2019-05-25 1605 浏览
咁岩見到新開 入去試下首先入面無冷氣既 叫個侍應開大d佢e e 哦哦 之後先發現一路都無開係我地講個下先開都算啦 我知tst好多大陸人 好多遊客既 但其實呢到係香港你間野都叫粵廚啦係咪?第一句係同你講國語嫁 都算 落單都係國語 之後先發現全間店既員工都係大陸人我唔係話歧視 但係我唔會想係香港餐廳要同人用國語溝通。唔通你去到美國又同人講國語?係香港餐廳同人講返廣東話叫基本尊重啦係咪?之後點左d野食 叫左個魚蛋粉 灌湯餃,牛肉,鳳爪個魚蛋粉係出面送入來嫁。。。完全無野cover住嫁!d魚蛋一邊深色d 姐係好似浸左一段時間 有人要個時 就dum返落去比人其他點心真係好普通 呢幾樣野食左$196我希望大家真係唔好中伏 我寧願你地求其去一間酒樓都好食過佢 仲要好貴下希望大家唔好中伏!
咁岩見到新開 入去試下
首先入面無冷氣既 叫個侍應開大d
佢e e 哦哦 之後先發現一路都無開
係我地講個下先開
都算啦
我知tst好多大陸人 好多遊客既 但其實呢到係香港

我唔係話歧視 但係我唔會想係香港餐廳
要同人用國語溝通。
唔通你去到美國又同人講國語?
係香港餐廳同人講返廣東話叫基本尊重啦係咪?
之後點左d野食 叫左個魚蛋粉 灌湯餃,牛肉,鳳爪
其他點心真係好普通 呢幾樣野食左$196
希望大家唔好中伏!
2019-01-27 967 浏览
當日諗住兩個人去粵廚食點心,試下新野。一入到去坐低,都發覺唔對路。全部講普通話,連個待應都係。落左單之後,等左大約十分鐘,肚餓諗住吹一吹,點之個待應就不耐煩話蒸點心都要十幾分鐘差唔多,我朋友見對面枱都等左廿分鐘咪去收銀度話唔等想走。之後個待應真係好得意咁講話,咁趕不如去買麵包食啦,仲話收番我地錢,最慘係野都冇食,茶都冇飲,就話收我地1xx。這種服務態度真的令我學到野,以後可以black list 呢間舖註:這間舖不是做香港人生意
當日諗住兩個人去粵廚食點心,試下新野。

註:這間舖不是做香港人生意
2018-12-30 819 浏览
路過尖沙咀,想食粵廚既藥膳湯同奶皇包。(ps之前一直食開深水埗,員工同食物質素都保持得好好。)但今日一舉,另我刮目相看。之前我去食加拿大芬道戈間已經要乜冇乜,時間係晚上6點30至7:00左右。經過呢次教訓,所以今次同樣7點路經過尖沙咀另一間,就已經問定店員藥膳湯仲有冇,佢地好肯定既眼神話有。OK,我因此入左去。 點知落完單,員工就過黎話冇曬:)OK。心諗好似比人呃左黎食飯甘。冇計坐低左,照撐埋佢。同行兩人,嗌左奶皇包、菜苗餃... 濟講呢兩樣野都夠講,馳名流沙奶皇包成個食落口完全吾熱,係暖都稱吾上。問店員佢地話係即蒸,呢啲參考書答案完全問完都吾想聽。講大話都吾該同廚房員工商量好先答啦菜苗餃一樣,入面得小小溫度。 呢個天氣冷,想食熱既食物,點心最為不過。但最令我失望都係尖沙咀呢間粵廚。員工方面,傳菜戈位靚仔一邊清理耳垢一邊一飲住罐可樂係出餐位等。食物到出餐位,佢都吾理。到催既時候先用一隻剛清理完耳垢既手送餐,吾知你地有冇畫面。出餐位又開揚,眼不見為淨麻。總結員工態度同儀容劣,冇應有對客人既態度。呢餐飯,仲有兩道菜冇食已埋單。 係尖沙咀開餐廳,甘既質素我冇諗過。睇到呢度,請大家自己衡量。你
路過尖沙咀,想食粵廚既藥膳湯同奶皇包。
(ps之前一直食開深水埗,員工同食物質素都保持得好好。)
菜苗餃一樣,入面得小小溫度。

睇到呢度,請大家自己衡量。你話想醫飽,去係吾錯,但係想好好地食餐飯就三思了。

2018-09-17 770 浏览
點解個著制服既呀姐會好串咁咬住蘋果咁問你要咩。而另一個藍色衫牛仔褲收銀女人又可公然咁大大聲咁吐痰入廚房個冇蓋垃圾桶。個收銀女人仲大大聲同啲同事咁用國內方言傾計,成間餐廳都係佢地既笑聲。先唔理好唔好食,都唔理價錢,大家會想係咁既環境食野嘛?PS 又貴又唔好食
點解個著制服既呀姐會好串咁咬住蘋果咁問你要咩。

先唔理好唔好食,都唔理價錢,大家會想係咁既環境食野嘛?

PS 又貴又唔好食
2017-03-30 2943 浏览
去完日本,返HK,即刻想食點心。做遊客去左呢間,有好多外國人黎食,呢度冇酒樓格局,純粹食點心,仲唔收加一。茶介就每位$5。簡單的一盅兩件。醬皇蒸鳳爪($26)多汁美味。蝦餃皇($42)皮薄多蝦肉,好扎實,但有D貴。脆皮蝦腸粉($38)腸粉包住油炸鬼再包住蝦,好香口,口感有多種層次,不錯。豉椒蒸排骨($28)幾入味。香茜牛肉球($26)記住點喼汁,好大粒,都好classic,如果有支竹底就原汁原味。
簡單的一盅兩件。
醬皇蒸鳳爪($26)多汁美味。
蝦餃皇($42)皮薄多蝦肉,好扎實,但有D貴。
豉椒蒸排骨($28)幾入味。
2013-09-18 4022 浏览
集遊客區和商業區的尖沙嘴,向來有不少吃點心的地方,有茶樓,酒店裡的粵菜廰,也有點心專門店。近期新開的點心專門店有點心宅急便,也有從地鐵站堪富利是道出口的粵廚。適逢今天由地鐵站的堪富利是道出口出地鐵站,給在下發現這所新開的粵廚點心專門店,便想也不想就走進了入去。從樓梯走下去地庫,是一間仿中式裝修的店子,卻又未至於古色古香,木製餐桌,加上紅色軟塾椅子,又有卡座的座位。餐廳的盡頭是出品的重要地方-廚房。餐牌中圖文並茂的介紹了各款點心,價錢由十六個大洋起,最貴是四十二個大洋。在下從點心紙中勾選了其中三款點心,已經足夠今天的午餐了。先來懷舊糯米雞,糯米雞的荷葉並不太濕較乾爽,也不黐黏,打開後也是很乾身。吃一口時沒有大大的荷葉香味,但內裡的材料卻很足夠,有雞件和鹹蛋,也有豬肉在內,而裡裡的醬汁較少,因此吃起來也會較乾。口感上也沒有那麼黐立立的感覺。鮮蝦燒賣皇賣相不錯,有蟹籽,蝦及豬肉在裡。蝦與豬肉比例恰當,也算爽口,但欠缺了鮮味,味道尚算可以的。蠔皇叉燒包雖然賣相可以,但是較為普通了一點,內裡的芡汁同樣地少了一點,較為乾身,而且皮也略厚,有點懷舊感覺。叉燒亦未見鮮味。雖然每款點心出來的時候熱乎乎,

雖然每款點心出來的時候熱乎乎,但是整體味道不算太好,而且較乾;而茗茶卻用上了膠杯,不是用茶壼,有點奇怪。而且性價比較高,不值得再來,真的是棋差一着。
2013-09-18
2013-05-29 2633 浏览
看完電影, 又到晚飯的時間, 但因為下午吃了不少, 還比較飽, 那只好吃得輕宜一點吧. 路過這裡, 剛好看到一家應該比較新的點心店, 那就來這裡吃個輕餐吧. 星期三的晚上, 人客很少, 是否因為新店子大家不太留意到, 畢竟計及這裡的地段, 人流理應不會太少. 怎知道, 其實這已經是一個預兆. 這裡環境簡潔, 擺位是幾闊落的. 看看餐牌, 選擇也有不少, 就在當中揀了幾款店方的推介及自己的心水吧.脆皮焗叉燒包 $18: 0分, 不用兩分鐘, 脆皮焗叉燒包已經上檯, 焗的點心那有可能焗得那麼快? 一食落口才發現是店方一早已經焗好了, 待客人落單就再翻蒸. 哈哈, 你們有吃過翻蒸的脆皮焗叉燒包, 真是怪事年年有, 今年特別多. 皮當然是不脆, 叉燒肉質也只是一般. 這樣子的奉客態度, 認真難以明白. 白灼西生菜 $18: 0分, 輪到白灼西生菜, 菜是灼得偏老, 更大問題是菜是有不少黑色的點點, 是否在烹煮過程中出了問題?蜜汁叉燒腸 $25: 5分, 相比之下, 蜜汁叉燒腸是比較正常的一客點心, 賣相是幾精緻的, 腸粉皮不會太厚, 叉燒就比較肥, 肉質一般.奶皇流沙包 $18: 0分, 接下
奶皇流沙包 $18: 0分, 接下來的是奶皇流沙包, 流心程度是相當澎湃的, 熱度也對辦, 包身亦算鬆軟. 那為何我還是只給予0分呢? 最大問題就是奶皇的味道是超級奇怪, 完全沒有奶皇的香味, 但就有相當重的油益味, 越吃越不對路, 只有放棄好了.
鮮蝦燒賣皇 $28: 6分, 五款點心中要數這客鮮蝦燒賣皇是最為理想, 蝦肉雖然不太有鮮味, 不過蝦肉跟豬肉的比例是合宜的, 加上面頭的蟹籽同吃, 還算是不俗的.
整體來講, 這裡的點心水準認真麻麻. 白灼西生菜以及奶皇流沙包皆是災難式的演出. 而翻蒸的脆皮焗叉燒包更是叫人大開眼界. 但看看點心紙那句: 即叫即蒸, 製作需時, 敬請耐心等候. 噢, 原來一早已經提醒大家, 點心是即叫即蒸. 這樣子說起, 蒸的脆皮焗叉燒包就變得合情合理了. 服務方面, 店員態度只是一般, 至於價位, 埋單每人$57, 不算貴, 但以這裡的食物質素來講, 就當然不能算是抵食了.
或許是新店子吧, 令到是日的水準實在強差人意. 希望店子在上了軌道後能夠慢慢重回正軌吧.