紫粵軒

Tze Yuet Heen
餐厅: 紫粵軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
一家三口,兩大人一個3歲小朋友。早幾日喺 openrice 訂咗位星期日中午12:30,前一晚miss咗酒店打嚟 confirm booking 嘅call. 於是第二朝11點打返去話confirm 會嚟,聽電話嘅人話好呀無問題,跟住openrice 嘅booking 喺11:54AM被酒店取消咗…唔緊要,去到入面其實大把位。侍應帶緊我地入去之際,仲叮囑我地要90分鐘內交枱…. 我明白可能係公司叫佢地咁樣同客講,不過入面根本大把吉枱,正常都會睇情況… 仲叫人90分鐘內要還枱真係不免令人「下….」咗一聲…一坐低,先生想叫壺「菊普」,我聽到侍應A仲同侍應B講,俾壺「普洱」佢哋得架啦…. 跟住當然嚟咗壺普洱,我哋再同佢講要壺「菊普」,最後嚟咗壺「鐵觀音」,真係超搞笑…環境幾好,坐得舒服,枱與枱距離正常。嘢食我哋叫左蝦餃、奶皇包、酥炸蝦球、瑤柱蛋白炒飯等,水準正常,但真心一個點心收$70幾蚊,一個炒飯收$200幾蚊嚟講,我哋其實大把選擇,顧客所期待嘅絕對唔係呢個質素嘅服務!無下次!
一家三口,兩大人一個3歲小朋友。

環境幾好,坐得舒服,枱與枱距離正常。

2023-02-12
位於九龍東皇冠假日酒店嘅紫粵軒 係酒店嘅中菜廳 作為酒店食肆 座位同埋服務都有返咁上下水準 成餐飯係食得comfortable 嘅黃金海鮮卷 $72 - 香口酥脆金箔水晶蝦餃 $75 - 面頭有金箔 好名貴咁樣 蝦餃就正正常常黑魚籽帶子餃 $75 - 帶子餃味道鮮甜 上面嘅黑魚子帶出鹹香味蟲草花上湯牛肉球 $65 - 呢個係驚喜 估唔到用碗上湯浸住牛肉球 又係另一種新食法 感覺冇咁油膩 但係佢落鹽落得好重手 有啲太鹹 😅蟹籽百花蒸魚肚 $72 - 唔錯 幾好食鮑羅萬有燴香苗 $328 - 見到價錢好似有啲貴 但係好足料 有鮑魚花膠海參 而且飯嘅味道食得出鮑魚汁 熱辣辣 飽肚又好食🍽 餐廳: 紫粵軒🏠 地址: 將軍澳唐德街3號香港九龍東皇冠假日酒店2樓#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover
位於九龍東皇冠假日酒店嘅紫粵軒 係酒店嘅中菜廳

黃金海鮮卷 $72 - 香口酥脆

蟹籽百花蒸魚肚 $72 - 唔錯 幾好食

🍽 餐廳: 紫粵軒
🏠 地址: 將軍澳唐德街3號香港九龍東皇冠假日酒店2樓

2023-01-23 798 浏览
過時過節同老人家食中餐都預咗要食套餐,沒想到,食品水準真係可以咁差,無一道菜上枱是熱的。前菜「撈起」真係得啖笑,劣質煙三文魚好腥。「瑤柱貴花雞」非常細隻。「蝦子海參」和「鵝掌鮑片」都是一樣的蠔油芡汁,一個字:咸。「海鮮泡飯」是用現成米通,我大仔見到米通以為是早餐的cereal 話要加牛奶。又上一課,以後真係要請工人姐姐調假,大時大節在家幫忙煮餐好,拒絕套餐
2023-01-02 2176 浏览
依稀記得這一間中菜廳,大約已有五至六年沒有來,踏入眼前的一刻跟記憶中別無多樣,一早在OpenRice訂上位子,準時入座。。。午市時段大部份點三又$68起跳,有少量點心會加入為三款合併點心,可以HK$118優惠價剔選三款~蝦餃HK$68 .正正常常如果要我具體一些來說,比坊間很多酒店式的體積,還要大些少,不過蝦餃皮就略為厚身,而且蝦餃餡切得太碎,未能真正吃到一粒或半粒完整的蝦肉~⭐️⭐️⭐️珍寶蝦腸粉HK$88 .顧名思義蝦肉本身很大隻,而且入口爽,雖然明知是雪藏,但口感以贏了不少,腸粉皮亦都拉得夠滑~⭐️⭐️⭐️⭐️黃金香煎小米糕HK$60 .這款點心自己就覺得有點像馬拉糕的變奏版,不過口感較輕,底層用上脆米視覺上沒有那麼單調~⭐️⭐️⭐️蜜汁叉燒 Hk$188 .好多時坊間的酒店都要二、三佰起跳一份叉燒,這裏只不過HK$200有找,但自己就覺得未係心目中喜歡的那一類型,色澤比較白及淺,雖然都屬於採用梅頭部份,但這一碟就較為瘦削,差不多只有丁點兒脂肪,口感上(較瘦)⭐️⭐️海班豆苗餃HK$68 .這一個自己覺得值得推介,每一單都有魚肉,而且非常飽滿,以這個價位實在(抵吃)⭐️⭐️⭐️⭐️雪菜火鴨絲炆米Hk$268 .

蝦餃
珍寶蝦腸粉
黃金香煎小米糕
蜜汁叉燒

海班豆苗餃
雪菜火鴨絲炆米Hk$268 .大大碟,如果多人一同分享絕對可以算是(抵食),雖則整個賣相有點兒亂~⭐️⭐️⭐️⭐️
雪菜火鴨絲炆米
三款合併精美點心HK$118 .但就忘卻是以上那一款是包括在內,所以記得在選嘅時間留心文字上右方有否打上(星星符號)

懷舊芝麻卷,這一款我就奉勸大家千其不用剔,因為完全不是狀態,芝麻卷,理應是一圈又一圈,視覺分明,這一個完全是堆疊在一起,而且口感有別於懷舊芝麻卷☆
懷舊芝麻卷
還有一個豉椒蒸鳳爪HK$68.,不過自己沒有事,所以不願置評
~⭐️

陳皮紅豆沙湯圓52 這一款是叫給席上中的老爺吃,偷試了一口很綿(起沙)本來有三粒湯圓,喜歡飯後一點甜,不妨一試~⭐️⭐️⭐️
陳皮紅豆沙湯圓
茶界每位18
Openrice 網上訂位15%
以當日而言整體上自己覺得打分上可以給予90分以上,出菜點心時間恰好沒有久等,而且禮貌周周,不過差不多2:30期間職員已問及有否在要加單,之後便呈上埋單紙給我們,可能係時間落場,亦都可能是他們的工作上安排。
用餐时段
2022-11-10 1318 浏览
放假之便,本想好好嘆茶,選了這家五星酒店的粵菜廳。平心而論,食物可以,價錢也不便宜。但接待服務卻奇差,平日早上11:45一開門就到,只得我們和前面一位客人,他只是查詢日後訂位事宜,接待員只顧斷斷續續答覆,攪了三、四分鐘,望也不望我們一眼,完全零意願和意識先處理久候的我們入座。我們稍一催促,就一句頂五句,到經理出來,果然「名師出高徒」,再回敬你八句,總之他們有自家規矩。所以,如果你有被虐的特殊癖好,應該滿意,否則的話,避之則吉。

2022-10-28 2129 浏览
EAST 東 ⇨ feature: Tze Yuet Heen  Time for a 🦀 hairy crab feast! 🤤Price: ~$750ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: conveniently located next to Popcorn mall in TKO, this resto is Pan’s go-to in the district. They offer seasonal and regular menus, also with options for hotpot! Great for family gatherings 👨‍👩‍👧‍👦🥢 ofc, Pan would also come here for their delicious dimsumDISHES:🦀 Hairy Crab Feast (5 course) - launched this year & must book i

Price: ~$750pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖💖
(Ratings out of 5)

DISHES:
🦀 Hairy Crab Feast (5 course) - launched this year & must book in advance, each get 3 hairy crabs with choice of steamed/steamed with chrysanthemum🌼 Filled with crab roe & so scrumptious. Definitely need to reserve some more time to eat this. Fried rice with crab roe is flavourful filled with prawns, crab meat & roe. Red date ginger tea served was v spicy🔥No dessert in this set but u won’t actually need it 😂 No 15% off on offer due to this being a seasonal menu

✨Abalone Feast - Some opted for this set so there’s a variety of food. Highlights: abalone soup so hearty & nutritious, Australian abalone (兩頭) in oyster sauce, generally soft w/ slight chew, and stone pot abalone rice, so flavourful & kept hot 🔥This set has 2 desserts, sesame soup & custard mochi. Good value with 15% off (even on a Friday night!)
用餐时段
2022-10-12 1443 浏览
我們大學畢業三十多年了,近年都在這裡飯聚,雖然價錢偏貴,食物質素一般,沒有什麼特色菜,而且偏遠。但環境和服務態度很不錯,所以繼續 光顧。上個月來,我們因為人多要分為兩枱,被要求先做快速測試,合理的,只是我忘記了。然後,Reception的知客叫我去樓下停車場去做"快速測試",我問在那裡,他們說不清。結果我在樓下找了十分鐘,沒有指示牌,沒有人帶,沒有侍應或任何服務員可以詢問,連大門外賣部的人都說不知道,最後發現原來在停車場最入的一個昏暗角落中,非常遠、超熱又污穢,沒有人,沒有光。到我完成後,已經是十五分鐘,而且全身是汗水,兼一肚火,朋友在等我。問題,為甚麼不可以在餐廳中的洗手間做呢?不能入的話,可以在餐廳附近間一個小區方便客人喔?是次經驗很差,相信以後都不會在去。Esther Lee
Esther Lee
2022-09-17
等候时间
15 分钟 (堂食)
2022-10-02 1372 浏览
Eating here is, from start to finish, a greater experience by far than the other eateries in the same hotel. It seems the service staff, interior designers and everything in-between got all the funding. But to be honest I'm confused as to why business is so good here. They have a good range of options on their menu and nothing on it to my knowledge as a regular is necessarily shockingly disappointing. On some occasions even their garlic stir fried broccoli, poached chicken and shrimp dumplings a
They have a good range of options on their menu and nothing on it to my knowledge as a regular is necessarily shockingly disappointing. On some occasions even their garlic stir fried broccoli, poached chicken and shrimp dumplings are surprisingly good. Unfortunately that chicken dish is now gone from the menu, and the other two aforementioned ought to be much cheaper.
In fact that's the catch here, the price. For the money spent, eating here should be identical to what you'd expect at a five star hotel renowned restaraunt, but honestly most dishes are sadly home-cooking level.
Living nearby I'm often trapped by convenience to eat here but given the voice I avoid it.
Shrimp dumpling
Spinach and mushroom in soup
Seasonal vegetables with crabmeat
2022-10-02
Shrimp dumpling
2022-08-26 1740 浏览
約咗個朋友今日嚟呢度食飯,一入到去地方好寬敞,雖然話係酒樓中菜廳,但係都冇嗰個嘈吵嘅感覺,兩個人撐枱腳點左四個點心,每個都好靚同埋好新鮮,好好味。首先嚟嘅係蘆筍蝦餃王,皮好薄有碎菜,靚靚樣咁,之後就嚟咗個腐皮(睇圖)sorry呢個真係唔記得咗個名腐皮整嘅餸菜我算食咗大半碟,所以可想而知幾好食,繼而就係黑魚子燒賣,正呀,真係好新鮮!最後就係朋友額外點嘅叉燒煎蛋飯,黎到之後熱辣辣食好開心,窩心呀少少半肥瘦好邪惡,是次係很好嘅酒樓體驗
,是次係很好嘅酒樓體驗
2022-07-14 1745 浏览
等了幾星期,終於有天可以同老婆開心出黎食餐飯,唸住食好d ,所以來了酒店裡的餐廳,紫粵軒食中菜。由於費事煩,直接點了個Happy Meal 套餐($418/head) ,點知就出事了....七點半點菜,不斷催促再催促下,七點九,八點,八點三,最後八點半才上第一度前菜,已經等到沒心情了,然後,八點九才開始以慢速上菜...真的很不是味兒....最後等到九點半才上完最後一度菜。真的花了兩小時多,才以吃快餐的速度完成進食。是一次很不愉快的經歷....

是一次很不愉快的經歷....

2022-07-14
等候时间
90 分钟 (堂食)
2022-07-05 1673 浏览
今日阿頭請食道別飯,餐廳安排坐近靠窗位置, 疫情下,枱與枱之間有大大的透明屏風,唔會覺得有壓迫感,環境寬敞,寧靜。同事唔客氣叫咗好多美食。龍蝦湯響米海鮮泡飯:龍蝦湯味濃沃,加埋脆脆,食落有新鮮感,欣賞。懷舊蝦多士:金黃香脆,炸後不油膩乾身,正~ 叫多幾籠全統點心,酒店級數新鮮,味道比一般茶樓優勝。甜品來個原個椰皇,真幸福可能係平日午飯,服務生服務不錯,沖水上額外醬料都較快,欣賞酒店提供兩小時泊車服務,不用周圍揾車位。

可能係平日午飯,服務生服務不錯,沖水上額外醬料都較快,欣賞

酒店提供兩小時泊車服務,不用周圍揾車位。
懷舊蝦多士
珍寶蝦腸
龍蝦湯響米海鮮泡飯
原個椰皇甜品
2022-06-21 1383 浏览
今次去左紫粵軒食父親節飯,選了$1980套餐for (4位)x2 Set , 再叫左一支$538嘅紅酒。總括食物方面係ok,環境舒適和服務都ok👍👍。另外,預訂餐廳要付$700 deposit。
2022-06-19
2022-02-09 1771 浏览
足料味美極品佛跳牆 - 用料上乘,全部都煮得好入味,又唔會過火喉餐廳會按預訂時間煮好,打電話提醒可以提貨!十分準時,服務細心😄包裝亦週全考慮一壼有湯嘅食物,好容易可以拎走,返到屋企仲可以靚靚仔仔咁上枱!每人二百蚊左右有齊鮑魚、海蔘、花膠、冬菇雞髀、瑤柱,仲有個湯超好味!性價比一流!👍🏻

極品佛跳牆
外卖自取
極品佛跳牆
2022-02-03 1182 浏览
初二開年飯,疫情下揀咗近年最hit嘅盤菜。今次試吓Crowne Plaza酒店嘅六人「鮑魚聚寶盆菜」,貪佢貴精不貴多,有8頭蠔皇鮑魚、花膠、海參、瑤柱、香煎大蝦、沙井蠔、花菇、貴妃雞及蠔皇鴨掌同手打鯪魚球。食材質素幾好,海參、花膠、鮑魚同鴨掌大大件,味道唔錯。鍾意佢唔會有太多立立雜雜食材,夠精緻。跟餐有兩盒南乳鮑汁,味道比較濃,建議落一盒已經相當足夠。酒店附送一個粉紅色嘅不鏽鋼煲,好精美,可以用明火或電磁爐,食完盤菜仲可以保留個煲之後用。

六人鮑魚聚寶盆菜
2022-02-02
外卖自取
六人鮑魚聚寶盆菜
2021-12-08 1470 浏览
星期日換換口味,不吃翠園,一家人去飲茶,試試這裡的點心。環境很寬敞,服務員人數相對不少 點了蝦餃,腸粉,鮑汁鳳爪等點心。蝦餃的蝦肉很鮮甜,味道明顯比翠園要好吃很多,鮑汁鳳爪就跟翠園差不多,鳳爪浸泡在鮑汁中入味,多吃幾隻也不會很膩。長相普通的牛肉球也不錯,用筷子一夾就斷,又脆口又新鮮Anyway it is good to eat dim sum here! Despite it could be more expensive
星期日換換口味,不吃翠園,一家人去飲茶,試試這裡的點心。環境很寬敞,服務員人數相對不少[服務還算幾好]
點了蝦餃,腸粉,鮑汁鳳爪等點心。蝦餃的蝦肉很鮮甜,味道明顯比翠園要好吃很多,鮑汁鳳爪就跟翠園差不多,鳳爪浸泡在鮑汁中入味,多吃幾隻也不會很膩。長相普通的牛肉球也不錯,用筷子一夾就斷,又脆口又新鮮[like]
蝦餃