第壹燙冒菜麻辣燙

第壹燙冒菜麻辣燙 (已結業)

First One China Fine Food
第壹燙冒菜麻辣燙 (已結業)
2K
Siu615
Bookmarked👍🏻
Siu615
2019-06-14
1K 瀏覽
關注
曾經喺深圳食過好好味嘅麻辣燙, 忽然間心血來潮同先生上網搵吓香港有咩地方有四川麻辣燙可以食😁係OpenRice搵到呢間鋪頭於是決定去試一試呢間鋪頭嘅店面唔大, 但座位尚算舒適同深圳嘅麻辣燙有啲唔同, 深圳嘅麻辣燙係比你自己出去counter度揀自己想食嘅食材放入個盤入面, 然後斷重量去計算價錢呢度係入座後枱面上面有一張紙比你自己挑選想食嘅面同材料, 好似車仔麵咁選擇數量都算多, 本着一試無妨嘅心理, 於是就當自己食緊酸辣米線, 隨便揀咗幾樣平時比較鍾意食嘅材料喺度等緊碗麵度嘅同時, 聞到旁邊嘅食客食緊嘅面都已經覺得好吸引😍等左一陣碗麵終於到😍😍😍果然係非同凡響個湯底非常好味, 嗰種味道同我之前喺深圳食嘅非常相似, 雖然價錢同深圳當然冇得比, 但又唔係好貴嘅, 非常推薦大家去食但有個地方我覺得可以做得更好嘅係, 無論係面同材料嘅份量都稍為少咗啲, 建議可以加返大個份量🙎🏻‍♂️我哋兩個人一人食完一碗然後都覺得唔係好飽, 於是又叫多一碗share食🙈查看更多
麻辣燙
卡夫奇妙脹
惹味麻辣燙
卡夫奇妙脹
2019-06-11
關注
呢間好食到我食極都吾厭!😍夠麻辣得尼又吾會好油!餸菜款式夠多👍🏻辣度同麻度係分開選擇嘅,我就中意食小辣,大麻😂中辣其實都接受到,但有太多辣椒籽啦,飲湯食到又吾係太開心🙈😂必叫:風琴炸豆腐:吸湯力強👍🏻蓮藕:超爽口黑毛豬肉片:吾韌又有啲肉味豬大腸:又淋又入味粉麵既選擇呢,我就建議揀紅薯粉又彈牙,吸湯力又強,冇得輸!🤤👍🏻我係一個好怕經常食同一間野既人,但呢間我真係一個星期食幾次都冇問題😂中意食麻辣既絕對要試!查看更多
中辣,中麻
微辣,小麻
JM0908
中肯評價
JM0908
2019-05-29
關注
味道確幾好,又香,有得按喜好去選擇各樣既辣度同麻既程度,份量等,不算太油膩,意想不到還有薯粉同水晶粉選擇,不過小食同飲品既價錢略微貴左少少,而食物既選擇不算太多。查看更多
Wingcl
份量極少!
Wingcl
2019-05-25
關注
份 量 極 少 !!!年幾前已經食依間,個陣仲係得一間舖,未發展到隔離開多間既時候,份量多到驚訝,味道都幾好,每次都食到飽飽離場,所以都經常去幫襯。個陣會嗌雞翼尖,一路食一路數,最少都有8隻或以上,份量真係好足,性價比高。直至開多間分店(隔離舖)既時候,發現份量慢慢變得愈黎愈少價錢仲貴左,服務態度都變差了,六十幾蚊食唔飽,嗌開既雞翼尖變到得5隻或以下,真係好失望。希望老闆會望一望食評,其實加價份量不變唔係問題,但加價之餘份量減至一半有多,實在太過份。查看更多
bbfatpig
難食
bbfatpig
2019-05-20
關注
本人好似冇乜寫過食評,但呢間嘢真心伏。中辣小麻,冇乜味。豬大腸望落唔乾淨,豬皮唔入味,已經諗唔到有咩係好食衛生環境好一般,有d蚊子飛過。雪櫃幾污穢。肯定沒下次。完。查看更多
Polok06160816
不油膩的麻辣燙
Polok06160816
2019-05-04
關注
出親尖沙咀都會諗起佢,因為出親街食麻辣川味野都相對地油,只有尼到出品唔止係夠麻夠辣,而且重點係一啲都唔油!!!食完佢都無乜罪惡感!尼到嘅主食就好似車仔面形式,揀餸揀面揀湯底麻度辣度。肉類丸類菜類選擇都多,個人超中意食尼到嘅烏冬,幼滑得黎有咬口。另外,尼到仲有好多唔同小食揀,同朋友黎就可以嗌返三兩碟share,賣相同味道都very good!!!可惜今日得我一個人地方就比較細,同人搭檯時真係坐得好逼,不過味道同價錢真係贏晒。查看更多
hestiatsang
最好食的麻辣燙
hestiatsang
2019-04-11
關注
每一次考試都會上來這裏食麻辣燙,一碗四餸的份量已經很足夠我填飽肚子。今天我叫了風琴炸豆腐,火雞腎、牛柏葉和肥牛,再加埋薯粉,是令人十分回味的味道😋,怕辣的朋友可以叫微辣加小麻,對於我不吃辣的也是完全接受到。首先,風琴炸豆腐浸在微辣湯裏面,吸收了所有精華,然後放入口真是一種享受。另外,牛肉片脂肪和肉的比例剛剛好,吃下去有濃厚的牛肉味,是每次必選的項目。火雞腎則比較爽口,又不會有一些怪味,所以推薦大家選擇!整碗麵的份量也十分足夠,而且餸比麵多,可以好好品嚐各種配料的味道,有時我還會把所有湯都喝掉了。查看更多
rikumasaki
餸多過粉的冒菜麻辣燙
rikumasaki
2019-04-08
關注
近年愈來愈多人愛吃麻辣燙這類粉麵店,今日就在尖沙咀挑了一間來試!這間店在加連威老道開業都有一年多,由一間舖面擴至兩間。因為是地舖,貪其快捷方便,可以在血拼時簡單解決一餐,所以每隔一陣子也會去幫襯一下~ 這次去到,點了一個四餸米線套餐,選了羊肉、黑毛豬肉、豬肝及薯仔做餸,再加了他們推介的鴨血,飲品則選配了豆漿,然後發現價格又上調了~:(小麻辣的湯頭,加上一堆香菜、酸菜、青豆的配料,不會過濃或過辣到分不出其他味道,平分秋色,但對嚐辣的人而言,應該會覺得不過癮!五款餸來說,羊肉的羶味不會太強烈,是很淡的那種,挺易入口,肉味亦濃~ 相比之下,黑毛豬肉比較柴口,雖有肉味,但不算細嫩,普普通通~ 豬肝入口算嫩,不會嗱到死實實,或醃到滑而無味,味道足夠,值得一選~ 薯仔相對普通,而且完全不入味,好像碗內的陌生人,相當麻麻⋯⋯而鴨肉⋯唔算好滑,是有入到味,但感覺並不足夠,份量也不多,這個價格感覺就是偏貴了點!配菜我最愛吃這點的青豆,脆口又不會有強烈豆青味,配上酸菜挺好味~ 然而因為整碗粉的麵底超少,餸比麵多,大食一點的人絕對吃不飽,加底又要加個十元八塊,我這樣一頓都要7x元,再加便要8x元,實在不化算!若以這價格,尖沙咀區還有其他更多選擇,所以不會特別推薦大家去吃,不過行過加連威老道貪方便,則可以考慮一試既⋯⋯查看更多
cynthialee817
地道冒菜平靚正!
cynthialee817
2019-03-31
關注
每逢星期六都會喺尖沙咀做瑜伽🧘‍♀️,上完堂通常都唔想食得太多,一碗粉面唔多唔少就啱晒啦!尖沙咀呢間麻辣燙可以話係我哋幾個嘅最愛,選擇多,份量又啱啱好,味道可以自己話事!💓🍜紅薯粉配鮮腐竹、芋絲、萵筍、芝士腸、羊肉片(小麻,小辣)$56🌟湯底好味,扭紋薯粉🌟特別加入左炸黃豆,好有咬口🍜米線配薯仔、萵筍、午餐肉、芝士腸、腩片、豬小肚(微辣)$56🌟每樣餸份量都好平均🌟建議唔食得辣嘅朋友叫微辣,已經惹味十足-呢間麻辣燙水準唔錯,價錢亦都好相宜,成日都會幫襯!!查看更多
Mz.Ching
食極唔厭既麻辣燙
Mz.Ching
2019-03-24
關注
有一日返工lunch經過見到呢間冒菜麻辣燙舖試完後就變左每月必食5-6次既餐廳琴晚同男友專程到舖食✅單後比職員落單就ok可單選餸/加麵我通常會選6個餸 加烏冬 $53加汽水 $5而辣度可選大至微辣麻度也是好喜歡此家店的麻辣湯底是用豬骨高湯而熬成所以除左湯底夠味,配合埋麻辣係超級好味配菜都好多選擇,自行點選就可以另外想講就係 可以+$13加配台灣鴨血味道淡,放落碗麻辣湯麵到食就very good了!不過就只得三塊😝已經成為此店常客希望此餐廳會一直經營下去,開分店查看更多
喂食寶寶
食不厭的麻辣燙
喂食寶寶
2019-03-18
關注
自從朋友帶我黎呢間位於尖沙咀的麻辣燙店 從此就愛上吃麻辣燙 喜歡它家的麻辣燙湯底很清不油 即使我點小麻小辣 都不會像其他家的這麼濃 它的餸菜方面選擇很多 可選4款 6款 8款送配粉或麵 悉隨尊便 平常的我喜歡點它家的牛丸 咬開很多汁 另外風琴豆腐也是我至愛 吸收了湯底的精華很好吃 睇牆上有推介鴨血 一直都未試 下次決意要試試 這裡價錢也不貴 相比其他店每款餸的份量要多 所以非常抵食 已經成為麻辣燙粉絲查看更多
6pm
第壹燙 吃一趟夠
6pm
2019-03-15
關注
另一次又來到沙尖沙咀,因為其實尖沙咀這個地區,遊客眾多,但是本地人來到,究竟可以用合理的價錢吃到什麼🤔呢?其實選擇不多,於是,亦都因為另一間非常美味的麻辣燙,七八時過後便會變身成為火鍋店😫,因此這天只好來加連威老道這一間麻辣燙吃麵。又有一個差不多的多餸套餐,4餸6餸或是8餸。這兒就可以選擇配飯、配米線、配紅薯粉,友人所點的那個,🍚點了配飯。不記得是不是點了要酸,因此湯底的味道吃起上來比較酸。😳友人的自製麻辣燙湯飯 裏邊,這個牛柏葉,質地極之煙韌,甚至毛有一件咬不開。這間麻辣燙的份量,怎麼看來也是偏向小的🐤,本身這個湯碗已經不算太深,而且內裏,有一半都是空的,基本上可以說是只有少許湯及少許麵條。我的小麻微辣,但味道的確比較淡,但是麻味好像也不足,下次可以叫多辣🌶一點,但是其實下次再來的機會也不大,因為它收費還是偏向昂貴,50多元的一個米線😫,美其名就是麻辣燙;但是說穿了,其實都只是有點兒麻、有點兒辣味的湯底米線,然之後配幾個餸,例如是腩肉、芋絲、比較特別的,頂多就是那個整排的風琴炸豆腐,就是好像一大塊炸雞扒一半,一整排都是豆卜,吃來口感特別,打橫連著一排,而且非常吸湯,但由於本身的豆腐質地,即使吸了湯,也不至於太過辣。:)其他都不算太特別,再加個飲料,都差不多要每人$60 。其實差不多款式的食品,在內地,應該$20都不用,既然它都是內地傳來的出品,但是收費比較貴,倒不如又下一次回內地🇨🇳再吃吧。而且,我們比較喜愛的那一間麻辣燙,在某一間商業中心的大廈樓上,因此座位比較多亦都比較寬敞,二人的座位都非常之闊。😥這店則因為在鬧市的路邊店舖,因此座位比較擠迫,有時兩個人需要打橫一排坐,異常擠迫。查看更多
+ 2
傻小雞B
Lunch又黎食 🍜
傻小雞B
2019-03-02
關注
之前Lunch黎呢度食過都覺得唔錯,唔太貴d野都算好食,咁岩又黎尖沙咀做野,所以又同同事黎食由於早食Lunch,所以人唔算多!一坐低就即劃食咩,4餸的話包一款16蚊的餸,我就毫不猶疑揀左羊肉,另外百頁同風琴炸豆腐都吸引!而記憶中微辣我受唔到,唯有要清湯,而同事就要左手打牛丸的16蚊款同小辣!羊肉片比較淡,而百頁同風琴炸豆腐個量仲係好多,仲有油麥菜都好食,薯粉就比較爽口,清湯都有味,咸咸地牛丸都好有香味!而魚蛋係陳皮魚蛋!同事好鍾意,佢仲話小辣剛剛好!加左支豆漿查看更多
+ 1
toby.ng.961
好好味,值得推介😋
toby.ng.961
2019-02-28
關注
第一次來,已有很多人排隊等候。個人特別喜歡紅薯🍠粉和蓮藕片,味道好好,湯底有得選擇,而食物款式也有好多選擇。另外四川小食也非常特別,值得一試!份量適中,值得推介😋😋😋查看更多
yeemei109
份量小 難食
yeemei109
2019-02-02
關注
一入到去 佢得幾張台 另一邊係bar台 啲櫈十分唔舒服 好細張 同埋佢個牆好污糟 未食已經想走 不過諗住坐低左就算 叫左4送 見佢48蚊好似幾抵 點知佢出左張單係51蚊 汽水就加6蚊 令人感到有啲唔老實 同張點單紙寫住既價錢有所出入 到左上菜 見到都嚇一跳 份量超超超級小 4個送得一隻雞翼都算 啲麵得好小 食平時既雲x香一半份量都無 食完唔知食左啲乜 咁就收成60蚊 食x仔無咁嬲 起碼都夠飽先 叫汽水忌廉明明我係叫罐裝上左枝裝都夠膽死 真係俾佢激到嘔血 食完即走 同埋黎間野個男人十分唔老實 我食4個送係57蚊 俾70蚊佢扮野找3蚊俾我 嬲到要打食評 一定唔會再無下次 查看更多