步左hea左😞
下次带埋老公去堂食再试真啲😤
外卖自取
2019-10-24 108 浏览
以前好锺意食维记嘅猪润面,因为佢嘅汤底系好香浓的猪膶汤,每一次都会有层厚厚嘅猪润泡浮面。次次都会饮到一滴不漏。不过今次食水准真系争好远,猪润冇猪膶味,牛肉亦都冇牛肉味,成碗面无乜味道。好失望。而且颜色比以前都争好远,牛肉直情系白白哋色,猪润都系好浅色。我估唔系用新鲜猪膶煮出嚟,所以味道都争左啲。其实佢都几大碗,不过以前汤底好龙嘅时候,我直情要叫个加底先满足,不过加底都几贵,要$24 ,谂谂吓嗰次应该要叫多一碗而唔系加底。但系今次淡味到我要系咁落辣椒油先食得完一碗。
猪膶牛肉米粉

2019-10-20 111 浏览
深水埗出名多好嘢食,今日嚟咗一间传统嘅美食店,多年来一直人气高企。店内装修扑素,位置不多,得几张枱,想食好野就可能要等一等。所有餐牌都挂在墙上,省却了桌面上放餐牌的位置。呢间铺头以猪润出名,所以特登叫咗猪膶通粉食。猪膶方面好滑,特别欣赏佢嘅汤底,淡淡食到一啲姜嘅味道,同汤底配合得恰到好处,饮落有惊喜。食嘢期间不断听到有人叫 咖央多士,加上见佢卖相几好,所以都忍唔住叫教左一份黎试吓。真系值得一试的,咖央味道适当,不会太甜。多士新鲜松脆,有机会会再食

呢间铺头以猪润出名,所以特登叫咗猪膶通粉食。

• 咖央多士
2019-10-20 84 浏览
深水埗福荣街一向都好多美食,每次行完黄金电脑商场物色有乜野新game後,都会系附近搵一间餐厅食😋而今次就试左间食牛同食润好出名嘅”维记咖啡粉面”阿张点餐👦🏻 $35 润牛通 (加蛋$3)评分(10分满分):7️⃣食评💬:汤底有淡淡嘅牛肉味,好似有晒牛嘅精华咁🤣几好饮!通粉个尺寸系偏细嗰种,份量都算多,堆满咗成个碗,我自己加3蚊加咗只荷包蛋,午餐黎讲岩岩好。阿梁点餐👧🏻 $32 餐肉通 (加蛋$3) + $15 冻奶茶评分(10分满分):7️⃣食评💬:无论嗌咩面,都会系牛肉汤底☺️餐肉同蛋无特别,不过就嗌咗杯冻奶茶share🥛奶茶几滑几好饮👍🏼不过只有单点无得套餐加几蚊,就争咁少少。

阿张点餐
👦🏻 $35 润牛通 (加蛋$3)
评分(10分满分):7️⃣

阿梁点餐
👧🏻 $32 餐肉通 (加蛋$3) + $15 冻奶茶
评分(10分满分):7️⃣
  • 冻奶茶
2019-10-17 55 浏览
嚟深水埗点可以唔食维记猪润面,呢种味道真系呢度独有!咁啱系附近做完野,明明食左午餐,但经过又真系好难抵挡🤤🤤 所以我哋决定叫一碗两份share 过下口瘾🤭我哋叫咗猪膶牛肉米粉,热辣辣嚟到,一饮一啖汤,系久违了的味道!!猪润始终都系招牌产品,好爽口。成碗真系可以连埋啲汤清晒!另外我哋仲叫咗个咖央多士,其实原本想叫西多士🙈🙈但叫错左,唯有下次再试! 多士就中规中矩,面包香脆软熟。冻奶茶都香滑好饮😆😆
嚟深水埗点可以唔食维记猪润面,呢种味道真系呢度独有!

• 猪膶牛肉面
2019-09-29 192 浏览
深水埗四面之一的维记同文记一样系深水埗的镇区之宝之一;佢地的猪润面远近驰名,未食过真系吾好同人讲黎过深水埗。📍润牛面🔸猪润即叫即煮。🔸猪润起晒沙。🔸汤系浓浓的猪润汤。🔸猪润冇平时的腥臭味🔸滑牛有点韧,吾好叫。🔸猪润米两份分再叫其他野岩岩好。📍 咖央西多士🔸出面少有🔸最出色系用多汁即煎,劲香蛋味。🔸咖央吾会死甜,做得出色。🔸必食。😋味道:7.5/10🙃点头:8/10💰消费:$35 (每人)

📍润牛面
🔸猪润即叫即煮。
🔸猪润起晒沙。
🔸汤系浓浓的猪润汤。
🔸猪润冇平时的腥臭味
🔸滑牛有点韧,吾好叫。
🔸猪润米两份分再叫其他野岩岩好。

📍 咖央西多士
🔸出面少有
🔸最出色系用多汁即煎,劲香蛋味。
🔸咖央吾会死甜,做得出色。
🔸必食。

😋味道:7.5/10
🙃点头:8/10
💰消费:$35 (每人)
2019-09-20
  • 猪润面
  • 咖央多士
2019-09-28 132 浏览
一家历史悠久仍地位不可撼动的旧式粉面店,即使装修稍显简陋,菜品卖相也 随意自然,但丝毫不影响许多食客在店门前排起长龙,原因自然是美味新鲜的 菜色了:猪肝面清香鲜甜,猪肝嫩滑新鲜,汤头中略带辛辣微甘的姜味中和了 猪肝本身的腥味,多食也不觉腻味。
2019-09-17 196 浏览
#维记咖啡粉面 呢间餐厅相信好多香港人食过,历史悠久,系香港道地茶餐厅之一👍👍——————————————————————#猪润面 $32🍜汤底清甜,用埋姜粒辟腥,猪润份量好足,食一碗已经觉得饱,好抵食!好味指数:9.6/10#咖央西多士$19🍞面包唔会太燶,软熟既面包夹住满满既咖央,好满足😋好味指数:9.2/10整体味道:9.1/10抵食程度:9/10回头度: 9.5/10——————————————————————📍地点:深水埗福荣街62号及66号地下/ 北河街165-167号地下D号📞电话:23876515⏰营业时间:星期一至星期五06:30-20:30星期六至日06:30-19:15#美食 #foodie#深水埗美食 #猪润面 #咖央西多士 #香港美食 #hongkong #food #foodssss___
#维记咖啡粉面
——————————————————————
#猪润面 $32🍜
好味指数:9.6/10

#咖央西多士$19🍞
面包唔会太燶,软熟既面包夹住满满既咖央,
好满足😋
好味指数:9.2/10

整体味道:9.1/10
抵食程度:9/10
回头度: 9.5/10
——————————————————————
📞电话:23876515
2019-09-15 167 浏览
Famous local food with reasonable price!tasty toasts, pork liver soup noodles, hot lemon coke. Soup is savoury.Long queue sometimes! 润牛面汤底清甜,加左姜粒辟腥,润牛多过面,抵食!咖央西多士足料,烘底燶d仲正。仲叫左热柠乐!星期日下午茶时段都几多人,要等位,出菜速度快,但都唔使等太耐。不过要自己计计几钱较安全,有个阿姐唔清楚计多左一碗面价钱,最後要数返碗碟先信😑
Long queue sometimes!

润牛面汤底清甜,加左姜粒辟腥,润牛多过面,抵食!
咖央西多士足料,烘底燶d仲正。
仲叫左热柠乐!

• 猪膶牛肉面
  • 咖央西多士
2019-09-14 118 浏览
唔明点解咁出名!order左个牛肉公仔面!到底系咪得我一个食左国王的新面?明明系冇味但点解咁多人话好味?连公仔面个粉都食唔出有味!成碗野淡某某!定系大家锺意d肉d渣?牛肉算新鲜同唯一好的系份量几多!但整体真系淡而无味!汤底又系好淡、面又系好淡!而冻奶茶算几好!感觉好滑,亦好够冻,不过奶味较重!如果茶味重返d会更好!总括黎讲贵而冇味!而且食物选择唔算多!再加上又冇set供选择!如无意外好难再去食!冇下次之选!

2019-09-13 80 浏览
2019年9月7日(星期六)维记同一条街有三间舖,长期一位难求,领导地位毋庸置疑!由佢哋$15/16一碗猪膶面帮衬到而家卖30几蚊一碗。汤碗边布满细碎猪润汤精华,连汤匙、汤义一齐上嘅汤面, 俘掳几代食客👨‍👩‍👧‍👦嘅心!坐落听到「猪膶面!咖央多」此起彼落,一直冇停过!现场所见,单拖又有、成双成对又有、一家大细都有!今日想食牛肉面。新鲜滚热辣泡泡汤系招牌猪膶精华,一於先饮为快。米粉、面同埋意粉都试过,始终都系锺意食面多D。食面饮汤到底最彻底留肚转角饮豆浆🥛
2019年9月7日(星期六)

新鲜滚热辣
留肚转角饮豆浆🥛
2019-09-07
$36 (早餐)
2019-09-09 127 浏览
其实初时为咖央幕名而来,无对面食无咩特别,因为唔觉得好好食,我同友人分别叫左个润肠面同润牛面,当然唔少得咖央多士啦,饮品就热柠蜜同冻柠茶两碗面食份量都算足料同大碗,汤底都尚可,唯独姜粒太大粒...我唔食得姜都几难避免,尽量唔食,面食总结系不过不失,友人就觉得个面一般到我最期待咖央多啦食落几好唔会太甜,不过无我果次响赤柱食咁好味,所以整体都系试过就算,下次再试另一间咖央多先大家期待期待我下次食评~题外话,依间餐厅真系几出名,有3个铺位🤔👍🏻同埋泊车都算方便,泊路旁即入去食啦
润肠面
润牛面