2016-11-03 211 浏览
难得我呢个新界人飘洋过海黎到港岛既北角, 见到布置得好new york broadway style餐厅,耳濡目染之下我想系度当一晚纽约过客,好好享受呢个纽约之夜。酷爱黑松露既我地选择左呢度既黑松露杂菌扁意粉,意粉散发清幽既黑松露香气,鲜嫩露笋同杂菌倍添田园风味,creamy度高。作为一夜纽约客,点可以唔叫美国纽约特色小食水牛城鸡翼呢~ 鸡翼一番香炸後,皮脆肉嫩,鸡翼微辛带点甜,如想酸味多一啲可以点旁边既奶酪酱汁调调味,个人喜欢就好。热溶芝士薯条,所用芝士为车打芝士,味道浓郁,不过要尽快食,因为冻左芝士同薯条会变得「难离难舍」好难分开。纽约客既美国招牌啤酒烤鸡人气十足,开头都担心叫唔到,因为都唔少人都叫,好彩未卖哂都仲有得叫。原只啤酒鸡高挂系啤酒樽之上,已经令我同朋友目不暇给,不断要同佢相机食先。鸡只四面既外皮烤得非常酥脆,里面肉既部份啤酒慢慢蒸发出黎,维持嫩滑肉质该有既肉汁,同时添上微微既啤酒麦香,好食到不得了。旁边蕃茄,薯角,茄子亦烤得汁多美味,绝不输比主角啤酒鸡。随着「broadway」灯光熄灭,我呢个纽约过客之旅亦都结束。

旁边蕃茄,薯角,茄子亦烤得汁多美味,绝不输比主角啤酒鸡。

2016-11-02 173 浏览
你一直嚷着要吃炸薯条汉堡包今天就满足你两个愿望是日是万圣节四处都布置了应节的摆设餐厅还特别推出了万圣节大餐虽然有南瓜的菜式很吸睛但我们还是坚持心目中的汉堡薯条安格斯汉堡名不虚传肉味香浓之余更有丰富肉汁咬下去肉汁失礼地溢出薯条是强壮粗身型脆脆外皮包裹着软软的薯肉堪称是薯条界中的皇者不谙酒性的我俩以沙冰代替草莓与蜜桃率性热情与冷静理性我偷望了你在享受薯条的一瞬间那个最动人的会心微笑
你一直嚷着要吃炸薯条汉堡包

不谙酒性的我俩以沙冰代替

草莓与蜜桃

率性热情与冷静理性

我偷望了你在享受薯条的一瞬间

那个最动人的会心微笑
2016-10-31
2016-10-30 206 浏览
早排同朋友系附近食过间唔错嘅美式餐厅,价钱抵,都系大大份,都想分享一下,间餐厅系港涛轩地下嘅地铺,餐厅环境宽敞,入门口就见到水吧,转另一个方向又有个空间,重有啲较高身嘅吧枱位置,咁都有梳化位,座位选择都多!店员安排坐在投影墙边,较边位置,一望大半个场餐牌有套餐,亦有散叫,两样都好抵食,套餐份量多,怕吃多了,点了个美式辣肉肠薄饼$98,上面放满了蕃茄,青椒,当然不能少嘅辣肉肠,用了厚身嘅薄饼底,入口时好有口感,不是太乾可能因为充满肉汁嘅蕃茄关系,重有入口烟韧嘅芝士,六大件份量啱啱好,有空间吃其他食物!加多个BLT 汉堡包$78,厚厚嘅脆包夹住块充满肉汁嘅汉堡扒,上面重有块香脆烟肉,同埋已经容化嘅芝士,真系够晒口感,当然真系不能一口就咬晒成个包,要再张大啲先得放入口,汉堡扒充满肉汁,真系满足到我爱吃肉嘅要求!加多个野菌牛柳粒意粉$108,牛柳肉质嫩滑软熟,而意粉系充满肉汁嘅长通粉,再加埋不同颜色爽口嘅椒,入口真系充满不同口感!另外重有好多唔同嘅手真啤酒选择,如果同朋友食饭吹水亦是一个好地方!
店员安排坐在投影墙边,较边位置,一望大半个场
另外重有好多唔同嘅手真啤酒选择,
如果同朋友食饭吹水亦是一个好地方!
2016-10-20 166 浏览
今晚和太太往new York diner食晚餐, 我们点了两客晚餐, 一份是芝士焗波士顿龙虾, 龙虾肉炒饭, 冻奶茶和忌廉西兰花汤, 而太太则点了卡邦尼带子烩饭,冻蜂蜜lemon水和沙律。芝士焗波士顿龙虾, 龙虾汁香浓, 龙虾肉质味美, 配上的菇和露笋也好爽口, 龙虾肉炒饭炒得好香, 龙虾肉新鲜爽滑, 忌廉西兰花汤好足料, 西兰花味香浓, 好香忌廉味,不错晚餐;奶茶味道不错, 但略嫌奶味不够浓, 如果加多点淡奶会香一点;卡邦尼带子烩饭, 饭味香滑, 好浓忌廉味, 层次丰富, 好好食的烩饭;冻蜂蜜lemon水则略蜜蜂蜜太多, 饮落有点口喝, 好果减少一点蜜糖好些;最後沙律菜和车厘茄新鲜, 配上沙术酱好好食, 整体餐厅环境舒适, 食物质素不错的西餐
沙律
忌廉西兰花汤
冻奶茶
卡邦尼带子烩饭
芝士焗波士顿龙虾, 龙虾肉炒饭
2016-10-20
2016-10-20 2397 浏览
真系好期待可以去 New York 旅行可惜一想到要搞 visa 就懒得 plan接完朋友放工去附近食饭佢就拣咗间布置好有纽约品味嘅<纽约客>一坐低已经比玩味嘅格局吸引着真系好fit  NY style我们被安排坐四人枱位置阔落 楼底又够高空间感大坐得好舒服咁就一於叫左我哋两个都锺意食嘅 NY wings水牛城鸡翼外层烤得十分乾爽热哄哄的而肉质保持嫩滑多汁秘制 sauce香香辣辣很有水准十分香口完全不油腻American style 嘅精粹当然要叫 hamburger 啦美国牛肉汉堡 $78我自己觉得配薯角就最啱 feel重用一个  basket 上菜卖相就交足功课啦有质素又美味的牛肉汉堡牛肉味浓郁而且混合了新鲜洋葱令口感十分丰富然後又好抵咁样 +$25 upgrade佢就有soup同埋我有 drink一杯啦home made soup是比较淡口的青豆忌廉汤够晒健康饭桶再要加一个拿破仑海鲜烩饭带子够大粒青口啖啖肉饭煮得好好食~~软硬度适中成个拿破仑汁好讨好我叫咗杯冻奶茶我觉得真系好奶罗跟住店员话当晚有得送雪糕球我就拣咗紫薯雪糕几好味好 creamy 甜度又适中因为外面下
真系好期待可以去 New York 旅行

• NY wings
  • 美国牛肉汉堡
  • New York cheese cake
2016-10-18 233 浏览
艾迪少去北角觅食🙄系时候开始跨区寻宝呢间餐厅都几开扬~我坚...喜欢落地大玻璃望街景👀困公司困屋企望墙都够哂苦了<纽约顶级牛柳大虾> 🐮$163牛柳五成熟🔥切开中间嫩红,而旁边位置有微焦,食落都算鲜嫩多肉汁💦而大虾有调味腌完再烧过,伴边有3色烧椒跟蕃茄仔
艾迪少去北角觅食🙄系时候开始跨区寻宝

<纽约顶级牛柳大虾> 🐮$163

纽约顶级牛柳大虾
2016-10-13
2016-10-16 207 浏览
好耐无同好朋友见喇佢带左我去北角一间美式餐厅到食好西餐厅美式摩登装潢一入去已经觉得自己离开左香港除散叫外仲有2人餐我地就选择左散叫加25 就可以升级个餐可选择汤/沙律及饮品其实黎食既其中一个原因都系因为呢只鸡呢只叫啤酒鸡 卖相非常吸引店员话鸡系先用啤酒腌再烧食落口 会食到啤酒既但味道偏淡 食既时候我地加返d盐就岩岩好猪肋骨呢个佢地既酱汁惹味而肉质好腍 食既时候肉同骨好易就可以分开超赞👍🏻鱼柳Burger大大份!鱼柳炸得外脆内嫩而包带有蒜味 再配返小小沙拉酱滋味无穷另外 佢地既薯角亦好出色食到我地唔识停而餐厅正进行送雪糕优惠有4款味 我地叫哂我就食左榛子味 味道唔太甜 重重榛子味及有榛子粒系入面 口感不错除左食饭外,呢到都有唔同类型既酒,手工啤酒放左工黎happy hour 亦不失为一个好选择!
好耐无同好朋友见喇

另外 佢地既薯角亦好出色
食到我地唔识停
而餐厅正进行送雪糕优惠
有4款味 我地叫哂
除左食饭外,呢到都有唔同类型既酒,手工啤酒
放左工黎happy hour 亦不失为一个好选择!
2016-10-13
早前曾经系Instagram见过有人食过呢间餐厅嘅汉堡包同好大杯嘅饮品, 卖相相当吸引! 今日放工後相约朋友黎到呢度, 终於有机会可以试到啦😊餐厅好大好宽躺! 简约嘅装修 同门口旁边嘅一幅涂鸦墙形成咗强烈嘅对比, 好有美式feel❤️啱啱遇着刚刚碰上星期二回馈日, 晚餐买一送一优惠, 令价钱更加吸引😀😀😀👍🏻因为当日转左餐牌关系, 没有小食提供😭😭😭同朋友叫咗两客野食, +$25 可以升级为套餐可选:- 是日餐汤/沙律 & 一杯普通饮品🌱沙律菜食落爽脆, 加左少落沙律醋吊味, 沙律醋唔系黑醋, 味道唔会过重. 唔错!是日餐汤系南瓜汤, 南瓜汤饮落好有南瓜既质感, 没有肉煮成既关系重味者既我略嫌觉得比较淡味, 但朋友反而觉得几好饮🙈两者比较个人觉得前者既沙律比较好!President Doubble Cheese Beef Bruger 总统双层芝士牛肉汉堡 $118一上枱既气势绝对唔野少!双层牛肉汉堡厚到有d似 双层巴士咁🚌, 成个burger既厚度起码超过10cm😳除左汉堡 & 芝左外, 仲有蕃茄, 红洋葱, 生菜&酸瓜, 材料相当之多嫁!汉堡肉质食落好松软而且有牛肉既香味~ 配埋其他

今日放工後相约朋友黎到呢度, 终於有机会可以试到啦😊
因为当日转左餐牌关系, 没有小食提供😭😭😭

同朋友叫咗两客野食, +$25 可以升级为套餐

可选:- 是日餐汤/沙律 & 一杯普通饮品

两者比较个人觉得前者既沙律比较好!

一上枱既气势绝对唔野少!

汉堡肉质食落好松软而且有牛肉既香味~ 配埋其他配菜一齐食中和返食太多肉既油腻感觉👏🏻

不过因为牛肉太过多既关系夹到下面个包扁左, 而且女仔食落去会有d 呢hea..🙈🙈🙈

不得不提呢个burger配上既薯角, 辣鲜热辣食落脆卜卜,

薯角内里好粉, 正正就系我最中意果种口感~

就算热气都令人忍唔住食多几旧!😋😋😋
Surf & Turf – Grilled Prawn and Beef Fillet 顶级牛柳伴大虾 $193

朋友唔系太生既牛肉关系叫到份牛柳有7成熟… 一切落去已经觉得好熟!😰

(个人食开5成, 点解你要咁对块牛扒~~~~~😭😭😭)

虽然牛柳有7成熟, 切落去入面只有1%系见到有少量既粉红色..

不过口感唔会好硬, 可能因为系牛柳既关系所以口感都会较林~~😳

牛柳林身食落都带有些微牛香味, 估唔到又唔错! 👏🏻

不过如果系5成熟效果一定更好!🙈🙈🙈

整体觉得呢度既食物有用心制作! 上网睇到原来已经有3间分店喇! 继续努力💪🏻

唔知系我胃口比较少, 定呢度既份量比较大, 一个女仔其实未必食得晒一个餐, 提议大家关心share食可以每样都试下❤️
2016-10-11
2016-10-09 1299 浏览
北角这个旧区西餐厅虽然选择不多,但总系会有几间系左近的。是晚与朋友试试New York Diner!环境宽敞舒适,有落地玻璃,装饰布置均富有特色!角落位有高身枱凳迎合不同客人的喜好~有不同套餐选择~不过我与朋友是无鸡不欢的!最後还是决定散叫食物~水牛城辣鸡翼 - 食落甜而不辣~鸡翼肉质不乾,皮层亦煎得香脆不油腻!再食埋旁边的沙律,微微清清肠胃之余亦减少滞感~热溶芝士薯条 - 挺饱肚的小食~薯条虽然不是扭纹款而是普通直身系,但厚度及咸度均已搭够出其简单的美味!面层车打芝士份量不过不失,但建议要立刻进食,否则芝士会牢牢黏实薯条,会影响味道及比较难分离的!黑松露杂菌意粉- 份量不少!意粉索满酱汁,食落既弹牙又浓郁~即使配上蘑菇及蔬菜的简单配搭,味道亦不错!美国招牌啤酒烤鸡 - 吸睛度十分高!烤鸡坐在啤酒樽上,造型别致之余还有一番特别的风味呢!相机食先後店员把烤鸡切割成四份,烤鸡肉质厚实不嚡身之外同时亦渗有微微的酒香~另外配上酸酸味味的蕃茄仔及不太油腻的薯角,很饱呢!自由女神梳打(玫瑰+绿茶) - 饮落散发出淡淡的绿茶香,玫瑰花瓣虽然落左不少份量,不过丝毫饮不出有玫瑰味!大大杯又够冰冻,与朋友
有不同套餐选择~不过我与朋友是无鸡不欢的!
最後还是决定散叫食物~
热溶芝士薯条 - 挺饱肚的小食~
即使配上蘑菇及蔬菜的简单配搭,味道亦不错!
美国招牌啤酒烤鸡 - 吸睛度十分高!
烤鸡坐在啤酒樽上,造型别致之余还有一番特别的风味呢!
大大杯又够冰冻,与朋友一起share饮就最理想不过~
2016-10-08 326 浏览
✿╮❤╭✿ ✿杂感女生 好味日记✿ ˚*•✰。New York Diner.北角的纽约风。✰•*˚ ✿✿舌尖上的北角✿✿ ❤饿底饭聚❤ ❤ 和朋友一起去北角走动,首次看到一家落地玻璃窗的CAFE 既有梳化又有高櫈,感觉舒服,反正有点饿了,不如就一试这家新邂逅的餐厅吧 酒类选择多多,小食也不错,看来是不少人摸酒杯底的好去处 DINNER时间,当然点个套餐来试试 蜂蜜柠水:甜蜜柠水是工作後的安慰饮品,无太甜的刺激,够健康,不错 Starter:厨师沙律——新鲜正菜,又有酸甜清新的番茄仔 Appetizer:辣肉肠鱿鱼配印度薄饼——辣肉肠应该这样整!香辣惹味,印度薄饼是最佳拍档;而弹牙鱿鱼圈配上茄酱又有一番香辣味 Main: 1.黑松露杂菌意粉——黑松露味香浓,配上杂菌更是菇香四溢 2.纽约客烤西冷、薯角——西冷烤得松软,切开仍见热烫的香气升起,肉味浓郁而又肉汁丰富,香脆的薯角又是一个牛扒的绝配 Dessert: 纽约客芝士CAKE—— 酸酸甜甜的口感,绵密湿润又松软,因为蓝莓是芝士的好朋友,正如甜品是西餐的最佳总结一样 小评: 味道:★★★★☆ 环境:★★

杂感女生 好味日记

˚*•。New York Diner.北角的纽约风。•*˚

✿✿舌尖上的北角✿✿

饿底饭聚

和朋友一起去北角走动,首次看到一家落地玻璃窗的CAFE

酒类选择多多,小食也不错,看来是不少人摸酒杯底的好去处

DINNER时间,当然点个套餐来试试

Starter:厨师沙律——新鲜正菜,又有酸甜清新的番茄仔

Main:

卫生:★★★★☆

抵食:★★★★☆
2016-10-03
2016-09-12 958 浏览
Nice atmosphere, smells like a steakhouse. Not jammed with people. The service is kind of questionable, seemingly a mix of the actual owner, his jittery buddy, and another friend, rather than regular employees. Regular burgers are a decent deal. Even the BLT is a fair price, except the bacon is more like plain ham than American style bacon. Otherwise, the burger was tasty, but not exceptional.Bottled American beer and even Hoegaarden is overpriced, at 65/bottle. They did mess up my order, which
Bottled American beer and even Hoegaarden is overpriced, at 65/bottle. They did mess up my order, which was supposed to have a side of nachos, and when those nachos did come, they were just a basket of Doritos
. And had I not double checked the tab, I'd have missed that they charged me for an extra beer I didn't order, though that was probably just a mix-up.
Side of nachos
BLT Burger
2016-09-11
2016-08-30 811 浏览
今日中午约左北角嘅朋友聚下旧,无论系聚旧定倾计,我都林住稳个地方食好嘢,一边食一边开心咁倾计,真系好开心,佢屋企系北角呢边,梗系由佢带路去稳食喇,两个人去撑枱脚,我叫佢稳个好好地嘅餐厅。佢带左我去纽约客餐厅,餐厅环境还可以,几适合两三个人一齐食下饭,店员服务态度都几好。鲜虾沙律,真系会有几只鲜虾仁,主要系蔬菜配虾仁,蔬菜都尚算新鲜,再加两粒番茄仔,唔错。烤西冷扒煎得好似有D过火,有两种酱汁,仲配左D薯角,我要左番茄酱同红酒酱汁,我钟搭配红酒汁,牛扒睇落煎得有D过火,但又食仲几嫩喔,肉质仲几弹牙,牛肉比较有质感。芝士焗波士顿龙虾,睇上去好有食欲啊,龙虾虽然唔算话十分大只,但烤得几好,都几饱满,虾肉都几弹牙。纽约牛柳粒长通粉,朋友话都几好食,通粉个汁整得几好味,不过分量就比较适合女仔。冻蜂蜜柠檬水,几清爽茶味,朋友话要点支手工啤酒饮先够尽兴,佢话啤酒几醇厚,几正宗。
2016-07-04
2016-07-03 599 浏览
北角最近开左间新店, 就入去食下先叫左个啤酒鸡, 卖相几吸引, 用个啤酒樽黎企住只鸡, 鸡烧得不错, 皮好脆, 肉质有咬口, 闻到淡淡既啤酒味, 鸡SIZE岩岩好, 够晒我食!!
北角最近开左间新店, 就入去食下先

叫左个啤酒鸡, 卖相几吸引, 用个啤酒樽黎企住只鸡,

2016-07-01 441 浏览
Tried this for the first time since most other eateries around this neighborhood were full but this eatery was less than half ful so went straight in and tried.Orered Two Brugers (Mushroom Burger & the Fish Burger) and an Asahi Draft beer.The food was so so ... However, dishes lacked freshness,  it wasn't hot and the wedge potatos were half warm... the bun weren't good either and lacked sponginess than say the buns from NEXT by McDonald's.   Pricing was moderate and for two people the total bill

The food was so so ... However, dishes lacked freshness,  it wasn't hot and the wedge potatos were half warm... the bun weren't good either and lacked sponginess than say the buns from NEXT by McDonald's.   Pricing was moderate and for two people the total bill came to $254.- which included a 10% service charge.

On thing that annoyed us was that for such a eatery,  we cannot use any credit card unless the total came to a net of $300.-  This is quite new yo us as most Western eateries around HK accepted credit cards !  Its more of an inconvenience than anything else so for us at least, its a first and will also be our last visit as there are many more eateries around town that are much better for the prices this establishment charged!   To be honest the food quality was like that of Pub menu quality!!  Disappointed
Asahi Draft Beer
2016-07-01
$127.00 (晚餐)
2016-06-30 459 浏览
新店!其实装饰几靓,不过真系好热...会边食流汗!一去到,一野坐低...omg, 佢地张chair 有钉突出黎!回家睇到大腿真系损左佢地员工都摸到有几尖,只系换过张chair! 一句问候有冇事都冇野食唔贵,汤暖嘅唔热嘅!Nachos, 好彩本身有味....因为佢d芝士得好少!仲要好多都冇溶嘅....相都应该睇到一粒粒Hahahaha! Drink ok, 唔太甜唔太淡。个鱼d汁...好味!问佢拎多d都会比!nice 牛扒值得一赞!但2人餐只会食得包2个女生我地2个女仔去,食晒所有野都仲有quota 去第二到食甜品
野食唔贵,汤暖嘅唔热嘅!

Drink ok, 唔太甜唔太淡。
个鱼d汁...好味!问佢拎多d都会比!nice
牛扒值得一赞!