紫粵軒

Tze Yuet Heen
餐厅: 紫粵軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-12-03 1249 浏览
星期日難得放假,要做個乖乖女,陪媽咪飲茶🥰今次我揀咗皇冠假日酒店嘅中菜廳紫粵軒,嗰度地方好寬躺,我最鍾意佢哋嘅圓形卡位,坐得好舒服,可以自成一角😚我哋試咗五個點心,茶錢就每位$18🔹黑松露水晶餃 $72好香好香嘅黑松露味,個皮好薄,裡面有鮮蝦蓉,好好味🔹杞子魚肚蒸滑雞 $68魚肚同雞都好滑,加埋杞子嘅香味,幾好食🔹蜂巢脆芋盒 $64呢個點心我最欣賞芋頭蓉裏便有全粒大帶子🤤熱辣辣食,口感一流🔹鴨腳 $60腐皮裡面包住有芋頭瘦肉,鴨腳扎一般🔹翡翠帶子腸粉 $82腸粉裏面有帶子,不過反而冇芋蓉嗰粒帶子咁大粒,腸粉都唔厚粉,不過就唔夠熱點心質素比一般酒樓高,茶壺仲有火🔥煲住。坐得好舒服😌,唔會好似一般茶樓好鬼嘈,當然價錢都貴少少,不過11點前埋單有85折😍
星期日難得放假,要做個乖乖女,陪媽咪飲茶🥰

我哋試咗五個點心,茶錢就每位$18

🔹黑松露水晶餃 $72
好香好香嘅黑松露味,個皮好薄,裡面有鮮蝦蓉,好好味

🔹杞子魚肚蒸滑雞 $68
魚肚同雞都好滑,加埋杞子嘅香味,幾好食

🔹蜂巢脆芋盒 $64
呢個點心我最欣賞芋頭蓉裏便有全粒大帶子🤤熱辣辣食,口感一流

🔹鴨腳 $60
腐皮裡面包住有芋頭瘦肉,鴨腳扎一般

🔹翡翠帶子腸粉 $82

點心質素比一般酒樓高,茶壺仲有火🔥煲住。
2021-12-01 927 浏览
與父母食飯最大問題是決定菜式的數目和份量, 因為我和父親也是很喜歡吃很多不同款式的菜色, 但又是眼闊肚窄的一類人, 而母親則食量則相當少, 但又要吃五穀類, 所以一碟有肉的炒粉麵飯就是解決我們仨的方便菜式, 這裏的龍蝦伊麵做得不錯的地方, 除了伊麵口感不糊不韌, 還有龍蝦的大件與新鮮爽彈外, 用上龍蝦湯作上湯比一般的上湯更有咸鮮味, 同時又不會像芝士焗般那麼膩, 母親大人一碗, 我和父親各兩碗, 分完整碟之餘份量也剛剛好, 再加些少小食和點心就夠飽.小食點了薑蔥龍躉球, 夠惹味又夠暖身, 龍躉外皮同樣爽蛋, 龍躉肉夠入味但口感有點死實, 也有點乾涸. 至於炸物是芋頭酥, 沒有油膱味, 外皮夠脆, 芋泥軟溶夠香甜, 只是內餡肉類不多, 口感就有點寡. 不過父母親也吃得滿足而且滿意, 這樣就夠了.

2021-10-03 1964 浏览
紫粵軒可說是將軍澳較出色中菜之一,環境舒適,食物質素佳,絕對是與朋友家人聚餐的好地方!當晚坐近窗邊位置,坐足三小時,慢慢享受美食!過了一個十分愉快的農曆生日飯!感謝紫粵軒各員工款待😊
2021-10-02 3202 浏览
年底要趕住放年假,計劃食好東西,揀此處難得可在平日經openrice訂枱有8折,大清早比紫微拉咗去西貢行咗個round,再搭回巴士來,夠時間。 次次紫微經openrice訂枱,都坐普通2人枱,但今次有有大圓梳化位坐,好寛敞,有豪氣舒適感覺。 香芒汁脆炸牛奶$30,,皮像蝦多士麵包,鬆鬆脆脆,芒果汁,貪心的我感覺唔夠鮮香,鮮奶夠滑香,何解不放些芒果肉呢,更能提升仙氣,又可解鮮奶膩,想想食時口中奶魂中滲出芒香,咪芒果奶!唔計芒果汁,係好味 柚子綠豆蓉酥餅$60,好似老婆餅轉豆蓉餡,柚子只有沙糖甜,無咗柚子甜,所以少柚香,皮薄鬆化綠豆蓉不甜,綠豆欠香甜,如加臭草,會不會吸引,總結也不錯。 冲繩黑糖馬拉糕$60,無天寶閣咁起身,少咗欖仁,成日俾嗰的日本產物名稱吸引,冲繩糖無乜特別,中國黑蔗糖都好味,好似中國蕃薯好食日本蕃薯,有些人感覺外國月亮特別靚! 子魚肚蒸滑雞$68,多雞肉,無骨,雞味少,自然魚肚吸收精華少。 紫微時常來,在將軍澳唯一此處有高级享受,方便她跟長老來,推介炸南瓜,外薄脆內軟,富南瓜味,叉燒包,叉燒香唔太甜,外皮唔笠口,好!

柚子綠豆蓉酥餅$60

子魚肚蒸滑雞$68
,多雞肉,無骨,雞味少,自然魚肚吸收精華少。

叉燒包,叉燒香唔太甜,外皮唔笠口,好

2021-09-09
2021-09-24 1452 浏览
訂酒店住,有折扣去飲茶,基本上都係同平時一樣消費,但入座前已同我地講要限時1:30鐘,老實說我叫幾多計幾多只係平少少,唔係套餐。咁夠1:30鐘前就無拿拿執我筷子,幾無禮貌,原因我未食完,作為酒店級食肆,竟然如此無禮,而當時仲有好多吉台。亦無人等位。咁我地都算,因為唔想爭論,費時失禮。食物方面,比之前飲茶無左勁多款食物,豬腳仔呀.飽魚躂呀。咩都無曬,都唔知係味換左廚房。軟殼蟹太咸,蝦膠讓魚肚,d 魚肚唔新鮮,帶子蝦餃,隻蝦感覺好似縮縮地。食落口就…..
2021-09-23 1225 浏览
訂位之後興奮來吃東西,結果從進入餐廳到離開,服務員沒有給過一個微笑,全部冷冰冰,上菜的時候等著我們來挪動已有的菜品,衣袖沾到我們的碗和杯,結帳時算錯兩次,真的無法忍,永遠不會再來,這樣的質素竟然沒有關門也是很驚人了今晚的菜品有點了金沙蝦,鹽香雞,青菜,椒鹽豆腐,菜品其實質素OK,但價格也令人咂舌,對比常去的利苑甚至更貴,然後品質卻比不上,對比家附近的一般茶樓,質素也沒有很大差異,真的是太差太差的體驗!

2021-09-13 1621 浏览
今天慶祝母親生日,就近近地喺將軍澳等吃飯。平時多數在Popcorn 的酒樓或餐廳吃。今天發現Popcorn 間酒店有間中式餐館,OpenRice仲有七五折,決定訂枱試試。這裏地方相當闊落,比起一般酒樓環境真是舒服好多。服務更加是一流,有讚冇彈。簡單的叫了幾個菜式,大家食得非常之開心,不停的讚好我的。前菜是椒鹽豆腐,新鮮熱辣,炸得相當脆口,味道啱啱好。主菜北京填鴨二吃再加上一個黑松露炒帶子。近期吃過多間酒樓的北京填鴨,這個絕對是最好味。在枱旁起片後,鴨片依然香脆。黑松露帶子鑊氣炒得啱啱好,稍微鹹了些少,不過都好好吃。生菜包鴨肉碎,其實都好好味,不過真係太飽,只好打包。生日就一定要食返個伊麵。叫咗個蝦球伊麵,呢個蝦球伊麵真係好好好好食。母親居然食咗兩大碗。非常滿意的一餐,絕對推薦的菜館。

簡單的叫了幾個菜式,大家食得非常之開心,不停的讚好我的。

前菜是椒鹽豆腐,新鮮熱辣,炸得相當脆口,味道啱啱好。

非常滿意的一餐,絕對推薦的菜館。
  • 片皮鴨
  • 蝦球伊麵
2021-09-04 872 浏览
話說六時就坐,六時下單,點了片皮鴨二食;幾分鐘後,經理走過來話:當天的片皮鴨售清⋯⋯我和在席友人先是一呆,事緣時間尚早,我們是最早到達的一抬客人,才六時多、又適逢週二晚上,怎麼會?往後,我們留意到全晚到九點多,亦未見有奉上片皮鴨給其他客人;說賣清,明顯是一派謊言。小事一宗,但感覺差勁,不會再光顧了。

小事一宗,但感覺差勁,不會再光顧了。

2021-08-30 1045 浏览
以五星酒店粵菜來講,紫粵軒嘅價錢相對經濟實惠。地方舒適,坐得闊落。兩個湯羹都做得出色。呢個焗蟹蓋係相當抵食。有唐閣八成水準但四成價錢,洋蔥同好多蟹肉,好creamy,脆口得來唔乾身。黃金蝦球好大份,有八隻咁多濕濕地口嘅上湯蘆筍,蘆筍唔算好大條但同個野菌配合得好好,仲有杞子,望落去顏色好豐富已經好開心。最後嘅柚子吊燒雞佢嘅吊燒雞同普通嘅冇乜分別,不過加咗柚子醬竟然感覺份外清新,有啲驚喜。Download 佢哋個app做埋會員可以儲分同埋仲有野送。
兩個湯羹都做得出色。
雞茸燕窩羹
文思豆腐羹

焗釀蟹蓋

黃金蝦球好大份,有八隻咁多
金沙蝦球

焗釀蟹蓋
金沙蝦球
野菌蘆筍
柚子吊燒雞
之前經Flyday.hk開戶送左一晚crowne plaza +$400餐飲消費額。見紫粵軒有個阿拉斯加蟹宴套餐$598/位,決定豪一豪佢。食完先知原來依家klook做緊一個staycation package,$1408連稅。包同一個晚餐+1小時單車+房。好似住多晚著數啲!阿拉斯加蟹肉帶子沙律 唔錯,係沙律醬太多生拆阿拉斯加蟹肉海皇羹夠熱,蝦肉帶子肉夠多,好有咬口。唯獨蟹肉比較少。芝士焗阿拉斯加蟹爪應該係拆左蟹肉,然後混合洋蔥、白汁,釀返落蟹腳後舖芝士去焗。有一梳梳蟹肉嘅,不過我諗肉佔1/4隻蟹腳到啦。啖啖白汁洋蔥,有啲漏。蟹皇蛋白蒸阿拉斯加蟹蛋白好似用溝左粉,較為糊狀,無咩蛋香。不過連埋蟹糕一齊食都ok。鍾意佢加左薑粒。蟹肉就正常。魚湯唐芹浸春荀正正常常黑松露醬海鮮石鍋飯好味嘅!都係用返海皇羹嘅蝦和帶子,好彈牙。飯夠乾身,啖啖松露香。原個椰皇燉雪燕正常地好吃,冇咩特別。桃膠山楂凍糕呢個酸酸甜甜甘,山楂味夠👍🏻幾得意。整體黎講,以酒店中菜來說都唔錯,價錢算平,服務超好。菜式都幾精緻,廚師要認點將蟹入饌,要花唔少心思。不過如果你鍾意啖啖肉,甘酒樓原隻秤會岩你多啲。環境

唔錯,係沙律醬太多

生拆阿拉斯加蟹肉海皇羹
夠熱,蝦肉帶子肉夠多,好有咬口。
唯獨蟹肉比較少。

蟹皇蛋白蒸阿拉斯加蟹

蛋白好似用溝左粉,較為糊狀,無咩蛋香。
不過連埋蟹糕一齊食都ok。
鍾意佢加左薑粒。
蟹肉就正常。

正正常常

黑松露醬海鮮石鍋飯
好味嘅!都係用返海皇羹嘅蝦和帶子,好彈牙。
飯夠乾身,啖啖松露香。

原個椰皇燉雪燕
正常地好吃,冇咩特別。

桃膠山楂凍糕
呢個酸酸甜甜甘,山楂味夠👍🏻
幾得意。

整體黎講,以酒店中菜來說都唔錯,價錢算平,服務超好。
菜式都幾精緻,廚師要認點將蟹入饌,要花唔少心思。
不過如果你鍾意啖啖肉,甘酒樓原隻秤會岩你多啲。

2021-08-12
用餐优惠
現金券
2021-08-13 1022 浏览
星期四12:00訂位不用等候我們四人坐C區,非常寬敞,枱與枱距離也非常闊。是好味的,但不算出色,帶子算彈牙6大件魚,入味,配菜也好味,全碟食曬,不過有點油膩Order了2位午市套餐C蝦餃有些奇怪,好重胡椒味,皮薄班肉菜苗餃和燒賣普通春卷足料,皮不夠脆老火湯較淡兩隻蝦仁好大隻,蝦和配菜都好夠鑊氣,夠鑊氣當然也較油膩飯較咸和濕好多紅豆,太杰了,好大碗,但4人分享也不想食曬環境服務都好,但食物性比價不高,如果上網訂座有折扣會抵些。
星期四12:00訂位不用等候

我們四人坐C區,非常寬敞,枱與枱距離也非常闊。

是好味的,但不算出色,帶子算彈牙
帶子鳳眼餃

6大件魚,入味,配菜也好味,全碟食曬,不過有點油膩
砂窩薑蔥龍柳

Order了2位午市套餐C

蝦餃有些奇怪,好重胡椒味,皮薄
班肉菜苗餃和燒賣普通
春卷足料,皮不夠脆
點心拼盤

老火湯較淡
老火湯

兩隻蝦仁好大隻,蝦和配菜都好夠鑊氣,夠鑊氣當然也較油膩
雙葱炒蝦仁

飯較咸和濕
大澳蝦醬牛崧炒香苗

好多紅豆,太杰了,好大碗,但4人分享也不想食曬
紅豆沙

環境服務都好,但食物性比價不高,如果上網訂座有折扣會抵些。
2021-08-12
砂窩薑蔥龍柳
雙葱炒蝦仁
2021-08-12 547 浏览
Staycation 兩個package,一個包蟹宴,另一個包$1200堂食飲食額帶子好味過蟹腳水果清新菜好苦四人一致認為是最好味一度菜,蟹肉及其他配料多,配料爽口一人份量吃倆條真太漏,吃不到蟹味,好多洋葱,好似食麵咁蟹皇好味加上蛋白滑魚湯清甜,菜入味黑松露味突出,飯乾身,好味兩個甜點不太甜片皮鴨配一碟蜜糖,加上蜜糖另一番風味,不過鴨一般,正常運作啦!鴨鬆普通,但生菜新鮮,剪得好靚環境舒服,服務都好,不過細微位可做好些,兩人蟹宴上四位,開錯茶,都沒什麼。但倆位經理佈置月餅枱時在我們側邊摺好大塊枱布,好太塵呢!
帶子好味過蟹腳水果清新菜好苦
阿拉斯加蟹肉帶子沙律

四人一致認為是最好味一度菜,蟹肉及其他配料多,配料爽口
生拆阿拉斯加蟹肉海皇羹

一人份量吃倆條真太漏,吃不到蟹味,好多洋葱,好似食麵咁

蟹皇好味加上蛋白滑

魚湯清甜,菜入味
魚湯唐芹浸春筍

黑松露味突出,飯乾身,好味

兩個甜點不太甜
原個椰皇燉雪燕+桃膠山楂凍糕

片皮鴨兩食

鴨鬆普通,但生菜新鮮,剪得好靚
片皮鴨兩食

2021-08-11
用餐时段
庆祝纪念
生日
魚湯唐芹浸春筍
2021-08-09 712 浏览
朋友介紹,所以同家人試吓。價錢唔平,上網訂位平日午市有8折,點心質素有誠意,蝦餃好好味。值得再食!環境衛生良好,枱與枱之間沒有好迫既感覺,服務態度好。整體來說,值得再來!
朋友介紹,所以同家人試吓。

環境衛生良好,枱與枱之間沒有好迫既感覺,服務態度好。

整體來說,值得再來!
2021-07-14 1482 浏览
又一餐送別朋友宴!四人有三人都住將軍澳,揀咗呢間。七五折好抵,埋單$14XX,環境好舒服,座位鬆動,好好坐,好啱傾偈!兩個前菜:七味椒鹽豆腐 $78炸鮮蝦雲吞 $98滿以為呢個價位係小食,點知都份量唔細,好脆,炸得好食!四個主菜:Xo露筍牛柳絲 $288黑松露野菌炒帶子 $268竹笙紅棗鮮腐竹浸時蔬 $168蝦球蟹肉燴伊麵 $238份量好足,蔬菜和肉類比例好啱心水,四個人食唔晒了甜品叫咗擂沙湯丸和桃膠桂花糕,都是水準之上!幫襯$500以上可free三小時泊車,幾好!
又一餐送別朋友宴!
四人有三人都住將軍澳,揀咗呢間。

兩個前菜:
七味椒鹽豆腐 $78

炸鮮蝦雲吞 $98

滿以為呢個價位係小食,點知都份量唔細,好脆,炸得好食!

四個主菜:

Xo露筍牛柳絲 $288

黑松露野菌炒帶子 $268

竹笙紅棗鮮腐竹浸時蔬 $168

蝦球蟹肉燴伊麵 $238

份量好足,蔬菜和肉類比例好啱心水,四個人食唔晒了

甜品叫咗擂沙湯丸和桃膠桂花糕,都是水準之上!

幫襯$500以上可free三小時泊車,幾好!
2021-06-29 1524 浏览
紫粵軒,位於將軍澳皇冠假日酒店內,可以算是區內較有質素餐廳。周日晚上光臨,簡單的點了一個四位套餐,食物質素味道大致上可以,但仍有改善空間。竹笙小米羮稍咸了一點點,芝麻百花雞有點過了火位,略乾。芝麻香脆蝦膠彈牙,好食。總括而言,希望下次再來時可以更好。
2021-06-27