2022-05-28 798 浏览
👦🏻好钟意食烧味,尤其系叉烧、乳猪、烧腩仔、豉油鸡,所以成日都想搵啲唔同嘅餐厅寻找最平靓正嘅烧味,👦🏻觉得搵到啦,搵到一间值得推荐俾大家嘅烧味店🤤间餐厅系湾仔,一入到去就见到同一般旧式烧味餐厅唔同,而系一间经过用心装修既烧味店。用左金黄色做主调,感觉好舒服,咁就叫左黯然销魂鸳鸯饭、烧鹅+乳猪+烧腩仔再加配鹅油捞粗全港首创嘅黯然销魂鸳鸯饭就系用左波兰黑豚肉嘅叉烧+冰烧凤凰鸡+煎双蛋,入口软淋嘅半肥瘦叉烧加煎蛋嘅蛋汁已经够刹食,再加埋冰烧凤凰鸡就好似更上一层楼咁,点左秘制凤凰辣汁嘅鸡肉就更加带出佢嘅美味😋烧鹅+乳猪+烧腩仔再加配鹅油捞粗系一个估佢唔到嘅配搭,可以追加做三拼嘅烧味本身可以配饭/粉面,但系👦🏻经过店员嘅推荐试下鹅油捞粗之後就真系番唔到转头,鹅油嘅香气配合甜味嘅酱油,粗面嘅面条吸晒每一滴嘅酱汁,再加埋皮脆肉嫩嘅烧鹅、乳猪同烧腩仔,真系可以下次再encore🤤仲有佢嘅中汤都好足料,饮完粉葛赤小豆汤之後好舒服😍评分:8.5 / 10
,搵到一间值得推荐俾大家嘅烧味店🤤

评分:8.5 / 10
2022-05-26
  • 黯然销魂鸳鸯饭
  • 叉烧
  • 古井烧鹅+烧腩仔
  • 鹅汁捞粗
2022-06-20 0 浏览
绝对系近期食过最好食嘅烧味舖!叉烧甘香肉汁满满烧鹅有果皮味味十分惊喜每一次食感觉都系即日出炉唔似其他好多都隔几日夜经过附近第一时间选择就系佢一条街有四间烧味舖质素相差咁远其他都唔知点样做得住
绝对系近期食过最好食嘅烧味舖!
叉烧甘香肉汁满满
  • 烧鹅
  • 金牌蜜汁叉烧
  • 古井烧鹅饭
2022-05-26 272 浏览
有时候好锺意食茶餐厅食物,感觉好有香港嘅地道风味,有啲风味只有茶餐厅先食到,之前都食过湾仔呢间茶餐厅——🌟竺扶大班烧味🌟 @chukfotaipanrestaurant ,今次再去食😋点左佢哋招牌嘅烧味饭试吓💕仲想试埋佢哋嘅烧味😋茶餐厅环境都算宽敞,灯光光猛,店员都好nice👍🏻._.🐖|黯然销魂饭|🐖之前就系食过佢哋呢度传说中嘅黯然销魂饭😆今次要再食多次😋佢呢度嘅黯然销魂饭,里面嘅叉烧的确好好食👍🏻肉质腍身够入味,佢哋嘅叉烧系用咗波兰黑豚肉,怪唔之得咁好食👍🏻·🐥|豉油鸡+烧腩仔濑粉|🔥豉油鸡好入味,唔会太咸,而且鸡肉肉质好滑身,而烧腩仔就烧得皮脆肉嫩,配埋濑粉食中和返烧腩仔嘅咸味,味道好夹👍🏻·套餐+$6 仲有是日老火靓汤,一个星期七日唔同汤款式,今次我哋呢个系——莲藕淡菜绿豆煲猪腱汤🐖老火汤够味,而且碗汤都好足料㗎🤩._.@chukfotaipanrestaurant📍竺扶大班烧味 📍湾仔三角街2-3号华欣阁地下3号舖

._.
🐖|黯然销魂饭|🐖
🐥|豉油鸡+烧腩仔濑粉|🔥
._.
@chukfotaipanrestaurant
📍竺扶大班烧味
📍湾仔三角街2-3号华欣阁地下3号舖
2022-05-26 212 浏览
老婆工作的时间比我长, 特别是在冲Task的时侯, 有了晚市之後, 终於不用天天做煮家男人, 除了不用煮, 最重要是不用洗碗碟和清洁厨房, 因为这些都比煮食更费力. 在她工作地点附近, 有这家看起夹比较高档次的烧味饭, 但其实定价和太兴差不多, 人均不用$100的消费, 有时候比自己在家煮更便宜呢! (笑)我点的乳猪烧鹅饭, 乳猪和烧鹅各有七八件, 比不少烧味饭店慷慨, 先要称赞它的乳猪, 皮肉够薄, 每件厚薄均呈, 外皮起沙如芝麻, 而且口感十分香脆, 就算接近收工时间, 也不会软糯和湿重. 至於烧鹅方面, 外皮呈现焦红色, 有炭香也有肉汁, 温度暖但未够热, 肉厚但如果厨师可以选择更多肉而非偏向骨位, 就会更好.老婆点的是黯然鸳鸯销魂饭, 其实就是叉烧煎蛋饭再加上凤凰鸡, 所谓的凤凰鸡, 就是烤鸡腿肉. 叉烧够热, 半肥瘦脂肉层次分明, 柔和的玫瑰露香再加上焦糖的甘甜, 味道调配不错, 如果燶边再脆点就更完美, 基本上好吃的叉烧配搭蛋汁丰富的荷包蛋就已很足够. 凤凰鸡在这里有点多此一举, 口感偏韧, 汁酱味道不够突出, 鸡肉也不够Juicy, 是普遍高质的烧味里较失手的一道, 要多

老婆点的是黯然鸳鸯销魂饭, 其实就是叉烧煎蛋饭再加上凤凰鸡, 所谓的凤凰鸡, 就是烤鸡腿肉. 叉烧够热, 半肥瘦脂肉层次分明, 柔和的玫瑰露香再加上焦糖的甘甜, 味道调配不错, 如果燶边再脆点就更完美, 基本上好吃的叉烧配搭蛋汁丰富的荷包蛋就已很足够. 凤凰鸡在这里有点多此一举, 口感偏韧, 汁酱味道不够突出, 鸡肉也不够Juicy, 是普遍高质的烧味里较失手的一道, 要多加注意一下就是.

Chukfo Taipan Restaurant is really closed to my wife’s workplace so I can have our dinner outside after the loosen CoVID-19 measures from the government. The Sau Mei there is nice, especially the roasted sucking pig. The skin is extremely crispy and the pieces are thin enough which is what a Cantonese style sucking pig should be. The roasted goose is full of woody and grilled flavor with inevitable meat juice. It will be perfect if the goose pieces can be more meaty. The Char Siu is also nice with clear layer of fat and meat. However the grilled chicken fillet can be improved by enhancing the grilling and aroma.
2022-05-23 293 浏览
由四月开始,叉烧味道已退步了,三月时仍然好味,最近这六星期都已经唔好食。味道淡了,叉烧太瘦,叉烧汁也比从前水/稀,而且好硬身。之前系湾仔最好嘅叉烧,那些五六星酒店及深井出黎开嘅都唔够佢好食,但现在。。。湾仔没有好食嘅叉烧喇!
2022-05-23
2022-05-21 317 浏览
认真,唔知系网上吹嘘得有些过⋯⋯定抑或系我错过佐呢间店最好食既时期⋯⋯ 我唔觉有网上讲既咁咁食。首先 ,饭粒好乾,蛋煎过龙,又未系香口拢边,有些失望。然後 , 本人不喜肥腻叫佐瘦叉,瘦肉黎讲,佢哋处理得几好,唔会乾,唔会鞋口,仲keep到少少juicy。但系味道就真系一般,不咸亦不甜,就咁食还好,如果送饭就失色。此时可以靠酱汁搭救 ,烧味汁捞饭,汁味浓厚好重要,但连酱汁都唔够做就⋯⋯然後黎讲冰烧凤凰鸡,其实就系类似蜜汁叉烧鸡,但肉质处理唔好,鞋口。加上如果做不到鸡肉嫩口,其实不建议推出鸳鸯,因为口感近似,都唔知自己食紧鸡肉定猪肉。但因为餐厅里的员工服务态度太好,食嘢心情变好,都唔会感觉太差😂不过不失啦,性价比亦不高。因为73蚊真系可以食到更高质既烧味。叉烧友别期望太高。
2022-05-20 168 浏览
.📍竺扶大班烧味📍#馒头去湾仔 #馒头的港味道------------------------------1️⃣ 古井烧鹅豉油鸡濑粉 ($58)馒头系一名港女小编,但其实我内心一直住着一个麻甩灵魂, 烧味呢啲咁具港式风味嘅嘢我一向来者不拒。呢度嘅烧鹅烧得唔错,外皮赤红光泽,薄如脆片,咬落非常之香脆,油香四溢😍, 夹带香甜肉汁同烟燻香味,而且皮下唔会有多余嘅肥膏,减低油腻感,鹅肉亦酥软唔乾柴,比较遗憾嘅系佢今次畀嘅部位系鹅嘅胸位,肉嘅份量唔多😢;至於油鸡,唔知系咪为咗弥补番小编呢个食肉兽,佢就畀咗一个几靓嘅髀位,鸡皮色泽够深,唔会过肥,鸡肉肉质非常之嫩滑,配埋葱油同一碗濑粉,real满足😆~◾评分:7.7/10------------------------------2️⃣ 黯然销魂鸳鸯饭 ($68)呢碗饭真超级大碗,有叉烧、鸡扒同两只煎蛋。叉烧系用咗波兰黑毛猪,半肥瘦🙆🏻‍♀️且肉味浓郁,外层烧到有浓边,咬落发现肉质松散唔黐牙,麦芽糖味道明显,伴随少少焦香🤤,香甜而不腻,好食;至於冰烧凤凰鸡同样调味系甜味为主,但味道同肉质相对就普通咗啲,唔系嫩滑弹牙嗰款,呢个我还好;煎蛋正正常常,半熟蛋黄浆用
📍竺扶大班烧味📍#馒头去湾仔 #馒头的港味道

1️⃣ 古井烧鹅豉油鸡濑粉 ($58)

◾评分:7.7/10
古井烧鹅豉油鸡濑粉

2️⃣ 黯然销魂鸳鸯饭 ($68)
呢碗饭真超级大碗,有叉烧、鸡扒同两只煎蛋。叉烧系用咗波兰黑毛猪,半肥瘦🙆🏻‍♀️且肉味浓郁,外层烧到有浓边,咬落发现肉质松散唔黐牙,麦芽糖味道明显,伴随少少焦香🤤,香甜而不腻,好食;至於冰烧凤凰鸡同样调味系甜味为主,但味道同肉质相对就普通咗啲,唔系嫩滑弹牙嗰款,呢个我还好;煎蛋正正常常,半熟蛋黄浆用嚟捞饭一流。
◾评分:7.3/10
暗然销魂鸳鸯饭

🔸整体评分:7.5/10
🔸小编回头率:6.5/10
古井烧鹅豉油鸡濑粉
2022-05-18 135 浏览
街市大家应该去唔少,货品林林总总📦,摆满一地,除左菜档果档之外,附近可能仲有百佳超市等等购买日常食品既地方。呢个湾仔街市就有啲唔同,如果人系街市,近住三角街附近,就好容易留意到一间金碧辉煌,以金黄色做主调既烧味舖。🤩 平日系街见到个啲烧味舖,多数装修都好随性,见到呢间咁用心装修💪🏻,Fatfat一定要入去试下佢咩料啦🔥~✨原来呢间系蓝带总厨主理既烧味舖,後来上网一search,发现呢间仲系系烧味关注组大大力推介既餐厅添!😳✨入门口之前,见到佢门面有个自设太空炉,挂住油光闪闪既烧鹅,看似皮脆肉嫩,不过就要食过先知系咪好似我FF咁好好味啦。🤔🤣 坐低之後环视四周,餐厅既壁画都系以金黄色做色调,而画既主题同风格都几有以前年代嘅感觉,装修用心,啲枱凳亦都几乾净企理,而员工着住统一黄色既制服,感觉系一间对自己有要求既烧味舖。💪🏻 坐低之後叫左几碟推介既菜式。黯然销魂鸳鸯饭 一上菜,就见到色泽鲜艳,望落都好开胃。😋入面有4块叉烧、5至6块凤凰鸡、2块太阳蛋、菜同饭,食量都算大既Fatfat食完都觉得几饱。叉烧,半肥瘦,肉质软嫩,食落几有炭烧味道,原来佢系用左大将烧肉汁秘制出黎既波兰黑豚肉,唔怪得之

黯然销魂鸳鸯饭
一上菜,就见到色泽鲜艳,望落都好开胃。😋入面有4块叉烧、5至6块凤凰鸡、2块太阳蛋、菜同饭,食量都算大既Fatfat食完都觉得几饱。叉烧,半肥瘦,肉质软嫩,食落几有炭烧味道,原来佢系用左大将烧肉汁秘制出黎既波兰黑豚肉,唔怪得之咁好味。👅 而Fatfat 平日系一个唔锺意食肥膏既人,见到肥既位都会咬走佢,但系呢个叉烧既肥膏位入口即溶,真系唔介意食多块!One more! One more! 凤凰鸡,皮薄冇肥膏,口感似鸡脾肉咁嫩,而且无骨,值得加分!🆙 太阳蛋,煎到岩岩好,底同面都冇煎燶,最紧要系流心!菜几新鲜同爽口。试完叉烧同埋鸡既原味,就试下点佢秘制既凤凰辣汁,酸酸辣辣,带少少甜,食落好开胃,而且辣到有少少後劲,对於锺意食酸辣/泰国野既朋友仔,绝对可以一试!

乳猪五宝饭
价钱小贵,不过乳猪份量都算多而且皮脆,肥瘦分明平均,几好食,抵番哂!👍🏻叉烧,肥瘦分明,肉质软嫩,食落几有炭烧味道。油鸡都几嫩口。

鹅汁菜芯
汁甜甜地,菜心新鲜爽口。

冬瓜薏米白豆煲猪骨汤
汤入面有煲汤瘦肉,冬瓜,花生,陈皮同埋无花果。汤甜甜地,而啲瘦肉煲到刚刚好,唔鞋。
2021-11-24
2022-05-10 129 浏览
我想食好耐嘅竺扶大班烧味今日终於食到了!因为佢唔算系湾仔大街地方,加上晚上8:30就闩门,所以比较难就到时间。铺头唔算大,但烧味菜式应有尽有,同朋友叫左两款菜式!碟碟都超惹味高质!烧鹅五宝饭🐔🦆🍚好难得食五宝饭会有烧鹅配搭,厨房仲比左饭鹅髀我地🍗,啖啖肉又嫩口!烧鹅皮烧到香脆可口,配埋佢地嘅特制酸梅酱,令到烧鹅食落口时唔会好腻!本身我唔锺意沾酸梅酱嘅我都忍唔住,因为食得出真系有酸梅系入面,而唔系用味粉较出黎,比出酒楼烧味档好食好多!不得不赞嘅系佢地嘅叉烧🐷🥩!系好Juicy 呀!出面食嘅旧旧都瘦又老过呀婆!但呢度嘅叉烧好似小 鲜肉咁肉嫩多汁!将叉烧烧到锁紧肉汁,又唔会过火口!师傅犀利呀!金牌🥇四宝濑粉🍜另外都叫左四宝濑粉,因为汤濑粉唔系度度有得食,食到嘅都唔系好好食。而竺扶佢嘅濑粉我好满意!条条都有咬感唔会一夹就散,每条亦都挂到汤汁,连埋美味嘅叉烧食好满足呀!同埋觉得佢地整嘅姜蓉都好好食,睇得出整得有心机,粒粒葱大细如一,锺意配姜蓉捞饭嘅我差d想成碟食哂佢🤣🤣🤣如果我系湾仔附近番工,相信佢会成为我嘅饭堂🤣🤣🤣

烧鹅五宝饭🐔🦆🍚

金牌🥇四宝濑粉🍜

如果我系湾仔附近番工,相信佢会成为我嘅饭堂🤣🤣🤣
2022-05-05
  • 烧鹅五宝饭
  • 上汤濑粉
  • 四宝饭
2022-04-30 169 浏览
本身谂住见open rice 食过lunch, 睇左最多人推荐的黯然销魂鸳鸯饭. $68说好的肥叉不见!第一次食 叉烧系瘦!霉!硬!个叉烧汁有冇咩味!一定冇叉烧味?街市叉烧都好过佢!烧鸡普通,加左过泰式海南鸡汁当新野!lunch time一定好赶你走!我明白点解黯然销魂鸳鸯饭冇洋葱!因为你食完加埋个价钱,你心里一定会好黯然的流泪😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭食完个饭会声见直升机🚁的声音!伏伏伏伏伏!
烧鸡普通,加左过泰式海南鸡汁当新野!
lunch time一定好赶你走!

食完个饭会声见直升机🚁的声音!伏伏伏伏伏!
2022-04-13 251 浏览
$88一个超高质五宝饭,真心有惊喜!话说OT完8:00pm左右到买埋最後一水既烧味,本身谂住质素都应该麻麻地㗎喇,点知出乎意料地出色,好开心🧚🏻五宝饭可以拣烧鹅($88)或者乳猪($98),本身已经有叉烧同烧肉既关系就拣左烧鹅,仲加左杯罗汉果茶添😊 买到返去食都差唔多 8:30/8:45 心谂无喇无喇,点知一咬落旧烧肉,个皮竟然仲超级脆😱 肉质啱啱好之余又唔会过咸,点埋个蜜糖芥辣,噢好好味😱 烧鹅个皮竟然又仲系脆,个皮仲令立立好靓,无夸张自己睇片!! 可能系就嚟闩门嘅关系,所有肉类都系偏肥,但系好彩本身自己系锺意食肥腻d平时都锺意食肥叉,所以无乜所谓!卖剩既叉烧都仲有少少燶边🥲肉既质地好松化,蜜味够又入味😭不得了!最紧要连个饭都好比心机,粒粒分明好弹牙既饭,一d都唔会hea 😱😱😱 红肠咸蛋就正常啦,不过呢度竟然有得跟罗汉果茶,好感动😭下次经过湾仔一定会再返尼堂食🤍🤍🤍
$88一个超高质五宝饭,真心有惊喜!

下次经过湾仔一定会再返尼堂食🤍🤍🤍
烧鹅五宝饭
烧鹅五宝饭
2022-04-10 194 浏览
晚上去买外卖,叉烧及切鸡味道不错,绝对做到半肥瘦及juicy,酱汁亦较其他烧味店出色,奈何四宝饭竟然欠咸蛋,希望下次包外卖前检查有无有欠食物。此外,这质素绝对有下一次的光顾。

此外,这质素绝对有下一次的光顾。
四宝饭
  • 叉烧
  • 金牌四宝饭
2022-03-25 210 浏览
好耐无出黎食饭喇真系要玩番日呀是日想食烧味SEARCH到呢间几好评点左~油鸡分蹄米粉油鸡几入味呀个米粉好大个食唔晒呀~叉烧烧鸭濑粉烧鸭个皮脆架肉又唔会干呀叉烧望落已经NOT BAD食落都几好濑粉一样咁大个架朋友好努力食大半个都好饱下呀*可以跟中汤架饮落唔似味精好有家既感觉
好耐无出黎食饭喇

饮落唔似味精
好有家既感觉
2022-03-05
2022-03-02 248 浏览
午餐时间经过铺头,见门面相片吸引,朋友话好食,於是买一盒推介黯然叉烧饭试下。 外卖盒好吸引,够晒大,仲以为买了只烧鹅。返到公司一打开。发觉盒烧味饭好精致,叉烧同饭份量唔多,叉烧只有瘦肉,冇半点肥,肉质比较粗糙,蛋唔系好特别。系豉油比较出色。其他全部都好一般,真系冇下次。 食完今次後,依个饭可以改名为「黯然失色饭」比较贴切!附近几间烧味饭店烧味都整得好过佢、物值高过佢,我都唔明点解朋友会话好食?!绝对低物值烧味👎👎👎
。系豉油比较出色。其他全部都好一般,真系冇下次。
黯然叉烧饭
2022-03-02
2022-02-22 198 浏览
今时今日个个在家工作,难得出到湾仔做嘢,点都要带伴手礼回家!专登去呢间几出名的蓝带烧味店! 斩料返屋企叹传闻每日大排长龙!撞正而家冇晚市,赶得切六点前收工嗌外卖!唔使排队金碧辉煌的店面,内部装修光猛,设计比较像简约Cafe,系比较新颖的烧味店!店主热情友善,初黎报到,太多选择谂咗好耐,婶婶超细心介绍仲帮我配搭🤩 最後决定嗌一饭加双拼!可以一次过试多几款烧味▪️黯然销魂鸳鸯饭 $68一望个饭盒已经觉得超正!啲烧味色泽好靓,再加埋两只煎半熟的荷包蛋,豉油加蛋汁送饭一流!厚切的叉烧肉半肥瘦肉,肉质啱啱好不过份肥腻又不乾。恰到好处的油脂香又有淡淡蜜汁香气。除咗叉烧,冰烧凤凰鸡先最杀食!鸡皮烧得好香,够火候!肉质香滑,点埋个凤凰辣汁(蒜蓉辣椒),酸酸辣辣超惹味!▪️烧味双拼 烧腩仔+烧鹅 $108 果然冇介绍错!烧腩仔层层相间的油脂和肉,肉质够腍又嚼劲。就算外卖攞到返屋企,个芝麻皮依然劲脆劲松化!烧鹅皮脆有光泽,肉质肥美!配甜酸酱汁中和油腻,越食越开胃!
今时今日个个在家工作,难得出到湾仔做嘢,点都要带伴手礼回家!专登去呢间几出名的蓝带烧味店! 斩料返屋企叹[色]传闻每日大排长龙!撞正而家冇晚市,赶得切六点前收工嗌外卖!唔使排队

▪️黯然销魂鸳鸯饭 $68

▪️烧味双拼 烧腩仔+烧鹅 $108