2017-07-23 276 浏览
入座坐下,就是餐牌還沒看好,先上六款豉油配料。餐廳的自創及獨家火煱湯底有兩款 : 黃金芝士及火熖麻辣,喜歡食辣,所以選了火熖麻辣(大)。 雞煲上枱時,鍋裡有雞件及配料,之後由侍應在客人面前落酒點火,這就代表火熖了, 隨後加入麻辣汁,想加幾多就幾多。 雞煲煮起來好香,食落有麻辣味夠濃,雞件一點都不少,而且肉質都幾滑,單單食一個大雞煲,再加點配料都已經夠飽肚,果然是不錯的雞煲之地。 米走雞環境坐的幾舒適,不止雞煲好味 ,而其他火鍋配料都不錯!雪花肥牛,雪花的脂肪都好明顯,食下時都有牛味,中規中舉。牛頸脊,相比雪花肥牛,單看賣相,脂肪比較平均一點,但其實牛頸脊更值得吃,因為牛味更出,口感又滑,真的是不錯的選擇。手打五寶拼盤,就是自家製的五款肉丸,粒粒有乒乓球細,可惜雪的有點太耐,所以口感有點實。響鈴,比其他食店的響鈴相比就是大大件,香脆得很,放入雞煲能吃出雞煲的味道,真的是值得一試。 良朋共聚Gathering 當然要吃得盡興,傾個夠本,首選一定係食雞煲+火鍋。米走雞不是第一次食,但要等齊朋友放工,而地點又就腳,才選上了銅鑼灣米走雞Deluxe。餐廳裝修亁淨整齊,面積大又夠光猛。坐在卡位,兩

雪花肥牛

響鈴

良朋共聚Gathering 當然要吃得盡興,傾個夠本,首選一定係食雞煲+火鍋。米走雞不是第一次食,但要等齊朋友放工,而地點又就腳,才選上了銅鑼灣米走雞Deluxe。餐廳裝修亁淨整齊,面積大又夠光猛。坐在卡位,兩邊統一有厚身的梳化,讓人坐得舒服。枱與枱之間又夠遠,不會有太大壓迫感,這個的擺放是最合適一班人去傾計開餐。
響鈴
2017-07-22 324 浏览
星期五晚上4位朋友突然相約晚餐,其中一位建議吃雞煲,我即時想起「新xx」可惜太遲訂座已滿額,於是任由朋友選擇而我就於OT後join。原來他們最後來到了這間「米走雞」食一個芝士雞煲+一個辣雞煲。不吃辣的我唯有只吃賣外完全零吸引的芝士雞煲。雞一定是雪藏得太久,肉眼看已經又實又梅黑色,芝士又膩,感覺很反胃,入口雞肉完全無味,只得味精咸味和油味。之後加清湯變成火鍋。。。天啊,可幻想芝士已變杰但再加湯的畫面嗎?整個湯變成一層厚油於面,所謂的「金黃」就是因為這樣的油膩??已經沒有胃口再放食物下去煮。。。至於這個凍豆腐,零味道、雪藏味、味道帶酸,我們吃了一口就放下。埋單每人約$300其實我可以有更多更好的選擇!當晚和朋友個肚都唔舒服!味精濃得個個到今朝仍然口渴!服務:零主動性,碟不換、水不添、叫不回應

埋單每人約$300
其實我可以有更多更好的選擇!

當晚和朋友個肚都唔舒服!
味精濃得個個到今朝仍然口渴!

服務:零主動性,碟不換、水不添、叫不回應
2017-06-30
2017-07-21 193 浏览
之前去過太子分店,今晚再戰銅鑼灣分店。。。座位相當闊落舒適,先先望下餐單,點了一個麻辣鷄煲,之後再打便爐,未上菜先輕鬆火焰鷄煲果然名不虛傳,一上抬已經香噴噴,附上麻辣醬油,想幾辣都由自己控制,我地加左小小已經夠哂辣,鷄件夠哂入味,味道香濃!食完鷄煲加湯準備打便爐,點了幾款心水食品,自製響鈴是必試的,夠脆夠鬆化。打便爐牛肉也是必食的,入口腍滑。脆鯇是我的至愛手打丸夠大粒,入口彈牙,抵食!食完已經好飽了,三五良朋友小聚,一路食一路傾,好地方是也
之前去過太子分店,今晚再戰銅鑼灣分店。。。

打便爐牛肉也是必食的,入口腍滑。
脆鯇是我的至愛
手打丸夠大粒,入口彈牙,抵食!
食完已經好飽了,三五良朋友小聚,一路食一路傾,好地方是也
2017-07-20 201 浏览
同朋友來到渣甸中心,望住眼花繚亂嘅選擇,最後決定食米走雞!落大雨淋濕全身,都係食雞煲最暖身。坐低後店員很快就捧上調味醬盤,有蔥、辣椒、生蒜、熟蒜、芝麻等配料。我們選擇了二至三人份量的芝士雞煲,因為太愛芝士就選擇了激量,來到的時候有點被嚇到了。芝士份量十分多完全遮蓋了煲面,等了10分鐘,雞煲滾了芝士溶了,而且香味十足,每件雞件都被芝士包圍着!放入口芝士味濃郁雞件都頗嫩滑,我們兩人分別吃了七、八舊雞已經飽了,所以都沒胃口再吃其他肉類,只點了蔬菜、雜菌等配料。見到蜂巢豆腐個名咁特別,點了半份試試,原來是雪到結冰的豆腐!好過癮,而且用了較長時間淥,所有湯底精華都被吸盡!入口爆哂芝士濃湯,好滿足!手打墨魚丸又係要必試!夠爽口彈牙,有咬口真係好重要架!其他蔬菜、雜菌、豆卜處理得幾衛生,打邊爐最怕菜有沙有蟲的!而且菜可以半份半份點,不怕浪費。下次再試要叫多幾個朋友,雖然細雞煲係2-3人量,但其實4人食都夠,希望下次再黎可以食到肥牛啦!
黃金芝士激量(小)

蜂巢冰豆腐

手打墨魚丸又係要必試!夠爽口彈牙,有咬口真係好重要架!

娃娃菜
油麥菜

2017-07-17
黃金芝士激量(小)
蜂巢冰豆腐
娃娃菜
油麥菜
  • 黃金芝士雞煲
2017-07-19 4437 浏览
同屋企人食飯,阿妹話要打邊爐,妹夫指定要食雞煲添。地點約在銅鑼灣,最後揀咗米走雞。一出life就見到好有特色的門面,入面座位都幾舒適。呢度以雞煲做主打,我哋就揀咗麻辣雞,先挑戰一下小辣。如果真係唔鍾意食雞,其實佢哋都有其他湯底嘅。至於火鍋料方面,海鮮肉類各樣都幾齊全,算係中等價錢。雞煲上枱時,真係嚇咗我哋一跳。店員會點火,製造紅紅火焰,當火熄左之後,先再加上一杯特製的醬汁。滾起後的雞煲香氣撲鼻,每一件雞都完美咁沾滿醬汁,麻麻辣辣非常惹味。不得不讚一件事,佢哋的雞煲做到每一件雞都十分嫩滑,唔知係點樣做到呢種效果的,犀利。打邊爐當然唔少得靚肥牛,手切肥牛油花算均勻,亦有好濃厚的牛味。可惜份量稍為少咗dd,可能始終係銅鑼灣地段啦。脆肉鯇腩亦都好新鮮,淥一陣就食得,口感好爽,打邊爐必備!呢度有樣嘢好特別,四寶丸就見得多,佢哋竟然有四寶餃。四寶餃分別係雲吞、水餃、韭菜餃、牛肉餃。當中我覺得雲吞最好味,皮薄得來餡料好新鮮,蝦肉大大粒。蔬菜方面,佢哋碟頭都算好大,圖中可見半份的粟米同生菜比起其他火鍋店的一份,係差唔多份量架。整體而言,我哋都幾滿意。始終銅鑼灣地段,能夠坐得舒服地食雞煲,埋單一位300

至於火鍋料方面,海鮮肉類各樣都幾齊全,算係中等價錢。

脆肉鯇腩亦都好新鮮,淥一陣就食得,口感好爽,打邊爐必備!

整體而言,我哋都幾滿意。始終銅鑼灣地段,能夠坐得舒服地食雞煲,埋單一位300有找,算係唔錯呀!
2017-07-05
2017-07-17 233 浏览
同事推荐的米走鸡,我再也不相信他们的品味了。。真的不好吃 鸡煲我是第一次吃,不知道该是什么味道。。但是主打的芝士锅,真是相当的腻啊我跟朋友点了小锅,吃到最后两人都腻的不行,让店员加汤,结果加的还是芝士,赶紧叫店员换了清汤(鸡汤)之后又涮了生菜和乌冬面解腻我猜想辣锅会好吃很多
同事推荐的米走鸡,我再也不相信他们的品味了。。真的不好吃
之后又涮了生菜和乌冬面解腻
我猜想辣锅会好吃很多
2017-07-15 258 浏览
第一次來米走雞,好有驚喜喎!我未見過一個「常滿」o既雞煲。叫左個火焰麻辣雞煲(小辣),玫瑰露酒令雞煲好有睇頭,而且食落有小小甜味,百般滋味;人家話「哈哈哈中寶」係必點之選,果然冇介紹錯,爽口彈牙,口感十足;最不得了嘅就係鮮烤響鈴,人生從來都未見過咁大條響鈴,放落個鍋度浸1-2秒,剛好吸收晒鍋中精華,超惹味,個芯仲係脆添!除了食物令我驚喜,環境同侍應的都不錯,下次可以encore !其他邊爐料也不錯脆鯇腩都好考心機,唔可以滾太耐,基本上肉眼覺得佢熟,夾上來即可,尚算爽口牛頸脊牛味農,口感滑,很不錯。和牛可能食完牛頸脊好有驚喜,對和牛期望很大,而無想像中咁好食。翡翠苗配上甜甜的湯底,微微的辣,很有新鮮感,由於苗類比較幼細,不會感到很吸油

其他邊爐料也不錯

脆鯇腩

牛頸脊
牛味農,口感滑,很不錯。

和牛
可能食完牛頸脊好有驚喜,對和牛期望很大,而無想像中咁好食。

翡翠苗
  • 手切特級霜降和牛
2017-07-14 197 浏览
今晚想打邊爐,平時多數去開某間平靚正既邊爐,但男友話想試下新野,search到米走雞就即管同佢一齊試下。.男友話想食芝士雞煲,我一開頭聽到都冇乜期望,一黎我本身唔鍾意食斬到一件件嗰啲碎雞怕多骨,二黎坊間好多"芝士乜乜煲"面頭只係得少少芝士粒,冇乜料到。.一心諗住只順男友意願,點知個煲一黎......嘩!芝士粒份量真係激量!.到咁上下,待應會黎話你知食得,枱面有張紙教你應該點食。千期唔好多手諗住攪勻,就咁夾起上黎食,就最多芝士!.佢啲雞唔係斬開細細舊嗰種,係雞塊之類,所以我可以啖啖肉,唔太怕雞骨吉口。真係好多芝士,好"漏"!好正!食哂啲雞就可以叫待應加湯打邊邊。
一心諗住只順男友意願,點知個煲一黎......

嘩!芝士粒份量真係激量!
2017-07-11 177 浏览
是日家庭日,屋企人選了在銅鑼灣吃雞煲。他們選中的店裝修頗有格調,以黑色為主,較為前衛,而且座位亦已卡位為主。主打的雞煲非常精彩,雖然我們只點了微辣,但辣度亦十足。雞煲是馬上「着火」,藍藍的火焰令我們心情也升溫。店員的服務亦很周到,除了幫我們的點火外,也為我們不斷翻滾雞煲的材料,確保每件雞肉都能全面地沾上醬汁。經過店員在我們面前一番努力之後,精彩的雞煲就成形了。一份大的雞煲10分足料,鍋內起碼有20件雞。配料亦很足,雞肉很入味。火鍋料當中除了必點的牛肉外,花膠仔是很大的驚喜。$88的花膠竟然有滿一大盤,放入湯內吸滿醬汁的精華, 10分惹味。而且花膠仔的質感很軟滑,煙煙靭靭的,大家都好喜歡。當然牛肉的質素也很不錯,輕輕一煮已經熟透,牛肉味道很重。這份餃子拼盤當中,竟然有一顆牛肉餃,從來沒有想到牛肉除了製成牛丸外,也可製成牛肉餃。除了欣賞他們的創意外,其實味道也真的很不錯,值得一讚。

主打的雞煲非常精彩,雖然我們只點了微辣,但辣度亦十足。

雞煲是馬上「着火」,藍藍的火焰令我們心情也升溫。

火鍋料當中除了必點的牛肉外,花膠仔是很大的驚喜。

當然牛肉的質素也很不錯,輕輕一煮已經熟透,牛肉味道很重。

2017-07-05
2017-07-04 385 浏览
朋友生日、揾個地方聚一聚,慶祝一下。朋友喜歡打邊邊,相約於米走雞去慶生。餐廳喺銅鑼灣樓上鋪. 地點頗方便。 環境也不錯。座位寬敞,安坐後,就開始order 湯底先。我地五人就 order 一個雞煲,一個沙嗲湯底。個雞煲好正,店員會即席炒兩吓先,香味十足。個雞煲食完可加水打邊邊。吾錯。 打邊邊至愛除左牛,還有𧐢。D𧐢好肥美👍我比較喜歡用白鱔打邊邊。當然吾少得 牛魔王至愛。牛肉脂肪比例均勻。厚薄適中,顏色鮮紅,非常新鮮。除了牛肉,仲有黑豚肉,同様是肉質鮮嫩。餃子同小丸子亦喺打邊邊不能決少。叫左咁多肉,要食番D蔬菜,粟米喺吾錯嘅選擇。今餐很豐盛,大滿足。呢個時候就到蛋糕出塲賀下壽星女囉。

餐廳喺銅鑼灣樓上鋪. 地點頗方便。 環境也不錯。座位寬敞,
雞煲好正,店員會即席炒兩吓先,香味十足。
火焰麻辣雞煲

雞煲食完可加水打邊邊。吾錯。

打邊邊至愛除左牛,還有𧐢。
D𧐢好肥美👍
日本廣島𧐢

我比較喜歡用白鱔打邊邊。
白鱔片

當然吾少得 牛魔王至愛。
牛肉脂肪比例均勻。厚薄適中,顏色鮮紅,非常新鮮。

手切特級霜降和牛
手切牛頸脊

除了牛肉,仲有黑豚肉,同様是肉質鮮嫩。

西班牙黑豚肉

餃子同小丸子亦喺打邊邊不能決少。

叫左咁多肉,要食番D蔬菜,粟米喺吾錯嘅選擇。
粟米

今餐很豐盛,大滿足。呢個時候就到蛋糕出塲賀下壽星女囉。

2017-06-25
手切特級霜降和牛
手切牛頸脊
西班牙黑豚肉
2017-07-02 846 浏览
今日一行五位為食腳到 銅鑼灣渣甸中心的"米走雞" C-DeIuxe食鷄煲和火鍋,朋友推介的,试試! 來到米走雞内進見裝修簡單整齊光亮,西餐廳模式 座位寬敞……選了想試的…… 火焰麻辣雞煲 小辣~'雞煲賣相靚 ,在爐上加熱片刻,當工作人員將酒倒下即 冒出火焰,炒幾下可以吃了。鷄件果然不錯! 入口肉質嫩滑 !好惹味!不錯!值得一試!沙茶鍋…… 吃完雞煲再打邊爐~沙嗲味香濃,不太辣 咸度適中~火鍋配料選择多 ……日本廣島蠔……肥大肉厚,鱼皮,鱼皮餃, 蜂巢冰豆腐 響鈴……等。用料新鲜!也有小食……炸芝士春卷鬆脆,芝士香用來佐 啤酒也不錯!手切特級霜降和牛, 手切鮮牛頸脊, 西班牙黑豚豬肉試了以上三種肉,都肉質细嫩 ,小焯一下入口 甘香!很新鲜!白鱔片,脆肉鯇魚片 也很新鮮 !冇腥味 鮮甜!邊喝 邊吃大滿足 !米走鷄果然不錯!用料正!

選了想試的……

火焰麻辣雞煲 小辣~'
鷄件果然不錯! 入口肉質嫩滑 !好惹味!不錯!值得一試!

沙茶鍋……
吃完雞煲再打邊爐~
沙嗲味香濃,不太辣 咸度適中~

火鍋配料選择多 ……
日本廣島蠔……肥大肉厚,
鱼皮,鱼皮餃, 蜂巢冰豆腐 響鈴……等。用料
新鲜!

也有小食……炸芝士春卷
鬆脆,芝士香用來佐 啤酒也不錯!

手切特級霜降和牛, 手切鮮牛頸脊,
西班牙黑豚豬肉
試了以上三種肉,都肉質细嫩 ,小焯一下入口 甘香!很新鲜!

白鱔片,脆肉鯇魚片 也很新鮮 !
冇腥味 鮮甜!

邊喝 邊吃大滿足 !米走鷄果然不錯!用料正!
2017-06-25
2017-07-01 87 浏览
上星期四,和家人相約了再去食芝士雞煲。但是,今次卻是去銅鑼灣的分店,這是奢華版的芝士雞煲芝士雞煲果然是我的心頭好,熱辣辣的雞煲,配上了大量芝士及洋蔥,香氣十足。而且洋蔥更能殺菌,芝士的份量也能選擇。雞肉每件也份量十足,很嫩,充滿芝士香吃完雞煲後,加入芝士湯便可以打邊爐,真是一舉兩得!我們還選了花膠及手切特級霜降和牛作為打邊爐的配料。花膠煙靱有彈性,充滿骨膠原的感覺. 和牛充滿牛肉味,新鮮的牛肉就是這樣!這個是我最愛這類的食物之一,就是芝士公仔麵。就是叫了兩塊芝士加公仔麵。本身湯已是芝士湯,再加上芝士片及公仔麵,芝士味道更加濃郁,煙韌的麵條加上芝士的香味,令人垂涎三尺

• 芝士雞煲
  • 手切特級霜降和牛
2017-06-29 1969 浏览
火煱對於香港人黎講真係無分凍熱天氣都有捧場客, 就講呢間, 七點鬆D已經坐左差唔多半場客聽個名都估到呢到係主打鷄煲, 好多客都係黎呢度食招牌黃金芝士鷄煲及火焰麻辣鷄煲, 當然仲有其他湯底以供選擇想食咩就係呢張火鍋配料到落單, 選擇種類都有好多, 包括:海河鮮, 肉類, 丸類, 自家手打鮮製類, 蔬菜/菌類, 仲有各類飲品/手工啤酒落好單後, 侍應就會送上各類醬料(醬油費 - $8/位)比你自己混醬雖知道黃金芝士鷄煲同火焰麻辣鷄煲係呢度既招牌菜, 但今晚想火鍋多D, 所以只點左呢度皮蛋芫茜鍋 ($68), 清清地易配搭其他火鍋配料, 呢個湯底材料除左有芫茜皮蛋外, 估唔到仲有紅蘿蔔, 粟米同豆腐, 啖湯除左飲落有芫茜皮蛋味外, 加多點清甜味, 仲可以有多樣配料食下, 幾抵食!白鱔片 ($88), 一客份量普通, 每片魚肉真係片片分明, 只需烚幾烚就可以食得, 幾有鱔既味道, 口感幾滑, 好快就比清碟了!火鍋又點少得唔叫牛(除非係唔食牛肉架姐), 呢度牛肉既選擇都有幾款, 如和牛, 雪花肥牛, 新鮮牛肉等, 個人黎講只鐘情呢款手切新鮮牛頸脊($208/小), 一客排列得相當整齊既牛頸脊"覆

皮蛋芫茜鍋

白鱔片

火鍋又點少得唔叫牛(除非係唔食牛肉架姐), 呢度牛肉既選擇都有幾款, 如和牛, 雪花肥牛, 新鮮牛肉等, 個人黎講只鐘情呢款手切新鮮牛頸脊($208/小), 一客排列得相當整齊既牛頸脊"覆蓋"左成個木器, 顏色相當吸引, 由於唔太厚身, 烚10零秒就食得, 肉味夠濃又唔肥膩, 超好味!
手切新鮮牛頸脊

手打鮮墨丸 ($68), 一客8粒, 粒粒雪白分明, 烚完都唔會走樣, 咬落去只有"彈牙"兩個字即時浮係腦海中, 再食到墨魚粒在內, 手打果然係唔同D!
手打鮮墨丸

室內冷氣夠強勁, 食得舒服, 侍應反應夠快, 主動加湯收碟, 回頭率又高左!
手切新鮮牛頸脊
2017-06-28 60 浏览
聽聞銅鑼灣有間食芝士雞煲唔錯嘅餐廳,相約同事放工去試下。位於渣甸街渣甸中心3樓全層,方便就腳,環境淸淨舒適。嗜辣既同事見到隔離枱麻辣雞煲正在上枱開煲,竟然改變主意要食火焰麻辣雞煲我當然無所謂啦!😍食完雞煲係可以原煲免費加上湯打邊爐,火鍋配料有好多選擇。醤汁一定要加入香蒜碎同麻辣醬,好好味啊火焰麻辣雞煲半只隻(148元)雞煲上枱開火加蓋後要等15分鐘,有店員幫手炒雞。加上麻辣汁,再等一陣就食得,建議小辣已好夠。開蓋後香氣四溢,雞肉嫩滑,好入味。有好多洋蔥甜甜地,中和番麻辣既味道!食完雞後,店員加入上湯,開始打邊爐。食完麻辣嘢,我地轉口味清清地叫左蘿蔔半份(18元)、粟米半份(18元)、油麥菜半份(22元)、鱔片(88元)蘿蔔、粟米鮮甜,油麥菜鮮嫩。值得一讃係鱔片,爽滑中帶有油脂甘香,好肥美!下次想食芝士雞煲!
聽聞銅鑼灣有間食芝士雞煲唔錯嘅餐廳,相約同事放工去試下。
位於渣甸街渣甸中心3樓全層,方便就腳,環境淸淨舒適。

嗜辣既同事見到隔離枱麻辣雞煲正在上枱開煲,
竟然改變主意要食火焰麻辣雞煲

我當然無所謂啦!😍
食完雞煲係可以原煲免費加上湯打邊爐,火鍋配料有好多選擇。
醤汁一定要加入香蒜碎同麻辣醬,好好味啊
火焰麻辣雞煲半只隻(148元)
雞煲上枱開火加蓋後要等15分鐘,有店員幫手炒雞。
加上麻辣汁,再等一陣就食得,建議小辣已好夠。

食完雞後,店員加入上湯,開始打邊爐。

蘿蔔、粟米鮮甜,油麥菜鮮嫩。
值得一讃係鱔片,爽滑中帶有油脂甘香,好肥美!

下次想食芝士雞煲
2017-06-25 1116 浏览
雞煲熱潮幾年前興起,有辣有唔辣,深受大家喜愛。米走雞推出的芝士雞煲反而好少見,今次特地來一試究竟。上面鋪滿芝士碎的雞煲看起來十分cheesy,雞件幾滑、整體味道完全不覺膩,四個人很快就KO了整個雞煲。建議再煮一下洋蔥,留待火鍋時吃較甜。可選擇加清湯或芝士湯作湯底。我們揀左清湯,先焯一下油麥菜同翡翠苗這些快熟蔬菜打個底。油麥菜$22好甜啊黑魚子墨魚滑$88,爽口彈牙廣島蠔$78 唔算超大隻但肉質肥美手切特級霜降和牛(小)$288油脂分佈好平均、薄薄的好軟嫩、入口即溶。三個人分都好唔夠喉、後悔沒點大份的!蜂巢冰豆腐$22則有點太硬,還是喜歡普通蒸煮滑豆腐。鮮製韮菜餃$78欣賞它餃皮夠薄、韮菜豬肉餡料亦足。最後加入竹笙$42,口感爽爽的、吸收晒湯底精華的味道!這裡有的梳化座位其實幾舒服、不過附近六至八人枱的食客不時大笑、大聲叫囂、甚為滋擾。希望各食客都能留意用餐環境,避免騷擾其他人。另外,這裡冷氣充足,記住帶多件外套啊。

黑魚子墨魚滑$88,爽口彈牙

廣島蠔$78 唔算超大隻但肉質肥美

手切特級霜降和牛(小)$288

蜂巢冰豆腐$22則有點太硬,還是喜歡普通蒸煮滑豆腐。

鮮製韮菜餃$78

欣賞它餃皮夠薄、韮菜豬肉餡料亦足。

最後加入竹笙$42,口感爽爽的、吸收晒湯底精華的味道!