2018-04-27 198 浏览
已經好幾個月沒有回去泰國了,開始十分思鄉泰國的味道,便決家與朋友去找泰國店止止渴。這間車仔麵店,以泰國特色交通工具「篤篤車」為名,這個名字便深深吸引了我和朋友的興趣。這裏的價錢一點也不貴,三餸麵也只是$35, 而且包含的餸有牛筋、雞翼 、芝士腸、芝士丸等等, 絕對不是平價的餸,所以我覺得很抵吃呢!我們點了一個面和一個套餐share。朋友選了泰國鱷魚湯公仔麵,當中他選擇了牛丸、芝士丸和咖哩魚蛋。鱷魚湯當中有很多香菇,所以十分香甜。而且湯底味道濃郁,很足料。牛丸大粒,咬起來口感彈牙。咖哩魚蛋很特別, 不是普通街邊的咖哩魚蛋。 味道有點香草咖哩的辣,魚蛋的質感不會很粉狀,而當中有魚味。公仔麵把湯的味道都吸收了,所以吃起來時,很濃鱷魚湯的鮮味。超值套餐 $62我選了泰國鱷魚湯米線,配雞翼、蘿蔔、芝士丸、牛筋。雞翼是滷水雞翼,十分入味,而且雞肉很嫩滑。蘿蔔有四件,味道清甜,口感淋身,不會太硬。芝士丸當中的芝士不算多,味道不會太濃。牛筋滑口, 同樣也是較嫩滑,有很香牛肉的味道。米線彈牙滑身,不是很粗糙的那一種。泰酥炸雞翼雞翼炸得金黃香脆,咬起來很脆口, 炸開的時候,又不會有很多油,炸的時間控制得不

我們點了一個面和一個套餐share。

牛丸大粒,咬起來口感彈牙。

公仔麵把湯的味道都吸收了,所以吃起來時,很濃鱷魚湯的鮮味。

超值套餐 $62

我選了泰國鱷魚湯米線,配雞翼、蘿蔔、芝士丸、牛筋。

雞翼是滷水雞翼,十分入味,而且雞肉很嫩滑。

蘿蔔有四件,味道清甜,口感淋身,不會太硬。

芝士丸當中的芝士不算多,味道不會太濃。

牛筋滑口, 同樣也是較嫩滑,有很香牛肉的味道。

米線彈牙滑身,不是很粗糙的那一種。

泰酥炸雞

雞翼炸得金黃香脆,咬起來很脆口, 炸開的時候,又不會有很多油,炸的時間控制得不錯。

而雞翼來裏的肉,十分juicy,不會乾爭爭。

配上泰式甜酸醬更加惹味可口, 因為醬汁酸酸甜甜,不會太辣,正合我的口味。

我甚至把剩餘的甜酸醬,沾點上我的餸,與麵一起吃 ,因為我真的很喜歡它的甜酸味。

馬拉盞菜心

馬拉盞是與菜心一起炒,味道上有點辣,很惹味。 而菜心很新鮮,味道鮮甜,而且不會老,所以咬起來清脆,不會韌。

若果是套餐,或者是下午茶時段,都可以享有特飲特價。

我們都選了薄荷青檸梳打$6

喝了一口,很醒神,當中超級重香茅的味道, 而且青檸的味道很出。

因為我是十分喜歡淨吃檸檬的人, 所以我覺得這杯青檸梳打特別好看! 因為他的名檬味很夠酸,很合我口味呢! 我們都覺得這個很好喝!

這間餐廳的食物水準很不錯,而且價錢十分之合理! 絕對是街坊價,經過不防一試喔~
  • 薄荷青檸梳打
上個週末到了元朗走走,在元朗公園爬爬百鳥塔享受藍天。 午間想吃點簡單的,所以便去了到了附近的篤篤車來了碗車仔麵。想不到車仔麵店也那麼繁忙,要先等位!和一般車仔麵不同,這裡有有趣的冬蔭公、鱷魚湯底。 我的冬蔭公湯底車仔麵先來,喝一口湯,湯味濃郁好味!獨立賣成湯也是不錯。但微辣也比想像中要辣,如果不嗜辣的話建議吃不辣。牛腩入味軟腍,配上牛栢頁,和很特別的小元貝,好味!另一碗的是鱷魚湯底,喝起來帶點雞湯的感覺,是一款較養生的湯底。加上牛肚、墨魚仔,味道也很好。 整體而言,每款的食材味道都做得很細緻,值得一讚!
上個週末到了元朗走走,在元朗公園爬爬百鳥塔享受藍天。

午間想吃點簡單的,所以便去了到了附近的篤篤車來了碗車仔麵。

整體而言,每款的食材味道都做得很細緻,值得一讚!
2018-04-21
元朗真的越來越很多美食,是日到元朗探訪姐妹,以往感覺元朗到處都是日式餐廳或火鍋雞煲等等,今次走到大坑渠附近覓,見到一個店舖小小但格局簡約的新穎車仔麵店,細看餸菜竟然以泰式冬蔭功湯底,可以止下我近日的冬蔭功湯癮。喜歡這店的泰式風味絶不馬虎,跟地道港式車仔麵Crossover得非常夾,吃過一次已印象難忘,要再翻尋味!點菜紙實在有很多車仔餸都想食,有些是傳統車仔餸,有些像是火鍋配料,另外,食車仔麵都有海鮮配搭,很吸引。泰國鱷魚湯清湯鱷魚湯做車仔麵湯底,湯底入味清甜,飲得出湯底足料,邊食邊飲湯,非常滋補。除了湯底出色,就連車仔餸都一樣入味好食,我叫了雞翼、金錢肚、蘿蔔、冬菇、豬紅。每次食車仔麵都必食油麵,難得這店的油麵沒有鹼水味,而且彈牙。冬蔭功湯冬蔭功湯配上海鮮車仔餸是最佳配搭,但配上地道香港車仔餸又別有一翻風味。食個車仔麵都連每整碗冬蔭功湯都几乎飲清,真的是地道泰菜館的味道。淨飲湯底都抵呀!薄荷青檸梳打超多的薄荷葉,再配大大片青檸,配上泰式車仔麵,確實以為自己在食泰菜呢。皮脆肉嫰,再配泰式醬食份外惹味。香脆炸魚皮推介!大大片、非常香脆不油膩,一食已經下次要必叫。

薄荷青檸梳打

皮脆肉嫰,再配泰式醬食份外惹味。

泰酥炸雞翼(原味)

香脆炸魚皮
推介!大大片、非常香脆不油膩,一食已經下次要必叫。
冬蔭功湯
泰酥炸雞翼(原味)
2018-04-23 41 浏览
好難得入元朗搵朋友gathering,就順便入黎睇下有咩新餐廳食下,路過之前食過既壽司之神,隔離原來開左間新野,食車仔麵的,岩哂!就食個下午茶啦。入到黎,環境相當舒服,冷氣又夠,可能係平日關係,人比較少,不過都keep住有2-3枱。原來係泰式車仔麵!又幾特別喎,之前都未試過。仲要有鱷魚湯底,就試下你!個湯底比我想像中好飲,冇味精!宜家出街食飯好少餐廳唔落味精架啦!加分!其他我就叫左豬紅,豬腸,元貝。我就覺得冇其他地道車仔麵咁惹味啦。不過係另一種感覺。PS 見到女店主係出餐之前會抺碗邊先出餐,感受到佢地用心,希望可以keep到呢類型既小店啦!
2018-04-23 66 浏览
閒日行下元朗穩野食,中午餓啦就四圍穩下餐廳,無故發現呢間,裝潢唔係特別輝煌,但睇落好整潔👍🏻🤘🏻。我地12:15到埗坐左十分鐘就滿座😮同女友一人一套餐,試下唔同湯底,小菜同小食🤩,唔記得寫粉麵,個侍應姐姐好快就睇到同我地講,最後叫左米線。杯薄荷青檸梳打最先到,我去就喪插檸檬😛,飲落有點小清新,喉嚨好舒服,小甜,青檸味好足夠。兩碟都係以馬拉盞味既小菜,我十分欣賞,因為味道絕對比外面幾十蚊碟更好,十分香濃,菜靚無苦澀味,菜心同芥蘭之間我會選芥蘭,食落唔太咸,又有小甜味中和返。😛我地叫左原味雞翼,雞翼好脆,新鮮炸起,肉嫩,雞醬就無分別。😍春卷熱辣辣,好香口,另外佢無乜油,入面餡都多,十分好食🙏🏻🙏🏻🤩女友的冬蔭公湯底食得到係正完湯底,辣味剛剛好(小辣)米線夠淋,紅腸差不多,滷水雞翼滷汁調配得好入味。😍💡鱷魚湯底飲落好多中藥feel,但個湯底好鮮,甜同小油,好易入口。配菜既冬菇羅白都入味,夠淋。咖哩魚蛋有點辣,咬落去爽口。飽到上心口,個人覺得價錢適中,比同區相若既餐廳好。🤘🏻

飽到上心口,個人覺得價錢適中,比同區相若既餐廳好。🤘🏻
2018-04-23 65 浏览
經過元朗時發現了一間新開的車仔麵店,不過此店搞搞新意思,選用了鱷魚湯底~這樣特別就試試啦看看下單紙,有套餐可選3餸麵 + 小食 (大) + 菜 ($62)外加了薄荷青檸梳打 (+$6)炸魚皮 + 牛栢葉 + 牛筋米線配鱷魚湯底 -先試一啖湯底,真的超甜,湯中還會有杞子,紅棗及靈芝菇,夠哂補身,平時吃麵不會飲湯的我,最後都飲了三份之一碗 炸魚皮不錯,但如果可以另上會更好牛栢葉淥得剛剛好,不會太”un”牛筋不會切得過細,而且夠入味金錢肚 + 豬大腸 + 墨魚丸米線配鱷魚湯底金錢肚和豬大腸完全沒酥味,正墨魚丸不會咬落去一口粉,吃得到墨魚粒,好味泰酥炸雞翼 - 不會炸得過火,配上泰式辣醬,好味網紋春卷 - 很足料,有粉絲紅蘿蔔,好味腐乳唐生菜 - 菜菜很甜,不錯蠔油芥蘭 - 超大碟,而且不會過老薄荷青檸梳打 - 超好飲!有別於一般泰國菜的青檸梳打,薄荷葉份量夠多,浸一會再飲,微酸中帶薄荷味~正這超值套餐真的超級抵食及正,小食是大size的,加飲品的價錢也很抵另外此店的冬蔭公湯底也很香,下次絕對會再來試試~看到店內有不少是區內熟客,感覺很warm,支持頭店
經過元朗時發現了一間新開的車仔麵店,
不過此店搞搞新意思,選用了鱷魚湯底~
這樣特別就試試啦

看看下單紙,有套餐可選
3餸麵 + 小食 (大) + 菜 ($62)
外加了薄荷青檸梳打 (+$6)

炸魚皮 + 牛栢葉 + 牛筋米線配鱷魚湯底 -

炸魚皮不錯,但如果可以另上會更好
牛栢葉淥得剛剛好,不會太”un”
牛筋不會切得過細,而且夠入味

金錢肚 + 豬大腸 + 墨魚丸米線配鱷魚湯底
金錢肚和豬大腸完全沒酥味,正
墨魚丸不會咬落去一口粉,吃得到墨魚粒,好味

泰酥炸雞翼 - 不會炸得過火,配上泰式辣醬,好味

網紋春卷 - 很足料,有粉絲紅蘿蔔,好味

腐乳唐生菜 - 菜菜很甜,不錯

蠔油芥蘭 - 超大碟,而且不會過老

這超值套餐真的超級抵食及正,
小食是大size的,加飲品的價錢也很抵
另外此店的冬蔭公湯底也很香,
下次絕對會再來試試~

看到店內有不少是區內熟客,
感覺很warm,支持頭店
2018-04-22 44 浏览
賓賓放假又唔想煮,心血來潮想食返碗車之面,最後選定了篤篤車,一間乾淨整齊的車仔面店,點了個三餸面餐,老公單點一碗面超值三餸套餐 $62+$6泰國鱷魚湯米(牛腩支竹冬菇)+泰酥炸雞翼+腐乳生菜+薄荷青檸梳打鱷魚湯乳白清甜,湯底有紅棗杞子作配料,牛腩鬆腍軟滑,絕對係誠意之作 💖原味泰酥炸雞翼 皮脆肉嫩有肉汁,雞翼預先醃製,夠入味;不似得一般 hea 製的,只得外面死咸,內如嚼爉。腐乳生菜值得一讚係腐乳量夠,菜與菜之間都有厚搽,食到最後仍有厚厚的腐乳醬薄荷青檸梳打賣相怡人,最啱配濃味餐,飲完後有刷牙後的清新感 👏👏冬蔭功湯河 $35(冬菇蘿白牛筋)雖然沒有鮮蝦,仍不失冬蔭功湯味,牛筋炆得夠腍入味,膠質口感重,以$35的湯面來說,是超值的!荀!順帶一提,店主還提供學生優惠,富人情味的小店,要多多支持 😘😘

超值三餸套餐 $62+$6

原味泰酥炸雞

腐乳生菜

薄荷青檸梳打
賣相怡人,最啱配濃味餐,飲完後有刷牙後的清新感 👏👏

冬蔭功湯河 $35(冬菇蘿白牛筋)

2018-04-22 22 浏览
鱷魚湯底新店,很多湯底可選,特別的鱷魚湯底,湯底有鱷魚湯味,白色湯底有淡淡藥材味,有杞子,紅棗,好有益的感覺,但紅棗是當配料加上,是乾的,但食紅棗可以補血有健康感,啱哂女士。另上辣的超辣咖哩醬,非常香辣,好正!特飲薄荷青檸特飲, 很清新,很多薄荷葉, 甜甜酸酸,好清涼消暑,已經大杯但仲想飲多杯。可惜點的豬紅只有三粒,響鈴放在湯裡腍得很快,我比較喜歡吃點脆脆的響鈴。計番套餐都算優惠,仲可以吃多碟小食。我散叫咗
另上辣的超辣咖哩醬,非常香辣,好正!
計番套餐都算優惠,仲可以吃多碟小食。我散叫咗

2018-04-15
午餐
2018-04-21 24 浏览
見完客有點肚餓,邊行邊搵本來只是想吃大水渠旁B仔涼粉,卻碰巧遇着一間車仔麵店。點知有驚喜!篤篤車位於大水渠間B仔涼粉對面,唔難搵。通常車仔麵店都以簡單裝潢為主,而這裡從細節裡更保留一份泰式風情。鱷魚湯底清甜之餘更加入藥材, 清了大半碗湯都不覺得口渴。由於鱷魚肉對於呼吸系統健康有益處,而其肉脂肪含量少而且營養豐富,以鱷魚肉作湯品或與中藥配伍,尤其適合在忽冷忽熱的天氣食用,有助於止咳潤肺,補健強身、很適合用作煲湯。 豬大腸及蘿蔔一向都是車仔麵成敗指標,這裡的豬大腸洗得很乾淨而且無騷味。 耶蘿蔔清甜爽口無渣更是難得。原來白蝦仁爽脆而且跟車仔麵很夾,值得加7蚊!當晚太夜嚟無晒牛根冬菇同牛肚了,有點可惜。超值套餐包一碟菜及一份小食,L選了馬拉盞炒芥蘭。 芥蘭鮮甜爽脆、沒有被馬拉盞的味道蓋過。小食則選了原味泰酥炸雞翼, 雞翼香口但完全不油膩、更保留肉汁。而外層則有濃濃的香茅味、很好吃! 必試。最後L更多點了一份網紋春卷。即叫即炸,外層香脆內裡有很多清甜的蘿蔔絲。以車仔麵去作比較,篤篤車材料靚、份量足而且價錢公道。的確是 車仔麵愛好者值得一試的地方。

篤篤車位於大水渠間B仔涼粉對面,唔難搵。

原來白蝦仁爽脆而且跟車仔麵很夾,值得加7蚊!

當晚太夜嚟無晒牛根冬菇同牛肚了,有點可惜。

2018-04-18
2018-04-20 55 浏览
雖然我無真係去過泰國,不過成日睇旅遊節目都會提到泰國有好多篤篤車,即係泰國的士,帶住乘客穿梭大街小巷(聽講有d 仲會劏客,要小心)。香港原來都有間叫篤篤車o既泰式fusion 港式車仔麵,有gimmick 得o黎又應該唔會貴得去邊啦,於是前來一嚐。點o左碗珍珠元貝牛腩金菇鱷魚湯米粉。個湯底,睇落係白白地色有d 似魚湯o既感覺;飲落,帶一點奶油o既味道,唔似魚湯,唔腥的,再因為落o左好多紅棗,有股淡淡o既清甜——原來鱷魚湯是這樣的!用佢o黎送米粉真係個幾新奇但又唔錯o既選擇wo。d 牛腩唔單止煲到好腍,浸o左湯都仲嗒得出佢個醃料,可見煲到好入味。元貝因為係海鮮類所以加o左$2,只係$2 雞,絕對值得加,雖然細細粒咁但每一粒個海鮮味都好出。食完個麵,都仲有好多沉o係底,等我慢慢打撈番佢地上o黎先……一場o黎到,梗係唔會淨係食一個車仔麵啦,佢仲有d 泰式小食我都想試呀。如果我叫一個麵加一個小食就$61,但我叫一個set 就只需$62,會再多碟菜,咁叫埋囉唯有……個腐乳唐生菜就唔會話好特別,但你幻想住e 碟菜只係需要$1 雞,諗落都覺得興奮……泰酥炸雞翼先係重點啦!o係叫o個陣已經可以揀辣定唔

珍珠元貝牛腩金菇鱷魚湯米粉

珍珠元貝

腐乳唐生菜

泰酥炸雞翼先係重點啦!o係叫o個陣已經可以揀辣定唔辣,叫o左辣。呢個真係強烈推介呀!炸得非常香口,香茅味好重,再蘸埋佢o既泰式辣醬,簡直perfect。佢o既醬料係有青瓜o係入面,個泰式感覺即刻出好多,就是同麥x 勞是不同的。
泰酥炸雞翼

最後飲埋佢杯薄荷青檸梳打(跟呢一個餐加$6),超級足料,好多薄荷葉,青檸都比一般泰國菜館放得多。而家完全唔督d 青檸個酸甜度已經ok,再因為d 薄荷葉,帶出o左一股輕微o既苦澀味,比飲開o個d 會較多層次。
薄荷青檸梳打 (跟餐加$6)

食完,唔知係d 鱷魚湯滋潤定係薄荷葉通鼻,行出門口,個人覺得個喉嚨好似真係幾舒服~
2018-04-11
珍珠元貝牛腩金菇鱷魚湯米粉
泰酥炸雞翼
薄荷青檸梳打 (跟餐加$6)
2018-04-19 277 浏览
連續兩日的新界西北美食之旅,經過車仔麵店「永X士多」、熱狗店「JX大」跟布丁甜品店「小X幸」之後,終於去到我最後一間試食的食店,食店名稱很有泰國菜的濃厚氣息,叫做「篤篤車」。「篤篤車」顧名思義,即是泰國地道最受旅客歡迎的交通工具之一,就連我這個從未去過泰國旅行的人都一定知道的事,相信讀者閣下都應該略有所聞。加上我最近在家裡,經常有看過電視節目「沖遊泰國」,看見膚色黝黑的泰國華僑「胡慧沖」,在節目裡面不斷在說,在介紹泰國的旅客景點跟食品,就算我現在對泰國旅行還是興趣不大,我又幾乎每天在西貢泰國菜餐廳內食午餐,最後情意結還是驅使了我進入食店。我一進入「篤篤車」的樓面,立刻發現「篤篤車」簇新的裝修,以及樓面內一部電視機都沒有,寧靜的環境給予了我很強烈的安全感,令我很想試食,品嚐看看泰國版本的車仔麵是什麼味道。雖然我只見到「篤篤車」全店唯一一位的女侍應,不過這位年輕的女侍應,服務的態度也稱得上很不錯。她遞上了「篤篤車」的自助點餐紙給我。換言之,坐在「篤篤車」的櫈上,實際上幾乎不會看得到任何跟車仔麵有關的廚房設備,只能夠等候十分鐘過後,看女侍應從廚房裡面,拿着泰國「車仔麵」出來。當然,就算我看不

當然,就算我看不到「篤篤車」實際廚房的狀況,但是我始終看到「篤篤車」整潔與衛生的用餐環境,「篤篤車」的環境實在乾淨得一點污漬也看不到。

「篤篤車」的泰式車仔麵,跟坊間車仔麵的最顯著分別,就是泰式車仔麵的餸菜裡面,有很多水產類的食品,例如珍珠元貝、白蝦仁、青口、墨魚仔等食品。

不過,「篤篤車」當然也少不了傳統類的配菜食品,例如雞翼、蘿蔔、金錢肚等食品。所以我就選擇了「三餸車仔麵」,包括雞翼、珍珠元貝跟白蝦仁三款食品。

至於「篤篤車」車仔麵的麵底方面,「篤篤車」沒有什麼非常有地方風格,或者任何的手工製作粉麵,只有一般的粗麵、幼麵、河粉、公仔麵,可以供食客選擇。

反而「篤篤車」車仔麵的湯底,湯底反而比麵底更有趣,更能代表「篤篤車」的食店風格,吸引我的注意。首先「篤篤車」泰式湯底肯定少不了「冬蔭功」湯底。

「篤篤車」除了辣味「冬蔭功」湯底之外,還有另一款值得我一試的車仔麵湯底,它就是「泰國鱷魚湯」湯底。我不是很有膽量的人,尤其是很害怕一些張牙舞爪兇惡動物,例如鯊魚、老虎、鱷魚等等。

我以前曾在阿媽的西貢泰國菜餐廳食過鯊魚丸,但是實際的野生鯊魚,我真的就算只是不經意看到一眼,看到鯊魚張開血盆大口時,會立刻嚇到快要暈倒。

但是我以前試食鯊魚丸的時候,還是聯想不到任何跟鯊魚有關的事情。所以我今日喝下第一口鱷魚肉煲出來的湯的時候,除了感覺到鱷魚湯的清甜味道之外,就沒有其他感覺了。

但是如果不是「篤篤車」車仔麵,還有其他海鮮配料加入,例如珍珠元貝、白蝦仁的話,我就未必能立即喝到清甜的味道。鱷魚肉真正的好處,應該是「止咳」才對。

「篤篤車」的「鱷魚肉湯」版本車仔麵,「鱷魚肉湯」除了有它本身的甜味之外,「鱷魚肉湯」當然少不免,還有來自泰國菜與生俱來的辣椒辣味,泰國菜本來就會有酸味與辣味的感覺。

所以「篤篤車」鱷魚肉湯湯底的表面,還多出了一層疑似辣椒油的油份痕跡。或許就這些紅色油份,就是令「篤篤車」湯底味道變得偏辣的原因。

所以「篤篤車」車仔麵湯底的整體味道,我可以說,應是辣中略帶甜味,容易入口的順暢感覺。我雖然怕鱷魚,但是鱷魚肉煲出來的止咳甜味湯底,我最後還可以把湯底完全一飲而盡。

相對甜中略帶辣的鱷魚肉湯底,今次「篤篤車」車仔麵的粗麵麵底,只是我平時吃粗麵會吃到粗糙耐嚼感覺跟以前吃過仔完全沒有分別。

而且「篤篤車」食店用的粗麵麵餅,「篤篤車」廚房竟然上了很多,多得有點不計價錢成本似的。我以前吃過很多車仔麵店,作為車仔麵底層的粉麵通常每次會加一個粉麵餅店,想多食就要加錢。

我今次在「篤篤車」在沒選擇加底的情況之下,就算只是揀選了一般的粗麵,份量比想像中「暴增」的粗麵麵底,已經足夠讓我吃到半飽有多。

在味道甜中帶辣的「篤篤車」車仔麵鱷魚肉湯底襯托之下,就算把白蝦肉與珍珠元貝混入辣味鱷魚肉湯,然後把鱷魚肉湯再喝下去,白蝦肉跟珍珠元貝肉的味道仍然保留了清甜的味道。

或許就是粗麵本身的質地比較粗糙的關係吧,所以就算粗麵浸過鱷魚湯湯底,粗麵在吸收了鱷魚肉湯的甜辣味道之後,麵條仍能保留最初的形態,沒有明顯發漲,咀嚼下粗麵口感仍然爽口。

「篤篤車」珍珠元貝跟白蝦肉,經過被麻辣味道鱷魚肉湯灼煮之後,我仍然能吃到白蝦肉,以及珍珠元貝新鮮水產爽口口感。

至於鱷魚肉湯車仔麵另一款食品,雞肉接觸浸淫過鱷魚肉湯後,雞肉除了有鱷魚肉湯的甜味之外,雞翼除了仍然是肥大飽滿的狀態,雞肉口感仍然嫩滑。

而且雞翼像珍珠元貝,白蝦肉一樣,一樣浸淫過鱷魚肉湯底的濃郁甜辣味道,所以雞翼一樣有了,來自鱷魚肉湯,以及珍珠元貝,白蝦肉所有的鮮甜味道,雞肉口感鮮嫩,味道則充滿了鱷魚肉湯的鮮甜味。

所以,「篤篤車」整碗「鱷魚肉湯」車仔麵,基本上每一處地方都可以讓我安心享用,而且鱷魚肉湯除了味道鮮甜,用來止咳絕對是一流,吃「鱷魚肉湯車仔麵」不止是味覺享受,對身體健康亦有好處。

「篤篤車」一碗「鱷魚肉湯」湯底車仔麵,它一次過滿足了我三個的願望,包括了不算昂貴的價錢、鮮甜止咳的湯底以及啖啖肉的爽快口感,最後連同凍檸檬水的飲品,吃完埋單付款四十元,最後居然還有一元找續。

「篤篤車」整個鱷魚肉湯車仔麵下午茶,有一大大碗份量的車仔麵,味道鮮甜辣味一致兼且吃到很飽,「篤篤車」這個車仔麵下午茶的性價比,絕對不遜色於油塘「智X車仔麵」。

所以我下次再來新界西北的話,除了「永X士多」之外,「篤篤車」亦都稱得上是,我幫襯享用「車仔麵」的理想車仔麵店選擇之一。
2018-03-06
超好味....,原本諗住是但快食快走.....點知又比我入左間好不俗既餐廳.....一去到見到車仔麵...咁就咁嗌啦.....一入到去就見到有冬陰功湯底...我就嗌左個中辣.....見到有得跟埋餐有菜都係65蚊.....其實好抵..仲有小食....個車仔麵黎到之後...第一下飲左啖湯先..~嘩...好毒國人feel呀....果種酸中帶辣...真係好泰國feel呀...個牛肚腍到呀....係果種好似係入口就溶既感覺呀.....係好好味呀....之後再食佢個豬姐.....冇臭味.....洗到好好好乾濕....又係腍野黎既....好喜歡呀~之後佢果個馬拉盞菜...又係煮到好入味.....呢間野一定要番兜呀...又抵又好味.....好難搵到架喇而家...

一去到見到車仔麵...咁就咁嗌啦.....
一入到去就見到有冬陰功湯底...我就嗌左個中辣.....

好喜歡呀~
之後佢果個馬拉盞菜...又係煮到好入味.....
2018-04-18
2018-04-18 39 浏览
車仔麵通常都以講求快靚正,填飽肚子為主,所以曾經被叫做嗱喳麵。之不過,喺樣樣嘢都講求質素嘅世代。車仔麵都要upgrade啦! 今晚就去咗元朗依間標榜食泰式風味車仔麵的篤篤車。環境不算大,大約可以坐廿位,裝潢簡潔。湯底除左常見嘅牛腩湯同清湯,仲有特色泰國鱷湯、冬蔭公湯俾你揀。配餸選擇亦相當豐富。泰國鱷魚湯(小辣)河粉 (3餸麵)(白蝦仁、墨魚仔和冬菇)湯頭係成個麵嘅亮點。有別於印象中重藥材味的鱷魚湯,依個泰國版🇹🇭的鱷魚湯順滑香濃,加咗杞子和紅棗,帶點甜味,卻又不會有藥材的味道,飲落鮮甜、滋潤,無加味精。河粉軟硬適中,吸收晒濃濃的湯頭,入口滑到「雪」一聲。 白蝦仁🦐肉質彈牙,白灼更能食出海中鮮味。再飲返啖湯,估唔到喺元朗食個車仔麵都可以有去咗泰國的感覺。白灼墨魚仔🦑細細粒,一啖一粒,爽口彈牙,增加趣味,仲好好味。冬菇炆得好入味,好腍,味道帶甜。秉承車仔麵的精髓好味,簡單,實在。*食完個麵記得飲曬碗湯啦!嘅可以補氣血,又補充骨膠原。薄荷青檸梳打食完辣嘢,最啱飲杯味道清新的薄荷青檸梳打降溫。老闆毫不吝嗇,加入大大片的薄荷葉,提升了飲品的清涼感,薄荷葉仲可以提神、解胃腸鬱悶。食過新派fusi
環境不算大,大約可以坐廿位,裝潢簡潔。

泰國鱷魚湯(小辣)河粉 (3餸麵)

泰國鱷魚湯(小辣)河粉 (3餸麵)(白蝦仁、墨魚仔和冬菇)

白蝦仁🦐肉質彈牙,白灼更能食出海中鮮味。再飲返啖湯,
*食完個麵記得飲曬碗湯啦!嘅可以補氣血,又補充骨膠原

3餸牛腩湯油麵

食過新派fusion車仔麵,當然要叫一個傳統牛腩湯車仔麵,測試一下。
原來一樣有水準。
珍珠元貝、牛腩、炸魚皮配油麵。
腩汁湯底濃郁惹味。牛腩炆得好入味,肉味香濃。珍珠元貝,爽甜。炸魚皮香脆,配埋油麵,成個感覺又返咗嚟香港。

網紋春卷
即叫即炸,食到最後一件時,個餡料仲係熱辣辣的。沾上泰式酸甜帶辣的醬汁,好惹味酥脆,的小食。

馬拉盞芥蘭
芥蘭青綠爽脆。用馬拉盞炒雖然偏鹹,但味道層次比蠔油芥蘭更豐富。

泰國鱷魚湯(小辣)河粉 (3餸麵)
3餸牛腩湯油麵
馬拉盞芥蘭
  • 泰國鱷魚湯(小辣)河粉(3餸麵)
2018-04-17 32 浏览
老公話呢間車仔麵有雜誌介紹過,呢日同我嚟食lunch。餐廳細細,但地方好乾淨,坐得好舒服。呢度有幾款唔同嘅湯底,我叫左三款餸(珍珠元貝、牛栢葉、豬大腸)冬蔭功米線($37),冬蔭功湯底酸酸辣辣好嘢味,入面有十幾粒珍珠元貝仔,好彈牙,豬大腸有豬腸味但唔肥膩,配料係秀珍菇同中芹好足料。老公揀左個麻辣配四餸(辣鷄翼尖、辣豬皮、咖喱魚蛋、炸魚皮)嘅泰國鱷魚湯底粗麵(連加底$44),白色的湯底鋪滿餸之外,仲有搶眼嘅杞子同紅棗,望落好吸引。小食我哋點左個泰酥炸鷄翼($26),鷄翼皮炸到好香脆,肉質juicy又入味, 好食!老公嗰杯薄荷青檸梳打(跟餐$11)係用好多新鮮薄荷葉沖出嚟,唔係用濃縮香料嘅人造味道。呢度D嘢食真係煮得好有心機,我哋得閒會再嚟幫襯!

呢度D嘢食真係煮得好有心機,我哋得閒會再嚟幫襯!
2018-04-17 42 浏览
之前係新假期到見到元朗有間新開車仔麵,咁岩又係元朗整完野,就去食下,篤篤車附近都好多咪錶位,流動率都好高下,好易泊到車。之前係新假期都見到佢介紹過,食車仔麵用泰國湯底,夠特別,因為我食左咁多年車仔麵都只係食牛腩湯或清湯。以到有5款湯底比你簡,見到泰國鱷魚湯底係3隻手指,當然一定要試下,另外仲叫左2隻手指既冬蔭公湯底,小食我地叫左泰酥炸雞翼(原味),網紋春卷,一杯凍檸茶,一杯凍咖啡。泰國鱷魚湯配油麵,紅腸豬腸蘿白豬紅($40) 開頭諗緊會唔會好重薑味同腥味,點知係一D 都冇,飲落去個湯好濃郁,落足料,唔會好似用水溝稀左,好鮮甜,好似豆腐湯,以個湯我覺得好驚喜,我同囡囡都飲晒成配湯,飲完唔會覺得好口渴!而油麵煮得岩岩好,豬腸冇其他臭味,係新鮮豬腸,好入味,蘿白豬紅切到細細粒,易入口,蘿白好淋冇根。冬蔭公湯配粗麵,墨魚仔牛柏葉墨魚丸芝士腸芝士丸魚旦($52)冬蔭公湯中辣已經夠辣,酸酸辣辣好正,湯底濃郁,好足料,又係連碗湯都飲晒,粗麵同餸份量夠多,墨魚丸芝士丸魚旦夠彈牙,牛柏葉夠爽口,墨魚仔夠新鮮。泰酥炸雞翼(原味)($26)炸得好香脆,新鮮炸起,咬落去好重香茅,鹹鹹地,點埋個醬汁,好惹味。網

泰國鱷魚湯配油麵,紅腸豬腸蘿白豬紅($40)

泰酥炸雞翼(原味)($26)

網紋春卷($26)
新鮮炸起,口感鬆化,食落唔油,配埋個特製醬汁,真係好好味!

如果食得辣,店長都推介咖哩湯底

2018-04-16
  • 泰國鱷魚湯