2020-06-22 776 浏览
離開工作咗11年既公司,決定畀自己沉澱下,諗下將來,再重新開始,今日老闆請食farewell 午餐,繼係我哋新發現既一間喺荔枝角區比較高級既餐廳,午餐價錢超抵食,日式裝潢,感覺舒適,今次我哋㨂咗鐵板燒,感覺鐵板燒比日式壽司更抵食。前菜係溫室野菜沙律,非常新鮮蔬菜配埋沙律醋好開胃。師傳喺你面前即時制作食物及講解食材,非常專業又細心。第一道菜,銀鱈魚,魚質嫩滑,非常好味,魚皮煎到好似薯片一樣脆香,另一番風味。第二道菜,法國鵝肝,份量唔太少,而同煎得剛剛好,外脆內香,個人非常喜愛。第三道菜,美國特級牛柳或肉眼薄燒,我㨂咗牛柳比較有口感配蒜片一齊食好香,當然唔算好靚既牛肉所以不能要求太高,同事既肉眼薄燒包住好多蔥蒜又係另一種口味。套餐仲有炒野菜及焦糖多士,我掛住食忘記影相,最後仲有炒飯,麵豉湯同甜品,已經非常飽了。哈哈⋯最後都要多謝老闆請客。
前菜係溫室野菜沙律,非常新鮮蔬菜配埋沙律醋好開胃。

哈哈⋯最後都要多謝老闆請客。
2020-02-20
2020-06-19 1017 浏览
6月特別的日子❤️ 要食餐好!最後簡左[特上活龍蝦鐵板燒]$2180!一間房3枱客都叫呢個set! 好吸引前菜: 入口清新爽好,螺肉脆口 廚師開始燒之前比客人影相,我哋呢隻龍蝦好大隻 仲有北海道帆立貝,銀鱈魚,日本響螺! 全部都好新鮮日本響螺:口感爽脆,味道剛剛好帆立貝:加左清酒,好甜飲哂d水好正!活龍蝦:超好彩勁多膏,入口香肉質甜A5鹿兒島野崎和牛 厚燒: 好香好濃牛味!食左2粒有點膩🤣 可能食得太多啦!和牛粒炒飯😋 實在太飽,食唔哂有點浪費炒芽菜:最後食減減油膩感有搽茶味/ 豆腐味簡,兩種試下,如果喜歡清清地可以簡豆腐,搽茶控推薦簡搽茶好濃味!補張廚師鐵板燒吐司! 喜歡睇住廚師料理😍😍
6月特別的日子❤️ 要食餐好!
最後簡左[特上活龍蝦鐵板燒]$2180!
一間房3枱客都叫呢個set! 好吸引

前菜: 入口清新爽好,螺肉脆口

二人龍蝦餐

廚師開始燒之前比客人影相,我哋呢隻龍蝦好大隻
仲有北海道帆立貝,銀鱈魚,日本響螺! 全部都好新鮮

日本響螺:口感爽脆,味道剛剛好

帆立貝:加左清酒,好甜飲哂d水好正!

活龍蝦:超好彩勁多膏,入口香肉質甜

和牛粒炒飯😋 實在太飽,食唔哂有點浪費

炒芽菜:最後食減減油膩感

• 北海道帆立貝
  • 龍蝦
  • A5鹿兒島野崎和牛
2020-06-14 7591 浏览
同事一有時間就會與老婆前來這餐廳食lunch,這餐廳除了有廚師發板外,還會有鐵板燒,他說lunch的質素不比dinner遜色,但重點是價錢比dinner平,所以就趁著我生日的那天向公司請了一天假與另一半到來食birthday brunch,而鍾情sashimi的我當然揀選了壽司啦😝餐廳明確地分開了壽司魚生及鐵板燒區,我們被安排坐了壽司bar枱,店員遞上毛巾給我們抹手後就開始點餐,最後我們均點了「手握壽司定食」,但我的是15件,而另一半的是12件,定食還附有季節沙律、日式蒸蛋及麵豉湯。沙律非常清新,配了鮮蘆薈及沙律汁非常開胃;當天我沒有吃早餐,所以於食壽司前有份日式蒸蛋先暖胃,真的非常合我心意,而且蒸蛋也很嫩滑;而15件的壽司定食款式與12件的是一樣,只是額外多了有3件,包括有左口魚、深海池魚王、針魚、野生油甘魚、帶子、秋刀魚、中拖羅、大拖羅、春魚、赤蝦、黑龍、鰹魚、鯖魚昆布漬、鮫鰈魚及三文魚子海膽飯,壽司非常鮮味,每一件都令我有幸福感,最有印象的是拖羅,大拖羅比中拖羅的油脂更多,更肥美鮮甜,真的齒頰留香,好可惜另一半的12件壽司定食沒有包含在內😂最後店員為我們送上麵豉湯,為這餐畫上完美

沙律非常清新,配了鮮蘆薈及沙律汁非常開胃;當天我沒有吃早餐,所以於食壽司前有份日式蒸蛋先暖胃,真的非常合我心意,而且蒸蛋也很嫩滑;而15件的壽司定食款式與12件的是一樣,只是額外多了有3件,包括有左口魚、深海池魚王、針魚、野生油甘魚、帶子、秋刀魚、中拖羅、大拖羅、春魚、赤蝦、黑龍、鰹魚、鯖魚昆布漬、鮫鰈魚及三文魚子海膽飯,壽司非常鮮味,每一件都令我有幸福感,最有印象的是拖羅,大拖羅比中拖羅的油脂更多,更肥美鮮甜,真的齒頰留香,好可惜另一半的12件壽司定食沒有包含在內😂最後店員為我們送上麵豉湯,為這餐畫上完美句號。
2020-06-03 1236 浏览
雖然香港仍然籠罩在一片疫情和經濟不景的陰霾下,得到朋友的介紹,我來到荔枝角的「繼」日式料理餐廳嘗嘗日本菜,作為沖喜也好,作為自我獎勵也好。日式鐵板燒的好處是沒有韓式燒烤的濃烈油煙,一切淡淡然。來了個極豐富的套餐,繼有嫩滑而富質感的燒牛柳,粒粒皆好味炒飯,各款新鮮的海鮮刺身,皮香肉脆的燒銀鱈魚,肥而不膩的黑豚肉,還有爽口彈牙的清酒蛤......當然最後少不了美味可口的甜品啦!吃完了一頓無比豐富的套餐後,回首前塵,憧憬未來,我仍然對香港的未來充滿信心的,繼續風光吧!!
2020-05-24 8250 浏览
疫情開始有轉機,適逢老友生日,大家決定吃個像樣的午餐慶祝下,於是選擇了位於茘枝角D2的日本餐廳~”繼” , 朋友說,相信要再等一些日子才有機會去日本,所以來鐵板燒一下,食咗當去咗⋯⋯店名以”繼” 命名,日文: “TSUGU” , 日本意思解作”下一個”, 聽師傅說,由於日本字是沒有繼續的繼字,據師傅解釋,而TSUGU 日文有承傳的意思,相信店主是希望將這門藝術,傳揚下去,發揚光大。店內分為兩部份,大廳為兩張鐵板燒枱,由於疫情關係,每兩三位置設有隔板分開。而另外有一大張 壽司Bar 作為 Omakase , 還有兩間獨立的八人房,可獨立或打通之用,由於當日已有很多食客,筆者未敢打擾拍照。店員服務彬彬有禮,一坐下來,便看到桌上放有精美的口罩夾,相當細心,一讚。沙律菜上,除了基本的日式沙律醬醋外,還有筆者喜歡的蘆薈粒,感覺清新健康。手握壽司午餐十件~$290一放下,店員已細心介紹每件壽司,奈何與友人太耐冇見,大家喋喋不休,沒有細心聽店員介紹⋯⋯壽司整體來說,相當新鮮,下次可以過來 Omakase 一吓。龍蝦午餐鐵板二人前$880~作為鐵板燒,除了食物本身的質素外,師傅的技巧是相當重要。由於與

手握壽司午餐十件~$290

手握壽司定食

龍蝦午餐鐵板二人前$880~
龍蝦午餐鐵板燒二人前

作為鐵板燒,除了食物本身的質素外,師傅的技巧是相當重要。

由於與朋友們盡訢心中情,分心不下,今次沒有專心哋為食物拍照,但無論食物質素和師傅的鐵板技巧都是上上之選。

當日筆者很喜歡那日本豚肉薄燒,卷上香葱及生薑,配上Sake 令豚肉的甘香味道加添層次,印象難忘。

我們吃到炒飯及芽菜項目時,已滿足得滿滿了,可是炒飯炒得粒粒乾身,在鐵板上扎扎跳,怎能抵抗那份誘惑⋯⋯

最後還有即磨咖啡和甜品,吃了才記起忘了拍照。

最後要多謝好友安排,意外驚喜,肚滿腸肥,滿足,值得推介。

2020-05-22
  • 龍蝦午餐鐵板二人前
  • 日本黑豚薄燒
2020-04-01 3269 浏览
🍴特上活龍蝦鐵板餐(二人前) $2080.食完前菜同沙律師傅就拎左我地嘅海鮮比我地睇下💁🏻‍♀️分別有活龍蝦、北海道帆立貝、銀鱈魚同埋日本響螺😆.喺師傅開始整海鮮同時我就食住極上刺身三款先(+$150一人份),都幾新鮮不過冇乜驚喜👌🏻.首先食銀鱈魚🐟魚肉肉質細嫩,不過略嫌呢舊油脂唔夠,煎出黎唔夠香~而值得一讚嘅係魚皮煎得非常香脆,直情好似食薯片咁👍🏻😆.北海道帆立貝係珍寶size好厚肉,大概七成熟左右好鮮甜👍🏻🐚.而日本響螺口感爽脆,佢本身味道清甜但比較淡味,主要食到好香牛油味~.活龍蝦都幾鮮甜仲爆晒膏🦞.食完海鮮就到A5鹿兒島和牛🐮我揀左薄燒,配上香蔥蒜片一齊食幾惹味不過牛味唔出~.整體中規中矩,冇乜驚喜,不過勝在節日冇mark up感覺上抵D🤣今次情人節正日都冇比人Gur到一頸血~有機會會試埋佢嘅sushi🍣

🍴特上活龍蝦鐵板餐(二人前) $2080

活龍蝦都幾鮮甜仲爆晒膏🦞

• 北海道帆立貝
  • 龍蝦
2020-03-19 2653 浏览
午餐鐵板燒一人前 - 松 $288+10% service charge 溫室野菜沙律法國鵝肝銀鱈魚美國特級牛柳炒飯炒野菜麵豉湯配茶/咖啡/甜品我呢個小胃人,飽到反艇,呢個價錢食到鐵板燒仲要咁飽,抵! 鵝肝外層香脆,內層肉汁豐富嫩滑,方包被烤脆,承托住鵝肝,吸走多餘油份,但夾埋鵝肝一齊食一樣咁正,但就真係會濟,我就係蠢左成舊食曬,😂然後第一道菜已經開始飽銀鱈魚基本都係香滑,但另外將外皮燒脆更香口牛柳反而有啲失色,些許過熟導致韌口炒飯真係粒粒分明最後有個焦糖多士一定要食(sorry無影到),將糖炒到變焦糖,過程已經香味撲鼻,然後燒落塊多士到,香甜香脆,雖然邪惡但不得不吃!順帶一提,😤食完少許油煙味都冇!
溫室野菜沙律
法國鵝肝
銀鱈魚
美國特級牛柳
炒飯
炒野菜
麵豉湯
配茶/咖啡/甜品

我呢個小胃人,飽到反艇,呢個價錢食到鐵板燒仲要咁飽,抵!
鵝肝外層香脆,內層肉汁豐富嫩滑,

銀鱈魚基本都係香滑,但另外將外皮燒脆更香口

牛柳反而有啲失色,些許過熟導致韌口

炒飯真係粒粒分明

順帶一提,😤食完少許油煙味都冇!
2019-12-27 4276 浏览
第一次係香港食鐵板燒😋 與友人叫左個二人餐,再加左份sashimi同清酒前菜是沙律🥗和螺肉,味道不錯另加的sashimi:水八爪魚、油甘魚及左口魚。非常鮮甜好味!!好大隻鮑魚!和牛雪花分布平均👍🏻👍🏻白甘鯛非常新鮮好味!魚皮油炸處理,再蒸熟魚肉,配以枝豆薯仔調配的sauce,十分夾!帶子鮮甜,seaweed soup係可以飲埋👍🏻鮑魚新鮮有咬口!鵝肝多士!超級好味道!鵝肝油份滲透係多士上面,油而不膩!和牛係全晚高潮!medium rare,入口即溶,全部冇筋,非常好味道!最後有炒烏冬同炒菜~但已經太飽了買單2千幾蚊兩個人,食物質素好而服務又唔錯,性價比都算高!我見有幾百蚊午市商務套餐,下次可以試吓🤤🤤來食之前仲擔心油煙味,不過可能我地唔係坐正係個鐵板前面,所以都冇話好大陣味🧐

前菜是沙律🥗和螺肉,味道不錯

好大隻鮑魚!

和牛雪花分布平均👍🏻👍🏻
白甘鯛

帶子鮮甜,seaweed soup係可以飲埋👍🏻

鮑魚新鮮有咬口!

鵝肝多士!超級好味道!鵝肝油份滲透係多士上面,油而不膩!
A5和牛

最後有炒烏冬同炒菜~但已經太飽了

白甘鯛
A5和牛
2019-11-27 3832 浏览
同同事一齊去食餐好, 真係食得好好! 食開鐵板燒都知價錢有返咁上下,但質素唔一定成正比。但呢間絕對要encore. 我點左帶子,魚,薄和牛。先來頭盤沙律,調味醋岩岩好,唔會太酸,醒神開胃。先上魚,皮好脆,魚肉超滑,入口即溶。帶子剛熟,非常多汁,唔un唔腥。和牛冧而不肥,包滿䓤花,入口香而不膩,再三回味。食到炒飯,其實已經超飽,但唔明蛋炒飯點解可以炒得咁咁咁好食,粒粒分明又有蛋香。再送上不一定會整既沙糖多士,唔食牛油我都食左半件,好香脆,做壓軸真係冇錯。午餐性價比超高!
同同事一齊去食餐好, 真係食得好好!

先上魚,皮好脆,魚肉超滑,入口即溶。

帶子剛熟,非常多汁,唔un唔腥。

和牛冧而不肥,包滿䓤花,入口香而不膩,再三回味。

午餐性價比超高!
2019-11-16 2360 浏览
第二次來的!之前朋友帶我嚟呢度食個lunch,唔使$300覺得好抵,今次朋友生日所以来試一試過晚飯不過可惜7:30準時嚟到龍蝦同埋蟹都冇晒啦,咁就轉左賴尿蝦唔使加錢!第一次鐵板燒賴尿蝦!其實呢個價錢我就覺得幾抵嘅,因為好飽啦同埋啲嘢食都好味!環境雖然都係普普通通,但係始終呢個價錢係食物同埋師傅嘅技巧我都覺得值得,咁如果你要環境都好舒服就唔係千零蚊左右囉!我除咗order咗個二人餐,還order咗三杯酒,埋單大約$2500到兩位!服務都算周到師傅都好nice有講解點樣食法。我應該會再幫襯有機會試吓壽司嗰邊
第二次來的!
我應該會再幫襯
有機會試吓壽司嗰邊
2019-11-07
2019-11-01 2951 浏览
星期日三人行突然想吃壽司,打電話預定位置可惜已滿。沒關係改吃鐵板燒。以往只吃晚市,第一次享用午餐,鐵板燒午餐有兩款,主要不同是一個吃鵝肝,一個吃蝦或帆立貝。我跟友人各點了一款。再加$98吃是日刺身及$450燒賴尿蝦。先來前菜沙律,是基本的菜沙律。再來是日刺身,有吞拿魚、深海池魚及油甘多。強烈建議加錢吃刺身,不但好吃而且比晚上吃的更抵食,推推推。當中最愛深海池魚。在品嚐主菜時,師父預備了焦糖多士給我們。甜甜的好香脆。之後就是燒鵝肝及凡立貝。。。由於太投入美食,忘了拍照。就用文字代替。先說鵝肝,大大件,烹調得外脆內軟,而且沒有油膩,吃下滑身又香濃。推推推。至於凡立貝,煮得剛剛好,淡淡的鮮,跟鵝肝是一剛一柔。喜歡濃味的可選鵝肝,喜歡清淡的可選凡立貝。再來說是雪魚,很滑,沒有過多的調味,吃到雪魚的甜滑感。魚皮煎得香脆。師父推薦賴尿下,剛好有貨就試試。鐵板燒的做法跟中式烹調的賴尿蝦很不同。肉質是明顯的分別,日式鐵板製作的蝦肉咬下很柔和,軟軟鬆鬆跟中式的彈牙實肉感很不同。板鐵師父製作不會過分調味,保留了賴尿蝦淡淡的蝦味。值得一試海鮮後到肉食類,友人點了牛柳粒,剛好五成。我點了薑蔥豬肉卷(薑蔥減半)

先來前菜沙律,是基本的菜沙律。

是日刺身

在品嚐主菜時,師父預備了焦糖多士給我們。甜甜的好香脆。
焦糖多士

雪魚

賴尿蝦

牛柳
薄燒豚肉

最後送上的湯、炒飯跟雜菜又忘了拍照。。。只因炒飯太好吃了,粒粒炒得乾身,很有咬口,加上師父贈送的荷包蛋,蛋黃流入每粒飯中,美味。

甜品是紅豆牛奶布甸,甜度剛好,紅豆及牛奶味香。完美的結束。
牛奶布甸

總括而言:
食物:午市套餐抵食,食物水準一如既往的穩定又美味
服務:師父及侍應服務一流又細心,無分午晚一樣出色
環境:舒適
2019-10-19
2019-10-29 1207 浏览
[🇭🇰香港- 荔枝角].🔻之前嚟食過鐵板燒都幾唔錯,今次食佢哋嘅omakase!12件壽司有金鰣鯛,油甘魚,深海池魚,鮫鰈魚…師傅亦都好有心思,有啲配搭其他地方唔覺有, 好似大拖羅配豉油籽,赤蝦配炸過嘅細蝦; 我哋另外仲加咗當造嘅秋刀魚同鮟鱇魚肝,一條秋刀兩食-刺身同壽司,魚味濃可惜唔夠肥;鮟鱇魚肝超級好食,好滑,醃嘅鹹度啱啱好,極力推介!👍🏻.🔻🍽 繼📌 地址: 荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓311號舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatlaichikok #tummysreadyforsushi #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforomakase
[🇭🇰香港- 荔枝角]
🔻
之前嚟食過鐵板燒都幾唔錯,今次食佢哋嘅omakase!12件壽司有金鰣鯛,油甘魚,深海池魚,鮫鰈魚…師傅亦都好有心思,有啲配搭其他地方唔覺有, 好似大拖羅配豉油籽,赤蝦配炸過嘅細蝦; 我哋另外仲加咗當造嘅秋刀魚同鮟鱇魚肝,一條秋刀兩食-刺身壽司,魚味濃可惜唔夠肥;鮟鱇魚肝超級好食,好滑,醃嘅鹹度啱啱好,極力推介!👍🏻
🔻
🍽 繼
2019-10-21 907 浏览
星期六下午1:30 到餐廳,第一個感覺就扣左分,因為餐廳有兩部分,一入門先係食鐵板燒,之後餐廳最入面先係食壽司部分!所以成間餐廳油煙味好大😷一行四人,大家都叫$360 - 12 貫壽司🍣壽司用料都新鮮,而師父調味亦不錯👌🏻野生油甘魚同鮫鰈魚最令人難忘,反而中拖羅就麻麻,油脂太少唔似中拖 另外唔知係咪趕3:00 落場,成餐食得好急!師父一件緊接一件,12 件唔使一個鐘食完,朋友去左洗手間時侯一返位同時碟上竟然有三件壽司,師父無因為客人離坐而控制一下進度,要扣D分啦!總括:喺長沙灣、深水埗、荔枝角同級壽司唔多選擇,黎開可以試午餐,但餐廳環境油煙而令我唔會想再去食壽司,反而試埋鐵板燒仲有機會
一行四人,大家都叫$360 - 12 貫壽司🍣

壽司用料都新鮮,而師父調味亦不錯👌🏻

2019-10-17 803 浏览
即興同友人食飯,佢本身話想食鐵板燒,食過呢間幾好味咁話但係因為我哋即興去食,所以冇位full晒所以就變咗食壽司set我自己就鍾意食壽司多啲冇咁油添 hahaa呢度係師傅發板,價錢正正常常,師傅會問你有啲咩要求或者乜嘢唔食,我主要都係唔食啲太肥膩嘅嘢~不過最後都有舊肥拖羅一般人來講應該係勁鍾意,不過我俾咗友人食,費事浪費左啦😂🤣都唔識欣賞我自己就鍾意食海膽,呢度海膽食物質素幾新鮮,其他嘢都不過不失不過冇乜特別~我自己來講係覺得赤背幾好味,好大嚿同埋幾新鮮爽口,唔同平時喺街度食嗰啲啦梗係
即興同友人食飯,佢本身話想食鐵板燒,食過呢間幾好味咁話
但係因為我哋即興去食,所以冇位full晒
所以就變咗食壽司set
我自己就鍾意食壽司多啲冇咁油添 hahaa
1923 浏览
2019-09-05 890 浏览
之前已享用過omakase晚餐,覺得味道不錯!適逢朋友係該區返工,又臨近他的生日,所以便再去這餐廳為佢慶生,但今次係食lunch!餐廳環境舒適,設計優雅,安排座位後,店員會遞上毛巾及熱茶!師父有禮貌地詢問我地喜好或有否對哪種食物敏感後,就開始為我們準備午餐!套餐包括前菜、壽司及湯,沙律清新開胃,壽司有金目鯛、池魚、油金魚、海膽、赤貝及拖羅等,每件壽司都充滿光澤,而且非常鮮味,壽星話很有幸福感!最後配上熱湯,為完美一餐畫上句號。午餐的價錢比晚餐划算,但食物質素及服務態度沒有因為價錢而下降,大家對呢餐都好滿意!