紫粤轩

Tze Yuet Heen
餐厅: 紫粤轩
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2021-05-29 316 浏览
呢个阿拉斯加蟹宴,简直好味到不得了!首先系个蟹肉带子沙律,鲜味浓郁,分量多!已经好耐冇食过咁好味嘅沙律喇!之後就系蟹肉海皇羹,呢个当然冇得输啦,啖啖蟹肉,依家谂起都流口水!之後就喺度芝士焗蟹爪,同埋蛋白蒸蟹!份量就系多,好多好多!所以食完呢度已经开始饱啦!但系仲未完,之後就系黑松露酱石锅海鲜饭,已经饱到食唔落,但系其实都好好食😋甜品有椰皇炖雪燕,呢个简直系女士至爱,感觉好补,皮肤又滑,食完个身又暖!甜品始终有另外一个胃可以装🤣🤣最後仲有个山楂冻糕,不过真系会食唔落.…因为已经太饱!正正正
呢个阿拉斯加蟹宴,简直好味到不得了!
最後仲有个山楂冻糕,不过真系会食唔落.…因为已经太饱!
正正正
2021-03-14
2021-05-14 557 浏览
昨日晚上经openrice 预订有7折优惠(散叫,非套餐),原来位置非常方便,在将军澳地铁站c出口行1分钟便到。 店内环境宽敞宁静,服务员细心周到。本来以为酒店价钱应该十分昂贵,结果六位只吃了合共$1600多,食物味道好,性价比高,环境十分舒服,下次一定会再来! 另外必需要预定片皮鸭(两食),由於我们没有预订只能远处凝望别人的食物,期待很快可以吃到!
2021-05-01 775 浏览
琴晚去着九龙东智假日酒店staycation 庆祝生日包个dinner 阿拉斯加蟹宴,价钱唔知hoho 各式菜名唔多记得仔细,请看相片阿拉斯加蟹肉沙律,宣宾夺主,只蟹肉系爽口弹牙但无咩鲜甜味,得沙律酱味,hoho 惊喜系带子好味,咸得来食到新鲜甜味阿拉斯加蟹肉海皇羹,入面都颇多蟹肉,调味都唔错,淡淡蟹肉加唔多鲜甜嘅虾肉,味道可以芝士焗蟹爪,小妹最惊食呢哋,佢一个set 有2只,我食着一只已好饱,同只蟹爪系完全无咩蟹肉,全程芝士萝卜馅阿拉斯加蟹肉蒸蛋白,2旧蟹肉加蛋白蟹黄,蟹肉无食,无胃口,同行食着话鲜甜 蟹黄无咩香味同味道鱼汤浸时蔬,时蔬一般屋企煮嘅咁,鱼汤咸着哋,饮着2啖黑松露石头锅海鲜饭,黑松露好香,但食落无咩黑松露味,个饭炒得一般水准,无惊喜甜品有 椰皇炖雪燕同 阿胶山楂冻糕,味道可以话说食完个餐,小妹劲口乾,饮着好多水全餐来讲可以好一般,食唔到几多蟹肉,所以唔建议来食值得赞赏个茶同热水有火热住,够体贴
琴晚去着九龙东智假日酒店staycation 庆祝生日

阿拉斯加蟹肉蒸蛋白,2旧蟹肉加蛋白蟹黄,蟹肉无食,无胃口
,同行食着话鲜甜 蟹黄无咩香味同味道

鱼汤浸时蔬,时蔬一般屋企煮嘅咁,鱼汤咸着哋,饮着2啖

甜品有 椰皇炖雪燕同 阿胶山楂冻糕,味道可以

话说食完个餐,小妹劲口乾,饮着好多水

全餐来讲可以好一般,食唔到几多蟹肉,所以唔建议来食

值得赞赏个茶同热水有火热住,够体贴

2021-04-19 978 浏览
整体服务酒店水准,有礼貌,四人限聚令下编到圆形卡位大枱,十分舒服和宽敞。朋友是会员有点优惠,但价格都属高级。食物质素属合乎价格水准,推介海鲜泡饭及锦卤云吞,用料新鲜,味道是预期的,卖相高级。
2021-04-03 957 浏览
今日,我同屋企一行12人嚟到呢间餐厅,预约咗食晚饭🍽由於而家仍然系受限聚令影响,最多只可以四人一枱,换言之,我哋就需要分三枱坐啦🤭餐厅安排都算几好🤗特登将我哋三枱放喺房嘅角落位置,我哋就算三台人行嚟行去互相倾偈,都唔会太阻碍其他食客,感觉私隐度几高,值得一赞!📍事不宜迟,即刻睇吓我哋嗌咗乜嘢餸啦!💜子姜皮蛋💜叉烧拼烧腩仔💜黄金虾球💜七味椒盐豆腐💜京烧牛柳💜咕噜肉💜柚子烧春鸡(半只)💜北京片皮鸭两食💜白果腐竹浸时蔬💜炒面💜荷叶饭我哋其实系九个大人,三个👧🏻🧒🏻👶🏻,食咗咁多嘢大概$2700 ,以酒店中菜厅来讲都算合理⭐️😆

📍事不宜迟,即刻睇吓我哋嗌咗乜嘢餸啦!

💜子姜皮蛋

💜叉烧拼烧腩仔

💜黄金虾球

💜七味椒盐豆腐

💜京烧牛柳

💜咕噜肉

💜柚子烧春鸡(半只)

💜北京片皮鸭两食

💜白果腐竹浸时蔬

💜炒面

💜荷叶饭

2021-04-02
好食,两个人Dinner去食中菜,唔驶谂,必定食餐,一睇menu,只有两个选择,开心欢聚餐就经济啲三百中後一位,呢个新出既阿拉斯加长脚蟹餐就五百到尾一位,俾个机会佢,试下新野,真系喜出望外,全程与蟹同行,啖啖蟹肉,唔孤寒,由前菜沙律、海皇汤、焗蟹脚、蛋白蒸蟹脚,好满足,之後既时蔬、石头饭同甜品都有质素,埋单仲有信用卡八五折,唔驶千二蚊走人。
2021-03-05
用餐优惠
信用卡优惠
2021-03-04 1070 浏览
今晚点了3人套餐,分别是:例汤、咕噜肉、京汁烧虾、XO酱蒸斑片、红豆沙。例汤味道不错咕噜肉又簿又细、没口感,但味道OK京汁烧虾,虾球太细,不新鲜,没鲜味,味道也不好XO酱清班片, 簿簿的斑片,完全冇鲜味,overcook 所以「好鞋」,底层是豆腐,XO酱偏辣红豆沙,煮得过火,红豆烂晒,没有陈皮香味总括来说菜式认真麻麻,楼面服务尚可,但女知客态度恶劣,对眼像生上头顶一样,来时没一句欢迎语,走时也没一句拜拜,极度冇礼貌,希望她继续在这儿做直至将来能一位出色的知客为止。
例汤味道不错
咕噜肉又簿又细、没口感,但味道OK
京汁烧虾,虾球太细,不新鲜,没鲜味,味道也不好
红豆沙,煮得过火,红豆烂晒,没有陈皮香味

2021-02-03
2021-02-25 976 浏览
姑姑生日,本来她一向随性,不会太在意形式上的搞作。正值新春时节,在假期时段吃饭总要比平日贵,没有几家餐厅营业,也未必提供新鲜食材。而且咱们忙得不可开交,便打算将团年及开年饭与庆生一并完成。可是婆婆却不是这样想,她总喜欢以不同的题材吃千千万万趟。老伴虽感应接不暇,却又不好意思推却。结果,咱们又来了一记晚饭。由於这一阵子已奔波劳碌得身心俱疲,於是老伴挑选了他熟识兼在住家附近的「紫粤轩」应乎要求。预先订好了台位,咱们晚上七时左右进入餐厅。时值新年,「紫粤轩」都摆放着许多相关的布置。入门处一颗大大的桃花树,在红台以外尚有数盆吉仔与菊花。以为在供应短缺的情况下餐厅会好多人?也不然。大概是精明的消费者都懂得审时度势,何必在这些日子接受性价比低的体验?只可惜咱们没得拣。咱们被安排坐进半圆型的卡厢雅座,未点菜先奉热茶。小的喜欢青茶故拣了至爱的龙井,老伴则选了他钟情的普洱。两个茶壼之下分别都有两座瓦制的几砵,里面放上爉烛,其燃烧的热力便可为热茶保温。姑姑与影子姐姐都进入了炼仙的阶段,认为年纪愈大新陈代谢便愈是退减,所以几乎是辟谷状态,甚麽也都浅嚐即止。於是老伴拿着餐牌主动发办。为了健康,咱们必先要点一个

为了健康,咱们必先要点一个菜。黑松露炒野菌非常油润,而在野菌上还能见着点点黑色的黑松露蓉。这该是以松露油在大镬炒成,是故入口甚够镬气。只是份量却是小得可怜,即使一个人征服整碟,吃完也不会觉得饱。

咕噜肉乃老伴至爱,在英皇骏景酒店的骏景轩与陆羽茶室均有出色的表现。如今来到「紫粤轩」,这味咕噜肉也弄得不错。酸甜的味道调配得刚刚好,另有些波萝、京葱、洋葱、青椒等相伴。不过最有趣的还是碟边的几片士多啤梨,是专诚放在对角位置以作装饰。其实一只方碟本身已不大,再要以两边的士多啤梨占用空间,最後能入口的食物也没有多少件。

鹅肝斑腩煲是老伴在「紫粤轩」其中一项必选菜式,一窝热腾腾的斑腩煲出场,内有枝竹、斑腩、烧腩仔,至於鹅肝嘛⋯⋯那当然不会是大大件豪爽地给予,然而咱们却能在蒜头粒以外找到些许的鹅肝碎。鹅肝的香浓滋味则已融入了餸菜之中,在煲仔里大火烧煮,蒜与酱油的香气成功混入所有的食材之中,为美食锦上添花。不过以前的一整锅,现在就只得半份。

一味红烧菜脯豆腐是为了叫多些蔬菜而挑的款式,上菜时卖相已是不吸引,菜脯与几片冬菇跟豆腐混和,其色黑褐。三株小棠菜孤伶伶地置在一边,与豆腐似是河水不泛井水。幸好食物入口也非难吃,只是普普通通地没有特色。

随後而一道干炒伊面则弄得甚是惹味,以为没有许多配料,但银芽与韭黄在大镬猛炒已能显出身价。最重要的当然是大厨在酱油的轻重与火喉的快摱弄得恰到好处,使菜式在平凡中见惊喜。

最後的龙虾汤泡饭是老伴与小的之至爱。以前一窝窝的卖,如今变成了位上。一人一碗,价格飙升三、四成。虽然味道仍是香口浓郁,配上米通带出软中有脆的口感。

吃过多回的「紫粤轩」,其出品仍可保持水准,只是价格贵了,份量又变得愈来愈少,未知是新春缘故还是通胀的後遗。
2021-02-20 714 浏览
非常不愉快经历餐厅虽然写明用餐时间一个钟头零45分钟但系作为一间五星级嘅酒店有五星级嘅价钱喺没有人等位的情况下不断催促我走点心选择少服务态度差永远唔会帮衬之後同职员理论态度极差!
2021-02-20
2020-11-21 1643 浏览
最近多次来这里开餐,由於晚市分两轮,选了第一轮,食饭好赶,侍应服务态度一般。<特色盐香鸡>皮炸至金黄色,入口还有微脆的口感,鸡肉嫩滑。<龙虾汤响米海鲜泡饭>想不到份量颇多,里面除有蔬菜粒,带子,饭粒没有煮得过烂,汤底味道浓而不腻。<云耳露笋炒黑豚肉>露笋不新鲜有苦味,豚肉片很滑,整碟菜略嫌多油。<紫粤轩炒饭>众人都赞这碟饭好味道,一碟简单的炒饭,油份控制恰到好处,饭没有乾身,保留了微湿的口感,虾球弹牙带子软滑。

<特色盐香鸡>
皮炸至金黄色,入口还有微脆的口感,鸡肉嫩滑。

<龙虾汤响米海鲜泡饭>

<云耳露笋炒黑豚肉>
露笋不新鲜有苦味,豚肉片很滑,整碟菜略嫌多油。

<紫粤轩炒饭>
2020-11-15 1365 浏览
Staycations 2今次staycations 酒店跟左$1200credit,而酒店嘅西餐就经常可以食到,中菜就比较少食,所以今次我地就拣左「紫粤」做晚餐,试试酒店嘅中菜部!入住前我哋就book定个二人「鲍鱼聚宝盆菜」。入坐开茶後,好快就送上老火汤和白饭各两碗,心谂「哗!正喎原来盆菜有饭有汤跟」(因单张上没有提及过),之後再黎埋个聚宝盆和卓菜一碟。微豆莲藕汤,没有味精,好味,饮完想再饮,可惜每人只得一碗卓菜就只是白菜上面加左几粒纪子,清清淡淡,一般。重点系个盆菜,盆菜上枱时个卖相已经相当唔错,跟单张上所写嘅材料一样,整个盆菜绝不欺场盆菜就食得多,好多时都好咸,越食越口渴。但今次嘅盆菜,唔单止唔咸,仲要好入味,最神奇系食到落底层都仲热嘛这个盆菜每一样嘅材料虽然唔系最顶级,但份量十足而且非常入味,特别系底层嘅猪皮、萝卜同莲藕软滑嘅鲍鱼、大大块嘅花胶、肥大嘅海参都真系好好味。其他嘅食材都一样非常美味,没有一样是P.S 不过如果大家下次都想试试就要留意,原来传单上价钱只是盆菜一个,酒店帮我哋book左嘅系餐,所以最後整个餐是$688啊!
Staycations 2

入住前我哋就book定个二人「鲍鱼聚宝盆菜」。
入坐开茶後,好快就送上老火汤和白饭各两碗,心谂「哗!正喎
微豆莲藕汤,没有味精,好味,饮完想再饮,可惜每人只得一碗

卓菜就只是白菜上面加左几粒纪子,清清淡淡,一般。

今次选择Crowne Plaza Staycation其中一个原因是紫粤轩。由於食饭朋友一共5人,响仲有限聚令之下,我地选择咗外卖上房食。文思豆腐羮味道清雅炸蟹盖系唐阁8成水准,6成价钱,相当抵食黄金虾都几好龙虾脆米海鲜汤饭好足料,汤入面好多海鲜,我唔敢讲都系新鲜,但起码解冻解得好,肉质味道都保留到。甜品枣皇糕唔算好特别但都系合格嘅职员三番四次提醒我地片皮鸭外卖味道口感会打折扣,可是太想食既我地都唔理得咁多,叫左先算。我地番到去9秒9就开餐,虽然系冻咗少少,但都唔差。肉质同皮都好好食。佢片皮鸭最特别嘅地方系酱料。一般片皮鸭系用海鲜酱,有啲地方会用砂糖。但呢度嘅片皮鸭系用蜂蜜。虽然佢味道好好其实连蜂蜜都唔使用,但呢个配搭就显得好特别。片皮鸭第二食系生菜包,鸭肉加笋同其他配料,我哋食剩少少,第二日返热返都依然美味。黄金虾味道都唔错,但可能放入外卖盒後失去左Sohyang,感觉就好普通了。紫粤轩嘅出品其实都唔错,如果唔系因为限聚令问题我就建议堂食,起码每碟餸新鲜上枱一定会好食好多,而且一餐饭用咗10几个胶盒,实在觉得太唔环保了。对唔住,地球... 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
文思豆腐羮味道清雅
炸蟹盖系唐阁8成水准,6成价钱,相当抵食
黄金虾都几好
甜品枣皇糕唔算好特别但都系合格嘅

2020-10-26
几个朋友食饭,酒店有代客泊车,食满$500 有免费3小时泊车优惠。👍食物新鲜,虽然种类不多。但味道好,感觉味道较清,少味精,👍加上多款信用卡现正有75-8折优惠,抵食。如果有大闸蟹食就更好,因为OpenRice里面最多食物照片就是大闸蟹,仲以为而家有得食去到才知道没有。   所以特登点左个酿蟹盖,入边蟹肉十足,味道鲜美又不太咸不太油腻,推介牛肝菌菜胆汤亦都10分清新北京填鸭一只分量很大,够四至五人食,味道亦不错。

食物新鲜,虽然种类不多。但味道好,感觉味道较清,少味精,👍

加上多款信用卡现正有75-8折优惠,抵食。

牛肝菌菜胆汤亦都10分清新
北京填鸭一只分量很大,够四至五人食,味道亦不错。
2020-10-19
用餐优惠
信用卡优惠
  • 酿蟹盖
  • 北京填鸭
2020-10-17 1241 浏览
天气转凉,紫粤轩再度推出"渌渌"无穷火窝套餐,但今年有限每日只售二十位,急不及待去订位。今年订价平咗,平日只系$398,可能将价就货,花胶薄如纸,似鳕鱼胶,好在个蚝汁保持水准,超好味😋主打牛肉拼盘同海鲜拼盘,虽然卖相一般般,但quality 仍是不错的。唯独是D丸,仍有好大进步空间,同去年一样,唔够弹,唔好食。虽然食物质量同我expect 嘅有D出入,(珠玉在前)😅,但埋单只$8xx,的确比去年平咗好多,加上好明显understaff,但服务保持水准,也不能太计较。个人认为,我情愿佢做番旧年价钱,比番好DD嘅食材比我罗。
天气转凉,紫粤轩再度推出"渌渌"无穷
火窝套餐,但今年有限每日只售二十位,急不及待去订位。

个人认为,我情愿佢做番旧年价钱,比番好DD嘅食材比我罗。

2020-10-12
2020-09-11 1672 浏览
今日去左将军澳紫粤轩饮茶、今次巳经第二次光顾、因为他们的点心十分出色、尤其是锦卤云吞更是一食难忘、-虾饺、烧卖-带子肠粉也十分美味-最近试左椰皇炖鲜奶核桃也好正、有时间会再去
  • 烧卖
  • 虾饺