今日同🤴🏻本來諗住去對面間 ‘ 金潮 ’ 食飯,但好多人等位決定放棄,見門口餐牌上嘅款式、價錢都幾吸引,就改食 ‘ 紫宸 ’ ,但當餸菜上枱時🤴🏻見到份量已經知道唔夠飽!😆😆~~~鹽酥雞滷肉飯~~~$48滷肉飯份量偏少,鹽酥雞炸得唔會好硬,係偏軟嘅香脆感,我幾鍾意😉😉~~~三杯雞配飯~~~$68好濃味嘅醬汁配飯一流,可惜飯量好少,汁多過飯就顯得好鹹🤨🤨,雞肉就幾滑都是雞腿肉!🙂🙂~~~九層塔蛋餅~~~$32蛋幾滑,有蛋香味,醬汁係台灣特有嘅蛋餅汁,當中芝士有拉絲效果👍🏻👍🏻~~~柚子檸檬🍋綠茶~~~$20柚子味、檸檬🍋味不足好啖,細細杯唔值$20!😳😳~~~烏龍奶茶~~~$24烏龍味一般,一飲就知係奶粉冲嘅奶茶,我哋飲唔慣,同樣唔值$24!😗😗食完餐飯感覺份量偏細(特別係飯嘅份量),如果只係一個飯+一杯飲品我都會唔夠飽,好彩我加埋蛋餅先夠,整體味道ok但CP值好低,最後🤴🏻過左葵涌廣場再食車仔麵!😅😅

~~~鹽酥雞滷肉飯~~~$48

~~~三杯雞配飯~~~$68

~~~九層塔蛋餅~~~$32

~~~柚子檸檬🍋綠茶~~~$20
柚子味、檸檬🍋味不足好啖,細細杯唔值$20!😳😳
~~~烏龍奶茶~~~$24

2024-05-08
2024-02-27 437 浏览
很喜歡吃台式食品,湯粉麵、小食、飲品都別有風味。今次找到在葵芳恆景商場的台式小店,食物和飲品味道都很好哦,而且價錢十分經濟呢!點了熱珍珠奶茶$24,喜歡又吃又喝,珍珠Q彈的質感,甜到適中,奶茶又夠香,有香口小吃更加享受。朋友的熱黑糖薑茶$16,在天氣轉冷時候喝,立刻全身溫暖,薑味濃,也不會太甜。小吃蚵仔煎$42,做得真有台灣味道,蚵仔份量多,滿是蠔的香氣,加上口感滑溜的蛋漿,煎食薄餅型,配上甜辣醬,是口感與味道的享受,推介要試。肉鬆菜脯蛋餅$36,又是經典台式小吃,肉鬆和菜譜味道又香又爽口,微鹹味道配雞蛋香,一絕,喜歡口感層次豐富。蒜香茄子$32,切成粗條的茄子輕炸過,外層微微香脆,茄子保留硬身一點的口感,咬下爽口多汁。除了炸蒜,還有鹹中帶酸的醬汁是精華所在,能提升炸物的味道。主食點了雞腿卷湯麵$48,朋友大讚湯底香濃惹味,就像紅燒牛肉湯一樣濃烈,台灣面煙韌,吸收湯味再吃,一流!雞卷肉質爽口滑溜,拌著湯吃超美味,很開胃。配菜還有蘿蔔,平衡濃湯味道,也吃得健康。新竹貢丸湯米粉$46,比較清淡的湯底,配米粉其實也很不錯,適合飲食健康的人。最愛台灣的丸類,這個貢丸爽口有肉味,又有麻油香,配米

新竹貢丸湯米粉$46,比較清淡的湯底,配米粉其實也很不錯,適合飲食健康的人。最愛台灣的丸類,這個貢丸爽口有肉味,又有麻油香,配米粉吃就能平衡味道了。

吃了非常滿足的一頓飯,各種口味都有,而且真的是台灣風味,價錢經濟實惠,很適合朋友聚會談天呢!
2024-02-24
喺葵廣搵嘢食真係好鬼死難㗎😅同個friend一齊個friend呢係葵芳嘅地膽👍佢帶咗我去第二度食😋行過一條天橋咋嘛就有好多嘢食啦👍👍呢間仲正食台灣嘢👍好味呀又平又抵又經濟又唔使同人逼‘’正‘’啦💯💯!蔥爪餅,好得意喎呢一個係濕㗎喎😅我以為係乾身嘅添😋但係一樣咁好味上面有啲甜甜哋嘅醬好惹味架🥰鹽酥雞滷肉飯😍嘩👍好多雞呀💯個飯捞埋啲滷肉食好好味呀, 成碗好快被清空,鹽酥雞外脆內軟仲好juicy添👍抵食啦💯💯酥炸雞扒三星葱拌麵, 第一次食充葱拌麵👍原來係好惹味㗎💯仲有嗰塊酥炸雞扒好大塊又鬆脆喎😋仲好juicy添 👍👍九層塔玉米芝士蛋餅, 芝士蛋餅最鍾意就係食佢啲芝士,攞出嚟全部都拉斯有好味💯仲好大份添👍👍甜不辣上面有啲沙律唔錯💯炸到脆卜卜好煙韌👍👍最有驚喜㗎就係炸杏鮑菇, 外脆一咬落去嗰啲菇係有椒鹽味好正仲有少少清新嘅感覺🥰百香果綠茶珍珠奶茶,百香果綠茶好香百香果味好清甜㗎😋而我個珍珠奶茶我當然係走甜啦😋走甜嗰啲珍珠都有甜味唔錯抵飲👍👍紫宸葵涌榮芳路9號恒景商場地下G12號舖

手抓餅

甜不辣
  • 炸杏鮑菇
  • 九層塔玉米芝士蛋餅
3天前 0 浏览
朋友之前推介左呢間紫宸比我,話又平又好食。今晚要自己食飯,於是收工就過黎食。未夠6點就黎到,慢慢食慢慢坐😆睇落menu啲野又真係好多款同大部份都真係好平民價,至岩我呀!我order左沙茶羊肉配飯($78)配台灣香腸($36)。我就勁鍾意食佢啲羊肉,薄切羊肉有成十多片,每片都充滿香濃沙茶味,再撈埋啲炸蒜一齊食,真真真心巧巧食😚😚😚而個台灣腸都唔好睇少,食完你就知會好味到幾唔夠喉😆雖然其實仲好想啦其他小食試下但都係留返啲quota聽晚再黎食😂😂差啲唔記得野食,我有嗌左杯檸檬薏米冬瓜茶養下身,最正嘅係只係$18, 出邊街邊檔邊只呢個價架,我仲要有得慢慢坐喺度嘆,超正呀!

4天前 0 浏览
早排朋友話佢屋企附近開左間台式餐廳幾好食,今次終於去左食,menu選擇多,價錢都好大眾化,味道都好有台灣味,值得一試滷豬扒麻醬涼麵 $48炸豬扒食得多,滷豬扒都好入味,口感軟諗,麻醬配上涼麵係絕配,咁多款入面自己最鐘意呢個,好食又唔會太heavy 沙茶羊肉配飯$78平時真係好少食羊肉因為好怕有陣騷味,估唔到加左沙茶一啲騷味都冇,配埋飯一齊食好惹味 檸檬薏米冬瓜茶$18平時都好鐘意飲檸檬薏米水, 冬瓜茶入口香甜,有助解膩,呢個好推介丫,岩曬呢個天氣飲

滷豬扒麻醬涼麵 $48

沙茶羊肉配飯$78

檸檬薏米冬瓜茶$18

2024-06-06 0 浏览
真係耐唔耐就想食台灣菜同朋友仔喺葵廣行完街台灣癮又起喺附近有間個名好靚嘅餐廳「紫宸」唔洗5分鐘路程一人叫左個主食同飲品炒飯用左珍珠米去炒粒粒分明加上臘腸同櫻花蝦增加香味而且份量一啲都唔少飽足感十足蕃茄牛肉麵湯底滲入酸甜嘅蕃茄牛肉大大件厚切一咬即斷牛肉夠入味麵條又彈牙誠意推介👍🏻暖身之選薑母茶女仔最啱飲尤其生理期飲完成身暖呼呼💨一啲都唔辣台灣之光珍珠奶茶識飲一定叫珍珠奶茶🧋茶香奶滑珍珠煙靭唔好錯過呀❤️—————————————————————🔸 櫻花蝦蛋炒飯 $46🔸 蕃茄牛肉麵 $58🔸 薑母茶 $16🔸 珍珠奶茶 $24
真係耐唔耐就想食台灣菜
同朋友仔喺葵廣行完街台灣癮又起
喺附近有間個名好靚嘅餐廳「紫宸」
唔洗5分鐘路程

🔸 蕃茄牛肉麵 $58
🔸 薑母茶 $16
🔸 珍珠奶茶 $24
2024-06-06 0 浏览
記得之前好鍾意同同學去葵廣覓食最近見到葵廣附近都有唔少靚餐廳呢間環境靚靚嘅台灣菜價錢親民而且地理位置都好方便🌶️三杯雞配飯$68香料同麻油嘅味道好突出 醬汁黏稠完全係白飯殺手😙 最鍾意佢每件雞肉都幾大塊 食落啖啖肉好正而且肉感重雞皮同脂肪比例都唔高所以唔使驚會太油膩調味方面鹹甜中帶微辣 唔食得辣嘅朋友都話好好味!🍗酥炸雞翅燒椒醬拌麵$48不嬲鍾意食辣所以見燒椒就嗌咗一碟金黃色上枱已經舔舔脷~第一次食發現佢有種好獨特嘅香氣係以前未食喎嘅拌麵圓碌碌偏粗身 口感軟韌適中好有嚼口一份3隻雞翼 表皮酥脆唔會太油膩肉質飽滿鮮嫩之餘鎖住到啲肉汁 好juicy😋調味方面同樣只係微微辣總結cp值高服務好啲嘢食又打到卡 唔怪得之咩年齡層嘅食客都有😉
記得之前好鍾意同同學去葵廣覓食
最近見到葵廣附近都有唔少靚餐廳
呢間環境靚靚嘅台灣菜價錢親民而且地理位置都好方便

🌶️三杯雞配飯$68
香料同麻油嘅味道好突出 醬汁黏稠完全係白飯殺手😙
最鍾意佢每件雞肉都幾大塊 食落啖啖肉好正
而且肉感重雞皮同脂肪比例都唔高所以唔使驚會太油膩
調味方面鹹甜中帶微辣 唔食得辣嘅朋友都話好好味!

🍗酥炸雞翅燒椒醬拌麵$48
不嬲鍾意食辣所以見燒椒就嗌咗
一碟金黃色上枱已經舔舔脷~
第一次食發現佢有種好獨特嘅香氣係以前未食喎嘅
拌麵圓碌碌偏粗身 口感軟韌適中好有嚼口
一份3隻雞翼 表皮酥脆唔會太油膩
肉質飽滿鮮嫩之餘鎖住到啲肉汁 好juicy😋
調味方面同樣只係微微辣

總結cp值高服務好啲嘢食又打到卡
唔怪得之咩年齡層嘅食客都有😉
2024-05-31 0 浏览
位於葵芳嘅紫宸係一家台灣餐廳,整個餐廳設計都好舒適,空間感十足!🥰呢到嘅服務員態度也很不錯,提供良好的顧客服務,令整體用餐感覺愉快!🤩📍古早滷肉飯每次必點經典的台灣菜式,呢到嘅古早滷肉飯豬肉又入味又腍🤤 滷肉汁非常好下飯,推薦大家一定要點😻📍中東牛肉蛋餅第一次去台灣餐廳見到,呢個中東牛肉蛋餅🤭 台式蛋餅嘅做法同中東牛肉口味結合,帶來一個新鮮嘅口味🙌🏻📍 珍珠奶茶珍珠奶茶茶味同奶味都好 balance,珍珠口感煙靭,很不錯 !👍🏻

📍古早滷肉飯

📍中東牛肉蛋餅

📍 珍珠奶茶

前排去左葵廣行街,朋友話隔條行人天橋有個街坊商場入面有好多又平又好食既餐廳,今次揀左間台灣菜,睇裝修走木系都幾文青,味道都好好食嘉義雞肉飯 $42用火雞肉當作素材,加人特製醬汁,將雞肉和白飯攪拌,雞肉仲係好嫩滑好索味,味道香而不膩大大碗食落好夠飽 酥炸雞扒三星蔥拌麵$48 大大塊雞扒外樣香脆,食既時候仲係爆juicy,三星蔥好香,麵質都好有咬口檸檬薏米冬瓜茶$18 生津解渴,冬瓜茶甜甜地好滋潤,不會太甜,值得一試

嘉義雞肉飯 $42
大大碗食落好夠飽

炸雞扒三星蔥拌麵$48

檸檬薏米冬瓜茶$18
生津解渴,冬瓜茶甜甜地好滋潤,不會太甜,值得一試
2024-05-31 0 浏览
今日喺住葵芳嘅朋友帶路下,去左呢間位於恒景商場嘅台灣餐廳😚 裝修好新 乾淨企理😝我哋叫左三杯雞配飯,甜不辣同蒜香茄子share一齊食🤤 三杯雞上菜真係好 見到個賣相已經流晒口水,食落少少辣好惹味,送哂食碗白飯🙌🏻😆小食方面,我哋叫咗甜不辣同蒜香茄子。份量都好多,呢個價錢性價比好高😝 甜不辣每次去台灣餐廳都一定會叫嘅小食,煙煙韌韌好好食🤭 蒜香茄子外層酥脆,加埋炸蒜同辣椒好惹味!!!食到停唔到口🤫 果然有去左台灣用膳嘅感覺 下次去葵芳要再嚟試其他野食☺️呢間價錢仲要免加一架,超抵 !

果然有去左台灣用膳嘅感覺 下次去葵芳要再嚟試其他野食☺️
呢間價錢仲要免加一架,超抵 !
2024-05-21 23 浏览
黎緊就係去台灣旅行,但都係忍唔住揀左台灣餐廳黎食🤣呢晚間餐廳好熱鬧,好彩剛剛有位唔洗等~酥炸雞扒湯麵嘩塊雞扒咁大塊咁好嘅,仲有埋菜tim! 大雞扒好香脆,即刻諗起當地夜市啲雞扒囉😍中東牛肉蛋餅好似次次食台灣野都嗌蛋餅,食唔厭haha, 呢款牛肉做餡料覺得幾特別同少有,surprise地我又好鍾意!!甜不辣&梅粉蕃薯條呢兩款炸物同樣好出色,係炸得脆卜卜香噴噴但又唔會好油果種,咁好食嘅野,真係唔推介唔得😍😍另外一提餐廳啲店員都勁nice,落單同上茶都勁快手,野食又抵食,難怪咁多食客啦👍

炸雞扒湯麵

中東牛肉蛋餅

甜不辣&梅粉蕃薯條

2024-05-21 14 浏览
朋友喺外國返黎話想食台灣野,帶左佢黎呢間喺公司附近嘅台灣食店請佢食下野聚聚舊~入到黎啲staff招呼好周到😲👍點左兩款麵食大家share, 一碗係唔辣嘅紅燒牛肉湯麵,另一碗就新竹貢丸湯米粉。淨係睇整齊嘅小小精緻嘅賣相都感受到廚師嘅用心,一定要打個卡先👍牛肉麵啲肉充滿肉汁好好味,肥瘦度剛好,大舊又夠淋!貢丸我又係好鍾意食架,好彈牙同埋大大粒呢~米粉個湯清清地都好好味呀!我地有嗌埋小食架,分別有中東牛肉蛋餅同甜不辣!都耐耐地冇食過甜不辣呢樣野而家我朋友仲要第一次食😂大家都覺得好香好好食!蛋餅更加覺得要成為鎮店之寶,入口嫩滑又香噴噴嘅蛋餅真係食到停唔到口🙈覺得自己隊晒成碟蛋餅都好ok!

2024-05-14 26 浏览
小店位置唔算難搵,位處葵廣附近適合行完街,又想舒舒服服坐低食個飯嘅朋友仔。大戰完畢,我地都要好好食個靚飯醫下個肚仔🤣.🍗雞腿捲湯麵 $48 - 湯頭清澈,帶蔬菜嘅清甜,雞腿捲啖啖肉又滑捋捋,麵條爽滑彈牙,連湯一齊食,滿足☺️.🍝滷豬扒麻醬拌麵 $48 - 俾朋友仔搶先叫左我想食嘅😤豬扒大大件,麻醬掛滿麵條,朋友仔食到𠽌𠽌聲,搞到我想叫多碟(講笑),點食🤣.🍵百香果綠茶 $18 - 清甜滿滿果香,今日嘅一點甜🥰.🍋檸檬薏米冬瓜茶 $18 - 檸檬嘅酸中和冬瓜茶嘅甜,加上有咬口嘅薏米,推薦👍🏻.呢餐肚仔表示好滿意,荷包君都俾得好開心❤️
🍵百香果綠茶 $18 - 清甜滿滿果香,今日嘅一點甜🥰
呢餐肚仔表示好滿意,荷包君都俾得好開心❤️
2024-05-13 20 浏览
今晚突然想食台灣野就叫左阿媽落嚟一齊食揀呢間係因為見裝修簡潔價錢合理.蕃茄牛肉麵 $58份量合理對得住價錢湯底帶有蕃茄嘅酸酸甜甜牛肉大大件又厚身啖啖肉嘅感覺最正👍🏻.三杯雞配飯 $68睇相都見到佢有幾香濃啦食落都真嘅唔係得個樣🤣.雞肉嫩滑沾滿醬汁醬汁甜甜微辣撈飯一流好耐無見阿媽食得咁快🤭.木魚花枝丸 $38小食最愛就係花枝丸好搞笑嚟到以為俾錯左章魚燒成個賣相根本就係章魚燒無誤😂有木魚片又有沙律醬.今餐阿媽都食得好開心睇嚟有機會會變飯堂了🤪
今晚突然想食台灣野
牛肉大大件又厚身
啖啖肉嘅感覺最正👍🏻

三杯雞配飯 $68
睇相都見到佢有幾香濃啦
食落都真嘅唔係得個樣🤣.
雞肉嫩滑沾滿醬汁

有木魚片又有沙律醬

今餐阿媽都食得好開心
睇嚟有機會會變飯堂了🤪
2024-05-13 9 浏览
平時冇嘢做,假期最鍾意係去唔同地方發掘新餐廳🤫 今次就留意到呢一間位於葵芳嘅台灣菜餐廳,唔同朋友去到都有好評,表示口味正宗,今次我就特登去試吓先😄😄😄同朋友一齊去到,叫咗兩個主食一齊share嚟食👅 分別叫左酥炸雞扒湯麵同鹽酥雞滷肉飯🤩 酥炸雞扒好大塊 ,雞扒肉質嫩滑 ,麵條彈牙 ,湯底唔好過鹹👍🏻 另外鹽酥雞同滷肉都係我好鍾意食嘅配搭 ,鹽酥雞熱辣辣非常香脆😍 滷肉好腍好入味,十分好送飯啊🤭 推薦大家,如果你係葵芳都可以過嚟試吓呢度嘅食物👅