2017-02-24 319 浏览
听朋友讲开北角有间唔错既西餐,一直都好想试吓,但又真系忙爆,今日终於抽到一个晚上得闲少少,咁就梗系要立即去食吓有几好食先喇店内嘅空间好大,个天花顶好高,唔会感觉到压抑感,而且更分有多个场景装饰,令人况如走入电影世界般咁得意,坐位都好阔好舒适,加上灯光柔和细致,令人感到好舒适好放松咁一场来到当然唔系坐吓,梗要食吓野,我今晚就拣左个美国酱烧猪肋骨,卖相几靓仔,肉质嫩滑之余仲食得出有好香浓既肉味,配埋浓郁的酱汁一齐食就更是正!而薯角又炸得又脆口又香,好食到我停唔到口,系咁食呀食,之後想食多少少,所以就叫多左个薄饼来食,个薄饼系好食,但因太饱关系依唔晒,最终我拎左返屋企第二日先食,呢餐系好食既!下次会带埋我个女仔朋友再来食过~~~~
2017-02-15
2017-02-24 174 浏览
Shopping完天已经慢慢变黑,因为我好来无来呢区,都有少少唔系好记得路,唔打唔撞下见到这餐厅,咁又真系有少少饿,所以就入左去食饭上主菜前,侍应就拎左个沙律前菜俾我食,份量虽然唔多,但系够既,沙律入面有粟米..番茄仔…青菜非常爽口,粟米好甜,加上好味嘅沙律酱,开胃菜真系好好!惊着两个人食唔晒,所以就点咗份大套餐,可以两个人食。不过后嚟见到实物之後,觉得已经大份到两个人都食唔晒啦。芝士焗波士顿龙虾+龙虾肉炒饭!!周围都充满着龙虾嘅香味,炒饭粒粒甘香,龙虾肉芝士味浓郁,口感爽滑!饭後再来一杯曼哈顿咖啡浮雪就更为顺气,成个人都精神唔少外,喉咙都立即觉得滑晒,满足!叉足电後当然又系再Shopping喇
沙律
芝士焗波士顿龙虾+龙虾肉炒饭
曼哈顿咖啡浮雪
2017-02-10
沙律
芝士焗波士顿龙虾+龙虾肉炒饭
曼哈顿咖啡浮雪
2017-02-24 124 浏览
细细个自己就有一种习惯,就系锺意闲时一个人去HightTea休息吓发呆吓咁~而今日我就去左呢间~~~~餐厅陈设时尚又舒服,人唔太多最岩我,坐低後我就叫左件饼同杯野饮Cake方面我拣左玫瑰荔枝蛋糕,全因觉得个名特别之余,出面又少有,所以就拣左~侍应拎来时个样都颇漂亮,系一个红色心心来,好特别,浅嚐一口味道清新得来有一阵荔枝飘香,再食多几口就有淡淡既玫瑰花香渗出,甜而不腻,越食越好食喔~~~~~~食完件饼後,覆左一阵message後,当然要再好好享受我既休闲下午,再来一杯浓浓嘅冻朱古力~~呢杯朱古力味道好浓郁,口感好滑,一饮就觉喉咙好舒服,特别喺啱啱食完个蛋糕之後,再饮翻啖朱古力,真是好正!我就系咁渡过左一个无压的下午,肚皮心灵都叉足晒电,好开心呀
玫瑰荔枝蛋糕

冻朱古力

我就系咁渡过左一个无压的下午,肚皮心灵都叉足晒电,好开心呀
2017-02-19
玫瑰荔枝蛋糕
冻朱古力
2017-02-10 637 浏览
Dinner set $358小食 NY wings(Honey Lemon)好食指数: 6/10抵食指数: 7/10鸡翼热辣辣 外皮炸得好香脆入面仲保持到肉汁酱汁方面 拣左柠檬蜂蜜味味道比一般蜂蜜浓同香 唔错意粉 黑松露杂菌意粉好食指数: 7/10抵食指数: 7/10意粉酱汁虽然较少 但煮得十分香芝士加上唔同种类嘅菇同露笋 互相配合 又唔腻另外重点当然系黑松露 落得唔啬色 香气四溢纽约客烤西冷扒🐮好食指数: 7/10抵食指数: 7/10先要赞赞嘅系厨师嘅手艺 叫左medium rare 上枱切开中心都系粉红色 火侯刚好👍🏻讲返块扒 虽然唔系标榜啲咩但肉汁多 够鲜嫩 作为dinner set嘅main dish 已有交代👌
Dinner set $358
小食 NY wings(Honey Lemon)
好食指数: 6/10

先要赞赞嘅系厨师嘅手艺 叫左medium rare
上枱切开中心都系粉红色 火侯刚好👍🏻
讲返块扒 虽然唔系标榜啲咩
2017-02-08 420 浏览
Dinner set $358小食 NY wings(Honey Lemon)好食指数: 6/10抵食指数: 7/10鸡翼热辣辣 外皮炸得好香脆入面仲保持到肉汁酱汁方面 拣左柠檬蜂蜜味味道比一般蜂蜜浓同香 唔错Dinner set $358意粉 黑松露杂菌意粉好食指数: 7/10抵食指数: 7/10意粉酱汁虽然较少 但煮得十分香芝士加上唔同种类嘅菇同露笋 互相配合 又唔腻另外重点当然系黑松露 落得唔啬色 香气四溢Dinner set $358纽约客烤西冷扒🐮好食指数: 7/10抵食指数: 7/10先要赞赞嘅系厨师嘅手艺 叫左medium rare 上枱切开中心都系粉红色 火侯刚好👍🏻讲返块扒 虽然唔系标榜啲咩但肉汁多 够鲜嫩 作为dinner set嘅main dish 已有交代👌
Dinner set $358
小食 NY wings(Honey Lemon)
好食指数: 6/10

先要赞赞嘅系厨师嘅手艺 叫左medium rare
上枱切开中心都系粉红色 火侯刚好👍🏻
讲返块扒 虽然唔系标榜啲咩
2017-02-08 271 浏览
系北角出job 路过入来食lunch 叫左个蟹肉带子义大利饭伴南瓜忌廉汁配奶茶 还有餐汤 上餐都几快 餐汤正常 奶茶几好饮 应该系用左锡兰茶 义大利饭正正常常 不过带子差d火候 煎香d会好d
2017-02-08
2017-01-25 424 浏览
今日又系一个辛苦的日子,系连续开左五个会後,终於终於....可以收工了.......老公知我辛苦,於是就同左我去北角食饭,入到呢间餐厅发觉选择都好多好丰富!!经我一轮细看餐牌後,就拣左呢个纽约牛柳粒通粉,个样就好得吓,而通粉系长度上就比一般嘅通心粉长,牛柳粒又多又大粒,肉质够嫩滑,熟度啱啱好,唔会过硬之後我仲叫左杯啤酒黎饮,好等个人放松吓!呢杯啤酒麦味道浓郁,又够香醇,确系好饮!食完之後成个人舒适晒!闷气都少左好多
纽约牛柳粒长通粉
1664啤酒

食完之後成个人舒适晒!闷气都少左好多
2016-11-20
纽约牛柳粒长通粉
1664啤酒
2017-01-23 384 浏览
北角区有不少特式的餐厅,今次来到了这间装修得几有美国风的餐厅吃午餐。今日星期二,餐厅主题Menu "Tuesday Burger Pop", 有不少种类的汉堡套餐,由普通的美国牛肉汉堡,到贵价的鹅肝或龙虾汉堡都有, 而且还有折扣。选择了BLT Burger Set 配Potato Chips. 先来一个南瓜餐汤,味道清甜,可以当开胃,不错。主角BLT Burger终於来到,由於是即整,所以都等了约10 分钟。汉堡牛肉很大块而且厚身,亦有肉味,煎得又香又保留到肉汁,整体这个Burger真的算不错。跟餐薯条也炸得很好味。唯独Iced Lemon Tea则普通,没有什麽茶味。整体而言,是不错的美国汉堡lunch set。

整体而言,是不错的美国汉堡lunch set。
2016-12-19 396 浏览
是日万圣节,放工要去应下节食饭庆祝下。在外看到这个骷髅骨人困在笼中, 好搅笑可能位於小街上,好彩人流相对少一点我地先可以入座咋。    今日有万圣节套餐,但系我比餐牌上某一样美食吸引住。。。。。。  红菜头汤万胜节应下节,所以叫了碗红卜卜既汤... 虽然唔系血汤,但卖相似嘛 Mango Milkshake (HK$42)    Scallop Salad with Vinaigrette Dressing (HK$78)食西餐沙律不可少,煎香带子外表焦香内里嫰滑,配以杂菜同食,感觉清新   Truffle Fries HK$59炸薯条加入黑松露,香气扑鼻 邓...邓...邓...邓...最期待既主菜出场了 Signature Beer Roasted Chicken (HK$188)只鸡插在啤酒樽,好似企住咁出场热辣辣烧得金黄,卖相生猛搅鬼
是日万圣节,放工要去应下节食饭庆祝下。
在外看到这个骷髅骨人困在笼中, 好搅笑
可能位於小街上,好彩人流相对少一点我地先可以入座咋。

红菜头汤
Mango Milkshake (HK$42)

Truffle Fries HK$59
炸薯条加入黑松露,香气扑鼻

邓...邓...邓...邓...

最期待既主菜出场了

只鸡插在啤酒樽,好似企住咁出场
热辣辣烧得金黄,卖相生猛搅鬼
2016-10-31
2016-11-18 339 浏览
今日去咗试呢个美国风既餐厅,估唔到佢哋个意粉又几好食!黑松露香味十足,同杂菌一齐煮基本上冇得输。意粉亦都煮得几爽口弹牙,冇overcook嘅情况。虽然唔算特别好食,不过不失啦!价钱都算亲民嘅,咁嘅食物质素同服务差唔多啦。
虽然唔算特别好食,不过不失啦!

价钱都算亲民嘅,咁嘅食物质素同服务差唔多啦。
2016-11-18 256 浏览
估唔到系北角有间咁正既美国餐厅,一入到餐厅就俾啲Decorations吸引住,忘记了原来仲有几日就系万圣节添!相信大人和小朋友都一样咁钟意,这间餐厅楼底好高,感觉好舒服,另外仲有我最喜欢的落地大玻璃望出街外。今次谂都无谂就叫左个Dinner Set A二人餐$358,好抵食。有汤,沙律,小食,主菜两份,饮品两杯。第一次饮红菜头忌廉汤,好特别好好味,汤内有红菜头蓉口感非常丰富,味道适中,超级开胃。身为鸡翼爱号者小食紧系叫水牛城辣鸡翼,咬落去皮脆内暖,鸡翼肉质很嫩滑,唔算太辣,辣味啱啱好,如果食得辣的话仲可以叫加辣,直得一赞。美国酱烧猪肋骨,虽然卖相一搬,但系一切落去都感觉到啲肉质好嫩滑,因为好易切同一切开啲肉就离骨,好香好好味。配菜有新鲜沙律,仲有好脆好香口既炸薯角,真系好出色,食到停唔到口。美式辣肉肠薄饼简直系我的至爱呀!薄饼上放左劲多既芝士同辣肉肠,不过蕃茄太少,仲有少许青椒丝系面,好清新既感觉,如果可以多番少少会好味好多,每一啖咬落去都有浓郁既芝士味yummy。最後餐饮叫左两杯冻蜂蜜柠檬水,酸酸甜甜好开胃好好饮。

最後餐饮叫左两杯冻蜂蜜柠檬水,酸酸甜甜好开胃好好饮。
2016-10-27
早前跟男友去到北角买野,之後就到附近搵食~餐厅就位置北角MTR附近,是地铺的,不过过了返工时间附近都特别少人,而且餐厅人流不多,可以静静地食个晚饭!这里以美国菜西餐为主,晚市都会有晚餐供应,而这里也有各式的饮品及酒类~我们就点了这个2人晚餐HK$328,几抵食!这里楼底好高,空间感十足,人流唔多,环境舒适~而且摆放了不同的美国的音乐主题的摆设!是日餐汤:罗宋汤热腾腾的罗宋汤好有香浓的蕃茄味,入面有萝卜及杂菜等配料,口感丰富,咸度适中,唔会太酸,好开胃!厨师沙律小小的一碗沙律好清爽新鲜,上面还加有粟米粒及车厘茄,再混日酸酸的柚子沙律酱,酸酸甜甜好开胃!前菜:辣肉肠鱿鱼配印度薄饼小锅子放满满的辣肉肠鱿鱼及酱汁,份量都几多~酱汁以蕃茄味为主,带有少少辣味,好惹味~印度薄饼可以沾上酱汁一并进食,印度薄饼表面微微烤焗过,少少香脆,伴上惹味的酱味真系食到唔停口~而酱汁入面就有不少鱿鱼圈,爽口弹牙~还有辣肉肠,味道不错,易咬开~酱汁份量超多,如果有白饭/意粉的话,只用酱汁伴着吃都可以!主菜:总统双层芝士牛肉汉堡这里出名就是汉堡,所以点可以唔叫佢~汉堡旁配了不少薯角,好香脆惹味,唔会太咸~而主角双层芝
早前跟男友去到北角买野,之後就到附近搵食~

我们就点了这个2人晚餐HK$328,几抵食!
这里楼底好高,空间感十足,人流唔多,环境舒适~
而且摆放了不同的美国的音乐主题的摆设!
是日餐汤:罗宋汤

厨师沙律

前菜:辣肉肠鱿鱼配印度薄饼
小锅子放满满的辣肉肠鱿鱼及酱汁,份量都几多~

酱汁以蕃茄味为主,带有少少辣味,好惹味~
而酱汁入面就有不少鱿鱼圈,爽口弹牙~
还有辣肉肠,味道不错,易咬开~

酱汁份量超多,如果有白饭/意粉的话,只用酱汁伴着吃都可以!

主菜:总统双层芝士牛肉汉堡
这里出名就是汉堡,所以点可以唔叫佢~
汉堡旁配了不少薯角,好香脆惹味,唔会太咸~
而主角双层芝士牛肉汉堡入面就夹着2片厚厚的汉堡扒~
入面还有酸瓜、蕃茄及生菜,汉堡扒牛味浓郁,肉汁好Juicy!

饭:忌廉香草三文鱼柳饭
三文鱼柳份量好大块,上面淋上忌廉香草汁,好Creamy香滑~
三文鱼柳肉质嫩滑,好香三文鱼香味,伴着忌廉香草汁味道特别夹~
还有一大碗白饭及不同的蔬菜作伴碟,份量很多!
跟餐饮就叫了冻蜂蜜柠檬水,甜甜酸酸好开胃!

後记:

这个二人餐份量超多,食到超饱肚,价钱相宜~

而且这里人流不多,所以用餐时间没有时限,两人坐在这里慢慢食,不错!
2016-10-05
2016-11-08 202 浏览
偶然黎到北角,顺便食好西,见到间店子装修好特别,透过玻璃窗,看到一幅巨型图画,咁就入左去了。 环境:玩复古,空间大。 食物:总统双层芝士牛肉汉堡,百几蚊,写住用安格斯牛都要返咁上下价,好厚牛肉,肉味浓又多汁,劲饱,薯角好食。 New York Diner

环境:玩复古,空间大。

New York Diner
2016-11-05 236 浏览
今晚自己嚟左嚟食饭,都几悠闲舒适,好多人放工都嚟,倾下偈饮下野食个饭轻松下。入嚟门口位置有甜品柜,可以留肚食甜品~座位唔迫又唔嘈~散叫左:《芝士焗波士顿龙虾+龙虾肉炒饭 $193》- 原只龙虾开边上,肉表淋上左材料及酱汁,好惹味下。有好多菇加埋芝士,浓味~龙虾肉弹牙但味道就虾酱汁盖过。龙虾炒饭几好味,用蛋炒香左,又有d龙虾肉,仲有只龙虾脚肉食!叫杯野饮:《海洋梳打 $38》蓝色无酒精梳打几大杯,唔太甜岩我。
入嚟门口位置有甜品柜,可以留肚食甜品
座位唔迫又唔嘈~

散叫左:

叫杯野饮:
《海洋梳打 $38》
蓝色无酒精梳打几大杯,唔太甜岩我。
2016-11-05
2016-11-05 3155 浏览
呢间餐厅返工时经过但总系无机会食到,今晚甘岩喺附近放工就即call男友嚟名我食。点解我想试?因为我望到入面贴左d US movie posters,有我至爱既leo 佬(我是肤浅的)XD 2个人叫左个 《Dinner Set B ($468)》,有:汤、前菜、2个主菜、配咖啡、奶茶、冻蜜柠水(点其他饮品一杯减$10),亦可加$38要Dessert special offer new york cheese cake 纽约芝士蛋糕。--------Soup-《蘑菇汤》-蘑菇打成蓉而煮成,所以几香浓。Appetize: 《双色蟹肉焗烤菇 》-菇烤得唔乾,菇中间放左蟹肉然後舖上芝士焗几香,但芝士味比较出。有Pasta/Burger/Pizza选择,我地选左《Diced beef with mushroom sauce spaghetti》(野菌牛柳粒意粉)-牛柳粒比较韧,但意粉酱汁香口,意粉软硬度适中,所以食晒d意粉但剩左d牛柳粒。Main我地选左《Grilled Rosemary lamb rib chops》( 露丝玛莉羊架 )- 准确7成熟,带点我喜欢既苏味,肉质几嫩 ,3支羊架几厚肉
--------
Soup-《蘑菇汤》-蘑菇打成蓉而煮成,所以几香浓。

有Pasta/Burger/Pizza选择,我地选左
Main我地选左《Grilled Rosemary lamb rib chops》( 露丝玛莉羊架 )- 准确7成熟,带点我喜欢既苏味,肉质几嫩 ,3支羊架几厚肉,拌碟又有烧香过几瓜,份量多,饱肚架!

叫特饮可以原价-$10,所以叫左:
《Summer.Red Bean Milk Tea
》(盛夏。嘻哈红豆奶茶)热/冻- (跟餐$23,原价$33):
男友话奶茶配淡淡既红豆味都几好味~入面有真系有红豆食~
《Spring.Matcha Latte 》(春天。鲜奶抹茶 )热/冻-(跟餐$18,原价$28):
鲜奶所以唔会太甜,有抹茶味。
2016-11-03