2017-04-18 399 浏览
有到我张神嚟介绍野食我住系北角,正宗个西餐唔多,呢间装修几靓,我地3点钟先去,所以无咩人,我就叫咗个full day breakfast,几好,份量够多,牛角包够热,食落口感都脆;薯皇刚炸出嚟,超正;2条肠就无咩特别;而鸡扒就够滑,但如果钟意食鸡胸就应该中唔钟意。唯一一件美中不足就系,我记得我系叫太阳蛋,唔知点解会俾咗炒蛋我,不过算啦,我都无再换。服务方面都ok,笑容足够,无黑口黑面,始终一个假期去食野,如果店员黑口黑面,会影响心情。
有到我张神嚟介绍野食

2017-04-14
2017-03-29 571 浏览
想食呢间餐厅午市最好预约先 唔系可能无位/等好耐因为逢星期二既burger 有65折,所以我同同事们都系叫Burger set 。我叫左BLT burger 配薯条。除左薯条,可以配薯角/nachos餐饮我推介的是峰蜜柠檬水。汉堡餐卖相精致,有小旗子固定汉堡,旁边则是配菜及茄汁。我好钟意佢地既薯条 炸得外脆内软,茄汁有小盘子另上,份量很多,岩哂我呢啲茄汁人burger 馅料很多,芝士、番茄、生菜、牛肉。一啖系唔会食得哂所有馅既,所以个个都食得有啲狼狈整体黎讲系唔错的。餐厅环境宽敞,十分舒适架!
想食呢间餐厅午市最好预约先 唔系可能无位/等好耐

餐饮我推介的是峰蜜柠檬水。

汉堡餐卖相精致,有小旗子固定汉堡,旁边则是配菜及茄汁。

整体黎讲系唔错的。餐厅环境宽敞,十分舒适架!
BLT  burger
2017-03-28 411 浏览
今日难得放假,去呢间餐厅悠闲食个lunch,餐厅装潢不错。今日无乜人,唔驶等位。我地点了鸡扒意粉, full day breakfast, 煎鱼汤及沙律一般3个最好味系鸡扒意粉, 鸡扒入味, 意粉硬度同味道适中, 十分好味!full day breakfast的肠蛋同包不过不失, 但牛扒十分"un", 大扣分。我地最期待的煎鱼反而有点失望,有啲鞋,以呢个价钱食有啲唔抵
今日难得放假,去呢间餐厅悠闲食个lunch,餐厅装潢不错。
今日无乜人,唔驶等位。

汤及沙律一般
我地最期待的煎鱼反而有点失望,有啲鞋,以呢个价钱食有啲唔抵
2017-03-27
2017-03-27 4592 浏览
记得一年前开始在这里开始写食评,原意是想记下自己吃过的食物,也当是一个治疗的旅程。在这一年当中,也渐渐寻找到在记录文字的过程中,可以一边回味食物的乐趣,尽管自己吃得不多,哪怕只嚐一口甘甜,也是美事。一年前为弟庆生是於一间越南餐厅,今年他希望吃西餐,便带家人来到这里用餐,希望他们,尤其是寿星仔满意。我们到达的时间尚早,人客不多,虽已book了座位,但侍应仍让我们选择最理想的位置,我们亦毫不犹豫地选择了梳化位,因为似乎能坐得较为舒适。餐厅走美式路线,地方宽阔,格调昏暗,亦算颇有情调。食物选择种类颇多,亦提供二人份的Dinner set,共有两set可选,一款较便宜,一款较贵,最後我们选了较贵的Dinner set,另外散叫了一客沙律和,汉堡包和加一款甜品。Dinner set包两客汤或细沙律,一款小吃,两款Main courses。首先来到的是蘑菇汤。这款蘑菇汤有别於以往饮过的忌廉蘑菇汤,这回没有加入忌廉,单纯的蘑菇汤确是蘑菇味十足,如你是蘑菇的爱好者,这汤必定能满足你口慾,可惜我不是,渴了一口後已感蘑菇味太抢,有点吃不消,而家中两老正好非常爱蘑菇,故他们都把汤清光了,他们也表示是头一次喝

首先来到的是蘑菇汤。这款蘑菇汤有别於以往饮过的忌廉蘑菇汤,这回没有加入忌廉,单纯的蘑菇汤确是蘑菇味十足,如你是蘑菇的爱好者,这汤必定能满足你口慾,可惜我不是,渴了一口後已感蘑菇味太抢,有点吃不消,而家中两老正好非常爱蘑菇,故他们都把汤清光了,他们也表示是头一次喝到那麽朴素的蘑菇汤。
然後来到的凯撒沙律,另外加了带子。说真的,份量比我想像中细,而带子只有两粒,不抵吃。幸好沙律菜新鲜,加上面包糠,口感爽脆,才挽回一点分数,但如再来我应不会再叫了。
小吃是蜜糖鸡翼。反而跟餐的鸡翼共有6只,份量颇足。鸡翼煎得脆身可口,肉质嫰滑juicy,加上蜜糖汁,十分滋味,家人都大赞。
再来是双层牛肉汉堡。汉堡份量足料,面包微微烘过,中间有洋葱,蕃茄,蔬菜,两块牛肉,加入蛋黄酱为馅料,十分丰富。清新的蔬菜中和了双层牛肉的油腻感,而牛肉肉质软腍,不会乾身,满足了两位男士的食"肉"。更值得一赞的是薯角,是刚刚炸起的,超级香口脆身,薯味十足!
蜜瓜风乾火腿pizza接着登场。Pizza是薄身的,正合我们意,因为不会太过撑肚。批皮脆身,亦甚有咬口,火腿份量不欺场,富有咸香,蜜瓜的甜味刚好中和了火腿的咸味,果然是最佳拍挡。
压轴出场的是西冷牛扒,配菜有卢笋和几块薯粒。牛扒我们要了7成熟。虽然要了7成熟,但感觉是5成熟,因为血汁颇多,但这反倒令牛肉更为juicy,牛肉味比以往吃到的7成熟更浓郁,可惜家中老人不习惯吃得太红,所以他们感觉一般,而我和弟弟则认为刚好,但惊喜不算大。
既然是庆生,怎能没蛋糕呢? 最後弟弟点了一件芝士蛋糕,要一赞的是可以要求在碟上写上happy birthday 和名字,这样一来平凡的蛋糕也更显特别。芝士蛋糕确实没有太特别,只是一般货色,如不是生日或特别要吃蛋糕的日子,可以不需一试;或可选择其他蛋糕试试。
Dinner set 还有两杯餐饮,我们要了一杯冻咖啡和一杯热咖啡,味道不过不失,算是一个完美的终结。 最重要的是弟弟对於今餐亦感满意,这样结帐也结得心甘情愿一点,哈哈。一家开心是最重要的事。
题外话/补充资料: 侍应服务很好,面带笑容有礼,值得一赞。
2017-03-16 488 浏览
晚市套餐由$123-238🍴,包括餐汤,沙律,主菜,饮品姨妈不太爱羊膝,所以嚐嚐另一新主菜吧😆二大片的牛仔骨,薄嫩腍滑,只需微微咀嚼便可吞咽,更聪明地以柚子调味😁,减底肉食腻感伴菜有翠肉瓜,沙律,薯条🍟现在才知道姨妈不爱伴菜,全部由我包底吧,哈哈哈
晚市套餐由$123-238🍴,包括餐汤,沙律,主菜,饮品

2017-03-14
2017-03-11 3411 浏览
又约了好友在北角下午茶,呢间未试过,豪宅地下舖,落地玻璃,入内楼底高,红黑色主色,加好多美式装饰!有高枱、有梳化位,任君选择,下午茶时间,茶餐都好多选择,咸甜都有,朋友未到之前,问下店员跟餐可否转其他饮品(因为drink list嘅饮品几吸引)可惜店员话唔可以加钱转饮,只可以单叫,咁就打消咗念头(叫其他饮料,跟餐嗰杯又浪费了)亦见餐厅唔够弹性!落单食物陆续到!迷你牛肉汉堡包($48/3件)店员通知汉堡由三个小汉堡改咗一个大汉堡,我ok但就要求厨房帮我切半,上枱卖相就几靓,竹篮特别,汉堡用竹签固定,切半都无散,但⋯⋯味道系失望嘅,面包系又粉又无味,一啲弹性都无,一按就扁晒,牛肉虽然厚身,但肉又粗又嚡,又无肉汁(真系仲差过快餐店嗰种)烟肉硬到好似𡁻柴,又无味,唯一系生菜爽脆,蕃茄多汁,芝士半溶,但都帮唔到块又乾又嚡嘅牛肉汉堡扒!薯条比松露薯条脆,但味道又唔够,洒唔够盐,好淡!失望!我哋两个一人半个都食唔晒!黑炭多士、鸡翼加松露薯条($53)最吸睛系件多士,厚面包松软,外面脆脆嘅口感,外脆内软,似食炸蛋榚,但又无乜味,一般,鸡翼两只热辣辣,几嫩滑!粗方薯条淋咗松露酱,虽然香但就淋咗整体一般!

跟餐饮品只有咖啡同奶茶!
净茶:本人唔饮奶茶,所以要净茶,够热,呢款茶包几香浓!解腻一流!茶杯好靓,贯切纽约主题,
咖啡:朋友饮

食物虽然卖相ok,但味道认真一般,最好味只有鸡翼!我哋两个都失望!

女店员比较hea,坐低无比水,叫先比,食物到又系无比碟,要问先比,问问题佢有答,不过态度就唔积极!

食物同服务都几失望!
2017-03-10
2017-03-09 436 浏览
昨晚又冻又落雨,人又攰攰地,食埋野先归家便是最叻吧因此得就系个客既公司楼下附近搵吓有咩好食行行下见到这靓靓地既餐厅,二话不说就冲左入去入面环境唔错,好多位,客人都较年青,楼底仲好高,令人觉得好舒服,环境在目测下都好清洁,初步印象系几好睇完一大轮後,就点左脆煎大鸭腿,估唔到又真系几大份,咸香适宜,肉质松软,味道浓香,当中更带有淡淡的迷迭香味,就算唔畸茄汁食都一样好食食完肚皮好满足外,雨都停埋,个天真系待我不薄
昨晚又冻又落雨,人又攰攰地,食埋野先归家便是最叻吧
因此得就系个客既公司楼下附近搵吓有咩好食
行行下见到这靓靓地既餐厅,二话不说就冲左入去

脆煎大鸭腿

食完肚皮好满足外,雨都停埋,个天真系待我不薄
2017-03-08
脆煎大鸭腿
  • 脆煎大鸭腿$158
2017-03-03 577 浏览
刚好到附近工作,顺道吃个午餐,时间有点赶,走着走着,就在对面马路,看到店内有几个小孩在玩耍,被吸引过去店面就是酒吧的装潢。入坐前在门外看了看餐牌,点了2个午餐,炸鱼薯条及黑松露扁意粉,餐汤是南瓜汤。他们上菜也比较快,汤还没喝完,大大份炸鱼薯条经已做好,单看已很吸睛,配上他他酱,十分香脆可口再来是黑松露扁意粉,份量也是比较多,味道有点淡,没有黑松露那种浓浓的气味,有点失望餐饮却是充满惊喜,”蜂蜜柠檬”喝下去甜蜜里有阵阵柠檬草香气
店面就是酒吧的装潢。
,配上他他酱,十分香脆可口

餐饮却是充满惊喜,”蜂蜜柠檬”喝下去甜蜜里有阵阵柠檬草香气
2017-03-02
  • 蜂蜜柠檬
2017-03-03 401 浏览
放假嘅日子,就系可以瞓到自然醒,然後落街买自己钟意食嘅野,然後样嘢味道又好好,咁样成日都会觉得好幸福最近我去嘅呢间餐厅都好有呢种feel这餐厅室内地方够大,坐得好舒服,唔洗好似啲细茶餐厅咁,人又多又逼,装修仲好有心思,系自拍影相甚至系发呆嘅上好地方我一个人就点左个烤西冷扒食,件扒都好大件,好香浓牛肉味,厚度十足,好有口感,另烤过嘅番茄又软又甜,薯角也炸得金香扑鼻,够晒饱之余,整体都好食好高分吓!当然都要叫杯饮品,呢杯冻蜂蜜柠檬水嘅香甜同有淡淡嘅柠檬酸味,酸酸甜甜好饮又健康~食毕後我仲系餐厅hea左成个钟,舒服好feel

最近我去嘅呢间餐厅都好有呢种feel
烤西冷扒
冻蜂蜜柠檬水

食毕後我仲系餐厅hea左成个钟,舒服好feel
2017-03-01
烤西冷扒
冻蜂蜜柠檬水
2017-03-03 316 浏览
宜家晚晚收工返到屋企,屋企人日日都整蒸水蛋,真系食到我成个水蛋咁啦,蒸水蛋差唔多已经成为我晚餐嘅标配,食到我就嚟呕添啦~~瞬间觉得我嘅人生无晒意义….实在忍受唔到,出街感受一下人间美食先This西餐厅就好啱我口味啦,无论从佢嘅室内环境定系野食出品…无办法,见得水蛋太多,宜家见到乜都觉得系龙肉咁嘅味!!好似室内墙纸咁,都系偏欧美式嘅,有一种高雅得嚟又好文青嘅感觉~~我要食大pizza呀!!!呢个American Choriza Pizza就真喺正呀!无论由口感定系味道嚟讲,都可以话系我最锺意既味道,厚厚嘅芝士条、肉味好香嘅香肠、爽甜既青椒、酸酸既茄汁配埋松软外脆既Pizza饼底,真系好yummy,慢慢食又睇下片就过左轻松一夜,this moment is very good ~~~

American Choriza Pizza
American Choriza Pizza
  • AmericanChorizaPizza
2017-03-02 244 浏览
老实讲,我真系几锺意一气友去食饭,好enjoy慢慢食慢慢呆谂吓野,今日我又一条友去左叹入到呢间餐厅觉得几好feel,空间都几大,侍应都好好笑容食野前梗要饮个汤先!呢碗忌廉甘荀汤打得好滑,清香之余仲略带微甜,整合我酷甜的口味,加上当中更有切得细碎的甘荀,令口感层次倍增不少都几like食炸野既我就叫左呢个派对拼盘,全因种类选择多,有鸡翼、芝士肠、炸薯角、炸鱿鱼圈,每样几件都几多,而且亦炸得金黄香口,更无半点油腻感,系好食!对扁意粉有情意结既我,仲叫左个黑松露杂菌扁意粉食,单睇份量唔算多,但食落好饱,黑松露味香浓,意粉亦煮得软硬适中,甚是不俗!总括黎讲系有8X分以上,可以再食过
入到呢间餐厅觉得几好feel,空间都几大,侍应都好好笑容
忌廉甘荀汤

忌廉甘荀汤
派对拼盘
黑松露杂菌扁意粉
2017-03-01 271 浏览
两星期前,我和三位朋友在湾仔老爷点心食完晚饭之後,在接待处取了一叠$20现金劵,原来是New York Diner的,然之後我们上开饭网搜寻,发现它有四间分店,我选择了北角这一间和一位快餐业管理层的朋友来试菜,顺便在下午四时至六时食个提早的晚饭准备上晚间的烹饪班,点了:1. 招牌啤酒烧鸡:皮很脆及烧掉了皮下的油脂,卖相好靓,可惜冇乜味,伴菜有烧茄子、意大利翠玉瓜、还有炸粗的有味薯条,伴菜都合水准。烧汁和牛扒的是一样的。2. 纽约烧肉眼扒(Medium-rare),味道合格,可惜影完相之後冻咗啲,烧汁和啤酒烧鸡的是一样的。3. Green Salad (拣了凯撒沙律汁)4. 士多啤梨奶昔 - 因为我怕肥要求要脱脂奶做,未到超正!可惜那位菲律宾bar-tender做得太甜,有机会再来要叫少甜。另外,杯上面低了一Pat忌廉,还有士多啤梨唧花,当客人将鲜奶要求改做脱脂奶,为什麽杯顶部还放一pat忌廉呢?为什麽不问客人要不要少甜呢?5. 海洋蓝色的鸡尾酒Ocean Selzer是朋友点的,因为佢话奥斯卡金像奬都饮呢杯类似嘅嘢,初初佢话麻麻哋好饮,但系饮到底部的椰果,佢又觉得好好食。6. 蓝莓芝士

3. Green Salad (拣了凯撒沙律汁)

6. 蓝莓芝士饼 - 非常之好食,朋友话今餐最好食系呢样。

喺北角冇乜嘢美式西餐厅,呢度都可以话系一个几好嘅选择,但系睇嚟肉识叫。

埋单$706,当我回到家中的时候,才发现餐厅没有给我老爷点心取的该公司的$20优惠,真系唔忿气!

纽约肉眼牛扒,Ocean  Seltzer及士多啤梨脱脂奶昔
啤酒烧鸡
Green  Salad  with  Caesar  Salad  Dressing  加两款芝士
蓝莓芝士饼
2017-02-28
蓝莓芝士饼
  • Green  Salad凯撒沙律汁
  • 士多啤梨脱脂奶昔
2017-02-27 336 浏览
北角个头系少去d既,今日因为要去个边见客,所以就去左,见完客都成7点,所以就系附近食埋饭先返屋企,系同事G的带领下就去左佢口中话几好既餐厅呢间餐厅楼底高又大,感觉好舒服,客唔算多,座位都好阔落,一点都唔迫,第一感觉几良好餐牌上都好多野食,拣左一轮後,我就拣左纽约顶级牛柳大虾,全因我好Like食牛同虾,个样大大碟好靓,呢个时候当然相机食先件牛都唔细,好厚肉,口感嫩之余,更全无雪味,厨师确系处理得几好,点埋个汁食就更香,食完一啖已经好想食第二第三啖只虾好大只!好爽口,又多膏,质感弹牙,食得出系靓货!而薯角也炸得金香脆口,合乎预期,总体上非常之满意!
纽约顶级牛柳大虾

纽约顶级牛柳大虾
2017-02-27 191 浏览
食西餐往往成一set食心内边感觉良好,好像试了很多不同类型的食物,满心欢喜捧着肚子回家。餐厅环境不错,名付其实纽约风,墙身满布poster和艺术照,灯黄色的复古吊灯,令人心情愉快。北角呢间餐厅的二人set dinner性价比高,向大家逐一介绍下食物先。Starter沙律好开胃,加左酸酸尾尾既醋汁,食完更加好胃口去试落黎既食物。Appetizer简左墨西哥脆片配薯角,煲入边有番茄加墨鱼圈,夹脆饼有睇头,食完已经有饱既感觉。咁main简左一个煎三文鱼配饭同埋双层芝士牛肉汉堡,说实话二人套餐系抵到烂,因为份量多到可以3个人分享,而且食物质素高,值得一试。煎三文鱼扒皮金黄香脆,肉质不老,加上自家调配的酱汁一流;汉堡块面juicy而家厚切,面包皮有别於一般货色,溶左既芝士拉得好长,必试main course.

2017-02-07
2017-02-26 192 浏览
Disgusting. Was served frozen pre-marinated supermarket quality beef with uncooked rice. When asked about the rice the plat was taken back into the kitchen only to come back out with half uncooked rice half overcooked soaky wet rice. Last time ever at this place.