2017-11-15 900 浏览
新蒲崗 糖川餐廳椰撻仔 $6/4件🌟就嚟三點三啦,做咩好?😂就梗係食番個tea慰勞一下自己啦😜🌟食咩好?食椰撻好唔好?🤣呢間茶餐廳既椰撻係mini size 架,一囗一個,啖啖椰絲,仲有d蛋糕仔feel添🍰上層椰絲烘得焦脆,怎叫人不心動呢💕💕💕🌟下午茶時光🌟💕#reneespk💕 評分:😈😈😈😈😈#tasteoflondoninhk #tophkrestaurants #lunch #hkfoodie #hk #hkig #hkfood #weekend #alphaconcepts#love #food #foodie #hkfood #hkfoodie #eat #around #the #world#is#my #ultimate #goal #gain #weight#ufoodhk#hkblogger#support#girly#hongkong#椰撻#coconut
新蒲崗 糖川餐廳
椰撻仔 $6/4件

🌟下午茶時光🌟
💕#reneespk
💕 評分:😈😈😈😈😈
外卖自取
2017-09-07 468 浏览
本來,我只係想食個新鮮出爐嘅菠蘿包($6),再加一杯熱奶茶($16)。但我見到早餐($30),加多$5轉菠蘿包。咁就不如比多$13啦。最後,我後悔了。其實以早餐選擇黎講,呢度都幾多嘢揀,亦夠彈性,鍾意點轉都得。不過,味道方面就始終差咁啲。薄如紙嘅炒蛋同火腿,雞蛋冇乜味道。豬潤有浸騷味,我食咗幾啖就放棄了。奶茶唔夠滑,飲到底有少許澀味。全餐唯一一讚係新鮮出爐菠蘿包,始終呢度有焗爐整麵包冇得輸,菠蘿皮好鬆脆,早知我就應該淨係食麵包算啦PS呢度衛生麻麻地,早餐黎食,地板都唔係太乾淨。強烈建議外賣出爐麵包

但我見到早餐($30),加多$5轉菠蘿包。

咁就不如比多$13啦。

最後,我後悔了。

不過,味道方面就始終差咁啲。

薄如紙嘅炒蛋同火腿,雞蛋冇乜味道。

豬潤有浸騷味,我食咗幾啖就放棄了。

奶茶唔夠滑,飲到底有少許澀味。

PS呢度衛生麻麻地,早餐黎食,地板都唔係太乾淨。

強烈建議外賣出爐麵包
2017-03-05 619 浏览
貌似一間普通嘅茶餐廳,覺得佢比較出色既係佢既麵包,佢自己有自家焗爐,可以去到嘅時候睇中邊種麵包出爐嘅時候就食果種!我比較專一,淨係鍾意菠蘿油!食麵餐的話可以走餐包加錢轉其他麵包。庵列和奶茶水準相當唔錯!獨男獨女之選,應該唔會太大份之餘,價錢都唔算太貴
獨男獨女之選,應該唔會太大份之餘,價錢都唔算太貴
2017-02-13 410 浏览
特別喜好有自己出爐麵包的茶餐廳,今天竟然給我碰見這間,供應非一般麵包款式的茶記! 例如流沙雞尾包, 三寶包(紅豆/吞拿/?忘記了), 法蘭克福腸包, 等等我選了較健康, 外形似手功麵包店出品的提子合桃包. 合桃與提子比例平均,麵包表面焗成金黃有嚼勁,麵包也滲出麥香,很有驚喜!
我選了較健康, 外形似手功麵包店出品的提子合桃包.
提子合桃包
2017-02-12
外卖自取
提子合桃包
2017-01-29 361 浏览
之前去食過一次常餐,真係有點失望。今日再經過,朋友們話想試下,咁唯有俾多次機會😂今次就不錯了👍 干炒牛河炒得好香,不油膩,值得推介👏炸雞脾沙律亦不錯,份量足👌原來呢間野炒野正d
之前去食過一次常餐,真係有點失望。
今日再經過,朋友們話想試下,咁唯有俾多次機會😂

今次就不錯了👍 干炒牛河炒得好香,不油膩,值得推介👏

炸雞脾沙律亦不錯,份量足👌

原來呢間野炒野正d
2017-01-03 293 浏览
今日去到新蒲崗時有D肚餓,隨便找左間茶餐廳坐底食野。點左叉燒公仔麵餐,有D失望! 叉燒有D硬,唔好味。個奄列水太多,完全無蛋味 可以一讚的係菠蘿油不錯! 其實無期望過要點好食,不過以比普通茶餐廳貴DDDDD的水準黎講,真係唔多得😂
今日去到新蒲崗時有D肚餓,隨便找左間茶餐廳坐底食野。

可以一讚的係菠蘿油不錯!

2017-01-01
2016-12-10 258 浏览
成日都有叫外賣,但是有幾次都送錯餐,送錯都算啦!照要,但是有次送錯得有點過份,本身不吃得牛肉的我地,點知送哂牛肉比我地,搞到我地無得吃。我地知送外賣的人好辛苦,所以無打去罵,只好叫過第二間吃,同將送錯的餐貢獻比垃圾桶。跟著無再叫過呢間野啦!
外卖送餐
2016-12-06 161 浏览
見佢地係一般茶餐廳嘅裝修格局,價錢都好親民^^晚飯時段同男友叫個二人小菜套餐,包兩個小菜,中湯白飯同野飲,真係好豐富佢哋小菜嘅選擇有成幾十個咁多,有海鮮,鑊氣小炒,煲仔菜等等,我哋諗左一陣先揀到~ 《臘腸蒸雞》臘腸幾好味,蒸雞都幾入味同嫩滑,冇乜雪味~《金銀蒜粉絲蒸勝瓜》勝瓜幾新鮮,驚訝啲蒜蓉多到好似肉碎咁,不過都幾香,加埋粉絲,用黎送飯都幾好~另外佢哋份量都幾多,所以價錢都幾抵
見佢地係一般茶餐廳嘅裝修格局,價錢都好親民^^

《臘腸蒸雞》
臘腸幾好味,蒸雞都幾入味同嫩滑,冇乜雪味~
《金銀蒜粉絲蒸勝瓜》

另外佢哋份量都幾多,所以價錢都幾抵
2016-11-26 122 浏览
平時經過,今日來食早餐,結果好好好失望!食材唔新鮮,扒類煎完油到飛起,通粉都好唔ok,浸到軟曬。成個早餐都非常難食!唯一可取係杯奶茶,真係中伏!以後一定唔會來!
2016-07-26 425 浏览
安排位置好快 叫左個常餐A叉燒烏冬配火腿奄列餐包烏冬係讚歧, 好難得但份量好小 應該得一半正常份量但個湯算清 無咩味精叉燒都好味 吾算肥料火腿奄列好足料 好多火腿個調味咸左小小 蛋煎得好香搞到我想叫多個餐包就有小小干 牛油小無平時果d咁香我覺得食物質素吾錯但價錢就吾抵食
安排位置好快 叫左個常餐A
叉燒烏冬配火腿奄列餐包
烏冬係讚歧, 好難得
但份量好小 應該得一半正常份量

無平時果d咁香

我覺得食物質素吾錯但價錢就吾抵食
2016-07-25
2015-12-12 569 浏览
今日下午我們去咗新蒲崗爵祿街嘅「糖川餐廳」食午餐!我們叫咗日本北海道3.6牛乳健康套餐、脆皮菠蘿包3.6牛乳炒滑蛋套餐同常餐!日本北海道3.6牛乳健康套餐嘅3.6牛乳炒滑蛋炒得好嫩滑,味道亦好香濃,芝士火腿湯通粉嘅通粉都幾彈牙,加埋芝士令味道幾香濃!北海道3.6牛乳脆皮菠蘿包3.6牛乳炒滑蛋套餐嘅脆皮菠蘿包面層相當香甜香脆,包質亦好鬆軟,蕃茄濃湯滑牛肉通粉嘅湯底唔算太濃郁,但牛肉嘅肉質都幾嫩滑!常餐嘅蜜汁叉燒出前一丁麵質好爽口彈牙,叉燒嘅肉質都幾鬆軟,火腿奄列煎得都幾香滑!
今日下午我們去咗新蒲崗爵祿街嘅「糖川餐廳」食午餐!
日本北海道3.6牛乳健康套餐嘅3.6牛乳炒滑蛋炒得好嫩滑,
常餐嘅蜜汁叉燒出前一丁麵質好爽口彈牙,
叉燒嘅肉質都幾鬆軟,火腿奄列煎得都幾香滑!
日本北海道3.6牛乳健康套餐
脆皮菠蘿包3.6牛乳炒滑蛋套餐
常餐
日本北海道3.6牛乳健康套餐
脆皮菠蘿包3.6牛乳炒滑蛋套餐
常餐
2015-05-24 417 浏览
糖川餐廳地方坐位唔多,通常都係4-6人枱,公司閒閒地都8個人出去食飯,好似食到呢間野,我睇過門面好似出名3.6北海道牛乳什麼的,剛好那天公司的人不知跑了去那裡,得閒我們2個人食飯,就試下新野。我點左個常餐,我ABCD樣選擇,我叫左沙嗲牛肉跟烏冬,烏冬唔洗加錢,感覺比較抵。仲要送埋熱飲,有跟火腿奄列及牛油餐飽。一上枱見到外觀一般,包是我切開的,但是味道方面,火腿奄列又整得幾滑口喎,吃落都幾香,普遍都算合格。烏冬唔係CHEAP野果種,都係幾彈形,但是我有點覺得沙嗲牛肉的份量偏少,女孩子會剛剛好,男生一定不會飽,而且味道有點淡,沙嗲味不夠香辣。
2015-05-05
2015-05-11 288 浏览
呢區除咗翠X,夠膽賣$40個牛乳餐,想試好耐。$40包杯奶冇嘢飲揀,加多$8嘅餐就有菠蘿包同有得揀嘢飲。我唔好菠蘿包亦食唔落,於是杯奶比咗媽咪,媽咪個$36豬膶通粉餐杯檸茶就比我。個炒蛋唔夠牛乳香亦唔夠滑,但都唔錯。個餐包,平時坊間茶記又硬又乾我唔食,呢度質地鬆軟又香甜我就食哂。意粉剛熟夠硬夠彈,落咗芝士好香,全餐嘅亮點。食咗嚿豬膶係厚切,稍熟但都幾好。其實呢度個咸餐包我經常之前一晚買定,第二朝用焗爐烘熱夾煎過嘅腸仔同生蕃茄,超級好味。似乎包類比打正旗號嘅招牌菜牛乳更出色。

2015-05-10