2015-05-12 1590 浏览
行到攰,想揾地方食野,决定去呢间,贪佢环境好,可以自成一角,估唔到咁就做左个令我後悔既决定。睇menu,见到有个儿童餐几得意,谂住试下,跟住举手叫待应写野,点知好耐都冇人理,终於见到个待应出现,即刻举手,隔离果枱又举,佢竟然行左去隔离果枱。另一个待应走过黎,佢见我地叫儿童餐,即刻故意提高声线,语气凉薄咁问'请问有冇五岁以下既儿童?' 劲尴尬。 个餐牌又冇写要儿童先叫得... 我地叫左几碟野,其中一碟系玉子烧, 食完之後,我朋友见只碟仲有d碎谂住夹埋佢,个待应又好心急想收碟,佢一边叫我朋友夹啦夹啦,一边攞走只碟,落单又唔见佢咁心急。我地俾佢地搞到成晚都冇哂心机,真系好後悔黎左呢间野,一定冇下次。

劲尴尬。
个餐牌又冇写要儿童先叫得...

2015-05-10
2015-03-03 2798 浏览
will only come again if I have couponwasabi 墨鱼this is not very fresh...I'm not sure if I like itmy god, I said that last time, had no idea y I ordered it...可能水准下降客人数目亦下降以前闲闲地都500以上卖单因为原条刺身以前very fresh...they don't even do it anymore定期会有新野食企图留客花心的我-受!新野食or seaonal 野食几正鰤鱼鱼生fantastic够肥可惜唔知点解D碟都系湿嘅....OMG!!!assorted sashimi+sushi were ok fresh, but the quality not worth the amount I paid!Fried chicken was abit over cooked...service very good

wasabi 墨鱼
this is not very fresh...
I'm not sure if I like it
可能水准下降
客人数目亦下降
以前闲闲地都500以上卖单
因为原条刺身以前very fresh...
they don't even do it anymore

定期会有新野食
企图留客
花心的我-受!
新野食or seaonal 野食几正
鰤鱼鱼生fantastic
够肥
可惜唔知点解
D碟都系湿嘅....
OMG!!!
service very good
2014-10-11 6962 浏览
今日, 心血来潮决定出街食Lunch 拣左 可能因为占中关系; 今日Lunch唔洗等位, 太好第一次食; 整个环境都好舒服每张台都隔得几开,好有空间感, 适合三五知己坐低食野倾计因为星期一至五ga关系, 所以有特惠午餐,有8个set选择, 价钱由$32 - $60都有, 随个人喜好啦我就Order左一个<什菌豆腐丼>($32+10%=$35)整个lunch set都几丰富啦; 面豉汤+沙律+主菜+饮品汤: 味道不错 沙律:份量不多,但几fresh, 好好食主菜:比我想像中好食, 唔太浓味 日本小菇仔+豆腐ga配搭不错   整个饭都好健康, 有少少家庭Feel饮品:今次拣左菠罗乳酸特饮! 正!!! 完全唔会酸整体黎讲. O系旺角搵到D个价钱ga午餐真系好难得环境同食物都Okay,服务态度都不错;系出菜ga时候有D慢..^^"绝对可以有下次, heeeehe
今日, 心血来潮决定出街食Lunch

拣左[笑笑] 可能因为占中关系; 今日Lunch唔洗等位, 太好

第一次食; 整个环境都好舒服
每张台都隔得几开,好有空间感, 适合三五知己坐低食野倾计

因为星期一至五ga关系, 所以有特惠午餐,

什菌豆腐丼
汤: 味道不错

沙律:份量不多,但几fresh, 好好食[因为有必杀芝麻酱
]
主菜:比我想像中好食, 唔太浓味
日本小菇仔+豆腐ga配搭不错
   整个饭都好健康, 有少少家庭Feel
饮品:今次拣左菠罗乳酸特饮! 正!!! 完全唔会酸

整体黎讲.
O系旺角搵到D个价钱ga午餐真系好难得
绝对可以有下次, heeeehe
2014-10-10
wasabi 墨鱼this is not very fresh...I'm not sure if I like it北海道拉面沙律this one is very nice!!!!!!!!!not as nice as before! but I still love it!!!面条弹牙!!!!lovely sauce!!!!!三文鱼火碢lovely狂吹食品可边食边吹有D咸可能水准下降客人数目亦下降以前闲闲地都500以上卖单因为原条刺身以前very fresh...而家麻麻地韩式豆腐=炸豆腐+泡菜炸豆腐quite nice有少少臭豆腐feelservice very good
wasabi 墨鱼
this is not very fresh...
I'm not sure if I like it

北海道拉面沙律
面条弹牙!!!!
lovely sauce!!!!!
三文鱼火碢
lovely
狂吹食品

可边食边吹
有D咸

可能水准下降
客人数目亦下降
以前闲闲地都500以上卖单
因为原条刺身以前very fresh...
而家麻麻地
韩式豆腐
=炸豆腐+泡菜
炸豆腐quite nice
有少少臭豆腐feel
service very good
2014-08-07 6738 浏览
重点在题外话/补充资料, 必看!!自从上次团购中伏之後, 除左酒店buffet或者条款写得好清楚o既, 其他一律免问。加上而家出左商品说明条例, 应该情况会好d。个fd话想食日本野, 咁o岩笑笑又有现金券6折, 仲一人送一杯野饮, 买左2张一入到去, 比左张2人L位, 好似包房咁自成一角, 唔错唔错, 出面D2人台都几, 成间铺环境系几好一坐我叫左杯巨峰乳酸, 真系好似我同我个fd咁啦, 君子之交...........唔好以为因为d冰溶左所以咁淡, 杯野一黎已经系咁样我个FD就醒啦, 等我叫完试饮一啖, 叫左杯可乐  杯可乐真系够冰冻, 又够汽, 暑气尽消!其他野食, 冇影相, 仲叫左豆腐沙律 ($58) 为个左沙律汁而叫, 汁系一贯的好味, 好有芝麻香。份量好多, 有氐菜, 海藻, 豆腐。豆腐雪得够冻, 夏天食真系O岩晒! 略嫌个豆腐唔够豆味芥辣章鱼 ($28) WASABI味重, 开胃前菜芝士薯仔年糕 ($58) 有4粒, 最好食系呢个, 烟烟UNUN, 衬热食, 如果入面芝士再多D就仲正!蕃薯南瓜天妇罗 ($42) 有蕃薯 4片, 南瓜4片, 蕃薯南瓜好甜, 粉酱唔多, 香脆而不
重点在题外话/补充资料, 必看!!

唔好以为因为d冰溶左所以咁淡, 杯野一黎已经系咁样
我个FD就醒啦, 等我叫完试饮一啖, 叫左杯可乐
 杯可乐真系够冰冻, 又够汽, 暑气尽消!
巨峰乳酸
其他野食, 冇影相, 仲叫左
 略嫌个豆腐唔够豆味

芥辣章鱼 ($28) WASABI味重, 开胃前菜

蕃薯南瓜天妇罗 ($42) 有蕃薯 4片, 南瓜4片, 蕃薯南瓜好甜, 粉酱唔多, 香脆而不油。唯一美中不足系冇天妇罗汁, 要问先有

三文鱼腩寿司 ($20) 带子寿司 ($32) 鳗鱼寿司 ($28) 火炙三文鱼寿司 ($20) 甜虾寿司 ($24)
- 寿司饭应该系微暖, 鱼生片要冻, 同埋不能太大块, SIZE适中。SIZE PERFECT! 不过呢度饭系凉, 鱼生片反而唔够冻, 有可能系雪柜温度唔够, 或者握寿司时太多手先握好, 又或者整好左好耐先上台。
- 火炙三文鱼因为烧过, 所以块鱼生片应该系微暖, 不过呢度系凉, 有可能师傅整定一堆, 有人叫立即上碟, 又或者系摆太耐先上台
- 带子够新鲜, 又肥美
- 三文鱼腩应该系肥美, 多油脂。但系呢度不够肥, 冇咩油, 似普通三文鱼, 而唔系鱼腩

埋单$410, 计左现金券6折, 每个人都要比 $165。价钱略贵, 而且选择少。

题外话/补充资料: 间野对使用「现金券」客人极度不公 普通客限时2个钟, 使用「现金券」客限时1.5个钟。而且呢d野都冇写明o系购买「现金券」o既条款。系book位时先讲。我问佢点解团购网度冇写, 佢竟然话, 你团购就系咁咖啦, 唔可以同walk-in客比, 团购就梗系要食少d时间啦, 你想食2个钟就唔好用「现金券啦」 普通客食够$100可以签卡, 使用「现金券」客就要食够$300先可以签卡。 其实消委会早在2008年已经出过新闻文件话D商铺咁样定签卡最低消费同埋以将信用卡手续费转驾消费者系唔o岩, 唔知点解佢地仲可以咁做
2014-08-02
用餐优惠
团购
  • 芝士薯仔年糕
2014-07-17 6985 浏览
同朋友gathering!本来想去10楼嗰间!但太多人排!最後去了呢间!都要等25分钟先有位!日本餐厅系比较细心!会在门口放日本杂志!等候期间可以解闷!侍应安排坐搨搨米!要脱鞋先可以入座!鞋就锁入储物柜!坐低环境好日式!虽然话系榻榻米!其实系坐在一张有靠墙地台有凹位嘅枱!自成一角!系倾偈嘅好地方!侍应提醒今日$28以下饮品买一送一!叫咗:三文鱼野菜沙律--三文鱼正常,但沙律菜较老!火箭菜带苦味!值得赞系沙律酱分开上!可以比客人选择落几多!整个沙律主要靠个酱!海胆豆腐--冻豆腐上面,用紫苏叶盛住一堆海胆,加一小撮日本芥辣!一小堆海带!另外有一碗汁!问侍应系乜汁!佢答唔到!我用汤匙将全部食物再加汁一齐食!无乜味道!碗汁应该系冷面汁!但全部都无味!除了冷之外!豆腐同海胆都无乜味!而且海胆唔多新鲜!有一小堆海胆系深色!虽然无腥味!但无见过呢个颜色嘅海胆!北海道松叶蟹粥--一上枱觉得好小锅!侍应只比一个碗同汤匙!要问先攞多支汤匙!每人分到半碗!蟹味都浓!配热棉粥底!系今晚唯一无失望嘅菜色松寿司拼盘又系海胆出事!又有一点深色海胆!虾带腥味!唔新鲜!其他鱼正常!饮品:菠萝梳打黑糖梳打两杯都系好假药水

饮品:
菠萝梳打
黑糖梳打

两杯都系好假药水味!真系接受唔到!我们饮一啖同侍应讲话想换过第二款!经过侍应细心解说(因为只可以转一次)!我们拣咗最安全嘅柚子茶!味道正常!

今餐食物真系失望!系环境同服务值得赞!虽然侍应有甩漏!但都好有礼貌即刻改正!尤其我们改饮品时!个侍应好耐心走几次去水吧问清楚边只味道无咁假!呢样真系值得一赞!
2014-07-16
2014-06-26 5963 浏览
同fd shopping完,系肚饿既情况下谂起呢间野,就决定黎呢到食啦乌龙茶烧酒($28)日本style,坐低即时叫杯野饮下先~烧酒略嫌唔够,不过$28算系咁啦辛辣牛肉汤拉面($58)唔算太辣,但汤底够浓郁,d面亦弹牙,好味白木屋Set($178)手握寿司d饭太散,而d军舰寿司d紫菜就冧得滞,普普通通啦北海松叶蟹肉带子Pizza($78)d酱汁好好味,带子虽然唔多,但d蟹肉就好有蟹味,pizza边亦脆卜卜,几好食既日式pizza
乌龙茶烧酒
乌龙茶烧酒($28)
辛辣牛肉汤拉面
辛辣牛肉汤拉面($58)
唔算太辣,但汤底够浓郁,d面亦弹牙,好味
白木屋Set
白木屋Set($178)
手握寿司d饭太散,而d军舰寿司d紫菜就冧得滞,普普通通啦
北海松叶蟹肉带子Pizza
北海松叶蟹肉带子Pizza($78)

题外话/补充资料: 呢到其实环境都唔错,平时6-7pm仲有食品半价优惠添,不失为同朋友吹水闲聊既好地方
2014-06-25
辛辣牛肉汤拉面
北海松叶蟹肉带子Pizza
2014-05-20 5960 浏览
两年无来既笑笑,一次就完全摧毁左我对佢一向良好既印象。好似笑笑呢类型既日式料理,相信呢一两年俾韩国料理打到残,但亦可以成为佢品质下降至此既理由。鱼生饭同天妇罗饭水准一般都算,个泡菜炒猪肉,竟然可以无泡菜味又无猪肉味,只有隔夜味,无错,系日本料理店叫韩国菜系一件愚蠢既事,但系无心做就唔好出,出得就要用心,呢个可能就系香港楼上食市既悲哀,咩都想做但又无师傅。可惜。
两年无来既笑笑,一次就完全摧毁左我对佢一向良好既印象。
2014-05-20
2014-05-06 5747 浏览
晚餐时间人在旺角,约了友人在雅兰中心等,集合後我们对雅兰入面的食肆都没兴趣,出来商场後看到对面琼华中心外的广告灯箱都有不少餐厅选择,於是走去那边看看。途中,我见议可以去10楼的茶木或11楼的笑笑,当电梯门在10楼打开时,当我们看到那挤迫的人潮(晚上6点左右咋喎),便决定直上11楼...在这里,完全不用等位,直接入座,店员先告知要两小时内还枱,两小时吃个简餐,对我们来说是足够的了。店内近乎漆黑一篇,看餐牌都要眯眼,也可将餐牌移向餐厅通道(较光少少)才勉强看得清楚。我们被安排坐较为窄身的细L枱,对肥美的我当然会觉得迫迫啦,而且一坐下我们都觉得好热好焗,於是请店员来,说"呢个位好热,可唔可以开大D冷气?一系可以调去其他位置?",店员想也没想就说"呢度系中央冷气,无得较温度喎,而且度度位置都系一样",我们重申"但热到系无开冷气咁喎",他肯定地说"系有开到冷气",跟住就行开了。我们坐了几分钟实在顶不顺想离开的同时,忽然听到" 隆隆隆"的声音,继而头顶感觉到有风吹呀吹,不消一阵就觉得凉阵阵起来,我们都无言了,好明显这一刻才开着冷气吧...(气结)食物和饮品的选择都甚多,而且十分多元化。在7点(还是

食物和饮品的选择都甚多,而且十分多元化。在7点(还是7点半)前入座可以享有半价寿司拚盘,之後入座可以享有指定饮品买一送一。当我阅读餐牌时,越看越觉得卖的食物和饮品都好像和民﹑和亭那些的,不过笑笑就没有提供套餐。
因为下午在西贡吃的下午茶仍未消化,所以今次只点一点东西来吃。由於好口渴所以没有买一送一都要杯饮品吧,特饮选择特多,友人饮的是巨峰梳打酒$28,我饮的是富有台味的芒果绿茶$28,要求少甜少冰都有做足,饮得到有芒果味,味道不会好假,反而茶味令我惊喜,用上茉莉花茶,十分清香,顺喉,内里有不少椰果及珍珠,更合我心意了﹗
芒果绿茶
豆腐野菜沙律$56的份量是意外之的好多啊~~~有生菜﹑有海藻还有豆腐,因为笑笑的姐妹店是白木屋,我记得白木屋是出名"食豆腐",所以我对这里的豆腐都存有期望。

生菜很新鲜,够清脆,够水份,海藻对身体好有益处,不过平时就懒得买来整,今次可吃到好多,如果觉得净食不够味儿,旁边有一大杯芝麻酱可以增加味道。

豆腐够滑,最喜欢是它充斥着浓浓豆香,而冰凉的温度令人有种清新的感觉。个人见议不要沾酱汁吃,因为单是'原味'都可以令人吃到口不停。
豆腐野菜沙律
海鲜猪骨汤乌冬$68(可转拉面),份量和阵容都不算丰富,海鲜是两只新鲜虾﹑两粒带子及两条蟹柳,反而椰菜及葱粒就有特多,多葱多菜都讨到我欢心。XD
奶白色的汤应该不是鱼汤,不过味道都几清甜,易入口,所以我们都将汤饮尽。用上的乌冬富咬口感,食到尾都不会变得糊腍。
最後一道是天妇罗拚盘$68,卖相好靓呀。
天妇罗拚盘
包括了有三只虾﹑南瓜﹑紫苏叶﹑青椒﹑蕃薯﹑露荀等等,以及一把"扇"。外层的炸浆十分脆口,而且不会令人吃到一口油腻,确实做到很好呢。虾够大只,肉质爽,最特别是第一次遇上紫苏叶天妇罗及露荀天妇罗,前者好似薯片,全片脆卜卜,後者就内脆内软,好似吃薯条,其他蔬菜都仍保持其水份在内,特别是青椒,吃到索索声呢。

我们都以为这把扇是金菇(一般都是用金菇吧),不过边吃边觉得金菇没理由有这个硬度,仔细观察下就发现原来是拉面啊﹗(OMG)

炸过的拉面条原来几好食呢,面的蛋味比用汤煮过的更突出,在不断咬下咬下之下就不自觉地好易饱肚起来。
拉面扇
今次所吃所饮的都具质素,而且价钱十分相宜,虽然服务不是太理想,但这都算是旺角区内一个平靓正(又不用等位)的选择。
2014-04-27
$136.50 (晚餐)
豆腐野菜沙律
芒果绿茶
天妇罗拚盘
2014-03-29 4998 浏览
是日提早和老友庆祝生日,我地一行8人一早订左位,订位时已说明入座起计食两小时便要还枱。一路食一路倾计大笑,不知不觉2小时便很快过去,是日客人不是很多,店家都好好人无赶我地走,俾我地继续倾,倾到十一点终於走人,好满足,多谢店家 ^^
沙律
寿司并盘
豆浆猪肉锅
2014-03-06
庆祝纪念
沙律
豆浆猪肉锅
2014-03-23 4317 浏览
作为团购达人,老实说真系好少中伏,上次系一间日式烧肉店,好似叫1千冉,无几耐佢就摺左...今次依间,去到门口,无人理,狂甘钟後直接走入去,侍应话随便坐...当然啦,都无人...相饭後影嘅,环境其实几好,吾嘈,只不过食物吾得...放左落碗先记得影,不过都系平日石锅样,重点系味道,啲饭一pat pat,我地系成人吾系bb,有牙架...个韩式酱都ok嘅,少少辣味道同carbonra一样,个名真有创意...味道算系合格,都几多sauce合格,但𥚃面可以软熟啲唯一要赞好! 非常新鲜香脆.因为要食够$200, 所以加个雪糕. 正宗日式抹茶雪糕,都几香滑. 整体质素真系一般...仲要出到门口见到佢话lunch全单七折,fb like送雪糕,真系火都黎...虽然我地系六折,不过都吾高兴..但系要我系fb违背良心like,我宁愿去老麦食个新地...

相饭後影嘅,环境其实几好,吾嘈,只不过食物吾得...

合格,但𥚃面可以软熟啲

唯一要赞好! 非常新鲜香脆.

2014-03-22
用餐优惠
团购
2014-03-19 3163 浏览
见60蚊当100蚊洗仲包饮品一杯,所以买三张试吓!系星期六用团购卷唔洗讲紧系预早三两星期订位,点知去到话冇我订位[]既资料,好在当晚唔多人,好快就有位。依到环境同座位都舒服唔错但食物就……日式酱汁豆腐,因为酱汁太少所以令到豆腐唔够味吉列炸蚝,系全晚最好味!好有蚝味,炸得香脆但唔油腻大板煎饼,酱油咸到卑利,配料又少鱼生饭,鱼生薄到张纸咁,又唔新鲜,难食炒面,又系咸到卑,唔想再食落去蛋包饭,虽然都系配料唔多,起码食得落吖!茄汁炒饭加左煎旦包算ok啦!第一次黎食亦都系最後一次!团购经历中的败笔
日式酱汁豆腐,因为酱汁太少所以令到豆腐唔够味

吉列炸蚝,系全晚最好味!好有蚝味,炸得香脆但唔油腻

大板煎饼,酱油咸到卑利,配料又少

鱼生饭,鱼生薄到张纸咁,又唔新鲜,难食

炒面,又系咸到卑,唔想再食落去

第一次黎食亦都系最後一次!团购经历中的败笔
2014-03-08
2014-03-03 2358 浏览
琼华出面D广告牌见到有日本菜, 就即兴想试下。以前食过dinner都唔太差, 价钱中等。原来lunch有discount。最平既餐只系$30,menu寿司拼盘有半价, lunch set就7折,估唔到咁平。D平餐个卖相唔太吸引,叫左杂锦鱼生饭,有3款唔同价钱,试个平平地$59,包埋野饮同味噌汤。张相明明好多三文鱼刺身,点知黎到得两块。重有两只好细既甜虾,一块吞拿鱼同一块唔知咩鱼。个鱼刺身竟然有骨 除左个三文鱼勉强接受到之外,其他都真系几差。豉油好咸份量OK啦,可以多返D。咁既价钱食日本野都系唔好咁大期望。

除左个三文鱼勉强接受到之外,其他都真系几差。豉油好咸
份量OK啦,可以多返D。

咁既价钱食日本野都系唔好咁大期望。
2014-03-03
2014-01-28 2294 浏览
日式豆腐太厚粉啦!!!but 炸得啱啱好日式饺子好好味!!!皮薄馅靓皮好滑红鲷活鱼刺身附上酸汁冇姜蓉但有葱花...咁即系点?红鲷鱼唔够肥美口感爽口冇乜味我唔会再嗌Ribena 味酒精nice 鰤鱼刺身搞错!!!个碟湿嘅!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 不过厚切+肥美+新鲜口感丰腴抵赞!!!炸鱼骨ok可惜有条头发...炸鸡炸得啱啱好~~~!!!鸡皮炸得 very very crispy!service very good!
2014-01-02 1743 浏览
原本谂住食楼下间茶木,点知劲多人,所以就转去笑笑食,就咁中招了。。。睇menu已经无咩吸引,反来反去睇左好耐先求其拣,叫左猪骨汤乌东同滑蛋鸡肉饭,呢2样都算基本野啦,就咁中招了。。。首先介绍猪骨汤乌东,上到枱当然先试啖汤,一入口......咳咳咳......咸到咳,就同位侍应讲:个汤好咸,唔该攞杯滚水俾我,但佢呆左咁问我想点,我重覆: 个汤好咸,我想要杯滚水沟淡d,佢先识攞杯水,沟左半杯水都仲系偏咸,是但食完饮水算朋友个滑蛋鸡肉饭,我觉得卖相已经好差罗,仲要一d味都无,要加鼓油食佢d set lunch标到价钱好高,4x-7x,原来埋单会打七折,不过半价都无用啦,超难食,无下次