飯腳好耐以前食過長沙灣嗰間米走雞, 但我喺第一次嚟呢間餐廳食雞煲,亦抱住試下新嘢嘅心態食。可惜,我真係覺得好難食。.今次叫咗最少辣嘅火焰麻辣雞煲。.店員幫我地落咗醬汁之後,話煮多一分鐘就要食㗎啦。好,我地都好肚餓,想快啲食。.開咗煲蓋,聞落都幾麻辣幾香。我夾咗第一舊雞脾肉食,肉實但嚡,味道好咸,多麻少辣。或者係呢一舊咸咗啲嚡咗啲。當我嘗試再夾另一舊,發現成煲都喺雞脾肉,都喺好嚡好咸。.雞煲嘅重點應該係醬汁,其次雞肉。.個汁喺唔差,但點解啲雞肉會喺咁?.我唔敢講佢嘅雞肉喺冰鮮,又或者喺我個人比較喜歡食滑雞,亦無預計到佢成煲都喺嚡嘅雞脾肉。結果食多兩舊就埋單走。.其實同場旁邊嘅食客都好似食得好開心,眼見其他配料都唔差。呢間Deluxe喺主打邊爐配料。可惜,嚟食雞煲,但個煲咁難食,真喺冇心情再食落去。再說,想打邊爐有其他更好嘅選擇。.呢個雞煲絕對適合鐘意大件夾抵食嘅朋友,或者會岩大家口味。希望大家食得開心啲🌚
今次叫咗最少辣嘅火焰麻辣雞煲
雞煲嘅重點應該係醬汁,其次雞肉。
個汁喺唔差,但點解啲雞肉會喺咁?
2017-05-28 148 浏览
芝士火鍋食得多,想試很久的黃金芝士雞煲今天終於同朋友試了,位於銅鑼灣的米走雞deluxe 裝修很清新,舒適,有很多梳化位,不錯。門口像路牌價錢抵食激量既芝士碎,芝士醬味道濃郁,又惹味又香的雞煲,最喜歡入面的洋蔥,好甜,雞件非常滑。值得一讚既係手切特級霜降和牛,切很很薄,用湯淥完仍然保持到牛味,而且肉質鮮美,脂肪分佈平均。翡翠苗鮮爽,吸收了芝士味,更加特別解喝之選非常值得推介,喜歡芝士的你不能錯過哦!
門口像路牌

價錢抵食

黃金芝士雞煲(小)

手切特級霜降和牛(小)

翡翠苗鮮爽,吸收了芝士味,更加特別

翡翠苗(半份)

解喝之選

非常值得推介,喜歡芝士的你不能錯過哦!
黃金芝士雞煲(小)
手切特級霜降和牛(小)
翡翠苗(半份)
  • 芝士雞煲
2017-05-28 89 浏览
星期日唔多人,8點半左右上去唔洗等。之前一早想試佢個芝士雞煲,但個fd話入唔到味易燶唔建議,咁就揀咗佢個另一款式火焰雞煲~其實雞煲得兩個選擇我就覺得比較少囉好喇~講到主打火焰雞煲,其實除咗有火之外真係冇咩特別,唔夠香,d雞雖然用鷄脾,可避免咗d肉鞋,但唔知係咪因為係雪藏,肉質同味道真係一般。試咗佢地店內推介芝士炸春卷,有芝士味,但都食到少少油膉味~但係可以接受嘅。見佢推介虎蝦,見圖好大隻,都係雪藏,所以係唔彈牙,本人對海鮮比較嚴格。特級手切霜降肥牛~牛味同同油脂味平均,係全部食物最好味㗎喇,但份量係少嘅,鍾意食牛就要叫大。其他鵝腸同蟹柳味道正常,冇特別~每人埋單接近450,其實咁嘅價錢係可以去食到新鮮食物唔係雪藏野,唔值。但佢地嘅服務員服務態度係几好,反應都快,值得一讚。
星期日唔多人,8點半左右上去唔洗等。

其他鵝腸同蟹柳味道正常,冇特別~
但佢地嘅服務員服務態度係几好,反應都快,值得一讚。

• 手切特級霜降和牛
2017-05-26 156 浏览
之前已經係其他分店食過覺得好好食,今日行完街經過又肚餓就一於入去再食過,帶埋爸爸媽媽去試下。9點幾入去所以唔係好多人。入到去抬面都幾乾淨唔會有上手漬。個鍋叫左大鍋的火焰麻辣雞煲中辣。中辣唔算係好辣,不過就幾麻下,雞件真係維持到好大件,啖啖肉無咩骨,有骨都唔係好大,而且都好入味同d肉唔會老,好夠滑同夠肥,最好每食一啖再沾少少汁仲好食。而個煲入面除左雞都幾多料,最好係夠多芫荽可以下火同好香好正。個雞煲水準可以維持到🤣👏加完湯之後真係愈煲愈辣,因為入面仲有好多辣椒。叫左午餐肉,唔會係cheap cheap果種,係真係平時類似屋企食果d,份量都幾多有12塊同都幾厚。可以叫下,因為自己好中意食。韭菜餃都可以叫下,皮幾薄不過唔會好易爛,入面的韭菜餡都幾多,切得幾碎所以好有味,而且成個餃子都幾多唔會細粒,幾好。最好食係墨魚丸,大小同一般的丸大小小,同好彈牙,真係手打的,好爽口,食到入面有幾粒墨魚粒,所以就係浸完麻辣湯都仲有好濃的墨魚味,正。次少少的係哈哈哈中寶,面頭有蟹籽,不過一入湯就唔知去曬邊,多餘的,下面的係類似蝦丸咁,幾彈牙下,入面有少少菜所以都幾香的。炸響鈴應該係炸完無幾面,油味唔重不過就好

炸響鈴應該係炸完無幾面,油味唔重不過就好脆下,唔算好大條不過浸完幾夠好味。
其他叫左粟米,都多汁同新鮮,生菜份量唔少,同幾爽口,滿足到我地的食量。蘿蔔就稍為有少少苦。
最後店員服務都幾好,同性價比夠高,食物質素好好,可以再去

2017-05-24 119 浏览
放工後到銅鑼灣晚膳,二人興起想烚下烚下,見渣甸中心有多間餐廳,便隨意選了米走雞。餐廳佔了整個三層,桌位之間寬闊,環境優雅。調味醬料,店員推介右行中間的麻辣醬汁,很特別!加少少落豉油吊味,!我們先選芝士雞煲,留意芝士數量可隨個人喜好選擇,我們選了激量!雖然點了小份雞,但其實也十分多!等了五分鐘待芝士溶了便開動!雞件被濃濃的芝士包裹著,食指大動!雞件多肉及嫩滑!吃完雞件便可以加湯轉成火鍋,我們點了大份的霜降和牛。花紋幾靚!牛肉味香及重,必點!脆肉鯇腩:超新鮮!只有一條大骨方便吃,肉質爽脆!虎蝦:第一次咁Deluxe用虎蝦火鍋!每隻都大過手掌! 蝦肉味重及爽,不會因為蝦的體積淥大久而變並差。牛頸脊:花紋一樣很漂亮!但牛味較和牛少。這間餐廳的侍應服務殷勤有禮,值得一讚! 不過下次我會約多些朋友上去,因為二人吃了太多雞件而無法選擇其他食料,可惜!

餐廳佔了整個三層,桌位之間寬闊,環境優雅。

雖然點了小份雞,但其實也十分多!

牛肉味香及重,必點!

脆肉鯇腩:超新鮮!只有一條大骨方便吃,肉質爽脆!

虎蝦:第一次咁Deluxe用虎蝦火鍋!每隻都大過手掌!
蝦肉味重及爽,不會因為蝦的體積淥大久而變並差。

牛頸脊:花紋一樣很漂亮!但牛味較和牛少。

2017-05-23 368 浏览
終於完sem拉 有反少少私人空間做自己想做既野拉 慶祝反之前既父親節、母親節 又吾知食咩好喎 決定食呢間雞煲 聽人講話吾錯入到去吾系好多人 入面見到佢地都好乾淨 吾會油淋淋 值得一讚!當然叫左個一隻雞煲 出黎之後會有人點火 好似個表演緊 之後幫我地撈下d雞 d雞基本上冇咩骨 肉同骨既比例系1:5 好少會見到d肉可以甘多 而且好大隻 d肉又好滑好嫩 吾知系咪因爲雞脾既關係呢 完全食吾到有雞胸個d 而且個汁好入味 又夠哂味 吾洗點鼓油 岩岩好!之後都仲叫左好多野 1.必叫 手打墨魚丸吾洗講 一定系彈牙 而且入面有好多一粒粒既墨魚系入面 吾算好大粒 但都幾鮮2.即炸響鈴好大卷 而且仲系既炸 好脆! 不過記得擺入去幾秒就好拉 如果吾系淋哂架拉3.哈哈蝦中寶好大粒 而且賣相都幾令 入面真系有一粒一粒既蝦 不過記得look耐少少先食 如果吾系會吾熟架親~4.必叫 仲有我最中意既韮菜餃有8粒 入面好多韮菜呀 而且有少少鹹 但甘樣食 d雞煲既味入哂去 好正!仲有好多,不過呢d特別d 一定會再去食 因為好岩我口味 吾知又岩吾岩你地呢?

之後都仲叫左好多野
1.必叫 手打墨魚丸

2.即炸響鈴

3.哈哈蝦中寶

4.必叫 仲有我最中意既韮菜餃

庆祝纪念
父亲节
2017-05-17 70 浏览
鍋鑼灣店有太子店咁大,感覺太子店舒適啲。之食過呢度既芝士雞煲,今次就清清地,試下芫茜皮蛋湯底。湯底好足料,有大量皮蛋粟米同豆腐,仲好香芫茜味,唔鍾意芝士既朋友試下呢個都唔錯!呢度既飲品種類都好大,酒茶以至汽水同茅根竹庶都有。駝鳥肉份量好大,切得太大塊,但食落唔韌,而且幾有鮮味。美國筒蠔好大隻好肥美,入口好滑,蠔味夠濃,正!虎蝦大大隻夠新鮮!牛頸脊就切得薄左啲,食落口感冇咁好,但牛肉味都幾濃,鮮味都唔錯。最後食返啲蔬菜清下腸胃。雜菇拼盤乜都有,有金菇、秀珍菇同冬菇,全部都新鮮,最鍾意金菇,吸哂鮮味既湯汁,而且好爽脆!准山粉稔好食,唔錯!呢度坐得舒服,而且食物質素唔錯,值得一試!

呢度既飲品種類都好大,酒茶以至汽水同茅根竹庶都有。

駝鳥肉份量好大,切得太大塊,但食落唔韌,而且幾有鮮味。

美國筒蠔好大隻好肥美,入口好滑,蠔味夠濃,正!

虎蝦大大隻夠新鮮!

准山粉稔好食,唔錯!

呢度坐得舒服,而且食物質素唔錯,值得一試!
2017-05-16 199 浏览
這天去崇光百貨shopping, 為避過上班族的放飯時段,於是早點揾位吃午餐。朋友原本想試這裏的竹炭漢堡,可惜今天沒有供應。 最後我們選了龍脷和豬扒兩個午餐。 幼滑的南瓜湯和鬆的軟小麵包 +$10咖哩吉列龍脷飯 $48 青咖哩汁香而不辣,可惜份量比較少 。茄汁豬扒飯 $48 茄汁酸甜度適中豬扒厚切份量不少。凍檸檬茶 +$3 原來惠顧午餐有88折。 這頓午飯每人大約$50,便可享有舒適的環境和貼心的服務。不知不覺間上班族大軍來到,我們就繼續輕輕鬆鬆shopping去。

朋友原本想試這裏的竹炭漢堡,可惜今天沒有供應。

最後我們選了龍脷和豬扒兩個午餐。

幼滑的南瓜湯和鬆的軟小麵包 +$10

咖哩吉列龍脷飯 $48
青咖哩汁香而不辣,可惜份量比較少 。

茄汁豬扒飯 $48
茄汁酸甜度適中豬扒厚切份量不少。

凍檸檬茶 +$3

原來惠顧午餐有88折。
這頓午飯每人大約$50,便可享有舒適的環境和貼心的服務。

2017-05-05
2017-05-16 102 浏览
最鐘意香港一年四季都可以打邊爐,選擇又多,米走雞都好出名,打邊爐朋友一定試過六款醬料,唔算多,不過基本既都有齊麻辣雞煲,小辣都勁辣用雞脾肉,無咩骨,又滑,幾好加湯後變麻辣煲午餐肉唔算油又唔算肥,都OK蠔,勁大隻,滑DODO,好好味手掌咁大,好滑,啖啖肉虎蝦,超大隻,半隻手臂咁長,超誇張,勁新鮮有光澤好彈牙,好多肉竹笙墨魚滑,竹笙勁索湯底,墨魚滑又彈牙湯汁充滿整條竹笙,超好味花枝片,又薄又透徹,好爽口鱔片,大大片,好新鮮脆鯇腩,厚切,新鮮,無骨,爽口勁多海鮮,又新鮮又大件,超值!!
六款醬料,唔算多,不過基本既都有齊
麻辣雞煲,小辣都勁辣
用雞脾肉,無咩骨,又滑,幾好
加湯後變麻辣煲
午餐肉唔算油又唔算肥,都OK

蠔,勁大隻,滑DODO,好好味
手掌咁大,好滑,啖啖肉

虎蝦,超大隻,半隻手臂咁長,超誇張,勁新鮮有光澤
好彈牙,好多肉

竹笙墨魚滑,竹笙勁索湯底,墨魚滑又彈牙
湯汁充滿整條竹笙,超好味
花枝片,又薄又透徹,好爽口
鱔片,大大片,好新鮮
脆鯇腩,厚切,新鮮,無骨,爽口
勁多海鮮,又新鮮又大件,超值!!
2017-05-12 115 浏览
上次食完長沙彎米走雞,真係好抵食,今次約埋朋友放工係銅鑼灣再試,食物價錢一樣,真係好抵,完全無將貨就價,抵食夾大件火焰麻辣雞煲大火鎖住肉汁雞脾肉又滑又大佧炒完之後好香,流晒口水辣中帶有微甜,中和辣味,又辣又易入口魚皮蛟無咩特別响鈴勁大件,索滿湯底後真係精華所在特級霜降牛肉粒真係好正,剛剛熟,肉質又軟又多汁,配麻辣湯底勁野味,食吾停口勁勁勁抵食靚特級鮮牛脊(小),脂肪分佈十分平均,入口油份同肉質嫩滑無比,而且份量超多,一份細都足夠4-6人食,超值銅鑼灣食咁靚料牛肉加雞煲真係抵到笑,食多幾次都吾肉赤

火焰麻辣雞煲
大火鎖住肉汁
雞脾肉又滑又大佧

炒完之後好香,流晒口水
辣中帶有微甜,中和辣味,又辣又易入口

魚皮蛟無咩特別

响鈴勁大件,索滿湯底後真係精華所在

鮮牛脊(小丨

銅鑼灣食咁靚料牛肉加雞煲真係抵到笑,食多幾次都吾肉赤

鮮牛脊(小丨
2017-05-11 66 浏览
朋友同我慶祝生日捉咗我黎「米走雞deluxe 」打邊爐。啤一啤先。酒精味唔濃。初哥絕對可以接受。主打兩款雞煲。有麻辣同芝士。店員幫我地煮雞煲。唔洗自己動手。窩心。麻辣度有得揀。我地揀咗4隻辣椒。真係越辣越滋味。虎蝦大大隻。爽口彈牙哈哈蝦中寶:蝦膠包住原隻鮮蝦。頂頂舖滿蟹籽。食落卜卜聲。口感豐富。店員提示用spoon 壓一壓。D 蟹籽唔會甩出黎。白鱔片:厚薄均勻。鱔片新鮮爽口。脆鯇片:脆鯇片有光澤。屬上等貨色。
朋友同我慶祝生日
窩心。
麻辣度有得揀。我地揀咗4隻辣椒。真係越辣越滋味
虎蝦大大隻。爽口彈牙
哈哈蝦中寶:
蝦膠包住原隻鮮蝦。頂頂舖滿蟹籽。食落卜卜聲。口感豐富。
店員提示用spoon 壓一壓。D 蟹籽唔會甩出黎。
白鱔片:
厚薄均勻。鱔片新鮮爽口。
脆鯇片:
脆鯇片有光澤。屬上等貨色。
  • 虎蝦
2017-05-09 85 浏览
呢間出名火鍋雞煲嘅舖 原來中午黎到食嘅野會咁西式 而且質素都唔差~------------香草忌廉海鮮意粉 ( $53 )意粉掛滿creamy嘅青醬 甜甜地好滋味😋望落細細碟其實份量都幾多 一個人食夠哂飽😂 海鮮份量都多 包括魷魚、蝦、青口、蜆肉等等 食落係新鮮爽口又唔腥🤗 加上銅鑼灣黎講 呢個價錢都算抵😂-安格斯肉眼扒 配薯蓉 ( $138 )叫左7成熟都幾嫩 塊扒薄薄地 脂肪比較多 落左好多黑椒同香料 偏鹹少少😂( 連餐飲、餐湯及餐包 )-均連熱飲 凍飲+$3 另加$10有餐湯餐包(安格斯肉眼扒除外)*午市時間為1100至1530*免加一
------------

香草忌廉海鮮意粉 ( $53 )

安格斯肉眼扒 配薯蓉 ( $138 )
( 連餐飲、餐湯及餐包 )

*午市時間為1100至1530
*免加一
這是筆者第二次到米走雞午膳,多月未訪,店內裝潢沒有多大分別,飯餐選擇同以西菜為主,只是格調上不及以往精緻。 這客茄汁豬扒飯,實物鮮茄芳蹤難尋,取而代之的是紅蘿蔔與三色椒。一般的茄汁均以酸甜口味為主,這份醬汁則以微微辣感作主導,味道與認知不相稱總會帶來少許奇怪及新鮮感。至於豬扒本身,選料有不俗的鬆軟感,令人滿意。前後兩塊豬扒份量亦足。 隨飯品送上餐飲一杯,特飲另補差價。這杯熱紅棗茶潤喉滋補,為飯餐作一個甜蜜句號!
茄汁豬扒飯
紅棗茶
[27/4/2017; Thu]
2017-04-27
2017-04-05 133 浏览
米走雞我都幫襯過幾次,三間分店之中最鍾意銅鑼灣呢間,因為地方最舒服,位置又較寬敞,可以嘆住冷氣舒舒服服同朋友打下邊爐,吹下水。佢地既芝士雞煲都食過幾次,所以今次決定試下個火焰麻辣雞煲(小 $148),辣度分1-4級,我就揀左2級。食之前店員會幫手點火同撈匀,未食已經聞到好香既麻辣味。黑松露蟹子魚面($138),朋友指定要食既,果然好食,魚面自己食幾多就唧落鍋,好玩又好食,口感爽滑又彈牙,再點埋個黑松露醬又增添一份香味。哈哈蝦中寶($118),呢個係用蝦膠包住鮮蝦,上面仲有好多蟹子,蝦膠食得出係新鮮製造夠爽口,啖啖肉咬落去超滿足。鮮製四併餃($88),一次過有齊鳳城水餃、鮮牛肉餃、鮮蝦雲吞同鮮製韮菜餃,唔洗心大心細諗要邊款,每款都係新鮮包,大大粒,不過皮就厚左少少。仲有竹笙($42),用黎索麻辣湯一流。白膳片($88),我唔食既,但朋友話好鮮甜。生菜($22 半份),可以叫半份啱晒我地得2個人。

2017-03-31 1496 浏览
上完課後,距離下一堂課還有3小時,趁著這個空檔時間,我便決定自己一人出去覓食。長沙灣分店的米走雞吃過幾次,通常也是來吃芝士雞煲。但銅鑼灣分店的米走雞竟然還有午市套餐,還是供應西餐的呢。好奇心驅使之下,我們便決定一試這裏的西餐質素如何。沒想到這裏的午餐竟然如此經濟實惠,最便宜的不用$50就有交易。款式也有不少選擇,最後我選擇了一份芝心三文魚竹炭漢堡配薯條。在上主菜之前,先來了我點的餐飲- 熱檸茶。還有是日餐湯和餐包。是日餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜味道突出又清甜,入口creamy,味道不俗。餐包包括了一條麵包條和一個頗軟熟的麵包。接著漢堡包便上桌了。實在沒有預計到這個漢堡包的份量竟然如此驚人。size巨大得驚人,内裏還塞滿了材料,包括炸芝心三文魚,蔬菜,番茄,洋葱等等三文魚的確炸得十分香脆,而且一切開魚柳便看到内裏澎湃的芝士。芝士的味道和三文魚柳很配搭,整體味道也很好,不過因爲份量太大,而且旁邊還有跟餐薯條,所以整體十分飽濟,要一個人把它吃光的話確實有點難度。埋單時,除了不用加一服務費外,還有額外的88折午餐優惠,實在是太經濟實惠了。

在上主菜之前,先來了我點的餐飲- 熱檸茶
還有是日餐湯和餐包

接著漢堡包便上桌了。