餐厅: 絲茶 (希慎廣場)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
銅鑼灣打工仔對希慎廣場新開FOODCOURT 的確贊賞很多, 地方方便, 一出就MTR, 今次來到絲茶, 這杯茶讓我想起初學烹飪時的手忙腳亂——材料都好,只是比例全錯✖️。或許調整配方後,真能成為驚艷之作?環境:簡約文青風,適合打卡的店面, 有好多公仔. 玩Figure 玩味, 有創意有FEEL📸服務:店員友善但製作慢⏳🔸 三重港茶皇 (💰 HKD 38)⚡️ 好味指數:★★☆☆☆ (2/5)🧀️ 卡路里:約400kcal/杯👉 茶底:港式奶茶的三重紅茶本應層次豐富,但茶味過於強烈🌪️,第一口就衝擊喉嚨,苦澀感蓋過回甘,像喝中藥般需要勇氣💊。建議降低茶葉比例或縮短萃取時間。👉 芝士奶蓋:質地綿密如雲朵☁️,可惜鹹度失控🧂,像直接舔食海鹽,與茶底完全脫節。👉 黑糖珍珠:Q彈度滿分💯,但黑糖漿珠裹得太厚,甜到頭皮發麻🍯,螞蟻人也會卻步。👉 蜂巢脆脆:最大敗筆!僅有零星碎屑灑在表面🐝,咬下去毫無存在感,說好的「脆脆」呢?🌟 總評 (55/100)✅ 優點:真材實料,三重茶底概念創新❌ 缺點:各元素各自為政,甜鹹失衡📝 實用建議:要求「半糖」+「減鹹奶蓋」
服務:店員友善但製作慢⏳

🔸 三重港茶皇 (💰 HKD 38)
⚡️ 好味指數:★★☆☆☆ (2/5)
🧀️ 卡路里:約400kcal/杯
🌟 總評 (55/100)
✅ 優點:真材實料,三重茶底概念創新
❌ 缺點:各元素各自為政,甜鹹失衡
📝 實用建議:要求「半糖」+「減鹹奶蓋」

三重茶王

三重茶王

2025-04-13
2025-03-10 426 浏览
新派港式絲襪奶茶茶飲店Silk.嘅奶茶一向有水準保證,茶底濃郁醇厚,我自己都飲唔少🤪佢哋周不時會同各大品牌crossover推陳出新,keep住有新鮮感。最近佢哋就同班蘭甜點專門店-Pandan Man合作,推出充滿春日氣息嘅班蘭芒果系列🌱🥭將班蘭元素混合Silk.嘅奶蓋、茶底,做成茶飲、蛋糕、糯米糍等,味道有驚喜🥳🍹芒果班蘭 $45將班蘭元素加入飲品比較少見,混合班蘭汁、新鮮芒果粒及茉香綠茶,飲落去先嘗突出清香嘅芒果味,飲到好多芒果茸😚餘韻帶清香嘅班蘭味以及幽香嘅茉莉綠茶味,整體感覺好清新,可以一試😋🍡班蘭糯米糍 +$15係銅鑼灣希慎嘅Silk.分店買飲品,加$15就可以去樓上嘅Pandan Man入手班蘭糯米糍。糯米糍煙韌軟糯👍🏻食到班蘭清香,裡面裹滿椰糖椰絲,餡料有椰香,出奇地不太甜😋🍰班蘭芝霧奶蓋Mini蛋糕 $78係希慎嘅Pandan Man kiosk仲可以買到兩間店合作推出嘅蛋糕!以班蘭戚風蛋糕為基底,店員會即席唧上Silk.招牌芝霧奶蓋及椰糖漿,食嘅時候揭開膠片,睇住厚厚嘅奶蓋如瀑布般瀉下🫗未食已經覺得好吸引😆蛋糕好鬆軟,班蘭味聞落食落都好突出,仲食到鹹鹹地嘅奶蓋芝士香

🍹芒果班蘭 $45

🍡班蘭糯米糍 +$15

🍰班蘭芝霧奶蓋Mini蛋糕 $78
係希慎嘅Pandan Man kiosk仲可以買到兩間店合作推出嘅蛋糕!以班蘭戚風蛋糕為基底,店員會即席唧上Silk.招牌芝霧奶蓋及椰糖漿,食嘅時候揭開膠片,睇住厚厚嘅奶蓋如瀑布般瀉下🫗未食已經覺得好吸引😆蛋糕好鬆軟,班蘭味聞落食落都好突出,仲食到鹹鹹地嘅奶蓋芝士香。裡面仲夾有芒果粒及啫喱,增添香甜味及豐富口感。整體雖有奶蓋但不會太heavy,做下午茶一流😋

推介指數(10分為滿分):8分

2025-03-09
5 分钟 (外卖自取)
2025-05-18 0 浏览
突然返工既時候好想飲下d特別飲品,打開keeta見到呢間Silk就試下,keeta有優惠買滿$200有半價,同同事齊齊一齊叫野飲一齊超抵既價錢有咁既高質飲品🧋🥤正👍🏻飲品可以自己選擇甜度同冰量,好適合想飲凍野又唔想要咁多冰既人,仲可以去冰👍🏻🎖️推介第一名:三重茶皇經典港式絲襪奶茶有50年配方,自家制蜂巢脆脆,黑糖波波,芝務奶蓋甜度可以自己簡😜微甜30%,少冰茶咪重,又唔算好甜,比想像中更好飲😜🎖️推介第二名:黑鑽茶皇炭焙烏龍奶茶,黑糖波波,黑鑽仙草,黑鑽晶球微甜,少冰茶咪重,又唔算好甜,比想像中更好飲😜🍹期間限定:Matcha Glow抹茶控必入|抹茶輝光有機抹茶藍螺旋藻, 有機椰奶,茉莉花茶愛玉果凍微甜,去冰有機抹茶: 巴巴提神😉藍螺旋藻:排毒美顏😍有機椰奶: 一股滑順😜茉莉花茶:消炎降火愛玉果凍:獨特食材,腸胃健康★嚴選5大高顏值食材,不僅養生還超上相!😍這次真的被顏值燒到了!喝完感覺整個人都在發光👸
飲品可以自己選擇甜度同冰量,好適合
想飲凍野又唔想要咁多冰既人,仲可以去冰👍🏻

🎖️推介第一名:三重茶皇
甜度可以自己簡😜微甜30%,少冰
茶咪重,又唔算好甜,比想像中更好飲😜

🎖️推介第二名:黑鑽茶皇
炭焙烏龍奶茶,黑糖波波,黑鑽仙草,黑鑽晶球
微甜,少冰
茶咪重,又唔算好甜,比想像中更好飲😜

🍹期間限定:Matcha Glow
抹茶控必入|抹茶輝光
有機抹茶藍螺旋藻, 有機椰奶,茉莉花茶愛玉果凍
微甜,去冰

有機抹茶: 巴巴提神😉
藍螺旋藻:排毒美顏😍
有機椰奶: 一股滑順😜
茉莉花茶:消炎降火
愛玉果凍:獨特食材,腸胃健康
★嚴選5大高顏值食材,不僅養生還超上相!😍
這次真的被顏值燒到了!
喝完感覺整個人都在發光👸

外卖送餐
2025-04-26 0 浏览
今次揀咗檸檬琥珀 半糖少冰($45),本身味道偏酸,怕酸嘅朋友仔可以揀全糖或者少糖。這杯檸檬琥珀以港式檸檬茶為基底,帶來經典的茶香與檸檬的清新酸味,入口時茶的微澀與檸檬的酸爽完美平衡,十分開胃醒神。眼瞓飲返杯勁清新醒神🥱如果想配合小食,適合配搭一啲炸物薯片之類😋🍋新鮮檸檬片增添了自然的果香,讓整體風味更為鮮活。愛玉凍的加入則是亮點,Q滑的口感與檸檬茶的清爽相得益彰,喝起來既有層次又帶點咀嚼樂趣。整體而言,這款飲品清新解渴,酸甜適中,特別適合炎熱天氣飲用,是一杯好港式檸檬茶,香港旅遊之選!

檸檬琥珀
2025-04-26
檸檬琥珀
<黑芝麻糊>呈現濃郁的黑芝麻香氣,視覺上黑白分明的層次感非常吸引人。黑芝麻醬的濃厚口感帶來了深沉的芝麻風味,略帶微苦但不失香醇,與底層的4.3特濃牛乳芝霧奶蓋完美融合,奶蓋的細膩奶香中和了芝麻的濃烈,口感順滑且層次豐富。黑糖波波則增添了咀嚼的樂趣,Q彈的口感搭配黑糖的甜香,為飲品帶來一絲甜美的點綴。整體而言,這杯飲品風味濃郁而不膩,奶蓋與黑芝麻的搭配恰到好處,是一款值得一試的特色飲品!
2025-04-16 0 浏览
呢間喺希慎廣場入邊,地理位置算方便附近亦都好多枱 可以給客人坐低休息,慢慢享用佢哋嘅飲品今次嗌咗杯檸檬茶 非常好飲茶底好香濃 杯嘢飲唔會非常甜我可以飲到檸檬嘅苦澀味 非常值得一試
呢間喺希慎廣場入邊,地理位置算方便
附近亦都好多枱 可以給客人坐低休息,慢慢享用佢哋嘅飲品
今次嗌咗杯檸檬茶 非常好飲
茶底好香濃 杯嘢飲唔會非常甜
我可以飲到檸檬嘅苦澀味 非常值得一試
2025-04-12 51 浏览
叫咗杯柚香夕照微甜少冰,有粒粒柚子,寒天嘅咬口之餘仲夠茶味,係唔錯嘅。平時行開都會嚟買一杯。下次可以再試其他!🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻
🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻
外卖自取
Been here more times than I can count. By far the best bubble tea place in HK. Their signature smooth king uses HK black tea so it’s guaranteed rich, deep, and perfectly bitter. Pair with their sweet melty chewy boba and salty cheese foam. So well balanced.The seasonal pandan drink collab with pandan man is so refreshing!!!

2025-03-21 248 浏览
🍃 introduces limited-time pandan series 🌿 must try refreshing pandan mango 🥭 soft chewy pandan mochi 🍡 fluffy pandan cheese cloud mini cake 🍰香港人氣手搖茶飲店「絲茶」聯乘本地班蘭專門店 「Pandan Man」 @pandan_man 🍃 推出期間限定「班蘭甜品特飲系列」 🌿 必試 清新果甜 「芒果班蘭特飲」 🥭 椰香軟糯「班蘭糯米糍」 🍡 鬆軟芳香「班蘭芝士迷你蛋糕」 🍰🥭 芒果班蘭特飲 pandan mango HKD$45新鮮班蘭汁為基底 加入芒果 茉香綠茶熱帶果甜 馥郁茶香 班蘭餘韻 淡雅清新🍡 班蘭糯米糍 + HKD$15pandan mochi (希慎店限定)採用新鮮 班蘭葉萃 加入椰奶 煙靭軟糯內餡椰糖 再配椰絲 輕脆層次 香甜椰香 🍰 班蘭芝霧奶蓋 mini 蛋糕 HKD$78pandan cheese cloud mini cake@pandan_man 班蘭戚風蛋糕 鬆軟芳香搭配 @silk.hk芝霧奶蓋 如瀑布般傾瀉茶香果凍

🥭 芒果班蘭特飲 pandan mango HKD$45
新鮮班蘭汁為基底 加入芒果 茉香綠茶
熱帶果甜 馥郁茶香 班蘭餘韻 淡雅清新

🍡 班蘭糯米糍 + HKD$15
pandan mochi (希慎店限定)
採用新鮮 班蘭葉萃 加入椰奶 煙靭軟糯

茶香果凍 芒果夾心 輕盈細膩 鹹甜豐富

🧋smooth king HKD$38
三重茶皇 港式奶茶 茶濃奶滑
蜂巢脆脆 芝霧奶蓋 黑糖珍珠

🥭 mango lush + agar crystal HKD$36 + $7
香芒果茶 清新綠茶 茉莉花香
香甜果香 寒天晶求 柔軟爽彈

📍 @leegardenshk 香港銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓 (various locations) 🇭🇰*
2025-03-16 322 浏览
琴日到訪貴店,落單的女同事唔識講廣東話,亦好似唔係好聽得明廣東話,問佢有關飲品既問題只能用普通話作答,但我唔係好聽得明🥹🥹宜家香港地請識講廣東話既人咁難?嗌左同Pandan Man既crossover飲品, 好明顯落漏左野(芒果汁?)。因為同兩日前喺堅尼地城分店飲既好大出入,杯野少少甜度都冇,最後比左同行友人飲😐

2025-02-26 622 浏览
聽咗好多人推介Silk,終於去試!雖然排咗成廿分鐘隊,但真係值晒!Silk 嘅飲品完全唔同其他品牌,無論係茶底、奶味定係珍珠質感,都係頂級之選!💯呢次我試咗佢哋嘅兩款招牌飲品:Smooth King 🥛👑 同埋 Silky Starburst 🍓⭐️。Smooth King 嘅奶香滑到不得了,茶味更係飲完令人回味無窮,完全唔會太甜或者太膩。至於 Silky Starburst 呢,就係果香滿滿嘅水果茶,每一啖都俾人好清新嘅感覺,係一杯打卡同解渴嘅完美選擇!🍵😋仲要提一提Silk 嘅珍珠,真係彈牙到好似跳舞咁!每一啖都係滿滿幸福感~🥰佢哋嘅包裝設計亦係加分位,好有質感又好靚,拎住行街都覺得型!✨Silk 嘅奶茶真係香港最頂尖嘅選擇,其他品牌真係好難超越!❤️ 無論你飲咗幾多間奶茶店,都一定要試下Silk,包你愛上!👏

Cheese Cloud Mango
2025-02-25
9 分钟 (外卖自取)
Cheese Cloud Mango
  • Silky Starburst
2025-02-12 575 浏览
今日試咗一杯檸檬琥珀,真係好飲到不得了!呢杯飲品口味清新,酸酸甜甜,飲落去特別解渴,啖啖都有檸檬的香氣,令人心情大好。琥珀色澤透亮,質感滑順,完全冇添加劑的味道,真係好自然。無論係炎熱的天氣定係想消暑,呢杯檸檬琥珀絕對係個好選擇,值得一試!
2025-01-23 453 浏览
檸檬琥珀 (微糖少冰) 茶底揀左烏龍茶檸檬琥珀結合了清新的檸檬和香甜的琥珀茶。檸檬的酸味與琥珀茶的甘甜相得益彰,帶來清新的口感!真係好fresh!!茶的香氣和檸檬的酸度形成美妙的對比,讓人每一口都有不同的感受。茶的口感滑順,與檸檬的清爽交織,讓人感覺舒適。檸檬琥珀是絲茶最好飲既茶飲😂真係好fresh!!
檸檬琥珀 (微糖少冰) 茶底揀左烏龍茶

檸檬琥珀是絲茶最好飲既茶飲😂真係好fresh!!
2025-01-16 527 浏览
我第一次飲到咁鹹嘅奶蓋因為我慣咗飲之前我會試吓奶蓋嘅味然後我問職員係咪咁重鹹?佢哋答係佢嗰隻鹹嘅程度鹹到係不停抿嘴下次都係唔好嗌奶蓋👀今次飲剩啲奶蓋 然後啲珍珠都幾好味希望下次唔好令到失望
我第一次飲到咁鹹嘅奶蓋
因為我慣咗飲之前我會試吓奶蓋嘅味

然後我問職員係咪咁重鹹?佢哋答係
佢嗰隻鹹嘅程度鹹到係不停抿嘴
下次都係唔好嗌奶蓋👀
今次飲剩啲奶蓋 然後啲珍珠都幾好味
希望下次唔好令到失望
外卖自取
絲茶📍 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄▫️ 港茶波波($32) - 微甜少冰開咗咁耐終於第一次飲呢款係港式奶茶底加黑糖波波第一啖無搖均 一飲落去係成啖熱黑糖漿就算之後攪翻均 每一啖都有明顯糖漿超級”kok”喉😮‍💨飲完要去隊翻成枝水珍珠質地係幾煙韌 但真係太甜港式奶茶底就ok 茶底好濃┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
絲茶
┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄