2015-11-29 809 浏览
係門口時,已經標榜自己點特式法,原來就只是晚上營業(好特別呀真係),聖誕前八折。我地2人around 討論左十分鐘食咩好,侍應竟然走過來追盡快落單,因為餐廳今晚較多人,可能出品較慢。望一望全場中間全是吉枱,虧佢講得出。最後點了三文魚件➕黑松露 ,同14 安士西冷。先來餐湯,番茄忌廉湯加4粒超超mini 麵包,湯又唔熱。d黑松露撻係塊魚上,攪到好似鑊燶咁。塊西冷牛扒又唔熱,一點牛味都冇囉!去快餐店好食D ⋯⋯
2015-11-10 798 浏览
1) 我同個friend都覺得個甘筍忌廉湯有d驚喜, 我見格離枱個男仔添0左3次.2) 朋友就叫o左碟意粉, 賣相不錯, 佢話味道ok.3) 牛扒意粉個份量就好足, 個蒜汁ok, 牛如果可以唔好全熟就更好.價錢$40同$58, 湯可以無限添飲, 環境都舒服. Lunch o黎講我自已覺得好ok.
2) 朋友就叫o左碟[卡邦尼]意粉, 賣相不錯, 佢話味道ok.

题外话/补充资料: 有其實又無其他人講到咁差喎, 至少我0地都覺得ok同抵食, 唔知係o米轉o左個廚呢?
2015-11-10
2015-10-17 847 浏览
去到大角咀,朋友見到維納斯的廣告牌便決定一試先來了一個南瓜湯。好鹹!沒有南瓜味,罐頭湯都要比它好!叫了一個田園沙律 $88 ,太失望了吧!普通到呢。。。。超多沙律醬在上面,菜是普通生菜加蕃茄片,這碟茶餐廳沙律竟然索價 $88我去尖沙咀AGNES B CAFE 食個沙律都是 $88。。。點解這間可以這樣難食呢?之後已經開始對主菜沒有什麼期望。牛扒叫左4成熟,來了已經6成。。好鞋好韌 ,沒有美國牛扒的味道。失望!鵝肝,有點腥,但外脆內軟,還是不錯啦!朋友叫的黑毛豬鞍。沒有豬味,什麼味都沒有!真是有趣極呢!本來以為叫一個比較貴的餐會好吃一點,原來我錯了!結帳:$653太過份了!浪費時間,浪費金錢!永遠不會再去!
去到大角咀,朋友見到維納斯的廣告牌便決定一試
先來了一個南瓜湯。好鹹!沒有南瓜味,罐頭湯都要比它好!
叫了一個田園沙律 $88 ,太失望了吧!普通到呢。。。。

點解這間可以這樣難食呢?

之後已經開始對主菜沒有什麼期望。
牛扒叫左4成熟,來了已經6成。。
好鞋好韌 ,沒有美國牛扒的味道。失望!
鵝肝,有點腥,但外脆內軟,還是不錯啦!

朋友叫的黑毛豬鞍。
沒有豬味,什麼味都沒有!
真是有趣極呢!
本來以為叫一個比較貴的餐會好吃一點,原來我錯了!
結帳:$653

太過份了!浪費時間,浪費金錢!永遠不會再去!

2015-10-16
大角咀呢間「維納斯」都開業左一段時間了,同事黎過食晚餐話牛扒同生蠔幾正!一星期都有幾日會外出食lunch∼中午時間經常見到原來有lunch set + 餐湯任飲,價位$40-$58 ,最平係意粉、沙津,最貴就係牛扒,價位已包埋飲品。今日任飲有南瓜忌廉湯,自助的,值得一讚,午餐時間湯品夠熱,足料南瓜湯,又甜又濃厚,飲左兩碗。「卡邦尼意粉 $40」上枱已聞到陣陣芝士香,醬汁香而不咸,意粉質地彈牙有咬口,配料煙肉份量都算多,整體黎講抵食,以午餐質素絕對收貨。同事的雞扒意粉$48,同樣不錯,超多蒜的醬汁,香氣撲鼻!餐廳有卡位,座位舒服。我們午餐又多個好地方了,平靚正∼

同事的雞扒意粉$48,同樣不錯,超多蒜的醬汁,香氣撲鼻!
餐廳有卡位,座位舒服。

我們午餐又多個好地方了,平靚正∼
2015-09-27 604 浏览
中秋節同朋友誤打誤撞行過維納斯扒房門口,有個長頭髮高瘦店員出黎為我地介紹餐牌!本身只係想睇下岩唔岩食,但被佢誠懇既態度令到我地行入去試下依間餐廳!入到餐廳後,店員仍然好有耐性咁為我地介紹每種扒既分別,令到我地可以選擇到岩我地既食物!店員細心以及觀察入微,當食物上碟後,我們拿起碟子,打算移動餐盤時,馬上旁邊已經有雙手在協助我們。食完主菜後,店員再向我地介紹甜品果仁雪糕,因為之前店員介紹既主菜味道十分適合我地,所以我地就接受店員既建議每人叫左一個果仁雪糕,味道喜出望外的好,完全意料之外!由服務到食物質素都做到公司既口號,不僅只是美食,還令我們這個中秋留有美好的回憶!
果仁雪糕
2015-09-27
  • 鵝肝牛柳
  • 果仁雪糕
2015-09-22 547 浏览
成日聽人講話呢度唔好食 今日終於試左 個人覺得還可以 唔難食  普通晚餐係可以食下 比花園餐廳好d老闆娘已事先提醒~ 如果要有肉味的不要選鐵板~值得一讚! 如果喜歡醬汁味的朋友應該覺得唔錯.
成日聽人講話呢度唔好食 今日終於試左

個人覺得還可以 唔難食
普通晚餐係可以食下 比花園餐廳好d
虎蝦配牛柳
西冷扒
2015-09-21
南瓜忌廉湯
話說小妹其實對大角咀有一個情意結,或許是因為這區的小店,小妹總覺得大角咀美食處處,住在這區的話應該會經常在這邊的餐廳吃飯吧。早前在團購買了維納斯扒房的晚餐券,大約$150有一份2人餐吧!確實的細則我已忘掉了。就在2015年初,終於到了維納斯扒房吃晚飯。門表跟室內的裝修都跟一般西餐廳差不多。平日晚上七時左右人流不多。團購餐包了餐湯、餐飽、沙律、主菜、餐酒及甜品。先來一個羅宋湯,餸料和味道足夠,不過顏色比較黃。沙律又是普普通通。上面橙色的不是煙三文魚啦,而是醬料,但不知是甚麼醬。蒜蓉餐飽,蒜蓉偏在一邊,飽是硬的。終於來到主菜啦!羊鞍!三件羊鞍都是細細的,去骨去肥後吃到的肉少得可憐。扒在羊鞍傍的是兩片無力的蕃茄,還有一隻大湯匙份量的薯蓉。蕃茄已軟弱得面無血色,而薯蓉就如KFC那種,但KFC的蘑菇醬較好味。羊鞍失望了,就把所有希望放左這個煎鵝肝配牛扒上。上層是鵝肝,中層牛扒,最底是薯蓉。由上說到下吧!上層的鵝肝還可以,是有點點煎得不夠火喉而已,份量當然是少啦!中層的牛扒呢,就跟羊鞍一樣,份量少,沒牛肉味。相信買手買的扒類都是最便宜的那種吧。底層的薯蓉就又剛才的一樣,甚麼都沒有,不滑。紅、白餐酒

就在2015年初,終於到了維納斯扒房吃晚飯。
門表跟室內的裝修都跟一般西餐廳差不多。

平日晚上七時左右人流不多。
團購餐包了餐湯、餐飽、沙律、主菜、餐酒及甜品

先來一個羅宋湯,餸料和味道足夠,不過顏色比較黃。
沙律又是普普通通。

上面橙色的不是煙三文魚啦,而是醬料,但不知是甚麼醬。
蒜蓉餐飽,蒜蓉偏在一邊,飽是硬的。
終於來到主菜啦!

羊鞍!

三件羊鞍都是細細的,去骨去肥後吃到的肉少得可憐。

扒在羊鞍傍的是兩片無力的蕃茄,還有一隻大湯匙份量的薯蓉。

羊鞍失望了,就把所有希望放左這個煎鵝肝配牛扒上。

上層是鵝肝,中層牛扒,最底是薯蓉。

由上說到下吧!

底層的薯蓉就又剛才的一樣,甚麼都沒有,不滑。
紅、白餐酒,不懂點評。
最後的甜品是不敗之作,雪糕配上糖漿和罐頭雜果。
除了食物外,這裡的座位安排又是有點奇怪的。

當時餐廳只有兩三檯客人,入座率一半也沒有。我們剛進餐廳時,店員打算招呼我們坐在餐廳中間的一張四人檯內,但當聽到我們是來是團購餐時,隨即轉軚,帶我們到餐廳內方,最近廚房走廊的一張二人檯。當我們說想調到四人檯時,店員回覆是因我們只有二人,想留座給期後進來的客人,而最後我們看到的是,這裡並沒很多人流。

總括來說,我中伏了,無論是食物還是服務,都白白浪費了時間和金錢。
2015-01-15
用餐优惠
團購
2015-07-25 853 浏览
環境昏暗,幾有情調,雖然在場有d小朋友嘻氣有位長髮面型消瘦女仔,介绍牛排種類,質素草草了事,勁求其另一位侍應講到d牛排同其他地方不同,食落去言過其實,不過鵝肝法包味道唔錯,煎得好乾身餐湯濃縮,味道香濃,不錯
環境昏暗,幾有情調,雖然在場有d小朋友嘻氣
餐湯濃縮,味道香濃,不錯
2015-07-09 1054 浏览
上年開張時去過,感覺唔錯,成日都想再去,但因我住屯門,冇咩經過大角咀,所以一直到個friend 返黎香港,想揾個環境好又收得夜既餐廳,先再book位去食。7:30pm 去到被安排坐係sofa位,因為冷氣吹到正, 個waiter 好醒見到,即刻幫我安排轉去岩岩埋單嘅卡位,讚!点菜,我叫左鵝肝牛柳,而個friend就order左朱手,湯來啦,南瓜忌廉湯,waiter同我講,湯係廚師每日返來新鮮打做,冇味精同雞粉,個湯飲落起哂沙,真材實料,好味,出街食飯可以飲到呢種湯確實難得!waiter 仲話每星期會轉湯架,鵝肝牛柳到……好香呀, 鵝肝煎到好香口,而牛柳亦好嫩口, 夾埋一齊食真係……,而朱手就嚇我一跳,超大隻,焗到好香,少少咸,正,不過太大,朋友食吾晒……我地慢慢食,吹下水,唔經唔覺坐到11:30pm,waiter門不單唔面黑,仲全程停殷勤服侍,幫我哋加水,埋單都吾使5百蚊,真係有啲唔好意思。今次再去,比我第一次去整體感覺高級左好多。寫呢個食評,其實最主要目的係想支持下間餐廳,加油,你地做得好好,唔使埋其他閑言閑語。真正去過食既人都知,比心機!

。今次再去,比我第一次去整體感覺高級左好多。

豬手
2015-07-07
豬手
2015-07-03 882 浏览
從來沒食過咁難食既牛扒同羊扒,唔知點解D人會寫好評!?湯唔好飲,面包粒全部係林,羊架及牛扒好多筋,根本食唔落囗,檸檬茶又難飲,冇一樣嘢好食,晚上8點鐘得番3台客,見到其他客都食得唔開心!中伏......
2015-06-22 960 浏览
旅發局「香港FUN享夏日禮」呢個優惠,終於比我同老婆屋企對面有間餐廳見到。今次仲要係一間食開有信心的餐廳,當然要支持。去到餐廳大約7點已經好熱鬧,我地當然唔會錯過”鵝肝牛柳”($228)買一送一呢個優惠。個餐除主菜外仲有汽水免費無限任飲,紅白洒/啤洒,買一送一,同埋半價夏日消暑特飲。開始前當然要飲返個一直以來都好欣賞的餐湯,呢個紅湯真係好足料,而且菜同肉的味道都濃濃地溶入湯中。之後食埋蒜蓉多士,香濃的蒜蓉牛油加上一片脆口多士,真係高級享受。跟住當然係主菜時間,鵝肝牛柳,一上枱已經香味十足。整個主菜頂層係鵝肝,第二層係牛柳。開始時各切了一小片來試試,鵝肝好香,入口即化。牛柳我點了6成熟,入口牛肉味好出,仲好夠肉汁,口感剛好嫩得來有口感。最低係一層薯蓉,好鬆軟,好滑。大家真係要把握機會食返餐好。

紅湯 + 蒜蓉多士

鵝肝牛柳

大家真係要把握機會食返餐好。
紅湯 + 蒜蓉多士
2015-06-15 881 浏览
旅發局舉辦「香港FUN享夏日禮」開始左之後,我覺得呢個優惠我係冇機會用到既,但係竟然比我發現屋企對面有間餐廳都有參加呢個計劃。有著數我就當然會去睇下啦,佢原來做”鵝肝牛柳”買一送一,仲有冰凍罐裝汽水 免費無限任飲,同埋紅白洒/冰凍啤洒,買一送一,或者夏日消暑特飲,半價。平成咁,唔食好似對唔住自己。我即日訂位,仲訂埋個買一送一既鵝肝牛柳($228)個餐仲同埋時一樣有湯,有包有飲品。先講個餐湯,其實我每次黎都係飲紅湯,佢個湯真係不得了,料又多,又多菜,又有牛肉粒,味道又夠濃。配埋蒜蓉多士,真係一個絕配。而個鵝肝牛柳,份量唔算大,不過對於我黎講就剛剛好,頂層既鵝肝如果可以煎耐小小,應該會香d。個牛柳我要左7成,但都唔會好老,仲係好嫩,牛味好香濃。下面仲有一層薯蓉,好香滑,仲有小小奶味,正呀~~冰凍罐裝汽水無限任飲,係呢個咁熱既天氣,飲返罐7-up先,不過今日太眼訓啦,冇食甜品,下次再食。呢個優惠做到8月31日,佢完之前再同屋企人黎食多次先得~~咁抵~~

平成咁,唔食好似對唔住自己。

2015-06-14
  • 羅宋湯
係大角咀,真系估唔到可以每人兩三百蚊有甘高水準既扒食,的確難得。一行四人揸車經過,見到有新野,門口又可以擺車,就去試下。我一入到去第一個感覺係大角咀點會有間甘企埋既餐廳。我地叫左去骨春雞,大西冷,大蝦牛柳,鵝肝牛柳。詳情寫左係相到。由湯包到食物到最後心太軟甜品,我都感到好滿意。係尼到同大家分享下。

大西泠
大蝦牛柳
去骨燒春雞
题外话/补充资料: Weekday 人唔多,靜靜地,有 music,聊天勝地。
2015-06-01
大西泠
大蝦牛柳
去骨燒春雞
  • 去骨春雞
  • 大西冷
2015-05-27 688 浏览
星期日晚大部份大角咀食肆都要排隊,這間不用,門面OK,就走入去試一試。叫了一份安格斯牛排餐和燒春雞餐食。首先來了兩個餐湯羅宋湯,飲落去⋯⋯有燶味,有點失望。叫了檸水小甜但係都冇小甜,要換。牛排來了,表面有點燶看上去還可以,切開一試,塊牛排中間凍的表面和暖, 叫佢换過。結果佢只是將舊牛排返煎再放上原來的碟,再出來時塊牛排的表面就非常燶而薯條就淋哂!個餐跟意粉,食哂塊牛都重未出。叫了兩次,才拿出一碟冇汁冇味的意粉。叫了燒春雞跟菜不要薯條,最後還是跟薯條。                  可以用心聽一聽客人的要求嗎?處理有問題的食物可以專業點嗎?當然也不會再來!
,有點失望。叫了檸水小甜但係都冇小甜
。叫了燒春雞跟菜不要薯條,最後還是跟薯條
2015-05-24
生日揾地方食飯慶祝,上 yahoo 揾到呢間扒房,就訂位去食。星期四晚,人唔算太多,環境有格調同有氣氛,感覺舒服自在。見到隔離枱食緊生蠔,食得好滋味咁,我又想食,但已沽清。Order 左幾款菜式,三文魚大蝦、鵝肝牛柳、德國咸豬手同芝士焗珍寶麵包蟹。三文魚大蝦好香口,三文魚好新鮮,聽 waiter 講,三文魚係餐廳新鮮原條自己改出黎,而唔係買翻黎。鵝肝牛柳賣相 very good, 鵝肝夠大塊,牛柳夠嫩,有牛味,下面薯蓉香滑德國咸豬手真好香,好大隻。未黎得切影張相,就比人食晒。要食芝士焗珍寶麵包蟹真係要啲耐性,等左有半粒鐘先有很食。嘩! 隻蟹好大隻,仲好香好香,香到隔離枱既食客都望過黎嘩嘩聲!呢間餐廳既出品好有水準,服務有熱誠,值得我一大清早返工前用啲時間寫個食評。我會經常再去同介紹朋友去。

星期四晚,人唔算太多,環境有格調同有氣氛,感覺舒服自在。

見到隔離枱食緊生蠔,食得好滋味咁,我又想食,但已沽清

三文魚海虎大蝦
鵝肝牛柳
德國咸豬手真好香,好大隻。未黎得切影張相,就比人食晒

2015-04-23
庆祝纪念