2019-07-20 303 浏览
感觉上串烧及寿司价钱比较抵,饭及锅物比较贵。但今日没有串烧了,又不想食饭所以就叫了两个牛肉锅。一个是寿喜烧另一个是清汤牛肉锅。待应说,两个的材料是一样的只是汤底不一样。但寿喜烧还有鸡蛋呢,比较上好啲。牛肉质素也不错用上比较瘦的牛,不是普通肥牛一大堆肥肉。
感觉上串烧及寿司价钱比较抵,饭及锅物比较贵。
但今日没有串烧了,又不想食饭所以就叫了两个牛肉锅。
但寿喜烧还有鸡蛋呢,比较上好啲。
牛肉质素也不错用上比较瘦的牛,不是普通肥牛一大堆肥肉。
2019-07-10 178 浏览
今日同老公庆祝周年纪念谂住近近地系附近食下反快啲番屋企经过见到间日本野其实已经想食好内重以为佢新开原来开左一段时间入到去个职员好好人好细心我坐底职员见我系孕妇。就已经俾水唔系俾茶我啦叫左个蛋猪扒饭蟹子沙律加州卷同老公乱咁填嘅寿司啲寿司黎到 个样已经劲新鲜有凡立贝寿司鳗鱼寿司三文鱼寿司三文鱼腩寿司左口鱼寿司蟹柳寿司老公都赞不绝口蟹子沙津又够冻重好够蟹子滑蛋猪扒饭都好好食不过我嫌佢冇乜汁
今日同老公庆祝周年纪念
谂住近近地系附近食下反快啲番屋企
经过见到间日本野其实已经想食好内
重以为佢新开
原来开左一段时间
入到去个职员好好人好细心
我坐底职员见我系孕妇。就已经俾水唔系俾茶我啦
叫左个蛋猪扒饭蟹子沙律加州卷
滑蛋猪扒饭都好好食
不过我嫌佢冇乜汁
蟹子沙律
2018-04-08 1249 浏览
黎过几次食野,贪呢到就脚,讲真食物呢就普通架啦,唔系话特别出色,有比佢更好既日本野,但志在呢区冇咩太多日本野,所以佢都有市场既。。串烧呢就差啲啦,好似求其烧两烧就拎比啲客咁样,拉面都可以接受啦。但。。哇去亲呢间野都受气,个个呀姨店员啲服务态度奇差,呼呼喝喝咁,叫佢比张大小小既枱即刻黑哂面,仲好大声咁“吱”我地啤住我地,咩态度?落单个时仲要抢张点餐纸,真系不予置评跟住仲要扮睇唔到我地叫佢卖单,过份!仲要比哂面色我地睇,如果去呢间野食预左受气啦
落单个时仲要抢张点餐纸,真系不予置评

跟住仲要扮睇唔到我地叫佢卖单,过份!
仲要比哂面色我地睇,如果去呢间野食预左受气啦

今次嬲到爆,唔写唔得!帮衬咗呢间嘢好多年,通常一家大细落去食,今晚两个人落去,我自己攞位先,见佢不太多人,有张卡位。心谂反正我都会临走叫多4碗外卖,价钱上仲食得多过4个人啦。所以谂住问一问可唔可以转去卡位,就算唔得,都明白,但好老实,我会分开外卖单(因为以往佢哋都好醒,夹埋堂食果张,可以收加一,见惯不怪!)。点知问咗第一位姐姐,佢话问吓先,就去咗问果个平时态度都唔好嘅果位亚姐。点知问完无咗影,连单都唔同我落,去咗第二台落单。另一位平时态度都唔好嘅亚姐望住我,我再问多佢一次,惊为天人嘅答案(态度语气都唔驶我讲):「150蚊位罗!」多少少解释都无,我问佢即系咩意思。佢再答:「即系你要食600蚊先有卡位坐罗!」ok,明哂!我配合唔到你间咁尊贵、睇唔起我嘅食肆。以後唔会再帮衬!好好答句:「唔好意思,夜晚客人……」唔得嘅!
好好答句:「唔好意思,夜晚客人……」唔得嘅!
2018-01-03 864 浏览
食过一次以後唔会食呢间野!!!事情重要发生喺12月31日除夕夜晚上约8-9时当时有2个店员系楼面,我同另一个朋友一齐入去之後,由落单到埋单都极度不满意其中一个店员既态度。落单个阵,我同正常一样都系举手示意,当时店员做紧另一样野(隐约记得系执紧筷子),我一直举住只手但系佢冇任何表示。直到佢执完之後,佢隔离嗰台客叫佢帮手斟茶,佢走咗去帮佢哋斟。我觉得可以接受嘅,毕竟个日全场都好多客,但系之後做嘅嘢就简直系不可理喻。佢帮枱客斟完之後再去隔离个枱问有冇人要加水,最离谱之後仲要企喺度同佢哋吹水。个下我同我朋友o哂咀😧最离谱既系我地野食嚟晒之後,冇晒水叫佢加水,佢行埋我地枱到然後叫我地等一等。但系等左10分钟,直到有一台客食完野,佢都无过过嚟,仲要走左去执嗰台客既碗筷。我再举手示意,另一个店员问佢咩事,佢先讲我地要加水,然後先叫另一个店员黎帮我地加。佢咁既态度令我地觉得佢系到玩野,重要系正除夕夜晚,当中嘅过程我同我朋友算有礼貌,例如落完单同埋佢帮我地斟完水前後都有讲唔该等等。事件令我感到好不满同好嬲。你话客多要等耐啲我地可以理解,但系你咁明显玩野就忍无可忍重要收加一服务费,但系就提供咁既服务
食过一次以後唔会食呢间野!!!

事情重要发生喺12月31日除夕夜晚上约8-9时

重要收加一服务费,但系就提供咁既服务
2017-12-31
庆祝纪念
除夕
2017-12-02 722 浏览
笑左一间位於土瓜湾的日本餐厅,店内卖寿司,锅物料理,烧烤及刺身。算是多种类的日本餐厅,一店能食晒各种日本师傅手艺。可惜,这里的师傅是香港人,哈哈。笑左衞门沙律,$68,沙律有小粒刺身,可另叫一碗珍珠白米饭,$20蚊。咁,就有饭,有菜,有刺身嘅饭啦,味道唔错。盐烧三文鱼头,SIZE好大,好大个鱼头,$78,有小小贵。鱼头有好多骨胶原,好好味,最後太大,真系食唔晒。咖哩鸡排饭,$66,鷄排是烧出来的,跟照烧鸡排饭一样,但可惜餐牌只有烧鸡排乌冬$75。职员教我,下次叫咖哩鸡排饭走咖哩汁,咁就会变成照烧鸡排饭了。哈哈,原来要咁叫!味道,咖哩汁一般,唔系好得。鸡排就可以,几好食。
笑左

2017-11-02 1202 浏览
学完跳舞之後系附近食好西,见到呢间好得意的餐厅名「笑左卫门」就行左入去。一行四人叫左两碗拉面及一大堆小食Share。「蟹籽沙律」每条青瓜丝、蟹柳丝都被沙律酱包围,蟹籽脆口唔腥。「木鱼丝茄子」系平时系餐厅少见的菜式。烧得香软的茄子上面加左大量木鱼丝。第一次食「象拔蚌刺身」,口感弹牙爽口,又几好味喎。厚切的「三文鱼刺身」,白色纹清楚,食落口好满足!「呑拿鱼腩刺身」系餐厅都系比较少有,呢块刺身不得了啦,超级肥美!放左入口鱼油好Rich好香!餐厅提供不同的寿司,当中包括军舰及炙烧。餐厅的烧品都有好多可以选择。「大葱牛柳串」及「鸡软骨串」烧得好香。「盐烧极上牛舌串」烧得香而且唔乾!「豚肉三重奏乌冬」,猪肉的份量大,加埋有半只温泉蛋,好满足。「九洲辛辣牛肉乌冬」汤底香浓,加埋煮得刚好的牛肉都几惹味。「桃味梳打」味道淡左少少。餐厅的呑拿鱼真系几好食,话唔定我会为左呢块刺身再入过黎。

第一次食「象拔蚌刺身」,口感弹牙爽口,又几好味喎。

厚切的「三文鱼刺身」,白色纹清楚,食落口好满足!

餐厅提供不同的寿司,当中包括军舰及炙烧。

「盐烧极上牛舌串」烧得香而且唔乾!

「九洲辛辣牛肉乌冬」汤底香浓,加埋煮得刚好的牛肉都几惹味。

「桃味梳打」味道淡左少少。

餐厅的呑拿鱼真系几好食,话唔定我会为左呢块刺身再入过黎。
2017-08-23 490 浏览
见到个名咁特别,就入去试下啦,反正自己想食日本嘢。坐低睇菜单,就发现都有好多嘢拣,我就叫咗个寿司乌冬食。虽然等待时间有啲耐,不过寿司好新鲜,乌冬好滑,汤底又香~系满意既一餐
2017-04-30 643 浏览
平时好小去土瓜湾,今日经过见到呢间餐厅名几有趣,入面都几多人,就决定入去试下。皆因我系蕃茄控同面控,所以一见到 menu 谂都唔洗谂即刻嗌蕃茄猪软骨乌冬。乌冬好滑同十分弹牙,猪软骨够淋够入味,仲有半只蛋,而蛋黄系半熟的,十分惊喜。不得不提佢个蕃茄汤底浓味,感觉上好似系真蕃茄汤,而我都忍唔住成个汤饮晒,饮完仲要无好口渴既感觉。然後追加咗一碟三文鱼寿司,十分新鲜好好食!离开时仲见到好多人入紧嚟食嘢,估唔到生意咁好。

然後追加咗一碟三文鱼寿司,十分新鲜好好食!

离开时仲见到好多人入紧嚟食嘢,估唔到生意咁好。
蕃茄猪软骨乌冬
2017-03-27
蕃茄猪软骨乌冬
2017-03-02 579 浏览
下午差不多2时入店,门口有一个客人,最入面有1枱4位客人,但入到去佢点左我去门口位客人隔离,哪是1张四人枱(并枱),我坐了偏左哪张,那个女侍应不礼貌地说:你要坐这张呀!(手执起右面枱的歺牌的角),我当时第一反应是心想,点解唔得,呆了望她。 之後她用更不耐烦的又再问,我点头,她很侮气的将右面枱歺牌扔在枱上,眼超超我走了,之後又啪一声扔低杯茶走左去!!!咁既服务态度,我食野既心情冇哂!!可能这就是她的目的!!!

咁既服务态度,我食野既心情冇哂!!

可能这就是她的目的!!!
题外话/补充资料: 如果你地几点下埸,可以和客讲声,而不是嫌客阻你那样,我根本不会知道你们工作时间!!! 有咁多位,你要我坐另一客人隔离,我ok,但不需要坐正别人隔壁吧!我只是坐你指定那四人位偏左位置,(就因为歺牌是右手面枱就麻烦到你???) 一句招呼也没有,扔d野就走开,真系茶歺厅都服务好过你,影哀哂日本歺厅罗!! 我无食走个阵,,隔离小姐不断说:真的很差的服务!!
2017-03-02
2016-09-14 1071 浏览
其实我都好小出来食午餐啦⋯⋯既然有新同事到访,就带佢出去威一威啦⋯⋯环境:坐得一般啦,但冇加一情况下都算系咁⋯⋯食物:好质素架⋯⋯稻庭乌冬来架⋯⋯正价格:讲真都要60一个午餐架
环境:坐得一般啦,但冇加一情况下都算系咁⋯⋯
食物:好质素架⋯⋯稻庭乌冬来架⋯⋯正
价格:讲真都要60一个午餐架
1K
2016-09-12 952 浏览
吹水之友推举之下,到了这间日式食店。店子小小,不易找,幸约了吹水一员同到。庆幸今次人多,还可以一次过多试一些呢……😄先来的有刺身和寿司,海鲜够鲜香;寿司当中龙虾沙律及日式芥末八爪鱼寿司香滑兼备,最受欢迎。吹水之友大力推介这里的烧物;吃好的真的需时,等的时间不短,因为都是即叫即烧的。羊架的肉质很嫩,没有羊膻味。鸡翼极香,牛舌很爽。最正的是一口蕃薯,甜甜的一口一粒,比起烧肉更受欢迎!继刺身、寿司、烧物之後,席间有人再点了天妇罗。虾相当大只,虾肉够弹,不算太油;只是炸浆略嫌厚了一些。後来追加的鳗鱼寿司则太乾身,欠了鳗鱼的油润。综合整件事,众人一力推举烧物!

先来的有刺身寿司,海鲜够鲜香;寿司当中龙虾沙律及日式芥末八爪鱼寿司香滑兼备,最受欢迎。
刺身拼盘
寿司拼盘
烧羊架
烧鸡翼、牛舌、鸡软骨
烧日本蕃薯
刺身寿司、烧物之後,席间有人再点了天妇罗。虾相当大只,虾肉够弹,不算太油;只是炸浆略嫌厚了一些。
虾天妇罗
後来追加的鳗鱼寿司则太乾身,欠了鳗鱼的油润。
鳗鱼寿司
综合整件事,众人一力推举烧物!
烧羊架
烧鸡翼、牛舌、鸡软骨
烧日本蕃薯
2016-07-20 813 浏览
2小口出街前黎左呢间日本餐厅食LUNCH, 经过就经过得多,假日多数都比较多人, 今日见冇人排队就冲左入去鳗鱼丼评分: 3/5假日关系所以冇套餐, 只有单点, 价钱都属高价, 要9X蚊鳗鱼唔算大条, 汁都唔系好多, 鳗鱼口感食落比较烟un, 唔似平时食开既鳗鱼咁林饭都几多不过采用既珍珠米唔算太香, 整体一般
假日多数都比较多人, 今日见冇人排队就冲左入去
鳗鱼丼
评分: 3/5
假日关系所以冇套餐, 只有单点, 价钱都属高价, 要9X蚊
饭都几多不过采用既珍珠米唔算太香, 整体一般

题外话/补充资料: 当日3X度天气真系好热, 室内既冷气仲要好弱我用佢地个Menu当扇用下, 入面个职员即刻冲过黎仲要好冇礼貌咁叫我比返佢, 态度真系好L差, 咪使指意我再黎!
2016-07-01
2016-07-02 683 浏览
原先想食嗰间汉堡餐厅太多人等位了,所以就嚟咗附近呢间日本餐厅。假期没有午市套餐除咗原有一大本既散吃餐牌之外就只有呢张餐牌。寿喜烧 $72牛肉片好新鲜,食落好有牛香味汤底带甜,入面仲有豆腐菇类同有少量嘅薯粉,加入咗鸡蛋之後令到个汤多左份滑溜既感觉,但食太多会觉得汤同入面所有食材都好甜,整体而言只属一般。鳗鱼丼 $88鳗鱼唔算太大条蛋但都算厚身,食落口感比平时既急冻鳗鱼烟un,唔似一般既来货。鳗鱼汁唔算多,捞唔到太多饭。桃味梳打(单点)味道唔会太过甜,饮落口会饮得出淡淡的桃香味但价钱有啲偏贵。另外因为室内冷气好弱,男友太热所以用左上图既对menu 当扇泼冷,入面有个女员工见状(冇5秒)就冲过黎好冇礼貌咁讲:先生,唔用个menu 我就收咗佢! 吓到我男朋友即刻俾返个Menu佢,我见住佢放返好个Menu仲要望一望我男朋友,真系好冇礼貌,态度使唔使咁! 呢啲服务态度唔该真系改一改佢。。。态度太恶劣,真系唔会再有机会再帮衬!
寿喜烧 $72
牛肉片好新鲜,食落好有牛香味
鳗鱼丼 $88
桃味梳打(单点)
味道唔会太过甜,饮落口会饮得出淡淡的桃香味但价钱有啲偏贵。

呢啲服务态度唔该真系改一改佢。。。
态度太恶劣,真系唔会再有机会再帮衬!
2016-07-01
2016-03-22 854 浏览
好耐无黎帮衬,未食过佢既拉面,就黎一个豚肉三重奏拉面,加左个蕃茄胡麻沙律!胡麻沙律﹕蕃茄胀卜卜尚可,但系沙律菜唔系好得,有好多黄晒,唔新鲜!比面个麻酱,食晒…豚肉三重奏拉面﹕有叉烧、肋骨、猪软骨。蕃茄汤都算浓,就系甜左少少。叉烧够厚身,但系无味道,肋骨乾身,猪软骨既软骨未蚊淋,硬硬地唔合格!拉面好淋身,无口感……简单讲,沙律佢靠个现成酱、食材唔新鲜,拉面好似公仔面,靠个汤,猪肉份量够多但无质素!佢d 烧物比较稳阵…

蕃茄沙律
豚肉三重奏拉面