2024-02-03 618 浏览
講起夜晚餓肚,走入老趙這間菜館真係揀啱!首先,啲咕嚕肉,哎呀,外皮咬落去嘎吱作響,肉汁即刻喺口腔內爆發,真係咸甜酸香四溢,食一啖仲想食多啖;就算腦海閃過要減肥,嗰份誘惑嘅力量,我受唔住啊!🤤然後,椒鹽鮮魷嘛,一字—正!脆卜卜嘅口感配上鹹香嘅椒鹽,真係摑醒咗我每一粒味蕾。無論你屬於邊種飲食主義者,嚟到呢度,你都會讚佢一句「質素一流」!嗱嗱,XO韮菜花炒啲什菌蝦球,個蝦球咬落去爽滑得嚟,XO醬嘅味道提升咗整體既層次感,簡直係大滿足!👌食夜晚就係要滿足,食得開心最緊要。老趙嘅小菜嗰種親民感覺,有時連五星級飯店都比唔上。下次有機會,我一定再嚟,試過之後,特別想同滿枱人分享嗰種滿足感,呢度,正!😋

2024-01-31 431 浏览
今次經朋友推介,到了這個大排檔,我們三大人一小孩點了三個菜、份量真的很大,價錢合理,尤其點讚椒鹽鱿鱼,很爽口好吃!另外那個上湯魚滑浸時蔬也很出色,味道清、魚肉也爽口,菜的份量也大。唯一比較遜色是稱為「男人的浪漫」的支竹豆腐火腩煲,味道太鹹了。整體來說也是挺有氛圍的大排檔,但不是超出色非去不可的那種。
椒鹽魷魚

上海魚滑浸時蔬

整體來說也是挺有氛圍的大排檔,但不是超出色非去不可的那種。
支竹豆腐火腩煲
椒鹽魷魚
上海魚滑浸時蔬
2023-09-17 895 浏览
七点开始排长龙不过都几快就有位,上菜嗰阵我开始好期待,跟住好失望。蚝肉得个大只,唔鲜唔甜甚至有啲腥,我一个蚝王尝试佐两只,两只我都剩係咬佐一啖就顶唔顺。鹅肠唔够爽脆,唔够咸。龙躉真係…好一般,一般到我觉得自己係随便食佐啲鱼。完全冇Feel。猪大肠做法几过瘾!係唯一我冇失望既菜。服务係几好既,菊花茶都好味道既,同埋最主要係价钱真係好平!其他完全冇感想,唔係好明好食得係边&点解咁多人排队…?可能係因为平?呵呵

鹅肠唔够爽脆,唔够咸。

猪大肠做法几过瘾!係唯一我冇失望既菜。

2023-09-03 757 浏览
成日聽人講元朗教育路附近有一間成日爆埸嘅小炒店…未到七點已經見人龍…仲要限你食飯時間😤😤😤真係走過去試吓睇吓係咪真係咁好味我叫咗我最鍾意食嘅菠蘿咕嚕肉…坦白講,味道有少少硬柴柴唔係我鍾意食嘅但係佢呢個西蘭花蝦球真係超驚喜好食到停唔到咀佢嘅蝦球真係好彈牙爽口而且好入味我差唔多自己食哂一碟呢個薑蔥魚搵煲就比較小肉…下次都係叫豉汁蒸餘韻好啲呢個顯解鯪魚球就好足料食極都食唔晒,最後尾都要帶走總括嚟講呢間小炒價錢的確是一般貴…但係勝在夠大碟🤪🤪🤪的而且確未到七點已經排滿人,而且爆曬位😲😲😲
我叫咗我最鍾意食嘅菠蘿咕嚕肉…坦白講,味道有少少硬柴柴
唔係我鍾意食嘅
但係佢呢個西蘭花蝦球真係超驚喜
好食到停唔到咀
佢嘅蝦球真係好彈牙爽口而且好入味
我差唔多自己食哂一碟
呢個薑蔥魚搵煲就比較小肉…下次都係叫豉汁蒸餘韻好啲
呢個顯解鯪魚球就好足料
食極都食唔晒,最後尾都要帶走
2023-08-12 309 浏览
今日和老友去咗元朗都比較出名嘅小炒王吃飯….的而且確未夠七點就已經好多人排隊我首先叫咗我最鍾意食嘅咕嚕肉…坦白講味道未合乎理想…因為比較乾身….好少有咕嚕肉,我會食剩的…這個是$98呢個XO醬西蘭花炒蝦球就係最正嘅😆😆138元非常足料….蝦仁爽滑彈口👍🏻👍🏻👍🏻呢個薑蔥魚雲就一般般…168元…冇乜肉食🙄但係呢個顯介鯪魚球就吾錯…98元有成20幾粒…而且粒粒都好遠淑😄😄😄我哋兩條友食咗$574….嘢食雖然都叫做可以…但係唔能夠坐得耐…因為實在太多人排隊…食唔夠一個鐘,就要起身走人😤😤😤不過佢哋嘅小炒又真係幾有鑊氣
呢個薑蔥魚雲就一般般…168元…冇乜肉食🙄
食物質素份量都ok,一間以大排檔形式做生意來講,都係想坐耐啲食多啲飲多啲為目的,不過21:30 就用不同方法趕客走(唔多講,感覺非常不良好),我哋問佢幾點收,佢話22:00截單23:00收工,都唔緊要,咪諗住叫多2支啤酒,(都係諗住十點半左右走)但21:30已經清哂我哋所有碗碟,趕埋單等等不愉快動作,口講叫我哋慢慢飲,最後我哋22:10走人,就算所有嘢都ok,但都真係唔會有下次...........
2023-07-10
等候时间
120 分钟 (堂食)
2023-05-28 713 浏览
今次係屋企人推介嚟食 但估唔到碟西蘭花配魚有小強係入面🥲 雖然細細隻 但都有啲內心唔太接受到 職員好好咁幫我地換左碟新 亦都好肯定係新嘅 我地坐卡座 見到玻璃都好多細細隻嘅昆蟲 衛生真係有啲差 著短褲都feel到啲野飛嚟飛去 痕痕地咁 食物質素唔差嘅 所以野都幾好食 特別係滷水鵝腸同牛柏葉 一啲都唔會煙靭 最怕食到橡筋咁 而且仲有芽菜底 吸哂滷水汁 好岩餸飯~ 食完都有啲口乾 蝦球同魷魚都比較咸 想食嘅話可以6點到或啫8點 我地6:30到已經坐滿哂 book位都可以

2022-07-06 2730 浏览
鍾意炒餸食飯既話,可以試下呢間小炒煲仔菜。雖然係開放式大排檔,但室內冷氣都夠,唔會好熱。只係想食就要好早排定隊。小炒皇足料有鑊氣,蝦乾魚仔乾爆得幾香,加埋韮菜花同菜甫,口感爽脆惹味,仲有燒肉絲同蝦,口感豐富,餸飯一流,必食推薦。蜜椒薯仔牛柳粒好香,牛柳粒唔算太韌,味道香濃,薯仔炸過配埋醬汁,入口甘香,成碟野都好大份。椒鹽海蝦除左有一兩隻唔太新鮮,其他肉質都正常,不過無乜蝦味,靠外層椒鹽味道,唔算太咸,都幾香。馬拉盞通菜上菜好香香,咸香又脆,餸飯一流。魚香茄子煲夠晒鑊氣,茄子連肉碎加汁撈飯食,非常惹味。

椒鹽海蝦

馬拉盞通菜
上菜好香香,咸香又脆,餸飯一流。

魚香茄子煲
夠晒鑊氣,茄子連肉碎加汁撈飯食,非常惹味。
2022-06-27 1960 浏览
同班好耐冇見過嘅朋友仔入元朗吃飯,選擇咗呢間網評幾好嘅食肆試吓!原因今次大家想吃大排檔風味小炒,又可以飲吓啤酒吹下水啦每人各點了一款,上枱餸菜都快,侍應都好爽又有笑容,全部都係好nice室內冷氣夠勁環境又夠通風透氣,因為兩面L位置向街全開放式無牆冇玻璃又冇門阻隔,雖然枱與枱之間都接近不過感覺空氣都不渾濁菜式都好有賣相都好味不過鑊氣對比屯門大排檔就差咗啲啲咁多,努力💪仍然有進步空間希望下次再嚟吃貨會有「正」嘅感覺

菜式都好有賣相都好味
不過鑊氣對比屯門大排檔就差咗啲啲咁多,努力💪仍然有進步空間
希望下次再嚟吃貨會有「正」嘅感覺
2022-06-26
2021-11-02 2946 浏览
一大班人 個個人都鐘意食唔同野最好就係去大排檔😝最近試左元朗依間新大排檔 整體都唔錯仲要全室內咁制 但又保留返開通同開揚 讚🧚🏻‍♀️椒鹽雙拼 (鮮魷+雞軟骨)$128佢份量都唔錯炸皮無好厚粉 啲鮮魷都仲食得出好新鮮雞軟骨就略嫌有啲細舊 咬落似一啖就食完分唔到舊骨同皮咁 差少少🧚🏻‍♀️脆皮大豬手 $168豬手原隻上大舊舊配埋佢既醬汁夠哂開胃食兩舊都夠飽😂 啲肉又夠滑唔痴牙 讚🧚🏻‍♀️菠蘿咕嚕雞球 $88啲菠蘿一啲都唔酸又唔會太甜依個配菜正過主菜😂啲雞都好味同唔重粉 無醃到失哂味🧚🏻‍♀️蜜椒薯仔牛柳粒 $98啲薯仔加蜜糖煮個種焦焦地既味堅正!啲牛柳夠鮮夠滑彈牙 夠哂獲氣🧚🏻‍♀️啫啫雞煲 $98佢啲煲都好食 入面啲配料都好多又有豬潤啦菜啦雞 好味🥰🧚🏻‍♀️豉椒炒鵝腸 $88依個大愛🥰 鵝腸超爽身 好好ja 而且洗得乾淨份量又夠多🧚🏻‍♀️枝竹豆腐斑腩煲 $108枝竹同豆腐夠哂入味 希望下次可以落重手啲枝竹🧚🏻‍♀️馬拉盞炒時菜 $68馬拉盞炒時菜成日出街出都會太咸但佢就岩岩好 唔會話太濃食到好口乾依間大排檔都真係幾抵食我地仲另外叫野飲同白飯 (唔飲酒)人均先$120 野食又夠味又獲氣元朗又多個大

一大班人 個個人都鐘意食唔同野

啲菠蘿一啲都唔酸又唔會太甜
依個配菜正過主菜😂
啲雞都好味同唔重粉 無醃到失哂味

🧚🏻‍♀️蜜椒薯仔牛柳粒 $98
啲薯仔加蜜糖煮個種焦焦地既味堅正!
啲牛柳夠鮮夠滑彈牙 夠哂獲氣

🧚🏻‍♀️馬拉盞炒時菜 $68
馬拉盞炒時菜成日出街出都會太咸
但佢就岩岩好 唔會話太濃食到好口乾

依間大排檔都真係幾抵食
我地仲另外叫野飲同白飯 (唔飲酒)
人均先$120 野食又夠味又獲氣
元朗又多個大排檔好選擇啦🥰🥰

抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖
好食指數:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑

粵舫老趙
元朗達輝徑1號足彬大廈地下1號舖

2021-10-19 2071 浏览
呢間老趙都唔知食左幾多次,一諗唔到夜晚食乜,就會食老趙!因為一定唔會出事!唯一會出事嘅,就係——————要等位呀!!!!黃金雙併,蝦球同魷魚,咸旦黃味夠濃夠出,送飯一流,但食多幾舊會易濟同熱氣,建議人多先叫尖椒腩片,夠哂香辣風,唔夠辣嘅,啪舊充滿辣椒籽嘅尖椒,包你爽!腩肉唔會好肥,成片放入口,炒得香,又有啲油香👍🏾魚香茄子煲,每次上台都出哂煙,熱到「霹靂啦」聲咁,超級香超級惹味,包你食多碗飯!薯仔牛仔骨,最正嘅係薯仔粒,外脆得黎帶帶蜜糖甜香,咬落去有薯仔香味,風頭搶過牛仔骨!金銀蛋波菜,食左咁多熱氣又濃味野,整番個有湯浸住嘅菜,解一解膩,又下一下火,一絕!(㊙️ 魚香茄子必食,唔洗諗)

黃金雙拼(蝦球拼魷魚)

尖椒腩片

魚香茄子

金銀蛋莧菜

(㊙️ 魚香茄子必食,唔洗諗)

黃金雙拼(蝦球拼魷魚)
尖椒腩片
魚香茄子
金銀蛋莧菜
今日一行五人,想食D有大排檔風味既小菜,搵左一輸,見到食評好似唔錯既粵舫老趙,一於黎試下ok唔ok先。坐低感覺環境都唔錯,幾乾淨企理,似高級少少既大排檔,坐得幾舒服。之前睇食評都幾多人叫汁燒牛仔肋骨條,好似幾吸引,都叫左一個。汁燒牛仔助骨條 $188 原條上,好有風味,燒汁配合得啱啱好,唔會搶左牛仔骨既味道,仲提升左牛既鮮味,肉質亦鬆軟,果然無介紹錯菠蘿黑毛豬咕嚕肉 $98 外脆肉軟,酸酸甜甜,幾惹味。椒鹽鮮魷 $98呢個就普通左少少,個脆衣粉多左少少,魷魚比較韌。麻辣水煮魚 $168水煮魚都唔錯,有少少麻唔太辣,魚片就正常,但又唔係好滑嗰種,不過味道可以既,因為今日有老人家食就覺得啱啱好,如果我自己食就可以再辣D金銀蛋時菜 $78 清清地,幾好送飯。豉椒炒聖子 $128聖子都好多,幾鮮甜爽口,不過細隻小小。總括 d嘢大碟又抵食,5個人食咗唔使1千,性價比高

菠蘿黑毛豬咕嚕肉 $98
外脆肉軟,酸酸甜甜,幾惹味。

椒鹽鮮魷 $98
呢個就普通左少少,個脆衣粉多左少少,魷魚比較韌。

麻辣水煮魚 $168

金銀蛋時菜 $78 清清地,幾好送飯。

豉椒炒聖子 $128
聖子都好多,幾鮮甜爽口,不過細隻小小

總括 d嘢大碟又抵食,5個人食咗唔使1千,性價比高
2021-08-04
2021-08-01 980 浏览
去開元朗,周圍搵食,見到有間在校長燒肉旁邊的餐廳,餐廳沒有門,全通的,門口已睇到晒入邊。響門口睇左陣餐牌,價錢合理,食小菜,好吸引。兩個人 叫左三道菜乳鴿、冬陰公花甲、小炒皇乳鴿就不過不失啦,始終唔係守食乳鴿嘅地方。冬陰公花甲真心大推,上到黎見到咁大煲都嚇一跳,因為太大煲,入邊共有約45隻花甲(食完數番),出邊一定唔會咁多,又大隻。個湯都落足料,味道正。小炒皇又係一大碟,落足料,有蝦有魷魚,又有肥豬肉。我地兩個人清晒所有菜,捧住個肚仔走。價錢好抵食,我地叫埋個白飯同可樂,都係2百幾左右。
響門口睇左陣餐牌,價錢合理,食小菜,好吸引。

兩個人 叫左三道菜
乳鴿、冬陰公花甲、小炒皇

乳鴿就不過不失啦,始終唔係守食乳鴿嘅地方。
小炒皇又係一大碟,落足料,有蝦有魷魚,又有肥豬肉。

我地兩個人清晒所有菜,捧住個肚仔走。
價錢好抵食,我地叫埋個白飯同可樂,都係2百幾左右。
乳鴿
小炒王
冬陰公花甲
冬陰公花甲
2021-07-19 1079 浏览
冇book位大約5:40去到都仲要等位所以大家去之前一定一定要book位‼️‼️食完呢餐之後我就知道點解咁多人呢一個鹹魚蒸肉餅,係超級好食😋唔好睇佢嘅鹹魚咁嘅衰樣佢嘅鹹魚唔係死咸,所以你用嚟送飯係超級好食好鮮味但係我個人就覺得佢嘅薑絲比較多佢嘅肉餅唔重薑味嘅,只係鋪喺上面嘅數量有啲多佢嘅肉餅係超級大個而且啲肉都好滑整得好豉油甜度亦都啱啱好好友住家屋企嘅味道炸乳鴿雖然佢係餐廳但係佢呢個乳鴿炸得好似大排檔一樣嘅風味入邊係好juicy仲有肉汁魚肚煮菜心你見到佢魚肚嘅數量係非常之多,不過我就覺得佢未係好林菜心亦都好多佢啲蒜子整得非常之好食京都一字骨肉嘅數量好多洋蔥煮得未夠林如果在林少少可能會好啲咁佢嘅一字骨係有炸過但係佢連埋啲汁一齊煮嘅時間可能唔係好多所以啲汁唔係包裹得肉好平均咁但係好食嘅肉同埋脂肪嘅比例都可以接受唔會剩係得啲肥膏不過如果俾小朋友食就會建議嗌京都骨或者咕嚕肉會好啲,因為肉會多少少🤏
冇book位大約5:40去到都仲要等位
所以大家去之前一定一定要book位‼️‼️
食完呢餐之後我就知道點解咁多人
呢一個鹹魚蒸肉餅,係超級好食😋
唔好睇佢嘅鹹魚咁嘅衰樣
佢嘅鹹魚唔係死咸,所以你用嚟送飯係超級好食
好鮮味
但係我個人就覺得佢嘅薑絲比較多
佢嘅肉餅唔重薑味嘅,只係鋪喺上面嘅數量有啲多
佢嘅肉餅係超級大個
但係佢呢個乳鴿炸得好似大排檔一樣嘅風味
入邊係好juicy
仲有肉汁
魚肚煮菜心
你見到佢魚肚嘅數量係非常之多,不過我就覺得佢未係好林
菜心亦都好多

咁但係好食嘅
肉同埋脂肪嘅比例都可以接受
唔會剩係得啲肥膏
2021-07-09 801 浏览
飯聚好腳點送酒水小菜 小炒王,足料有鑊氣不過如果腰果可以再脆口d 就正正正白飯魚仔好香口 蝦乾都大隻一枱4人 個個都話好好食係這店招牌菜 如果6位食每人都可以食到2塊好在同行者都係男士 食量都大 KO咗成碟如果4人細食 應該食唔曬 因為幾漏吓佢個醬汁 酸小甜 唔會蓋過食物本身嘅味道其實仲有點多兩樣餸菜但唔記得咗影千祈千祈 唔好唔好order上湯魚滑浸時蔬 萬萬不能上菜個時 第一個想法係 貴版生菜魚肉?同行者笑到。。成餐飯美中不足 就係這個餸叫魚雲 叫海鮮 都唔好叫魚滑星期四由1830坐到2030 都仲係full house佢都好好生意 會再encore 試吓其他小菜
飯聚好腳點
送酒水小菜 小炒王,足料有鑊氣
不過如果腰果可以再脆口d 就正正正

其實仲有點多兩樣餸菜
但唔記得咗影
千祈千祈 唔好唔好order
上湯魚滑浸時蔬 萬萬不能
上菜個時 第一個想法係 貴版生菜魚肉?
同行者笑到。。
成餐飯美中不足 就係這個餸