2015-08-10 554 浏览
同 boyfriend 今日想食扒,但又唔想去茶餐廳 (成日好多人係出面等位), 于是平平地,揀左 “歷史悠久” 的紅茶館, 我地兩個都叫左牛扒, 紅湯。 Yeah, 有蒜蓉包, 雖然細細塊, 但好脆好好食, 牛扒拼法蘭克福腸, 牛扒熟度適中, 個汁味道剛剛好, 但腸就麻麻地 , 個湯好似話係健康湯, 無味精, 所以淡淡地, 都ok, 店內有好多電視, 哈哈, 下次可以黎睇波。
同 boyfriend 今日想食扒
, 但腸就麻麻地
2015-07-25
2013-09-27 1123 浏览
相約好友食Lunch, 裝修後再次來食.叫左2個特式午餐一紅湯,一白湯. 紅湯比較好飲. 菜味夠又夠濃. 白湯就很一般.蒜蓉飽好味, 上面是有蒜蓉粒的~主菜是照燒七味雞扒配意粉, 煎得好香好Juicy, 照燒汁加七味粉配得不錯.
相約好友食Lunch, 裝修後再次來食.

叫左2個特式午餐

蒜蓉飽好味, 上面是有蒜蓉粒的~
2013-09-25
2012-08-07 896 浏览
唔知點解, 我去到邊都成日見到呢間紅茶館公司附近有, 屋企附近有, 連落西環開會都見到有!!除左公司附近嗰間試過一次, 其實屋企附近嗰間我都無去過, 今日食飯時間經過見到唔太多人價錢又ok就入去試下我叫左個沙律, 靚秘書就食雞扒, 而肥妹仔同事就叫左個羊....仲話要多客椒鹽多春魚 (其實我地三個女士食唔食得哂架??)等左唔係好耐, 就有嘢食啦蒜蓉包: 個包真係好香!!!秘書同肥妹仔都話正!!!之後就多春魚黎到, 其實我唔鍾意食, 因為覺得多春魚好腥, 肥妹仔係咪叫我試下話好正, 我試左少少, 唔腥同香口, 不過唔係我杯茶....... 雞扒:真係煎得好香!!~同埋都幾大件, 秘書姐姐請我食左小小, 因為太大件佢分左少少俾我, 煙鴨胸同沙律:好味, 其實呢樣應該唔係太難整得好食, 個沙律粉量好多.....其實細食的女仔可以兩個share一份羊:我唔食羊, 所以唔知, 肥妹仔就話好味, 仲全部連飯連餸一次過清碟......呢度環境幾好幾靜, 如果幾個fd傾計食飯其實都唔錯, 不過西環我好少黎, 我估都無咁快再黎幫襯lu臨走個staff仲走黎叫我地入會 (梗係入啦, 即時有折喎, 慳個10
唔知點解, 我去到邊都成日見到呢間紅茶館

公司附近有, 屋企附近有, 連落西環開會都見到有!!

等左唔係好耐, 就有嘢食啦

蒜蓉包: 個包真係好香!!!秘書同肥妹仔都話正!!!

臨走個staff仲走黎叫我地入會 (梗係入啦, 即時有折喎, 慳個10%都好) 之後仲介紹樓上book場黎開party.....估唔到間餐廳好似唔係咁大但係都幾多唔同的服務.....有機會幫襯你啦...西環真係太少黎

今日有人請客, 食左個free lunch, 秘書姐姐萬歲!!!!!

檸檬乳酪
用餐时段
檸檬乳酪
煙鴨胸薯仔沙律
2011-09-14 686 浏览
今日假期同Pretty四處蕩,天氣酷熱難頂,竟然搭電車去到屈地街,實行感受一下城西風貌。入黑前就想在此找間有特色的小店飲杯野食個飯。因為唔熟地頭,係FB的地圖介紹的又找不到。找到Derby West 又同灣仔差不多, 街口有人派紙仔,雖從未試過紅茶館,但又要有新野,結果就此試試。這小店獨處半地窖,地方不大,人流不多,非常靜焗。也不失為好的用餐環境。餐牌都是set,價錢相宜,衹是選擇不多。看看酒牌,也是簡簡單單,但也值得一試。做人一樣,簡簡單單,心情愉快。可能西區係老區,節奏都慢半拍。休閑整理好後,就為Pretty 點餐揀酒。看着她呷著一口清凉Chardonnay,表示满意,既有果香也帶creamy,開始有信心了。上主菜時點了Double Cab,入口醇而帶草莓香味,絶對能打動她的心。再為她配上一杯Cream Sherry 伴甜品,劃上完美句號。輕鬆的一晚,最重要還是能令她滿意。足願了! 豆蓉忌廉湯/意大利什菜湯,蒜蓉多士 ~~~ 不過不失。 芝士薯蓉焗生蚝 ~~~ 蚝太小,較差 黑松露菌鮮蝦意粉 ~~~ 當然黑松露就不能要求太多,意粉還是可以 肉眼扒伴薯菜 ~~~ 七成熟,芥辣
OK
甜品就見人見智
酒水不錯
肉眼扒
薯蓉生蚝

豆蓉忌廉湯/意大利什菜湯,蒜蓉多士 ~~~ 不過不失。
芝士薯蓉焗生蚝 ~~~ 蚝太小,較差
肉眼扒伴薯菜 ~~~ 七成熟,芥辣汁OK
甜品 ~~~ 不提也罷
餐茶 ~~~ OK

今晚走到這麽遠,都有點驚喜。最抵死還是洗手間那會唱歌擺動的小魚。哈哈。。。。入會還有打折,花費不多。
2011-09-13
等候时间
1 分钟 (堂食)
肉眼扒
酒水不錯
OK
2011-08-11 443 浏览
又是一篇吃後相隔多時才食的食評,之所以隔了這麼久才寫,全因為所用的相機出了問題,連帶使記憶卡也受損,所拍的照片也完全看不到,所以沒心機寫,直到修復了記憶卡後,又把這食評擱置在一旁,直到今天,才終於提起勁來,清理清理。這次之所以會來「紅茶館」,其實無非是因為原先想去的目標 Safety Stop 沒有開門營業,才退而求其次、次、次,來到吃午餐而已,對它的期望根本就不高,而事實也証明了我的期望是非常合理的。我們一行三人,在這裡所叫的午餐,所有食物基本上都是非常平凡,缺乏驚喜的,當中有些,更可以用水準欠佳來形容,例如太鹹的餐忌廉湯、太甜的凍奶茶等。至於其他的食物,好像主菜的「蜜桃煙鴨胸配薯仔沙律」、「吉列青衣柳配蜜糖燒汁」和「巴西豬扒拼司華力腸配紅酒燒汁」,也只是水準平平的平凡之作而已。也許,這間「紅茶館」最大的賣點,就是它地方闊落,人流較少,環境特別清靜吧!
位於西營盤的紅茶館
餐廳內的地方尚算闊落
是日午餐餐牌
1K
2011-04-09 277 浏览
同areis去食lunch,本身想去果間竟然東主有喜...休息半日呀...之後唔知食咩好,近近地去左喱間食了,平時都有留意下喱個地方,因為個名係紅茶館...同好似乜都有咁,係餐廳又係酒店又有睇波.....主力係睇因為好奇入面個格局有點,而加可試下了~!正門,睇個lunch有咩食,一個set lunch大約$40~50,偏貴少少呀~!佢有兩個門口既,正門係要搭lift上一層,而喱個門口就唔洗搭既可直接入去個餐廳(走時我地用喱個門口出先知)~!因為我地係正門入之下搭左lift~!入到去好多學生係到食,唔佢唔估呀,我影既時候已經走晒咁制~!個場唔算好大同好細,環境設計算唔錯,不過真係好少2人位,可能因為主力係for睇波so少2人位........!叫左set lunch~!我叫D set :挪威芝士忌廉汁焗三文魚~!aeris叫C set:馬沙芝士忌廉焗什海鮮~!意大利雜菜湯,味道普通啦~!個碗竟然崩到咁都比人....扣晒分...!蒜茸法包,賣相唔吸引,而個味道就ok啦,不過我比較鍾意牛油配餐包喱個組合多點~!挪威芝士忌廉汁焗三文魚配薯茸,賣相唔太吸引,份量亦好少,味道又好普通..偏淡呀..

挪威芝士忌廉汁焗三文魚配薯茸,賣相唔太吸引,份量亦好少,味道又好普通..偏淡呀....!

凍奶茶,飲左少少先記得影,又係好普通呀~!

綜合來講係個西餐環境設計比較ok,but大枱多過細枱,同d枱布有點污糟,加上係白色之下更加睇得出少少,食物方面真係唔太得....以喱個價來講真係唔太值,份量小味道又唔ok,其實既然個環境計設都唔錯(當然未到靚同有特色,如果係既話都可以當食景),就唔好o徒左個景啦,整好d野食佢嘛~!

2011-04-08
BBQ
2010-10-06 222 浏览
上星期個friend生日, 揀左黎呢度bbq呢度係酒店既露台, 有埋電視睇波添, 感覺幾唔錯,環境 -- 幾好食物方面 -- 燒大蝦最正, 紅酒都一百蚊,味道都幾好入口價錢 -- 我地12個人, 每人$130 , 唔太貴服務 -- ok整體算唔錯, 唯獨是餐廳係西環水街, 我地搭mtr, 係上環轉電車黎
上星期個friend生日, 揀左黎呢度bbq
呢度係酒店既露台, 有埋電視睇波添, 感覺幾唔錯,

環境 -- 幾好
食物方面 -- 燒大蝦最正, 紅酒都一百蚊,味道都幾好入口
價錢 -- 我地12個人, 每人$130 , 唔太貴
服務 -- ok

2010-10-02
庆祝纪念
生日
2010-06-03 139 浏览
有一日中午,諗住去紅茶館食lunch,一去到就有一個曲髲既女人就攔住我地就話已經滿左,冇位叫我第日先再黎食過,我覺得佢d態度好差!!!之後我地1行7人就去左第二度食,約莫一個星期冇再去幫襯,但有一日放學見咁啱經過紅茶館我同同學就入左去紅茶館hightea,今次去度好彩見唔到lee個曲髲女人,咁我地食完就走.仲有一次,5月22日我book左vip同fd睇波,已經同經理講左22:00到,但真係好唔好彩我地又遇上lee個態度勁差既女人,佢竟然同我地講,要我地00:00人齊之後先可以上去,咁我地唯有坐係下面等人齊,22:00左右我見到另一個姐姐出現,我問佢係咪一定要等到00:00先可以上去,姐姐話唔係,啱啱執好個場而加可以上去啦,咁我地3個人就上左去樓上睇波,其實係紅茶館睇波都唔錯,氣氛好好,而且仲有一個哥哥留到咁夜招呼我地真係唔話得!仲有呀d姐姐哥哥都有介紹黎緊有世界盃睇,我會約埋d fd再去睇波!!
2010-05-22
$80 (其他)
  • 自助餐
2009-08-05 174 浏览
Saw the promotion from openrice and therefore went to visit this restaurant for lunch. Location is fine for me since I live not far. Today is the last day of their promotion of buy 1 get 1 free, therefore the bill is very reasonable.Food > is average, not bad and no surprises. Environment > is clean and tidy, although smaller. Service > is good, all the waiters are polite and helpful. Price > very reasonable. I will go again even after this promotion.

large portion of soup, although taste is average
pork chop main dish, taste average
chicken and susage main dish, not bad
tea with milk, big portion
2009-08-05
tea with milk, big portion
2009-08-02 60 浏览
南瓜忌廉湯: 好味;蒜茸法包: 超香脆, 讚櫻花帶子燴鮮茄寬條麵: 酸酸甜甜的呢;瑞典香菇紅酒汁燴雞球配薯角: 很多雞柳;芝士白汁吞拿魚焗飯: 主角們可以再多一點點吉列豬扒配俄羅斯薯仔沙律: 香脆可口, 超讚餐茶: 凍齋啡, 凍朱古力, 熱奶茶, 熱檸茶, 凍飲大大杯, 抵環境舒服, 侍應雖較少但仍提供不錯的服務, 讚
南瓜忌廉湯: 好味;

蒜茸法包: 超香脆, 讚

櫻花帶子燴鮮茄寬條麵: 酸酸甜甜的呢;

瑞典香菇紅酒汁燴雞球配薯角: 很多雞柳;

芝士白汁吞拿魚焗飯: 主角們可以再多一點點

吉列豬扒配俄羅斯薯仔沙律: 香脆可口, 超讚

環境舒服, 侍應雖較少但仍提供不錯的服務, 讚
吉列豬扒
吉列豬扒
2009-05-17 31 浏览
想搵個地方看曼聯同阿仙奴大戰,本來想去的茶餐廳,經過屋企附近紅茶館看餐牌,原來都有直播,看的餐又吾係好貴,環境又ok,甘同屋企人入去試下, 原來有一層專for看波,聽侍應介紹原來呢層係可以比人預定做party, 再問下原來$500左右都可以預定,原來甘平以為會好貴, 我地叫左紐西蘭西冷,牛柳,焗生蠔,法國田螺,估唔到食物水準好好, 價錢非常經濟, 下一次看波都係來呢度.
2009-05-16
2009-05-04 7 浏览
果日同班fd 4個人第一次去食,其實之前經過見到個裝修都幾靚,今次仲見到話有四免一優惠,心諗係咪即係有一個唔洗錢?咁o岩又4個人就即管試下,我地叫左焗豬扒飯、煙三文魚沙律、鮮茄燴帶子飯,都ok唔錯,仲有個咖喱牛肉飯,d汁好正,牛肉一d都唔韌,真係水準之作! menu入面見到好多款食物都想試,不過個肚放唔落lu埋單果時+埋四免一優惠 4個人都係$177!! 勁抵食!!下次叫多d fd去先

2009-05-01
  • 咖喱牛肉飯
2009-05-04 6 浏览
我們倆口子逛中上環, 逛了名店, 上了SOHO, 歌賦街, 行返落西環. 問齋妹肚餓否多次 (因為她沒有食Lunch而令我非常擔心. 想想食什麼時, 就不如行到水街. 試試呢間紅茶館.紅茶館, 情侶早擠滿............很多人都會即時想起這首歌. 但這間紅茶館, 情侶.....好像只有我倆, 紅色的餐廳擺佈, 浪漫我餐檯擺設. 仲唔係情侶餐廳? 但真的, 只有我們二人是拍住拖來的. 他們是為長者服務......但, 未見長者來訪.套餐, 有頭盤, 湯, 主菜, 甜品同餐茶. 餐牌上另有素食Menu, 選擇不算多, 但夠多元化. 中式西式印度式都有. 價錢只不過是$48. 再加多元25, 可以轉餐 (有湯有飲品). 價錢上, 非常之經濟.一開頭就每人一份湯, 她要的紅湯, 我選的白湯. 紅; 是意大利雜菜湯, 白; 是屁廉蘑菇湯. 皆是素材素湯. 雜菜湯夠清, 忌廉湯夠Creamy. 口味是否偏就長者呢, 感覺好健康, 少油, 沒味精, 是食得出的. 蒜蓉包, 她不能食, 而我只食了一塊, 只覺得脆, 味道則普通.頭盤, 是我叫的正式晚餐套餐才有. 四塊煙鴨胸, 不計其肥瘦, 配

頭盤, 是我叫的正式晚餐套餐才有. 四塊煙鴨胸, 不計其肥瘦, 配上健康沙律菜. 難得鴨胸做得如此健康. 味道不太淡, 亦沒有過份的咸上加咸. 味道, 是煙鴨胸的原味.

主菜, 她本來是要咖喱雜菜飯的. 落了單後, 侍應小姐說咖喱雜菜只能配意粉. 我們有點奇怪, 為何只能配意粉呢. 心想一定是沒有飯. 沒煲好飯, 不然, 6點幾, 點可能冇飯.....或真的廚子唔識flexable. 咖喱味道帶點日式, 味道同樣清淡健康, 咖喱難得地不會食到你滿咀是油. 但這兒, 做得到.

我的主餐, 是一份羊仔肉, 配上著蓉. 發覺這兒做的份量適中, 每一份餐都充滿菜. 每一份餐都少肥肉, 少油. 清淡沒味精的原生味道. 果然是顧及長者健康的一家西餐廳. 我的羊仔肉, 嫩滑如雞柳, 沒有肥肉, 而且只是羊仔, 沒有羶味. 薯蓉, 分了一淡俾齋妹. 她一食就知道這薯蓉是用薯蓉粉開出來的.

甜品, 是啫哩一客, 本想分少少給她, 但用匙羹一拮下, 比較彈手, 感覺可能有落了魚膠粉..都是我一個人食好了.

奶茶, 沒有為兩杯港式奶茶拍下照片, 味道是非常濃香的奶茶, 但有點覺濃得滯. 因為顏色太深了. 起初以為店方落唔夠奶. 原來只是茶既色水太深而已.

地方, 真的幾有情調, 不過播足球比賽, 實有點殺景. 價錢非常經濟, 食物, 好過那些老港西餐好多, 而且打長者牌做生意. 食物配搭完全是為了長者健康設想. 明年情人節, 建議父母來這是食情人大餐, 也不錯.

突然想起周杰倫的一套 MV, 他帶"外婆"慶生日的餐廳, 莫非就是這裡!!!
好有情調既格局, 不過播足球, 有點兒殺景
好有情調既格局, 不過播足球, 有點兒殺景
2009-04-30 6 浏览
今日本來去香港仔食飯,但途中個FRIEND打電話黎改地點,就去左紅茶館.終於叫左個咖哩豬排飯.其實碟頭飯既野求其食就算.....點知食落去係水進之作....塊豬排好脆好裡面好有汁....個咖哩汁亦好好味...平時成餐飯我講野多過食野.今次就好例外.食晒先講.....最衰個肚冇位..唔係整多碟.
2009-04-24
  • 咖哩豬排飯
2009-04-24 13 浏览
今日午餐路過見紅茶館午餐4送1, 成班同事6人入去試吓.....估唔到食物水準好好, 好大碟餐飲不似一般咁細杯, 係大大杯份量, 我叫咗咖喱日式豬扒飯, 豬扒香脆又好味, 4送1平均每人$30幾蚊, 好飽又好味值得推薦!
2009-04-24
  • 咖喱日式豬扒飯