前排同朋友嚟試過呢度嘅午市點心,大家都覺得點心有質素,環境寬敞又舒服呢日專誠帶媽咪嚟再訪,原本諗住嚟食點心,點知見到個”行政午膳套餐”都好吸引,套餐都有個點心拼盤,有齊蝦餃燒賣,媽咪決定order 套餐,一次過試齊點心、小炒、燉湯、炒飯… 仲有甜品添~🔸粵饌星級點心拼盤一個拼盤有齊蝦餃、燒賣 同 蒸餃*萵筍蝦餃餃皮薄滑,筍味香濃,蝦隻爽彈有蝦味*蟹籽帶子燒賣蟹籽 同 帶子 令到燒賣嘅味道同層次升Lv而且師傅將蒸嘅火喉控制得啱啱好做到下面嘅肉肉夠熟,上面嘅帶子又唔靱👍🏻~~~*黑松露鳳眼餃(素食之選)軟糯嘅餃皮包裹住大量嘅菇菇粒,適量嘅紅蘿蔔粒 同 芫茜碎,加埋黑松露醬,呢個素食同肉食比,一啲都唔輸蝕🔸是日精選原盅燉湯~白玉菇菜膽螺頭花膠燉雞湯~原盅燉湯夠晒熱辣辣♨️湯料十足,花膠厚肉🤩,螺頭腍身連燉湯嘅雞件同豬肉都好好味🔸XO醬本菇炒蝦球媽咪讚炒得夠鑊氣得嚟油膩感唔高蝦球大隻爽彈, XO醬非常惹味😋🔸沙薑陳皮煎焗龍躉球沙薑味突出魚肉外面金黃香脆,內裡嫰滑魚扒上下仲有大量媽咪至愛嘅蔥段😍🔸淮山粥水浸時蔬菜面加咗幾粒大杞子點綴,視覺效果加分淮山粥水嘅稀杰度啱啱好是日嘅時蔬係菠菜,啲菠菜煮得好

🔸粵饌星級點心拼盤
一個拼盤有齊蝦餃、燒賣 同 蒸餃
*萵筍蝦餃
餃皮薄滑,筍味香濃,蝦隻爽彈有蝦味
萵筍蝦餃

*蟹籽帶子燒賣
蟹籽 同 帶子 令到燒賣嘅味道同層次升Lv
而且師傅將蒸嘅火喉控制得啱啱好
做到下面嘅肉肉夠熟,上面嘅帶子又唔靱👍🏻~~~
蟹籽帶子燒賣

*黑松露鳳眼餃(素食之選)
黑松露鳳眼餃

粵饌星級點心拼盤

🔸是日精選原盅燉湯
~白玉菇菜膽螺頭花膠燉雞湯~
原盅燉湯夠晒熱辣辣♨️
湯料十足,花膠厚肉🤩,螺頭腍身
連燉湯嘅雞件同豬肉都好好味
是日精選原盅燉湯

🔸XO醬本菇炒蝦球
媽咪讚炒得夠鑊氣得嚟油膩感唔高
蝦球大隻爽彈, XO醬非常惹味😋
XO醬本菇炒蝦球

🔸沙薑陳皮煎焗龍躉球
沙薑味突出
魚肉外面金黃香脆,內裡嫰滑
魚扒上下仲有大量媽咪至愛嘅蔥段😍
沙薑陳皮煎焗龍躉球

🔸淮山粥水浸時蔬
菜面加咗幾粒大杞子點綴,視覺效果加分
淮山粥水嘅稀杰度啱啱好
是日嘅時蔬係菠菜,啲菠菜煮得好味又滑口,食晒成碟都唔嚡口
淮山粥水浸時蔬

🔸大澳蝦醬海皇粒炒飯
未食已覺聞到蝦醬香味
炒飯夠乾身
配料豐富有口感:蝦粒,帶子粒,菜心莖粒
大澳蝦醬海皇粒炒飯

🔸精美甜品
~楊枝甘露~
平時唔太好甜品嘅媽咪讚呢個甜品好Creamy,而且用料十足,啖啖都食到芒果同柚子肉 👍🏻
楊枝甘露

套餐定價每位$388 ,2位起,連埋茶錢 同 加一服務費,每人~$460
雖然,媽咪覺得四百幾蚊食個lunch 比較貴,但對於呢次嘅用餐體驗仍然非常滿意
激讚食物有味道有溫度
環境高雅舒適
店員有禮,介紹清晰,又不時主動為客人加茶
不過,套餐菜式多以海鮮入饌,對於唔好海鮮嘅朋友,建議可以食番點心
同埋套餐份量頗多,2位起,如果2位都係細食嘅朋友,應該食唔晒,建議可以3個人嚟order 2 份set再散叫1-2個點心或小菜

總結,嚟過兩次午膳,兩次都體驗良好,下次可以約多啲朋友嚟試吓佢嘅dinner
2023-12-15
沙薑陳皮煎焗龍躉球
淮山粥水浸時蔬
大澳蝦醬海皇粒炒飯
2024-05-05 48 浏览
全城真是好靜,入到這飯店, 連我們訂的一張枱,只有兩枱客!晚飯,六個人,叫了一份豉油王大蝦共八隻, 蝦很大隻,好味. 也叫了一份蘿蔔清湯腩,這餸有些貴,要五百多元. 又叫了一份蠔餅, 沒有什麼特別. 又叫了一煲梅菜扣肉, 好味,但非常細不夠食,可能只有五件薄薄的扣肉.叫了一碟雲耳炒蓮藕片,家常餸. 再叫了一碟肉絲炒麵, 看下去, 只是一份豉油王炒麵加些肉絲,很細碟!也叫了一份啫啫生菜煲, 也沒有什麼特別. 甜品叫了桂花糕, 只有三細件, 等於街上買的一件! 通常桂花糕, 出外食如是心形的, 也應有四件砌成一朵花的形狀, 但上枱時, 我覺得他不夠, 亂放三件便算了(如圖示)!我感覺上, 這店平平無奇, 最好的應是豉油王大蝦. 這樣食,埋單要$2,400!有些貴和份細.
2024-05-05
  • 豉油王大蝦
2024-04-20 109 浏览
幾個中學同學聚舊,有人提議嚟試吓。在坐都有食過好嘢嘅人。七個人埋單好似6800左右,唔係我俾錢,所以唔太肯定。個人覺得一千蚊左右一個頭冇問題,不過食物水準真係好普通。未至於難食。我一飲過杏汁豬肺湯已經知間嘢唔掂。我哋大家都唔係廿零三十,食嘢貴精不貴多,亦唔需要食咩豪華嘢。印象中食咗梅菜扣肉,蒸馬友,土魷肉餅,蝦多士,雞,仲有其他嘢。不過冇一樣令我impressed。甜品個蛋白杏仁茶又唔好食。唯一讚嘅係幾個同事招呼唔錯有禮貌。嘢食就真係好一般。
幾個中學同學聚舊,有人提議嚟試吓。在坐都有食過好嘢嘅人。
七個人埋單好似6800左右,唔係我俾錢,所以唔太肯定。
我一飲過杏汁豬肺湯已經知間嘢唔掂。
甜品個蛋白杏仁茶又唔好食。
唯一讚嘅係幾個同事招呼唔錯有禮貌。嘢食就真係好一般。
2024-04-19
2024-04-07 167 浏览
最近,我有幸品嚐了砵酒焗大蝦,菜式以新鮮的大蝦為主角,搭配濃郁的砵酒醬汁,大蝦有豐滿的肉質,蝦身上灑滿了金黃色的酥脆麵包屑,大蝦的肉質鮮嫩多汁,有彈牙的口感,蝦肉散發著鮮甜的海洋風味,與砵酒醬汁的濃郁完美結合。酥脆的麵包屑為整道菜增添了一層細膩的口感,營造出一種令人陶醉的味覺體驗,讓人彷彿置身於豪華餐廳的高級私人包廂。無論是外觀還是口感,這道菜都令人驚艷,給人一種奢華美味的感覺。這道菜不僅適合作為一道精緻的晚餐,也是特殊場合的絕佳選擇。如果您對於奢華的海鮮美味有著濃厚的興趣,我強烈推薦您嚐試這道砵酒焗大蝦,相信您一定會愛上它。無論是與摯愛共享浪漫晚餐,還是與親朋好友共享美食盛宴,這道菜都能為您帶來非凡的美食體驗和難忘的回憶。
我2月在餐廳吃晚餐,食物是有水準,服務也佳,且環境優雅,不論家庭朋友聚餐或帶客戶商務餐飲均是上選所以當朋友問我餐廳讓她能帶一位重要客戶用餐,希望是傳統粵菜但必要具備好環境及有質素食物時,立刻提議這間餐廳,並將我當日的食物照片給朋友參考然而朋友在完畢商務晚餐時,說那天在貴賓房內,也許是熟客,公然在房內抽煙而經理完全不作任何處理,朋友的客人對煙敏感,整頓飯都咳嗽不止,朋友唯有怱怱吃完帶客戶離開,她說食物是好吃,但實在受不了煙味,明白也許是大客所以經理未敢制止客人,朋友以後都不敢帶客戶來吃了

炒豆苗
富貴鹽香雞半隻
香茅台灣白鱔煲
大澳蝦醬海皇炒飯
蛋白杏仁茶及楊枝甘露(送贈甜品)
2024-02-05
炒豆苗
香茅台灣白鱔煲
蛋白杏仁茶及楊枝甘露(送贈甜品)
2024-03-27 135 浏览
上個週末經過朋友推介,去左試位於灣仔既中菜餐廳食飯,我地叫左既菜式包括潮州砂鍋魚翅、水煮魚和大澳蝦醬啫生菜,菜式都令我非常滿意今次係粵饌既體驗!首先介紹下潮州砂鍋魚翅,佢以新鮮的魚翅為主要食材,魚翅的質地鮮嫩,入口即化,留下深刻既印象,湯汁濃郁鮮美,感受到砂鍋所帶來的香氣和獨特的口感。其次,水煮魚係魚肉為主,配搭辣椒調味,被佢既鮮辣口味所震撼。魚肉保持了原汁原味,口感鮮嫩,而辣椒既辣味則讓整道菜更加開胃,絕對係辣愛者不容錯過的一道菜。最後,大澳蝦醬啫生菜非常適合作為開胃菜或配菜的佳餚,以新鮮的生菜搭配濃郁的大澳蝦醬而成,生菜的清脆口感和蝦醬的香氣相得益彰,每一淡都感受到生菜既清新和蝦醬既鮮美,令人胃口大開。呢一次體驗之後,我強烈推薦你地試下黎粵饌,尤其係鍾意食魚既一定唔可以錯過呢度既魚翅同水煮魚品嚐,相信你都會被佢地獨特既特色所征服!

2024-03-14 124 浏览
昨天我品嚐了三道令人驚喜的美食,天籽蘭花燉花膠湯、不一樣豆腐羹和豉汁炒蟶子,這些菜肴都展現了其獨特的風味和精湛的烹調技巧,天籽蘭花燉花膠湯,蘭花的清香和花膠的滑嫩口感完美結合,湯汁濃郁而鮮美。每一口都充滿了鮮味和花膠的韌度,令人愛不釋口。這道菜肴展現了高超的烹飪技巧和對食材的巧妙運用,絕對是一道值得推薦的湯品。不一樣豆腐羹豆腐的口感細膩滑嫩,配上豐富的湯汁和各種配料,味道更加豐富多樣。這道菜肴不僅僅是一碗普通的豆腐湯,它獨特的調味和精心的搭配使其成為一道令人驚艷的美食。無論是作為開胃菜還是主菜,不一樣豆腐羹都能為你帶來美味的享受。豉汁炒蟶子蟶子的肉質鮮嫩,經過豉汁的炒煮後,味道更加鮮美。這道菜肴的獨特之處在於它能夠保持蟶子的鮮甜和嫩滑口感,同時帶來豉汁的鹹香風味。每一口都能品嚐到蟶子的鮮美和豉汁的風味,給人一種滿足感。豉汁炒蟶子是一道口感豐富的海鮮菜肴,非常適合作為主菜或下酒菜。食物和環境都很好,衛生方面也很好,但是人手不足,上菜時間可以快一些,希望可以有改進。

2024-03-10 95 浏览
最近我有機會品嚐左陳皮青頭鴨湯同埋一夜情馬友,陳皮青頭鴨湯湯底清澈透明,湯汁濃郁,鴨肉鮮嫰,陳皮既香味同埋青頭鴨既鮮味好夾。一夜情馬友肉質鮮美,入口即溶,調味料獨得又豐富,有微辣既口感同埋微酸既調味,令我回味無窮,每一淡都散發住海鮮既鮮香!

2024-03-10 80 浏览
今天我有幸在灣仔粵饌品嚐了三道精緻的美食,分別是鹽香雞,咕嚕肉和醉鮑魚,以下是我對這些菜式的評論。鹽香雞脆嫩多汁,外皮炸得金黃酥脆,鹽的味道剛剛好,又不會過於鹹澀。咕嚕肉外脆內嫩,配料的醬汁帶有微酸的口感,每一口都散發著糖醋的香氣。醉鮑魚鮮嫩多汁,這道菜式給人一種奢華的感覺,展現了大廚的烹飪技藝和對食材的精湛操控。 總結如果你想要品嚐正宗的中國美食,我強烈推介你嘗試這間餐廳。

2023-11-07 825 浏览
Birthday Dinner今日慶祝生日飯, 跟服務員訂了一個特色的菜單 ,內裏有蟹鉗, 有魚翅 有意大利夏季黑松露配澳洲龍蝦 ,食物買相及味道均水準以上, 最後店員 還送上壽包給我們。
Birthday Dinner
庆祝纪念
生日
2023-10-20 831 浏览
上網搵地方飲荼,見到灣仔區粵饌,就去試下,估唔到環境幾好舒服,每張台與台之間有些距離,唔會覺得好有壓迫感,可以有私人空間同朋友舒舒服服咁食下野。食物味道方便都好好,叫左原條花膠浸湯餃,蝦餃燒賣,雪魚春卷。我認為原條花膠浸湯餃必食之選!!!我見粵饌個餐牌都有好多創新菜式,例如將個酸湯大蝦球、梅子蒸台灣白鱔、金不換蠔仔煎蛋角,見到佢地仲有房,下次會帶麻家人嚟食晚餐,一定會再幫襯,味道好、環境、服務都好滿意!!
香草鱈魚春卷
燒賣
蝦餃
  • 一口和牛酥
2023-10-18 336 浏览
今晚為慶祝好兄弟榮休飯局,去咗朋友推介的中菜,位於灣仔鳳凰大廈3F一試。此店於今年23年新開,主打粵菜及新鮮海鮮菜系。晚飯叫了套餐,有魚翅及鮑魚食,味道正宗,人多胃口大,最後仲加咗2隻生煎龍蝦及招牌鹽香雞1隻,朋友絕冇介紹錯。原來此店中午飲茶及小菜價格也相當低食合理。

2023-10-17
庆祝纪念
纪念日
  • 生煎澳洲龍蝦
2023-06-24 1397 浏览
週中某日,與友人決定到中餐廳食個簡單的午餐,最方便的就是飲茶。走入餐廳,店子亮麗整潔,店員服務周到,別具氣派。叫了幾道點心,先來的是黃耳鮮菌餃。黃耳和雜菌爽口,餃皮滑溜,是一道清爽的蒸點。造型仿效啤梨的鹹水角炸得外皮脆而帶糯,肉餡有汁豐富,以百力滋作為果上的幹,香脆可口。浸湯餃的餃皮滑不溜口,清湯真的很清甜。最富貴的是有原條花膠在內,即時使人矜貴起來!麵醬茄子炆鮑魚,麵醬不會過鹹,茄子當然是入味之選,趁著爽嫩的鮑魚,佐飯一流!鹹魚雞粒炒飯的鹹魚味很出,粒粒雞肉又多又好味,炒得夠鑊氣,技勝一籌!楊枝甘露甚多杧果粒,西米煲得腍糯,甜度適中,做得不錯。杏仁茶的杏香令人神魂不已,加了蛋白也很滑,正好用來潤一潤。出乎意料的滿意。

黃耳鮮菌餃

黃金啤梨鹹水角

麵醬茄子炆鮑魚

馬友鹹魚雞粒炒飯

楊枝甘露甚多杧果粒,西米煲得腍糯,甜度適中,做得不錯。
楊枝甘露

杏仁茶的杏香令人神魂不已,加了蛋白也很滑,正好用來潤一潤。
蛋白香滑杏仁茶

出乎意料的滿意。
黃耳鮮菌餃
黃金啤梨鹹水角
麵醬茄子炆鮑魚
馬友鹹魚雞粒炒飯
蛋白香滑杏仁茶
2023-06-11 1154 浏览
上個禮拜六同同事去咗粵饌食晚飯,各種菜式都令人回味無窮,所以我先想花呢個時間去寫篇食評!首先,佢嘅環境優雅舒適,配合高雅的裝飾同精心嘅設計,令到成個環境好高級,絕對係老闆傾生意或者親朋好友聚餐嘅理想餐廳!另外,服務員態度親切周到,禮貌傾聽客人的需要,仲會提供最好的幫助與建議。菜式方面,豆醬煎焗馬友,味道獨特而又豐富,馬友魚肉質鮮嫩,搭配上醬汁的香濃,讓人回味無窮。年糕炒蟹都係一道讓人驚豔的美食,蟹肉嫩滑,年糕爽口,兩者完美融合,令人驚喜不已。除此之外,排骨蒸陳村粉水煮魚都是粤饌的招牌菜,排骨入口即化,陳村粉口感綿密;水煮魚鮮嫩滑滑的,辣度恰到好處,令人回味無窮。蝦多士也是非常值得一提的一道菜,煮得十分細心,味道鮮美,真正讓人感受到了廚師對食材的用心。總體嚟講,粤饌真係一間非常值得一試的粵菜餐廳,無論是環境、服務還是美食,都能夠讓我和同事們享受到最高品質的用餐體驗。

豆醬煎焗馬友
排骨蒸陳村粉
水煮魚
蝦多士
2023-06-11 692 浏览
昨晚經朋友推介的一間食店,和朋友一行四人聚會。一進門很有氣派很高尚感覺是高級的餐廳,服務員的態度也十分理想,面帶笑容,我們分別點了蒜片炒安格斯牛柳粒,荷香蒸雞///生炒咕嚕肉///四喜烤麩///涼拌豬刺根///水煮魚///腐乳炒生菜///本人十分喜歡這個蒜片炒安格斯牛柳粒!令人一試無窮,非常值得一試 !其他食物也很好。但是價錢不夠平民,這是一個缺點 。下次也會繼續來跟朋友一起食飯,十分推介這餐廳”粵饌”
蒜片炒安格斯牛柳粒,
荷香蒸雞///
生炒咕嚕肉///
四喜烤麩///
涼拌豬刺根///
水煮魚///
腐乳炒生菜///
本人十分喜歡這個蒜片炒安格斯牛柳粒!
下次也會繼續來跟朋友一起食飯,十分推介這餐廳”粵饌”

2023-06-10
等候时间
10 分钟 (堂食)