26
2
4
等级1
1
0
2019-11-12 37 浏览
我是在咋天拜访此店後才看过其他人的评语,其他人的意见不便评论,行完山後,我跟男朋友一同去叹啡,当然他是陪我去的,但一试难忘,老板细心及亲切,纯粹个人感受,为特来叹啡的我调配出一杯好啡,还给我试下其他客人的啡,好开心,好想有空跟老板再请教请教,但挂住同老板倾偈,唔记得买豆😭
更多
我是在咋天拜访此店後才看过其他人的评语,其他人的意见不便评论,行完山後,我跟男朋友一同去叹啡,当然他是陪我去的,但一试难忘,老板细心及亲切,纯粹个人感受,为特来叹啡的我调配出一杯好啡,还给我试下其他客人的啡,好开心,好想有空跟老板再请教请教,但挂住同老板倾偈,唔记得买豆😭
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
等级4
161
0
2018-02-19 1777 浏览
Me and a few friends came here after hiking, was recommended by many people that it’s a great place for chilling and coffee lovers. 💕 ☕️ The cafe is not easy to find, it’s located at a small street and you had to go pass many coffee shops & a shop that sells 茶果 before you reach. The cafe isn’t big, could only fit around 15-18 people, but it doesn’t feel crowded at all and it’s a cozy place to relax. 👍🏻The menu is based on different types of coffee. And each different type of coffee is being serv
更多
Me and a few friends came here after hiking, was recommended by many people that it’s a great place for chilling and coffee lovers. 💕 ☕️ The cafe is not easy to find, it’s located at a small street and you had to go pass many coffee shops & a shop that sells 茶果 before you reach.

The cafe isn’t big, could only fit around 15-18 people, but it doesn’t feel crowded at all and it’s a cozy place to relax. 👍🏻

176 浏览
0 赞好
0 留言
194 浏览
0 赞好
0 留言

The menu is based on different types of coffee. And each different type of coffee is being served in an individual cup. The exclusive signature series have to be taken at the bar table as the barristers will choose/ introduce certain flavours according to your current mood.

Laptops are not allowed as you’re recommended to relax. There’s a bookshelf full of books on coffees if you are interested. Most of them are in Japanese but there’s a few in Chinese. All coffees are served without milk/ sugar, so if you can’t drink black coffee you should keep that in mind!!

There’re 6 of us and we each picked a different type of coffee, including: Ecuador, Indonesia Mandheling, House Blend and Hawaii. One of our friends doesn’t drink coffee but she was willing to try and she thought the smell and taste was great.

At first one of our friend chose Mood Coffee but was recommended by the barrister his taste buds may not be as good since he had a few beers beforehand. It was very thoughtful of him to introduce and explain the varieties of coffees! ☕️☺️

28 浏览
0 赞好
0 留言
28 浏览
0 赞好
0 留言
18 浏览
0 赞好
0 留言

So here was where we spent the rest of the afternoon after hiking, very relaxing and great catching up! Would love to try their Mood Coffee & Seasonal Musical Signature Coffee in the future 👍🏻
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2018-02-18
用餐途径
堂食
人均消费
$80 (下午茶)
等级2
5
0
2018-01-29 1113 浏览
Bei Coffee is a shop that encourages contemplation and quiet conversations over delicious, immaculately crafted coffee. The speciality is hand-poured coffee (Japanese style). Every day to week there are a small variety of beans available to taste, each suiting different preferences. The staff will knowledgeably share information about each bean, and how different styles of pours will affect the flavour. If you have the time, ask them to share the full details -- they are very happy to have fello
更多
Bei Coffee is a shop that encourages contemplation and quiet conversations over delicious, immaculately crafted coffee. The speciality is hand-poured coffee (Japanese style). Every day to week there are a small variety of beans available to taste, each suiting different preferences. The staff will knowledgeably share information about each bean, and how different styles of pours will affect the flavour. If you have the time, ask them to share the full details -- they are very happy to have fellow lovers of good coffee! 
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2018-01-27
用餐途径
堂食
人均消费
$70 (下午茶)
推介美食
  • Daily roast -- always ask for staff's view of what is fresh
等级4
168
3
熊大同熊妹次次去西贡都系市中心闲逛,今日主要真正西贡一日游,平时经过西贡码头多,今日第一次系西贡码头撘船去盐田梓行下山,郊游下。2点几出发,玩到4点半返黎巿中心,就决定去找米珈琲先生 饮杯咖啡写意下。其实熊大带熊妹来米珈琲有好几次喇,因为熊大好喜欢饮咖啡,喜欢找一些隐世咖啡店,所以米珈啡已经列入左熊大的最爱列表。来过这里光顾的人都知道米珈琲先生有好多规矩要食客遵守的,不可以喧哗,尽量少说话,专心品嚐咖啡,不可以用手机等等,主要系想大家尊重咖啡,认真对待咖啡,唔系当咖啡系放在一旁的配角,进这店喝咖啡系要好专心去细嚐咖啡的味道,从而品嚐出咖啡师的心机。熊大同熊妹对这里的规矩都颇算熟悉,所以入店後都不敢轻举妄动,即刻找位置坐坐,熊大喜欢望着咖啡师冲调咖啡的过程,所以就选择了咖啡师前的bar枱位坐。熊大义不容辞看看menu,大概分深煎同浅煎咖啡,佢写的咖啡名多数人不会认识,不过会有个sweet to bittersweet scale 系咖啡名侧边,俾大家有个概念呢款咖啡系偏向咩味道。一向左拧拧右拧拧的熊大可能怕米珈琲先生会等得太耐不耐烦,好难得的好快趣拣左杯ethiopian yirgach
更多

48 浏览
0 赞好
0 留言

32 浏览
0 赞好
0 留言

熊大同熊妹次次去西贡都系市中心闲逛,今日主要真正西贡一日游,平时经过西贡码头多,今日第一次系西贡码头撘船去盐田梓行下山,郊游下。2点几出发,玩到4点半返黎巿中心,就决定去找米珈琲先生 饮杯咖啡写意下。
58 浏览
0 赞好
0 留言

57 浏览
0 赞好
0 留言

其实熊大带熊妹来米珈琲有好几次喇,因为熊大好喜欢饮咖啡,喜欢找一些隐世咖啡店,所以米珈啡已经列入左熊大的最爱列表。来过这里光顾的人都知道米珈琲先生有好多规矩要食客遵守的,不可以喧哗,尽量少说话,专心品嚐咖啡,不可以用手机等等,主要系想大家尊重咖啡,认真对待咖啡,唔系当咖啡系放在一旁的配角,进这店喝咖啡系要好专心去细嚐咖啡的味道,从而品嚐出咖啡师的心机。
126 浏览
0 赞好
0 留言

熊大同熊妹对这里的规矩都颇算熟悉,所以入店後都不敢轻举妄动,即刻找位置坐坐,熊大喜欢望着咖啡师冲调咖啡的过程,所以就选择了咖啡师前的bar枱位坐。熊大义不容辞看看menu,大概分深煎同浅煎咖啡,佢写的咖啡名多数人不会认识,不过会有个sweet to bittersweet scale 系咖啡名侧边,俾大家有个概念呢款咖啡系偏向咩味道。一向左拧拧右拧拧的熊大可能怕米珈琲先生会等得太耐不耐烦,好难得的好快趣拣左杯ethiopian yirgachefe深煎咖啡,偏向甜的。熊妹记得呢度都有出品一些蛋糕小食配咖啡的,但原来而家已经无再推出了,只剩下cheesecake,不过今日都卖哂,但每人最低消费系$60,如果只借厕所一用不消费都要$60,所以熊妹都拣一杯咖啡喇。熊妹饮咖啡唔钟意太甜,钟意咖啡的香味徘徊鼻腔同舌尖上,所以米珈啡师推介了一款今朝佢新炒起的深煎咖啡豆,刚炒的香味会好浓郁,又唔系偏甜味的。
然後熊大熊妹就望住米珈琲先生怎样制作熊大熊妹杯咖啡喇。米珈琲先生由拣豆,磨豆,煲水,冲咖啡,洗杯,抹杯的每个步骤都一丝不苟,认真睇得出佢对咖啡个份热诚,对顾客的尊重,所以来访者亦应有相对的态度,才可以真真正正认识咖啡。
49 浏览
0 赞好
0 留言

米珈琲先生其实好细心的,佢会关注到每个客人来到访的心情同喜好。所以佢会精心挑选一个适合的咖啡杯俾唔同的客人,来配合返佢冲调的咖啡。佢拣左一套情侣杯俾熊大同熊妹。但特别在佢分配了粉红色俾熊大,粉蓝色俾熊妹,因为佢见熊大着的是红色卫衣,熊妹着的衫系白色渐变蓝,哗,又真系给他看中了,熊妹最讨厌粉红色,而这粉蓝杯子真的好岩熊妹,好漂亮。
29 浏览
0 赞好
0 留言

好了,来到主题,米珈琲先生会先倒少少热水系咖啡杯入面提高杯的温度,免得待回的咖啡被杯的温度影响,真系好仔细。先冲好了熊妹杯唔知名的咖啡,哗,又真系好香,细嚐一口,咖啡已经直冲上鼻腔萦绕,真系贴中熊妹口味,呢份专业已经值得欣赏同尊重喇。
Ethiopian Yirgachefe
$80
33 浏览
0 赞好
0 留言

再到熊大杯ethiopian yirgachefe,比起熊妹个杯多点咖啡的甜味,但就无咁香,熊大就好喜欢喇,因为岩哂熊大喜欢偏向甜的口味。见米珈琲先生冲两杯的方法都有不同,所以就能冲出咁不同的味道,果然利害利害。
23 浏览
0 赞好
0 留言

熊大熊妹一边品嚐一边同米珈琲先生讨论一下咖啡,原来佢这里的杯子全部都系佢去日本穿州过省找不同地方的隐世的窰买的,所以每套杯都独一无二同各有特色,真系好有心机经营咖啡。
42 浏览
0 赞好
0 留言

然後仲教识左熊大同熊妹点分浅煎同深煎咖啡,点样炒制呢啲咖啡豆,其实米珈琲先生都不难相处的,只要尊重佢的理念,尊重佢的咖啡,佢都好尊重每位客人来拜访的心,米珈琲的宗旨是尊重是双向的。
33 浏览
0 赞好
0 留言

熊大同熊妹系度逗留左大概一个半钟,人流话多唔多,但都有6,7个顾客光顾及外卖,相信这些都是这里的熟客,了解米珈琲先生的特性。希望米珈琲先生呢份对咖啡的执着可以坚持,继续宣扬真正喝咖啡文化,熊大同熊妹都会继续来支持的。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2018-01-28
用餐途径
堂食
人均消费
$80 (下午茶)
推介美食
Ethiopian Yirgachefe
$ 80
  • EthiopianYirgachefe
等级2
13
0
前两个月想安静下去下西贡,既是爱啡之人就梗系要research下有咩咖啡好饮,不嬲饮开milk coffee既我好间唔时先会饮下hand drip, 见到openrice 哩间d 食评讲到咁「特别」,就好想去试下去到西贡闲逛左一阵,突然落大雨,急急脚搵依间珈琲店(其实我一d都唔识日本珈啡文化,但见人话一定要用「珈」字而唔系「咖」字以表尊重,then sure! Why not?) 。一入去好似去左第二个世界咁,因为出面又嘈又落雨,但间珈啡店就好静冇乜人,又播d好舒服既音乐基於系openrice d食评度「温过书」,自己坐底後见老板同人落紧单同带点激动地讲紧规矩(下面再讲),所以都唔敢轻举妄动 haha! 等左一阵佢走埋黎叫我睇左张规矩一次先,到我睇完,都等左好耐下(佢冲紧珈啡)先走埋黎问我想饮咩,我第一次见"Nel drip", 所以就试Brazil Santos No.2 既Nel Drip. 杯珈啡一黎到我就闻到好香!我拣返岩自己口味,唔太苦唔太甜既黎饮,所以我觉得几好饮~所以之後嗌多杯BEI House Blended, 同一件cheesecake,都几好味~ 我就一路写野,一路
更多
前两个月想安静下去下西贡,既是爱啡之人就梗系要research下有咩咖啡好饮,不嬲饮开milk coffee既我好间唔时先会饮下hand drip, 见到openrice 哩间d 食评讲到咁「特别」,就好想去试下


去到西贡闲逛左一阵,突然落大雨,急急脚搵依间珈琲店(其实我一d都唔识日本珈啡文化,但见人话一定要用「珈」字而唔系「咖」字以表尊重,then sure! Why not?) 。一入去好似去左第二个世界咁,因为出面又嘈又落雨,但间珈啡店就好静冇乜人,又播d好舒服既音乐
基於系openrice d食评度「温过书」,自己坐底後见老板同人落紧单同带点激动地讲紧规矩(下面再讲),所以都唔敢轻举妄动 haha! 等左一阵佢走埋黎叫我睇左张规矩一次先,到我睇完,都等左好耐下(佢冲紧珈啡)先走埋黎问我想饮咩,我第一次见"Nel drip", 所以就试Brazil Santos No.2 既Nel Drip.
144 浏览
0 赞好
0 留言
19 浏览
0 赞好
0 留言


杯珈啡一黎到我就闻到好香!我拣返岩自己口味,唔太苦唔太甜既黎饮,所以我觉得几好饮~所以之後嗌多杯BEI House Blended, 同一件cheesecake,都几好味~ 我就一路写野,一路饮珈琲,好似坐左3个几钟。

一路饮既时候有对讲普通话既一男一女系我之前巳经黎左,其中个男既去左铺头出面影相,而最後俾老板闹,因为会影到其他客人(即系我),又冇得其他人同意就影。

其实我觉得老板系有性格既,但d rules 又不无道理。个人觉得,佢起码系一开头就讲晒你知佢既规矩,如果你入到铺头见到张规矩纸唔锺意既咪唔好留低罗~但个人经验就觉得其实系香港地,要搵一间好饮既咖啡/珈啡又静既地方真系好难,所以我几欣赏老板既坚持,先可以俾我有个安静既地方饮珈琲。另外补充,听到老板同之後黎讲广东话既一男一女解释,唔俾用电脑系因为佢想入到黎既客都系饮珈琲为主,其实我间唔中WhatsApp 都有覆下message,但老板冇话我
⋯所以我谂哩间就唔系其他coffee shop咁,做野/倾计为主,咖啡为次,而饮珈琲为主既时候,禁一禁电话写下野睇下书我谂佢都唔会闹既。之後黎既一个女仔叫老板介绍,佢都有解释佢地既珈琲豆~ 所以我谂你尊重佢既规矩时,佢都会尊重返你既~
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
2
0
2017-11-13 1120 浏览
西贡行完山在市内顺便行吓,想喝杯好咖啡。见到此店标榜自家烘焙咖啡豆,就入去试试。先不说服务同的高傲规矩,$80 —杯咖啡应该有啲要求。但咖啡送到枱热度不足实在未合水准。咖啡先冲落塑胶量杯再转杯,加上 杯未有预热。对手冲咖啡冇迷痴,不过手冲咖要求手艺真系高啲,看来咖啡师-系未到水准或见我地唔熟客所以冇心机去冲。去别处喝-杯手冲咖啡得到的-定比此处多.至少服务,其他会比此处好.正价比不高,下次都系行多两步去别处喝比较化算. 亦可能小弟品味低,未能欣赏㗎啡师的-切.
更多
西贡行完山在市内顺便行吓,想喝杯好咖啡。见到此店标榜自家烘焙咖啡豆,就入去试试。

先不说服务同的高傲规矩,$80 —杯咖啡应该有啲要求。但咖啡送到枱热度不足实在未合水准。咖啡先冲落塑胶量杯再转杯,加上 杯未有预热。对手冲咖啡冇迷痴,不过手冲咖要求手艺真系高啲,看来咖啡师-系未到水准或见我地唔熟客所以冇心机去冲。

去别处喝-杯手冲咖啡得到的-定比此处多.至少服务,其他会比此处好.正价比不高,下次都系行多两步去别处喝比较化算. 亦可能小弟品味低,未能欣赏㗎啡师的-切.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2017-11-12
等候时间
20 分钟 (堂食)
人均消费
$100 (下午茶)
等级2
13
0
2017-10-29 621 浏览
两年前误打误撞咁试左呢间铺,佢的环境好宁静舒服,个时规矩冇咁多,野食款式多d,老板又几nice,所以之後都陆续帮衬左几次。有段时间见到好多人帮衬,开始要等位就冇去。隔左两年的时间再光临,发觉周日的时间都冇咩人,好似宁宁静静几舒服咁,谂住再试下。一坐低就见到一堆规则:要安静唔准人玩游戏睇戏刨马经,如果你唔想人地当你呢到好似Starbucks,点解唔设立用餐时间?其实我饮杯咖啡只系想轻松消磨下时间,同朋友饮实有机会嘈到因为地方细,自己一个饮实会睇下戏上下网打下机。唔通大家要拿住杯咖啡发呆吗?叫左杯咖啡同蛋糕,唔....冇以前咁好食了。但是价钱却贵了,老板亦冇以前咁nice。明明规则写着保持安静,但老板同熟人倾计就可以大声?我还特登睇下我有冇睇错规则 唉,只准官州放火,不准百姓点灯?老板应该很庆幸他以前储到一班旧客,而且老板娘对客会nice d,新客大概受不了这里吧?我也不习惯这里了。
更多
两年前误打误撞咁试左呢间铺,佢的环境好宁静舒服,个时规矩冇咁多,野食款式多d,老板又几nice,所以之後都陆续帮衬左几次。有段时间见到好多人帮衬,开始要等位就冇去。

隔左两年的时间再光临,发觉周日的时间都冇咩人,好似宁宁静静几舒服咁,谂住再试下。一坐低就见到一堆规则:要安静唔准人玩游戏睇戏刨马经,如果你唔想人地当你呢到好似Starbucks,点解唔设立用餐时间?

其实我饮杯咖啡只系想轻松消磨下时间,同朋友饮实有机会嘈到因为地方细,自己一个饮实会睇下戏上下网打下机。唔通大家要拿住杯咖啡发呆吗?

叫左杯咖啡同蛋糕,唔....冇以前咁好食了。但是价钱却贵了,老板亦冇以前咁nice。

明明规则写着保持安静,但老板同熟人倾计就可以大声?我还特登睇下我有冇睇错规则 唉,只准官州放火,不准百姓点灯?

老板应该很庆幸他以前储到一班旧客,而且老板娘对客会nice d,新客大概受不了这里吧?我也不习惯这里了。


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
坐下後问那个老细样的男人请问餐牌在那,佢竟然臭着脸叫我睇完哂枱上的提示牌就知餐牌在那!立刻就想走,因为有朋友在不想不高兴就算了!睇左两句都唔想再睇,心想都算, 姑且就试下D咖啡!Order时问佢我想点那咖啡系偏向咩味道,佢竟然答系咖啡味!吓?咖啡师考试都有杯测试,百多种味道考咖啡师。只有一种味,咖啡味!唔系呀?我好丑都系考过咖啡试的人!我唔系好专业,但绝对知道最少分偏向花香,果香或坚果咪!店主仲不喜欢客人倾计,要人安静!客人倾计(又唔系大声,店舖只有我们一枱四人), 佢就发出古怪声音表示不满。过份的系我地入去时,佢同个女性朋友大声说笑!难怪这店我近年不论假日或平日都不见客人!最後咖啡来了,只有一个味-"苦味",我不知道佢是否跟日本人学师,日本人一向号称好礼貌,但这人一点都没有!
更多
坐下後问那个老细样的男人请问餐牌在那,佢竟然臭着脸叫我睇完哂枱上的提示牌就知餐牌在那!立刻就想走,因为有朋友在不想不高兴就算了!睇左两句都唔想再睇,心想都算, 姑且就试下D咖啡!
Order时问佢我想点那咖啡系偏向咩味道,佢竟然答系咖啡味!吓?咖啡师考试都有杯测试,百多种味道考咖啡师。只有一种味,咖啡味!唔系呀?我好丑都系考过咖啡试的人!我唔系好专业,但绝对知道最少分偏向花香,果香或坚果咪!
店主仲不喜欢客人倾计,要人安静!客人倾计(又唔系大声,店舖只有我们一枱四人), 佢就发出古怪声音表示不满。过份的系我地入去时,佢同个女性朋友大声说笑!
难怪这店我近年不论假日或平日都不见客人!最後咖啡来了,只有一个味-"苦味",我不知道佢是否跟日本人学师,日本人一向号称好礼貌,但这人一点都没有!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2017-10-07 587 浏览
路过小店发觉好像不错,但原来是错错错错错!应该把所谓既温馨提示贴在大门当眼处,我可选择不进你店,就如你说不用入错铺头,话知你从日本拜师学艺技术超凡又如何,日本人不会这样待客的,不是说客人永远是对的,人与人之间应有基本礼拜与尊重,或许你已经觉得自己是神,又何必打开门口做生意,你没欠人家没必要服务人,人亦没欠你,不必受你气不如转为私人会所,只招呼亲朋好友吧!不要令原本开开心心想享受的人而受到不必要的气,这里负评很真实,实实在在感觉过,我是一家人去的,有大有小。小孩说话我已提醒小孩这里要静,轻声点,没招呼不要紧,价钱贵也不要紧,落order前要阅读温馨提示都不要紧,但一点都感受唔到想做我生意,算吧……走,何必要这样,免费也不要
更多

路过小店发觉好像不错,但原来是错错错错错!应该把所谓既温馨提示贴在大门当眼处,我可选择不进你店,就如你说不用入错铺头,话知你从日本拜师学艺技术超凡又如何,日本人不会这样待客的,不是说客人永远是对的,人与人之间应有基本礼拜与尊重,或许你已经觉得自己是神,又何必打开门口做生意,你没欠人家没必要服务人,人亦没欠你,不必受你气不如转为私人会所,只招呼亲朋好友吧!不要令原本开开心心想享受的人而受到不必要的气,这里负评很真实,实实在在感觉过,我是一家人去的,有大有小。小孩说话我已提醒小孩这里要静,轻声点,没招呼不要紧,价钱贵也不要紧,落order前要阅读温馨提示都不要紧,但一点都感受唔到想做我生意,算吧……走,何必要这样,免费也不要
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
等级1
4
0
2017-08-15 725 浏览
公立医院臭串感觉,有生之年最古怪的咖啡店上星期日友人带我来西贡顺路喝了一杯咖啡,觉得一定要同OpenRice读者分享一下感受!首先,讲装修觉得不伦不类,视觉都是简陋同埋不能善用空间,枱只有几张已感觉很不舒服,但其实地方很大。求其贴张日本地图日本海报就当是日本铺头实在太好笑了。仲有咖啡店播日本能剧音乐其实店主系想表达什麽呢。其实一入到去就冇人同你打招呼喎,自己走埋去吧枱度,有生之年最古怪的咖啡店,要我地同佢主动打声招呼呀,你话好唔好笑呀,客人主动打招呼,其实日本人待客之道系非常之好全世界第一,但系呢间铺就完全拿捏不到日本人待客真诚有礼的精髓。仲话去东洋求学根本就得不到人家的精髓只系突显香港人嘅臭串。奇怪一样就是个厕所,厕所非常之简陋完全没有日本人的乾净细致,仲要大字标题话不外借比其他人,根本上日本人做得好好呢个唔会唔借厕所比其他人,呢个系解决人哋所急嘅问题,何必要做到小家小气呢!完全感受到香港人小家小气嘅特徵就系呢间西贡横街窄巷,你系会搵唔到嘅铺头,完全感受到香港人开餐厅嘅小家小气品格。枱面有一份煞有介事嘅文章,只有中文欠缺英文及日文,这个可能是店家文化水准有关!应该与种族歧视无关吧!餐
更多
公立医院臭串感觉,有生之年最古怪的咖啡店
上星期日友人带我来西贡顺路喝了一杯咖啡,觉得一定要同OpenRice读者分享一下感受!
首先,讲装修觉得不伦不类,视觉都是简陋同埋不能善用空间,枱只有几张已感觉很不舒服,但其实地方很大。
求其贴张日本地图日本海报就当是日本铺头实在太好笑了。
仲有咖啡店播日本能剧音乐其实店主系想表达什麽呢。
其实一入到去就冇人同你打招呼喎,自己走埋去吧枱度,有生之年最古怪的咖啡店,要我地同佢主动打声招呼呀,你话好唔好笑呀,客人主动打招呼,其实日本人待客之道系非常之好全世界第一,但系呢间铺就完全拿捏不到日本人待客真诚有礼的精髓。仲话去东洋求学根本就得不到人家的精髓只系突显香港人嘅臭串。
奇怪一样就是个厕所,厕所非常之简陋完全没有日本人的乾净细致,
仲要大字标题话不外借比其他人,根本上日本人做得好好呢个唔会唔借厕所比其他人,呢个系解决人哋所急嘅问题,何必要做到小家小气呢!
完全感受到香港人小家小气嘅特徵就系呢间西贡横街窄巷,你系会搵唔到嘅铺头,完全感受到香港人开餐厅嘅小家小气品格。

枱面有一份煞有介事嘅文章,只有中文欠缺英文及日文,这个可能是店家文化水准有关!应该与种族歧视无关吧!
餐牌又写得不伦不类!你系提倡文化应该系咪更加详尽,如果你系想啲资深咖啡人入嚟,咁你系咪应该更加要写清楚啲,但系我只系觉得佢求其是但,完全感受唔到你铺有什麽事想传达比市民。
点餐嘅时候我就感觉要睇医生咁样,你就感受到公立医院嗰啲医生方法啦,我就完全感觉到啦,同店主讲一句说话佢居然可以喺呢个说话里面呢,咬文嚼字去串返你嚟转头呢,呢个沟通系咩方法呢,全系不尊重人觉得自己好巴闭?我真系要来饮你个杯烂鬼咖啡咩!!😡😡😡😡😡😡
如果唔系俾面个朋友我和我另一个朋友话佢都觉得要拂袖而去!
最终我哋叫了三杯咖啡,仲得几囗,小得可怜,埋单差不多成三百多蚊
我们只逗留了15分钟饮完直走了,相也不会影,卡也不会打,咁你觉得会唔会介绍呢间铺呢?

仲有佢呢间铺头系提倡宁静,但系佢居然有熟客朋友,你可以喺度高谈阔论呢,由呢张枱去另一张枱倾计都可以中间系极之骚扰!
究竟呢啲系乜嘢准则呢,其实讲到尾,就系中国香港人嗰种陋习罗,有口话人冇口话自己!扮咩日本舖啊!


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2017-08-13
用餐途径
堂食
人均消费
$100 (下午茶)
等级2
6
0
原来西贡有间小店, 唔经唔觉系小巷做咗几年生意.....一个「非常个性鲜明、性格突出、人人赞佢择善固执」既老细跟日本师傅学师回来, 系西贡开店, 热到爆既日子, 难得朋友远道而来就入去试下。当时吧台得1男1女应为老细既朋友, 老细同老板娘系度我怀疑老细执着既, 由始至终系咖啡以外既野, 就系好似皇帝咁想所有人服从过一来到我地面前, 我地想问下野, 即刻发出「深层次令人印象深刻而极有个性」既回应:「不如你地睇咗呢页先」成页纸要求CAFE似自修室唔好当佢地系Starbucks,第一样大忌已经犯咗, 我都有跟日本老师学习日本文化, 日本文化本来就系「内部从严」, 「对客第一」:「唔系话客人是对的, 但系礼貌上佢地会做足, 那怕系假」既然呢度唔系日本, 我又入咗去, 刚病好既身体又唔好意思系朋友面前发脾气, 我就忍咗。到我坐定想落单, 成20分钟都唔行埋嚟, 因为朋友睇唔明menu讲咩(纯英文, 对於一个冇乜咖啡经验既人嚟讲太hard)我行去吧台问野, 这个「深有个性」、「值得执着技术」既老细即刻觉得我阻着佢同朋友倾计咁。你冇礼貌唔招呼都算, 问多两句你讲野个种冇礼貌法请问是什麽意思?? (黑
更多
原来西贡有间小店, 唔经唔觉系小巷做咗几年生意.....

一个「非常个性鲜明、性格突出、人人赞佢择善固执」既老细
跟日本师傅学师回来, 系西贡开店, 热到爆既日子, 难得朋友远道而来就入去试下。



当时吧台得1男1女应为老细既朋友, 老细同老板娘系度



我怀疑老细执着既, 由始至终系咖啡以外既野, 就系好似皇帝咁想所有人服从过
一来到我地面前, 我地想问下野, 即刻发出「深层次令人印象深刻而极有个性」既回应:「不如你地睇咗呢页先」


成页纸要求CAFE似自修室唔好当佢地系Starbucks,
第一样大忌已经犯咗, 我都有跟日本老师学习日本文化, 日本文化本来就系「内部从严」, 「对客第一」:
「唔系话客人是对的, 但系礼貌上佢地会做足, 那怕系假」


既然呢度唔系日本, 我又入咗去, 刚病好既身体又唔好意思系朋友面前发脾气, 我就忍咗。


到我坐定想落单, 成20分钟都唔行埋嚟, 因为朋友睇唔明menu讲咩(纯英文, 对於一个冇乜咖啡经验既人嚟讲太hard)
我行去吧台问野, 这个「深有个性」、「值得执着技术」既老细即刻觉得我阻着佢同朋友倾计咁。



你冇礼貌唔招呼都算, 问多两句你讲野个种冇礼貌法请问是什麽意思??
 (黑人问号)
---> 我去日本都遇过无礼貌既店员, 但知我识日文同唔系日本文化外行人, 成个态度转返礼貌多点,
大家萍水相逢各不相欠, 识冲咖啡你估识「降龙十八掌」? 系客人面前来招「神龙摆尾」, 唔闪系咪都要挡?

後尾问返朋友先知系一种marketing既手段, 等你印象深刻, 然後会再返转头。
所以回头客真系几多, 到我走个阵成个厅都坐满一半有多, 後面仲有对情侣。
但睇返之前啲食评, 佢啲朋友都几好心机:


- 系入面坐6小时叹咖啡, 又感受下人流同宁静什麽个篇抒情文 --> 同食一口拉面有童年回忆有咩分别?
- 佢杯咖啡当你慢慢饮, 你唔吹水你坐到6小时?
问题来了: 佢会唔会俾你坐6小时饮一杯野??



另一篇就话要用返「珈啡」尊重个老细既执着, 大佬你唔系林日曦定周杰伦, 当自己名人?
- 你对咖啡有要求系你既事, 你跟日本师傅从严, 理论上系要做好杯咖啡先对得着你师傅
- 我都跟过日本老师, 咖啡好唔好饮其次, 心术居首, 同习武一样, 我冇欠你, 你黑我面俾说话我听做乜?


仲记得落order个阵, 我唔小心讲咗句「两杯咖啡系咪可以跟芝士蛋糕」,
我意思系, 系咪可以叫, 你menu又冇写, 又唔行埋嚟讲, 芝士蛋糕价钱都冇, 单系咁我去消委会留定底都得,
你认真「有个性」同我「说明」(字眼好正面自己幻想下)? 

我都叫学过日本文化同日语, 但「个性鲜明」既老细啲 manner真系令我十分「惊叹」=]


佢结果好爽快睥实我应一句:「唔可以用个「跟」字, 我地啲野系散叫, 仲有我地啲咖啡唔落糖唔落奶」
我野都唔想应佢行返埋位, 当时全店得我同朋友两个人。


系出面见到篇访问先知佢跟过日本师傅学冲咖啡,
佢最後两杯印尼豆同巴布亚豆既咖啡(我地话要饮「甘啲」,
费事佢又俾说话我地听, 我同朋友完全唔敢影相放上网, 抱歉照片欠奉。



但两杯咖啡, 等於我之前去台湾高雄, 有个师傅系我面前冲, 佢用巴西既豆,
我冇乜深究, 但我知唔同气候、培育方法、土壤品质, 之後点样煮豆同冲法,
对咖啡豆系有显着不同既效果同味道出嚟。
佢个两杯野够火喉, 但同我系台湾个杯饮既仲有段距离^_____^
(人地只系一架车有张椅俾人坐系码头饮, 围返港纸70元, 你收人地一个双倍.....质素唔讲, 加埋态度, 哗, 抱歉我宁愿饮第二间私营,
质素唔比你差)


我觉得「个性鲜明」既老细佢真系「好叻」, 对咖啡好执着, 
我朋友好正面形容佢:「有性格」
我亦都听朋友分析返, 原来系佢「开店风格」。
(入得来帮衬你预咗受, 系咪行得出街预咗比人打劫?)

最後埋单行埋嚟, 又系好唔客气,
我地等咗阵, 之後就一野弹句「有咩帮到你」
单又冇张, 芝士蛋糕唔埋单都唔知40蚊件, 但质素.....算啦我唔想再提


我地走个阵都陆续有客来, 都系中年人士, 而且有些仲要坐吧台,
隐约听到个老细仲系度解释「品啡之道」


老老豆豆, 你呢种咁既态度, 你间店真系得回头客同朋友识野 - 呢度咁多打手....间野点解可以系度做咗两年左右有多。
我见到instagram都几多blogger tag佢呢间野宣传,
讲豆既研究, 我觉得老细系有佢一套, 始终跟过师唔系乱来
但食评话欣赏佢执着, 对咖啡讲究什麽

有日式师傅风格, 无日本重客之道, 我朋友第二日为咗佢杯「假期限定」而好早再去饮,
我费事再去, 阵间一个唔觉意, 我唔想系youtube或者facebook直播等见到自己。

其他野留返下面补充, 至於个啲「温馨提示」, 大家自行睇完判断啦!


希望「个性鲜明」既老细, 仲有「一群」热心打手同老细好老友的,
你地自己谂谂系咪咩客都要第一野拎把刀出来吓人
同埋凶人系咪大哂=]
芝士蛋糕, 巴布亚豆煮咖啡
$140
67 浏览
0 赞好
0 留言
题外话/补充资料: 总括而言: - 唔好谂着佢会好似日本人咁好礼貌, 但我唔知日本个师傅几时教佢咁样对客人, 真有「礼貌」 - 如果你比较火爆, 建议你唔好落单或者同佢倾计, 酿成不必要的误会就唔太好 - 如果你好锺意研究咖啡豆既类别同煮出来既不同, 呢度可能o岩你, 其他cafe未去到咁深既地步 - 有咩唔明到时即管问, 我谂唔会有人饮完一杯跟着就觉得人生充满xxx之类 -考虑将成件事交俾「消费者委员会」跟进=]
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2017-07-29
等候时间
30 分钟 (堂食)
人均消费
$140 (下午茶)
用餐优惠
试食活动
等级1
1
0
2017-06-29 479 浏览
这里的珈啡,由选豆,炒豆到冲啡都蕴藏着老板的历练!在香港,这样的有心有力的珈啡师x烘焙师实属罕见!喜欢他会爱死。不过如果想去试的朋友一定要放开偏见,想一想自己是喜欢珈啡,还是喜欢座珈啡室的感觉!老板执着!是事实!但食客只凭着自己的固定信念去批评别人也是不公平!如果是初体验,建议大家试试假日限定的Holiday Fresh Roast, 感受一下真正的鲜豆香,如果不喜欢,算吧!不要再来.PS 文中用了珈啡,不是咖啡,因为尊重珈啡师的执着!
更多
这里的珈啡,由选豆,炒豆到冲啡都蕴藏着老板的历练!在香港,这样的有心有力的珈啡师x烘焙师实属罕见!喜欢他会爱死。不过如果想去试的朋友一定要放开偏见,想一想自己是喜欢珈啡,还是喜欢座珈啡室的感觉!
老板执着!是事实!但食客只凭着自己的固定信念去批评别人也是不公平!如果是初体验,建议大家试试假日限定的Holiday Fresh Roast, 感受一下真正的鲜豆香,如果不喜欢,算吧!不要再来.
PS 文中用了珈啡,不是咖啡,因为尊重珈啡师的执着!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2017-06-25
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
午餐
推介美食
  • Holiday  Roast
等级2
9
0
2017-06-11 456 浏览
实在太同意前一编食评既精华标题,不得不再用一次。朋友介绍先入去试,入到去老板一开口就已经表现出佢臭串既态度,对话内容唔讲啦,大家可以参考下之前有个食评「甘味定甜味呀?」总之就系单单打打,假设所有客都系佢眼中所谓「唔识饮咖啡」既人,所以要企喺度俾佢串,然後俾钱佢。卖得呢个价位既咖啡,却有如此低质既服务,实在全港难得一见。恭喜你黎紧又会少一批客呀老板唔好意思无办法评论咖啡质素,极低质服务态度令我饮唔出咖啡究竟系老板口中既甘定甜味,that's too bad
更多
实在太同意前一编食评既精华标题,不得不再用一次。

朋友介绍先入去试,入到去老板一开口就已经表现出佢臭串既态度,对话内容唔讲啦,大家可以参考下之前有个食评「甘味定甜味呀?」总之就系单单打打,假设所有客都系佢眼中所谓「唔识饮咖啡」既人,所以要企喺度俾佢串,然後俾钱佢。

卖得呢个价位既咖啡,却有如此低质既服务,实在全港难得一见。恭喜你黎紧又会少一批客呀老板


唔好意思无办法评论咖啡质素,极低质服务态度令我饮唔出咖啡究竟系老板口中既甘定甜味,that's too bad
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2017-05-28 526 浏览
我和太太两人来到西贡, 想喝杯咖啡, 由於有网上文章的介绍, 以为这间米咖啡很特别, 所以便来试试!进店前, 觉得很奇怪, 为何周日如此热闹的日子, 这间咖啡店会冷冷清清? 没甚人气? 不是如杂志文章所介章? 它的咖啡是自家制且很有味道吗? 进店後, 觉得很後悔! 还没看清餐牌上的咖啡名, 只看到上面的一大段中文, 意思是禁入非顾客使用洗手间, 他们会收取$60的清洁费, 另外一大段文字似是声明自己的店内不欢迎客人进行任何喝咖啡以外的行为, 且最低消费是每人$60.......再看, 有很多看不懂的咖啡名, 而咖啡的售价是$70至$120一杯。我们各点了一杯不同名称的涷咖啡........咖啡来了, 都是细细一杯, 外表平凡, 而味道? 苦和难喝.......我没话儿了, 以後不会再来。
更多
我和太太两人来到西贡, 想喝杯咖啡, 由於有网上文章的介绍, 以为这间米咖啡很特别, 所以便来试试!
进店前, 觉得很奇怪, 为何周日如此热闹的日子, 这间咖啡店会冷冷清清? 没甚人气? 
不是如杂志文章所介章? 它的咖啡是自家制且很有味道吗? 
进店後, 觉得很後悔! 还没看清餐牌上的咖啡名, 只看到上面的一大段中文, 意思是禁入非顾客使用洗手间, 他们会收取$60的清洁费, 另外一大段文字似是声明自己的店内不欢迎客人进行任何喝咖啡以外的行为, 且最低消费是每人$60.......
再看, 有很多看不懂的咖啡名, 而咖啡的售价是$70至$120一杯。
我们各点了一杯不同名称的涷咖啡........
咖啡来了, 都是细细一杯, 外表平凡, 而味道? 苦和难喝.......
我没话儿了, 以後不会再来。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2017-05-28
用餐途径
堂食
人均消费
$90 (下午茶)
推介美食
  • 没有
等级1
1
0
2017-05-24 333 浏览
近几年都系附近开工,只要一落雨又有伴就会带唔同朋友来试下,系香港你好难,好难,好难(因为好重要所以要讲三遍)搵到一个1)绝对宁静,2)咖啡有水准既地方。人会拣店,原来店都会拣人,老板咁多年都系用自己既方式,一路坚持店内的宁静既氛围,情愿饰选回头客,为的一个专字,唔系人人做到,亦唔系人人接受到,但一份坚持值得敬佩。几年前觉得呢到啡贵,但今时今日阿猪阿狗都卖到60-70,我情愿黎呢到。酒杯茶杯咖啡杯我都爱储,好可惜今日比只玻璃杯我,有D难受。入到来,见下严叔老板,静静地睇住下雨粉,饮完走人,已经唔系只饮一杯咖啡咁简单了。
更多
近几年都系附近开工,只要一落雨又有伴就会带唔同朋友来试下,系香港你好难,好难,好难(因为好重要所以要讲三遍)搵到一个1)绝对宁静,2)咖啡有水准既地方。
人会拣店,原来店都会拣人,老板咁多年都系用自己既方式,一路坚持店内的宁静既氛围,情愿饰选回头客,为的一个专字,唔系人人做到,亦唔系人人接受到,但一份坚持值得敬佩。

几年前觉得呢到啡贵,但今时今日阿猪阿狗都卖到60-70,我情愿黎呢到。

酒杯茶杯咖啡杯我都爱储,好可惜今日比只玻璃杯我,有D难受。

入到来,见下严叔老板,静静地睇住下雨粉,饮完走人,已经唔系只饮一杯咖啡咁简单了。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2017-05-24
用餐途径
堂食
人均消费
$70