2022-03-25 287 浏览
好耐無出黎食飯喇真係要玩番日呀是日想食燒味SEARCH到呢間幾好評點左~油雞分蹄米粉油雞幾入味呀個米粉好大個食唔晒呀~叉燒燒鴨瀨粉燒鴨個皮脆架肉又唔會干呀叉燒望落已經NOT BAD食落都幾好瀨粉一樣咁大個架朋友好努力食大半個都好飽下呀*可以跟中湯架飲落唔似味精好有家既感覺
好耐無出黎食飯喇

飲落唔似味精
好有家既感覺
2022-03-05
2022-03-02 355 浏览
午餐時間經過铺頭,見門面相片吸引,朋友話好食,於是買一盒推介黯然叉燒飯試下。 外賣盒好吸引,夠曬大,仲以為買了隻燒鵝。返到公司一打開。發覺盒燒味飯好精緻,叉燒同飯份量唔多,叉燒只有瘦肉,冇半點肥,肉質比較粗糙,蛋唔係好特別。係豉油比較出色。其他全部都好一般,真係冇下次。 食完今次後,依個飯可以改名為「黯然失色飯」比較貼切!附近幾間燒味飯店燒味都整得好過佢、物值高過佢,我都唔明點解朋友會話好食?!絕對低物值燒味👎👎👎
。係豉油比較出色。其他全部都好一般,真係冇下次。
黯然叉燒飯
2022-03-02
2022-02-22 292 浏览
今時今日個個在家工作,難得出到灣仔做嘢,點都要帶伴手禮回家!專登去呢間幾出名的藍帶燒味店! 斬料返屋企嘆傳聞每日大排長龍!撞正而家冇晚市,趕得切六點前收工嗌外賣!唔使排隊金碧輝煌的店面,內部裝修光猛,設計比較像簡約Cafe,係比較新穎的燒味店!店主熱情友善,初黎報到,太多選擇諗咗好耐,嬸嬸超細心介紹仲幫我配搭🤩 最後決定嗌一飯加雙拼!可以一次過試多幾款燒味▪️黯然銷魂鴛鴦飯 $68一望個飯盒已經覺得超正!啲燒味色澤好靚,再加埋兩隻煎半熟的荷包蛋,豉油加蛋汁送飯一流!厚切的叉燒肉半肥瘦肉,肉質啱啱好不過份肥膩又不乾。恰到好處的油脂香又有淡淡蜜汁香氣。除咗叉燒,冰燒鳳凰雞先最殺食!雞皮燒得好香,夠火候!肉質香滑,點埋個鳳凰辣汁(蒜蓉辣椒),酸酸辣辣超惹味!▪️燒味雙拼 燒腩仔+燒鵝 $108 果然冇介紹錯!燒腩仔層層相間的油脂和肉,肉質夠腍又嚼勁。就算外賣攞到返屋企,個芝麻皮依然勁脆勁鬆化!燒鵝皮脆有光澤,肉質肥美!配甜酸醬汁中和油膩,越食越開胃!
今時今日個個在家工作,難得出到灣仔做嘢,點都要帶伴手禮回家!專登去呢間幾出名的藍帶燒味店! 斬料返屋企嘆[色]傳聞每日大排長龍!撞正而家冇晚市,趕得切六點前收工嗌外賣!唔使排隊

▪️黯然銷魂鴛鴦飯 $68

▪️燒味雙拼 燒腩仔+燒鵝 $108
2022-02-09 230 浏览
Lunch黎到位於灣仔既竺扶大班燒味買燒味飯,佢地自稱燒味由藍帶廚神主理,汾蹄叉燒雙拼承惠55蚊,就等我試下佢地d燒味有咩咁巴閉。叉燒同汾蹄分別都有六七件,算係好足料。叉燒入囗肥瘦適中,有少少肉汁,唔會好柴好乾。汾蹄好好食,配埋蒜蓉醋一流。整體黎講確實幾好食,值得一試。

燻蹄叉烧饭
2022-02-09
外卖自取
燻蹄叉烧饭
小編喺港島反工,某日朋友想食燒味,揾到灣仔街市入面有間得過獎大有名堂嘅燒味店🏅,lunch time去到見到好多人等外賣,門口同menu上面寫住藍帶廚神主理👨🏻‍🍳,店面嘅櫥窗掛滿新鮮出爐各式各樣嘅燒味,傳嚟陣陣香味,未食都流晒口水🤤。室內裝修新淨整潔,有圓枱卡位,以金黃為主色,牆上貼上老香港圖案,以新潮方式演繹城市年代感。1️⃣ 黯然銷魂鴛鴦飯 $68一聽個名就知係勁野,呢個真係餐廳必叫嘅signature👍🏻!並非一般嘅黯然銷魂飯,鴛鴦係指半肥瘦叉燒🐖同冰燒鳳凰雞🐓雙拼,再配兩隻太陽蛋🍳,識食一定㨂呢個!厚切嘅叉燒用上波蘭黑毛豬梅花肉,所以肉味更濃,而且肥瘦適中,咬落軟熟鬆化有肉汁,極高水準💯。燒雞肉質嫩滑,配秘製鳳凰辣汁特別惹味😋。仲有小編最愛嘅蛋呀🥚!雖然唔係流心,但係佢半生熟嘅狀態依然吸引,D蛋漿用嚟撈飯一流!2️⃣ 燒鵝燒腩仔雙拼飯 $58特登叫左個雙拼飯可以試埋其他燒味,果然係大班大準💪🏻!同樣係店內必食之一嘅燒鵝皮脆肉嫩,香濃肉味,好大方地一枱一枝酸梅醬自行添加😚。燒腩仔嘅精華喺塊脆皮度,影完一輪相都仲係脆卜卜🌟,小編最怕嗰D中間一大舊肥膏嘅燒腩仔,但係呢度D瘦位軟腍,肥位又唔

1️⃣ 黯然銷魂鴛鴦飯 $68

2️⃣ 燒鵝燒腩仔雙拼飯 $58
特登叫左個雙拼飯可以試埋其他燒味,果然係大班大準💪🏻!同樣係店內必食之一嘅燒鵝皮脆肉嫩,香濃肉味,好大方地一枱一枝酸梅醬自行添加😚。燒腩仔嘅精華喺塊脆皮度,影完一輪相都仲係脆卜卜🌟,小編最怕嗰D中間一大舊肥膏嘅燒腩仔,但係呢度D瘦位軟腍,肥位又唔會爆晒油咁,入味得嚟唔會太鹹,高水準之作👏🏻。
燒鵝燒腩仔雙拼飯

3️⃣ 鵝油菜芯 $20
呢度嘅油菜特別在於佢用嘅係鵝油,多左一陣鵝香,不過小編怕肥叫左走油🙊,錯失左佢嘅獨特之處,不過其他食評話慳係好香,anyway餐飯點都要搭個菜🥬,健康D嘛。

朋友係燒味達人,食完後表示滿意✅。小編對餐廳食物質都係高評價,但係重要嘅係,有別於大部分燒味舖,店內乾淨企理🧼,繁忙嘅時間店員都keep到有禮貌,無論係附近反工食lunch🍽️,定係禁堂食買外賣dinner,或者純粹斬料加餸,小編都覺得值得推介💓!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗 附近一帶唔見有小路可以停,要反到近利東街嗰邊D先有機會有街位,不過呢一帶都容易抄牌,小編呢日就無揸車啦~
2022-01-06
燒鵝燒腩仔雙拼飯
在灣仔做嘢咁耐都唔知原來有間非常出色嘅燒味飯,真係有啲走寶嘅感覺!燒味店由藍帶師傅掌廚,叉燒用上波蘭黑豚肉,而且價錢非常合理,真係食過最高性價比嘅燒味飯!😍最impressive的是蜜汁叉燒飯一打開盒已聞到好香嘅燒叉燒味,而且本身肉質非常好,唔駛死落蜜汁調味,非常難得!每件叉燒都係厚切的,少少肥,口感淋香一d都唔乾唔鞋,有肉汁,真係食過返唔到轉頭😋😋😋😋黯然銷魂鴛鴦飯同樣非常出色,冰燒鳳凰雞有燒香味,好有咬口!一定一定要點酸梅醬食,他們的酸梅醬是超好食,超酸中帶超香梅味,非常惹味~就算是平常不吃醬料都會食曬!仲有秘制的鳳凰辣汁也非常惹味~大班玫瑰豉油雞飯是店員特別推介的,真係推介得好好,雞皮有淡香玫瑰豉油香,配上滑嫩雞肉,簡單中見心思。古井燒鵝飯的燒鵝皮薄脆,肉質香,配上口感香口、軟硬適中的飯,質素好好。下次lunch要來堂食高質燒味!(因為座位都OK,佈置又ok)

大班玫瑰豉油雞飯

古井燒鵝飯

大班玫瑰豉油雞飯
古井燒鵝飯
2022-02-06 283 浏览
又係燒味😂因為好食嘅燒味真係好好食😋星期六晏晝黎到灣仔內街 搵到呢間燒味店 雖然係內街但係因為個招牌太搶眼 一定見到雖然係麻甩燒味店 但係佢嘅牆身都有啲心思 每面牆除咗有畫🎨仲用文字用心介紹燒味,介紹燒味有幾吸引😌🍚黯然銷魂鴛鴦飯 $68黯然銷魂飯聽得多 呢度就有鴛鴦版本😛鴛鴦就係叉燒拼冰燒鳳凰雞😍😍淨係睇名都正!另外佢除咗有燒味嘅蜜汁 仲有鳳凰辣汁🌶😍😍唔試都唔得✨賣相都好靚㗎 叉燒同鳳凰雞都係令立立好吸引✨仲有2隻好吸引嘅煎蛋🍳😍😍✨叉燒肉質非常好,係特意用波蘭黑豚肉整,係高質嘅叉燒❤️肉質夠淋 但又唔係霉!係淋得黎有口感嗰隻😍同文字所描述嘅一樣 係半肥瘦😋蜜味重🍯而且仲有燶邊😍😍單單係叉燒都食到我停唔到口🤤✨鳳凰雞係冇雞骨㗎 食得方便👍🏻外面層皮脆脆地好香 雞嘅肉質嫩滑 一定要點佢個鳳凰辣汁🌶酸酸地辣辣地 完全係誠意之作!後尾我連叉燒都有點鳳凰辣汁🤣🤣叉燒汁撈飯實在太好味!再篤穿兩隻蛋🍳撈埋啲蛋汁落去 我扒哂成碗飯😍😍🍜古井燒鵝+燻蹄 瀨粉 $58去食燒味點少得燒鵝呢🥰燒鵝肉並唔係得舊骨嗰啲 肉質厚實🥰層皮好脆 配埋甜嘅燒鵝汁 令每件燒鵝都香甜淡淡肉 瀨粉淥得剛剛好 不會過淋 有咬

🍚黯然銷魂鴛鴦飯 $68

後尾我連叉燒都有點鳳凰辣汁🤣🤣

🍜古井燒鵝+燻蹄 瀨粉 $58

瀨粉淥得剛剛好 不會過淋 有咬口
重點係佢碗瀨粉嘅湯底🍲超級香 唔係普通清湯 係有濃郁嘅胡椒味🧂令到普通嘅瀨粉都份外惹味😍
古井燒鵝+燻蹄

食完呢餐已經差唔多夜晚6點 見到門外開始有人排隊買燒味 相信呢間燒味店人氣應該不錯吧👍🏻
古井燒鵝+燻蹄
2022-02-04 115 浏览
行完冬日美食展諗緊灣仔有乜好食,突然醒起朋友介紹有間燒味飯話好正,雖然我當初聽到果下都心諗燒味飯可以有幾好食?但我又諗吾到食乜好,所以就去試試啦!一睇OpenRice原來收8:30pm, 但果刻已經係7:50pm, 立馬飛奔過去,去到已經8:00pm,好彩仲俾我地入去食,但入去之前都問聲d野賣曬未,又好好彩咁,淨係得乳豬賣曬,其他都仲有,不過心諗就收舖,賣淨既都應該會無咁好食。首先試燒肉先,一口咬落去,吓?點解個皮仲係脆卜卜,係一個就收舖既時間,點解仲可以keep到咁脆,肉仲要好嫩滑。跟住再試叉燒,燒到燶邊脆口,肉仲要係超淋,連煎隻蛋都係燶邊蛋,到果一刻不能不講句,燒味飯原來真係可以好好食!

2022-01-30 274 浏览
竺扶大班燒味 @ 灣仔聽講灣仔有一間由藍帶廚師主理既燒味餐廳,網上評語都唔錯,想食好耐🥰!今日終於有機會黎試到啦!估唔到lunch time都咁多人排隊等緊外賣,堂食亦滿晒座,睇黎真係好受歡迎!一場黎到緊係要試下全港首創既餐廳招牌菜《黯然銷魂鴛鴦飯》,分別係有半肥瘦叉燒、冰燒鳳凰雞同埋煎雙蛋,另外配上大將燒肉汁同埋鳳凰辣汁!佢既賣相真係吸睛,燒到有燶邊叉燒肥瘦適中,食落肉質幾軟身,肉味又夠晒濃郁,睇番先知原來係用左波蘭黑豚肉,唔怪得咁好食咁惹味😆! 美中不足既係叉燒切得唔係好均勻,部分比較厚身部分薄身,同朋友出現左小小爭食既情況哈哈哈🤣!除左叉燒之外,佢既鳳凰雞都係好嫩滑,配上餐廳秘制既鳳凰辣汁,酸酸辣辣咁,係唔食得辣既都適合既辣度,而且全部都係冇骨架!呢點對於我呢種懶人黎講真係加曬分😂值得一試👍🏻另一份係店員推薦既古井燒鵝拼燒腩仔飯,果然冇介紹錯,真係好好食!首先佢個燒鵝皮真係好脆,鵝肉嫩滑多汁;識食燒腩仔就一定追求脆皮,餐廳做到咬落去係好脆口,甚至係我試過最脆既燒腩仔皮,真係好驚艷!同時,佢既燒腩仔肉質嫩滑,有肥有瘦,稍微偏鹹左少少,整體而言都好味😍是日老火湯係青紅蘿蔔豬骨湯,煲得

竺扶大班燒味 @ 灣仔

古井燒鵝拼燒腩仔飯

是日老火湯係青紅蘿蔔豬骨湯,煲得好有屋企既味道,用料亦相當足,真係用左唔少肉去煲,估唔到可以係外面都飲到住家湯既味道😘

最後講講餐廳環境,餐廳門面大大個金色招牌都幾吸引,而且掛滿左各式各樣既好有光澤既燒味,真係睇到都想食😋餐廳室內環境都係以金黃色為主,最吸睛係廚房出面竟然放左一座由新城電台頒發既獎盃🏆,果然犀利!

整體黎講餐廳既性價比十分高,兩個人都只係$132,屬於一定會再試既餐廳!👍🏻
2022-01-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 古井燒鵝+燒腩仔
  • 老火靚湯
同事之前同我介紹過呢間燒味幾好食,但行過次次都好多人所以無排到😂,呢次早啲出去排隊。去到門口已經見到招牌勁sharp金黃色,仲擺左幾個易拉架方便排隊時已經可以睇定食咩👍🏻。入到去雖然舖頭唔大,但裝修得好光猛,又有好多燒鵝圖介紹😂,唔係啲舊式燒味舖咁沉悶。🔅黯然銷魂鴛鴦飯 ($68)同事叫左最出名之一既黯然銷魂鴛鴦飯,見到menu寫全港首創所以都試下。加左大將燒肉汁同鳳凰辣汁,好惹味撈飯一流😍。見到寫住叉燒用波蘭黑毛豬梗係要試真啲,結果都無令我失望😎。叉燒肥瘦啱啱好,燒到邊燶燶地好香,唔會乾柴柴痴晒牙👍🏻,係近期試過最好食既叉燒。鳳凰雞就好大路,唔會好鞋,加埋條菜同2隻蛋就掂晒😝。🔅叉燒燒腩仔雙拼瀨粉 ($52)好耐無食瀨粉所以叫左,燒味同瀨粉分開上有加分🖖🏻。瀨粉好大碗,湯就正常。燒腩仔皮脆肉嫩,最欣賞佢唔肥,底仲有少少燒肉汁點甜甜地幾夾。💬燒味的確幾出色,但去嗰日店員忙到一頭煙,態度一般,下次可能會外賣食比較好。

黯然銷魂鴛鴦飯
🔅黯然銷魂鴛鴦飯 ($68)

叉燒燒腩仔雙拼瀨粉
🔅叉燒燒腩仔雙拼瀨粉 ($52)

2022-01-29 120 浏览
晏晝同好姊妹去灣仔揾食,係三角街揾到呢間餐廳,被佢個金色招牌同好可愛嘅燒鵝標誌吸引住🤩,係好奇心驅使下就入去試吓呢間新派嘅燒味餐廳。🌟環境:主要走簡約風,白色枱配木櫈,有好多卡位,坐得好舒服,好乾淨,好光猛。👍🏻🌟店員:態度親切又友善,上菜速度好快。👍🏻👩🏻👱🏻‍♀️我哋兩個人叫咗一個黯然銷魂飯同一個古井燒鵝豉油雞雙拼飯,每人再加$6有一碗老火湯。❤️黯然銷魂飯$58❤️🐷半肥瘦叉燒,入口即融,一問之下原來係用咗波蘭黑豚肉,唔怪咁淋咁滑,加埋兩隻流心煎蛋,仲有大將燒肉汁,真係一試難忘😍👍🏻🧡古井燒鵝豉油雞雙拼飯$68🧡🐤燒鵝燒到外脆內軟,充滿鵝油香,鹹香適中,配上酸梅醬,回味無窮😋👍🏻🐔豉油雞色澤金黃,肉質嫩滑😊👍🏻💛老火靚湯$6💛今日靚湯係青紅蘿蔔粟米豬骨湯,大大碗,非常足料,零味精,有家嘅味道😌👍🏻兩個人埋單都只係$128!CP值好高!值得推介!😉

🌟店員:態度親切又友善,上菜速度好快。👍🏻

❤️黯然銷魂飯$58❤️

🧡古井燒鵝豉油雞雙拼飯$68🧡

🐔豉油雞色澤金黃,肉質嫩滑😊👍🏻

💛老火靚湯$6💛

兩個人埋單都只係$128!CP值好高!值得推介!😉
2022-01-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
👍🏻黯然銷魂飯 $58叉燒用左波蘭既黑豚肉,肉味濃沾滿晒蜜汁,味道香甜不過當日唔好彩係瘦叉,口感比較結實🙈之前食過佢地嘅肥叉好好食個人口味瘦叉真係爭啲🥺有兩隻煎太陽蛋,再燶邊啲更好可惜其中一隻熟左唔係好流心,無得蛋汁撈飯🥲裝修比一般燒味鋪新淨企理👍🏻午市超級旺場,人多坐得逼少少味道:7/10性價比:7/10-👍🏻古井燒鵝拼燒腩仔飯 $58燒腩仔好高質😍!豬皮鬆脆,唔厚唔硬,食落有鹹香🤤肉偏肥但唔會成層肥膏,肉嫩唔乾,豬肉味好香好好彩黎咗隻燒鵝髀😛鵝皮唔會太肥,有油香,肉質唔鞋,夠哂入味留意梅醬放係枱面,我地食晒先發現🥲味道:8/10性價比:7/10-📍#竺扶大班燒味 @chukfotaipanrestaurant 灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔好去處 #灣仔美食地圖 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #大埔 #大
👍🏻黯然銷魂飯 $58
叉燒用左波蘭既黑豚肉,肉味濃
沾滿晒蜜汁,味道香甜
不過當日唔好彩係瘦叉,口感比較結實🙈
之前食過佢地嘅肥叉好好食
個人口味瘦叉真係爭啲🥺
有兩隻煎太陽蛋,再燶邊啲更好
可惜其中一隻熟左唔係好流心,無得蛋汁撈飯🥲
裝修比一般燒味鋪新淨企理👍🏻
午市超級旺場,人多坐得逼少少
味道:7/10
性價比:7/10

👍🏻古井燒鵝拼燒腩仔飯 $58
燒腩仔好高質😍!
豬皮鬆脆,唔厚唔硬,食落有鹹香🤤
肉偏肥但唔會成層肥膏,肉嫩唔乾,豬肉味好香
好好彩黎咗隻燒鵝髀😛
鵝皮唔會太肥,有油香,肉質唔鞋,夠哂入味
留意梅醬放係枱面,我地食晒先發現🥲
味道:8/10
性價比:7/10

灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔好去處 #灣仔美食地圖 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #大埔 #大埔美食 #大埔好去處
2022-01-25 92 浏览
自從禁咗堂食之後,外賣都買多咗,今次收咗工之後去咗買燒味返屋企🤣,收銀個姨姨好熱情❤️,好耐冇見過咁有活力嘅姨姨!西洋菜蜜棗煲豬腱湯(+$6️⃣)佢每一日都有唔同嘅湯,如果買飯嘅話加$6就有一碗!佢呢個湯真係好足料😛,入面見到肉都有幾大舊,真材實料。佢個湯西洋菜味好濃,飲落重好鮮甜,性價比真係好高。冰燒鳳凰雞($8️⃣0️⃣)其實我掙扎咗好耐叫豉油雞定係呢個🤣,最後決定揀一個無骨嘅雞,貪佢啖啖肉!佢燒得好入味,加咗自家製嘅辣汁,識落仲有少少甜味,個甜味有少少似叉燒嗰隻甜,我個人幾鍾意。乳豬&叉燒雙拼飯($8️⃣5️⃣)隻鹹蛋係我另外加嘅,$8一粒,鹹蛋黃有油,撈飯好正。不過佢叉燒同埋乳豬更加正🥳,乳豬個皮脆卜卜,肥而不膩。不過可能因為係外賣,拎左返屋企都已經冇咁熱,如果堂食應該更加正!個叉燒真係好有驚喜🤩,係肥燶叉,肥瘦均勻,油脂濃香,真係極度邪惡。因為太邪惡嘅緣故,所以叫咗個上湯菜心😝,都只不過係$16一份,都幾抵食!

西洋菜蜜棗煲豬腱湯(+$6️⃣)

冰燒鳳凰雞($8️⃣0️⃣)

乳豬&叉燒雙拼飯($8️⃣5️⃣)
隻鹹蛋係我另外加嘅,$8一粒,鹹蛋黃有油,撈飯好正。

外卖自取
2022-01-25 76 浏览
竺扶大班燒味係灣仔人氣燒味鋪,每逢Lunch time必定大排長龍,因為幾款燒味質素都幾好,而服務就普通茶餐廳質素黯然銷魂飯 ($58)叉燒比較睇彩數,食過十幾次半肥瘦叉,好既時候咬落去會有好香既煙燻味,差既時候就比全瘦柴皮叉燒🙈而我多數食都係呢個情況: 肥瘦均勻,有小小燶邊,鬆化有肉汁,肉味唔錯。煎蛋有蛋香,嫩滑但煎得唔夠脆,燒味汁夠多夠惹味,配埋蛋黃送飯一流😝不過菜芯就比較硬身同菜味淡燒鵝燒腩仔飯 ($58)燒鵝皮唔脆,勝在肉嫩多汁,每件都有小小肥膏,食落甘香,鵝味濃郁。燒肉質素好穩定,燒肉皮酥脆,肥瘦相間,油香肉味並重價錢: $58/位環境: 6/10味道: 7.5/10性價比: 8/10

黯然銷魂飯 ($58)

燒鵝燒腩仔飯 ($58)

價錢: $58/位
環境: 6/10
味道: 7.5/10
性價比: 8/10
2022-01-04
  • 黯然銷魂飯
  • 古井燒鵝+燒腩仔
茶餐廳食物一向都好有香港嘅地道風味,前排經過灣仔就試咗呢間茶餐廳——🌟竺扶大班燒味🌟 @chukfotaipanrestaurant ,點左佢哋招牌嘅燒味飯試吓💕入到去茶餐廳環境都算寬敞,燈光光猛,長身都有唔少裝飾㗎🤩·🐖|黯然銷魂飯|🐖傳說中嘅黯然銷魂飯😆而呢度嘅黯然銷魂飯,裏面嘅叉燒的確好好食👍🏻肉質淋身夠入味,原來佢哋嘅叉燒係用咗波蘭黑豚肉,怪唔之得咁好食👍🏻·🐥|冰燒鳳凰雞飯|🐥呢個鳳凰雞肉質淋身,再配埋呢間店秘制嘅鳳凰辣汁,味道好夾😋而且份量多,可以一試👍🏻·套餐+$6 仲有是日老火靚湯,一個星期七日唔同湯款式,今次我哋呢個係——西洋菜蜜棗煲豬腱湯🐖老火湯夠味,而且碗湯都好足料㗎🤩·@chukfotaipanrestaurant📍竺扶大班燒味 📍灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖
🐖|黯然銷魂飯|🐖
🐥|冰燒鳳凰雞飯|🐥