2021-12-23 108 浏览
去長洲玩兩日一夜,更係揾多d美食去試啦,不過帶住隻小狗又唔係間間有室外位都麻煩。夜晚嚟到呢間紅點,正正好有一個四人嘅室外位,坐低叫咗兩碗米線加炸雞翼,碗嘢嘅餸同湯都無乜問題,出問題嘅係米線,太散太碎。下次唔好食米線。第二日由於落雨關係,懶得搵食店,結果又返來呢度食lunch,呢次醒喇,叫咗碗沙爹牛肉麵同豬扒米,兩碗都唔錯,重有蝦多士夠香脆👍👍👍而多士特別在係好厚同多醬,我就好喜歡喇🤤🤤🤤
下次唔好食米線。

2021-12-19
2021-08-16 116 浏览
入長洲玩樂當日 竟然遇上了雷暴警告 落雨濕濕 路經紅點 就順便試下唔係成日見到既三層西多士 雖然好邪惡 但係都要繼續食😂三層西多士份量真係幾大份 大概有6塊方形麵包既高度 餡料揀左椰香 真係每一啖都有椰絲 配合埋煉奶同牛油 新鮮滾熱辣 好好味👍🏻另外再叫左蝦多士 炸得剛剛好 好有蝦味👍🏻食得炸野 順便試埋杯好啱襯多士既奶茶 今次就試左香芋珍珠就抹香珍珠 都係正常茶餐廳口味 珍珠都有好多 又唔會太甜 本人覺得香芋珍珠比較啱口味~

西多士
蝦多士
西多士
蝦多士
2020-12-13 256 浏览
飲品點了珍珠奶茶(全糖)和蜂蜜菊花茶友人說珍珠奶茶茶味不足 但整體還是不錯喝 珍珠煙韌 🧋而我的蜂蜜菊花茶就像維他的菊花茶那般😂略甜🍹不過這兩杯特飲跟餐也只須 + $3 很划算🧸肉醬意粉加雞扒🍝即焗 須時大概15分鐘 很盪 朋友大讚好好吃(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)意粉彈牙 肉醬濃味 雞扒不會鞋口!我點的是紅咖哩雞扒飯*紅咖哩有點蕃茄味 辣度蠻高的🌶🌶如果吃不了辣的小伙伴們就不要點😆😆 咖哩波有很熱 可以雞肉也蠻入味der 我最喜歡他們家的白飯 軟軟又濕潤 吃著好舒服 阻很幸福(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)💕 店內人流不多 在長洲逛久了在這裡歇一會也不錯🧸店員和藹又親切💕💕
飲品點了珍珠奶茶(全糖)和蜂蜜菊花茶

肉醬意粉加雞扒🍝
意粉彈牙 肉醬濃味 雞扒不會鞋口!

我點的是紅咖哩雞扒飯*

• 焗肉醬意粉加雞扒
2019-02-10 678 浏览
今個年初二去左長洲,知道大街食海鮮好掠水,就行左去入面啲巷仔度,上網睇佢地有俾人寫過西多士好正,就去食下午茶,點知真系好正西多士好足料,外脆內軟,勁流心,超邪惡,30-40蚊性價比好高!野飲嗌左杯燕麥嘅野,杯野有脆脆有燕麥有可立克好多層次,好夾舊多士下次嚟長洲,掃街行到攰左入鋪面坐下,唔洗喺出面同人迫,環境幾清幽,人手唔多但服務態度都好好,慢等佢即叫即整嘅西多士。慢慢嘆番個下午茶,再出番去踩單車去沙灘睇日落,就差唔多等船番香港,假期就系要咁過啦

西多士好足料,外脆內軟,勁流心
,超邪惡,30-40蚊性價比好高!

2019-01-30 454 浏览
港式茶餐西多士乃吾之最愛,好的西多士食落有蛋香牛油香,蛋漿皮不要太厚,炸得透徹才是頂級西多士。一日太發雅興,到紅㸃嚐厚身西多士,見隔鄰吃著,真的是特厚㖿! 嚐了一口,評語是蛋漿過厚,包底不夠鬆軟,而且過厚,口感更大打折扣,簿身反而更好吃更有層次,以煉奶放面,失敗之處是過多,味道過傷濃甜,夾雜奶味,倍添膩胃,不消數口,已很飽肚,不欲再吃。再者牛油香不夠,炸得亦不透,西多土還是傳統薄身的好吃得多,不加煉奶以少少糖漿配撘口味最佳。

2018-10-08 494 浏览
長洲太多野食簡,呢間野真係好難食呀!大家行過入黎買杯野飲坐下就ok. 唔好叫野食,真係勁難食! 叫左個炒公仔麵,濕炒又咸到pk. 係咸到完全食唔到果隻! 我都係想去食糖水行過見到,先試下咋,點知就中左伏喇!由於要打200字樣上唯有繼續打啦、因為我想比人知,唔好咁多人中伏。呢間見佢裝修都ok, 人唔多都坐得幾舒服。招呼上面都一般,唯一可以覺得過得去既係佢個蜜瓜雪香,但都甜得制,但已經係成餐最好食架喇!各位假日旅行人士小心中伏

呢間見佢裝修都ok, 人唔多都坐得幾舒服。

各位假日旅行人士小心中伏
2018-10-08
2018-01-19 750 浏览
今日我與友人因機緣巧合下來到這間餐廳食午餐我們均選擇了蒜蓉白汁青口燴扁意粉$45及蜂蜜三美果茶在食物方面,真的幾失望,因為食物沒有蒜香味且又淡口,最重要的是,在食物中明顯使用了不少油,以致食物有種被油浸的感覺。在飲品方面,我認真的難飲,它由蜂蜜蘋果梨及桃,這四種材料混合花茶組成的,但我卻喝不到到其中一種味道,在只有淡淡的甜味。也許這餐廳最多人吃的是多士而不是其他食物,但我面對以上食物真心很失望
今日我與友人因機緣巧合下來到這間餐廳食午餐

我們均選擇了蒜蓉白汁青口燴扁意粉$45及蜂蜜三美果茶

2017-12-14 579 浏览
那天一家人到了長洲玩兩天,下午時份,找了這間Café 食番個Tea,呢間小小Café 裝修得好雅致,打開餐牌有特厚西多士食,真想試下。西多士餡藍莓、花生醬、朱古力等等口味選擇,我揀了花生醬的,厚多士來了,表面太多奶油啦,太過濕濕腍,攪到個西多好腍咁,入口不算咁可口,入面花生醬又唔夠多,唔係咁好吃。蜂蜜三美果茶凍飲,加入了蘋果蜜、啤梨及蜜桃茶,有點果肉,但味道實在太淡,飲唔出所有果味,只有淡淡甜甜咁,好唔得的果茶,其實這頓茶餐無甚驚奇,叫無要求而已。(但店員服務都唔錯)

2017-11-14 388 浏览
依家涼涼地,終於有啲秋天嘅感覺,走咗入長洲玩一日,估唔到而家長洲原來有咁多嘢食。我哋去咗呢間叫做紅點嘅鋪頭,見到好多人都嗌好厚嘅邪惡西多士,但係我又想食下其他面喎,最終都忍唔住叫咗一份普通西多。叫咗一個豬骨湯底嘅豬頸肉烏冬,佢嘅豬頸肉好林,葉得好入味,要豬骨湯底都唔錯,想睇嗰時已經好香好香,亦都冒曬煙。烏冬都煙煙銀銀好有口感。西多士就不得了喇,真係好邪惡,好多好多嘅煉奶,再加埋一夠舊好厚嘅牛油,真係超晒標。

2017-11-13 329 浏览
食咗佢最招牌嘅邪惡厚西多 多士厚過一磅磅包 上面中鋪滿晒煉奶 邪惡到呢 隔離中一大舊牛油 不過個多士都幾空心 我揀咗綠茶味 入面啲綠茶麻麻哋 但係成個多士都好甜整體來講都幾好食嘅 不過間鋪頭有最低消費。每人最少一款食物或者飲品 我去嗰陣係星期六下晝 入去嗰陣完全無人好靜但係個職員都係堅持每人有最低消費一個厚多士一杯飲品買單$50食嗰陣真係覺得好好食 雖然勁甜 但係過咗一陣之後覺得非常之口乾 證明個多士係有落味精嘅 而且口乾得好犀利

但係個職員都係堅持每人有最低消費

一個厚多士一杯飲品買單$50

2017-04-22 686 浏览
厚西多一D都吾脆厚就厚,但完全吾好食我寧願比錢食多幾串魚蛋,芒果糯米池我估之前D comment 都系打手打個西多炸左同無炸差吾多完全成舊包咁入面D料又吾熔可能大家樂嘅西多士都好過佢真系比錢我都吾再嚟
厚西多一D都吾脆
厚就厚,但完全吾好食
我寧願比錢食多幾串魚蛋,芒果糯米池
我估之前D comment 都系打手打
個西多炸左同無炸差吾多
完全成舊包咁
入面D料又吾熔
可能大家樂嘅西多士都好過佢
真系比錢我都吾再嚟

2016-09-21 1075 浏览
自從讀完中學之後都無入過長洲玩,因為寶貝嘅關係我哋一家三口就襯爸爸放假入左去行下,食下嘢~~入到長洲已經下午茶時間,爸爸又餓,所以就嚟呢度嘆個brunch tea~~雖然無bb櫈提供但侍應姐姐好好,幫我將兩張櫈疊高比寶貝坐,仲比左小朋友用嘅餐具我哋
2016-09-20
凰尾蝦金薯卷,奶油厚多士$38
牛肉撈檬
  • 鳳尾蝦金薯卷
2016-08-30 921 浏览
匆匆到長洲一小時,抽了十五分鐘到傳說中知名的紅點。當天沒有厚的西多士,還好沒有。那個傳說中的厚多士,兩個人都肯定吃不下。多士可選味道,抹茶,朱古力,花生,椰香應有盡有。選了椰香多士蛋漿做得很好,剛好黏上,又不會過多,脆口,配上奶油在上面,很吸引。裡面是台式吐司的椰香醬,分量足,四邊也塗滿。大概薄的多士也需要兩個人分,厚的實在不敢想像。配這個洛神花蜜,幾好飲,但偏甜,十五分鐘剛到。任務完成,$40
匆匆到長洲一小時,抽了十五分鐘到傳說中知名的紅點。

多士可選味道,抹茶,朱古力,花生,椰香應有盡有。選了椰香
裡面是台式吐司的椰香醬,分量足,四邊也塗滿。

大概薄的多士也需要兩個人分,厚的實在不敢想像。
2016-08-13 766 浏览
今天, 天陰陰有少少微雨但又唔駛開遮,最啱到長洲一日遊。到紅點前已經食咗好多間,嚟到紅點已經下午四點多,所以只點了三樣,當然一定要點招牌厚西多,另外再點了薯絲蝦和黑色優墨。 招牌厚西多:樣靚,切開有爆漿效果,雞尾包味 薯絲蝦: 新鮮炸,但蝦無味 黑色優墨: 墨魚汁意粉,香口、汁味道和量剛好,有一些切碎墨魚,但由於全碟嘢都是黑色,所以要仔細看才見到。

招牌厚西多:樣靚,切開有爆漿效果,雞尾包味
薯絲蝦: 新鮮炸,但蝦無味
2016-08-12
  • 黑色優墨,特厚西多
2016-08-11 529 浏览
特厚西多士 HK Style French Toast🍳🍞$30; 7.5/10🍴超厚身兼邪惡嘅西多士😱😱內餡可以揀花生、奶油、朱古力、藍莓、抹茶等🍵🍫我地就要左奶油🍼整體較為甜膩,西多士炸得香脆🍬香口富蛋香🍳不過唔夠鬆軟😝可以一試但唔特別好食😝
特厚西多士 HK Style French Toast🍳🍞
$30; 7.5/10
🍴超厚身兼邪惡嘅西多士😱😱
內餡可以揀花生、奶油、朱古力、藍莓、抹茶等🍵🍫
我地就要左奶油🍼
整體較為甜膩,西多士炸得香脆🍬
香口富蛋香🍳不過唔夠鬆軟😝
可以一試但唔特別好食😝