糖宮甜品專門店 (金巴利道)

Dessert Palace (Kimberly Road)
3K
insukistum
甜度啱啱好/韓國街附近
insukistum
2025-08-16
关注
this dessert spot hits the right notes—generous portions, fresh ingredients, and balanced sweetness that caters perfectly to hk tastes呢間甜品店幾抵食,材料新鮮,甜度啱啱好,好適合香港人口味。每樣嘢都夠滿足但又唔會太膩,值得一試🥭mango overload 爆芒a must-try for mango fans—fresh fruits, bouncy mochi and jellies, mango ice cream and silky pudding make it a fun mix芒果控必試,生果新鮮,布甸同爆珠口感豐富🧇red bean matcha waffles 抹茶紅豆窩夫伴雪糕the matcha taste was subtle, portion was quite huge tho—could easily share! 抹茶味幾清香但偏淡,窩夫份量夠大,兩三個人share都得🥣black glutinous rice with taro balls in coconut milk芋圓紫米露one of my go-to orders in any desserts, and i added extra sesame tangyuan好暖胃,我好鍾意,仲額外加咗芝麻湯圓🥞apple-banana strudel 肉桂蘋果香蕉酥皮卷伴雪糕crispy with just the right amount of cinnamon. also comes w a scoop of ice cream of ur choice蘋果香蕉卷外脆內軟,玉桂味輕甜🍧mango ice 芒果冰$15 for this giant mango slushy wow跟餐加$15咁大杯沙冰超抵飲🥥coconut water 椰子水查看更多
+ 8
ohbibib
甜品靚到唔捨得食🥰🫶🏼
ohbibib
2025-10-02
关注
啲甜品夠晒有造型😆就算食唔落order嚟睇睇都唔過分,不過我照樣都食晒❣️榴槤拿破崙 $68個拿破崙好有厚度😂食落去有啲似方塊酥好鬆脆 加埋榴槤一開始越食越興奮 去到後尾有啲乾(建議叫啲有汁嘅甜品配搭下~~不過食落係幾正嘅好香口!朱古力窩夫伴雪糕 $56幾鍾意個窩夫搭到好似個tent咁😽可能自己對露營已經情有獨鍾hahaha 今次叫咗個綠茶雪糕,加埋個香蕉個口感都幾夾🫶🏼quite interesting 同埋個窩夫好朱古力味正啊!菠多野結冰(暗黑亂入篇) $73同個friend去食,佢見到個名就好興奮🤫今次仲要叫咗個暗黑版(涼粉)。有個菠蘿喺度襯托係幾特別嘅 仲有雪花冰原來都唔會咁易溶 不過個涼粉比想像中冇咁入味好在有椰果絲搭一搭🫰🏻下次要試西米露try try佢先 法式焦糖燉蛋 $48呢個食落去比較似意大利奶凍 燉蛋比想像中冇咁滑,不過幾鍾意佢表面嗰浸焦糖脆卜卜嘅🤤呢間尖沙咀店比大圍嗰間大竟然有埋樓上鋪同樣地都係有貓貓坐鎮 今次仲要有Twins🤩一隻好高竇一隻好乖 真係忍唔住都要摸摸先走🤪實在太精靈啦救命查看更多
+ 6
jochauwk
港式貓糖水鋪 貓奴嘆糖水朝聖地
jochauwk
2025-09-05
关注
今日我就食咗糖宮嘅甜品,咁發現間舖頭最大特點係貓糖水舖。本身上平時大家都聽過貓café、貓雜貨舖,無諗過貓糖水鋪係意想不到嘅驚喜。基本上,貓店長呢就係呢間舖頭嘅最高話事人, 大家都冇諗過今日店長菠菠都好熱情招待我呢個貓奴。咪睇佢個樣外冷內熱, 其實你搵佢玩呢或者搵佢影相佢都唔嬲。喺尖沙咀店會見肥西同菠菠,平時就係佢哋招呼客人,同客人打下牙骹,順便慰藉下客戶心靈。之後, 我朋友呢就提我記得呢落單小心啲啦。我真係唔好掛住玩貓, 咁就係嗌一個椰皇焦糖燉蛋白同埋 一杯嘢飲菠冰冰。 佢本身呢份人呢都係比較好藝術家嘅,所以整嘢食呢又唔係太差。 見返佢呢唔知點解就諗返中學嗰陣時 ,以前同佢家政堂即係合作過做一啲創作仔咁樣。 以前六個女仔一齊整唔同嘅嘢食出嚟擺檔,朱古力湯圓、滋味饅頭同埋杯子蛋糕, 大家都好努力整廿份嘢食出嚟呢擺檔引人去買。 菠冰冰顧明思意係菠蘿汁加沙冰,再加菠蘿味爆珠珠。邊飲菠冰冰就記起返中學時代點點滴滴, 邊用長羹𢳂一羹冰, 愈掘愈深,掘以前中學時候留低嘅寶藏。每次同你上堂分組,甚至一齊癲起做藝術創作,最後搞到俾阿sir一齊罵,真心唔介意。你就咁,份人我行我素,亦會關心我呢個扮摺嘅頹友。無諗過,你廚藝進步咁多,將當年家政科Miss Wong燉蛋白改良,再推陳出新。椰皇燉焦糖蛋白最大嘅賣點呢就係佢用咗椰青水同埋蛋白一齊蒸熟,再加糖上燒成焦糖。 我冇諗過我朋友咁有創意將法式焦糖燉蛋呢同埋呢個燉蛋白做中西合璧, 呢味咁有特色嘅混合甜品,食落香滑,甜而不溜, 就係呢間舖頭最大嘅賣點。而呢間舖頭呢盡有其他一啲中西嘅甜品都有嘅,有雪糕窩夫,有紅豆沙,有芒果椰汁西米露,有木瓜燉雪耳……下次我經過尖沙咀或大圍去下幫襯下先。查看更多
+ 7
gimme_5
顛覆了我的味蕾 。令我有感迷惘
gimme_5
2025-08-12
关注
尖沙咀食完晚飯,口痕痕朋友話想食甜品,隨意在open rice選擇一家收得比較夜嘅甜品店,見到糖記好評較多,甜品中西交雜選擇多。見到waffle 張相都唔錯,叫咗抹茶waffle 配抹茶紅豆雪糕,點知… 個waffle 用叉吉唔入,口感好硬,我以為自己食緊餅乾咁;而抹茶雪糕配紅豆粒,食落又有榴連味(本人麻麻),以為佢哋筆雪糕個匙羹之前用了筆榴連,原來唔係雪糕呀,陣榴連味係來自紅豆粒,喂呀,我好亂呀,點解红豆粒有大陣榴連味㗎😣 忍唔住問問店員個waffle咁硬是否店的特點? 店員都好有禮貌,立即話換個份新俾我地,可惜 新做的一份仍是那麼硬🧐令我滿腦疑惑🤔 衝擊了我舌尖和味蕾。查看更多
foodie_daily_tales
🌸勝價比高的甜品店☁️
foodie_daily_tales
2025-08-05
关注
有時放咗學或者食完飯之後,總會想食吓甜品😋,慰勞一下辛苦咗一日嘅自己,咁呢間☁️chill chill☁️嘅甜品店就一定啱晒你😌。店舖嘅甜品種類有好多,有西式的,都有中式的,而且價錢都唔算係太貴😉~💛椰皇燉蛋白(冷) $60這道甜品用了大量的椰青水和蛋白製成,椰青味濃郁馥郁,十分吸引人😋。蛋白的質地綿密軟滑,味道清新不膩,相信一定會讓你回味無窮,係我最鍾意嘅一款甜品,不愧係招牌😘~💛法式焦糖燉蛋 $45焦糖燉蛋的蛋味未算太濃,反而帶有一絲奶香,整體質感很綿密滑潤,很creamy,最吸引人的是表面薄薄的一層焦糖脆,為這道甜品增添了一重層次感😉💛爆芒 $54裏面裝載了芒果🥭、爆爆珠、西柚、小丸子等各種配料,中間更有一層芒果布甸🍮,再配上一球自選雪糕🍦,使口感更上一層樓,好surprise😍~💛玉桂香蕉窩夫伴雪糕 $48香脆的窩夫🧇淋上了朱古力🍫醬,旁邊香蕉🍌則灑有香氣四溢的玉桂粉,再加上一球冰涼順滑的雪糕🍦,絕對是一道賞心悅目的美食🥰。❤️店舖仲好好人咁樣送咗兩杯椰青水比我哋,新鮮又解渴,多謝多謝😊一定會再嚟🥰😘查看更多
椰皇燉蛋白
apmw2d7zg625
適合兩個(窮)人Hea住嘆Tea嘅貓Cafe
apmw2d7zg625
2025-07-07
关注
次次去都係食香蕉船😋~整體 4/5-有貓-甜品整體偏便(大約40-50蚊如果餐廳冇人可以坐成個晏晝吹水玩貓)屬於係窮人細路約frd嘆tea好選擇👍-餐廳裝修對比其他Cafe當然求其少少但係我個人覺得還好 最主要係夠乾淨👍-偶爾會見到店員(?)係度整甜品😁~香蕉船4/5-完全合格嘅船🙂‍↕️好便 好似係四十蚊-其實又唔係話好特別好特別嘅香蕉船,因為香蕉好食得嚟都係只可以咁,雪糕好食得嚟都係只可以咁😂-第二次去嗰陣舊香蕉好似擺得好耐:(~楊枝甘露朋友食嘅佢話好食查看更多
香蕉船
misschaninhk
人氣甜品店
misschaninhk
2025-07-03
关注
尖沙咀人氣甜品店《糖宮甜品專門店》樓高兩層,地下有食鬼遊戲做落地玻璃裝飾,樓上有耀眼嘅個大型嘅霓虹燈牌。整體設計簡約,感覺舒適。今次食左:✨️榴槤飄香一碗榴槤蓉上有一球榴槤雪糕放在跟前,空氣中瀰漫著一片清幽嘅榴槤味,榴槤控必不可錯過。✨️菠多野結冰一路向西清甜嘅菠蘿西米露 配合綿密i嘅菠蘿雪花冰,味道清新又開胃。✨️南北杏雪耳燉木瓜✨️糖水清純微甜,木瓜夠新鮮。Special Combo Offer✨️玉桂香蕉蘋果酥皮卷伴雪糕外皮脆薄,內裡有微甜嘅玉桂香蕉加䕘果,並伴有滋味嘅士多卑梨雪糕。✨️新鮮椰皇水膠杯裝上枱,清涼解渴📍尖沙咀 金巴利道88 号地舖查看更多
+ 3
CindyHeung1739
飯後糖水之選
CindyHeung1739
2025-05-22
关注
同朋友喺尖沙咀食完飯,想繼續吹水,就搵咗間近韓國街嘅甜品舖來試試。 呢間舖頭由下晝開到凌晨一點半, 啱曬夜貓們😽餐廳環境舒適,地方闊落,係吹水嘅好地方。仲有店長貓貓坐陣,好得意!1)大雜園-即係熱湯芋圓,用上薑汁來煮湯,好滋補養生。 配上煙韌嘅芋圓,同埋爆餡嘅湯圓,口感非常豐富。2)椰皇燉蛋白 (熱)-一上枱椰子味香濃,食落去蛋白順滑,入口即溶,蛋白好q彈,食得多皮膚好,大推!3)好好-主角好立克奶凍,奶凍好絲滑,有啖啖奶香味。配料有美綠波波、麥片,同雪糕(可揀口味),仲可以飲到椰汁,好豐富。 食落去好冰涼,好解暑。4)西瓜汁-即榨果汁,見到店員攞一個大西瓜出嚟,真材實料。榨出嚟嘅汁,沙沙地,透心涼。查看更多
+ 3
firsteatthentalk
茶味香濃抹茶雪花冰
firsteatthentalk
2025-05-03
关注
抹茶雪花冰食落茶味幾香濃雖然佢口感唔係細密 但入口即溶配埋香甜嘅紅豆同埋Q彈嘅寒天再加入啲煉奶 食落幾香甜$45 1人份 個人覺得都幾抵食😚佢哋嘅甜品款式都好多 西式同中式都有值得一試查看更多
Monkey.Hungry
榴槤控可以一試💛
Monkey.Hungry
2025-05-02
关注
夜晚晚又熱熱地 最啱食返個靚糖水盲中中就去咗呢間 #糖宮試咗我至愛嘅榴槤甜品仲有椰皇燉蛋白 夠哂滋潤養生── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ── ʚ #椰皇燉蛋白 + 芋圓 ɞ香滑燉蛋白配上Q彈芋圓甜而不膩 口感層次豐富帶來滿滿椰香滋味ʚ #榴槤拿破崙 + 榴槤雪糕 ɞ濃郁榴槤味融合酥脆拿破崙搭配冰涼榴槤雪糕雙重榴槤 榴槤控必試ʚ #椰冰冰 ɞ清涼椰汁冰沙 清爽解渴 還有一個雲尼拿味雪糕球 適合炎熱天氣 帶來自然椰香與舒爽感── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ── 查看更多
SL0518
質素差,好hea
SL0518
2025-03-07
关注
用料同賣相都好頹,伏伏伏食完飯近近哋過去食甜品,大圍食過就揀呢間。點知無去一排差咗咁多!1. 芒吱滋芒果汁個淺黃色好假,無芒果味,生果又少,差2. 華華直頭hea 爆,d 榖物脆脆同menu 上係兩回事,好差3. 心太軟叫好少少,menu 有配生果,但來到只有兩粒淋晒嘅藍莓我哋喺門口睇完Menu入去,企喺門口冇招呼,於是行上上層,行到一半先問我哋幾多位,叫我哋行返落去,一早你又唔問。。態度又唔係好整體毫無誠意 圖片與真實嚴重不符,無下次查看更多
90slikeeats
糖水時間
90slikeeats
2025-02-17
关注
「吾知大家有幾耐,無比自己靜靜地同三五知己吹下水,食下糖水」適逢小編今晚同友人系尖沙咀食飯,飯後意猶未盡,就帶埋大家黎到尖沙咀,同大家私心推介一間我自己十年前已經食緊既糖水鋪 一 糖宮甜品專門店 @dessertpalace61🌟芒滋枝 $60芒果汁底搭配煙韌既白玉、西米、雲呢拿雪糕、香甜既芒果肉🤤👍🏻🌟焦糖燉蛋 $45蛋香十足,口感非常滑溜,搭配埋焦糖亦吾會太甜🤤👍🏻🍨雪糕香蕉船 $50*情意結之選,十年前第一次食糖宮就系食佢既雪糕香蕉船,眨下眼就十年😂香蕉搭配早餐粟米片、朱古力波波,加埋三球雪糕,再淋埋朱古力醬,大滿足🤤👍🏻🌟雪耳津梨燉海底椰 $40適逢同行友人喉嚨不適,嗌返個清甜潤燥既糖水比佢潤下🤤👍🏻📍糖宮甜品專門店 (分店)地址:尖沙咀金巴利道88號地舖及1樓 #尖沙咀 #糖宮甜品專門店 #雪糕 #甜品 #糖水 #芒滋枝#糖水鋪 #甜品鋪 #甜品時間 #飯後甜品 #焦糖燉蛋 #良心小店💛 #雪糕香蕉船 #烘焙關注組 #甜品系另一個胃 #雪耳津梨燉海底椰#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE查看更多
unicornfooddairy
深宵甜品屋
unicornfooddairy
2025-02-17
关注
糖宮甜品專門店 (尖沙咀)夜麻麻係尖沙咀行完街,想食甜品然後周圍搵野食,發現左一間開到深夜1點半既甜水鋪😍😍😍而且價錢相宜,性格比頗高。🍧佛系芋圓(凍) $42三色芋圓Q彈,無粉味,加埋涼粉、紅豆粒同曲奇雪糕真係幾重享受。甜度適中,平時既芋圓底多數會用仙草或豆腐花,呢度用左涼粉,甜度適中,唔會令成碗野好甜。🧇玉桂香蕉窩夫伴雪糕 $4850蚊都唔洗食到窩夫係有少少驚喜,窩夫鬆軟,面鋪朱古力醬,加上香蕉片同濃厚既玉桂味,成個甜品加分👍👍。🏠尖沙咀金巴利道88號地舖及1樓☎️ 65133130查看更多
carmen.mok
不吐不快
carmen.mok
2025-02-15
关注
同朋友食完晚飯之後諗住搵一間糖水舖坐低食糖水,尖沙咀都有好幾間選擇最後我們選擇了這間糖宮甜品專門店睇食評和圖片都不錯,諗住咪試試囉,點知真係用中伏了。我們點了兩個中式甜品,以為好大路嘅,熱木瓜雪耳糖水及熱芋圓腐竹雞蛋糖水,等了大概10分鐘點知嚟到之後兩碗熱嘅糖水都係暖的,同埋好似偷工減料用匙羹攪拌嘅時候啲餡料很零碎。 我同朋友感到非常之失望,咁耐以來都未食過最差嘅一次糖水,之後我哋都冇食到就買咗單了,呢次係最差的嘅環境及食物的經歷,絕對沒有下次了!查看更多
+ 1
fccp0901
無下次!
fccp0901
2025-02-14
关注
未試過食糖水等成半個鐘都未有😡,今日同老公喺尖沙咀食完飯見到隔離有糖水鋪又唔駛等位就入去食啦,我老公叫左一個牛奶雪花冰,我就一個椰皇燉蛋白加湯丸,牛奶雪花冰普普通通,無乜特別,個椰皇燉蛋白呢就等左半個鐘都未有,第一次追佢話整緊湯丸,等左一陣再追直頭無回覆,開始燥底,之後再追另一個人,佢話之前個爐整緊其它野,啱啱先有爐整湯丸..... 無語🙄,心諗你要人等咁耐係咪應該同人講左先?你講左我等一回事,我亦可以選擇唔加湯丸,店員態度冷淡,之後我話咁唔要啦幫我取消,一句唔好意思都無!一定唔會有下次!🤬查看更多